antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Archieven

Antiquariaat Fokas Holthuis is, als een van de weinige zaken in Nederland, gespecialiseerd in literaire archieven: inkoop, inventarisatie en beschrijving, verkoop.

archievenIn de afgelopen jaren hebben wij ons ontfermd over de Boudewijn Büch-collectie van zijn boezemvriend Harry G.M. Prick (ruim 600 bladen handschrift en typoscript), de documenten en de correspondenties van filmcriticus en stripkenner T.M.F. Steen, en het gigantische archief van uitgeverij A.A.M. Stols uit de periode 1951-1964 (documenten, verkoopstaten, contracten, jaarrekeningen, tientallen grote correspondenties met auteurs, redacteuren, drukkers en binders).

Het omvangrijke archief van K. Lekkerkerker betreffende de door hem bezorgde uitgave van Jacob Israël de Haans Verzamelde gedichten vond via ons antiquariaat ook een goede bestemming. Het ging om 2700 bladen poëzie, verspreid werk en bibliografische aantekeningen, maar ook honderden brieven van uitgevers, typografen en andere direct betrokkenen. De totstandkoming van het Comité van Aanbeveling, bestaand uit niet minder dan 186 schrijvers en prominenten (o.a. Gerrit Achterberg, Anna Blaman, C.C.S. Crone, Willem Elsschot, Ida Gerhardt, W.F. Hermans, M. Nijhoff, Jan van Nijlen, A. en H. Roland Holst en S. Vestdijk) is dankzij deze documenten op de voet te volgen.

manifestwerkVan het Nederlands-Vlaamse literaire tijdschrift Werk hebben wij een belangrijk, nog nooit bestudeerd archief in huis: 83 brieven van auteurs en redacteuren, 164 bladen (afgekeurde) kopij, 25 bladen drukproeven en prospectussen. Van de Limburgse Tachtiger Frans Erens bieden wij acht dichtbeschreven schoolschriften met oorspronkelijk en beschouwend proza aan, aangevuld met twintig uitgaven uit zijn bibliotheek, veelal met vriendschappelijke opdrachten van Chap van Deventer, Frits Smit Kleine en Albert Verwey. Uit de turbulente beginjaren van het tijdschrift Podium hebben we een collectie brieven van redacteuren en uitgevers over mogelijke samenwerkingen met andere tijdschriften en een hilarisch plan om adverteerders mee te werven.

Ter gelegenheid van zijn vijftigjarige schrijverschap brachten wij in februari 2015 een geïllustreerde verkoopcatalogus uit met de originele verhalen (in handschrift en typoscript) van L.H. Wiener. Deze indrukwekkende collectie bestaat uit bijna duizend beschreven, betypte en bewerkte vellen papier.

De verkoop van de literaire nalatenschap van J. Slauerhoff aan het Letterkundig Museum (43 grote archiefdozen, 14 met boeken, drukproeven en knipsels gevulde verhuisdozen, de originele zeemanskist) was in 2014 groot nieuws. Museumdirecteur Aad Meinderts mocht de belangrijke aankoop in De Wereld Draait Door toelichten.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 236,321 bezoeken
Copyright © 2007-2017 antiquariaat Fokas Holthuis
%d bloggers liken dit: