antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 337: Prins Bernhard & Annie M.G. Schmidt

Geniet u op zondagavond ook zo van de serie Annie M.G. en verheugt u zich de hele maandag op een nieuwe aflevering van Bernhard, schavuit van Oranje? Wij wel. Om de makers te eren hebben we deze week onze nieuwsbrief gewijd aan Annie M.G. Schmidt en de Koninklijke familie. Door uit deze nieuwsbrief te kopen wordt kijken nóg leuker!


1.  BEVERSLUIS, Martien De Cracht van ’t Landt bestaedt. Baarn, Bosch & Keuning, [1938]. Ingenaaid (op Chinese blokboekwijze gebonden) met ruim uithangend sierkoord. Gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Rug deels ingescheurd.

€ 12

* Uitgegeven ter gelegenheid van de geboorte van het prinsesje Beatrix. Artistieke vormgeving door Karel Hoekendijk.

2.  BOMANS, Godfried Draaitafelen met Bomans. Verhalen over ooms en andere familieleden door het kopstuk Godfried Bomans. 1963. 17 cm. 45 toeren.

€ 10

* Prijs in de Anjerloterij 1963 t.b.v. het Prins Bernhard Fonds. VR 021.

3.  BOUTENS, P.C. Aan Prinses Juliana der Nederlanden bij haar huwelijk met Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. (Met twee illustraties door A. van der Vossen). [Den Haag, Algemeene Landsdrukkerij, 1937]. Rijmprent. Planodruk. [Gedrukt in een oplage van maar liefst 1.500.000 exemplaren]. 1e druk.

gratis af te halen

* ‘Rijmprent op 7 jan. 1937 door de regeering uitgereikt aan de Nederlandsche jeugd’. Rijkse 2.117.

4.  GRAMSCHAP Gramschap 1-3-’80. Deze maand met 45 toeren plaat. Aardenburg-Eede, J. Bruens, 1980. Oblong 14 x 21 cm. Kleurig vooromslag. Geniet. 10 p. Met oranje 17-cm-plaatje in oranje omslag met portret van Pieter van Vollenhoven.

€ 18

* De pamflettenreeks Gramschap werd geproduceerd (1979-1986) door Nico van Apeldoorn en Jan Bruens, die van provo op punk waren overgestapt. Op de plaat wordt gezongen door Van Vollenhoven and His Royalties: ‘Bernhard kennen we nu allemaal/ als de flying-dutchman van het grootkapitaal/ over Claus weten we niet zoveel/ die hield zich gedeisd maar die pakt nu ook zijn deel/ dat huis kost ons alleen maar poen/ en daar is het hun toch om te doen/ alleen maar om de poen’. De B-kant bevat een geïnspireerde gitaarsolo met iets minder sterke drums eronder.

We hebben ook een grammofoonplaatje zonder het tijdschrift, met wit omslagje, voor € 10.

5.  JULIANA & BERNHARD Oranje-nummer Dagblad “Het Noorden” ter gelegenheid van het Vorstelijke Huwelijk. Gedrukt in oranje en zwart met een afbeelding van een stralende Juliana en Bernhard. 54 x 37 cm. Geïllustreerd. Gevouwen. 4 p. 1937.

€ 15

* Curieus genoeg met aanduiding van de drukker: ‘De Boer, Tegal’. Met artikelen over de bruidegom: ‘Een veelzijdig ontwikkeld persoon, met een vroolijk, doch ernstig karakter’, maar ook over de bruid: ‘De Prinses als Keukenprinses’.

2537426.  KONINGIN JULIANA 21 negatieven in originele envelop gemaakt tijdens het bezoek van Juliana en Bernhard aan San Francisco, 17-19 april 1952. 21 verschillende negatieven. 12,5 x 10,0 cm. Opschrift (getypt): ‘Holland – Queen Juliana – S.F. Visit – at palace Hotel – Mayor Elmer Robinson’ Naam van de fotograaf moeilijk te lezen, mogelijk ‘Needham’. Goede kwaliteit.

€ 150

* Afkomstig uit het archief van de San Francisco Examiner, dat in de afgelopen jaren geleidelijk geveild is. Foto’s van Juliana en Bernhard, van burgemeester Elmer Robinson en van het rijkelijk toegestroomde publiek.

7.  KONINGIN JULIANA Origineel gestencild persbericht van de Rijksvoorlichtingsdienst. 16 p. (laatste pagina blanco), de eerste op voorgedrukt papier van de R.V.D. ‘Embargo tot 6 september 11 uur.’

€ 28

* Omstandige, zeer gedetailleerde beschrijving van de troonsbestijging van Juliana.

8.  KONINGIN WILHELMINA Drie servetten met afbeelding van koningin Wilhelmina. Identieke servetten. 38 x 36 cm. Vermoedelijk jaren ’20. In de hoeken zijn nationale symbolen afgebeeld. Tweemaal gevouwen.

€ 15

* Bijgevoegd drie speciale krantenbijlagen (complete katernen) bij het aftreden van Wilhelmina, van 28 en 30 augustus 1948: Het Parool, Algemeen Handelsblad en De Tijd.

2537449.  KONINGIN WILHELMINA Originele persfoto van Wilhelmina en Hendrik in een bootje te Venlo, 1926. 20,2 x 25,3 cm. Beeldformaat 17,3 x 24,0 cm. Achterop een copyrightstempel van ‘International Newsreel’ te New York en datumstempel ‘Jan 28 1926’ met opgeplakte toelichting ‘Queen Wilhelmina visits flood stricken areas’ en de datum ‘I-22-26’. Wat gebobbeld en met een lichte verkleuring.

€ 45

* Curieuze foto van een kleine roeiboot waarin Wilhelmina en Hendrik met een gebolhoede hoogwaardigheidsbekleder tussen enkele matrozen in een ondergelopen stad dobberen.

25376610.  (KONINKLIJKE FAMILIE) Grote collectie bedankaarten en -brieven van diverse leden van het Koninklijk Huis en de Koninklijke familie uit de periode 1950-2002.

€ 325

* Ruime collectie van 202 kaarten en brieven aan een onvermoeibaar Oranje-aanhangster. De bedankjes betreffen niet alleen kaarten n.a.v. verjaardagen, huwelijken, geboortes en jubilea, maar ook behaalde diploma’s en gebroken benen. De kaarten zitten grotendeels in de originele enveloppen en zijn vaak voorzien van een krantenknipsel dat de aanleiding was om een kaartje te schrijven. 151 kaarten zijn voorgedrukt, de collectie bevat zeventien brieven van particulier secretarissen van Wilhelmina, Juliana of Beatrix en zes stuks écht aangeraakte post, waaronder een origineel getypt briefje, gesigneerd door Prins Bernhard, waarin hij dankt voor de toezending van Zeeuwse babbelaars. Voorts een getypt, gesigneerd kaartje van Prinses Irene, een gesigneerde bedankkaart van Prins Bernhard en Prinses Annette, een gesigneerde bedankkaart van Prins Constantijn en Prinses Laurentien, een getypte, gesigneerde brief van Pieter van Vollenhoven, een getypt, gesigneerd kaartje van Prins Carlos Hugo de Bourbon-Parma, drie gesigneerde kaarten van de moeder van Prins Claus en een handgeschreven kaart van de moeder van Prins Bernhard.

Bijgevoegd is een achttal originele foto’s van Beatrix, twee koninklijke menu’s en nog wat Oranje-parafernalia.

Royale, amusante collectie!

11.  NIJHOFF, M., en A. van DUINKERKEN In Holland staat een huis. Amsterdam, Joost van den Vondel, 1936. Oorspronkelijk verguld zwart heelleder (J. Brandt & Zoon; enkele schaafplekjes). Kop verguld. (2), 98 p. Met een met bladgoud gestempeld titelvignet door Jac. Nuiver. Typografische verzorging Charles Nypels. Gedrukt door Stols met letters en initialen van De Roos in zwart, rood, blauw en goud in een genummerde en door beide auteurs gesigneerde oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 250

* In het Verzameld werk van Nijhoff is alleen Nijhoffs deel van de tekst afgedrukt. In de Verzamelde geschriften van Van Duinkerken ontbreekt (zijn aandeel in) In Holland staat een huis (maar in die Verzamelde geschriften ontbreekt wel meer). Dit allegorisch bruiloftspel in dichtmaat werd geschreven ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Nijhoff schreef de proloog en het eerste deel, Van Duinkerken het tweede deel. Van Laar 151.

25377012.  NIJHOFF, M., en A. van DUINKERKEN In Holland staat een huis. Amsterdam, Joost van den Vondel, 1936. Oorspronkelijk halfleder met gemarmerde platten (J. Brandt & Zoon; enkele schaafplekjes). Kop verguld. (2), 98 p. Met een met bladgoud gestempeld titelvignet door Jac. Nuiver. Typografische verzorging Charles Nypels. Gedrukt door Stols met letters en initialen van De Roos in zwart, rood, blauw en goud in een genummerde en door beide auteurs gesigneerde oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 175

* In het Verzameld werk van Nijhoff is alleen Nijhoffs deel van de tekst afgedrukt. In de Verzamelde geschriften van Van Duinkerken ontbreekt (zijn aandeel in) In Holland staat een huis (maar in die Verzamelde geschriften ontbreekt wel meer). Dit allegorisch bruiloftspel in dichtmaat werd geschreven ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Nijhoff schreef de proloog en het eerste deel, Van Duinkerken het tweede deel. Van Laar 151.

13.  NIJHOFF, M., en A. van DUINKERKEN In Holland staat een huis. Amsterdam, Joost van den Vondel, 1936. Oorspronkelijk halfleder met gemarmerde platten (J. Brandt & Zoon; enkele schaafplekjes). Kop verguld. (2), 98 p. Met een met bladgoud gestempeld titelvignet door Jac. Nuiver. Typografische verzorging Charles Nypels. Gedrukt door Stols met letters en initialen van De Roos in zwart, rood, blauw en goud in een genummerde en door beide auteurs gesigneerde oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk. Geplastificeerd bibliotheekexemplaar (SCHANDE!).

€ 45

* In het Verzameld werk van Nijhoff is alleen Nijhoffs deel van de tekst afgedrukt. In de Verzamelde geschriften van Van Duinkerken ontbreekt (zijn aandeel in) In Holland staat een huis (maar in die Verzamelde geschriften ontbreekt wel meer). Dit allegorisch bruiloftspel in dichtmaat werd geschreven ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Nijhoff schreef de proloog en het eerste deel, Van Duinkerken het tweede deel. Van Laar 151.

14.  Prisma der Kunsten Nr. 7, 1937 Het Prinselijke Jacht Piet Hein Zeist, Uitgeverij De Torentrans, 1937. 4to. Orig. wrappers. First Edition.

€ 15

* Prisma der Kunsten nr. 7, 1937, geheel gewijd aan het fraaie moderne Prinselijke Jacht Piet Hein, gebouwd door o.m. Sybold van Ravesteijn en C.J.A. Begeer (zilverwerk!) voor het huwelijk van Juliana en Bernhard. 30 p. Met artikelen van Jos. de Gruyter en A.M. Hammacher. Met een illustratie in kleuren en 17 fraaie foto’s van het harmonische interieur. Omslag ingescheurd en wat verkleurd. Naam in pen op p. 1.

15.  PROVO God Nederland & Oranje. 1e jaargang nr. 2. (Amsterdam, januari 1967). Geniet. 12 p. Geïllustreerd. Enkele pagina’s ondersteboven. Watervlekken (of slappe thee).

€ 10

* Dit provo-tijdschrift bevat uitsluitend cartoons, voornamelijk van Willem van Malsen. Sommige behandelen het Oranjehuis.

16.  PROVO God Nederland & Oranje. 1e jaargang nr. 3. (Amsterdam, januari 1967). Geniet. 20 p. Geïllustreerd.

€ 15

* Dit provo-tijdschrift bevat uitsluitend cartoons, voornamelijk van Willem van Malsen, maar ook een van Peter van Straaten. Twee cartoons hebben betrekking op het ezelproces, één bespot A. Roland Holst en Bert Bakker, de andere handelen vooral over het Oranjehuis.

17.  PROVO God Nederland & Oranje. 1e jaargang nr. 4. (Amsterdam, januari 1967). Geniet. 20 p. Geïllustreerd.

€ 15

* Dit provo-tijdschrift bevat uitsluitend cartoons, voornamelijk van Willem van Malsen. De meeste hebben betrekking op confessionele politiek, het Oranjehuis en Vietnam.

25243818.  PROVO Provo 5. Oranjenummer. Amsterdam, Provo, 18 december 1965. 29,7 x 10,5 cm. Geniet. 36 p. Geïllustreerd. Omslag in zwart op oranje en met spiegelende schutbladen. 1e druk. Met dubbel omslag.

€ 15

* Met bijdragen van Hans Metz, Pim Dekker, Roel van Duijn en anderen.

19.  REVE, Karel van het (Dankwoord). P. 28-32 in: Uitreiking Martinus Nijhoffprijs voor Vertalingen 1979 aan Ingrid Wikén Bonde, Robert Lem en Karel van het Reve op 21 februari 1979. Amsterdam, Prins Bernhard Fonds, 1979. Geniet. 38 p. Pagina 7-8 verkeerd afgesneden (zonder tekstverlies).

€ 12

* Bevat tevens het juryrapport.

20.  ROLAND HOLST, A. Aan Prinses Beatrix. (Met illustraties van Hans Buys). (Bussum, Van Dishoeck/Van Holkema & Warendorf, 1963). Geniet met stofomslag. (24) p. 1e druk.

gratis bij een bestelling

25377721.  Tweede Wereldoorlog Oorlogscollectie foto’s van leden van het Koninklijk Huis en door de Duitsers aangerichte verwoestingen. 15 losse bladen (33 x 24 cm) aan beide kanten met foto’s beplakt. 15 foto’s van Wilhelmina, Juliana, Bernhard, Beatrix en anderen; 58 kleine kiekjes van oorlogsverwoestingen (Rotterdam) en 18 van al of niet neergestorte vliegtuigen, parachutisten e.d. Ook met enkele ingeplakte drukwerken, hetzij Oranjegezind, hetzij NSB-pamfletten (6), en enkele curiosa, zoals een fotootje van een man, slechts gekleed in sokophouders en bolhoed, onder een paraplu.

€ 100

* Curieuze oorlogsverzameling, bedoeld om de moed erin te houden.


22.  SCHMIDT, Annie M.G. De trein bleef staan. (Met een illustratie van Philip Hofman). Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2009. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Volta en gedrukt op Veling Arches in een oplage van 100 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.

€ 18

23.  SCHMIDT, Annie M.G. Het huis op de Brink. (Met een illustratie door H.A.B. Rietmann). Deventer, 1964. Rijmprent. 42 x 30 cm.

€ 12

* Uitgave ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gebouw der Openbare Leeszaal en Bibliotheek te Deventer op 1 oktober 1964.

Volgens de Nederlandse Centrale Catalogus alleen aanwezig in de Atheneaumbibliotheek in Deventer.

24.  SCHMIDT, Annie M.G. Ja zuster, nee zuster. Geïllustreerd met foto’s en strips. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1967. Ingenaaid. 96 p. 1e druk. Leesvouw.

€ 20

2749825.  SCHMIDT, Annie M.G. Het kameeltje. (Met een tekening van Thé Tjong-Khing). Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten antik jutemeliert in een oplage van 95 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.

€ 22

26.  SCHMIDT, Annie M.G. ‘Leeszaal’ (gedicht). In: 9 gedichten & verzen op negen ansichtkaarten. (Amsterdam, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 1988). Mapje met 9 losse, mooie, door Harry N. Sierman vormgegeven poëzie-ansichtkaarten.

€ 10

* Tevens gedichten van o.a. Kopland, Lucebert en Wilmink.

27.  SCHMIDT, Annie M.G. Nieuwe impressies van een simpele ziel. Amsterdam, Querido, 1952. Karton. 148 p. 1e druk. Rugje geschaafd.

€ 20

* Exemplaar met ingeplakte signatuur van Annie!

28.  SCHMIDT, Annie M.G. De prins van Hoedeli Doedeli Douw. (Met een illustratie van Jan Jutte). Zouterwoude, (De Uitvreter), 2001. Oblong. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Rondo en gedrukt in groen en zwart op Hahnemühle in een oplage van 100 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.

€ 22

* Mooie uitgave van dit in 1951 verschenen gedicht van Annie M.G. Schmidt!

29.  SCHMIDT, Annie M.G. Zonder jou. (Met een illustratie van Rick de Haas). Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2008. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt in goud en zwart in een oplage van 99 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.

€ 18

30.  SCHMIDT, Annie M.G. Originele zwart-witfoto. 18,2 x 23,9 cm. Met op de achterzijde een copyrightstempel van ‘Fotopersbureau “’t Sticht”‘ en de aantekening ‘Zuidlaren 9/10 64’.

€ 20

* Annie Schmidt, met witte bontsjaal, vertelt de jonge zanger Adamo iets over een foto. Op de voorgrond twee microfoons, op de achtergrond een betonnen muur en een wasbak.

31.  SCHMIDT e.a., Annie M.G. Fragmenten uit de grootste reklameshow van West-Europa “We zien ze vliegen”. (Gespeeld door o.a. Conny Stuart en Cees de Lange). 17 cm. 45 p. Met teksten van o.a. Annie M.G. Schmidt en Jules de Corte.

€ 10

* Van Wees commerciële produktie 111 008.

32.  SCHMIDT, Annie M.G. Conny Stuart zingt liedjes van Annie M.G. Schmidt. Grammofoonplaat. 17 cm. 45 toeren. Met hoestekst door Joop Doderer.

€ 6

* Conny Stuart zingt ‘Neem je vos terug’, ‘In m’n pyama’ (sic), ‘Zonder jou’ en ‘Ik ben zo moe’. Philips 422 376 PE.

33.  SCHMIDT, Annie M.G. Dikkertje Dap. Het Beertje Pippeloentje. (Gezongen door De Leidse Sleuteltjes). Grammofoonplaat. 17 cm. 45 toeren. Rood vinyl. Hoesje met een mooie tekening van ‘Josteyn’.

€ 6

* In blanco hoesje: gratis bij een bestelling. CNR UH 9315.

34.  SCHMIDT, Annie M.G. Ja zuster, nee zuster. Vier grammofoonplaten. 20 cm. 33 toeren. Hoezen wat geschaafd.

€ 30

* 1. Ja zuster, nee zuster. De geschiedenis van een rusthuis vol herrie. Decca 370 013 NU.

2. Nieuwe liedjes uit Ja zuster, nee zuster. Decca NU 370 015.

3. Een rusthuis vol liedjes uit Ja zuster, nee zuster. Decca NU 370 018.

4. Niet met de deuren slaan. De laatste nieuwe liedjes uit de VARA tv-musical Ja zuster, nee zuster. Decca 370 020 NU.

35.  SCHMIDT, Annie M.G. Kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt. (Gezongen door De Leidse Sleuteltjes). 1956. Grammofoonplaat. 17 cm. 45 toeren. Hoesje beschadigd.

€ 6

* ‘Dikkertje Dap’, ‘De Mooiste Bloemen’, ‘Beertje Pippeloentje’, ‘De Poedelman’, ‘Het Fluitketeltje’ en ‘Tante En Oom Uit Laren’. Telefunken HX-1024. Ook leverbaar als CNR HX-1024.

36.  SCHMIDT, Annie M.G. Lachen mag van God. Hoogtepunten uit de theaterprodukties van Annie M.G. Schmidt & Harry Bannink. Grammofoonplaat. 20 cm. 33 toeren. Philips 6413 034.

€ 10

* Met een lange hoestekst van Wim Ibo: ‘Ode aan Annie’.

37.  SCHMIDT, Annie M.G. Het lelijke eendje. Grammofoonplaat. 17 cm. 33 toeren. Picture disc.

€ 15

* Reclame-uitgave van Citroën Nederland ter promotie van de 2CV.

38.  SCHMIDT, Annie M.G. M’n opa (gezongen door Hetty Blok en Leen Jongewaard). Lodewijk waar zit je (gezongen door De Jonkies). Grammofoonplaat. 17 cm. 45 toeren.

€ 5

* Decca AT 10 246.

39.  SCHMIDT, Annie M.G. Op een mooie pinksterdag (gezongen door André van den Heuvel en Leen Jongewaard). Kom Kees (gezongen door Leen Jongewaard). Grammofoonplaat. 17 cm. 45 toeren. In blanco hoesje.

€ 4

* Philips 333 675 JF.

40.  SCHMIDT, Annie M.G. Vluchten kan niet meer (gezongen door Jenny Arean en Frans Halsema). Op naar het hartinfarct (gezongen door Conny Stuart). Grammofoonplaat. 17 cm. 45 toeren.

€ 5

* Philips 6012 226.

41.  SCHMIDT, Annie M.G. Wiege-walsje voor de Zakenman (gezongen door Wim Sonneveld). Grammofoonplaat. 17 cm. 33 toeren. Flexidisc. In mooi hoesje.

€ 8

* Reclame-uitgave van Blikman & Sartorius.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 13 januari 2010 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 628.466 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: