antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Archieven

Antiquariaat Fokas Holthuis is, als een van de weinige zaken in Nederland, gespecialiseerd in literaire archieven: inkoop, inventarisatie en beschrijving, verkoop.

archievenIn de afgelopen jaren hebben wij ons ontfermd over de Boudewijn Büch-collectie van zijn boezemvriend Harry G.M. Prick (ruim 600 bladen handschrift en typoscript), de documenten en de correspondenties van filmcriticus en stripkenner T.M.F. Steen, een archiefje van het tijdschrift Podium, en het gigantische archief van uitgeverij A.A.M. Stols uit de periode 1951-1964 (documenten, verkoopstaten, contracten, jaarrekeningen, tientallen grote correspondenties met auteurs, redacteuren, drukkers en binders).

Het omvangrijke archief van K. Lekkerkerker betreffende de door hem bezorgde uitgave van Jacob Israël de Haans Verzamelde gedichten vond via ons antiquariaat ook een goede bestemming. Het ging om 2700 bladen poëzie, verspreid werk en bibliografische aantekeningen, maar ook honderden brieven van uitgevers, typografen en andere direct betrokkenen. De totstandkoming van het Comité van Aanbeveling, bestaand uit niet minder dan 186 schrijvers en prominenten (o.a. Gerrit Achterberg, Anna Blaman, C.C.S. Crone, Willem Elsschot, Ida Gerhardt, W.F. Hermans, M. Nijhoff, Jan van Nijlen, A. en H. Roland Holst en S. Vestdijk) is dankzij deze documenten op de voet te volgen.

manifestwerkVan het Nederlands-Vlaamse literaire tijdschrift Werk hadden wij een belangrijk, nog nooit bestudeerd archief in huis: 83 brieven van auteurs en redacteuren, 164 bladen (afgekeurde) kopij, 25 bladen drukproeven en prospectussen. Van de Limburgse Tachtiger Frans Erens bieden wij momenteel acht dichtbeschreven schoolschriften met oorspronkelijk en beschouwend proza te koop aan.

De verkoop van de literaire nalatenschap van J. Slauerhoff aan het Literatuurmuseum (43 grote archiefdozen, 14 met boeken, drukproeven en knipsels gevulde verhuisdozen, de originele zeemanskist) was in 2014 groot nieuws. Museumdirecteur Aad Meinderts mocht de belangrijke aankoop in De Wereld Draait Door toelichten.

Ter gelegenheid van het vijftigjarige schrijverschap van L.H. Wiener brachten wij in februari 2015 een geïllustreerde verkoopcatalogus uit met de originele verhalen (in handschrift en typoscript) van Wiener. Deze indrukwekkende collectie – bijna duizend beschreven, betypte en bewerkte vellen papier – is in 2017 aangekocht door het Literatuurmuseum.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.728 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: