antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Overzicht Stichting De Roos

1. ALAIN-FOURNIER Le grand Meaulnes. (Met 44 illustraties van Han Mes). Utrecht, Stichting De Roos, 1971. Linnen met doorzichtig plastic omslag. 228 p. In het Frans. Typografie Mart Kempers. Gezet uit de Sabon en gedrukt door Meijer Wormerveer op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Met los inliggend exlibris.
€ 45
* Ongenummerd exemplaar, gemarkeerd ‘hors série’ door uitgever Chris Leeflang. Over deze uitgave schreef Max Nord in Het Parool van 22 januari 1972 onder de titel ‘Bij het vijfentwintigjarig jubileum: Schitterende Roos-uitgave’: ‘Trouw aan haar doelstelling heeft de Stichting ‘De Roos’ (zetel in Utrecht) ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig jubileum als extra-uitgave een schitterende editie verzorgd van het Franse meesterwerk van Alain-Fournier “Le grand meaulnes”‘. Dick Dooijes schreef het in Drukkersweekblad van 10 maart 1972 wat poëtischer: ‘De jongste uitgave van ‘De Roos’ is inderdaad van een feestelijke allure. Daarbij is echter geen sprake van uitbundigheid, noch van rijke tooi. Integendeel: het is een stil boek, geheel overeenkomstig aan de stille sfeer van het prachtige verhaal van Alain-Fournier’. Over de illustraties van Han Mes schrijft Dooijes onder meer: ‘Het meest waardeer ik haar in de tere landschapjes, zoals dat op de eerste tussentitel. De wijze waarop ze sfeer en ruimte weet te scheppen met heel tere, niet meer dan vormen aanduidende krabbeltjes, vind ik subliem.’ Leeflang 91.

2. ANDERSEN, H.C. De schaduw. (Utrecht), Stichting De Roos, 1992. Halflinnen. 34 x 22 cm. (72) p. Illustraties van Mirjam Bode.Typografie Dingeman Kuilman. Gezet uit de Spectrum en gedrukt Geuze & Co’s Drukkerij in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rugbelettering vervaagd.
€ 25
* Mooie uitgave met zeer bijzondere illustraties van Mirjam Bode, gedrukt op doorzichtig zijdevloei, waardoor een schaduweffect ontstaat! Leeflang 142.

3. APOLLINAIRE, Guillaume Le roi-lune et cinq autres contes. (Met 11 originele, paginagrote houtsneden in kleuren door Piet Lont). Utrecht, Stichting De Roos, 1981. 30 x 22 cm. Linnen. 80 p. In het Frans. Typografie Alfons van Heusden. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Hooiberg op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 35
* Leeflang 117.

4. ARIOSTO, Ludovico Orlando Furioso. Eerste zang in de vertaling van Ike Cialona. Utrecht, Stichting De Roos, 1994. Karton. 17,5 x 9,5 cm. (4), 90 p. Typografie Bram de Does. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Bram de Does in rood en zwart op een Victoria degelpers op Zerkall in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug zeer licht verkleurd. Minivlekje op achterplat.
€ 75
* Verfijnde typografie voortkomend uit ‘grafische verliefdheid’ van boekverzorger Bram de Does, een omschrijving uit het juryrapport van de 50 Best Verzorgde Boeken van 1994. Leeflang 145.

5. ARTAUD, Antonin, en Jacques RIVIÈRE Brieven. (Tweetalige uitgave. Vertaald en ingeleid door Sieds de Boer). Utrecht, Stichting De Roos, 2009. Karton met zeer ingenieus en toepasselijk stofomslag in de vorm van een envelop. 72 p. Typografie Aad van Dommelen. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 22
* Subtiele typografie in verschillende letters en kleuren, met het Frans op de linkerpagina’s en het Nederlands aan de rechterkant.

6. BALZAC, Honoré de Le chef-d’oeuvre inconnu. (6) Eaux-fortes de Roger Chailloux. Utrecht, Stichting De Roos, 1962. Ingenaaid met omslag. 28 x 18,5 cm. In foedraal. (8), 36 p. Typografie Jean-Paul Vroom. Gezet uit de Gill sans serif en gedrukt door Meijer in zwart en groen op Zerkall-Bütten in 175 genummerde exemplaren. Mooi exemplaar van een boek dat vaak in minder goede staat is.
€ 40
* Gemarkeerd ‘hors série’. Leeflang 59.

7. BALZAC, Honoré de L’élixir de longue vie. (Met zeven litho’s in kleuren van Mart Kempers). Utrecht, Stichting De Roos, 1955. Ingenaaid in omslag, kartonnen omslag en foedraal. 48 p. Franstalig. Gezet uit de Goudy Bold en gedrukt in zwart en groen-grijs in een oplage van 175 genummerde exemplaren. De litho’s werden gedrukt door Metten Koornstra. Netjes.
€ 25
* Leeflang 34.

8. BARBEY D’AUREVILLY, J. La vengeance d’une femme. (Met zes originele etsen van Roger Chailloux). Utrecht, Stichting De Roos, (1974). Linnen. 40 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt door Proost & Brandt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band deels verschoten.
€ 25
* Dick Dooijes in Drukkersweekblad van 25 november 1974: ‘Bij de voor mij bewonderenswaardige boeken heeft zich nu deze nieuwe ‘De Roos’-uitgave gevoegd, dankzij de prachtige etsen, die Chailloux ervoor maakte. Het zijn diepdruk- en geen boekdrukprenten, de maker heeft onbekommerd gebruik gemaakt van de hele pagina-oppervlakte, zonder zich iets aan te trekken van de afmetingen van de zetspiegel – twee grote zonden tegen het dogma, maar hoe plezierig is het resultaat van deze zonden! In de eerste plaats door het prachtige spel van lijnen en tinten, dat de etser tot stand bracht, in de tweede plaats doordat er toch een zekere harmonie onstond tussen tekst- en beeldpagina’s. Dit is mede – en voor een niet gering deel – te danken aan Nieuwenhuijzens typografie. Een laatste, heel goed ding: de band is prachtig, dankzij de fraaie blindstempeling op het zwarte voorplat en dankzij de voortreffelijke technische uitvoering.’ Leeflang 98.

9. BAUER, Marius Bauers reis naar Moskou. In brieven en teekeningen. Aangevuld met een polemiek tussen socialisten en aestheten. (Tekstverzorging en inleiding van G.H. ‘s-Gravesande). (Met 10 tekeningen van Marius Bauer). (Utrecht), Stichting De Roos, (1956). Karton. In foedraal. 64 p. Typografie Jan Vermeulen. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 30
* Door Leeflang gemarkeerd ‘hors série’. Leeflang 36.

10. BELCAMPO Het grote gebeuren. (Met originele houtsneden van H.P. Doebele). Utrecht, Stichting De Roos, 1958. 27 x 20 cm. Halflinnen. 52 p. Gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Mooi exemplaar van deze klassieker.
€ 60
* ‘De illustrator heeft zich met deze primitieve verbeeldingen van helse monsters geheel ingeleefd in het verhaal: een visioen van een laatste oordeelsdag naar middeleeuws model. In de typografische vormgeving, van dezelfde hand die de prenten maakte, is niets daarvan terug te vinden; die is streng en eenvoudig volgens traditionele beginselen en bovendien heel goed’, aldus het Juryrapport voor De best verzorgde 50 boeken van het jaar 1958.
Leeflang 43.

11. (BÉRET, Michel). ZUYLEN, Belle van Mistriss Henley. (Met twaalf kopergravures van Michel Béret en een inleiding van André Ménétrat). Utrecht, Stichting De Roos, 1952. Losbladig in omslag, kartonnen band en (met een silhouet in papieren kantwerk versierd) foedraal. 72 p. Typografie en ontwerp omhulling van Jean-Paul Vroom. Gedrukt in zwart en groen in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Op de rug iets verkleurd, maar het delicate boek is gaaf.
€ 40
* Michel Béret (1914-1966) was bevriend met Jean-Paul Vroom, die eind jaren 40 tot begin jaren 50 in Parijs woonde. De Parijzenaar Béret kwam in 1952 naar Nederland. Leeflang 22.

12. BILDERDIJK, Willem Kort verhaal van eene aanmerkelijke luchtreis en nieuwe planeetontdekking. Uit het Russisch vertaald door W. Bilderdijk. (Met een toelichting van Prof.dr. W.A.P. Smit). (Met 46 tekeningen van William D. Kuik). Utrecht, Stichting De Roos, 1963. Karton. In foedraal. (2), 94 p. Band en typografie Aldert Witte. Gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Zonder foedraal. Pagina 7-11 los van het naaisel.
€ 20
* H.C.-exemplaar. Fons van der Linden schreef in Intergrafia van 31 maart 1964: ‘De veelal kleine illustraties werden losjes door het boek gestrooid, zodat ze gedeeltelijk in, gedeeltelijk buiten de zetspiegel vallen. De vrije vormen der tekeningen en hun wisselende plaatsing verhinderen niet dat de vaste schikking der tekstvlakken zich overal duidelijk toont. Deze combinatie levert een fraai effect: het geheel is daardoor noch hard in zijn strakheid, noch ordeloos in zijn vrijheid.’ Leeflang 63.

13. BILL, Max, en Jan TSCHICHOLD Het dispuut tussen Max Bill en Jan Tschichold. (Vertaald, bezorgd en met een verantwoording door Steven de Joode. Met een voorwoord door Wim Crouwel). (Utrecht Stichting De Roos, 2010). Ingenaaid met stofomslag. 80 p. Typografische verzorging Wim Crouwel. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 22
* Over typografie.

14. BILL, Max, en Jan TSCHICHOLD Het dispuut tussen Max Bill en Jan Tschichold. (Vertaald en bezorgd door Steven de Joode. Met een voorwoord door Wim Crouwel). (Overdruk). (Utrecht Stichting De Roos, 2010). Ingenaaid met linnen-overplakt rugje. 80 p. Typografische verzorging Wim Crouwel. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren.
€ 15
* Overdruk van de genummerde De Roos-uitgave op goedkoper papier.

15. BOKHOVE, Niels De drempelschroom verdrijven. Literaire activiteiten in de jaren 1932-1973 bij boekhandel Broese onder Chris Leeflang. Utrecht, Stichting de Roos, 2013. Karton. 304 p. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Ingenieuze boekverzorging door Studio Joost Grootens, met negen duimgrepen in de buik en met vier middels lasertechniek uitgestanste boekenleggers op voor- en achterplat.

17. BÖLL, Heinrich Fünf Erzählungen. (Met 14 originele litho’s van Kurt Löb). Utrecht, Stichting De Roos, 1964. Linnen met halfdoorzichtig stofomslag. 68 p. Typografie Kurt Löb. Gezet uit de Gill-Schrift en gedrukt door Meijer (litho’s door Piet Clement) op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Vaag vlekje op de band.
€ 40
* Exemplaar hors série, geparafeerd door Leeflang. Catalogus De Roos 65.

18. BÖLL, Heinrich Fünf Erzählungen. (Mit 14 Originallithographien von Kurt Löb). Utrecht, Stichting De Roos, 1964. OLn. mit halbtransparentem OU. 68 S. Typographie Kurt Löb. Gesetzt vom Gill-Schrift und gedruckt von Druckerei Meijer (Lithographien von Piet Clement) auf Hahnemühle-Bütten in einer Auflage von 175 nummerierten Exemplaren. Kleines Fleckchen am Einband.
€ 40
* Katalog De Roos 65.

19. (BORDEWIJK (inl.), F.). BERTRAND, Aloysius Gaspard de la nuit. Fantaisies par Aloysius Bertrand. (Inleiding van F. Bordewijk. Met 51 originele litho’s van Metten Koornstra). Utrecht, Stichting De Roos, 1956. 33 x 23 cm. Twee delen. Linnen in gedecoreerd foedraal. 92; 68 p. Band en typografie Mart Kempers. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren (en 40 Romeins genummerde voor de medewerkers). Heel lichte gebruikssporen.
€ 80
* Franstalige uitgave in zeer groot formaat, met inleiding van Bordewijk in het Frans. Dit exemplaar werd onder het colofon in deel II gesigneerd door Koornstra. Leeflang 38.

20. BORDEWIJK, F. De Joodse cel. (Geïllustreerd door Karin Bouthoorn). Utrecht, (Stichting De Roos), 1981. Linnen. 56 p. Typografie H.P. Doebele. Gezet uit de Baskerville en gedrukt door Hooiberg in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 40
* Fantastische vertelling over een cello en zijn bespeler. Subtiele illustraties. Leeflang 118.

21. BRASSINGA, Anneke Parijs Journaal. (Met zes uitklapbare illustraties met pop-ups, vervaardigd door Pul Display). Utrecht, Stichting De Roos, 2004. Elite-linnen met Magic-42001 linnen schutbladen (De Distelkamp). 44 p. Typografie Mike Kroon en Tristan Vaessen, naar een idee van Gerritjan Deunk. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Pop-upboek! Leeflang 163.

22. BREDERO, G.A. Spaanschen Brabander Jerolimo. (Met illustraties van Lex Metz). Utrecht, Stichting De Roos, 1973. Linnen. 30 x 25 cm. 124 p. Typografie Dick Dooijes. Gezet uit de Lectura en gedrukt in paars en zwart op Velasques in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Uitstekende conditie.
€ 20
* Het lollige toneelstuk van Gerbrand Adriaanszoon Bredero met grappige en grove tekeningen van Lex Metz, mooi boek! Leeflang 96.

23. BROWNING, Elizabeth Barrett Sonnets from the Portugese and seven other poems. (Met een inleiding van Andreas Mayor). Utrecht, Stichting De Roos, 1957. Linnen met leeslint. 96 p. Gedrukt in zwart en paars-rood op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Typografie Henk Krijger. = Introduction by Andreas Mayor. Printed in 175 numbered copies. In English.
€ 15
* Engelstalig. Hors-série-exemplaar. Leeflang 39.

24. (CALS, Mr. J.M.E.Th.) Het Westeinder Handschrift. (Met een verantwoording door Marga Klompé). Utrecht, Stichting De Roos, 1978. Linnen. 44 p. Typografie Frits Stoepman. Gezet uit de Monotype Plantijn en gedrukt door Hooiberg op Velasques in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 15
* Geschreven door voormalig minister van OK en W mr. J.M.E.Th. Cals (1914-1971) toen hij enige tijd in het Haagse ziekenhuis Westeinde verbleef. De verantwoording is van de hand van collega-minister Marga Klompé, die ook figureert in dit toneelspel. Leeflang 110.

25. CAMOENS, Luis de Saudades en andere verzen. (Tweetalige editie: Portugees en Nederlands. Vertaald en ingeleid door Dolf Verspoor. Met een houtgravure van J.B. Sleper). Utrecht, Stichting De Roos, 1953. Halflinnen. (48) p. Band en typografie Aldert Witte. Gedrukt in zwart en rood in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Met los inliggend exlibris.
€ 25
* ‘Lief vijandinnetje, in wier kleine handen…’ . Vijfentwintig melancholieke en bittere sonnetten. Leeflang 28.

26. CASANOVA, Giacomo Het Duel ofwel een proeve van de levensgeschiedenis van de Venetiaan G.C. Vertaling Ike Cialona. (Met originele litho’s van Matthijs Sluiter). (Utrecht), Stichting De Roos, 1999. Karton. 80 p. Typografie Rudo Hartman. Gezet uit de Bodoni en gedrukt door Jan de Jong op Pordenone in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Met leeslint.
€ 30
* Exemplaar zonder de extra litho op groter formaat, die bij deze uitgave werd meegeleverd. Merkwaardige vormgeving: het boekblok werd speciaal a-symmetrisch gebonden door Boekbinderij Van Waarden. Matthijs Sluiter was de eerste illustrator die de Chris Leeflang Prijs in ontvangst mocht nemen. Leeflang 153.

27. CASANOVA, Giacomo Het Duel ofwel een proeve van de levensgeschiedenis van de Venetiaan G.C. Vertaling Ike Cialona. (Met originele litho’s van Matthijs Sluiter). (Utrecht), Stichting De Roos, 1999. Karton. 80 p. Typografie Rudo Hartman. Gezet uit de Bodoni en gedrukt door Jan de Jong op Pordenone in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Met leeslint.
€ 45
* Exemplaar mét de bijbehorende extra litho (24 x 32,5 cm), genummerd en gesigneerd. Merkwaardige vormgeving: het boekblok werd speciaal a-symmetrisch gebonden door Boekbinderij Van Waarden. Matthijs Sluiter was de eerste illustrator die de Chris Leeflang Prijs in ontvangst mocht nemen. Leeflang 153.

28. CHAMISSO, Adelbert von Peter Schlemiels Schicksale. (Illustriert von Lex Metz). Utrecht, Stichting De Roos, 1959 [=1960]. Dekor. OLn. 112 S. Kopfgoldschnitt. Mit Federzeichnungen von Lex Metz. Einband und Typographie Dick Dooijes. Gesetzt aus der Meidoorn (von S.H. de Roos) und gedruckt auf Van Gelder Eenhoorn-Papier in 175 num. Ex.
€ 25
* Deutschprachige Urschrift von Peter Schlemihls Wundersame Reise nach dem Manuskript Chamissos, wie es in 1922 bei der Janus Presse erschien. Stichting De Roos ist eine geliebte niederländische bibliophile Serie, die seit 1945 besteht. Kolophon auf Deutsch. Eines der wenigen Bücher, die aus der eleganten Satzschrift Meidoorn (‘Weissdorne’) gesetzt sind. Stichting De Roos Nr. 50.

29. CHAMISSO, Adelbert von Peter Schlemiels Schicksale. (Met tekeningen van Lex Metz). Utrecht, Stichting De Roos, 1959 [=1960]. Linnen. Kop verguld. 112 p. Band en typografie Dick Dooijes. Gezet uit de Meidoorn en gedrukt op Eenhoorn in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band heeft enkele doffe vlekjes.
€ 25
* Oerversie (in het Duits) van Peter Schlemihl’s Wundersame Reise. Ook het colofon is in het Duits. Met toelichtende brief van de Stichting De Roos over de vele fouten, die expres aangebracht waren! Een van de schaarse boeken die gezet werden uit de sierlijke Meidoorn-letter van S.H. de Roos. Leeflang 50.

30. CHAMPFLEURY, [J.] Grandeur et décadence d’une serinette. (In het Frans. Met 6 litho’s van Mart Kempers). Utrecht, Stichting De Roos, 1961. Linnen. 60 p. Band en typografie Mart Kempers. Gedrukt op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 15
* Een sérinette is een klein orgeltje (iets groter dan een schoenendoos) dat gebruikt werd om kanaries liedjes te leren fluiten. Leeflang 56.

31. CHATEAUBRIAND La Campagne Romaine. Lettre à Monsieur de Fontanes. (8) Burins de Jean-Paul Vroom. (Met zes originele kopergravures van Jean-Paul Vroom). Utrecht, Stichting De Roos, 1959. Oblong 16 x 24 cm. Ingenaaid met omslag. In foedraal. 40 p. Gezet uit de letter Gravure en gedrukt op Pannekoek in zwart en paarsrood in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug heel licht verkleurd, verder mooi en gaaf.
€ 65
* DIT IS NUMMER I van de 6 Romeins genummerde exemplaren die bestemd waren voor de illustrator, Jean-Paul Vroom! Leeflang 48.

32. CHATEAUBRIAND La Campagne Romaine. Lettre à Monsieur de Fontanes. (8) Burins de Jean-Paul Vroom. (Met zes originele kopergravures van Jean-Paul Vroom). Utrecht, Stichting De Roos, 1959. Oblong 16 x 24 cm. Ingenaaid met omslag, in foedraal. 40 p. Gedrukt op Pannekoek in zwart en paarsrood in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 45
* Leeflang 48.

33. COENEN, Frans Bezwaarlijke liefde. (Met 5 illustraties van Friso Henstra en een Ten geleide van Pierre H. Dubois). (Utrecht), Stichting De Roos, 1982. Linnen. 72 p. Typografie Alfons van Heusden. Gezet uit de Spectrum en gedrukt door Van de Garde op Velasques-papier in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Uitstekend exemplaar.
€ 20
* Over de illustraties schreef Dick Dooijes in Repro en Druk van 21 mei 1982: ‘Friso Henstra maakte de illustraties, pentekeningen die in hun knappe, realistische aanpak een snufje vervreemding meekregen, goed passend in de sfeer van dit verhaal’. Leeflang 120.

34. COLERIDGE, S.T. De ballade van de oude matroos. (Vertaald door A. Donker. Met 35 tekeningen van Mart Kempers). Utrecht, Stichting De Roos, 1967. Linnen. 40 p. Typografie Mart Kempers. Gezet uit de Van Dijck en gedrukt door Hooiberg op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Krasje op de rug.
€ 18
* Exemplaar gemarkeerd ‘hors série’ met de paraaf van uitgever Chris Leeflang. Dick Dooijes in Drukkersweekblad van 12 januari 1968: ‘Opnieuw toont Kempers zich hier een meester in dit zo moeilijke samenspel van tekst en illustratie. Bovendien zijn deze illustraties bij De ballade van de oude matroos – ook al: opnieuw – een demonstratie van zijn groot illustratief talent.’ Leeflang 78.

35. COUPERUS, Louis Herinneringen. (Keuze en verantwoording Garmt Stuiveling. Met 12 tekeningen van Jan Kuiper). Utrecht, Stichting De Roos, 1962. Linnen. 118 p. Typografie Jan Kuiper. Gezet uit de Bembo en gedrukt in zwart en bruin op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Twaalf feuilletons van Couperus uit de jaren 1910-1923, speciaal voor deze uitgave geselecteerd door Stuiveling. Met originele factuur van boekhandel Broese. Dick Dooijes in Drukkersweekblad van 1 februari 1963: ‘In de tekeningen schuilt iets onwezenlijks, iets van droomgezichten, zelfs als er sprake is van gewoon maar een landschapje met een paar bomen en een bruggetje. De relatie met de tekst blijkt niet te rusten op uiterlijkheden, maar op de sfeer die wordt opgeroepen door de tekeningen, een sfeer van beklemming soms, die karakteristiek is voor Couperus’ proza.’
Leeflang 60. Pippel/ Voskuil 37.

36. COUPERUS, Louis De Naumachie. (Met 7 tekeningen van J.H. Kuiper). Utrecht, Stichting De Roos, (1959). Linnen. 44 p. Typografie J.H. Kuiper. Gedrukt in zwart en grijs op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 40
* Fons van der Linden in Intergrafia van 7 maart 1960: ‘Het boek is zeer goed verzorgd door J.H. Kuiper, die zowel de illustraties vervaardigde als de typografische vorm bepaalde. De klassieke opzet wordt op gelukkige wijze doorbroken door de tekeningen, waarin allerlei romeinse motieven met vrijmoedigheid verwerkt zijn. Ze sluiten zo aan bij de tekst en passen goed bij de opmaak, zonder dat ze tot pastiches worden. (…) Bijzonder mooi is de band, die door Brandt vervaardigd werd van stof, door ‘Het Paapje’ te Voorschoten bedrukt.’
Leeflang 49. Pippel/ Voskuil 35.

37. CUNEY, Waring Puzzles. Selected and introduced by Paul Breman. Utrecht, Stichting De Roos, 1960. Folio (35 x 24 cm). Decoratief karton. 100 p. Gebonden als blokboek. Met 8 tweekleurige houtsneden van Ru van Rossem en boekdecoratie, eveneens in houtsnede. Typografie Henk Krijger. Gedrukt in 175 genummerde exemplaren. Zonder het bijbehorende foedraal. Hoekjes iets gesleten. Los inliggend exlibris.
€ 45
* Waring Cuney (1905-1976) studeerde aan Howard University en Lincoln University, en aan het New England Conservatory in Boston. Cuney heeft bijgedragen aan de Harlem Renaissance. Hij publiceerde tal van bluesteksten, maar ook gedichten in tijdschriften, vanaf 1925. Maar dit grote boek is zijn eerste publicatie in boekvorm! Dit ongenummerde exemplaar is gemarkeerd als ‘hors série’ en geparafeerd door de uitgever, Chris Leeflang, waarschijnlijk vanwege de ontbrekende cassette. Leeflang 52.

38. DEBROT, Cola Mijn zuster de negerin. (Met illustraties van I.R. Dilrosun). Utrecht, Stichting De Roos, 1977. Karton. 56 p. Typografie Bram Dilrosun. Gezet uit de Garamont en gedrukt door Van Rossum op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Enkele minimale schaafplekjes aan de onredelijk kwetsbare band.
€ 25
* Ongenummerd exemplaar. Dick Dooijes in Repro en Druk van 7 april 1978: ‘De ingetogen illustraties zijn van I.R. Dilrosun en werden door hem uitgevoerd in stippeltechniek afgewisseld met kruis- en lijnarceringen; de prentjes kregen op die manier een aardige, decoratieve werking’. Leeflang 108.

39. DEKKER, Thomas The guls hornbooke. (Met 25 tekeningen van Jan Bons, uitgevoerd in kleuren-zeefdruk). Utrecht, Stichting De Roos, 1960. Ingenaaid met omslag in bijbehorend foedraal. (2), 94 p. Engelstalig. Gezet uit de Fournier en de Bembo en gedrukt door de Stadsdrukkerij Amsterdam op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Deukje in de rug.
€ 25
* Leuke, speelse illustraties van Jan Bons! Ongenummerd exemplaar. Met onder het colofon een door Chris Leeflang gemonogrammeerde aantekening: ‘ex. hors série/ C.L.’ Leeflang 51.

40. DESCARTES, René Discours de la méthode (…). (Met een originele kopergravure van Kuno Brinks). (Utrecht, Stichting De Roos, 1948). Halfperkament. Kop verguld. Onafgesneden. 104 p. Gezet uit de Caslon en gedrukt door Mouton in rood en zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Prima conditie.
€ 65
* Leeflang 10.

41. DESCARTES, René Discours de la méthode pour bien conduire sa raison et chercher la verité dans les sciences. (Bibliophile edition). (Utrecht, Stichting De Roos, 1948). 25 x 20 cm. Vellum-backed boards. 104 p. Top gilt. Uncut. With a copper-engraved portrait by Kuno Brinks. Typography and initials by S.H. de Roos. Set from Caslon and printed in red and black on Ossekop paper in 175 numbered copies. Some foxing.
€ 65
* Fine deluxe edition issued by the Dutch bibliophile book club. Leeflang 10.

42. DOSTOJEWSKI, F.M. Witte nachten. (Vertaald door Hans Leerink. Met houtgravures en linoleumsneden door Arja van den Berg). (Utrecht, Stichting De Roos, 1991). Halflinnen. 128 p. Band en typografie Françoise Berserik. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 30
* De sneden van deze uitgave zijn niet verguld, maar verblauwd. Leeflang 140.

43. ENGELMAN, Jan Kindje wiegen. Een Kerstspel. Utrecht, Stichting De Roos, 1975. Ingenaaid met omslag. 19 x 12 cm. 40 p. Typografie Susanne Heynemann. Gezet uit de Old Style en gedrukt door Bos & Zoon v/h H.N. Werkman te Groningen in goud, groen, blauw, roze, bruin, grijs en zwart op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 18
* Leeflang 101.

44. (ESCHER, Bram de DOES, SANDBERG, J. van KRIMPEN). LOMMEN, Mathieu In beperkte oplage. Archief Stichting De Roos 1945-2005. Een keuze. (Originele uitgave voor de leden, mét bijbehorende verzenddoos). [Utrecht], Stichting De Roos, 2006. Ingenaaid. In de originele, op maat gemaakte verzenddoos. 128 p. Rijk geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 40
* Bijzonder informatief en verhelderend over de vaak moeilijke bevalling van de verschillende De Roos-uitgaven! Met afbeeldingen van originele brieven van vormgevers als M.C. Escher, Bram de Does, Sandberg en Jan van Krimpen, en veel andere documenten uit het archief. In alle exemplaren werd een blad originele grafiek uit een vroegere De Roos-uitgave opgenomen, afkomstig uit de restantvoorraad prenten. In dit geval betreft het een houtgravure met hooghoedige mannen, van Lou Strik, afkomstig uit Aus den Memoiren des Herrn von Schnabelewopski van Heinrich Heine uit 1961.
Dit is het exemplaar van wijlen Prof.Dr. A.J. Zuithoff, een Schipper van de Blauwe Schuit van Hendrik Werkman!

45. FLAUBERT, Gustave Lettres à Mme X… (Met een kopergravure (portret van de auteur) door E. Reitsma Valença). (Utrecht, Stichting De Roos, 1948). Linnen (bandontwerp S.H. de Roos). (8), 64 p. Kop verguld. Typografie Charles Nypels. Gedrukt in zwart en goudbruin in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Niet afgesneden. Wat roest op schutbladen.
€ 28
* Leeflang 8.

46. FLAUBERT, Gustave Lettres à Mme X… (Met een kopergravure (portret van de auteur) door E. Reitsma Valença). (Utrecht, Stichting De Roos, 1948). Linnen (bandontwerp S.H. de Roos). (8), 64 p. Kop verguld. Typografie Charles Nypels. Gedrukt in zwart en goudbruin in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Niet afgesneden. Platten iets krom. Wat roest op schutbladen.
€ 28
* Dit exemplaar heeft in het colofon geen nummer, maar een opdracht in potlood van G.M. van Wees, mede-oprichter van de Stichting De Roos, aan ‘M. A.J. de L.’, gedateerd ’25 janvier 1951′ – waarschijnlijk A.J. de Lorm, directeur van het Arnhems Gemeentemuseum. Leeflang 8.

47. FOLGORE DA SAN GIMIGNANO De maanden. Vertaald uit het Italiaans en ingeleid door Frans van Dooren. (Tweetalige uitgave). Utrecht, Stichting De Roos, 1979. Ingenaaid met gemarmerd omslag. (40) p. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt door de Carlina Pers in rood, blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Met zeer fraaie initialen van Pieter Wetselaar. Los inliggend exlibris.
€ 25
* ‘Een sublieme proeve van klassieke boektypografie’ (Dick Dooijes). Mooi omslag van marmerpapier. Leeflang 112.

48. FRANCISCUS, Sint Il cantico di Santo Francesco intitolato del Sole. Het Zonnelied van den heiligen Franciscus. (Italiaanse tekst naast vertaling van Gabriël Smit. Met een litho van J.B. Sleper). Utrecht, Stichting De Roos, 1947. Karton. Folio. 16 p. Band en typografie van S.H. de Roos. Gedrukt op Pannekoek in zwart en goudbruin in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Wat roestvlekjes, iets krom (zoals vaak).
€ 35
* Prachtig boek in groot formaat! Leeflang 4.

49. GALSWORTHY, John Indian summer of a Forsyte. (Illustrated by Jaap Kruyff). (Utrecht), Stichting De Roos, 1987. Original cloth. 80 p. Typography Alfons van Heusden. Set from Sabon and printed by Hooiberg on Mellotex in 175 numbered copies.
€ 15
* Edition issued by a Dutch bibliophile society. Stichting De Roos Nr. 134.

50. GALSWORTHY, John Indian summer of a Forsyte. (Met illustraties van Jaap Kruyff). (Utrecht), Stichting De Roos, 1987. Linnen. 80 p. Typografie Alfons van Heusden. Gezet uit de Sabon en gedrukt door Hooiberg op Mellotex in 175 genummerde exemplaren.
€ 15
* Leeflang 134.

51. GALSWORTHY, John Indian summer of a Forsyte. (Met illustraties van Jaap Kruyff). (Utrecht), Stichting De Roos, 1987. Linnen. 80 p. Typografie Alfons van Heusden. Gezet uit de Sabon en gedrukt door Hooiberg op Mellotex in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 15
* Ongenummerd exemplaar uit de bibliotheek van Alfons van Heusden. Leeflang 134.

52. GARCIA LORCA, Federico Sonnetten van de duistere liefde. (Tweetalige editie, vertaald uit het Spaans en van een verantwoording voorzien door Francine Mendelaar. Met 7 originele litho’s van Chris Buursen). Utrecht, Stichting De Roos, 1990. Ingenaaid met omslag. 48 p. Band en typografie Ben Hosman. Gezet uit de Garamond en gedrukt door Geuze in paars en zwart op Simili Japon in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Fraai en gaaf.
€ 50
* Leeflang 138.

53. GOETHE, Johann Wolfgang von Buch Suleika. (Geïllustreerd door Tom Eyzenbach. Met een inleiding door Steven de Joode). Utrecht, Stichting De Roos, 2007. Karton. 48 p. Typografische verzorging Peter Verheul. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Alle exemplaren werd door de illustrator gesigneerd op de band.
€ 65
* Kleurig boek met veel beeldcitaten. Bijgevoegd: nieuwsjaarswens 2008 van de Stichting, geheel geïllustreerd door Tom Eyzenbach. == Niederländische bibliophile Ausgabe, auf Deutsch.

53 a. GOETHE, J.W. Het dagboek. (Vertaald door Peter Verstegen en met illustraties van Dik Klut). Utrecht, Stichting De Roos, (1998). Linnen. 60 p. Typografie Peter Verheul. Gezet uit de Rosebud (eerste toepassing!) en gedrukt door Jan de Jong in rood en zwart op Crane’s Crest in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 45
* Zonder de bijlage: een letterproefblad. De letter waaruit dit boek gezet is, de Rosebud, werd speciaal voor deze uitgave ontworpen door Peter Verheul. De nieuwprijs van dit boek voor de leden van Stichting De Roos bedroeg maar liefst ƒ 260, vanwege vele kostbare investeringen. Leeflang 151.

54. (GOSSAERT, Geerten). GRASWINCKEL, Mr. Dirck De vierlingen van den Heer van Pybrac. (Ingeleid en verzorgd door Geerten Gossaert). Utrecht, (Stichting De Roos), 1955. Linnen. 140 p. Kop verguld. Typografie en band Aldert Witte. Gezet uit de Lutetia, de Romanée en de Open Kapitalen van J. van Krimpen, en gedrukt door Van Amerongen in rood en zwart op Eenhoorn Propatria antiek van Van Gelder in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug verschoten.
€ 20
* Door Leeflang gemarkeerd als hors-série-exemplaar. “Met grote zorg heeft Geerten Gossaert deze uitgave van vrijwel onbekende teksten geredigeerd, en van een uitvoerige inleiding en aantekeningen voorzien. De ‘statigheid’ van de inhoud is goed benaderd in de evenwichtige typografie en de fraaie band, waarvan de kleur goed harmoniëert met het gebruikte rood in de tekst” (Tien jaar De Roos. MCMXLV-MCMLV (Utrecht 1955)). Leeflang 35.

55. (HAAR, LANG). BORSTIUS, Jacob De predicatie van ’t lang-hayr gedaan door een voornaam gods-geleerde binnen een aanzienelijke stad genaamt ***. (Met een nawoord van M.M. Tóth-Ubbens, getiteld ‘Kaalkop of ruighoofd. Historisch verzet tegen het lange haar.’). Utrecht, Stichting De Roos, 1973. Linnen met stofomslag. 18,5 x 10,5 cm. 104 p. Typografie Fons van der Linden. Gezet uit de Van Dijck en gedrukt door Thieme op Bodoni in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug verschoten als altijd.
€ 15
* Leeflang 94.

56. HAASSE, Hella Twee verhalen. Genius Loci. Het tuinhuis. Utrecht, Stichting De Roos, 1993. Groene zijde (Handboekbinderij De Kooihoek). 72 p. Typografie Suzanne Heynemann. Gedrukt in groen en zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug licht verschoten.
€ 60
* Het verhaal ‘Genius Loci’ werd speciaal voor deze uitgave geschreven. Leeflang 144.

57. HAMELINK, Jacques Het wandelende woud. (Met acht twee-kleuren litho’s van Jan Kuiper). (Utrecht), Stichting De Roos, (1975) [= 1976]. Linnen. 48 p. Typografie Jan Kuiper. Gezet uit de Times en gedrukt door Ando op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band deels verschoten.
€ 18
* Verhaal uit Het plantaardig bewind. Jacques Hamelink schreef: ‘Ik zou durven beweren dat Jan Kuiper mijn verhaal begrepen heeft zoals ik het zelf na al die jaren begrijp wanneer ik het herlees.’ Leeflang 104.

58. HATTUM, Jac. van Zeven verhalen. (Met illustraties van Tom Eyzenbach). Utrecht, Stichting De Roos, 1977. Ingenaaid. 48 p. Typografie Tom Wegman. Gezet uit de Times en gedrukt door Van Rossum op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren (dit is nummer 77). Rug verbleekt.
€ 15
* Dick Dooijes in Repro en druk van 7 april 1978: ‘Meesterlijk is bijvoorbeeld de uitbeelding van een, door een grenzeloos sadistische onderwijzer getiranniseerde, schoolklas. Huiveringwekkend komt de daar heersende geestelijke en lichamelijke terreur van de acht door de tekenaar gebruikte bladzijden op de beschouwer af – juist als in het verhaal een soort nachtmerrie over Hitlers ‘Heilstaat’ (de verhalen verschenen voor het eerst in 1947!). Eyzenbach is een groot illustrator, vind ik.’ De illustraties zitten deels ‘verstopt’ in een drietal uitvouwbare pagina’s. Leeflang 106.

59. HEINE, Heinrich Aus den Memoiren des Herrn von Schnabelewopski. (Met 8 houtgravures en een vignet van Lou Strik). Utrecht, Stichting De Roos, 1961. Halflinnen. 52 p. Band en typografie Hans Barvelink. Gedrukt in zwart en groen op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Los inliggend exlibris. Rug iets verbruind.
€ 25
* In deze lezenswaardige schelmenroman wordt uitvoerig de spot gedreven met Nederland. Treffende illustraties van Lou Strik. Leeflang 57.

60. (HEKSEN). MOLITORIS, Ulrich Over heksen en waarzegsters. Bezorgd door Koen van der Horst. Utrecht, Stichting De Roos, 2015. 24 x 17 cm. Zilverkleurig karton met oranje ster. 130 p. Facsimile van de uitgave uit 1489 met vertaling en toelichting in paars en oranje op zilverkleurig papier. Illustraties en boekverzorging door ontwerpbureau Thonik. Gedrukt in 175 genummerde exemplaren. Als nieuw.
€ 50
* Rijkzilverig heksenboek door een deskundige uit de vijftiende eeuw. De vormgeving is van een ontwerpersduo dat uitstekend slaagt in het vereenvoudigen van moeilijke boodschappen. Thonik is dan ook de huisvormgever van de SP.

61. HELMAN, Albert Mijn aap schreit. (Met illustraties van Peter van Hugten). Utrecht, Stichting De Roos, 1983. Linnen. 56 p. Typografie Peter van Hugten en Mart Kempers. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Geuze op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 25
* Leeflang 125.

62. HENKES, Robbert-Jan, en Erik BINDERVOET Vertaliaans liedboek. (Met de cd). [Utrecht], Stichting De Roos, 2009. Halflinnen. Typografische verzorging Jan Heijnen. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 25
* Bijzonder songteksten-vertaalproject, van John Lennon (‘Bedenk je’), via The Rolling Stones (‘(Want ik kom niet) aan m’n trekken’), tot Monty Python (Je moet altijd de zonzijde zien’). Originele vormgeving, met een los bijgevoegde cd die eruit ziet als een grammofoonplaatje, waarop tien in het Nederlands vertaalde klassiekers te horen zijn.

64. HOORNIK, Ed. De vis. Met (9) prenten van Dick Elffers. Utrecht, Stichting De Roos, 1966. Garenloos met omslag. In bijbehorend foedraal. (6), 30 p. Typografie Dick Elffers. Gezet uit de Fournier en gedrukt door de Stadsdrukkerij van Amsterdam op houtvrij gesatineerd Plantijn in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 25
* Ongenummerd exemplaar, gemerkt ‘Ex. hors série’ met paraaf van Chris Leeflang. Prachtige vormgeving met zijn hoge en smalle formaat, een kwetsbaar boek. Leeflang 71.

66. IRVING, Washington The Legend of Sleepy Hollow. Utrecht, Stichting De Roos, 1959. Linnen. 78 p. Band, typografie en handgekleurd vignet Susanne Heynemann. Gedrukt op Pannekoek wit velijn in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Los inliggend exlibris.
€ 15
* Leeflang 46.

67. ISHERWOOD, Christopher The Nowaks. (Met zes tekeningen en twee vignetten van Kurt Löb). Utrecht, Stichting De Roos, 1972 [= 1973]. Besmettelijk wit linnen. 44 p. Typografie Kurt LÖB. Gezet uit de Monotype Gill en gedrukt door Hooiberg op Offsetmasqué highproof satijn in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Omslag heeft enkele kleine vlekjes (zoals meestal).
€ 18
* Christopher Isherwood schreef aan typograaf-illustrator Kurt Löb: ‘This kind of tribute from a fellow-artist is worth more to me than any other. It is quite uncanny how your portrait of Herr Nowak resembles the original. And I think you catch the atmosphere of the Berlin slums perfectly. Again thank you!’. Leeflang 95.

68. ISHERWOOD, Christopher The Nowaks. (With six drawings and two vignettes, and typography, by Kurt Löb). Utrecht, Stichting De Roos, 1972 [= 1973]. 30 x 20 cm. Decorated white cloth. 44 p. Set from Monotype Gill and printed by Hooiberg on Offsetmasqué Highproof Satin paper in 175 numbered copies. Binding has a few spots.
€ 25
* In English. Deluxe illustrated issue for a well-known Dutch bibliophile society. Christopher Isherwood commented about this large format edition to illustrator Kurt Löb: ‘The three copies of your beautiful edition of “The Nowaks” arrived today. Thank you so much! This kind of tribute from a fellow-artist is worth more to me than any other. It is quite uncanny how your portrait of Herr Nowak resembles the original. And I think you catch the atmosphere of the Berlin slums perfectly. Again thank you!’. The easily soiled binding has almost always some stains. Leeflang 95.

69. JANSSEN, Jacques Los van alles. Tekeningen en enkele citaten. (Met een voorwoord van Kees Fens). Utrecht, Stichting De Roos, 2004. Linnen met stofomslag. 72 p. Vormgeving Huug Schipper. Gedrukt door De Dageraad in verschillende kleuren op Dulcet smooth in een oplage van 175 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde exemplaren.
€ 25
* Mooie, speelse uitgave met leuke en soms bizarre illustraties van Jacques Janssen. Leeflang 162.

70. JARRY, Alfred Ubu Roi. Drame en cinq actes. (Met 23 tekeningen van W.J. Rozendaal). (Utrecht, Stichting De Roos), [1949]. Folio. 40 x 29 cm. Fraai verguld en blindgestempeld linnen. 44 p. Niet afgesneden. Typografie W.J. Rozendaal. Gedrukt door Thieme in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Goed exemplaar. Met enkele inliggende knipsels over Ubu uit de jaren 50.
€ 50
* Ongenummerd exemplaar gemarkeerd ‘hors série’ met paraaf van Chris Leeflang. Waanzinnig grote uitgave met kinderlijk groteske tekeningen van de houtgraveur Rozendaal, een lust voor het oog. Leeflang 12.

71. JONGSTRA, Atte, & POL, Jan van der Magazijn ‘Memoria’. [Utrecht], (Stichting De Roos), [2008]. 28 x 21 cm. Linnen. (120) p. Typografische verzorging Klaus Baumgärtner. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde en door beide kunstenaars gesigneerde exemplaren.
€ 35
* 56 korte prozastukjes met pregnante, kleurige prenten van Van der Pol. Groot formaat, opvallende boekband.

72. KLANT, J.J. De geboorte van Jan Klaassen. (Met typografische illustraties van Mari Mar Arcos). (Utrecht), Stichting De Roos, 1996. Twee kleuren linnen. 168 p. Typografie Mari Mar Arcos. Gezet uit de Novarese Book-Italic en gedrukt door Nauta in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 25
* Mari Mar Arcos is de eerste winnares van de in 1996 ingestelde Chris Leeflang Prijs, aan haar uitgereikt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van De Roos. Leeflang 149.

73. KLOOS, Willem Gedichten 1880-1893. Utrecht, Stichting De Roos, 1959. 26 x 18 cm. Halfperkament. Kop verguld. 204 p. Gezet in de Van Dijck en gedrukt naar typografie van Suzanne Heynemann in rood en zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren op Zerkall-Bütten. Bruine vlekjes op voor- en achterkant.
€ 60
* Exemplaar gemerkt ‘hors série/ C.L. [= Chris Leeflang]’, gesigneerd door tekstbezorger Garmt Stuiveling, met daaronder ‘For Wytze [Hellinga]/ 30.vi.59’. Fraai vormgegeven, kloek boek.

75. (KRIMPEN, Jan van). PISAN, Christine de L’Oroyson Nostre Dame. Utrecht, Stichting De Roos, 1948. 14 x 10 cm. Original folding green and pink marbled wrappers with title ticket. 28 p. Set from Civilité and printed by Joh. Enschede in 175 numbered copies. In beautiful condition without any blemish. Bookplate loosely inserted.
€ 35
* This copy is numbered 3! Impressive typography by J. van Krimpen, who used the famous but rarely used letter Civilité for this little book.

76. (KRIMPEN, Jan van). PISAN, Christine de L’Oroyson Nostre Dame. Utrecht, Stichting De Roos, 1948. 14 x 10 cm. Ingenaaid met gemarmerd omslag. 28 p. Gezet uit de Civilité en gedrukt door Joh. Enschedé in een oplage van 175 genummerde exemplaren. In prachtstaat.
€ 45
* Dit exemplaar is niet genummerd, maar op naam gedrukt van K. Oud. Dit betreft waarschijnlijk de kunstlievende wijnhandelaar Kassen Oud, directeur van Wed. G. Oud Pz. in Purmerend (1878-1953). De indrukwekkende typografie is van J. van Krimpen, die voor dit boekje de beroemde, maar weinig gebruikte letter Civilité toepaste. Leeflang 11.

77. LAMPEDUSA, Giuseppe Tomasi Principe di De Sirene. (Vertaald door J.C. Romein-Hütschler). (Met 11 originele etsen van Nicolaas Wijnberg). Utrecht, Stichting De Roos, 1974 [= 1975]. Band van Frans metaalpapier in foedraal. 68 p. Typografie Mart Kempers. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Hooiberg op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rugzijde foedraal iets verbleekt.
€ 75
* Een van de exemplaren met metaalpapieren rug en platten van ingrespapier met etiket, regulier genummerd. Bijzonder grappige etsen. Leeflang 100.

78. LARBAUD, Valery De arme hemdenmaker. Vertaald door Eduard du Perron. (Met een verantwoording door Pierre H. Dubois en zes illustraties van Alfons van Heusden). Utrecht, Stichting De Roos, 1979. Linnen. 48 p. Typografie Alfons van Heusden. Gezet uit de Sabon en gedrukt door Hooiberg op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 20
* Dick Dooijes in Repro en Druk van 11 april 1980: ‘Het zijn knappe illustraties, waarmee Alfons van Heusden het door hem ook typografisch verzorgde verhaal versierde van Valéry Larbaud, De arme hemdenmaker – in de Nederlandse vertaling van Ed. du Perron. Ietwat zwemend naar het absurde in de wijze van voorstelling, in vloeiende penlijnen neergeschreven en fraai van zwart-witwerking sluiten ze goed aan bij de asymmetrische, maar tevens rustige rangschikking van de tekst’. Leeflang 111.

79. (LAZARILLO DE TORMES). Het leven van Lazarillo de Tormes en over zijn wederwaardigeheden en tegenslagen. (Opnieuw vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Prof.dr. C.F.A. van Dam. Houtsneden van Jan Bons). (Utrecht), Stichting De Roos, 1953. Halfperkament. 108 p. Band en typografie Jan Bons. Gezet uit de Clarendon en gedrukt door Van Amerongen in zwart, rood en grijs op wit velin in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Bovenrand iets verbleekt.
€ 35
* Dit exemplaar is niet genummerd, maar op naam gedrukt van Mr. Ph.A.J. Mees (1907-1993), een Rotterdamse bankier en filantroop, die er persoonlijk voor zorgde dat de gebombardeerde Sint-Laurenskerk volledig werd gerestaureerd. Leeflang 27.

80. LEEFLANG (samenst.), Chris Tien jaar De Roos. MCMXLV – MCMLV. Utrecht, De Roos, [1956]. Karton. 68 p. Geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 15
* Met (origineel?) kristalpapier-omslag en inliggende toelichting met plannen voor de toekomst. Fondscatalogus met uitgebreide toelichtingen. Er verscheen ook een handelseditie, ongenummerd, ingenaaid en op ander papier. Leeflang 37.

81. LEEFLANG, Chris Honderdvijfentwintig Rozen. Een vleugje geschiedenis, wat belevenissen en overpeinzingen door Chr. Leeflang bij het verschijnen van de 125ste uitgave van de Stichting De Roos. (Utrecht, Stichting De Roos,) 1983. Ingenaaid. 48 p. Typografie Bram de Does. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren en een aantal ongenummerde exemplaren.
€ 15
* Ongenummerd exemplaar uit het bezit van vormgever Alfons van Heusden (blijkens briefje met zijn naam erin).

82. LEEFLANG, Chris (samenst.) Stichting De Roos. Catalogus 1991-2000. Met een beknopte aanvulling 1945-1990. Utrecht, (Stichting De Roos,) 2002. Ingenaaid met stofomslag. 72 p. Geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren ([Voorts] ‘werd nog een aantal exemplaren gedrukt voor informatie en publiciteit’; voor de goede orde: dit exemplaar is wel genummerd).
€ 15
* Bevat uitgebreide toelichtingen op de in de jaren 1991-2000 verschenen titels. Leeflang 159.

83. LEEUW, Aart van der Vijf dichters van Arkadië. Utrecht, Stichting De Roos, 1947. Halflinnen. 20 p. Band, typografie en initialen Dick Dooijes. Gedrukt op vergé-crême van Van Gelder in zwart, bruin en groen in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Los inliggend exlibris.
€ 18
* Zeer laag nummer: 3 van de 175. Prachtig boekje met korte schetsen over de dichters Theocritus, Vergilius, Boccaccio, Ronsard en Hubert Corneliszoon Poot. ‘Deze uitgave kwam tot stand naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van S.H. de Roos, die een grote liefde heeft voor de verhalen van Aart van der Leeuw’ (Tien jaar “De Roos”. MCMXLV-MCMLV). De Roos was de leermeester van Dooijes. Leeflang 5.

84. LICHTENBERG, Georg Christoph Witz und Weisheit, Aphorismen. (Auswahl und Nachwort von H.L. Gumbert). Utrecht, Stichting De Roos (1964). Originalleinen mit transparenter Umschlag. 56 p. Gedruckt mit Baskerville auf Basingwerk Parchment in 175 num. Ex. Schönes Expl. mit lose einliegendem Exlibris.
€ 20
* Leeflang 66.

85. LOMMEN, Mathieu Het boek van het gedrukte boek. Een visuele geschiedenis. Amsterdam, Amsterdam University Press, 2012. 33 x 24 cm. Linnen met stofomslag. 464 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Als nieuw.
€ 25
* Prachtig koffietafelboek op groot formaat over de geschiedenis van boeken.

86. LORRAIN, Jean Monsieur de Bougrelon. (Met 46 tekeningen van W.J. Rozendaal). Utrecht, Stichting De Roos, 1957. Linnen. 84 p. Band en typografie W.J. Rozendaal. Gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band iets roestvlekkig, beetje krom.
€ 25
* Franstalige uitgave. Van de schrijver van het al even onsterfelijke Monsieur de Phocas. Leeflang 40.

87. MARSMAN, H. Verspreide Gedichten, zoals tijdens de bezettingsjaren 1940-1945 verzameld door Chris Leeflang. (Stichting De Roos: de gedichten buiten het Verzameld Werk). (Utrecht, Stichting De Roos, 2002). Twee delen (waarvan éen ‘dubbelboek’) in buikbanden. Ingenaaid. 88; (16), 20 p. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Met illustraties en facsimile’s. Boekverzorging door Tessa van der Waals. 1e druk.
€ 60
* Deze onconventionele uitgave bevat de poëzie die niet in het Verzameld werk is opgenomen. Met een uitgebreide ‘geschiedenis’ door Ton Entius en een verantwoording door Chris Leeflang.

88. (MEISTER, Karina). CRAMER, Hendrik, en Arthur ADAMOV (reconstruction). Het lot van de kinderen van Lir. Ierse legende naar verschillende legenden gereconstrueerd door Hendrik Cramer en Arthur Adamov. Vertaling Laurens Vancrevel. (Utrecht), Stichting De Roos, 1984. Gedecoreerd karton. 48 p. Band, typografie en calligrafie Karina Meister. De band werd door haar met de hand bestempeld. Gezet uit de Desmos en gedrukt door Van Rossum op Velasques in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Los inliggend exlibris en los inliggend nummerblad (geschreven door Meister).
€ 20
* Ierse mythologie. Paul Groenendaal over typografe Karina Meister in Compres van 5 maart 1985: ‘Zij ontwikkelde voor deze opdracht een heel persoonlijke versie van de Ierse Minuskel en illustreerde daarmee deze wederom prachtige bibliofiele uitgave van Stichting de Roos’. Leeflang 129.

89. (MUNCHAUSEN, Baron von) Baron Munchausen’s narrative of his marvellous travels and campaigns in Russia. (Met 16 tekeningen van W.J. Rozendaal). (Utrecht, Stichting De Roos, 1954). Halfperkament. 42 p. Kop verguld. Typografie en band W.J. Rozendaal. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 35
* Dit fraaie boekje bevat de Engelse tekst naar de eerste uitgave van 1786. Leeflang 30.

90. NIJHOFF e.a., M. De Harp. Onder redactie van Jan Engelman, M. Nijhoff en A. Roland Holst. I. (Met een originele houtgravure door Dirk van Gelder). Utrecht, De Roos, 1946 [= 1947]. 30 x 20 cm. Halflinnen. 64 p. Typografische verzorging J. van Krimpen. Gezet uit de Lutetia en gedrukt op wit velijn van Van Gelder in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk. De gewoonlijk bijgevoegde losse extra afdruk van de houtgravure ontbreekt. Band wat verkleurd en hoekjes gebutst.
€ 15
* De tekst bestaat grotendeels uit Ifigeneia in Taurië door Euripides, in Nederlandsche verzen vertaald door M. Nijhoff. Typografie van J. van Krimpen. Eerste van de slechts twee verschenen delen van dit luxe uitgevoerde poëzietijdschrift. De grote houtgravure (16 x 10,5 cm) van Dirk van Gelder vertoont een fijngesneden wildernis van bloemen en vogels. Uitgave van de Stichting De Roos. Leeflang 3.

91. NIJHOFF, M. Het Uur U. (Met illustraties in zeefdruk en, apart bijgevoegd, een originele gesigneerde stempeldruk van Jeroen Henneman). (Utrecht, Stichting De Roos, 1989). Twee op Chinese boekblokwijze gebonden katernen in een linnen mapje. Typografie Anthon Beeke en Jong Wan Kim. Gezet uit de Sabon Antiqua en gedrukt door Wijtmans in rood en zwart op Japans Handgeschept in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 140
* Schitterende editie van het beroemde gedicht van Nijhoff! De lijdensweg die gepaard ging met de productie van deze uitgave wordt mooi beschreven door W.J. Schouten in zijn artikel Een enerverend uur U, maar het resultaat mocht er zijn: “Enkele leden, die blijkbaar van plan waren hun lidmaatschap van de Stichting op te zeggen, schreven dat zij zo gelukkig met “Het Uur U” waren, dat zij van opzeggen afzagen.”
Leeflang 137.

92. ORWELL, George Animal farm. (Met illustraties van Frits Frietman). Utrecht, De Roos, 2000. 29 x 18 cm. Karton. 120 p. Typografie Jan van Beusekom. Gezet uit de Plantin en gedrukt door Veldwijk-van Loon in bruin en rood op Butterfly Pink in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Gaaf, fraai en fris.
€ 45
* Bibliophile edition, in English, printed in 175 numbered copies. Leeflang 155.

93. PATER NOSTER-ONZE VADER (Het Onze Vader in negen verschillende talen, gekalligrafeerd door Pieter Wetselaar). (Utrecht), Stichting De Roos, 1983. Oblong. Met fluweel overtrokken karton. (32) p. Gedrukt door de Carlinapers in paars en zwart op Velin d’Arches in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 28
* Pieter Wetselaar ontwierp diverse postzegels en de alom bekende ‘Tuberculose-zegels’. Zijn voornaamste calligrafische opdracht was de vervaardiging van een boek met de namen van hen die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in dienst van de Koninklijke Luchtmacht. Een lid van Stichting De Roos schreef over deze uitgave aan het bestuur: ‘Ik weet niet wat ik van dit ronduit prachtige boek meer moet bewonderen: de meesterlijke calligrafie, de smetteloze druk of de fraaie band’. Leeflang 123.

94. PÉRES, J.B. Comme quoi Napoléon n’a jamais existé. (Met een bibliografische aantekening van Gustave Davois). Utrecht, Stichting de Roos, 1972. Ingenaaid met omslag. 30 p. Typografie Susanne Heynemann. Gezet uit de Fournier en gedrukt door Boosten & Stols op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Deels iets verkleurd.
€ 15
* Leeflang 92.

95. PERRAULT, Charles Le Petit Poucet. Gravures en bois par un artiste anonyme. Utrecht, Stichting De Roos, (1969). Ingenaaid. 62 p. Typografie Henk Krijger. Gezet uit de Times New Roman en gedrukt door Jongbloed op Bodoni in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 15
* De blokken van de negentiende-eeuwse houtgravures bij deze Franstalige versie van Klein Duimpje werden in 1967 gevonden in een drukkerij in Leeuwarden. De leuke, ietwat naïeve houtsneden werden van deze oude blokken gedrukt. Leeflang 83.

96. PIRANDELLO, Luigi De pijn om zo te leven. Met tekeningen door Alfons van Heusden. (Vertaald door Jenny Tuin). Utrecht, Stichting De Roos, 1989. Linnen. 104 p. Typografie Harry N. Sierman. Gezet uit de Fournier en gedrukt door Geuze op Zerkall in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 30
* Een citaat uit het rapport van de jury De bestverzorgde boeken 1989: “(..) voor mij is dit eeuwigheid. Het is een prachtig boek, dit gaat nooit kapot.” Leeflang 138.

97. PLATEN, August von Venedig. Sonnette. Utrecht, (Stichting De Roos), 1945. Halflinnen. (2), 26 p. Typografie Henri Friedlaender. Gezet uit de Bodoni Antiqua en gedrukt door Mouton op Pannekoek in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Voorplat niet helemaal gaaf. Inliggend exlibris.
€ 25
* Allereerste uitgave van de Stichting, de beroemde sonnettencyclus in klassieke vormgeving. Gedateerd ‘Herbst 1945′ verscheen dit mooie boek in 1946. Leeflang 1.

98. POE, Edgar Allan The Raven. (Met illustraties van Dick Dooijes). Utrecht, Stichting De Roos, 1983. Op Chinese wijze gebonden. 16 p. Gekalligrafeerd door Dick Dooijes. Gedrukt door Mart. Spruijt op Simili Japon in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Omslag deels verschoten (als vaker). Strak exemplaar.
€ 30
* Het lapidaire gedicht van Poe met fraaie tekeningen van typograaf Dick Dooijes. Leeflang 124.

99. POINTL, Frans Sterven in de zon. Verhalen & brieven. Voorwoord David de Poel. Foto’s Niels Schumm. Utrecht, Stichting De Roos, 2016. Karton. 64 p. Gezet uit de Dolly Pro en de Neutraface en gedrukt in 175 genummerde exemplaren. Typografie Tessa van der Waals. 1e druk. Als nieuw.
€ 40
* Fraai gedrukt door Rob Stolk. Met inliggende brief van de Stichting De Roos. Tragikomisch verhaal over een aftakelende bejaarde man in een rusthuis, die zijn dagen slijt in eenzaamheid: ‘Op z’n kamer in het rusthuis legde hij weleens z’n oor tegen de luidspreker van de televisie, dan verstond hij het tenminste, maar dan zàg hij weer niks’.

100. POOT, H.K. Berechten aen den lezer door den dichter H.K. Poot & zijn uitgever Arnold Willis. (Met een inleiding door Aldert Witte). Utrecht, Stichting De Roos, 1957. Felrood linnen. 52 p. Kop verguld. Band en typografie Aldert Witte. Gezet uit de Van Dijck en gedrukt door Bosch en Zoon in zwart en rood op getint, handgeschept Zanders-papier in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Klein vlekje achterop, verder een mooi exemplaar.
€ 18
* Dit is nummer 3 van de 175! Leeflang 42.

101. PORTO, Luigi Da De geschiedenis van Giuletta en Romeo. (Vertaald en verantwoord door Herman van den Bergh. Met 13 kleurenhoutsneden van H.P. Doebele). (Utrecht), Stichting De Roos, 1961. Linnen met kartonnen foedraal. 54 p. Gezet uit de Poliphilus en gedrukt door Thieme op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 30
* Tweetalige editie, Italiaans en Nederlands. Leeflang 54.

102. POTGIETER, E.J. Eens dichters vriendschap. Gédéon Busken Huet op zijn 15den verjaardag door zijne Ouders aangeboden, tot eene gedachtenis aan zijnen en hunnen overgetelijken Vriend en Weldoener E.J. Potgieter, geboren 27 Junij 1808. Gestorven 3 Februarij 1875. (Met een verantwoording getiteld ‘Potgieter en de paarden’ door Anthonie Donker). Utrecht, Stichting De Roos, 1968. Halflinnen met papieren platten en linnen voorrand. 84 p. Typografie Aldert Witte. Gezet uit de Baskerville en gedrukt door Proost & Brandt op oranje España (lompenhoudend tekstpapier) in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Mooi typografisch exlibris van Mr. L. Davidson.
€ 18
* Prachtig vormgegeven: de tweekleurige boekband, de grote Baskerville op het oranje papier. Met uitvoerig, liefdevol ingeleefd nawoord van Anthonie Donker. Leeflang 79.

103. QUINCEY, Thomas de De Engelsche postwagen. Ingeleid en vertaald door Albert Verwey. (Met een koper- en houtgravure door S.L. Hartz). Utrecht, Stichting De Roos, 1952. Tweekleurig linnen. 84 p. Typografie en band S.L. Hartz. Gedrukt door Enschedé in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug verbleekt.
€ 15
* Grafisch hoogstandje van S.L. Hartz, die de titel in koper en de sierblokken in hout graveerde, en ook de fraaie boekband ontwierp. Leeflang 23.

104. ROLAND HOLST, A. De dood van Cuchulainn van Murhevna. (Met twee droge naald-etsen van Erik Thorn Leeson). Utrecht, Stichting De Roos, 1951. Linnen. 24 p. Typografie Dick Dooijes. Gezet uit de De Roos en gedrukt door Joh. Enschedé en Zonen in brons, rood en zwart op Simili Japon in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug licht verschoten en platten wat krom (als altijd).
€ 35
* De jury van de Bestverzorgde 50 Boeken van het jaar 1951: ‘De gedragen en sobere bewogenheid van de inhoud hebben een fraaie uitdrukking gevonden in de grafische en typografische uitvoering. Ook in de titelvorm komt deze intentie uitstekend tot uitdrukking’. Leeflang 21.

105. ROLAND HOLST, A. Een winter aan zee. (Met 4 originele etsen van Jeanne Bieruma Oosting en een voor deze editie geschreven nawoord van de dichter). Utrecht, Stichting De Roos, 1963. Linnen met leeslint. 100 p. Typografie Aldert Witte. Gezet uit de Caslon en gedrukt door Van Amerongen in zwart en paars-rood op Hahnemühle-Bütten in zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Mooi exemplaar.
€ 200
* Dick Dooijes in het Drukkersweekblad van 12 juli 1963: ‘Een uitgave van klassieke allure voor dit na een kwart eeuw reeds als een der klassieken onzer literatuur te beschouwen gedicht.’ Leeflang 62.

106. SLAUERHOFF, J. Larrios. (Met illustraties van Marjolein Varekamp). Utrecht, Stichting De Roos, 1986. Ingenaaid. 56 p. Typografie Susanne Heynemann. Gezet uit de Trinité en gedrukt door Enschedé en Zonen op Mellotex in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 35
* De jury van de 50 best verzorgde boeken 1986 schreef over deze uitgave: ‘De tekst baadt in het wit. Met maar liefst zeven onbedrukte bladzijden wordt het boekje besloten, en ook het omslag is blank, op de handtekening van Slauerhoff na die hoog over de volle breedte wordt gereproduceerd. Al dat wit maakt het boekje ijl en stil’. Leeflang 133.

107. STÄHLIN, Jakob von Originalanekdoten von Peter den Grossen. Aus dem Munde angesehener Personen zu Moskau und Petersburg vernommen und der Vergessenheit entrissen von. Utrecht, Stichting De Roos, (1997). Linnen. 116 p. Typografie Guus Ros. Gezet uit de Trinité 2 van Bram de Does en gedrukt door Jan de Jong in blauw op Pordenone in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Fraai exemplaar.
€ 35
* Typografie Guus Ros, boekband Geert van Daal. Leeflang 150.

108. STEEN, Eric van der Zestien kwatrijnen uit ‘Het leven in vakken’. (Met 16 gekleurde tekeningen in zeefdruk van Atie Siegenbeek van Heukelom). Utrecht, Stichting De Roos, 1955. Ingenaaid in omslag en foedraal. 28 p. Omslag en typografie Dick Dooijes. Gedrukt op Pannekoek in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Omslag golft een beetje (zoals altijd).
€ 25
* Speelse gedichten met grappige tekeningen en leuke boekverzorging. Leeflang 33.

110. SWIFT, Jonathan Directions to servants. (Met 24 tekeningen van Mart Kempers). Utrecht, Stichting de Roos, 1972. Linnen. 80 p. Typografie Aldert Witte. Gedrukt door Geuze op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 20
* Leeflang 93.

111. TERBORGH, F.C. El gran cañon. (Met 6 tweekleurenlitho’s van Jenny Dalenoord). (Utrecht), Stichting De Roos, 1965. Linnen. 30 p. Gezet uit de Imprint en gedrukt door Meijer in zwart en bruin op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug iets verschoten (zoals altijd).
€ 20
* Uit De condottiere. Terborgh reageerde in een brief aan het bestuur: ‘Een beknopte, verhalende tekst krijgt naar mijn gevoelen door goede illustraties zoiets als een nieuwe dimensie erbij; zelfs de schrijver ziet erdoor zijn werk met andere ogen. Allen bijeengenomen voel ik mij zeer vereerd met een tekst in uw zo bijzonder aantrekkelijk en selecte bibliophiele reeks te figureren.’ Leeflang 69.

112. VESTDIJK, S. Barioni en Peter. (Met illustraties van Mart Kempers). Utrecht, Stichting De Roos, 1974. Linnen. 84 p. Typografie Mart Kempers. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Thieme op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Kopsnede iets gevlekt.
€ 30
* Leeflang 99.

113. VESTDIJK, S. De bruine vriend. (Met vijf originele etsen van Simon Koene). (Utrecht), Stichting De Roos, 1982. Linnen. 64 p. Typografie Alfons van Heusden. Gezet uit de Van Dijck en gedrukt door Alberts’ drukkerijen op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 115
* Volgens Maarten ’t Hart ‘het allermooiste dat Vestdijk geschreven heeft’. Leeflang 122.

114. VESTDIJK, S. De verdwenen horlogemaker. (Met illustraties van Jack Prince). Utrecht, Stichting De Roos, 1984. Buckram. 56 p. Typografie Françoise Berserik. Gezet uit de Fournier en gedrukt door Geuze in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 20
* Leeflang 127.

115. VIGNY, Alfred de Laurette ou le cachet rouge. (Met 5 houtgravures van Maarten de Jong). (Utrecht), Stichting De Roos, (1958). Linnen. 68 p. Kopsnede verguld. Gezet uit de Lutetia en gedrukt in rood en zwart op Basingwerk Parchment in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Mooi exemplaar.
€ 20
* Klassiek boek met romantische houtgravures, reusachtige initialen in oranjerood en een fraai De Roos-monogram van Maarten de Jong. Leeflang 44.

117. VOOYS, C.G.N. de (inl.) Middelnederlandse prozaverhalen over de geboorte van Jezus. (Met tekeningen van Bert Bouman). (Utrecht), Stichting De Roos, (1954). Linnen. 80 p. Typografie Aldert Witte. Gezet uit de Bold-Face en gedrukt door Boosten & Stols in rood en zwart op Heelsum en op tweekleurig papier in een oplage van 175 exemplaren. Mooi typografisch exlibris (van Mr. L. Davidson).
€ 25
* Ongenummerd exemplaar. Dr G.W. Ovink schreef: ‘Deze “Middelnederlandse Kerstverhalen” strookt precies met de raison d’être van Stichting De Roos: belangrijke tekst in een passende, eigentijdse vormgeving. Dit is wel het beste wat Witte tot nu toe deed’. Leeflang 31.

118. VRIAMONT, Joris De exploten van Tabarijn. (Met 18 litho’s door Mart Kempers, deels in 2 kleuren). Utrecht, Stichting De Roos, 1963. 34 x 25 cm. Verguld linnen. 56 p. Typografie Mart Kempers. Gezet uit de Garamond en gedrukt door Meijer op Hahnemühle-Bütten in een oplage 175 genummerde exemplaren.
€ 28
* Dit is een exemplaar hors-série, gesigneerd door Chris Leeflang. Een van de bekendste verhalen van Vriamont (met motto van Rimbaud), op reuzenformaat uitgegeven. Uit het juryrapport van de 50 best verzorgde boeken van 1963: ‘Met welhaast feilloze zekerheid zijn de tekst- en titelpagina’s van dit boek gearrangeerd, de verhoudingen van lettercorps, regellengte, interlinie en marges zijn ideaal. Tegenover de rustige eenvoud van het typografische aspect staat de ruige forsheid van de prenten.’
Deze uitgave werd in 1965 met zilver bekroond op de Internationale Boekenbeurs te Leipzig. Leeflang 61.

119. VRIAMONT, Joris Sebbedee. (Met een nawoord door A. ROLAND HOLST en illustraties van Jeroen Bons). Utrecht, Stichting De Roos, (1976). Linnen. 66 p. Typografie Jeroen Bons. Gezet uit de Imprint en gedrukt door Thieme op Hahnemühle in een oplage van 175 exemplaren. Rug verkleurd.
€ 25
* Leeflang 103.

120. (VROOM, Jean-Paul). LEEFLANG, Chr. Een kindeken is ons geboren. Utrecht, Chris Leeflang, 1950. 16 x 10 cm. Tweemaal gevouwen vel zwaar lithopapier, eenzijdig bedrukt. 8 p. Niet afgesneden.
€ 20
* Kerstwens van de boekhandelaar-uitgever Chris Leeflang, tevens de ziel van Stichting De Roos, aan de voorkant versierd met een originele litho van Jean-Paul Vroom.

121. WERKMAN, H.N. Teksten. (Met foto’s van Esther Kokmeijer). Utrecht, Stichting De Roos, 2003. Halflinnen met vilten belettering. 108 p. Typografie Esther Kokmeijer. Gezet uit verschillende letters en gedrukt door Flevodruk op Confetti Yellow en Butterfly Aquarel in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 75
* Leeflang 161.

122. WILDE, Oscar The Critic as Artist. A dialogue. Utrecht, Stichting de Roos, 1957. Originele zijden band met in goud een monogram OW, in blinddruk op p. 3 herhaald. 80 p. Kop verguld. Typografie en band Helmut Salden. Gedrukt op Zerkall-Bütten in rood en zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 50
* In plaats van een nummer heeft dit exemplaar een opdracht van de boekverzorger onder het colofon: ‘for/ reinold kuipers’, niet gesigneerd, maar het is duidelijk het handschrift van Helmut Salden! Prachtig, luxe boek zonder poespas. Leeflang 41.

123. WILDE, Oscar Salomé. Drame en un acte. Avec sept gravures au burin par Jean-Paul Vroom. (Met 7 kopergravures van Jean-Paul Vroom). Utrecht, Stichting De Roos, 1949 [= 1950]. Halfperkament met zijden platten, bestempeld met een Salomé-figuur in goud. Kop verguld. 80 p. Niet afgesneden. Typografie en band Jan van Krimpen en Jean-Paul Vroom. Gedrukt door Enschedé in rood en zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Met exlibris van de Oscar Wilde-verzamelaar Löwenhardt.
€ 100
* ‘Oscar Wilde schreef deze tekst oorspronkelijk in het Frans. Eerst later werd ze door Lord Douglas in het Engels vertaald. Wij volgden de eerste uitgave, die wij in de ‘Bibliothèque Nationale’ in Parijs lieten fotograferen’, aldus Tien jaar Stichting De Roos (1955). Een bijzonder fraai luxe boek, qua uitvoering een broertje van de andere De Roos-Oscar Wilde, The Critic as Artist. Leeflang 15.

124. WILDER, Thornton The bridge of San Luis Rey. (Met zeven originele etsen (waarvan één op de band) van Simon Koene). (Utrecht), Stichting De Roos, 1987. Linnen met (deels wat verschoten) foedraal. 104 p. Typografie Alfons van Heusden. Gezet uit de Baskerville en gedrukt door Mercurius op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Foedraal deels iets verkleurd.
€ 45
* Monumentale uitgave van deze beroemde roman van drievoudig Pulitzer Prize-winnaar Thornton Wilder. Met inliggend een bericht van de Stichting over het afscheid van Chris Leeflang en een prospectus voor het bibliofiele boek ‘Francesco’, refererend aan de De Roos-uitgave van Slauerhoff die geïllustreerd werd door illustrator Marjolein Varekamp. Leeflang 135.

125. WILMINK, Willem Muzikale beelden. Tekeningen Simon Koene. Utrecht, Stichting De Roos, 1995. Linnen met stofomslag. 80 p. Typografie Huug Schipper. Gezet uit de Trinité 2 en gedrukt door Nauta op Pordenone in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Met inliggend de begeleidingsbrief van Stichting De Roos. Besmettelijk omslag misschien zeer licht verkleurd.
€ 75
* Schitterende uitgave van de gedichten van Willem Wilmink, die zich liet inspireren door De Schilderijententoonstelling van Moessorgski en Het Carnaval der Dieren van Saint-Saëns. Leeflang 147.

126. WITKOVSKY, B. Den oceaan over. Utrecht, Stichting De Roos, 1974. Linnen. 44 p. Typografie Gerritjan Deunk. Gezet uit de Baskerville en gedrukt Van Rossum in bruin en zwart op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren (dit is nummer 7!). Hoekje gebutst.
€ 15
* Met originele factuur (de oorspronkelijke prijs was 43 gulden). Leeflang 97.

127. ZUYLEN, Belle van Mistriss Henley. Utrecht, Stichting De Roos, 1952. Loose quires in illustrated wrappers, housed in a loose binding and slipcase. 72 p. Typography and cover Jean-Paul Vroom. Set from the Erasmus and printed in black and green on wove paper (Lana pur fil) in 181 numbered copies. Backstrip faded.
€ 45
* With twelve engravings by Michel Béret (1914-1966) and an introduction by André Ménétrat. French style deluxe edition (double emboîtage). Epistolary novel in French by the Dutch-born author, also known as Isabelle de Charrière, first published in 1784.

128. ZUYLEN, Belle van Mistriss Henley. (In luxe heelleren boekband). Utrecht, Stichting De Roos, 1952. Herbonden in heelleer met kader en stippelkader, met vier ribben. (J. Brandt & Zoon). 72 p. Kop verguld. Typografie Jean-Paul Vroom. Met 12 kopergravures van Michel Béret en een inleiding van André Ménétrat. Gedrukt in zwart en groen in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug verbleekt. Heraldisch exlibris van Driek van Opstal.
€ 220
* Gebonden in fraaie groene marokijnen boekband met supralibros voor de verzamelaar W. van Spaendonck, achterin gesigneerd met een goudstempeltje van J. Brandt & Zoon.

129. ZWEIG, Stefan Brief einer Unbekannten. (Met twee litho’s van Mart Kempers). Utrecht, De Roos, 1981. Linnen. 70 p. Typografie Mart Kempers. Gezet uit de Garamond en gedrukt door Geuze op Rives in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 35
* Onder de titel ‘Keuringsdienst typografische waren nodig?’ schreef Dick Dooijes over dit boek, in de categorie ‘Nederlandse grafische bedrijven [die] wel degelijk tot goed werk in staat zijn’: ‘De illustraties, lithootjes van Kempers, werden gedrukt door Rento Brattinga te Amsterdam. Het zijn fijne prentjes, stilleventjes in bezonken kleuren, die mijns inziens meer als sfeervolle verluchting dan als illustratie van het verhaal beschouwd kunnen worden.’ Leeflang 119.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 486.000 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

<span>%d</span> bloggers liken dit: