antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 247: De Althaea Pers

De Althaea Pers? U heeft er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Dat is niet zo vreemd, want de oplagen overschrijden zelden de 20 exemplaren. De Althaea Pers is eigenlijk geen private press pur sang, maar wel een zeer eigentijdse. De uitgaven worden vervaardigd met behulp van de laserprinter. Voordat u als bibliofiel nu afhaakt bij het woord ‘laserprinter’: de uitgaven van De Althaea Pers munten uit in originaliteit, zowel in tekstkeuze als in vormgeving. Jos Swiers, de man achter de pers, heeft alle uitgaven met liefde voor en kennis van het schone boek vervaardigd. Het werk is vrijwel nooit in de handel en de titels die wij hieronder aanbieden staan, op één na, niet in de Nederlandse Centrale Catalogus (NCC).

Het tweede deel van deze nieuwsbrief bestaat uit bibliofiele aanbiedingen. Vorig jaar kochten wij een collectie bibliofiele duplicaten van een bibliotheek. Een twintigtal titels uit die verzameling was voorzien van stempeltjes en omslagetiketjes. U vindt die titels in deze nieuwsbrief voor (heel) kleine prijsjes. Om mijzelf het inpakken van veel kleine boekjes te besparen: de hele collectie is tot en met donderdag (Valentijnsdag) ook en bloc te koop voor de vriendenprijs van slechts 80 euro!

(Met dank aan Jos Swiers, die ons onlangs de uitputtende en zeer fraaie bibliografie Ik ben de perken langs gegaan. De Althaea Pers 1997-2007 cadeau deed.)

  • De Althaea Pers 1-9
  • Bibliofiele aanbiedingen 10-29

1    (BLADWIJZER)  Wie wijs is wil best wijzer wezen… Den Haag, De Althaea Pers, 2001. Planodruk met lintje. [Vervaardigd in een oplage van 77 exemplaren].
€ 8,-
* Kerst- en nieuwjaarsgroet 2002 in de vorm van een bladwijzer. Swiers 42. Niet in de NCC.

2    (CEULEN, Ludolph van)  Het Ludolphiaans getal. (Den Haag), De Althaea Pers, (2000). Ingenaaid, in bedrukt envelopje. Uitgegeven in een oplage van 20 genummerde exemplaren.
€ 25,-
* Uitgave ter gelegenheid van de onthulling van een replica van de grafzerk van Ludolph van Ceulen (1540-1610), die het getal pi uitrekende tot op 35 decimalen nauwkeurig, in zijn tijd een wereldrecord. Swiers 31. Niet in de NCC.

2470033    (KOPPERMAANDAG)  Van Ontwerp tot Proeve. (Den Haag), De Althaea Pers, (2002). Vijf facsimile’s in omslag. Uitgegeven in een oplage van 20 exemplaren.
€ 25,-
* Uitgave ter gelegenheid van Koppermaandag 2002. Het mapje bevat facsimile’s van originele ontwerpen en proeven voor een promotiecampagne van het Zeeuwsch Dagblad. Swiers 43. Niet in de NCC.

2470044    (KRIMPEN, Huib van). SWIERS, Jos, en Peter Yvon de VRIES  Huib van Krimpen. 1917-2002 (Den Haag, De Althaea Pers, 2002). Twee uitvouwbare bladen, ingenaaid in uitvouwbaar omslag. Uitgegeven in een oplage van 20 exemplaren.
€ 30,-
* Twee teksten over de typograaf Huib van Krimpen: Swiers’ artikel heet ‘Bezield boekvormer’, De Vries’ bijdrage ‘Bezield typograaf’. Swiers 45.

2470055    (MENS & GOD)  Mens @ God. Exempelboek. Afbeelding en lied als middelaar tussen mens en God. Den Haag, De Althaea Pers, 2001. Spiraalband met zilverkleurige platten, die door een uitgestanst vierkant de titel van het boek op de onderliggende pagina laten zien. (40) p. Uitgegeven in een oplage van slechts 10 genummerde exemplaren.
€ 60,-
* Mooie, originele uitgave: fotoalbum met zwarte bladen en doorschoten met transparant pergamijn, met ingeplakte plano’s, diploma’s en 24 devotieprentjes. ‘De uitgave heeft tot doel de herinnering levend te houden aan wat eens een belangrijk onderdeel vormde van het rijke roomse leven: de devotie’. Swiers 39. Niet in de NCC.

2470066    (POSTMUS, Froukje)  Practische les. Den Haag, De Althaea Pers, 2000. Linnen met titeletiketje. Uitgegeven in een oplage van slechts 10 [= 12] genummerde exemplaren.
€ 40,-
* Uitgave voor de vriendendoos voor Erna Scholtes bij haar afscheid als hoofd stafinspectie bij de Inspectie van het Onderwijs. Achtste uitgave in de Serie Volkswijs. De tekst behelst een volksverhaal op rijm. Swiers 27. Niet in de NCC.

7    SWIERS, Jos  Blad 226. (Den Haag), De Althaea Pers, (2001). Drie bladen A4 in omslag. Uitgegeven in een oplage van 20 genummerde exemplaren.
€ 35,-
* Uitgegeven ter gelegenheid van de zielendienst voor Anna Petronella Swiers-Hofslag op 2 november 2001. Swiers 41. Niet in de NCC.

8    -. De Althaea Pers 17 augustus 1997 – 17 augustus 2002. Bibliografie. Den Haag, De Althaea Pers, (2002). Oblong A4. Spiraalband. (22) p. Uitgegeven in een oplage van 20 genummerde exemplaren.
€ 30,-
* Bibliografie, vervaardigd ter gelegenheid van het eerste lustrum van de pers. Met gedrukt en gesigneerd kaartje van de samensteller. Swiers 47. Niet in NCC.

9    VALCKOOGH, Dirck Adriaensz.  Den Artyckel brief om in de school te hangen. (Bezorgd door Jos Swiers). Den Haag, De Althaea Pers, 2000. Ingenaaid. (4) p. + transparant uitvouwblad. Uitgegeven in een oplage van 15 genummerde exemplaren.
€ 25,-
* Ordereglement voor de Latijnse School in Amersfoort, met hedendaagse vertaling door Jos Swiers. Swiers 26. Niet in NCC.

Aanbiedingen private presses

10    (ACHTERBERG, Gerrit). VESTDIJK, S.  Dichtkunst als magie. Bij de poëzie van Gerrit Achterberg. [Woubrugge], Avalon Pers, [1983]. Ingenaaid. (12) p. Gedrukt in bruin en zwart in een oplage van 275 exemplaren. Geplastificeerd bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 5,-
* Jaarwisselingsgeschenk 1983/1984 van het Genootschap Gerrit Achterberg. Niet in de handel.

11    ANGIOLIERI, Cecco  Zeventien sonnetten. Vertaald (en ingeleid) door Frans van Dooren. Z.p., Brandon Pers, 1986. Ingenaaid. (30) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt op Hollands vergé van Van Gelder in een oplage van 144 genummerde exemplaren. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 7,-

12    ANSINGH, Lizzy  Drie gedichten. Woubrugge, Avalon Pers, (1982). Ingenaaid. (16) p. Gezet uit de Lutetia en met de hand gedrukt op Fabriano Roma in een oplage van 99 genummerde exemplaren. 1e druk. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 5,-

13    BRUGMAN, Til  Tot hier toe en nog verder. Notities. (Samengesteld door Jan Keijser en Gerrit Jan de Rook en uitgeleid door W. de Graaff). Woubrugge, Avalon Pers, (1979). Oblong. Ingenaaid. 36 p. Gezet uit de Lutetia en met de hand gedrukt op Geräuschloses Programm Bütten in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 5,-
* Jaarwisselingsgeschenk 1979/1980.

14    CRONE, C.C.S.  Latijnsche les. Woubrugge, Avalon Pers, z.j. Ingenaaid. 8 p. Oplage 150 genummerde exemplaren in blauw en zwart. Bibliotheekexemplaar met etiketjes en stempeltje.
€ 5,-
* De ene helft van de oplage werd gedrukt op Yamata chiri, de andere helft op Hosho. Dit exemplaar werd gedrukt op Hosho.

15    -. Terug in Utrecht. Woubrugge, Avalon Pers, (1979). Ingenaaid. (16) p. Gezet uit de Lutetia en met de hand gedrukt op Geräuschloses Programm Bütten in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 5,-

16    HILLENIUS, Dick  Koning in een wijd landschap. (Gedichten). Terhorst, (Ser Prop), 1981. Linnen. (24) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Fabriano-Ingres in een oplage van 85 genummerde exemplaren. 1e druk. Geplastificeerd bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 10,-
* Dit exemplaar werd door de dichter gesigneerd onder het colofon.

17    HÖLDERLIN, Friedrich  Vier gedichten met vertaling van Kester Freriks. (Met een linosnede van Mariette Brouwers). Bussum, Rosmarijn pers, 1979. Ingenaaid. (24) p. Gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 80 genummerde en door Freriks gesigneerde exemplaren. Bibliotheekexemplaar met etiketje, vlekje en stempel.
€ 6,-

18    JONG, Max de  Aan zee. Voorschoten, Lange vinger pers, 1983. Ingenaaid met omslag. (8) p. Met de hand gezet uit De Roos romein en gedrukt op hemelgrijs mi-teinte van Canson in rood, blauw en geelgroen in een oplage van 80 genummerde exemplaren. 1e druk. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempeltje.
€ 5,-

19    LEOPOLD, J.H.  De som van uw bestaan. Leopold vertaalt Sophokles. (Met een linosnede van Lex ter Braak). Z.p., (Mercator Pers, (1985). Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda en de Antigone en gedrukt op zwaar, getint Zerkall-Bütten in een oplage van 75 genummerde exemplaren. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 5,-
* Tweetalige uitgave.

20    OUDSHOORN, J. van  Galant Avontuur. Woubrugge, Avalon Pers, (1979). Ingenaaid met omslag. (20) p. Gezet uit de Bodoni en met de hand gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 200 genummerde exemplaren. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 6,-

21    PRICK, Harry G.M.  Lodewijk van Deyssel & het goede der aarde. (Woubrugge), Avalon Pers, (1984). Ingenaaid met omslag. (4), 28 p. Gezet uit de Lutetia en met de hand gedrukt in paars en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 15,-
* Prachtige verhandeling over Lodewijk van Deyssel als liefhebber van letter eten en drinken.

22    -. Lodewijk van Deyssel & het goede der aarde. (Woubrugge), Avalon Pers, (1984). Ingenaaid met omslag. (4), 28 p. Gezet uit de Lutetia en met de hand gedrukt in paars en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Geplastificeerd bibliotheekexemplaar met etiketjes en stempel.
€ 6,-

23    ROLAND HOLST e.a., A.  Vier handschriften. (Zoeterwoude, De Uitvreter,) 1998. Spiraalbandje. Vier vouwbladen in omslag. Met de hand gezet uit diverse lettersoorten en gedrukt op diverse papiersoorten in een oplage van 170 exemplaren. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 5,-
* Uitgegeven ter gelegenheid van de opening van een tentoonstelling over Jhr. M.R. Radermacher Schorer in het Museum van het Boek. De uitgave bevat vier teksten uit een liber amicorum voor Radermacher Schorer van Martinus Nijhoff, A. Roland Holst, Anton van Duinkerken en Josine van Dam van Isselt.

24    VALK, Wim  Passerende pijnen. Dordrecht, Mooi werk, (1984). Ingenaaid met omslag. 30 p. Gezet uit de Bodoni en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 326 genummerde en door de dichter gesigneerde exemplaren. 1e druk. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
gratis bij een bestelling

25    VALKENIER, Frank  Athene. Evolutie. (Enz.; gedichten). Z.p., Brandon pers, 1983. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 145 genummerde exemplaren. 1e druk. Geplastificeerd bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
gratis bij een bestelling

26    VASALIS, M.  Kinderen. Fragment. (Woubrugge), Avalon Pers, (1982). Ingenaaid. (16) p. Gezet uit de Palatino en met de hand gedrukt op Hollands Druk in groen en zwart in een oplage van 80 exemplaren. 1e druk in boekvorm. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 20,-
* Jaarwisselingsgeschenk 1982/1983.

27    VERHOEVEN, Cornelis  Muggen en olifanten. (Aforismen). Brandon pers, 1983. Ingenaaid. (24) p. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 205 genummerde exemplaren. 1e druk. Geplastificeerd bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 5,-
* Dit exemplaar werd door de dichter gesigneerd onder het colofon.

28    VRIES, Peter Yvon de  Maar dit is ernstig bedoeld! Teksten en plaatjes. (Enschedé, AKI, 1974). Spiraalbandje. (30) p. Met de hand gezet en gedrukt door Peter Yvon de Vries in een oplage van 100 genummerde en door de auteur-drukker gesigneerde exemplaren. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempel.
€ 5,-

29    WICHMAN, Erich  De kattenmoord. (Utrecht), Buchelius Pers, 1983. Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt in groen en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Bibliotheekexemplaar met etiketje en stempeltje.
€ 5,-

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 februari 2008 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 613.953 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: