antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Kerstmis, nieuwjaar, koppermaandag

Christmas & New Year

We kunnen niet absoluut garanderen dat al deze uitgaven nog leverbaar zijn. De meeste wel! Maar zo krijgt u in elk geval een indruk. Wel hebben we nog veel méér kerst- en nieuwjaarswensen.


1. AAFJES, Bertus Lied van de blinde harpenaar. Vouwblad. In originele envelop (waarop gedrukt ‘Bertus Aafjes/ Kasteel Hoensbroek’).
€ 20
* Nieuwjaarswens van Aafjes voor 1966. De envelop is in Aafjes’ handschrift geadresseerd aan Emmy van Lokhorst. Met handgeschreven groet: ‘Veel liefs in (gedrukt: ‘nieuwjaar 1966′) Poes + Bertus Aafjes’.

2. ACHTERBERG, Gerrit Kwatrijn nr.10 uit Osmose, 1941. [Woubrugge, Avalon Pers, 1982]. Oblong. Vouwblad. Gezet uit de Palatino en met de hand gedrukt op Eenhoorn in een beperkte oplage.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1982/1983 van het Genootschap Gerrit Achterberg.

3. ANKER, Robert Sealed with a kiss. Terhorst, (Ser Prop), 1989. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt in oranje en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 125 exemplaren. 1e druk.
€ 16
* Buitengewoon fraai vormgegeven, de koppermaandag-uitgave van Ser Prop voor het jaar 1989.

4. BELJON, J.J. (Joop) ‘Houtsculptuur’ en ‘Let there be sculpture’. Twee nieuwjaarswensen. Dubbele kaart met postzegel van 7 cent, in rode viltstift gesigneerd en verstuurd op 17 december 1964, en enkele kaart (afzender getypt) met postzegel van 8 cent, verstuurd op 22 december 1965.
€ 30
* Joop Beljon (1922-2002), beeldhouwer, kunstenaar, directeur van de Koninklijke Academie in Den Haag, een actief en speels man, ontwierp zelf zijn nieuwjaarswensen, die hij liet drukken. Dit zijn er twee – voor 1965 en 1966.

5. (BESTE WENSEN). ASSER, Eli, en Hugh JANS, & Henk BROER, Leo BRAAT en Lucie & Theo KURPERSHOEK Beste wensen voor 1958, 1959 en 1960. Vier zelf ontworpen nieuwjaarswensen van verschillende kunstenaars voor D.A.M. Binnendijk. 1. ASSER, Eli, & Hugh JANS: Vouwkaart met tekening in groen en tekst in rood: ‘Eli Asser en Hugh Jans geven hierbij kennis van het feit dat zij voor het eerst van hun leven een échte kaart hebben laten drukken om U een gelukkig Nieuw-jaar van harte toe te wensen’! Niet gesigneerd.
2. BRAAT, Maaike: Gevouwen blad met lithografie in donkerbruin, in potlood gesigneerd ‘MBraat’. Aan de achterzijde staat in rood ‘Gelukkig 1959’ en daaronder in rode balpen de handtekening van haar echtgenoot, de kunstenaar L.P.J. Braat.
3. BROER, Henk: Gevouwen blad met originele litho (gezelschap aan tafel). Gesigneerd in potlood. Binnenin het vouwblad is een originele houtsnede geplakt van twee heren met hoge hoeden, in potlood gesigneerd. Wat roest.
4. KURPERSHOEK, Theo: Gedrukte, ongesigneerde nieuwjaarswens met een houtgravure van de kunstenaar als rennende hond.
€ 75
* Dichter en schrijver Dick Binnendijk was na de oorlog hoofd Kunstzaken bij de gemeente Amsterdam.

6. (BESTE WENSEN). BROER, Henk, & Hans BAYENS, Elga EYMER, Han MES en Eddie MERK Beste wensen. Vijf zelf ontworpen nieuwjaarswensen van verschillende kunstenaars voor D.A.M. Binnendijk. 1. BROER, Henk: Gevouwen blad met originele litho (twee meisjes bij de ontbijttafel). Gesigneerd in potlood en met ‘Gelukkig 1957’.
2. BAYENS, Hans: Foto van een tekening van een moeder en een baby, op papier geplakt en met een wens gesigneerd voor 1952.
3. VOSKUYL-EYMER, Elga: Vouwkaart met opgeplakte lino in zwart op geel. Binnenin gesigneerd ‘elga eymer’ in balpen en met 58 / 58 in gele verf.
4. MES, Han: Litho in paars met in viltstift: ‘gelukkig/ nieuwjaar/ Han Mes’, zonder datum, maar jaren 50.
5. MERK, Eddie: Gedrukte nieuwjaarswens van deze ‘illustrator, ontwerper vri’, met ‘een voorspoedig ‘achtenvijftig’.
Verschillende formaten, gedrukt op wit of getint papier.
€ 30
* Dichter en schrijver Dick Binnendijk was na de oorlog hoofd Kunstzaken bij de gemeente Amsterdam.

7. (BESTE WENSEN). BROER, Henk, & Herbert FIEDLER, Gerard HORDIJK, Nico JESSE, Abe KUIPERS, Cephas STAUTHAMER, Jeroen VOSKUYL en Cor de WOLFF Beste wensen voor 1956. 9 zelf ontworpen nieuwjaarswensen van verschillende kunstenaars voor D.A.M. Binnendijk. 1. BROER, Henk: Gevouwen blad met originele litho (fluitspelend meisje). Gesigneerd in potlood.
2. FIEDLER, Herbert: Gedrukte tekening (een vrolijk zelfportret), rood gekleurd met waterverf en gesigneerd in potlood: ‘Uw Fiedler’.
3. HORDIJK, Gerard: Vouwkaart met opgeplakte lino in rood, waarop engelen met harpkaarsen komen aanvliegen, geflankeerd door kelken. Binnenin is met potlood geschreven ‘happy/ 56/ gerard’.
4. JESSE, Nico: Zelf ontworpen kaart, gedrukt in rood en zwart.
5. KUIPERS, Abe: Zeefdruk in oranje en blauw, met daarbij gedrukt ‘De beste wensen voor 1956’. Aan de binnenkant in pen geschreven: ‘bedankt 2/1 ’56’.
6. KURPERSHOEK, Theo: Vouwkaart met dubbelzelfportret van Theo en echtgenote op de binnenkant, ‘p.f. 1956’ in twee kleuren op de buitenkant, en in prachtig kalligrafisch schrift geschreven adres van D.A.M. Binnendijk (met gestempelde postzegel van 2 cent) ernaast.
7. STAUTHAMER, Cephas: Originele foto van gebeeldhouwd jongenskopje, met aan de achterzijde adressering en ‘Alle goede wensen’ met handtekening in vulpen.
8. VOSKUYL, Jeroen: Vouwkaart waarop originele tekening in zwart, wit, rood en bruin (met woeste stier), in inkt gesigneerd, ook met handtekening van Voskuyls vrouw, de kunstenares Elga Eymer. Achterop in balpen ‘een/ voorspoedig/ 1956’.
9. WOLFF, Cor de: Vouwkaart met lino in groengrijs, waarin een handgeschreven nieuwjaarswens in zeven talen, gesigneerd ‘Mary en Cor de Wolff’.
Verschillende formaten, gedrukt op wit of getint papier.
€ 150
* Dichter en schrijver Dick Binnendijk was na de oorlog hoofd Kunstzaken bij de gemeente Amsterdam.

8. (BIESHEUVEL, J.M.A.). TOLSTOI, Leo Gesprek met een voorbijganger. Vertaald en toegelicht door Kees Verheul. Met een tekening door Maarten Biesheuvel. Woubrugge, Avalon Pers, 2011. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gedrukt in een beperkte oplage.
€ 25
* Prachtig klein boekje: jaarwisselingsgeschenk 2010-2011. Niet in de handel. Licht grijsblauw omslag.

9. BIGGERS, Earl Derr Charley Chan / Charlie Chan Vol. II / Charlie Chan Vol. III. Houten, Green Escape Press, 1991-1994. Drie deeltjes (compleet), cahiersteek. 8 p. elk. Gedrukt op verschillende kleuren papier. 1e drukken.
€ 45
* Drie nieuwjaarswensen van Henk van Otterloo, de man van de Green Escape Press, bestaande uit citaten van de fictieve Chinese detective uit Honolulu, die vooral populair was in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog, en die grossierde in droogkomische citaten. Daarvan zijn er enkele lapidaire voor deze nieuwjaarswensen geselecteerd. (‘After a typhoon there are pears to gather’; ‘When the dinner is ended, who values the spoon?’; ‘Strange events permit themselves the luxury of occurring’). De Charlie Chan-trilogie is hiermee compleet.

10. BOON (samenst.), Ton den Taal van het jaar nul. Kroniek van het Nederlands in 2000. (Tot en met:) Taal van het jaar vijf. Kroniek van het Nederlands in 2005. Utrecht-Antwerpen, (Van Dale lexicografie, 2001-2005). Linnen. Vier delen. 124; 124; 124; 124; 120 p.
€ 20
* ‘Met dit boekje, gemaakt in smanwerking met Van Dale lixicografie bv, wenst het bestuur van Stichting De Roos leden en relaties een voorspoedig 2001 (-2006) met veel mooie nieuwe woorden toe.’

11. BORDEWIJK, F. De publieke fotolach. (Woubrugge), Avalon Pers, (1984). Cahiersteek. 12 p. Gezet uit de Romanée en met de hand gedrukt in rood en zwart op Conqueror in een oplage van 125 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* ‘De lach van de Rus is een verdedigingwapen’. Jaarwisselingsgeschenk 1984/1985. Niet in de handel.

12. BOUCHAUT, Dione Kiemroos. Den Haag, Althaea Pers, 2008. Cahiersteek. (4) p. [Gedrukt in een oplage van 67 exemplaren].
€ 20
* Gebruiksaanwijzing voor het kweken. Bijgevoegd: zakje met zaadjes van de stokroos. Kerst- en tevens nieuwjaarswens. Althaea 118.

13. BRASSINGA, Anneke Drie jeugdgedichten. (Met een illustratie door Dick Snijders). Zonder plaats, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, [1998]. Ingenaaid met omslag. (8) p. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 15
* Nieuwjaarsuitgave 1999.

14. BREEMER, Jopie Ouwejaarsavond. [Zoeterwoude, De Uitvreter, 2002]. Vouwkaart. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 0
* Nieuwjaarswens van Ronald en Lizanne Breugelmans.

15. BROER, Henk, & Herbert FIEDLER, Gerard HORDIJK, Nico JESSE, Abe KUIPERS, Cephas STAUTHAMER, Jeroen VOSKUYL en Cor de WOLFF Beste wensen voor 1957. 3 zelf ontworpen nieuwjaarswensen van verschillende kunstenaars. 1. BROER, Henk: Gevouwen blad met originele litho (twee kleine meisjes aan tafel). Gesigneerd in potlood.
2. EYMER, Elga: Linosnede op dun, getint papier, geplakt op een vouwkaart, waarop ’58/ 58′ geschilderd is, met signatuur in balpen.
3. MERK, Eddie: Vouwkaart bedrukt met een voorstelling van drie vazen.
Bijgevoegd:
4. BAYENS, Hans: Foto van tekening, geplakt op een velletje Ingres, waar achterop geschreven is ‘beste wensen in 1952/ (handtekening)’.
5. MES, Han: Lithografie in paars, met daarnaast in viltstift ‘gelukkig/ nieuwjaar/ Han Mes.’.
€ 45

16. BUCKLAND WRIGHT, John Moge 1935 u geluk brengen. N.V. Houtindustrie Picus Eindhoven. (Met een originele houtgravure van John Buckland Wright). Vouwblad. 14,9 x 11,9 cm.
€ 40
* Tweede nieuwjaarswens van Houtindustrie Picus.

17. BUDDINGH’, C. Oud en nieuw. (Wageningen, Houtpers, 2012). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 15
* Ongepubliceerd sonnet, waarschijnlijk uit 1944. Koppermaandaguitgave.

18. (CHESTERTON, G.K.) The Idleness of G.K.C. (a letter). Houten, Green Escape Press, 1977. Cahiersteek. 8 p. Gedrukt op geschept papier in geringe oplage. 1e druk.
€ 50
* Zeer charmante en uiterst zeldzame nieuwjaarswens van drukker Henk van Otterloo in de vorm van een ongepubliceerde zelfkarakteriserende brief van Chesterton, die van Otterloo op een veiling kocht. Met toelichting. Gesigneerd door de drukker.

19. CRASHAW, Richard Herderszang. (Translated by Gabriël SMIT). [Utrecht, Charles Nypels], 1941. 13 x 10 cm. Orig. wrappers. 16 p. Printed in 350 copies.
€ 20
* ‘Shepherd’s Song’. Christmas gift of printer Charles Nypels. Attractive little book, published in secret under the Nazi occupation of the Netherlands. Cat. Nypels 168. De Jong 162.

20. DAISNE, Johan Drie eindejaars gedichten. Baarn, Arethusa Pers, (1987). Cahiersteek. (8) p. Gedrukt door de Clipeus Pers in een oplage van 150 exemplaren.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1987/1988.

21. DAISNE, Johan Herbergzaam. (Met een gesigneerde kleurenlitho van Karel Benes). (Baarn, Arethusa Pers, 1983). Cahiersteek. (8) p. Gedrukt door de Green Escape Press in een oplage van 125 exemplaren.
€ 50
* Kerstwens: mooi gedicht met kleurig lithografisch frontispice. Arethusa 47.

22. DOES, Bram de Kaba-ornament. [Amsterdam], (De Buitenkant, 2005). Ingenaaid. (16) p. Gezet uit de Trinité 2 en gedrukt in een oplage van 500 exemplaren.
€ 15
* Voorproefje van de monumentale uitgave over het Kaba-ornament. Koppermaandaguitgave, aangeboden door Uitgeverij De Buitenkant, Zetterij Chang Chi Lan-Ying, Offsetdrukkerij Jan de Jong en Bram de Does.

23. DONNE, John The Expostulation. Assen, Hein Elferink, 1991. 8vo. Original wrappers. 4 p. folded in 6 p. paper cover.
€ 15
* New Year’s gift for 1992, published in a small number of copies (50-100). Fine typography.

24. (DOOIJES, Dick). PÉRAUDEAU, Marius Drie nieuwjaarswensen, geadresseerd aan Dick Dooijes. Paris, Typographie Pierre Gaudin, 1958-1961. Drie boekjes in decoratieve papieren omslagen (elk 12 p.), alle vervaardigd van mooie soorten geschept papier en gehuld in bijpassende enveloppen, geadresseerd aan ‘Monsieur Dick Dooijes/ Typefoundry Amsterdam’. 23 x 13 cm. Réservées aux Amis de Marius A. Péraudeau et du Moulin Richard de Bas. Met lakzegels.
€ 50
* 1. L’hiver en chaude maison. Chanson du XIIIe siècle. 1959.
2. L’amitié. Maximes et réflexions. 1960.
3. Irons-nous sur la Lune? 1962.
De typograaf Dick Dooijes (1909-1998) was de opvolger van S.H. de Roos bij Lettergieterij Amsterdam v/h N. Tetterode. Hij ontwierp de letters Lectura en Mercator. Péraudeau (1906-1992) was directeur van de papierfabriek Moulin Richard de Bas.

25. (DRIEKONINGEN) Dry Coninghen Leys. Uit Het Hofken der Geestelijcker Liedekens. Leuven 1577, thans, met houtsneden door Bert Bouman vercierd. Den Haag, A.A.M. Stols, 1945. Cahiersteek. (12) p. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Nieuwjaarsgeschenk. Leverbaar in twee verschillende omslagen. Van Dijk 659.

26. (DRIJVERS, Henk). VODICKA, Timotheus Paphnutius. De nederigste onder de nederigen. Uit het Duits vertaald door Henk Drijvers. Zonder plaats, eigen beheer, 1950. Geniet. 16 p. Met een houtgravure van Fons Montens. 1e druk.
€ 15
* Nieuwjaarwens voor 1951, uitgegeven voor zijn vrienden door de vertaler.

27. (DROSTE, Max von) Ein Bündelchen Gedichtetes. Ein kleines Buch Gedrucktes. Der Kritiker vernichtet es – Der Büchernarr beguckt es. [Frankfurt], (Frankfurter Bibliophilen-Gesellschaft, 1926). Original red boards. 64 p. Set from Rudolf Koch’s Maximilianschrift and printed in red and black in 270 numbered copies for the members of the Frankfurter Bibliophilen-Gesellschaft, for Christmas 1926. 1st edition. Binding a bit dulled.
€ 30
* Typography and the nice vignettes by Max von Droste.

28. DRUKKERIJ TRIO Drie kerst- en nieuwjaarswensen. Den Haag, Drukkerij Trio, jaren veertig en vijftig. Verschillende vormen en formaten. Hier en daar een vlekje.
€ 20
* Teksten van Jan Engelman, Aart van der Leeuw en Johann Tauler. Ontwerpen van Ralph Prins, Thijs Mauve en Margarete M. Paulsen.

29. ELIOT, T.S. Cape Ann. (Vertaald door Bert Voeten). (Woubrugge, Avalon Pers, 1990). Ingenaaid. (4) p. Gezet uit de Arrighi en de Centaur en met de hand gedrukt in rood en zwart op Zerkall in een oplage van 150 exemplaren.
€ 15
* Gesigneerd door de vertaler onder het colofon. Jaarwisselingsgeschenk 1990/1991. == Translation into Dutch

30. EMMERICH, Anne Catherine Récit du voyage et de l’adoration des trois rois mages. Extrait des visions d’Anne Catherine Emmerich sur la vie de Notre-Seigneur Jésus-Christ et de la très sainte Vierge. Haarlem, Joh. Enschedé & Zonen, 1935. Ingenaaid. (4), 36 p. Kerst- en nieuwjaarswens.
€ 25
* Fragmenten uit de mystieke visioenen van de vroeg-19e-eeuwse non, vertaald uit het Duits. Felrood boekje, zonder enige verantwoording. Curieus nieuwjaarsgeschenk van de eminente drukkerij, fraai vormgegeven, wellicht door Jan van Krimpen.

31. FAVEREY, Hans ‘Vol tederheid herhaalt zij wat ze ziet (…)’. (Terhorst, Ser Prop, 2004). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in oranje en zwart in een oplage van 125 exemplaren.
€ 15
* Achttiende Koppermaandaguitgave.

32. FERLINGHETTI, Lawrence Christ Climbed Down. (Met een illustratie van Paul Snijders). [Amsterdam], Binderij Phoenix/ Phoenix editions, 1985. Vouwblad in omslag van botanisch papier. [Gedrukt door Ger Rustenburg in zeer beperkte oplage].
€ 30
* ‘Christ climbed down/ From his bare tree’. Gedicht van Ferlinghetti (1919-2021). Nieuwjaarsgeschenk van Binderij Phoenix voor 1985/1986.

33. FERWERDA, Frits Tweehonderd anagrammen. Utrecht, Reflex, 1983. Ing. 24 p. Oplage 250 genummerde (plus 100 ongenummerde) exemplaren.
€ 15
* Tweehonderd anagrammen op basis van het gezegde ‘de kip met de gouden eieren slachten’. Een leuke: ‘Uncle Sam heet in Peking ‘De tere dode” Nog een: ‘Mulisch tekende een God die peren at’. En zo nog 198 meer, de één nog krankzinniger dan de ander. Knap hoor! Uitgegeven door de antiquaar André Swertz, de man achter uitgeverij Reflex. Jaarwisselingsgeschenk 1983/1984. Niet in de handel.

34. FIJNSPAR Picea abies / Fijnspar. (Met een tekening door Johan Breuker). (Den Haag), Althaea Pers, (2007) [= 2006]. Den Haag, Althaea Pers, 2007. Cahiersteek. (8) p. [Gedrukt in een oplage van 74 exemplaren].
€ 22
* Kerst- en tevens nieuwjaarswens, een verhandeling over de boomsoort. Althaea 97.

35. (GEIGER, Willli). POLET, Sybren. Met litho’s van Mart KEMPERS en exlibris van Willi GEIGER De demon der eetzucht. (Met fraai exlibris van Willi Geiger). (Wormerveer, Drukkerij Meijer, 1960). 30 x 22 cm. Linnen (bandtekening Mart Kempers). 36 p. Met paginagrote litho’s in offset door Mart Kempers. 1e druk.
€ 35
* Met indrukwekkend exlibris voor de bibliofiel Eugène Strens, uitgevoerd door Willi Geiger (1878-1971) in droge naald, gesigneerd in potlood: portret van een man aan wiens brein bladen met tekeningen ontspringen. Het boek is een jaarwisselingsgeschenk van Drukkerij Meijer. Niet in de handel.

36. GEORGE, Stefan Ich bin der Eine und bin Beide. (Amsterdam, Regulierenpers, 1986). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt in blauw en zwart op Japans papier in een oplage van 87 exemplaren.
€ 20
* Lapidair gedicht in prachtuitvoering. Duitstalig. Jaarwisselingsgeschenk 1986/1987. De Regulieren 23/1986.

37. GERLACH, Eva Nieuwjaar, W. (Terhorst, Ser Prop, 1994). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 125 exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Achtste Koppermaandaguitgave.

38. (GOLDEN HIND PRESS). BACMEISTER, Ernst The Christmas Tree Auction. Translated [uit het Duits] by Herbert Kleist. Wood Engravings by John DePol. (Met handgeschreven opdracht van Kleist). (Madison, NJ, Golden Hind Press, 1954). Cahiersteek. 20 p. Met de hand gezet uit de Weiss Antiqua en door margedrukker Arthur Rushmore gedrukt in wijnrood, bruin en zwart op getint, geschept Archer-papier in 250 exemplaren. Houtgravures én initiaal (zie afbeelding) van John DePol.
€ 25
* Met voorin een handgeschreven opdracht van vertaler Herbert Kleist ‘For Doug Bryant’. Kerstgeschenk van Arthur W. Rushmore (1883-1955) en zijn Golden Hind Press. Rushmore was lange tijd hoofd vormgeving van de grote Amerikaanse uitgeverij Harper Bros., maar had daarnaast zijn eigen margedrukkerij. Daarmee past hij in de traditie van de grote Amerikaanse typografen uit het interbellum, Frederic W. Goudy, Bruce Rogers en Daniel Berkeley Updike, die allen zich op hun eigen persen konden uitleven.

39. (GOLDEN HIND PRESS). LAMB, Charles Grace before Meat. From the Essays of Elia. (Madison, NJ, Golden Hind Press, 1931.). Karton. 32 p. Met de hand gezet uit de Deepdene en door margedrukker Arthur Rushmore gedrukt op Hand & Arrows-papier in 75 genummerde exemplaren. Met een initiaal gedrukt in rood. Band aan de randen wat versleten.
€ 65
* Dit kerstgeschenk van Arthur W. Rushmore (1883-1955) is door hem met de hand op naam geschreven van Frank MacGregor. Rushmore was lange tijd hoofd vormgeving van de grote Amerikaanse uitgeverij Harper Bros., maar had daarnaast zijn eigen margedrukkerij. Daarmee past hij in de traditie van de grote Amerikaanse typografen uit het interbellum, Frederic W. Goudy, Bruce Rogers en Daniel Berkeley Updike, die allen zich op hun eigen persen konden uitleven.

40. (GOLDEN HIND PRESS). LEE, Henry An Oration In Honour of the Memory of George Washington, Late General of the Armies of the United States. Prepared and delivered at the request of Congress, at the German Lutheran Church, Philadelphia, on Thursday, the 20th of December, 1800. Madison, NJ, Golden Hind Press, 1932. Halflinnen met gemarmerde platten. (12), 20 p. Door Edna K. Rushmore gezet uit de Garamond en gedrukt op een Washington-pers door Arthur Rushmore gedrukt op handgeschept, grijsgetint Charles I-papier in 75 genummerde exemplaren. Met een contemporain silhouet-portret van Washington als frontispice. Vignetje gedrukt in oranje. Randen hebben lichte slijtage.
€ 75
* Dit is nr. 2 van de oplage. Marge-druk van grote klasse door Arthur W. Rushmore (1883-1955), lange tijd hoofd vormgeving van de grote Amerikaanse uitgeverij Harper Bros. Edna, die zorgde voor het fraaie, omvangrijke zetwerk, was zijn vrouw. De Golden Hind Press verzorgde veelal zelf het marmerpapier, dat in dit geval mooi goudgestippeld is. Washington (1732-1799) werd uitgebreid herdacht, tweehonderd jaar na zijn geboorte. Generaal Lee (1756-1818) was een van zijn strijdmakkers.

41. GRAFISCH TIJDSCHRIFT De Tampon. Orgaan voor de leerlingen en oud-leerlingen der school voor de grafische vakken te Utrecht. 4 verschillende kerstnummers: 1924, 1934, 1940 en 1947. Utrecht, School voor de Grafische Vakken, 1924-1947. Geniet. Ca. 80-192 p. per nummer. 1e druk. Met de kleurige omslagen. Wat slijtage en verkleuring. Van 1924 en 1940 ontbreken een paar ingeplakte bijlagen.
€ 60
* Informatief technisch-grafisch maandblad. Elk kerstnummer omvat traditioneel de nummers 1, 2 en 3 van de nieuwe jaargang. Bijgevoegd: duplicaat van 1934.

42. (GRAVENHAGE, ‘s-). Twee nieuwjaarswensen, voor 1954 en 1956. Twee vouwbladen, beide 12 x 17 cm in liggend formaat. Beide met de Haagse ooievaar voorop, beide met een brede in kleur afgedrukte tekening binnenin. Goede conditie.
€ 20
* 1954: ongesigneerd panorama van Den Haag en Scheveningen. 1956: tekening van de winterse Hofvijver door Joan Mac Neill, een jonggestorven Haagse kunstenaar (1931-1977).

43. GROENEVELT, Ernst Twee kwatrijnen. [Den Haag], eigen beheer, 1953. Oblong 14 x 21 cm. Vouwblad. 1e druk. Iets gekreukt.
€ 25
* Nieuwjaarswens voor 1954. Groenevelt (1887-1955, in zijn jonge jaren de drijvende kracht achter het modernistische tijdschrift Het Getij) was als dichter duidelijk beïnvloed door de Kwatrijnen van Jacob Israël de Haan. Niet in de NCC.

44. GROSZ, Georg Lied. [Hoogeveen, De Breukenpers], (2003). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 20
* Nieuwjaarswens 2003.

45. GUILLET, Pernette Du Rymes de Pernette Du Guillet, Gentile & vertueuse Dame lyonnoise. Brussel, L’Atelier du livre, 1961. 17 x 14 cm. Los in blauw omslag, bedrukt met ‘vive l’an neuf’. 16 p. Gevouwen vel handgeschept Auvergne-papier. Rugje iets verbleekt, verder in prima conditie.
€ 25
* Mooie Belgische nieuwjaarsuitgave, deze gedichten van de 16e-eeuwse dichteres, de muze van Maurice Scève.

46. HANLO, Jan Het gedroomde stukje. Haarlem, Houtpers, 1983. Cahiersteek. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt door Bram de Does en Niek Smaal in een oplage van 150 exemplaren.
€ 20
* Koppermaandaguitgave.

47. HARRIS, Ella Isabel Great is the fame and beauty of the bird (…). (Met een illustratie door Rob Cox). [Amsterdam], (Binderij Phoenix/ Phoenix Editions, 1983). Vouwblad.
€ 15
* Met gedrukt wenskaartje van David Simaleavich (‘Let us hope that George Orwell was wrong! All the best for 1984’). Jaarwisselingsgeschenk 1983/1984. Niet in de handel.

48. HARTSEN, F.A. Losse gedachten. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 1996). Oblong. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Caslon en gedrukt in bruin en zwart op Eva in een beperkte oplage.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1996/1997 van Nop Maas en Joep Jaspers.

49. HATTUM, Jac. van Schoonheid. [Yde], (De Breukenpers, 1989). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 89 exemplaren.
€ 25
* Eerste druk van dit gedicht. Koppermaandaguitgave 1989.

50. HEES, J.F. van Ik liep zoo maar wat in het leven rond. Haarlem, Leo Vos, 1983. Gevouwen blad, eenzijdig bedrukt, in omslag. Gezet uit de Romanée en gedrukt ter gelegenheid van het Oudejaarsfeest van Willem en Toos van Toorn op 31 december 1983, in 50 exemplaren.
€ 20
* De vertaler en dichter J.F. van Hees deed dit gedicht het licht zien in 1906.

51. HERINGA, P.M. (Als:) LEBERECHT Van Woustraat. Amsterdam, (Antiquariaat Willem Huijer), [1985]. 16 x 10 cm. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda en de Romanée en door Ger Kleis en Pim Witteveen gedrukt op de Sub Signo Libellipers in blauw en zwart in een oplage van 115 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Jaarwisselingsgeschenk 1985/1986 van Antiquariaat Willem Huijer. Breugelmans 143.

52. HUYGENS, Constantijn Geluckiger niew jaer. Sub Signo Libelli, 1979. 12 x 13 cm. Vouwblad van geschept papier. Met de hand gezet uit een gotisch lettertype en gedrukt in rood en zwart.
€ 35
* Schaarse SSL-uitgave, de allereerste nieuwjaarswens, van een serie van meer dan veertig! Breugelmans 43.

53. JACOBS, Paul, & Jan BOSSCHAERT Wij danken U voor Uw geboeide aandachtigheid. Antwerpen, Dedalus, (1987). 20 x 20 cm. Ingenaaid. (48) p. Gedrukt in 400 genummerde en gesigneerde exemplaren. Iets verbruind.
€ 18
* Grappen in een plaat en een tekst. Ook literair, b.v. over Hugo Claus. Nieuwjaarsgeschenk voor 1988.

54. JONGE, Freek de Het kistje. Een modern sprookje. (Met handgeschreven tekst van de schrijver). Amsterdam, De Harmonie, (1982). Geniet met stofomslag. 32 p. Met een omslagillustratie van Jopie Huisman. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk. Onversleten exemplaar!
€ 50
* Met op pagina 29 een 11-regelige, door de auteur MET DE HAND GESCHREVEN TEKST (en dat in 300 exemplaren! Wat een strafwerk moet dat zijn geweest!). Jaarwisselingsgeschenk 1982/1983. Niet in de handel.

55. KEMP, Pierre Pompom Anadyomène. (Met een verantwoording door Harry G.M. Prick). Amsterdam, De Lange Afstand, 1985. Ingenaaid. 12 p. Met de hand gezet uit de Erasmus en gedrukt op Velin d’Arches in een oplage van 90 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1985/1986. Niet in de handel.

56. KET, Dick Acht tekeningen van Dick Ket. Wageningen, Drukkerij Vada, 1964. 35 x 27 cm. Vouwmap met 4 p. tekst en 8 losse kleurenreproducties van tekeningen. 1e druk. Wat verkleurd.
€ 20
* Relatiegeschenk voor de jaarwisseling 1964-1965.

57. KNEPPELHOUT, J. Over kunst. (Samengesteld door Marijke Stapert-Eggen). Amsterdam, De Lange Afstand, 1982. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Erasmus en de Glass-Antiqua en gedrukt op Vergé van Saunders in een oplage van 50 genummerde exemplaren. Aanbiedingsbriefje achterin. 1e druk. Klein stempeltje op schutblad deels verwijderd.
€ 16
* Aforismen, invallen en gedachten uit de in 1864 en 1865 gepubliceerde Mengelschriften van Johannes Kneppelhout. Dit is de als nieuwjaarswens verschenen eerste druk; een handelsuitgave in 30 exemplaren werd in 1983 uitgegeven. Mooie combinatie van twee ouderwetsche lettertypen.

58. [KNUTTEL, Marijke] Uitzicht. (Jaarwisselingsgeschenk). Amsterdam, Dynamo Pers, 1984. Gevouwen velletje geschept papier genaaid in omslag. Uitstekende staat.
€ 15
* Geschenk van de Dynamo Pers voor de jaarwisselings 1983-1984 gedrukt in kleine oplage.

59. KOMRIJ, Gerrit Dit jaar spreken wij met Komrij… [Amsterdam], Weekblad Pers, [1987]. Cahiersteek. (8) p. Met het ingeplakte snoeppappiertje. 1e druk.
€ 15
* Inliggend visitekaartje van directeur Theo Bouwman, gesigneerd ‘Theo’. Jaarwisselingsgeschenk 1986-1987.

60. KOMRIJ, Gerrit Kerstinkopen. [Amsterdam], Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap, (2002). 13,0 x 13,0 cm. Cahiersteek met omslag. 24 p. Gedrukt in een oplage van 750 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 2002-2003.

61. KOMRIJ, Gerrit Sonnet. (De Jouwer, De Hynsteblom, 1994). Ingenaaid. (4) p. Met de hand gezet uit de Atlas en gedrukt in groen en bruin in een oplage van 49 exemplaren. Kreukje.
€ 50
* Gerrit Achterbergs ‘Werkster’ onherstelbaar verbeterd door Gerrit Komrij en in het Fries vertaald door Karel F. Gildemacher (‘Hy ken de ûnderkant fan skoech en krytstreekbokse’). Koppermaandaguitgave.

62. KOOTEN, Kees van. Als: Koos KOETS De nulties. (Nieuwjaarsuitgave 2000). Zonder plaats, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, 1999. Ingenaaid. Oblong. (8) p. Met de hand gezet uit de Haarlemmer en gedrukt in grijs en zwart in een beperkte oplage (= 175 à 200 exemplaren). 1e druk.
€ 35
* Nieuwjaarsuitgave 2000.

63. (KOPPERMAANDAG) Van Ontwerp tot Proeve. (Den Haag), De Althaea Pers, (2002). Vijf facsimile’s in omslag. Gedrukt in een oplage van 20 exemplaren.
€ 35
* Uitgave ter gelegenheid van Koppermaandag 2002. Het mapje bevat facsimile’s van originele ontwerpen en proeven voor een promotiecampagne van het Zeeuwsch Dagblad. Althaea 43.

64. KORTEWEG, Anton Collectie van 3 jaarwisselingsgeschenken. Den Haag, Mikado pers, 1985-2001. Vouwbladen in omslag. Met de hand gezet en gedrukt op geschept papier in een oplage van 90 exemplaren. 1e druk.
€ 25
* 1. Twee gedichten.
* Jaarwisselingsgeschenk 1985-1986.
2. Vader.
* Jaarwisselingsgeschenk 1987-1988. Niet in de handel.
3. La Belle Chatte sans Merci.
* Jaarwisselingsgeschenk 2001-2002. Niet in de handel.

65. KORTEWEG, Anton Hoe het leven tegemoet te treden als je ouder wordt. Zonder plaats, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, [2002]. Vouwblad. Met de hand gezet uit de magere Bodoni en gedrukt in blauw en zwart in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 15
* Nieuwjaarsuitgave 2003.

66. KORTEWEG, Anton Kijk ons! Leiden, De Uitvreter, (1992). Leporello in envelop. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 90 exemplaren.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1992-1993.

67. KORTEWEG, Anton Laatste wil van A. Den Haag, Mikado Pers, 2002. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in bruin en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 90 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 2002/2003. Niet in de handel.

68. KORTEWEG, Anton Twee gedichten. Woold, ’t Harkel, De Uitvreter, 2006. Cahiersteek. (6) p. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een beperkte oplage.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 2006-2007.

69. KORTEWEG, Anton Vader. Den Haag, Mikado Pers, (1987). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 90 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1987-1988. Niet in de handel.

70. KROL, Gerrit Smilde. Oosterhesselen, Klencke Pers, (1998). Cahiersteek. (12) p. Vervaardigd in een oplage van 75 ongenummerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Onder het colofon: ‘[gedrukt:] Met de beste wensen van/ [geschreven:] Loek en Kees van Dijk’. Jaarwisselingsgeschenk 1998-1999.

71. KUIPERS, Reinold Het komt, dames en heren… Amsterdam, De Lange Afstand, 1988. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 100 exemplaren.
€ 16
* Over de boekvormelijke activiteiten van Peter Yvon de Vries: ‘Er is iets Gouden-Eeuwerigs aan wat hij verricht’. Jaarwisselingsgeschenk 1988/1989.

72. [KURPERSHOEK, Theo] Gelukkig 1964. (&) Niet te gulzig vrienden! het is toch al zo gauw op. (Twee nieuwjaarswensen). [Amsterdam, Theo Kurpershoek, 1963-64]. Twee eenzijdig bedrukte bladen, ca. 18 x 21 cm. Met illustratie van Th. Kurpershoek. Beide met handbekalligrafeerde envelop, gericht aan K. Lekkerkerker.
€ 30
* Geestige illustraties, die met het eten van een visje te maken hebben.

73. LACTANTIUS Within the forest a thick place remote (…). (Met een originele ets van Hans den Tonkelaar). [Amsterdam], (Binderij Phoenix), [1981]. 35 x 22 cm. Vouwblad in omslag. (4) p. Met de hand gedrukt door Thomas Gravemaker (Dynamo Pers) in een beperkte oplage.
€ 35
* Jaarwisselingsgeschenk 1981/1982 (op reuzenformaat!). Niet in de handel.

74. LAMB, Charles New Years Eve. Oudejaarsavond. (Met een inleiding door J.C. Bloem, een vertaling door Potgieter en een portret door S.L. Hartz). (Haarlem, Enschedé, 1957). Karton, overtrokken met handgekleurd Deens marmerpapier (deels verkleurd). 36 p.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk. Niet in de handel.

75. LAMBERT, André Collectie van 10 geëtste nieuwjaarswensen, alle gesigneerd. == Collection of 10 etched New Year’s Wishes. 10 gevouwen bladen getint geschept papier, paginaformaat ca. 16 x 10 (9 stuks) en 20 x 14 cm (1). Alle voorzien van een originele ets, waarvan 4 in twee kleuren gedrukt, de andere zes in één. De tekst is steeds in het Latijn (b.v. ‘Domus Lambertina vobis exoptat Annum 1958 felicem / Javeae XII 1957’ = ‘Het Lambert-huis wenst jullie van harte een gelukkig jaar 1958 / In Javea, december 1957’. De wens van 1959 vermeldt het huwelijk van de beide kinderen van André en Raquel. De kaart voor 1967, waarop familiehond Oscar een gelukkig nieuwjaar wenst, is de laatste; in november van dat jaar zou Lambert overlijden. Alle prenten zijn in potlood door Lambert gesigneerd. Goede conditie.
€ 275
* André Lambert (1884-1967), de erudiete Zwitsers-Franse graficus, was een enthousiast Latinist, en dat blijkt ook uit deze op de etspers gedrukte nieuwjaarswensen. Enkele zijn beschreven, de eerste bevat zelfs twee complete brieven, een van Lambert in het Duits aan ‘Liebe, verehrte Freunde’ (33 r.), gesigneerd ‘Ihr André Lambert’ over het onverwachte niet naar de kerstviering in Javea komen van deze lieve vrienden! De tweede brief (23 r., in het Frans) is van André’s echtgenote Raquel, maar niet gesigneerd. Beide brieven hebben een vriendschappelijke, hartelijke toon en vertellen uitgebreid over het wedervaren in Javea. De nieuwjaarswens voor 1961 bevat ook een brief van Raquel, en die voor 1964 een handgeschreven wens van André, evenals die voor 1966.

76. LANDSAAT, Hans Twee gesigneerde kleurenzeefdrukken. Een zeefdruk (21 x 9 cm) vormt de voorkant van een uitnodiging voor festiviteiten bij het slaan van de eerste paal van een woonblok van Psychiatrisch Ziekenhuis Endegeest op 18 december 1981 (vlekje, 1/500 exx.). De tweede zeefdruk (21 x 14 cm), ook uit 1981, is een nieuwjaarswens voor 1982 (oplage 250 exx.).
€ 25

77. (LEOPOLD, J.H. (vert.)). PETRARCA Brief aan Giovanni Coronna. Vertaald door J.H. Leopold. Sonnega, Regulierenpers, 1989. Ingenaaid met omslag. 16 p. Met de hand gezet uit de Horley en gedrukt in groen en zwart (op Zerkall) in een oplage van 75 genummerde exemplaren. Kreukje in omslag.
€ 45
* Jaarwisselingsgeschenk 1989/1990. De Regulieren 35/1989.

78. LIESKE, Tomas Het blozend beest. (Terhorst, Ser J.L. Prop, 2005). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 125 exemplaren.
€ 16
* Negentiende Koppermaandaguitgave.

79. LOESBERG ‘Gelukkig nieuwjaar’. (Origineel typoscript). 29,6 x 21,0 cm. Veertien bladen. Alleen recto. Met tientallen handgeschreven aanvullingen, doorhalingen en correcties van verschillende tijdschriftredacteuren. Vierde blad horizontaal doormidden gescheurd en geplakt.
€ 250
* Tamelijk doorleefd, herhaaldelijk bewerkt typoscript van dit vroege verhaal, dat in 1973 zou worden gepubliceerd in Maatstaf. Blijkbaar leverde Loesberg het titelloos in, want Maatstaf-redacteur Mensje van Keulen schreef er de titel ‘Vuurwerk’ boven. Die werd vervangen door ‘Robert Loesberg Gelukkig Nieuwjaar’. Het typoscript bevat vooral veel met zwart stift doorgehaalde regels, die met moeite toch nog te lezen zijn.
Documenten van de getalenteerde writer’s writer en mensenhater Loesberg (wiens debuut Enige defecten in 2012 werd herdrukt) zijn schaars.

80. MARSMAN, H. Brieven aan die zeer ver en zeer nabij is/ beide. [Utrecht], (Reflex, 1978). Ingenaaid. (16) p. Gedrukt in paars op Hahnemühle-papier in een oplage van 175 exemplaren.
€ 15
* Facsimile-uitgave van Marsmans eigenlijke debuut, dat de dichter in 1920 uitschreef in 25 exemplaren. Tekst niet in het Verzameld Werk. Uitgegeven door de antiquaar André Swertz, de man achter uitgeverij Reflex. Jaarwisselingsgeschenk 1978/1979. Niet in de handel.

81. MEIJSING, Geerten Nooit meer Kerstmis. (Gesigneerd. Met een portret van de auteur door Marique de Bree). Woubrugge, Avalon Pers, (2019). Ingenaaid met stofomslag. 32 p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Simili Japon in 98 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 40
* Dit voor een margedruk nogal omvangrijke verhaal werd op verzoek van de Avalon Pers geschreven ter gelegenheid van Kerstmis 2019.

82. MENGELBERG, Hans Hans Mengelberg’s kerkelijke interieurkunst Utrecht. Uitgevoerde werken en ontwerpen 1929. Utrecht, Hans Mengelberg, 1929. 25 x 17 cm. Bedrukt omslag met 8 inliggende bladen, eenzijdig bedrukt (inleidend blad en 7 reproducties). 1e druk. Met stempel van een school in Den Haag en plaatsnummers. Omslag iets gekreukt.
€ 45
* Prachtig uitgevoerde kunstreproducties ter gelegenheid van nieuwjaar 1929, die werden toegestuurd aan kerkelijke functionarissen (‘Monseigneur,/ Hoog Eerwaarde Heer,/ Zeer Eerwaarde Heer’). O.a. een plaat in kleuren van het art-deco ciboriumaltaar in de Heilige Drievuldigheidskerk (nu Drieeenheidskerk genoemd) te Oldenzaal. Krachtige omslagtekening. Niet in de NCC.

83. MILLS, Stuart, & David WILLETTS The Christmas Apples. Three texts by Stuart Mills with lithographs by David Willetts. London, Coracle Press, 1977. 41 x 28 cm. Large grey portfolio. 22 p. With 3 lithographs. Printed in 100 numbered copies. Signed by Mills and Willetts. Fine copy.
€ 65
* Very large illustrated poetic prose publication in excellent condition.

84. MILTON, John Ode on the Morning of Christ’s Nativity. (Memorabilia Nr. IV). London. The Riccardi Press for The Medici Society, 1915. Oblong 11 x 15 cm. Original wrappers. 40 p. Cover a bit worn at the edges. Foxed.
€ 25
* Attractive little book of the Memorabilia series.

85. MIN, Neeltje Maria ‘Waar was het? (…)’ (Terhorst, Ser J.L. Prop, 1999). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 125 exemplaren.
€ 18
* Dertiende Koppermaandaguitgave.

86. MINCO, Marga De bol en de Bolero. (Woubrugge, Avalon Pers, 1991). Cahiersteek. (8) p. Gezet uit de Garamond en met de hand gedrukt in een oplage van 160 exemplaren.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1991/1992. Mooi klein boekje.

87. (MINIBOEKJE). JONG, Jan de 1993. Amsterdam, Uitgeverij De Buitenkant, 1992. 75 x 54 mm. Oranje linnen met zwarte opdruk. (128) p. Agenda gedrukt in rood, blauw en zwart in 400 exemplaren. Illustraties van Rob Cox, , Stef van Harn en Sam Drukker. 1e druk.
€ 16
* Agenda in klein formaat als nieuwjaarswens van boekhandel Minotaurus, uitgever De Buitenkant en de medewerkers.

88. (MINIBOEKJE). SIKKENGA, Harmen Hana. Groningen, Hana, 1998. 71 x 40 mm. Op Japanse wijze als sempuyo gebonden. (10) p. In blauw en zwart. 1e druk. Japans omslagpapier wat gekreukt.
€ 25
* Over het Japanse begrip Hana. Delicate koppermaandaguitgave.

89. MULISCH, Harry De taal is een ei. (Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep/ Loeb, 1976). Ingenaaid met omslag. (24) p. Gedrukt in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk. Netjes.
€ 25
* Jaarwisselingsgeschenk 1976/1977. Niet in de handel.

90. WAL, Eric van der 2006. [Bergen], Eric van der Wal, 2005. 62 x 45 mm. Cahiersteek. Leporello van 16 p. met daarin het versierde getal 2006, gedrukt in geel en zilver. Met de hand gezet en gedrukt in 200 exemplaren. 1e druk. Voorzien van een handgeschreven groet.
€ 16
* Miniboekje als nieuwjaarswens van deze margedrukker.

91. N., Lonneke Memories are made of this. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2000. Vouwblad. Met de hand gezet uit diverse schreeflozen en gedrukt in geel, rood, blauw en zwart in een beperkte oplage.
€ 15
* Koppermaandagprent voor donateurs van Drukwerk in de Marge, verlucht met tientallen clichés. De tekst van de vaste illustratrice van deze pers is scherp en hilarisch.

92. NERVAL, Gérard de. Les Fêtes de Hollande. Amsterdam, Joh. Enschedé en Zonen, 1955. 16,5 x 10 cm. Original marbled boards with title ticket. Uncut. (4), 52 p. Printed from Spectrum type. Backstrip a bit worn.
€ 15
* Attractive, austere little book, printed as a Christmas wish of the famous printing house.

93. NIJENHUIS, Gerard Requiem voor een vergeten grootvader. Oosterhesselen, Klencke Pers, (1999). Cahiersteek. (16) p. Vervaardigd in een oplage van 75 ongenummerde exemplaren. 1e druk. Kreukjes.
€ 20
* Jaarwisselingsgeschenk 1999-2000.

94. NIJHOFF, M. Aanhef. Woubrugge, Avalon Pers, 2017. Ingenaaid met dieppaars omslag. (12) p. Gezet uit de Romanée en gedrukt op handgeschept Bodleian papier van Barcham Greeen in een oplage van 97 exemplaren. 1e druk.
€ 25
* ‘Gegroet, muze, gegroet, koerende duif,/ gij hebt het nieuwe raam waar ‘k zit gevonden,/ (…) al klemt het nog als ik het openschuif.’ Over Nijhoffs vriendin Josine van Dam van Isselt. Met een toelichting van Niels Bokhove.

95. NIJKERK, Karel J. Met de beste wensen. Gelegenheidsgrafiek rond de jaarwisseling. Woubrugge / Amsterdam, Avalon Pers / Nijla Pers, 2004. Ingenaaid met omslag (randje gekreukt). (2), 26 p. Gezet uit de Lutetia en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 100 exemplaren. Geïllustreerd (deels met ingeplakte kleurenplaatjes). 1e druk.
€ 22

96. (NYPELS, Charles) Charles Nypels (1895-1952). (Woubrugge, Avalon Pers, 1995). Ingenaaid in omslag. (12) p. Gedrukt in rood en zwart in een beperkte oplage. Omslag iets verbleekt.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1994/1995 van Els en Flip Mayer met een tekst over Charles Nypels en twee gedichten van Joachim du Bellay, vertaald in het Nederlands, Engels en, in éen geval, in het Duits.

97. OOSTERWIJK BRUIJN, J. van 4 dichtkundige recepten. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2006. Oblong. Leporello in vouwblad. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt op 150-grams Hollandse Druk van Van Gelder.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 2006-2007 van Nop Maas en Joep Jaspers.

98. OS, Theo van Kleur bekennen. (Gedicht). Zonder plaats, eigen beheer, ca. 2005. Eén vel tot 4 pagina’s gevouwen. Kleurige versiering: sneeuwvlokken. 1e druk.
€ 16
* Nieuwjaarsgeschenk, maar het jaartal wordt niet genoemd. Niet in de NCC.

99. OUWENS, Kees In de avond een veerweg. (Met een tekening door Jürgen Partenheimer). (Groningen, Jan Hoekstra, 1988). 31 x 23 cm. Vouwblad. Typografie Susanne Heynemann. 1e druk.
€ 15
* Dit exemplaar is gesigneerd door dichter en kunstenaar. Jaarwisselingsgeschenk 1988-1989. Niet in de handel.

100. PENNINK, Burchard 25 Shanghainese cartoons 1998-2000. Een particuliere publicatie van Burchard Pennink. Mandarin translation under author’s responsibility by Tang Jue. No place mentioned, Self-published by Burchard Pennink, 2000. Bound as a Chinese blockbook on rice paper and cord binding. 28 leaves. In English, Mandarin and Dutch. Published in 500 copies. 1st edition. In excellent condition.
€ 22
* Beautiful New Year’s gift, cheerful verses: a translation from Dutch into Chinese!

101. PERIFEER Tweegesprek tussen ‘Arlequin’ en de ‘docteur’. [Megen], Literafiele Uitgeverij Perifeer, 1990. Vouwblad in omslag. 4 p. Gedrukt in slechts 25 genummerde exemplaren.
€ 20
* Korte, 17e-eeuwse anonieme dialoog, uitgegeven als nieuwjaarsattentie voor de vrienden van uitgeverij Perifeer.

102. PETERS e.a., Arjan Schrijvers schetsboek. (Gesigneerd). Amsterdam, ADM International, 1992. Oblong. Ingenaaid met flappen. 48 p. Geïllustreerd. Jaarwisselingsgeschenk 1991-1992. 1e druk. Eén pagina los.
€ 15
* Gesigneerd door schrijver Arjan Peters, illustrator Marlèn Nolta en vormgever Pieter van Delft. J.M.A. Biesheuvel, Jeroen Brouwers, Walter van den Broeck, Simon Carmiggelt, Maarten ’t Hart, Mensje van Keulen, Gerrit Komrij, Gerrit Krol, Doeschka Meijsing, Jan Siebelink, Gerard Walschap en anderen in woord en beeld geschetst.

103. (PHOENIX) Collectie uitgaven en ander drukwerk. CAPELLEVEEN, Paul van: Lord of Dantras. Amor Vincit, 1987.
CLAUDIAN: A secret light there streams… (Uit Henry Vaughans Phoenix, naar Claudius), Nieuwjaarswens voor 1983.
CORET, Peter (= Cees van der PLUIJM): O, dat je doodgaat. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren, 1986. Met handgeschreven opdracht van Cees van der Pluijm.
EIJK, Hans van: Books have their time as well as cucumbers. Folder, 1984.
FERLINGHETTI, Lawrence Christ climbed down. (Met een illustratie van Paul Snijders). Nieuwjaarswens voor 1986. Zonder omslag.
HARRIS, Ella Isabel: [Phoenix]. Nieuwjaarswens voor 1984.
HOLTHUIS, Fokas: Bibliofiele begeerten. 1986.
LANKERN, Anton: Zandvoort Sommer. Amor Vincit 1991.
LAWRENCE, D.H.: Phoenix. Nieuwjaarswens voor 1985. Kaart in omslag.
Domaine de PHOENIX LYS D’OR 1991. Wijnetiket voor David.
PLUIJM, Cees van der Het Kind de Vis. (Met drie tekeningen door Ciska Muller).
SHAKESPEARE, William: The Quintessence of Dust. T.g.v. de tentoonstelling April’s Fool, 1985. Gewoon exemplaar (1/80 exx.) en luxe-exemplaar (met ets van Hans Abbing, 1/20 exx.) in origineel omslag.
SIMALEAVICH, David: The Big Three-Five. Uitnodiging voor Davids 35e verjaardag, zeer fraai gedrukt door Rob Cox.
SIMALEAVICH, David: From the Mouths of Mutes. T.g.v. Davids afscheid van Phoenix en Nederland. Op glanzend Japans, 1991.
TENNYSON, Alfred Lord: Tears, Idle Tears. 1/50 exx. 1986. Bij het vijfjarig bestaan van Binderij Phoenix. Met een proefpagina van de luxe-editie (5 exx.) op handgeschept Wookey Hole
Prospectus:
April’s Fool
CAPELLEVEEN, Paul van: Prototype
CARMIGGELT 70
Aan CONSTANT
CORET, Peter: Goffert
NOOTEBOOM’S HOTEL (gevlekt)
PLUIJM, Cees van der: Het kind de vis.
STOUTE, René, & Joost VEERKAMP: Werklust
VRIES, Theun de: Het hert
Prijslijst Phoenix & Co., ca. 1986. Twee varianten.
Prijslijst Amor Vincit, 1986.
€ 140
* Met een ruimhartig gesorteerd, aardig assorti van de kleine publicaties (net iets voor David om overal drukwerkjes aan toe te voegen), enkele proefdrukken en persoonlijke gelegenheidsdrukjes.

104. PIJPERS, Jelle L.S. Behouden huis. (Wassenaar, De Pij Pers, [1999]). Cahiersteek. (4) p. Gedrukt in een beperkte oplage op de achterzijde van fraai handgemarmerd papier uit Oxford, met een omslag van nogal driedimensionaal Sanders & Sanders Home of Decoration behang. 1e druk.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1999/2000.

105. PIJPERS, Jelle L.S. Beslissing. (Met een Engelse vertaling door Lindsay Dunn en Jelle Pijpers). (Wassenaar, Jelle Pijpers, [1998]). Cahiersteek. (4) p. Gedrukt in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1998/1999.

106. PIJPERS, Jelle L.S. Nieuw begin. (Met een Engelse vertaling door Lindsay Dunn). (Wassenaar, De Pij Pers, [1996]). Cahiersteek. (4) p. Gedrukt in een oplage van 180 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1996/1997.

107. PIJPERS, Jelle L.S. Ontwaken? (Met een Engelse vertaling door Lindsay Dunn) (Wassenaar), LD [= Jelle Pijpers], (1993). Cahiersteek,. (4) p. Geprint uit de Garamond op Hollands papier van Van Gelder in en oplage van 96 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 20
* Met een handgeschreven opdracht van de vertaalster onder het colofon: ‘for Bert/ – a happy 1993!/ from Lindsay/ & Jelle/ 18.1.93’. Jaarwisselingsgeschenk 1992/1993.

108. POOT, H.K. Op eene gelukkige boekdrukkery. Haarlem, Leo Vos, (1984). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt door Leo Vos in een oplage van 75 genummerde exemplaren.
€ 20
* Koppermaandaguitgave 1984.

109. POOT, H.K. Snelheit en woede des tyts. Yde, De Breukenpers, (1979). Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 18
* Koppermaandaguitgave 1979.

110. REIJNTJES, Roel Aolde liedties wordt stiller. Oosterhesselen, De Klencke Pers, (1996). 20,6 x 14,5 cm. Cahiersteek. (2), 14 p. Vervaardigd in een oplage van 75 exemplaren.
€ 20
* Drentse poëzie. Met verklarend woordenlijstje. Nieuwjaarswens voor 1997. Gesigneerd door de uitgever onder het colofon.

111. RIDLER, Anne The Phoenix answered. Amsterdam, Phoenix Productions, 1988. Ingenaaid. (16) p. Voorin een afbeelding van een uit zijn as verrijzende phoenix in art-nouveau. Met de hand gezet en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Inliggend wenskaartje.
€ 15
* Nieuwjaarsgeschenk van Binderij Phoenix. Anne Ridler (1913-2001) was een dichteres uit Oxford, gelieerd aan de Inklings, bevriend met C.S. Lewis en T.S. Eliot.

112. RIDLER, Anne The Phoenix answered. Amsterdam, Phoenix Productions, 1988. Ingenaaid. (16) p. Engelstalig gedicht. Voorin een afbeelding van een uit zijn as verrijzende phoenix in art-nouveau. Met de hand gezet en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Inliggend wenskaartje.
€ 25
* Dit is nummer 1 van de oplage! Nieuwjaarsgeschenk van Binderij Phoenix. Anne Ridler (1913-2001) was een dichteres uit Oxford, gelieerd aan de Inklings, bevriend met C.S. Lewis en T.S. Eliot.

113. RIDLER, Anne The Phoenix answered. Amsterdam, Phoenix Productions, 1988. Verguld, soepel perkament. (16) p. Voorin een afbeelding van een uit zijn as verrijzende phoenix in art-nouveau. Met de hand gezet en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Inliggend wenskaartje.
€ 200
* Dit is één van de zeven luxe-exemplaren, gedrukt op Japanese Gampi (een donker glanzend, honingkleurig papier waar je naar blijft kijken) en gebonden in heelperkament. Bovendien is dit nummer 1 van de oplage! Nieuwjaarsgeschenk van Binderij Phoenix. Anne Ridler (1913-2001) was een dichteres uit Oxford, gelieerd aan de Inklings, bevriend met C.S. Lewis en T.S. Eliot.

114. SALLUSTIUS Sallustius prijst de levenskracht. Woubrugge, Avalon Pers, 1988. Cahiersteek met omslag. (12) p. Geïllustreerd. Gezet uit de Romulus en met de hand gedrukt in een oplage van 160 exemplaren.
€ 18
* Bevat een tekst van Sallustius in 5 verschillende talen. Samengesteld door F. Mayer ter gelegenheid van van het nieuwe jaar 1989.

115. SCHOLTEN, Patty Horecagedichten. Zoeterwoude-le-village, L’Ecornifleur, 2001. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit ‘een scala aan letters’ en gedrukt in zwart en oker door De Uitvreter op Hollandsch normaal 3 in een oplage van ca. 130 exemplaren.
€ 16
* Jaarwisselingsgeschenk 2001-2002.

116. SCHOUTEN, Rob Huis van Ervaring. Den Haag, Mikado Pers, (1988). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 90 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1988/1989. Niet in de handel.

117. SLAUERHOFF, J. De centaur. (Met een originele, genummerde en gesigneerde houtgravure door Jan P.C. van Doorn). (Oosterbeek, Bosbespers/ Ravenberg Pers, 1988). Vouwblad. Gedrukt door Het Drukhuis in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk.
€ 18
* MDLM: ‘De allerminst vlekkeloos getranslittereerde tekst van deze uitgave is een fragment uit het onvoltooide cabaretstuk De Sylphide op de sofa door Frederik Chasalle en J. Slauerhoff (1922), waarvan alleen Het kanonnenlied in de Verzamelde werken is opgenomen’. Koppermaandaguitgave.

118. SMIT, Wilfred [Gedicht]. Amsterdam, [Wouter Voskuilen], 1999. Ingenaaid. 8 p. Facsimile en gezette tekst. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 15
* Geschreven ter gelegenheid van het huwelijk van Wouter Voskuilen, één van de bezorgers van Smits Verzameld werk, maar per abuis daar niet in opgenomen. Gesigneerd onder het colofon door Voskuilen. Nieuwjaarsgeschenk 1999-2000. Niet in de handel.

119. (STATENHOFPERS). SCHREUR, A.C.H. Gek. (Met een linosnede van Olivia Ettema). [Den Haag], (Statenhofpers, 2012). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Houtsnedeletter van André van der Vossen en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 20
* Jaarwisselingsgeschenk 2012-2013, met liefde voor katten. Niet in de handel.

120. (STATENHOFPERS). WILLIAMS, William Carlos Gedicht. (Met twee linosnedes van Olivia Ettema) Den Haag, Statenhofpers, 2009. Leporello in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt op Gekko Hodomura in een beperkte oplage.
€ 20
* ‘As the cat climbed (…)’. Jaarwisselingsgeschenk 2009-2010. Niet in de handel.

121. STRATEN, Hans van De sierlijke benen van Riek Koetsier. Utrecht, Hinderickx & Winderickx, 1995. Ingenaaid. 12 p. Met de hand gezet uit de Gill en de Senefelder door René Hesselink op de pers van antiquariaat Hinderickx & Winderickx in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Leuke verhandeling over opdrachtexemplaren. Nieuwjaarsgeschenk voor auteur en uitgever. Niet in de handel.

122. THOMASSEN, Kees Jenevertypografie. Waarbij gevoegd poëmen van Gezelle, Gorter en Gezellig. Leiden, De Uitvreter, 1995. Ingenaaid. (8) p. + 4 plano’s in omslag gevouwen. Gelaserd en met de hand gezet en gedrukt in een oplage van ‘exact 60 genummerde exemplaren’. 1e druk. Vlekje.
€ 16
* Met een vrolijk omslagontwerp van de hand van de schrijver/uitgever zelf. Herman Gorter en Guido Gezelle in een grappig jaarwisselingsgeschenk 1994-1995 annex Koppermaandaguitgave.

123. TOMMASINI, A.R. XXX Plus One, This Being a Listing of The Owners of Tommy’s Thirty Books and Other Extraneous Trivia Appertaining Thereto. Lafayette, CA, Lester Lloyd, 1978. Cloth with title ticket. (8), 36 p. Handset in Bruce Rogers’ Centaur and Goudy’s Hadriano and printed in red and black in 200 numbered copies. 1st edition. Very good condition.
€ 35
* This special copy is not numbered: it is the printer’s copy, stating the fact in red under the colophon. With an introduction by “Tommy” Tomasini and a list of the “Fortunate Few” including their full address! Amadeo R. Tommasini, typographer of the University of California Press, produced 31 Christmas wish books starting from 1948.

124. TOORN, Willem van Berry. (Terhorst, Ser Prop, 2002). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart door Ser Prop in een oplage van 125 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Zestiende koppermaandaguitgave.

125. VASALIS, M. Kinderen. Fragment. (Woubrugge), Avalon Pers, (1982). Ingenaaid. (16) p. Gezet uit de Palatino en met de hand gedrukt op Hollands Druk in groen en zwart in een oplage van 80 exemplaren. 1e druk in boekvorm.
€ 40
* Jaarwisselingsgeschenk 1982/1983.

126. VERHEUL, Kees Werk in uitvoering, het begin. Zonder plaats, (Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst), [2000]. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in groen en zwart in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 15
* Nieuwjaarsuitgave 2001.

127. (VERLAINE, Paul). MAYER, Flip Paul Verlaine. (Met vertalingen van gedichten door Jan G. Elburg en Ernest Dowson). Woubrugge, Avalon Pers/ (Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst), 1995. Ingenaaid. (20) p. Gezet uit de Bembo en de Romanée en met de hand gedrukt in blauw en zwart in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 20
* Nieuwjaarsuitgave 1996.

128. VOSS, H.D. ABC op 1951. Rotterdam, eigen beheer, [1950]. 9 x 21 cm (sic). Cahiersteek. (28) p. Geïllustreerd. Gesigneerd ”t echtpaar Voss’. 1e druk.
€ 26
* Inventieve nieuwjaarsuitgave met 26 goede wensen van grafisch ontwerper H.D. Voss (1907-1976), die zich in 1951 in Canada zou vestigen.

129. VRIES, Hendrik de Wringt zich ’t werk door zorg en hinder… [Yde], De Breukenpers, (1986). Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 100 exemplaren.
€ 15
* Koppermaandaguitgave 1986.

130. VROOM, Jean-Paul Meilleurs voeux pour 1955. Originele kopergravure, gesigneerd in de plaat en in potlood. Gevouwen blad, 19,5 x 10,5 cm. Beeldformaat 15,4 x 8,9 cm. Enkele roestvlekjes.
€ 35
* Een mannelijke en een vrouwelijke balletdanser hand in hand, een fraaie voorstelling die ongetwijfeld in zeer geringe oplage gedrukt is.

131. (VROOM, Jean-Paul). LEEFLANG, Chr. Een kindeken is ons geboren. Utrecht, Chris Leeflang, 1950. 16 x 10 cm. Tweemaal gevouwen vel zwaar lithopapier, eenzijdig bedrukt. 8 p. Niet afgesneden.
€ 20
* Kerstwens van de boekhandelaar-uitgever Chris Leeflang, tevens de ziel van Stichting De Roos, aan de voorkant versierd met een originele litho van Jean-Paul Vroom.

132. WAARSENBURG, Hans van de Alvor. (Gedicht met een ingekleurde linosnede door Riët Amesz). (Banholt, In de Bonnefant, 1982). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt door Hans van Eijk in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 15
* Met handgeschreven wensje van de drukker. Jaarwisselingsgeschenk 1982/1983.

133. WAARSENBURG, Hans van de Ver na het midden. Banholt, (In de Bonnefant), 1999. Cahiersteek. 12 p. Gezet uit de Dante en gedrukt op papier van Magnani. Gesigneerd door de dichter en de drukker, Hans van Eijk. Omslag wat verbleekt.
€ 15
* Drie gedichten. Nieuwjaarswens: ‘Dit is de laatste kans om voluit het jaartal 1999 te drukken (…). Geen MIM of MM: volgend jaar zijn de titelpagina’s kaal bij/ In de Bonnefant te Banholt/ Kerstmis MDCCCCXCIX’. Geniaal!

134. WAL, Eric van der Collectie van 25 nieuwjaarswensen in de vorm van een miniboekje, 1978-2000. [Bergen], Eric van der Wal, 1977-1999 (-2008). Verschillende formaten, maar de boekjes variëren tussen 20 en 80 millimeter hoog. Cahiersteek. Boekjes met alle het nieuwe jaartal als titel en als tekst, in verschillende kunstvormen weergegeven. Met de hand gezet en gedrukt in gewoonlijk ca. 100 exemplaren, en door Van der Wal gesigneerd.
€ 100
* Origineel vormgegeven nieuwjaarswensen van deze margedrukker, die geboren werd in 1940. Alleen 1980 (beter gezegd MCMLXXX) ontbreekt in deze reeks. Bijgevoegd de nieuwjaarswensen voor 2003, 2004 en 2008.

135. WAL, Theunie van der Poeziealbum. (Maastricht/ Eefde, De Lange Afstand, 2000). Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 75 exemplaren.
€ 15
* Nieuwjaarswens met ouderwetse plakplaatjes voor het poesie-album.

136. WETSELAAR, Pieter Maria die zoude naer Bethlehem gaen. Zonder plaats of uitgever, ca. 1980? 25 x 16 p. Cahiersteek. 8 p. Met een plaatje. Een van 60 genummerde exemplaren naar kalligrafie van Pieter Wetselaar, gedrukt op zwaar geschept papier van BFK-Rives. Zeer gaaf.
€ 25
* Mooi kerstboekje zonder enige drukaanduiding.

137. WINKLER PRINS, A. Albumversjens. Ten gerieve van hedendaagsche vrienden. Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2010. Oblong 5 x 8 cm. 8 bladen in envelop en omslag. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 2010-2011. Klein maar fijn!

138. WOLFF, Betje, en Aagje DEKEN Critisch Commentaar. (Met een inleiding van Dr J.C. Brandt Corstius). [Amsterdam], Amsterdamse Grafische School, 1954. 23,7 x 14,8 cm. Verguld linnen. 48 p. Illustraties ‘leerlingen van de afdeling reproductie-tekenen’. Gezet uit de Garamond en gedrukt op P.C. Hooft.
€ 15
* Kerstuitgave.

139. ZUIDERENT, Ad Waterland-Oost. (Terhorst, Ser Prop, 2000). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 125 exemplaren. 1e druk. Kreukje.
€ 15
* Koppermaandagreeks 14.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 598.097 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: