antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Typography – Books about books

INHOUD
Jan van Krimpen & Huib van Krimpen-Panorama 1-135
Letterproeven – Type Specimens 1-31
Typography in general – Publisher’s advertising – About books 1-186
Dust jackets / stofomslagen (-1950) 1-42

VAN KRIMPEN-PANORAMA

De meeste van deze boeken zijn afkomstig uit de pas door ons verworven collectie boeken van Huib van Krimpen, sommige ook van zijn vader Jan van Krimpen. Andere zijn ontworpen door vader of zoon.

Most of these books come from Huib van Krimpen’s recently acquired collection of books, some originally belonged to his father, Jan van Krimpen. Others were designed by father or son.

See also our newsletters 992 (Huib)
and 999 (Jan)


(Zoals altijd: klik op het plaatje om het mooi groot voor u te zien)

1. ARRIGHI, Ludovico degli The Calligraphic Models of Ludovico degli Arrighi surnamed Vicentino. A Complete Facsimile and Introduction by Stanley Morison. (Uitgevoerd door de Officina Bodoni). Parijs, privé-uitgave voor Frederic Warde, 1926. 26 x 16 cm. Halfperkament met gedecoreerde platten van rood stijfselpapier. xvi, 68 p. Gezet uit de 16-punts Vicentino Cancellaresca en gedrukt op getint handgeschept papier van Zanders in 300 exemplaren op de handpers van de Officina Bodoni in Montagnola di Lugano. Bandstempel en sierpapier werden speciaal voor de handboekhand van dit boek vervaardigd. Met prospectus (4 p.). 1e druk. Rug iets verkleurd. Exlibris Huibrecht van Krimpen.
€ 450
* Het prospectus is wat verbruind en kennelijk gebruikt voor een illustratie in een boek: in potlood zijn er aanwijzingen voor een drukker op genoteerd. De facsimiles vertonen fantasierijke renaissanceletterproeven. De curieuze drukletter van Morisons inleiding met zijn wapperende staarten en pluimen werd speciaal voor dit boek door de Parijse stempelsnijder Georges Plumet gekopieerd van het kanselarijschrift van Arrighi – het is trouwens nog steeds in gebruik, voor de computer te koop onder de naam Operina. In Die Officina Bodoni 1923-1977, de autobibliografie van Mardersteig, vinden we onder nr. 15 een mooie romantische beschrijving van de totstandkoming van het boek: het is het resultaat van idyllisch Zuid-Zwitserse brainstormen van Mardersteig met Morison in de kerstdagen van 1924, op de grond gezeten tussen stapels boeken en manuscripten, en van Mardersteigs nauwe lettervriendschap met de Amerikaanse typograaf Warde.

2. (BEHRENS, Charles Gl.). ASKLUND, Erik Ensamma lyktor. Studier och skisser. Med tjugofem teckningar av Charles Gl. Behrens. Stockholm, Kooperativa Förbundets Bokförlag, 1947. Ingenaaid. 168 p. Niet afgesneden. In het Zweeds. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag wat verbruind.
€ 65
* Met handgeschreven opdracht van de illustrator: ‘Aan/ J. van Krimpen/ van/ (monogram) B/ Augustus 49’. De titel betekent ‘Eenzame lantaarns. Studies en schetsen. Met vijfentwintig tekeningen’. Charles Glaude Behrens (1907-1965) was een Nederlandse graficus en vertaler met een liefde voor Zweden.

3. BESNARD, Albert Herinnering aan Jan van Krimpen. Oosterhesselen, De Klencke Pers, (1997). 20,6 x 14,6 cm. Cahiersteek. (4), 16 p. Vervaardigd in een oplage van 24 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 22
* Beeld van Jan van Krimpen als beschaafd, rechtschapen en afstandelijk man. Besnard sprak Van Krimpen zo rond 1920 vaak in een Haagse bodega met Greshoff, die getrouwd was met de zus van zijn echtgenote, en andere vrienden zoals Bloem. ‘Wij dronken er menig goed glas. Wij praatten veel en roekeloos. Vooral Jan Greshoff deed dit. Als hij op dreef was, knapten de reputaties als het hout op een laaiend vuur.’ En Besnard kwetste Van Krimpen onnadenkend door af te geven op diens schoeisel. Welsprekend psychologisch portret van de beide zwagers.
Serie Petits Paquets 13.

4. BOUDIER-BAKKER, Ina De straat. (Luxe-uitgave). Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, 1927. Verguld halfleder met gemarmerde platten (Jan Wansink). (4), 124 p. Gedrukt door de firma Enschedé in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Kop verguld. Enkele minieme krasjes op rug en ribben, exlibris op binnenzijde voorplat.
€ 125
* Uitgave ter gelegenheid van Boudiers 25-jarig schrijversschap. J. van Krimpen was verantwoordelijk voor de typografie en tekende de prachtige rode initialen.

5. BOUMANS, Bart Vertaal-manuscripten. Amsterdam, Drukhuis, 1975. Cahiersteek met aanhangend kaartje en buikfoedraal aan de kop. (20) p. Gedrukt in een oplage van 45 geturfde en door de auteur, nou ja: duizendkunstenaar gesigneerde exemplaren.
€ 50
* Met op het kaartje een gesigneerd opdrachtje van Boumans aan Huib van Krimpen. Een kriebelig typografisch experiment, geheel gezet uit bestaande, maar zelden gebruikte en veelal gekantelde of op de kop staande cursieve ligaturen.

6. BOUTENS, P.C. Bezonnen verzen. Haarlem, Joh. Enschedé, 1931. Ingenaaid. (4), 100 p. 1e druk. Rug wat vergeeld.
€ 15
* Voorname typografie van J. van Krimpen. Schaars in ingenaaide vorm.

7. BRECHT, Bertolt Die Songs der Dreigroschenoper. (Exemplaar van Huib van Krimpen). Berlijn, Gustav Kiepenheuer, [1929]. In zelfgemaakt omslag genaaid. 32 p. incl. omslag. 26.-30. Tausend. Goedkoop tekstboekje. Wat verbruind en gebruikssporen.
€ 25
* Pretentieloos in een handgemaakt en met kleurige sterren gesjabloneerd omslagje genaaid, wellicht door Nini Brunt voor haar 19-jarige zoon Huib, die zijn naam voorin zette: ‘H. vanKrimpen/ XXXVI’. 1936 was het jaar van zijn eindexamen en het begin van zijn rechtenstudie.

8. BRENTANO, Clemens Prozess ohne Richter. Amsterdam, Querido, 1937. Linnen. 204 p. 1e druk. Schuingelezen, rug verbruind.
€ 20
* Voorin met balpen de letters ‘HvK’, de initialen van Huib van Krimpen. Exil-uitgave.

9. BRILLAT-SAVARIN, J.A. Aphorismes du Professeur pour servir de Prolegomènes a son Ouvrage et de Base eternelle a la Science. St. Gallen, Zollikofer, 1948. Genaaid in ruig viltpapier. 16 p. Gezet uit de Civilité van Joh. Enschedé & Zonen en gedrukt op geschept papier van Van Gelder in bijna 250 genummerde exemplaren, verdeeld over twee edities. Met de bijbehorende Duitse vertaling op een apart gedrukt blad. Rugje wat moe.
€ 40
* Dit is een van de 149 exemplaren van de nieuwjaarsgift van drukkerij Zollikofer. Aforismen over eten en drinken, gevolgd door een letterproef van het 16e-eeuwse lettertype de Civilité (een troetelletter van Jan van Krimpen). Moeilijk leesbaar, maar gelukkig hebben we de Duitse vertaling erbij. Uitdagend boekje uit de collectie van Huib van Krimpen.

10. CARTER, John Books and Book-Collectors. Londen, Rupert Hart-Davis,1956. Linnen met stofomslag. 196 p. 1e druk. Omslag niet helemaal gaaf en op de rug verbruind.
€ 45
* Met handgeschreven opdracht van ‘De Dijkema’s’ aan Jan van Krimpen met de datum 12 januari 1957, Van Krimpens 65e verjaardag. Het betreft hier wellicht de net als Van Krimpen in Heemstede woonachtige Pieter A. Dijkema, directeur van de sterk met Joh. Enschedé & Zonen verweven Haarlemse uitgeverij Erven F. Bohn en zijn vrouw Maria Dijkema-Schoute.

11. COLLEY, Jr., George S. Manila-Kuching and return 1941-1945. San Francisco, ‘Privately Published’, 1951. Linnen. 56 p. Geïllustreerd. 1e druk. Klein wit vlekje achterop.
€ 45
* Met handgeschreven opdracht in balpen: ‘Jan van Krimpen/ With best wishes/ George Colley/ Aug 1957’. Boekje over oorlogservaringen in de Filipijnen, mooi uitgegeven.

12. CROS, Charles Les 4 saisons. Amsterdam, Le Lapin et le Chat (=H. van Krimpen), 1946. Broché. 16 p. Imprimé en 1200 ex. sur papier de Hollande, avec des illustrations en couleurs de Saraochmin Salim. 2me édition.
€ 15
* Très belle réédition de la plaquette publiée en secret sous l’occupation nazi des Pays-Bas en 215 ex. Très belle édition. 1944. == Very beautiful edition of 1200 copies on Papier de Hollande, with coloured illustrations by Salim. The first edition was clandestinely printed (1944) in 215 copies.

13. DANSER, J.G. Gedichten. (Met een naschrift door Jan Greshoff en een Bibliografische notitie en opgaaf van varianten door J. van Krimpen). Bussum, Van Dishoeck, 1922. Ingenaaid. 60 p. Niet afgesneden. 1e druk. Rug verbruind.
€ 60
* Exemplaar met ingeplakte signatuur van de jonggestorven dichter op pagina 9. Handtekeningen van Danser (1893-1920) zijn zeldzaam. Jan Gustaaf Danser was bevriend met Greshoff en met Jan van Krimpen, die zijn medestudent was geweest op de Haagse kunstacademie. Liefhebbend en ontroerend naschrift.
Een exemplaar zonder handtekening, en afgesneden (dus iets kleiner), is beschikbaar voor € 15.

14. (DOES, Bram de, M.C. ESCHER, W. SANDBERG, J. van KRIMPEN). Mathieu LOMMEN In beperkte oplage. Archief Stichting De Roos 1945-2005. Een keuze. [Utrecht], Stichting De Roos, 2006. Ingenaaid. 128 p. Rijk geïllustreerd.
€ 15
* Prachtig geïllustreerd en ingenieus vormgegeven over de Stichting De Roos, bijzonder informatief en verhelderend over de vaak moeilijke bevalling van de verschillende De Roos-uitgaven! Met afbeeldingen van originele brieven van vormgevers als M.C. Escher, Bram de Does, Sandberg en Jan van Krimpen, en veel andere documenten uit het archief. Handelsuitgave van de bij De Roos verschenen bibliofiele editie (De Roos 166).

15. DRUKKERSJAARBOEK Het Drukkers Jaarboek voor 1906, 1907, 1908 en 1911. Compleet in 4 jaargangen. Amsterdam, Ipenbuur & Van Seldam, 1906-1911. Halfleer en linnen. (12), 204, (36); (8), 216, (52); (8), 272, 56; (12), 198; (60) p. Geïllustreerd in kleuren. Met telkens aan het eind een omvangrijk advertentiedeel. 1e druk. Wat gebruikssporen. Mooie exemplaren, alle voorzien van het exlibris van Huibrecht van Krimpen.
€ 175
* Uitgevoerd in verschillende stijlen door verschillende typografen (o.a. S.H. de Roos). Met interessante artikelen en talloze illustraties vaak in late Jugendstil en de bijbehorende subtiele kleuren. Heerlijk om in te bladeren.

16. DRUKWERK IN DE MARGE, STICHTING A Thing of Beauty. Verjaardagsdoos voor Pim Witteveen. (Vriendendoos met 23 boekjes). Zonder plaats, Het Genootschap O salutaris hostia sacra, 1999. 23 boekjes, vouwbladen en plano’s in een uit hout en karton vervaardigde lessenaar (!) (25,4 x 25,3 x 8,9/4,3 cm.) Vervaardigd in een oplage van slechts 35 exemplaren.
€ 450
* 26 vrienden, waarvan 22 verschillende drukkers, maakten in totaal 22 bijzondere uitgaven ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Pim Witteveen (De Breukenpers). In veel gevallen schreef men zelf een tekst, vaak in buitelende typografie vormgegeven of anderszins origineel qua verschijning (Pers No. 14 drukte een merkwaardig ruikend boekje op verschillende soorten kunststof), soms maakte men gebruik van teksten van auteurs (Willem Brakman, Gustave Flaubert, Alfred Kossmann, J.H. Leopold, Bruce Nauman, Kurt Schwitters, Joost Veerkamp, Hendrik de Vries). Jan Keijser (Avalon Pers) drukte een door Ronald Breugelmans samengestelde bibliografie van Pim Witteveens Breukenpers (met gloeiend moeilijk zetwerk), Ger Kleis maakte een uitgave van het door Pam G. Rueter in hout gegraveerde ‘Sub Signo Libelli Alfabet’. Deze met veel hartstocht en drukkersliefde samengestelde, inventieve vriendendoos bevat ook het hoogst vermakelijke boekje Papieren Magneten over de cijferpostzegels van Chris Lebeau (‘O, aandoenlijke aanduiding van een halve cent!’), Jan van Krimpen (juichend: ‘papieren magneten’) en Wim Crouwel (‘laaghangende mist’) van Joost Veerkamp, gedrukt door Jaap Schipper.

17. DWERGEN-REEKS 2 deeltjes van de Dwergenreeks. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1946. 10,5 x 8 cm. Gebonden in linnen. Nette conditie.
€ 15
* 1. Cats, J. Spiegel van den ouden en nieuwen tijd. 1946. 112 p. Verzorgd door B. Mohr.
2. De vrolijke kramer. 1946. 132 p. Verzorgd door J. van Krimpen.

18. DWERGEN-REEKS 6 deeltjes van de Dwergenreeks. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1941-1946. 10,5 x 8 cm. Uitgaven in linnen of karton. Van de exemplaren in linnen is de kopsnee verguld (1941) of gekleurd (1946). Gebruikssporen worden vermeld.
€ 40
* 1. Busken Huet, C. Hugo de Groot. [1941]. Verzorgd door S.H. de Roos. Linnen.
2. Cats, J. Spiegel van den ouden en nieuwen tijd. 1946. Verzorgd door B. Mohr. Linnen.
3. Hamertjes. Punt- en snel-dichten van Nederlandsche dichters. 1946. Verzorgd door J. van Krimpen. Linnen.
4. De jaargetijden in de Nederlandsche poëzie. 1946. S.H. de Roos/ Dirk van Gelder. Karton.
5. Van Kerstmis tot St. Nicolaas. Een bundel rijmen voor feest- en heiligendagen. 1946. Verzorgd door G.A. van Riemsdijk. Linnen. Scheurtje in de band, naam voorin.
6. De vrolijke kramer. 1946. Verzorgd door J. van Krimpen. Linnen.
Deze Dwergenreeks vormt het interessante resultaat van een samenwerking tussen de boekverzorgers S.H. de Roos en J. van Krimpen. De teksten zijn, in de woorden van recensent B. Stroman (Rotterdamsch Nieuwsblad, 18 november 1941) ‘de fijnzinnigste, de guitigste, de eenvoudigste, de aardigste uitingen van de Nederlanders’. Het is een reeks van leuke, betaalbare boekjes met bekende, goede teksten in mooie vormgeving bedoeld om bijvoorbeeld cadeau te geven met Sinterklaas. Ongetwijfeld was het de bedoeling om vaker zo’n reeks van tien boekjes uit te brengen, maar door de oorlogsomstandigheden kwam dat er niet van. De eerste tien boekjes in de Dwergen-reeks werden uitgebracht in oktober 1941, maar zonder jaartal. De boekjes zijn uitgevoerd in verschillende materiaalsoorten: karton met titeletiket of linnen. De eerste serie bestaat ook in leder.

19. (GOSSAERT, Geerten). GRASWINCKEL, Mr. Dirck De vierlingen van den Heer van Pybrac. (Ingeleid en verzorgd door Geerten Gossaert). Utrecht, (Stichting De Roos), 1955. Linnen. 140 p. Kop verguld. Typografie en band Aldert Witte. Gezet uit de Lutetia, de Romanée en de Open Kapitalen van J. van Krimpen, en gedrukt door Van Amerongen in rood en zwart op Eenhoorn Propatria antiek van Van Gelder in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug verschoten.
€ 20
* Kwatrijnen van de Franse diplomaat Guy du Faur, seigneur de Pibrac (1529-1584), die in de zeventiende eeuw door Dirck Graswinckel werden vertaald in het Nederlands én het Latijn. Nobele typografie door Aldert Witte met Van Krimpen-letters. Leeflang 35.

20. GRESHOFF, J. Het Jaar der Dichters. Muzenalmanak voor 1915. Samengesteld door J. Greshoff. Amsterdam, Van Looy, 1914. Losse katernen in omslag. 144 (= 86, zie verderop) p. Omslag, typografie en prachtige initialen van Jan van Krimpen. Onafgesneden. Gezet uit de Hollandsche Mediæval van S.H. de Roos. 1e druk.
Incompleet exemplaar: enkele katernen (pagina 9-56) ontbreken.
€ 35
* Eén van de 15 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Haesbeek-Hollandsch van G.H. Bührmann. Dit is nummer ii, op naam gedrukt voor C. Mensink. Deze bekende almanak – met werk van o.a. Bloem, De Haan, Van der Leeuw, Van Nijlen en Roland Holst – in zijn meest begeerlijke uitvoering en tevens het eerste boek volledig ontworpen door Jan van Krimpen, maar incompleet. Een poor man’s luxe Van Krimpen. == Incomplete.

21. GRESHOFF, J. (als:) Otto P. REYS Dichters in het Koffyhuis. Herinneringen door Otto P. Reys. Met een woord vooraf door J. Greshoff. Baarn, Hollandia, 1925. Ingenaaid. 108 p. Geïllustreerd met ingeplakte portretjes. 1e druk. Zeer net exemplaar.
€ 20
* Onderhoudend boekje onder pseudoniem geschreven door Greshoff, o.a. over het ‘Koffiehuis met de Roode Buisjes’, en over andere Haagse, Bergense, Brusselse, Parijse en Italiaanse cafés. De stukjes waren eerder verschenen in het maandblad Den Gulden Winckel. Met ingeplakte portretten, gedrukt in bruinrood, van allerlei schrijvers, o.a. Van Nijlen, Greshoff, ‘Reys’, Minne, Papini, Soffici, Prampolini, Van Schendel en een onwaarschijnlijk plaatje van Bloem. Ook over Roland Holst en de Rolls-Royces van Martinus Nijhoff en P.N. van Eyck.
Omslagtekening getekend door Jan van Krimpen, Greshoffs zwager.

22. HAAN, Jacob Israël de Een nieuw Carthago. (Den Haag, J. van Krimpen, 1919). Ingenaaid. (4), 44 p. Gedrukt op Haesbeek in rood en zwart onder typografische leiding van J. van Krimpen in een oplage van 220 exemplaren. 1e druk. Gaaf en fraai, niet opengesneden (wel uitvoerige inscriptie in potlood van een antiquariaat op de eerste bladzijde).
€ 100
* Lang gedicht, bestaande uit 236 kwatrijnen, zwoel over de kloeke mannen van Antwerpen, geïnspireerd door de romans La nouvelle Carthage en Les Libertins d’Anvers van Georges Eekhoud. Serie Pre-Palladium: de eerste serie privé-uitgaven van Jan van Krimpen.

23. HALCYON Halcyon. Driemaandelijksch Tijdschrift voor Boek- Druk- en Prentkunst. No. 11-12 (Autumn-Winter 1942). [Maastricht], A.A.M. Stols, 1942. 34 x 27 cm. Portfolio very slightly worn.
€ 30
* Contributions by a.o. S. Carmiggelt [= Max Nord], H. van Krimpen and A.A.M. Stols.
Lacking: one of the two booklets with text by Bodoni and the contribution by M.F. Hennus about Jeanne Bieruma Oosting.

24. HALCYON Halcyon. Driemaandelijksch Tijdschrift voor Boek- Druk- en Prentkunst. No. 11-12 (Autumn-Winter 1942). [Maastricht], A.A.M. Stols, 1942. 34 x 27 cm. Complete with all contributions and additions. Portfolio very slightly worn. Bookplate A.S.A. Struik.
€ 60
* Contributions by a.o. S. Carmiggelt [= Max Nord], H. van Krimpen and A.A.M. Stols.

25. (HALCYON). DIJK C. van Halcyon. Het mooiste typografische tijdschrift ooit gemaakt. (Zutphen), Bührmann-Ubbens, (1989). Twee delen. Ingenaaid (in origineel mapje). 32; 48 p. 1e druk.
€ 15
* Zeer informatief, ook uitvoerig over S.H. de Roos, én uitgever Stols, papierhandel Bührmann, John Buckland Wright, sigarenbandjes, Piet Worm, M.C. Escher, maar ook over Huib van Krimpen, die in de periode van Halcyon Stols’ naaste medewerker was. Met de aanbiedingsbrief. Niet in de handel.

26. (HASEGAWA, T.). Julia CARROTHERS Japan’s Year. Illustrated by Japanese Artists. Tokyo, T. Hasegawa, 1905. 25 x 18 cm. Brokaat-zijdebinding op blokboekwijze, versierd met opgenaaide zilver- en goudkleurige belettering en plant. Sluiting van paars kwastjeskoord. Rijkelijk in kleuren geïllustreerd en voorzien van drie kleurenprenten op crêpepapier. 1e druk. Aan de randen wat versleten. Naam voorin geschreven (‘C. v.d. Woude’, een aangetrouwd familielid van Huib van Krimpen).
€ 750
* Een van de meer somptueuze crêpepapier-uitgaven van Takejiro Hasegawa voor de Europese en Amerikaanse markt. Buitengewoon mooie, vaak ontroerende en serene prenten die het Japanse leven laten zien. Er bestaat ook een latere herdruk van een andere uitgever (Nishinomiya), met diens merk op het achteromslag.

27. (HERMANS, W.F.) LIER, Rudie van Roodkapje. Een romantisch spel in een romantisch bosch. [Amsterdam], Onder het teeken van Het Zwarte Schaap uitgegeven door De Bezige Bij, [1946]. Halflinnen. 28 p. Met illustraties in kleur. 1e druk. Iets vergeeld.
€ 15
* Rudie van Lier, zwager van W.F. Hermans, schreef dit tamelijk erotische spel in 1933, en Emile Brumsteede schreef het uit en illustreerde het. Uitgeverij Het Zwarte Schaap (Batten, Morriën en Balkema, met medewerking van Huib van Krimpen en Mimi Nooteboom) gaf enkele belangrijke clandestiene werken uit in de oorlogsjaren, maar dit is een naoorlogs aardigheidje.

28. (HOCHULI, Jost). GUGGENHEIMER, Michael Felsgut vom Waldgut. Von einem St. Galler, der in den USA 15 t Felsmasse aushob, um sie zunächst über die Rocky Mountains und durch den Panamakanal zu spedieren und sie nachher über den Atlantik und den Rhein hinauf in die Schweiz hat schicken lassen. [Urs Oberli]. (Mit handgeschriebener Wünsch von Hochuli). St. Gallen, Typotron, 1984. Originalumschlag mit ausgestanzter Dinosaurus. 32 S. EA. Ausgezeichneter Zustand.
€ 25
* Mit einem Zettel, gedruckt: ‘Mit freundlichen Grüssen überreicht von Jost Hochuli’ und handgeschrieben (an Huib van Krimpen): ‘Herzlich! Jost Hochuli’. Schöne Ausgabe über dem Paläontologen Urs Oberli. Gestaltet von Jost Hochuli, der auch Herausgeber der Reihe war.

29. HOFER, Philip John Howard Benson & His Work 1901-1956. With a Preface by Lawrence C. Wroth and an Introduction by Rudolph Ruzicka. New York, The Typophiles, 1957. Halflinnen met gedecoreerde platten. (4), xii, 40 p. Met zwartwit-illustraties. Gedrukt in 625 exemplaren. 1e druk.
Sold
* Met handgeschreven opdracht van Philip Hofer in balpen aan Jan van Krimpen: ‘To Jan, a great figure in Benson’s field, with admiration and regard,/ 3.IX.57/ P.H.’ Benson was kalligraaf en lettersnijder in steen. Hofer, de boekenverzamelaar die de grafische afdeling van Harvard University opzette, is natuurlijk bekend als de ontvanger van ‘A letter to Philip Hofer on certain problems connected with the mechanical cutting of punches’, geschreven door Van Krimpen in 1955 en gedrukt in 1972

30. HOOFT, P.C. Sonnetten. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1923. Ingenaaid met flappen. (2), 66 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk. Rugje wat sleets, omslag verbruind.
€ 25
* De typografie is prachtig. Palladium.

31. HOUWINK, Roel, als H. van ELRO Madonna in tenebris. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande), 1925. Ingenaaid met omslag. 16 p. Gedrukt in rood en zwart onder leiding van J. van Krimpen bij Enschedé in een oplage van 160 exemplaren. 1e druk. Voorzijde omslag deels flink verbruind.
€ 25
* Poëzie. Dit exemplaar is op naam gedrukt voor P.N. van Eyck. In (rode) druk opgedragen aan Martinus Nijhoff. Palladium.

32. JACKSON, Holbrook Bookman’s Holiday. A recreation for booklovers. Londen, Faber & Faber, 1945. Linnen met stofomslag. 264 p. 1e druk. Stofomslag rond rug nogal verbruind, hapjes en scheurtjes. Het boek zelf in goede staat.
€ 75
* Met ingeplakt voorbedrukt notitiepapier van Faber & Faber, waarop getypt is: ‘With Mr. T.S. Eliot’s compliments’. De dichter T.S. Eliot was een van de directeuren van uitgeverij Faber & Faber. Inliggend een recensie, wellicht uit het Times Literary Supplement. Zie over Holbrook Jackson p. 26-27 in ‘De couturedoos’.

33. JACKSON, Holbrook Dreamers of Dreams. The Rise and Fall of 19th Century Idealism. Londen, Faber & Faber, 1948. Linnen. 284 p. 1e druk. Iets verbleekt.
€ 25
* Over Carlyle, Ruskin, William Morris, Emerson, Thoreau en Whitman.

34. JACKSON, Holbrook The Fear of Books. Londen-New York, The Soncino Press-Charles Scribner’s Sons, 1932. Buckram. XII, 202 p. Kop verguld. Gedrukt in 2048 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug verbleekt.
€ 40
* Heerlijk boek over bibliofobie, vol amusante anecdotes en details. Een van de 2000 genummerde exemplaren.

35. JACKSON, Holbrook Southward Ho! And other Essays. Londen, J.M. Dent & Sons, [1914]. Linnen met stofomslag. (4), 216 p. 1e druk. Stofomslag rond rug nogal verbruind, wat vlekjes en slijtage. Het boek zelf is deels iets verbruind.
€ 100
* Met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Jackson: ‘ H. van Krimpen/ with greetings from/ the author/ Holbrook Jackson/Jan 1st/ 1946’. Zie over dit boek p. 26 in ‘De couturedoos’.

36. JOLLES, André Idylle. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1924. Ingenaaid met flappen. (2), 34 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. 1e druk. Omslag minimaal verbruind aan de randen, maar zeer goed.
€ 30
* Klassiek Grieks toneelstuk in jamben, en – voor Jan van Krimpens doen – in onrustige typografie. Misschien was hij uit zijn doen gebracht door de tekst, die uit vele korte dialoogjes bestaat, nu eens verheven, dan weer koddig alledaags. Dit exemplaar is op naam gedrukt voor P.N. van Eyck. Palladium.

37. KAPR, Albert Hundertundein Sätze zur Buchgestaltung. Zusammengestellt von Albert Kapr. (Met gesigneerde opdracht). Leipzig, VEB Fachbuchverlag, 1973. Soepel linnen met goudopdruk. 74 p. 1e druk. Laatste (blanco?) bladzijde uitgescheurd.
€ 30
* Met voorin een handgeschreven opdracht van de typograaf en letterontwerper (1918-1995) Albert Kapr aan Huib van Krimpen, gedateerd ’28/9/75/ Warschau’.

38. (KRIMPEN, Huib van). SWIERS, Jos, en Peter Yvon de VRIES Huib van Krimpen. 1917-2002. (Den Haag, De Althaea Pers, 2002). Twee leporello’s, ingenaaid in uitvouwbaar omslag. gedrukt in een oplage van 20 exemplaren.
€ 50
* Twee teksten over de typograaf Huib van Krimpen: Swiers’ artikel heet ‘Bezield boekvormer’, De Vries’ bijdrage ‘Bezield typograaf’. Effectieve, plechtige vormgeving. Swiers 45.

39. KRIMPEN, Jan van. KALLIGRAFIE in: News-Letter of the American Institute of Graphic Arts, Nr. 53, July 1939. New York, Architectural League Club House, 1939. 31 x 23 cm. Geniet. 12 p. Horizontaal gevouwen. Geïllustreerd. 1e druk. Gescheurd op de vouw, wat vlekkig.
€ 200
* Van Krimpen markeerde de titel van dit tijdschriftnummer met een volleerd kalligrafische krabbel: zijn volledige naam en ‘pp 9 etseq’, Latijn voor ‘pagina 9 en volgende’, waarbij de q eindigt in een typisch kalligrafische krul van de Italiaanse persuasie. Op pag. 9 treft men een recensie aan door Stanley Morison van The Work of Bruce Rogers. Echte kalligrafieën van Jan van Krimpen zijn moeilijk te vinden, dus we zijn blij dat we tenminste deze vertederende droedel kunnen presenteren.

40. KRIMPEN, J. van Clement & The Printers. Lutetia Roman and Italic designed by J. van Krimpen. Haarlem, Typefoundry Joh. Enschedé en Zonen, [1930]. 42 x 28 cm. Eén blad, eenzijdig bedrukt. Geheel gezet uit de Lutetia en gedrukt in rood en zwart. Gevouwen. Speldengaatjes in de hoeken, maar nette conditie.
€ 100
* Deze letterproef was bedoeld als bijlage van het typografische tijdschrift The Fleuron, vandaar ook de systematische vouwen. Een decoratief blad, gezet uit verschillende corpsen van de Lutetia romein en cursief in schitterende vormgeving. De tekst betreft een langer fragment uit de roman The Cloister and the Hearth van Charles Reade (1861 – een latere editie vindt u hieronder), die gaat over de lotgevallen van de vijftiende-eeuwer Gerard Eliassoen uit het Nederlandse Tergou (Gouda) – de vader van Erasmus, zo blijkt later. Monnik geworden onder de naam Clement, en kundig boekverluchter, ontmoet hij in dit fragment twee mannen, Sweynheim en Pannartz, die op een kar een drukpers vervoeren. De roman van Reade is nogal educatief, zo blijkt ook hieruit, want Sweynheim en Pannartz waren toevallig de allereerste drukkers van Italië. En voor de goede Clement zijn ze gaarne bereid een blad tekst van Augustinus te drukken.
Ongetwijfeld zocht – zelf Gouwenaar – Jan van Krimpen deze tekst zelf uit voor zijn letterproef, en wat is het een studieuze schoonheid. Uit de collectie van Huib van Krimpen.

41. KRIMPEN (typografie), J. van Quem Queritis. (Amsterdam, Vijf Ponden Pers, 1943). Ingenaaid. (8) p. Gedrukt door Enschedé in rood en zwart in 50 exemplaren. [Typografische verzorging door J. van Krimpen]. Omslag in tweeën en flink verbruind, met exlibris en handtekening van A.P.J. van Pelt (zelf een dichter in de oorlogsjaren).
€ 25
* Een geheel in het Latijn gestelde uitgave van de Vijf Ponden Pers: ‘Wie zoekt u, o volgelingen van Christus?/ Jezus van Nazareth, de gekruisigde, o hemelbewoner!/ Hij is niet hier, Hij is verrezen, zoals voorzegd was. Ga nu heen en verkondigt dat Hij is verrezen, dat de Heer is verrezen uit het graf!/ Looft de Heer.’ Tekst van een religieus spel uit de vroege middeleeuwen, verzorgd door Jan van Krimpen voor de vrienden van de Vijf Ponden Pers (‘ad usum amicorum v.lb.’), in 50 exemplaren op Hollands papier (‘charta Batava’). Een bijzonder kwetsbare uitgave, wellicht daarom ook zeldzamer dan de andere Vijf Ponden-uitgaven. De Jong 683. == Poor copy.

42. KRIMPEN, Huib van Esthetic or Functional Book Design? Poster voor een lezing van Huib van Krimpen (‘Distinguished Book Designer from Amsterdam’) aan de UCLA School of Library Service, 26 november 1968. 27 x 21 cm.
€ 25
* De University of California, Los Angeles. Kleine affiche.

43. KRIMPEN, Huib van Henk Gies. MCMIL 4 november MIM. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 1999). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in goud en zwart [in een oplage van ca. 20 exemplaren].
€ 30
* Uitgave op verzoek van Ronald en Lizanne Breugelmans ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Henk Gies, de partner van Ger Kleis.

44. (KRIMPEN, Huib van). SWIERS, Jos, en Peter Yvon de VRIES Huib van Krimpen. 1917-2002. (Den Haag, De Althaea Pers, 2002). Twee leporello’s, ingenaaid in uitvouwbaar omslag. gedrukt in een oplage van 20 exemplaren.
€ 50
* Twee teksten over de typograaf Huib van Krimpen: Swiers’ artikel heet ‘Bezield boekvormer’, De Vries’ bijdrage ‘Bezield typograaf’. Effectieve, plechtige vormgeving. Swiers 45.

45. (KRIMPEN, J. van). ALI COHEN, L. Eros in Reykjavik. (Luxe-exemplaar in groen leder). Amsterdam, Querido, 1931. Gepolijst groen heelleder, in later vervaardigde schuifhoes met gedrukte titel. Kop verguld. Gezet uit de Lutetia en gedrukt in rood en zwart op getint Hollandsch papier van Pannekoek in een oplage van 340 genummerde exemplaren. Niet afgesneden. (2), 222 p. 1e druk. Rug verkleurd, evenals de schutbladen.
€ 275
* Luxe-editie van deze bijzondere roman met vroege homoseksuele aspecten over een zeereis naar IJsland, geschreven door een Haarlemse advocaat met letterkundige belangstelling, enthousiast lid van het gezelschap Teisterbant (met Bomans en Van Deyssel). Dit is Ali Cohens topwerk. ‘Eros’ is de naam van het schip; de legendarische danser Vaslav Nijinsky speelt er een belangrijke rol in. Fraai vergulde bandstempeling naar kalligrafie van Jan van Krimpen. Eén van slechts enkele (5?) exemplaren in deze vorm. Schitterende typografie, prachtig vergulde heellederen band – een wondermooi boek!

46. (KRIMPEN, J. van) L’Art hollandais à l’exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes, Paris 1925. Zonder plaats of uitgever, 1925. 30 x 23 cm. Grof linnen met opdruk in rood en zwart. 160 p. Geïllustreerd. Foto’s door Bernard Eilers. 1e druk. Mooi en gaaf.
€ 140
* Het boek waarmee Jan van Krimpen met een knal zijn entree maakte als leidend letterontwerper: zijn letter Lutetia werd speciaal voor deze uitgave onder grote tijdsdruk door Van Krimpen en zijn geniale stempelsnijder P.H. Rädisch geproduceerd. Ook de bandtekening is overduidelijk van zijn hand.
Schitterend overzicht van de Nederlandse kunst op de naamgevende tentoonstelling van art-deco te Parijs, met talloze afbeeldingen van grafische en toegepaste kunst. Grote namen, zoals De Bazel, Berlage, Copier, Dudok, Gispen, Krop, Lauweriks, Lion Cachet, R.N. Roland Holst, Toorop en Wijdeveld. En Jan van Krimpen zelf met een kalligrafie.

47. (KRIMPEN, J. van) LUYKEN, Jan Duytse lier, Drayende veel van de Nieuwste, deftige, en dartele Toonen, Bevad in tien Verdeelingen. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1921. Palladium-serie. Ingenaaid. (4), 132 p. Met een vignet onder het colofon [door Bernard Essers]. Gedrukt in rood en zwart op fraai geschept papier met watermerk ‘Palladium’ onder typografische leiding van J. van Krimpen in een oplage van 200 exemplaren. Omslag los, verkleurd en niet helemaal gaaf.
€ 120
* Achterop een roemrucht plakzegel: ‘Pour l’Exposition Paris 1925 Section Néerlandaise’ met handgeschreven nummer ‘IX 254.’ Dit exemplaar heeft dus op de eponieme art-deco-tentoonstelling gelegen (zie nr. 131 hierboven), als toonbeeld van Van Krimpens typografisch kunnen!
Een gewoon exemplaar is bij ons te bekomen voor € 45.

47 a. (KRIMPEN, J. van). HALCYON Everyman. A Dutch Morality Play of the Xvth Century translated into English. Halcyon Press, 1929. 22 x 17 cm. Original green cloth. 48 p. Printed with a Gothic black type cut by Henric Lettersnider in the office of Joh. Enschedé en Zonen after a 1537 English text in red and black in 325 numbered copies on Van Gelder handmade paper (watermark Foolscap). Paper rather foxed (as usual).
€ 25
* Interesting typography by J. van Krimpen, inspired by 16th century books with Gothic types. There are two variant bindings with different lettering. Van Dijk 177.

48. (KRIMPEN, J. van). WERUMEUS BUNING, J.W.F. Grafschrift voor Miep van ’t Hoff. Opgedragen aan Mária Inez Ignatia Schopman in wie zij voortleeft. [Haarlem, Joh. Enschedé & Zonen], 1946. Ingenaaid met fraai handgekleurd omslag (ontwerp Pam G. Rueter). (20) p. Gezet [uit de Romanée] en gedrukt [op grijs handgeschept Barcham Green] in een oplage van 50 exemplaren ‘voor J[an] v[an] K[rimpen]’.
€ 100
* Werumeus Buning verliet in 1931 zijn vrouw en kinderen uit liefde voor Miep van ’t Hoff-Kools. Jan van Krimpen liet na haar overlijden op 9 mei 1945 dit lange elegische gedicht prachtig drukken bij zijn werkgever, drukkerij Enschede.

49. (KRIMPEN, Jan van). HOMERUS Batrachomyomachia. (Maastricht), The Halcyon Press, 1929. 28 x 20 cm. Donkerrood heelmarokijn met 4 ribben en vergulde titel in Griekse letters, heel eenvoudig versierd met geblindstempelde lijnen en aan de binnenhoeken vignetjes (Louis Malcorps). 28 p. Gezet uit de Antigone (Grieks), de Lutetia en de Van Krimpen Open Kapitaal en gedrukt in 125 genummerde exemplaren. Rugje aan de randen wat versleten, band iets grijs.
€ 225
* Breed opgezette, wonderschone prachtuitgave, Romeins genummerd (v). Tekst van Homerus’ ‘Strijd tussen kikkers en muizen’ in het Grieks, colofon in het Latijn. Typografie Jan van Krimpen – het is een van de weinige boeken waarvoor zijn kraakheldere, loepzuivere Griekse letter Antigone gebruikt is. Prachtig gebonden door Malcorps. Van Dijk 182.

50. KRIMPEN, J. van On Designing and Devising Type. New York, The Typophiles, 1957. Linnen met stofomslag. 112 p. Niet afgesneden. Gedrukt in 1400 exemplaren voor verschillende uitgevers. Dit is een van de exemplaren met imprint Joh. Enschedé en Zonen.1e druk. Vlekje op het omslag.
€ 110
* Schitterend uitgevoerd boek met voorbeelden van letterontwerpen, in het Engels geschreven door Van Krimpen. Met inliggend prospectus (mooi, andere imprint, 4 p., in pen gedateerd ‘mei 57’).

51. (KRIMPEN, J. van) Spécimen des Lettres françoises, dites Caractères de Civilité des xvjme et xvijme siècles dans la Collection Typographique de Joh. Enschedé en Zonen. Haarlem, Joh. Enschedé en Zonen, 1926. Karton met titeletiket. 40 p. Gezet uit de Civilité en andere antieke letters. 1e druk. Rugbekleding ontbreekt. Platten flink verbruind.
€ 60
* Glansrijke, hoogst veeleisende typografie. Niet om te lezen, maar om te bewonderen! Uit de collectie van Huib van Krimpen, met zijn exlibris.

52. (KRIMPEN, J. van). EISLER, Michael Josef Exlibris van J. Greshoff door Jan van Krimpen in de dichtbundel Elfenbeinturm. Berlijn, Otto von Holten, (1910). Origineel linnen met inliggend origineel perkaline omslag (in matige staat). 72 p. Gedrukt in 400 genummerde exemplaren. 1e druk. Wat roest, vooral in het begin.
€ 90
* Met fraai (zwart) exlibris van Greshoff, vervaardigd door zijn vriend en zwager Jan van Krimpen, waarop een lapidaire tekst van Albert Verwey: ‘Dichter alleen? Maar vriend, geen sterveling die u zal steunen! Kies tegelijk u een kerk of een partij in den staat.’ Nummer 4 van de ‘Nieuwe woorden’, voor het eerst gepubliceerd in Verweys literaire tijdschrift De Beweging, januari 1912.

53. KRIMPEN, Jan van A letter to Philip Hofer on certain problems connected with the mechanical cutting of punches. A facsimile reproduction with an introduction and commentary by John Dreyfus. Cambridge, MA-Boston, Harvard College Library-David Godine, 1972. 26 x 18 cm. Tweekleurig karton (met monogram naar ontwerp van J. van Krimpen in goud) met stofomslag. 104 p. Gezet uit de Spectrum en gedrukt door Joh. Enschedé & Zonen in zwart en paars op lichtblauw papier dat speciaal voor dit boek is gemaakt door de fa. Schut te Heelsum, in een oplage van 2000 exemplaren. Typografie Bram de Does en S.L. Hartz. Omslag wat verkleurd en niet helemaal vlekkeloos.
€ 65
* Present-exemplaar met ingeplakte presentatiekaart, in drie kleuren bedrukt, in druk getekend door David R. Godine met het jaar 1971. Uit de boeken van Huib van Krimpen.

54. (KRIMPEN, J. van) Spécimen des Lettres françoises, dites Caractères de Civilité des xvjme et xvijme siècles dans la Collection Typographique de Joh. Enschedé en Zonen. Haarlem, Joh. Enschedé en Zonen, 1926. Karton met titeletiket. 40 p. Gezet uit de Civilité en andere antieke letters. 1e druk. Rugbekleding ontbreekt. Platten flink verbruind.
€ 60
* Schitterende, hoogst veeleisende typografie. Niet om te lezen, maar om te bewonderen! Uit de collectie van Huib van Krimpen, met zijn exlibris.

55. KRIMPEN, J. van Enkele kleinere publicaties over Jan van Krimpen.
1. Het Klokhuis. Januari 1959. Herdenkingsnummer over Jan van Krimpen van dit interne tijdschrift van Joh. Enschedé & Zonen. 32 p. Met fraaie illustraties en een bibliografie.
2. Catalogus van boeken uit de nalatenschap van Jan van Krimpen. Amsterdam, UB Amsterdam, 1966. 84 p.
3. Jan van Krimpen. Tentoonstelling van zijn ontwerpen, letters en boeken. Den Haag e.a., Museum Meermanno e.a., 1967. 32 p.
4. Jan van Krimpen 1892-1958. Een keuze uit de collectie. Amsterdam, UB Amsterdam, 1992. 48 p.
5. J. van Nijlen, Aan J. van Krimpen bij zijn 60e verjaardag. Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, 1995. 4 p.
€ 45

56. KRIMPEN, J. van (Kerstwens). Vouwblad van stevig geschept papier. 20 x 13 cm. Voorop een tekening van de gevel van de firma Enschedé met de gevelsteen die op 21 juni 1953 werd onthuld. Op p. 3 een gedrukte kerstwens van december 1953, met in inkt ‘Toos & Jan’ in het handschrift van Jan van Krimpen.
€ 75
* Toos is C.J. Senn (1905-1990), die in 1938 met Jan van Krimpen getrouwd was.

57. LARBAUD, Valery Préface à un recueil de notes sur quelques poëtes français. (Luxe-exemplaar). Maestricht, A.A.M. Stols, 1926. 19 x 13 cm. Ingenaaid. (2), 46 p. Drie vignetten in houtgravure van J. Franken Pzn., lettrines van Alphonse Stols, en het wapen van Malherbe naar ontwerp van J. van Krimpen. Gedrukt in rood en zwart in 500 genummerde exemplaren (3 papiersoorten). Édition originale. Goede conditie.
€ 45
* Dit is een van 70 exemplaren op ‘papier de Hollande à la forme des manufactures Van Gelder Zonen’ met het watermerk Ossekop. Met prospectus. Van Dijk 86.

58. LARBAUD, Valery Préface à un recueil de notes sur quelques poëtes français. Maestricht, A.A.M. Stols, 1926. 19,5 x 13 cm. Brochure originelle. (2), 46 pp. Non coupé. Imprimé en rouge et noir en 500 exx. num. (3 papiers). Ceci est un des 400 sur papier Pannekoek. Édition originale. Petit exlibris.
€ 15
* Vignettes gravées par J. Franken Pzn. lettrines dessinées par Alphonse Stols, armoirie de Malherbe dessinée par J. van Krimpen.Van Dijk 86.

59. LEAR, Edward The Complete Nonsense of Edward Lear. Edited and introduced by Holbrook Jackson. Londen, Faber and Faber, 1947. Geïllustreerd linnen met identiek geïllustreerd stofomslag (ontwerp Barnett Freedman met gebruikmaking van Lears werk) en vermelde verkoopprijs ’12s 6d net.’. xx, 288 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Omslag deels verbruind en aan de randen met wat gebruikssporen. Papier voorin wat verbruind door inliggende juichende recensie uit de Times Literary Supplement van 9 augustus 1947. Inscriptie in potlood ‘Jul 7’ (verschijningsdatum?) voorin.
€ 65
* Eerste druk van dit schitterende boek, ter viering van Lears honderdste geboortedag. Uit de collectie van Huib van Krimpen.

60. LICKFIELD, William E. (samenstelling en uitvoering) Owed to the Book. Typophile Chap Book Nr. 33. Philadelphia, The Typophiles, (1957). Linnen. (10), 62 p. Geïllustreerd. Gezet uit de Monotype Perpetua, ontworpen door William E. Lickfield en gedrukt bij de Stephen Moylan Press in 500 exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Voorin de in potlood handgeschreven initialen van Jan van Krimpen.

61. LOOY, Jac. van De ar. Een berijmd verhaal. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & van der Zande), 1920. Ingenaaid. (4), 36 p. Gedrukt in rood en zwart in 300 exemplaren op geschept papier van Haesbeek onder typografische leiding van J. van Krimpen. Met een vignet door Bernard Essers. Niet opengesneden. Nette conditie.
€ 20
* Levendig, ja, gezellig gedicht van de schilder-schrijver! Mooie open kapitalen ontworpen door Van Krimpen. Serie Palladium.

62. LUYKEN, Jan Duytse lier, Drayende veel van de Nieuwste, deftige, en dartele Toonen, Bevad in tien Verdeelingen. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1921. Ingenaaid. (4), 132 p. Met een vignet onder het colofon [door Bernard Essers]. Gedrukt in rood en zwart op fraai geschept papier met watermerk ‘Palladium’ onder typografische leiding van J. van Krimpen in een oplage van 200 exemplaren. Goed exemplaar uit de collectie-Nijkerk.
€ 45
* Van liefde blakende gedichten, voor het eerst gepubliceerd in 1671. Palladium.

63. MARDERSTEIG, Hans / Frans MASEREEL The Officina Bodoni. The Operation of a Hand-press during the first six years of its work. Parijs-New York, Editiones Officinae Bodoni-At the Sign of the Pegasus, 1929. 30 x 22 cm. Ongekleurd ruig linnen. (4), 84 p. Kop verguld. Gedrukt in rood, blauw en zwart te Verona met de originele letters van Giambattista Bodoni op Lafuma lompenpapier in 500 genummerde exemplaren (naast 550 exemplaren voor de Duitse en de Italiaanse editie). De proefpagina’s werden op de handpers op handgeschept gedrukt. Met de houtsnedenserie ‘How a Book is Made at the Officina’ van Frans Masereel en een aantal ingeplakte specimina. 1e druk. Band iets roestvlekkig, hier en daar een klein vlekje en ouderdomsspoor.
€ 595
* Voorin schreef een vorige eigenaar vrij groot in potlood zijn naam: ‘J. van Krimpen’. Een vorst van een boek over deze legendarische bibliofiele pers. == With Jan van Krimpen’s signature in pencil.

64. MARSMAN, H. Paradise regained. Utrecht, De Gemeenschap, 1927. Ingenaaid. 88 p. Oplage 325 genummerde exemplaren. 1e druk. Matig exemplaar: boekblok los in beschadigd omslag, naam op schutblad: Miep van ’t Hoff-Kools.
€ 30
* Miep van ’t Hoff-Kools was de vrouw voor wie J.W.F. Werumeus Buning in 1931 zijn gezin verliet. Zij overleed op 9 mei 1945, waarna Jan van Krimpen in 50 exemplaren als in memoriam een gedicht, Grafschrift van Buning, prachtig liet drukken bij de firma Enschede. (Dat overigens bij ons leverbaar is voor € 100, zie nr. 48 in deze lijst).).
Bijgevoegd uit andere collecties:
Hendrik MARSMAN: Porta Nigra. De Gemeenschap, 1935. Met exlibris van Ate Zuithoff (een Schipper van de Blauwe Schuit).
Albert HELMAN: Hart zonder land. De Gemeenschap, 1929. Typografie Charles Nypels. Met 26 illustraties van Charles Eyck. Omslag in tweeën, geplakt en gevlekt.
Albert HELMAN: Zuid-Zuid West. De Gemeenschap, 1926. Omslag los en beschadigd, nogal roestig, inscriptie voorin.
En:
Harrie KAPTEIJNS: De Gemeenschap 1925-1941. Utrecht, Amboboeken, 1964. Voorin de handtekening van Gerard Panhuijsen, Gemeenschap-medewerker van het eerste uur.
Harry SCHOLTEN: Aspecten van het tijdschrift De Gemeenschap. Baarn, Amboboeken, 1978. Met inliggende recensie door Ad. J. Odijk.
En: de Gemeenschap, het meinummer van 1936.

66. MEYNELL, Francis 17 Poems. Londen, Nonesuch Press-J.M. Dent, 1945. Ingenaaid met flappen. (4), 32 p. Omslag en titelversiering Eric Gill. 2e vermeerderde druk. Rugje iets versleten.
€ 95
* Met handgeschreven opdracht van de schrijver: ‘For J. van Krimpen this vainglorious/ substitute for a Christmas card*/ from Francis Meynell// *Christmas cards and a fortiori/ their substitutes are unacknowledgeable…’. Journalist en dichter Francis Meynell (1891-1975) was de stichter van de bibliofiele uitgeverij, de Nonesuch Press.

67. (MINCO, Marga). VOETEN, Jessica Marga Minco & Het bittere kruid 1957-1987. Een kleine documentaire. (Amsterdam, Bert Bakker, 1987). Ingenaaid (door Binderij Phoenix). 40 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Bram de Does in twee kleuren op Zerkall vergé in een oplage van slechts 24 exemplaren. 1e druk.
€ 350
* Met handgeschreven opdracht van de drukker onder het colofon: ‘Drukproef voor Will van Krimpen/ 23-10-1987’. Marga Minco bereikte op 31 maart 2021 de leeftijd van 101 jaar.

68. (MORISON, Stanley) Printing the Times. A Record of the Changes Introduced in the Issue for October 3, 1932. Londen, Printing House Square, 1932. 25 x 19 cm. Paars buckram. 36 p. Niet afgesneden. Gedrukt op Corinthian Fine Text geschept papier. Met letterproeven en afbeeldingen van voorpagina’s. 1e druk. Band deels verkleurd. Wit vlekje achterop. Enkele roestvlekjes.
€ 150
* Voorin een grote handtekening van J. van Krimpen in potlood; daaronder een exlibris van zijn zoon Huibrecht van Krimpen.
De Times was in 1932 een zo belangrijke krant, dat de grote verandering in lettertype en typografie die door Stanley Morison werd geïntroduceerd met deze bibliofiel uitgegeven letterproef kon worden gevierd. Morison en Van Krimpen waren geestverwanten die elkaar sterk beïnvloedden.

69. MORISON, Stanley A Tally of Types, Cut for Machine Composition and Introduced at the University Press, Cambridge, 1922-1932. Cambridge, Privately Printed, 1953. 27 x 17 cm. Roodbruin linnen met rugvergulding. viii, 104 p. Gedrukt op geschept papier in roodbruin en zwart in 450 exemplaren ‘for presentation by the University Printer to his friends in printing and publishing, Christmas 1953’. In- en uitleiding van Brooke Crutchley (de University Printer). Met vignetten en initialen. 1e druk. Aan de rugkant iets verkleurd.
€ 175
* Exemplaar met de handtekening van J. van Krimpen en het exlibris van Huibrecht van Krimpen! Enkele potloodleesstreepjes in de marge. Bijzonder mooi vormgegeven boek waarin de zeventien hoofdstukken over de lettertypen die behandeld worden, gezet zijn uit de betreffende letters, zoals Centaur, Arrighi, Bembo, Poliphilus, Blado, ‘Garamond’, Granjon, Fournier, Baskerville, Bell, Goudy (oef! zeg je als die letter hier tussen de andere ziet staan), Perpetua, Felicity en Times (oef!, maar iets zachter). Jan van Krimpen wordt slechts in het voorbijgaan genoemd door Crutchley in zijn nawoord. Maar wat een schoonheid allemaal.

70. NASHE, Thomas In Time of Plague. [Amsterdam], (Vijf Ponden Pers), 1945. 19 x 11 cm. Ingenaaid met omslag en titeletiket. (12) p. Gezet uit de Romanée en gedrukt in 55 exemplaren op handgeschept papier. Typografische verzorging Jan van Krimpen.
€ 75
* Verzen uit A pleasant comedie, called Summers last will and testament (1600). De Jong 591. Simoni N3.
Ook leverbaar: exemplaar met vage vochtvlek onderaan de pagina’s door het hele boekje, € 50.

71. NEUGEBAUER, Friedrich Das Duell von Adolf Holst. Bad Goisern, Studio Neugebauer, 1977. Linnen op zijn poeziealbums, met rode linten. Leporello met 16 eenzijdig in rood en zwart in zeefdruk uitgevoerde bladen. Oplage 99 genummerde exemplaren. 1e druk. Keurig.
€ 30
* Fijn getekend kindersprookje van Adolf Holst (1867-1945), in Egyptische krijgsgevangenschap gekalligrafeerd door de Oostenrijkse typograaf Friedrich Neugebauer (1911-2005). Dit exemplaar is ongenummerd. Uit de collectie van Huib van Krimpen.

72. NIJHOFF e.a., M. De Harp. Onder redactie van Jan Engelman, M. Nijhoff en A. Roland Holst. (Met originele grafiek door Dirk van Gelder en Cuno van der Steene). Utrecht, Stichting De Roos, 1946-1948. Twee delen (compleet). Halflinnen. 64; 48 p. Typografische verzorging J. van Krimpen. Gezet uit de Lutetia en gedrukt op wit velijn van Van Gelder in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk. Beide banden wat verkleurd.
€ 30
* Meegebonden zijn een originele houtgravure van Dirk van Gelder en een ets van Cuno van der Steene. De ets van Van der Steene is ook los bijgevoegd, in potlood gesigneerd.
Het eerste deel bevat Euripides’ ‘Ifigeneia in Taurië’, ‘in Nederlandsche verzen vertaald door M. Nijhoff’..
Leeflang 3 en 9.

73. NIJHOFF, M. Vormen. Bussum, Van Dishoeck, 1924. Linnen (bandontwerp J. van Krimpen). (8), 112 p. Niet afgesneden. 1e druk. Zeer goed exemplaar.
€ 65

74. NIJLEN, Jan van Aan J. van Krimpen bij zijn 60ste verjaardag. Zonder plaats, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, (1995). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Haarlemmer en gedrukt in rood en zwart op Zerkall in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 15
* Aangeboden aan de aanwezigen bij de opening van de Van Krimpen-tentoonstelling in het Museum van het Boek.

75. (NIJLEN, Jan van) De Witte Mier. 1924 no. 10. (Speciaal nummer gewijd aan Jan van Nijlen). In: complete jaargang 1924. Maastricht, Boosten & Stols, 1924. Eenvoudig halflinnen. viii, 490 p.). Met illustraties op kunstdrukpapier. 1e druk. Exemplaar met enige gebruikssporen en verwijderstempel van de studentensociëteit Phoenix te Delft.
€ 50
* Met artikelen van Jan Greshoff (redacteur van De Witte Mier), Karel van de Woestijne, Maurice Roelants, Jan van Krimpen en anderen, gedichten van Greshoff (een Ode), Karel Leroux en Van Nijlen zelf, getuigenissen van o.a. Bloem, Stols, Vriamont, en een bibliografie. Bijgevoegd: een gelijk uitgevoerde jaargang 1926 en een incomplete jaargang 1925 (waarin we op p. 286 een artikeltje van Van Nijlen kunnen vinden). Overigens een buitengewoon interessant tijdschrift over de (overvloedige) contemporaine bibliofilie en literatuur. De Witte Mier verscheen van 1913-1914 en 1924-1926 met als grote figuur en spin in ’t web Jan Greshoff. Ook bijgevoegd: het maartnummer 1932 van Forum. Maandschrift voor Letteren en Kunst, met daarin het gedicht ‘De planter’ van Van Nijlen.

76. NIJLEN, Jan van Gedichten 1904-1938. (Met paginagrote, gesigneerde opdracht van de dichter, in de vorm van een gedicht). Maastricht/ Brussel, Stols, 1938. Linnen met stofomslag (waarop ”Gedichten/ 1906-1938′!). 212 p. 1e druk.
€ 500
* Met paginagrote opdracht van de auteur aan Nini Brunt, in de vorm van een gedicht van vier kwatrijnen, gesigneerd ‘JvanNijlen’ en gedateerd ’16-2-1939′. Dit gedicht werd opgenomen en toegelicht op pagina 327-328 in de biografie van Van Nijlen door Stefan van den Bossche: ‘Ook met de zussen Aty en Nini Brunt was het echtpaar van Nijlen intiem bevriend. Vooral sedert hun verhuizing naar Den Haag waren de Van Nijlens geregeld bij Van Krimpen of Greshoff te gast. De jonge koppels vonden het prettig om de taal met merkwaardige uitdrukkingen en neologismen te verrijken, een bezigheid die Van Nijlen zijn leven lang zou bedrijven en waarin hij, naar verluidt, erg goed was. In haar exemplaar van zijn in 1938 verschenen Verzamelde gedichten schreef Van Nijlen op 16 februari 1939 een gedicht voor Nini Brunt dat de dagen en gesprekken van toen in herinnering bracht’. Op pagina 343 van hetzelfde boek staat het gedicht in facsimile van het handschrift afgedrukt.

77. NOOT, Jan van der Ode teghen d’onwetende vyanden der poëteryen van Marcvs van Wonsel. Amsterdam, (Vijf Ponden Pers), 1944. 16 x 10 cm. Ingenaaid met omslag en titeletiket. (20) p. Gezet uit de Civilité en de Romanée en gedrukt in een oplage van 55 exemplaren op geschept papier van Barcham Green door Joh. Enschedé. [Typografische verzorging J. van Krimpen]. Vage vochtvlek onderaan de pagina’s door het hele boekje.
€ 50
* Een van de weinige moderne boeken die (grotendeels) gezet is uit de van oorsprong zestiende-eeuwse letter Civilité. Fraai marmerpapier: subtiel bloedrood op zeeblauw. De Jong 606.

78. (OFFICINA BODONI). DANTE ALIGHIERI Vita Nuova di Dante. Proemio di Benedetto Croce. (Montagnola, Officina Bodoni, 1925). 36 x 26 cm. Origineel ruig linnen. (8), VIII, 112 p. Gezet uit originele Bodoni-letters en gedrukt op handgeschept papier met Officina Bodoni-watermerk in 230 genummerde exemplaren. Band wat verbruind en licht gevlekt, papier voorin en achterin iets roestvlekkig. Achterkneep van binnen wat open.
€ 275
* Dit is een van de 225 exemplaren op papier (er werden ook 5 exemplaren op perkament gedrukt). Majestueuze uitgave, een zeer vroege Officina Bodoni uit het bezit van Huib van Krimpen, helaas niet in perfecte conditie.

79. (PALLADIUM) Collectie van zes prospectussen. 1. Palladium. Juli 1920. Vouwblad. Met op de voorzijde het Palladium-vignet door Bernard Essers. Op Haesbeek-papier.
* Eerste prospectus, waarin wordt medegedeeld dat vijf door Van Krimpen uitgegeven titels zijn overgenomen door Palladium (‘pre-Palladium’) en dat als eerste titel is verschenen Deirdre en de Zonen van Usnach door A. Roland Holst.
2. Joan Luykens Duytse lier. 1921. Vouwblad. Op geschept papier met watermerk ‘Palladium’.
3.Palladium. Tot Januari 1922 verschenen boeken. 1922. Geniet. (8) p. Onopengesneden. Op geschept papier met watermerk ‘Palladium’.
4. Hetzelfde werk. Op gewoon papier.
5. Palladium. Inkeer, verzen van P.N. van Eyck. April 1922. Plano. Alleen recto. Op gewoon papier.
6. Palladium. Tot April 1923 verschenen en voor dit jaar in voorbereiding zijnde boeken. 1923. Geniet. (8) p. Op papier met watermerk ‘Palladium’.
€ 250
* Beeldschoon, vroeg, heftig programmatisch werk van Jan van Krimpen – felle teksten gedrukt op mooi papier. Zie p. 44-45 in De Couturedoos.

80. (PALLADIUM). VETH, Jan De zwerver spreekt en andere gedichten. (Met inleiding van Willem Kloos). (Met handgeschreven opdracht van Jan Veth aan Henriëtte Heldring). (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1920. Ingenaaid. (4), 56 p. Gedrukt op Haesbeek onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk. Overstekende randen ingescheurd en opgekruld.
€ 45
* Exemplaar met op het voorste schutblad in potlood een ongesigneerde opdracht ‘Van den Schrijver’ aan ‘Den Heer en Mevrouw/ van Eeghen-Heldring’, gedateerd ’18 okt 1920′. Henriëtte Heldring (1883-1984) was een tante van J.L. Heldring. De bekende adjunct-gemeentearchivaris van Amsterdam, I.H. van Eeghen, was de dochter van het echtpaar. Ietwat gedragen, deze gedichten, maar mooi over directe actualiteit en over schilderkunst. Met initialen in rood, ontworpen door J. van Krimpen. Palladium-reeks.

81. PAULHAN, Frédéric Réflexions. (Met handgeschreven opdracht van Fred Batten). Amsterdam, Les éditions de la bête noire, 1944. 16 x 12 cm. Ingenaaid. 64 p. Gedrukt op Pannekoek in 100 exemplaren. Net exemplaar.
€ 35
* Clandestien gedrukt onder de nazi-bezetting van Nederland. Dit is de tweede uitgave; de eerste werd uitgegeven door E. du Perron in 1939 in dertig exemplaren. La bête noire bestond uit A.A. Balkema, Fred Batten & Adriaan Morriën. Het typografisch ontwerp is van J. van Krimpen. Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Fred Batten op de colofonpagina: ‘voor Minny/ van Fred/ 17.4.44’. De Jong 645. Simoni P4.

82. PERRON, E. du Bij gebrek aan ernst. Met een Tekening van A.C. Willink. (Met handgeschreven opdracht van Du Perron aan Nini Brunt). Brussel/ Maastricht, Stols, 1928. Ingenaaid. 160 p. Gedrukt in een oplage van 265 genummerde exemplaren. 2e druk.
€ 300
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur onder het colofon: ‘Voor Nini [Brunt]/ voor wanneer de Ernst haar parten speelt./ Eddy/ Brussel, 5.12.30’. Eén van de 250 genummerde exemplaren op Engels papier. Maria Paulina (Nini) Brunt (1891-1984) was getrouwd met Jan van Krimpen en zij was de zus van Aty Brunt, de vrouw van Greshoff. Batten/ Stols 33 (‘Een groot deel van deze oplage werd op verzoek van den auteur door den uitgever in 1932 vernietigd’). Van Dijk 152.

83. (PHOENIX – SIMALEAVICH, David). VALÉRY, Paul Album de vers anciens. (Deluxe binding of Phoenix Bindery). Maestricht, A.A.M. Stols, 1926. Full leather art binding by David Simaleavich (Phoenix Bindery). Original wrappers bound in. Printed in red and black in 300 numbered copies. Lettrines and title designed by J. van Krimpen. 54 p. 1st edition. Fine condition. In a specially marbled slipcase.
€ 650
* This is one of 30 copies printed on tinted Van Gelder paper. An attractive deluxe book.

84. QUADFLIEG, Roswitha Twee kleurenprenten. 1. Jubileumsprent (50 x 34 cm) gedrukt in 450 genummerde exemplaren voor de kopers van de Raaminpresse. Gemaakt van drukplaten van in het verleden gedrukte boeken. Met begeleidende gedrukte tekst, waaronder Quadflieg een speciale aanvulling bestemd voor Huib van Krimpen heeft geschreven ‘oder mich besucht und Artikel über die Arbeit geschrieben haben’. Gesigneerd.
2. ‘Probe’. Gesigneerde kleurendruk waarop een kerkhof te zien is. Beeldformaat 12 x 12 cm. Achter passepartout (50 x 34 cm).
€ 125
* Huib van Krimpen zette zich in Nederland in voor Roswitha Quadflieg (geb. Zürich, 1949) en haar in Hamburg gevestigde Raamin-Presse.

85. QUENEAU, Raymond Stílusgyakorlatok. Fordította és kiegészítette Bognár Robert. Tipográfiai stílus Gyakorlatokkal megformálta Szánto Tibor. Boedapest, Helikon Kiádo, 1988. Versierde kunstenaarsband. 116 p. Geïllustreerd. Uit het Frans in het Hongaars vertaald. 1e Hongaarse uitgave. Iets schuingelezen.
€ 75
* Dit is een van 400 speciaal gebonden exemplaren met ingelegde knopen in de Q en de S. Wonderbaarlijke bewerking door Robert Bognár van het van zichzelf al wonderbaarlijke boek Exercises de style van Queneau uit 1947. Huzarenstukje van typograaf Tibor Szánto! Een heerlijk bladerboek, ook als je geen Hongaars verstaat. Uit de collectie van Huib van Krimpen.

86. RÄDISCH, P.H. A tot Z. Haarlem, De Priegelpers, 1979. 27 x 18 cm. Groen linnen. 64 p. Met een (originele) foto van de auteur. Gezet uit de Romanée en gedrukt in 135 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi exemplaar.
€ 65
* Zeer informatieve en mooie autobiografie van Van Krimpens vaste stempelsnijder, Paul Helmuth Rädisch (1891-1976), zonder wie hij een minder succesvol letterontwerper zou zijn geweest. Een aangrijpend boek, want Rädisch was een Leipziger arbeidersjongen die door twee oorlogen getekend, maar Nederlander geworden was, en een meester in een uitstervend vak.
Er staat een ontroerend filmpje op Youtube van het werk van Rädisch bij Enschede, gemaakt kort na zijn pensionering: ‘Opa, snij ons nog eens een lettertje!’.

87. RALEIGH, Walter The Pilgrimage. Cambridge, Sebastian Carter, 1957. 17 x 11 cm. Ingenaaid met flappen. 14 p. Gedrukt in rood en zwart door Sebastian Carter in 25 exemplaren ter gelegenheid van kerstmis 1957. 1e druk. Boekblok los van omslag. Met inliggend mooi gedrukt kerstgroetkaartje.
€ 90
* Met handgeschreven opdracht ‘for Jan Van Krimpen/ from Sebastian Carter/ Christmas 1957’. Carter (geb. 1941) was de zoon van de stichter van de Rampant Lions Press, en nam deze pers later van zijn vader Will over. Hij was ook betrokken bij de Whittington Press.

88. ROLAND HOLST, A. Het experiment. (Den Haag, Bert Bakker, 1960). Linnen met transparant omslag. 28 p. Gezet uit de Romanée en de Open Kapitaal van J. van Krimpen en gedrukt op Zerkall Bütten naar typografische aanwijzingen van Helmut Salden in blauw en zwart in een oplage van 175 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk. Naamstempeltje op schutblad.
€ 25
* Diepzinnige beschouwing over literatuur (Poe, Kafka) en over de ‘eclips van het helder geheim’. Buitengewoon fraaie vormgeving.

89. (ROMANÉE). SPIESS, Friedrich Vom Sinn und Wert des Handpressendruckes. Zürich, Edition Seefeld, 1985. 25 x 11 cm. Cahiersteek. 12 p. Gezet uit de Romanée en gedrukt op een in 1840 vervaardigde kniehevelpers door Charles Whitehouse op handgeschept Richard de Bas-papier in 185 genummerde exemplaren.
€ 35
* Interessant om de zo Nederlandse Romanée eens in gebruik te zien door een plezierdrukker met heel andere stijl, op ruig, volkorenachtig papier, in het Duits, met zijn vele hoofdletters. Nr. 14 van de 185, uit de collectie van Huib van Krimpen.

90. SALIM, Saraochim Stad aan rivier. (Originele, gekleurde pentekening). Originele tekening in oostindische inkt en aquarel op geschept papier achter passepartout. Bladformaat 20 x 28 cm. Prentformaat 15 x 22 cm. Rechtsonder gesigneerd ‘Salim 1945’. Wat verbruind. Papierplakband aan de uiterste achterranden.
€ 75
* Saraochim Salim (Medan 1908-Parijs 1908) was van Nederlands-Indische afkomst, maar woonde het grootste deel van zijn honderdjarig leven in Parijs. Van 1936-1950 woonde hij in Nederland, en in de oorlogsjaren maakte hij tekeningen voor enkele bibliofiele uitgaven, o.m. van de Vijf Ponden Pers, De Bezige Bij en van Huib van Krimpen.

91. SALIM, Saraochim Vrouw in landschap met gebouwen. (Originele pentekening). Originele tekening in oostindische inkt op tekenpapier. Bladformaat 25 x 26 cm. Prentformaat 16 x 20 cm. Rechtsonder gesigneerd ‘Salim 1943’. Binnenveld verbruind. Op de achterkant staat een vergelijkbare tekening van gebouwen met bomen en een berg (zonder vrouw), meer schetsmatig. Papierplakband aan de uiterste randen.
€ 75
* Saraochim Salim (Medan 1908-Parijs 1908) was van Nederlands-Indische afkomst, maar woonde het grootste deel van zijn honderdjarig leven in Parijs. Van 1936-1950 woonde hij in Nederland, en in de oorlogsjaren maakte hij tekeningen voor enkele bibliofiele clandestiene edities, o.m. van de Vijf Ponden Pers, De Bezige Bij en van Huib van Krimpen.

92. SAMARAWICKREMA, Tilak Ándare. [Cremona], self-published, 1981. 23 x 23 cm. Oranje linnen met goudopdruk in zwart linnen foedraal. 128 p. Gedrukt op 145-grams Rusticus-papier in 1000 genummerde exemplaren. Vertelling van Tilak Samarawickrema met tekeningen van zijn hand, met voorwoorden van Bruno Munari en Pierre Restany en teksten in het Engels, Frans, Italiaans en Singalees. 1e druk. Foedraal wat gevlekt, verder erg mooi.
€ 40
* Verbazende vormentaal en indrukwekkend Singalees schrift in dit unieke boek van een Sri Lankaanse Italiaan, die er ook een film van maakte. Uit de collectie van Huib van Krimpen.

93. (SAMBLANX, Ch. de). SCHAGEN, J.C. van Narrenwijsheid. (Met schitterende band van een belangrijke Brusselse boekbinder). Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande, 1925. Verguld heelleer (Ch. de Samblanx). Origineel omslag meegebonden. 32 p. Gedrukt door Joh. Enschedé in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. Typografie en initialen van J. van KRIMPEN. 1e druk. In uitstekende conditie.
€ 475
* ‘Ge hadt God en de wereld lief./ Toen sprong Uw bretel los.’ De eerste druk van de ontwapenende dichtbundel Narrenwijsheid, Van Schagens bekendste werk, in een prachtig klassieke luxe boekband van de Brusselse boekbinder Charles de Samblanx. Palladium-reeks.

94. SCHENDEL, Arthur van Safija. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande), 1920. Ingenaaid. (4), 60 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk. Rond rug als meestal wat verkleurd, maar een opvallend gaaf exemplaar.
€ 50
* Met op het voorste schutblad het exlibris van Herman W. Kunst, een oom van F.B. Hotz (hun correspondentie zou in 2002 verschijnen onder de titel Een beetje levensbestemming). Palladium.

95. SEIFERT, Jaroslav / BERANOVÁ, Jana / MUCHA, Alfons Laat haar knieën maar m’n hoofd vermorzelen. + En vaarwel! (Twee bundels, samengesteld en vertaald door Jana Beranová). 1. Rotterdam, Jana Beranová, 1978. 20 p. Met twee illustraties naar Alfons Mucha. Gezet op de Slofpers van Emile Puettmann en gedrukt in offset op blauw papier in 300 exemplaren. Hoekjes iets aangedaan, kleine vlekjes.
2. Weesp, Agathon, 1984. 64 p.
€ 25
* Het tweede boekje met een handgeschreven opdrachtje van Jana Beranová aan Huib van Krimpen.

96. (SHELLEY, Percy Bysshe). HOMERUS Six hymns of Homer. The English Translation by Percy Bysshe Shelley facing the original Greek. (Maastricht), The Halcyon Press, 1929. Origineel rood marokijn. Kop verguld. (6), 30 p. Gedrukt in rood en zwart in 481 genummerde exemplaren. Rug iets donkerder dan de band. Wat ongelijk verkleurd en hier en daar roest.
€ 300
* Een van 25 exemplaren gedrukt op Keizerlijk Japans papier. Gebonden in subtiel verguld en geblindstempeld bloedrood marokijn met gemarmerde schutbladen (uitgeversband van Louis Malcorps). Opvallende typografie van J. van Krimpen. Een indrukwekkend boek in groot octavo. The Halcyon Press 5. Van Dijk 183.

97. SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. Maastricht/ Brussel, The Halcyon Press, 1930. Ingenaaid met omslag. (4), 40 p. Gezet uit de Romanée van Van Krimpen in een oplage van 310 genummerde exemplaren. 1e druk. Rond rug licht verschoten, watervlekje onderaan het omslag (niet in het boek).
€ 75
* ‘Zwalkend als een overspannen/ Zeil langs stormgestriemde kusten.’ De Halcyon Pers 3. Van Dijk 230.

98. SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. (Luxe-exemplaar). Maastricht/ Brussel, The Halcyon Press, 1930. Ingenaaid met omslag. (4), 40 p. Gezet uit de Romanée van Van Krimpen en gedrukt in een oplage van 310 genummerde exemplaren. 1e druk. Titeletiket wat verbruind.
€ 750
* Eén van de 10 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Japans papier. Dit is nummer VIII. De Halcyon Pers 3. Van Dijk 230.

99. SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. Maastricht/ Brussel, Stols, 1938. Linnen. 48 p. Gezet uit de Lutetia van Van Krimpen [en gedrukt in een oplage van 510 exemplaren] op G.H.B. Tekst. 2e, door K. Lekkerkerker herziene druk.
€ 40
* Van Dijk 440.

100. SLAUERHOFF, J. Verzamelde werken. Rotterdam (Proza IV: Den Haag; Proza V: Amsterdam), Nijgh & Van Ditmar/ K. Lekkerkerker, 1940-1957. Acht delen. Verguld halfleer met groflinnen platten. Niet afgesneden. Typografische verzorging Jan van Krimpen. De eerste delen met schutbladen van vezelig Japans papier. 1e druk. Ruggen wat verschoten en met schaafplekjes. Hier en daar wat roest. Het laatste deel in zeer gave staat: het kwetsbare boek is bewaard gebleven in Lekkerkerkers speciale behangpapier.
€ 750
* Luxe-exemplaar naar typografie van Jan van Krimpen. Een van de 50 genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Haesbeek-papier (deel 8 (Proza V) op Pannekoek) en gebonden in halfleer. Gedichten I-III en Proza I-IV zijn uniform genummerd (nummer 16), het later (in 1957) door K. Lekkerkerker in eigen beheer uitgeven Proza V heeft nummer 36. Zeer zeldzame, complete set van de luxe editie.
Uit de bibliotheek van de legendarische bibliofiel Emile van der Borch van Verwolde, met diens door John Buckland Wright ontworpen exlibris in Gedichten I, II en III en Proza I. Deze delen verschenen in 1940 en 1941. De delen vanaf Proza II verschenen pas vanaf 1944, terwijl Van der Borch van Verwolde op 20 juli 1943 als verzetsman door de Duitsers was gefusilleerd. Blijkbaar heeft zijn familie het ‘abonnement’ op de serie toch voortgezet, gezien de gelijke nummering tot en met Proza IV (verschenen in 1946).

101. STAATSBEZOEK 1950 State Visit of H.M. the Queen & H.R.H. Prince of the Netherlands. Tuesday 21st and Wednesday 22nd. (Poster). Londen, London Transport, [1950]. 101 x 63 cm. Grote affiche gedrukt in rood, geel, blauw en zwart. Alleen tekst in kleurig frame plus vignet van London Transport. Opgerold. Enkele kleine scheurtjes aan de randen, rechtsonder is een verticale reep van enkele millimeters breed afgeknipt, maar verder in zeer goede staat.
€ 125
* Iconische Nederlandse geschiedenis in Engeland, gedrukt voor het eerste staatsbezoek aan Engeland van koningin Juliana en prins Bernhard. Ons Vorstenpaar zou op 21 november 1950 zijn opwachting maken bij de Britse koning George VI op Victoria Station, omzoomd met Coldstream Guards, de Honourable Artillery Guard en detachementen van de Royal Army, Navy en R.A.F. Reken maar dat de Koninklijke Stoet het openbaar vervoer in Londen flink in de war zou brengen, of misschien wilde het publiek wel massaal vlaggetjeszwaaiend langs de straat plaatsnemen – vandaar dat dit affiche werd gedrukt, een wonder van heldere typografie, afkomstig uit de collectie van Huib van Krimpen.
Het minuscule nummertje ‘1050-2391D-350’ onderaan het affiche geeft wellicht de datum van de druk weer (1050 = oktober ’50), het serienummer en de oplage: 350. Hoeveel zouden er daarvan bewaard zijn gebleven resp. in Nederland zijn beland?

102. (STOLS, A.A.M.) L’Art typographique dans les Pays-Bas depuis 1892. Préface par Charles-Léon van Halsbeke. (Compleet met de 4 bijlagen). Brussel, Éditions du Palais des Beaux-Arts de Bruxelles, 1929. 26 x 19 cm. Ingenaaid. XXVI, 26, (32) p. Gedrukt op kunstdrukpapier in 450 genummerde exemplaren. Geïllustreerd. 1e druk. Rug iets verbruind en versleten.
€ 140
* Geschreven door A.A.M. Stols onder het pseudoniem Van Halsbeke. Dit is een van 190 exemplaren op bestemd voor het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Compleet met de vier bijbehorende plaquettes als voorbeeld van de vernieuwingen in de Nederlandse drukkunst:
1. Onze Vader, gedrukt met Lutetia Romein en cursief en Antigone Grieksch van J. van Krimpen door Enschedé;
2. Charles d’Orléans: Complainte de France, gezet uit de Lutetia van Van Krimpen, gedrukt door A.A.M. Stols;
3. Les béatitudes du Saint Evangile selon Saint Matthieu, traduit sur la Vulgate par le Maistre de Saci, uitgave van Charles Nypels, een feest van blauw en rood;
4. Présentation des caractères dessinés par S.H. de Roos. Van Dijk 170.

103. (SZÁNTÓ, Tibor). ILLYÉS, Gyula Egy magyar tipográfus. Illyés Gyula bevezetójével. (Met opdracht van de boekontwerper aan Huib van Krimpen). [Gyoma], Kner Nyomda, 1984. 11 x 8 cm. Karton. Ca. 128 p. Met illustraties in kleuren. Gedrukt in 1000 exemplaren. 1e druk. Mooi.
€ 25
* Met handgeschreven opdracht van de in Hongarije bekende en geroemde boekontwerper (1912-2001): ‘Für Huib [van Krimpen]/ viele Grüsze/ von Tibor/ 986.IX.Basel’. Prachtig uitgevoerd klein zwart boekje met bijna 50 omslagontwerpen en de korte beschrijving ervan. Voorwoord van de dichter Gyula Illyés.

104. TOORN, Willem van (tekstredactie) Willem den Ouden. Met bijdragen van Ben van der Velden, Willem van Toorn, Hans van der Grinten, Betty van Garrel, Gijsbert van der Wal, H.H. ter Balkt, J. Bernlef, Rutger Kopland, Ed Leeflang, Nicolaas Matsier, K. Michel, Martin Reints & Ad Zuiderent. Breda-Nijmegen, De Beyerd-SUN, 1999. 29 x 25 cm. Linnen met stofomslag. 208 p. Rijk geïllustreerd in kleur en zwartwit. 1e druk. Stofomslag bovenaan beschadigd.
€ 20
* Bijzonder fraaie en poëtische uitgave over de schilder (geboren 1928) bij uitstek van het rivierenlandschap. Uit de collectie van Huib van Krimpen, die goed bevriend was met Willem van Toorn.

105. TOULET, Paul-Jean; ÉON, Francis; BERNARD, Jean-Marc; MARTINEAU, Henri Sur un air de Paul-Jean Toulet. Chansons par Jean-Marc Bernard, Francis Éon et Henri Martineau. Brussel, Éditions un coup de dés…, 1927. 26 x 22 cm. Origineel omslag met flappen. 12 p. Gezet uit de Lutetia en gedrukt in rood en zwart in 170 genummerde exemplaren op de persen van Joh. Enschedé & Zonen. 1e druk. Omslag nogal vlekkig, vooral aan de achterkant. Binnenwerk in goede staat.
€ 25
* Ongenummerd: iets is weggeradeerd onder het colofon. Het zetwerk van deze uitgave is buitengewoon fraai, de tekst van de vijf negenregelige gedichten is gezet uit Van Krimpens 28-punts Lutetia, die toen nog gloednieuw was – en voorzien van indrukwekkende kapitalen in rood. Bitterzoete poëzie, ‘ces vers noués en guirlande’, van dichtervriend tot dichtervriend. Dit is een van 150 exemplaren op Vélin de cuve Pannekoek.

106. TSCHICHOLD, Jan Schatzkammer der Schreibkunst. Meisterwerke der Kalligraphie aus vier Jahrhunderten auf zweihundert Tafeln. Ausgewählt und eingeleitet von Jan Tschichold. Basel: Verlag Birkhäuser, 1949. Oblong 25 x 34 cm. Halflinnen met stofomslag. (216) p. Titelpagina in rood en zwart. Met 199 voorbeelden van schrijfkunst, elk paginagroot. 1e druk. Omslag op de rug en langs de randen beschadigd. Enkele roestvlekjes op de linnen rug. Binnenin goed.
€ 75
* Inderdaad een ware schatkamer van de schrijfkunst, geen voorbeeldenboek maar een verzameling bijzondere kalligrafie-kunststukken, ook uit de veronachtzaamde negentiende eeuw, maar toch vooral uit de renaissance en de barok. Het bekoorlijke papier op de platten met de rozendecoratie is ontleend aan 17e-eeuws sierpapier. Met exlibris van Huib van Krimpen.

107. The TYPOPHILES Our guest on Wed., Dec. 18th will be Mr. Huib van Krimpen. Briefkaart met in paars gedrukte uitnodiging voor een lunch met Huib van Krimpen (‘author and teacher of graphic arts and relateed subjects’) bij de ’77th Division Association’ van The Typophiles in New York. Met voorgedrukte postzegel van 5 cent op verso en een paar snelgepende krabbels: namen, onder andere Van Krimpen.
€ 25
* Wellicht uit 1968, nadat Huib van Krimpen in november een lezing had gegeven in Los Angeles. Zowel Huib als zijn vader Jan waren enthousiast lid van The Typophiles.

108. UYL, W. den Albert Jongman 18 November 1918-1943. (Gedenkboek ter herinnering aan de 25 jaren waarin Albert Jongman verbonden was aan N.V. Dagblad en Drukkerij De Standaard / Drukkerij Holland N.V. [te Amsterdam].) Linnen met opdruk in zilver. 7 bladen. Zilverkleurige schutbladen. Eerste blad: portret van Jongman in kleuren, gesigneerd ‘Den Uyl’. Tweede blad: titelpagina gecalligrafeerd in blauw en zilver. 3-6 bladen getint tekenpapier, aan beide kanten voorzien van tekeningen met gouache – Jongmans levensloop. Zevende blad: tweezijdig getekend in blauw op lichtblauw, met teksten in zwart en met ingeplakte familiefoto. Laatste schutblad in goud en zwart versierd, met colofon op etiket.
€ 275
* Verbluffend knap getekend gedenkboek voor Albert Jongman (1892-1973), directeur van Drukkerij Holland N.V. aan de Nieuwezijds Voorburgwal 58-60 te Amsterdam. Het tekenwerk werd verzorgd door W. den Uyl en de redactie was van W. Verheggen. Bindwerk G.W.C. Paardekooper. Inliggend twee handgetekende dankkaartjes en een gekalligrafeerd vouwblad, met collages in zilver, waarop (kennelijk) de namen van alle medewerkers van de drukkerij staan. Albert Jongman was (vanaf 1964) de schoonvader van Huib van Krimpen. N.B. Dit boek is niet gedrukt, er is er maar één van.

108 a. JONGMAN, Albert Fotoboekje van de drukkerij-gieterij-vakreis met de Nederlandsche Reisvereeniging naar Duitsland en Zwitserland in 1927. Fotoalbum in ansichtkaartformaat. 10 x 18 cm. Linnen koordsluiting. 69 foto’s ingeplakt of ingeschoven, waarvan 5 ansichtkaarten, en 4 kaartjes/ documenten. Voornamelijk foto’s van toeristische activiteiten, maar ook groepsfoto’s met b.v. de directie van de Bauersche Giesserei en een boot of plein vol drukkerijcollega’s. Ook met visitekaartjes, een Zimmerausweis, een menu en het reisschema.
€ 75
* Albert Jongman (1892-1973) was directeur van Drukkerij Holland N.V. te Amsterdam. Met zijn vrouw maakte hij in de zomer van 1927 dit vakreisje langs de Rijn, een riviercruise van Amsterdam naar Basel en terug langs gieterijen en drukkerijen in Duitsland en Zwitserland. Dit is het gezellige en informele beeldverslag. In 1964 werd Jongman de schoonvader van Huib van Krimpen.

109. V.A.N.K. Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst. Jaarboek 1919. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1919. 25 x 19 cm. Linnen met stofomslag. 80, 80 p. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag aan rug en randen beschadigd, rug van het stofomslag aan de binnenkant met een reep papier verstevigd, wat roestvlekjes in het omslag en in het tekstdeel, maar een opvallend gaaf en mooi exemplaar.
€ 50
* Het eerste deel van een prachtige serie boeken over de actuele stand van zaken in de Nederlandse toegepaste kunst, uitgegeven met steun van het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Artikelen van R.N. Roland Holst, de architecten Berlage, Granpré Molière en Van der Mey, van de glasfabrikant Cochius en de meubelontwerper A.P. Smits. Typografische verzorging, bandstempel, de opmerkelijke schutbladen en het in zwart en blauw gedrukte stofomslag van S.H. de Roos. Deze serie laat de versmelting zien van de statige architectuur met de art deco, het expressionisme en de speelse Stijl-stijlen. Onder andere met afbeeldingen van behang van Hildo Krop, een piano postmodern gedecoreerd door Lauweriks, kalligrafie van Van Krimpen en kinderkarretjes van Wijdeveld. Cat. Brusse 416: 2015 exemplaren werden gebonden. == Een exemplaar zonder stofomslag is te koop voor 35 euro.

110. VALÉRY, Paul Discours sur Émile Verhaeren. Bruxelles & Maestricht, A.A.M. Stols / Bruno Cassirer, 1928. 26 x 22 cm. Original stiff wrappers. 28 p. New bibliophile edition, after the first printing by H. Champion in 1927. Backstrip worn.
€ 25
* Splendid typography by J. van Krimpen, with his own Lutetia type, 24 points Didot on 24 (!) printed by Joh. Enschedé & Zonen in Haarlem, in 320 numbered copies. This is one of 300 on handmade Pannekoek paper. Van Dijk 168. An elegant book!

111. VALÉRY, Paul La jeune parque. (1 van slechts 10 exemplaren op Japans papier). Maestricht, Éditions A.A.M. Stols, 1926. 33 x 25 cm. Ingenaaid. (2), 42 p. Gezet uit originele letters van Rosart en gedrukt in rood en zwart in 190 genummerde exemplaren. Met titel en kapitalen door J. van Krimpen. Zeer mooi exemplaar met achterin onopvallend blindstempel van een van Nederlands belangrijkste margedrukkers – Ger Kleis.
€ 495
* Dit is een van de 10 exemplaren op keizerlijk Japans papier van Shidzuoka in bijzonder fraaie staat, een majestueus luxe-boek zoals je zelden ziet. Bewaard in een stevige kartonnen map bekleed met zilver-oker-gemarmerd papier, die helaas in twee stukken is gebroen. Van Dijk 96.

112. VERSPOOR, Dolf De maanden onzer jaren van Folgore da San Gimignano. Den Haag, Het Nieuwe Voorhout, 1960. Ingenaaid met flappen. XIV, (28) p. Omslag en vignetten van R.D.E. Oxenaar. Gedrukt op getint papier. 2e druk.
€ 20
* Met handgeschreven opdracht van Dolf Verspoor aan Huib van Krimpen (in rode balpen).

113. VILLON, Françoys Oeuvres. Les Lais; le Testament; Poésies diverses; le Jargon. Amsterdam, A.A.M. Stols – Halcyon, 1942. 25,2 x 16,7 cm. Halfperkament (omslag meegebonden, à la Stols). Kop verguld. Onafgesneden. 152 p. Gedrukt in rood, blauw en zwart in een oplage van 327 met de hand genummerde exemplaren. Scheurtje onderin de rug. Platten verbruind en roestig.
€ 28
* In het geheim uitgegeven tijdens de nazi-overheersing. Op de boekband is een ‘gotische’ letter gebruikt, maar het binnenwerk is gezet uit de feestelijke Lutetia van Van Krimpen. Helaas van buiten niet zo mooi, maar het binnenwerk is beeldschoon. À l’enseigne de l’Alcyon 10. Van Dijk 589. De Jong 871.

114. VLIEGERS Zie ze vliegen… met Bührmann-Ubbens papier. Zutphen, Bührman-Ubbens, 1997. 28 x 16 cm. Ingenaaid met flappen. 48 p. Geheel in kleur uitgevoerd. Tekst van John Frijters, tekeningen van Theo Korthals Altes. 1e druk. Met aanbiedingsbrief en gekleurde proefvelletjes.
€ 20
* Voor groot en klein: hoe maak je papieren vliegers? Kraakhelder uitgelegd in dit reclameboek van een papiergroothandel – volwassenen worden toegesproken in de tekst, en kinderen in de vrolijke plaatjes. Uit de collectie van Huib van Krimpen.

115. WERKMAN, H.N. Amigo. Brief van H.N. Werkman. (Groningen, De Vier Seizoenen, 1993). Brief in omslag met gestempelde postzegel! Met de hand gezet uit de Das, de De Roos en de Excelsior en gedrukt in rood en zwart op Hahnemühle in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 30
* Zeer originele vormgeving van deze brief van Werkman aan Johan Dijkstra. Het omslag draagt een Jubileumszegel (1923), ontworpen door Van Konijnenburg en Van Krimpen. De Filatelistische Dienst Groningen verzorgde de afstempeling.

116. WERUMEUS BUNING, J.W.F. Enkele gedichten. (Palladium-reeks). (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1924. Ingenaaid met flappen. (2), 26 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. 1e druk. Omslag deels flink verbruind, rug iets versleten.
€ 30
* Zwierige, aardse, soms barokke poëzie die zich tussen de schepping en de Griekse oudheid beweegt. Gedrukt op prachtig Pannekoek-achtig papier met watermerk ‘Palladium’.
Bijgevoegd: J.W.F. WERUMEUS BUNING, In memoriam. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1921. Ingenaaid. (4), 36 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 150 exemplaren. Vignet onder colofon [door Bernard Essers]. Fraaie initiaal in rood voorin. 1e druk. Omslag in twee delen en los van boekblok. ‘Mijn lief, ik ben de droefenis gaan beminnen’… Palladium.

117. WESTREICH, Budd The Right of a Jew to Hold Elective Office. A Speech by Jacob Henry Before the North Carolina House of Commons: 1809. (Inscribed). Sacramento CA, Press of Arden Park, 1979. 84 x 70 mm. Linnen met stofomslag. (10), 30 p. Gedrukt in rood en zwart met illustraties in paars in 85 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Met voorin een handgeschreven groet van de auteur/ drukker aan Huib van Krimpen.

118. (WHITTINGTON PRESS) A Miscellany of Type Compiled at Whittington. (With an Introduction by John Randle). (Luxe-exemplaar met extra’s). Andoversford, Gloucestershire, The Whittington Press, 1990. 37 x 27 x 6 cm. Twee delen in foedraal, een boek en een portfolio. Halfleer met platten van gedecoreerd papier/ halfleer met platten van Zerkall Wavy. (4), viii, 132 p. Rijk geïllustreerd en in kleuren gedrukt, versierd met houtgravures van moderne kunstenaars en met grote versies van de lettertypes. Met ingeplakte bladen. De portfolio bevat twaalf prachtige bijlagen, waaronder een blad origineel Batchelor-papier speciaal gemaakt voor William Morris, twee grote en sierlijke broadside-letterproeven, een gesigneerde houtgravure van Miriam Macgregor en drie ongebruikte illustraties van Richard Kennedy voor A Boy at the Hogarth Press. Gezet bij de Whittington Press en gedrukt in 530 genummerde exemplaren op verschillende soorten geschept papier. 1e druk.
€ 950
* Dit is een van 55 luxe-exemplaren met de portfolio in halfleer. (Er werden ook vijftien exemplaren gebonden in heelleer). Fantastisch fraai letterboekwerk met geschiedenis van de lettertypen en een demonstratie van hun macht om een boodschap effectief en esthetisch over te brengen. Onder meer Van Krimpens Lutetia en Romulus zijn present. Een groot boek van grote schoonheid.

119. WILLBERG, Hans Peter Buchkunst im Wandel. Die Entwicklung der Buchgestaltung in der Bundesrepublik Deutschland. Frankfurt, Stiftung Buchkunst, 1984. 30 x 22 cm. Ingenaaid met flappen. (6), 210 p. Rijk geïllustreerd in zwartwit. 1e druk. Omslag wat verkleurd, schaafsporen op voorkant.
€ 25
* Met op de binnenflap een handgeschreven opdracht in potlood van de schrijver en zijn vrouw Brigitte aan Huib en Will van Krimpen.

120. WILSON, Romer Latterday Symphony. [Londen], Nonesuch Press, 1927. Halflinnen met decoratief papier. (8), 140 p. Niet afgesneden. 1e druk. Wat roestvlekjes.
€ 30
* Jazzy roman van een jong aan tbc overleden Britse schrijfster: een mooie mannenvriendschap ontwikkelt zich tussen twee Lebemänner, een de veertig naderende succesfiguur en een jonge ‘coloured’ Amerikaanse zanger. Dan komt de fatale maagd Mary vrouw in hun leven en beide mannen vallen hulpeloos spartelend terneer. Dit prachtig verzorgde art-decowerkje komt uit de collectie ‘mogelijk ooit te vertalen’ Engelse boeken van Huib van Krimpens moeder Nini Brunt.

121. WILSON, Adrian The making of the Nuremberg chronicle. Amsterdam, Nico Israel, 1976. 35 x 25 cm. Linnen met stofomslag. 256 p. Zeer rijk geïllustreerd in kleur en zwartwit. 1e druk. Scheurtje in rug van stofomslag.
€ 175
* Schitterend geïllustreerd reuzenboek over de voorbereiding van een incunabeluitgave, die in Nederland bekend is als de Wereldkroniek van Hartmann Schedel. Er zijn contracten voor de illustraties bewaard gebleven, berekeningen van de winst en onverkochte exemplaren, en in 1972 werden tot dan toe onbekend gebleven ontwerpen voor de layout en voor de houtsneden ontdekt. Ze werden uitvoerig gedocumenteerd, op groot formaat afgebeeld en geïnterpreteerd voor deze schitterende uitgave.
Uit de collectie-Van Krimpen.

122. WILSON, Adrian The Nuremberg Chronicle Designs. An account of the new discovery of the earliest known layouts for a printed book: the Exemplars for the Nuremberg Chronicle of 1493 with pages from the Latin exemplar reproduced for the first time. San Francisco-Los Angeles, The Roxburghe Club-The Zamorano Club, 1969. 35 x 22 cm. Ingenaaid. 44 p. Gedrukt in rood en zwart door Adrian Wilson op zijn privépers in Tuscany Alley, San Francisco, met hulp van Clifford Burke, in 350 exemplaren. 1e druk. Omslag deels verbruind.
€ 30
* Reproductie van de oudst bekende layout-aantekeningen met de pagina’s zoals ze geworden zijn in de Wereldkroniek van Hartmann Schedel, of Nuremberg Chronicle zoals deze in het Engels genoemd wordt. Majestueuze privé-uitgave, gedrukt door de auteur.

123. DE WITTE MIER. Maandschrift voor de vrienden van boek en prent. Jaargang 3. Maastricht, Stols, 1926. 10 afleveringen in 8 delen. Ingenaaid. 468 p. Complete derde jaargang van de tweede reeks. Gedrukt op geschept papier en geïllustreerd. Hoek uit pagina 81-82 (zonder tekstverlies; papierfout, geen beschadiging).
€ 60
* Prachtig tijdschrift over literatuur en typografie, deze derde jaargang onder redactie van Jan Greshoff, Jan van Krimpen en A.A.M. Stols.
Mét de bijlage bij Stols’ artikel over de letter Lutetia van Van Krimpen, een door Enschedé in rood en zwart gedrukt vouwblad, gezet uit de Lutetia Text Romein, een tekst van Charles Maurras uit Oedipe et Cypris.

124. (WITTE, Aldert) Over Pierre Simon Fournier en de boekletter Fournier. (1/40 luxe-exemplaren). Maastricht, Boosten & Stols, 1966. 30 x 24 cm. Ingenaaid met stofomslag van blanco geschept papier met titeletiket. 20 p. Samenstelling, inleidende tekst en typografie Aldert Witte. Gedrukt in donkerrood en zwart. 1e druk. Randen omslag flink verbruind. Met exlibris van Huib van Krimpen.
€ 75
* Van de oplage werden 50 exemplaren op speciaal papier en geletterd of genummerd. Dit is een van 40 genummerde op geschept Hollands vergépapier van Van Gelder. Over de achttiende-eeuwse typograaf en letterontwerper Fournier en zijn door Monotype in 1925 hersneden en naar hem genoemde letter. Bevat een letterproef, waarvan de tekst genomen is uit Verdichtsel van zomerdagen van Arthur van Schendel, dat in 1925 was uitgegeven bij Boosten & Stols.

125. WOESTIJNE, Karel van de Het zatte hart. (Twee verschillende drukken). (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1926. 26 x 19 cm. Ingenaaid met omslag. 32 p. Gedrukt onder leiding van J. van KRIMPEN op de handpers van Enschedé in rood en zwart in een oplage van 190 exemplaren. 1e druk. Omslag deels verbruind, enkele heel kleine beschadigingen aan het zachte papier. Exlibris van L.M. Schwarz.
€ 65
* Typografisch verzorgd door J. van Krimpen, die ook verantwoordelijk was voor de expressieve initialen. Palladium 25.
Bijgevoegd: WOESTIJNE, Karel van de Het zatte hart. Maastricht/Brussel, Stols, [1935]. 20 x 13 cm. Karton. (2), 46 p. [2e druk]. Mooi exemplaar mét het tere originele cellofaanhemdje.
* Kaleidoscoop 12. Van Dijk 364.

124. ZAPF, Hermann Typographische Variationen. 78 Buchtitel und Textseiten als Gestaltungsmöglichkeiten der Typographie und Buchgraphik entworfen von Hermann Zapf. Frankfurt, Georg Kurt Schauer, 1963. 31 x 21 cm. Halfperkament. (8), 124 p. Met 100 alfabetten en andere letterproeven. Gedrukt in 500 genummerde exemplaren, gesigneerd door Hermann Zapf. Voorwoord van Charles Peignot. 1e druk. Bruine vlekken onderaan rug en op de snede, wat slijtage.
€ 55
* Prachtig typografieboek, van buiten matig, maar het binnenwerk is gespaard gebleven. Er bestaat ook een Franse en een Engelse editie. Uit de collectie-Van Krimpen.

125. (ZILVERDISTEL) Een ‘Haagse uitgeverij’. De Zilverdistel in het geding. Oosterhesselen, De Klencke Pers, (1991). 28,5 x 19,0 cm. Garenloos met omslag. (4), 20 p. Vervaardigd in een oplage van 30 genummerde exemplaren. 3e druk.
€ 45
* Polemiek over de Zilverdistel tussen Jan van Krimpen en S.H. de Roos, uitgevochten in het weekblad de Amsterdammer in 1914, naar aanleiding van een artikel in de N.R.C. Met een kanttekening [door C. van Dijk]. Herdruk van Lettersniderreeks 1.

126. ZOEST, Aart van De kanaalzwemmer. En negen andere verhaaltjes voor het slapen gaan. Leerdam, Nymphaeum Pers, 2003. Gevouwen in omslag. 32 p. Met tekeningen. Gedrukt in 100 genummerde exemplaren. 1e druk. Met inliggende uitnodiging voor de presentatie (4 p., met tekening). Spatjes op omslag.
€ 25
* Gesigneerd ‘Aart’. Met een enthousiast beschreven ansichtkaart van de kathedraal van Albi (Frankrijk) en twee enveloppen, die allebei van een klein origineel tekeningetje voorzien zijn (één vertoont die markante kathedraal). Uit de boeken van Will van Krimpen.

127. ZOEST, Aart van Lijp gedrag? Tekeningen. (Zonder plaats), Nymphaeum Pers, 2005. Oblong 15 x 19 cm. Garenloos. (92) p. Voornamelijk tekeningen. Gedrukt in 200 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Enkele gebruiksspoortjes.
€ 25
* Met handgeschreven opdracht van de aucteur ‘voor Will’ [van Krimpen] met vrolijk tekeningetje erbij.

128. ZOEST, Aart van, en Els ter HORST Mevrouw Geneugt vliegt en andere verhalen. Amsterdam, Uitgeverij Snood, 2010. Oblong 15 x 19 cm. Rood karton. 60 p. Met illustraties in rood, blauw en zwart van Els ter Horst. Gedrukt in 50 genummerde en door beide auteurs gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Bedrieglijk kinderlijk ogende verhalen over meneer Viagra, mevrouw Geneugt en meneer Fakkeldij. Uit de boeken van Will van Krimpen.

129. ZOEST, Aart van, Camille MORTAGNE en Koos van TOL En vadrouille à Paris / Struinen in Parijs. Zonder plaats, Éditions Deparcieux, 2013. Oblong 19 x 24 cm. Ingenaaid. 64 p. Met tekeningen van Van Zoest en Franse vertaling van Mortagne. Boekverzorging Koos van Tol. 1e druk. Enkele kreukjes.
€ 25
* Met opdracht voor Will van Krimpen van Aart van Zoest (inclusief zelfportret met bloem) én van Camille Mortagne.

P L U S : 

130. MUSSET, Alfred de Fantasio. A Comedy in Two Acts. Translated by Maurice Baring. Zonder plaats, The Pleiad, 1929. 28 x 19 cm. Fijn linnen. (6), 66 p. Met twee handgekleurde illustraties (op zwaarder papier, in pochoir) en tien lithografieën in zwartwit van Fernand Giauque. Gezet uit de Lutetia van J. van Krimpen en gedrukt door Joh. Enschedé en Zonen in Haarlem in 550 genummerde exemplaren. Band deels iets verbleekt en met een hoekbutsje. Waterstreepje achterin.
€ 50
* The Pleiad was een privé-uitgeverij van de Amerikaanse typograaf Frederic Warde (de echtgenoot van de formidabele Beatrice Warde), die in de jaren twintig en dertig veel in Europa reisde en o.m. met Giovanni Mardersteig samenwerkte. Fernand Giauque (1895-1973) was een Zwitserse schilder. Is dit nu een Nederlandse of een Amerikaanse uitgave? De stijl is meer Amerikaans, al is het boek dan in Nederland gedrukt. Uit het bezit van Huib van Krimpen.

 

131. TSCHICHOLD, Jan Schatzkammer der Schreibkunst. Meisterwerke der Kalligraphie aus vier Jahrhunderten auf zweihundert Tafeln. Ausgewählt und eingeleitet von Jan Tschichold. Basel: Verlag Birkhäuser, 1949. Oblong 25 x 34 cm. Halflinnen met stofomslag. (216) p. Titelpagina in rood en zwart. Met 199 voorbeelden van schrijfkunst, elk paginagroot. 1e druk. Omslag op de rug en langs de randen beschadigd. Enkele roestvlekjes op de linnen rug. Binnenin goed.
€ 75
* Inderdaad een ware schatkamer van de schrijfkunst, geen voorbeeldenboek om na te tekenen, maar een verzameling bijzondere kunststukken, ook uit de veronachtzaamde negentiende eeuw, maar toch vooral uit de renaissance en de barok. Het bekoorlijke papier op de platten met de rozendecoratie is ontleend aan 17e-eeuws sierpapier. Met exlibris van Huib van Krimpen.

 

TYPE SPECIMENS // LETTERPROEVEN

0. GARDE, N.V. Drukkerij Van de Letterproef. Supplement 1934. Zaltbommel, N.V. Van de Garde & Co’s Drukkerij, 1934. Verguld donkergroen linnen met stofomslag. Op band en omslag een tekening van huize Van de Garde. Pag. 293-364. Gedrukt in rood en zwart op geschept papier van Pannekoek. 1e druk. Omslag iets ongaaf langs de randen, verder mooi.
€ 35
Letterproef voor platte tekst, niet van koppen. Met nieuwe Monotype-letters, zoals de Gill. Het eerste deel van de letterproef, dat hier ontbreekt, verscheen in 1931.

1. ATypI Faltblatt zur Jahrestagung der ATypI in München 1978. München, Druckerei Schumacher-Gebler, 1978. A4. Umschlag von Kraftpapier. 8 S. Enthält einen färbigen Handdruck auf schwerem Kupferdruckkarton. Auflage 200 Exemplare. EA. Hinten winzige Fleckchen, sonst schön.
€ 25
* Feierlicher Druck zur Jahrestagung der Association Typographique Internationale (ATypI) mit färbiger Wiedergabe von verschiedenen Schriften (kyrillisch, griechisch, hebräisch usw.).

2. (BIOSCOOP-VEILINGCATALOGUS). LEERSUM, Otto van De inventaris van de drukkerij van de Nederlandsche Bioscooptrust te ‘s-Gravenhage. Catalogus van de publieke verkooping. Amsterdam, Otto van Leersum, 1930. Geniet. 24 p. Met letterproeven. 1e druk. Iets verbleekt. Kleine beschadiging aan de zijkant.
€ 75
* Aardige vormgeving, en met veel voorbeelden van letters die in de drukkerij aanwezig waren.

3. DOES, Bram de Lexicon. (Zaltbommel, Enschedé, 1997). Ingenaaid. (32) p.
€ 25
* Letterproef van de Lexicon. De gebruikte teksten behelzen deels fragmenten uit Orlando Furioso van Ariosto, in de vertaling van Ike Cialona.

2682864. DOLLY Dolly. A Book Typeface With Flourishes. Den Haag, Underware, 2001. 25 x 17 cm. Original wrappers. (32) p. Illustrated. Text in English and Dutch. With the cd. 1st edititon. Bookplate of A.S.A. Struijk, who was a collector of odd books.
€ 30
* Festive type specimen in screaming colors for the solid text letter Dolly, which takes its name from a bulldog.

5. GOETHE, Johann Wolfgang von Choix de ballades et de poésies dans la traduction de Gérard de Nerval. Brussels, Établissements ‘Plantin’, 1932. Original folding wrappers, title printed in orange and black. 36 p. Spine a bit worn.
€ 25
* First use of the Atlas as a text letter. Poetic prose published for the centennial of Goethe’s death. Texts chosen by J.H. Scholte and K.R. Gallas.

258980a6. GOETHE, Johann Wolfgang von Choix de ballades et de poésies dans la traduction de Gérard de Nerval. Brussel, Établissements ‘Plantin’, 1932. Original black boards with silver title ticket printed in black and blue. (32) p. One of 100 copies on wove paper. Spine damaged, lower cover stained. Flyleaves browned.
€ 35
* Deluxe version, this copy not numbered. First use of the Atlas as a text letter. Poetic prose published for the centennial of Goethe’s death. Texts chosen by J.H. Scholte and K.R. Gallas.

7. (GROTE LETTERPROEF). HAAN, Jacob Israël de Een dag van regen. Een letterproef voor Cox en Frits. (Baambrugge), Kroonesteyn Pers, 1998. Cahiersteek met stofomslag van Japans papier. (8) p. Gezet uit de Columbia (20 verschillende corpsen!) en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 110 exemplaren, waarvan er 90 bestemd waren voor het drukkersproject De Grote Nederlandse Letterproef. 1e druk. Het besmettelijke witte Japans is niet helemaal blank gebleven.
€ 45
* Gedrukt op zijn privépers door Jan Tholenaar (1928-2009), een groot verzamelaar van letterproeven. Hij voegde aan het poëtische proza van De Haan een doortimmerde historische schets toe van de letter Columbia.

8. (GROTE LETTERPROEF). HAAN, Jacob Israël de Engelsch aardewerk. Hoogeveen, De Breukenpers, [1998]. Twee vouwbladen. Met de hand gezet uit de Old Style en gedrukt door Pim Witteveen in groen en zwart in een beperkte oplage.
€ 18
* Bijdrage aan de Grote Nederlandse Letterproef.

21506a 19. (GROTE LETTERPROEF). HAAN, Jacob Israël de De Grote Nederlandse Letterproef. Zestig prozafragmenten van Jacob Israël de Haan. Samengesteld door Marijke Stapert-Eggen en gedrukt door leden van Drukwerk in de Marge. Banholt/ Woubrugge, De Blauwe Scheen, 1998. 64 boekjes in blauwlinnen, blindgestempelde overslagdoos, geschoven in een metaalkleurige, houten doos in de vorm van een loden letter H (11,5 x 28,3 x 18,2 cm; Frans den Breejen). Vervaardigd in een oplage van 90 exemplaren.
€ 750
* Monsterproject, waaraan maar liefst 61 verschillende drukkers meewerkten. Iedere drukker kreeg een (andere) tekst van Jacob Israël de Haan toegewezen en iedere drukker zette die tekst uit een andere letter, met behoud van zijn eigen typografische vrijheid. Indrukwekkend!

10. (GROTE LETTERPROEF). HAAN, Jacob Israël de Haarlem. (Driehuis), Augustijn Pers, [1998]. Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet uit de Pascal en gedrukt door Hans Rombouts in blauw en zwart in een beperkte oplage.
€ 18
* Bijdrage aan het margedrukkersproject De Grote Nederlandse Letterproef. Eén van de weinige exemplaren die buiten het project bleven.

11. (GROTE LETTERPROEF). HAAN, Jacob Israël de De zee. Een uitgave in de vorm van een letterproef van de Trajanus. Banholt, (In de Bonnefant), 1997. Cahiersteek met stofomslag. 12 p. Met de hand gezet uit de Trajanus en gedrukt in rood en zwart in 116 exemplaren.
€ 45
* Met ‘beste wensen’ van de drukker, in potlood. Gedrukt voor het margedrukkersproject De Grote Nederlandse Letterproef. Dit is een van de 26 op de pers geletterde exemplaren (V) die van een omslag werden voorzien en bestemd waren voor vrienden en relaties van de pers. De letter Trajanus is ontworpen door de Amerikaan Warren Chappell en in 1939 uitgebracht. De verschillende lettergroottes van deze zeer decoratieve letter maken dit een bijzonder fraaie uitgave.

12. LECTURIS letterproef drukkerij en uitgeversbedrijf lecturis bv. helvetica univers akzidenz grotesk times bembo plantin rockwell. Eindhoven, Lecturis bv, 1980. 21 x 21 cm. Ingenaaid. 124 p. Met foto’s. Gedrukt in blauw en zwart. 1e druk. Netjes.
€ 45
* Voorwoord van Martien Coppens, met inleidende tekst, in verschillende lettertypen gezet (Wim Crouwel!), van de dichter Jan Willem Overeem – die enkele maanden eerder volkomen onverwacht was overleden, 37 jaar oud. Dit wordt in het boek niet vermeld.

13. LETTERGIETERIJTien 19e-eeuwse visitekaartjes van lettergieterijen. 1 Nederlandse (Onnes, De Boer & Coers te Arnhem) en 8 Duitse (Schelter & Giesecke, Rudhard, Flinsch, Woellmer en Ludwig). Sommige in kleur. Verschillende formaten (tot 12 x 16 cm), De meeste met plaksporen op de achterkant, maar verder in goede staat.
€ 100
* Historisch interessante collectie van mooie naamkaarten. Toegevoegd is een vouwblad van Schelter & Giesecke, waarop het bezoek van een vertegenwoordiger wordt aangekondigd: 4 prachtig bedrukte pagina’s, o.m. met letterproef, in kleuren en met neogotische versieringen. Niet los te koop.

274483a14. LETTERGIETERIJ “AMSTERDAM” Promotor knip blaadjes / Feuilles découpent / Schneideblätter / Cutting sheets. Amsterdam, Lettergieterij ‘Amsterdam’, [1966]. Liggend A4-formaat in portfolio, met voorkaart en bestelbon. Met een blok uitknipbladen van het lettertype Promotor: 9 corpsen met verschillende interlinie, bladen in 3- of 4-voud, 27 in totaal op een vel bordpapier. Op het oog compleet. Enkele vingervlekken, naam in potlood op binnenzijde.
€ 30
* Willekeurige tekst om uit te knippen, een hulpmiddel voor grafische ontwerpers uit vroeger tijden. De letter Promotor werd ontworpen in 1960 door L.H.D. Smit. Curieus en zeldzaam.

15. LETTERPROEF Letterproef voor uw familiedrukwerk. Anoniem, ca. 1960. Vouwblad. Met 34 lettertypen. Vaag vlekje en klein kreukje.
€ 16
* Zonder firmanaam. Niet in Lane-Lommen.

16. LETTERPROEF Varityper DSJ en A20 letterproeven. Diemen, Gestetner N.V., mei 1959. Geniet. 24 p. Kreukje en vlekjes.
€ 20
* Bijzonder: lettertypen uitsluitend voor fotografisch stencilwerk.

IMG_4875 (1)17. LETTERPROEF. (NEIDIGK, Folkhart) Die “Sechser” und die “Neuner”/ The “Sixers” and the “Niners”/ Les Sizains et les Neuvains. Eine kleine Geschichte für Große – und umgekehrt. Frankfurt am Main, Stempel, (1968). Oblong 16 x 22 cm. Ingenaaid. (36) p. Gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Omslag bruinvlekkig helaas.
€ 45
* Speels geïllustreerd met poëtische typografie! Eerste boek gezet uit de Syntax-Antiqua van Hans Ed. Meyer, om deze letter aan de mensheid voor te stellen.

18. MARDERSTEIG, Giovanni On G.B. Bodoni’s Type Faces. Verona, Officina Bodoni, 1968. 25 x 17 cm. Omslag van Roma-papier, ingenaaid met flappen. (4), 36 p. Gedrukt in 200 exemplaren op geschept velijnpapier. Kleine beschadiging en onopvallend vlekje onderaan het omslag.
€ 190
* Lezing geïllustreerd met buitengewoon fraaie letterproeven van Bodoni-types, bedoeld als herinnering aan een voordracht van Mardersteig bij de Morgan Library in New York.

19. [MUILENBURG, Willem] Letterproef. Zaltbommel, wmz, [1981]. 17 x 12,5 cm. Ingenaaid met stofomslag. 48 p. Gedrukt in 100 genummerde exemplaren. Met inlegvel (prijsvraag). 1e druk. Mooi exemplaar.
€ 15
* Vermakelijke teksten, getoond in verschillende soorten van de Garamond en de Egmont.

27683220. (NOORDZIJ, Gerrit). Koninklijke Drukkerij VAN DE GARDE Letterproef Monophoto. Koninklijke Drukkerij Van de Garde. Zaltbommel, Koninklijke Drukkerij Van de Garde, 1978. 16 x 11 cm. Soepel kunstleer met ringbandje (vormgegeven als jaaragenda). (12; 128) p. De letterproef zelf is op doorzichtige film gedrukt. 1e druk. Keurig.
€ 25
* Vormgeving Gerrit Noordzij. Niet in Lane-Lommen.

20 a. NOORDZIJ, Gerrit Dies unus – Dies sextus. (Letterproef in affichevorm). Zaltbommel, Koninklijke Drukkerij Van de Garde, 1992. 100 x 70 cm. Eenzijdig in bruin en zwart bedrukte poster. De Latijnse en Griekse tekst van Genesis in zes door Noordzij ontworpen lettertypes, waaronder een Grieks. 1e druk. Wat vlekjes, scheurtjes, gaatjes en slijtage.
€ 60

21. (ROOS, S.H. de) Carlton. Utrecht, Salix Alba, 1979. 28 x 18 cm. No wrappers, as issued. 4 p. Printed in red, yellow, grey and black in 50 numbered copies on Hahnemühle paper. 1st edition. Nr. 1 of Vol. I of the series Typografische experimenten.
€ 20
* The Carlton was designed in the 1930s (that shows!) by S.H. de Roos for the Lettergieterij Amsterdam, as an open type for the Bristol type family.

22. (ROOS, S.H. de) Letterproef der Lettergieterij “Amsterdam” voorheen N. Tetterode = Spécimen général de la fonderie “Amsterdam” successeur de N. Tetterode. Amsterdam, Lettergieterij “Amsterdam”, [1916]. 28 x 20 cm. Versierd linnen. (780) p. Gedrukt in kleuren op kunstdrukpapier; de tussentitels (7 in getal) op een gevouwen vel geschept papier. Typografische verzorging S.H. de Roos. Rug verkleurd. Enkele vlekjes op de band (zie afbeelding). Langs de randen iets gesleten. Naam vorige eigenaar voorin, en achterin de naam van het antiquariaat waar hij het in 1980 heeft gekocht: Waterbolk (Utrecht). Binnenwerk in uitnemende staat.
€ 250
* De beroemde Grote Letterproef, een meesterwerk van elegante en harmonische versieringskunst door typograaf Sjoerd de Roos. Genummerd ‘3503’. Eén groot letterparadijs, vijf kilogram ervan!

 

(Uit de Grote Letterproef van 1916)

276842a23. (WHITTINGTON PRESS) A Miscellany of Type Compiled at Whittington. (With an Introduction by John Randle). (Luxe-exemplaar met extra’s). Andoversford, Gloucestershire, The Whittington Press, 1990. 37 x 27 x 6 cm. Twee delen in foedraal, een boek en een portfolio. Halfleer met platten van gedecoreerd papier/ halfleer met platten van Zerkall Wavy. (4), viii, 132 p. Rijk geïllustreerd en in kleuren gedrukt, versierd met houtgravures van moderne kunstenaars en met grote versies van de lettertypes. Met ingeplakte bladen. De portfolio bevat twaalf prachtige bijlagen, waaronder een blad origineel Batchelor-papier speciaal gemaakt voor William Morris, twee grote en sierlijke broadside-letterproeven, een gesigneerde houtgravure van Miriam Macgregor en drie ongebruikte illustraties van Richard Kennedy voor A Boy at the Hogarth Press. Gezet bij de Whittington Press en gedrukt in 530 genummerde exemplaren op verschillende soorten geschept papier. 1e druk.
€ 1250
* Dit is een van 55 luxe-exemplaren met de portfolio in halfleer. (Er werden ook vijftien exemplaren gebonden in heelleer). Fantastisch fraai letterboekwerk met geschiedenis van de lettertypen en een demonstratie van hun macht om een boodschap effectief en esthetisch over te brengen. Onder meer Van Krimpens Lutetia en Romulus zijn present. Een groot boek van grote schoonheid.

24. WICHMAN, Erich Vloekzang. (Met een nawoord van Hans van Straten). Utrecht, (Bucheliuspers), 1989. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 133 genummerde exemplaren.
€ 15
* Deze godslasterlijke uitgave is tevens een letterproef van de Bucheliuspers.

25. (WITTE, Aldert) Over Pierre Simon Fournier en de boekletter Fournier. (1/40 luxe-exemplaren). Maastricht, Boosten & Stols, 1966. 30 x 24 cm. Ingenaaid met stofomslag van blanco geschept papier met titeletiket. 20 p. Samenstelling, inleidende tekst en typografie Aldert Witte. Gedrukt in donkerrood en zwart. 1e druk. Randen omslag flink verbruind. Met exlibris van Huib van Krimpen.
€ 75
* Van de oplage werden 50 exemplaren op speciaal papier en geletterd of genummerd. Dit is een van 40 genummerde op geschept Hollands vergépapier van Van Gelder. Over de achttiende-eeuwse typograaf en letterontwerper Fournier en zijn door Monotype in 1925 hersneden en naar hem genoemde letter. Bevat een letterproef, waarvan de tekst genomen is uit Verdichtsel van zomerdagen van Arthur van Schendel, dat in 1925 was uitgegeven bij Boosten & Stols.

276337a26. WYT & ZONEN, M. Letterproef Electrische Drukkerij M. Wyt & Zonen, kantoorboekenfabriek. Rotterdam, Drukkerij M. Wyt & Zonen, 1910. 21 x 16 cm. Karton met rug van naturel linnen met sierkoord. (184) p. Gedrukt in verschillende kleuren. 1e druk. Voorplat wat versleten, butsjes op de hoeken en een gaatje. Helaas is één blad uitgescheurd! Vandaar: minder dan de helft van de normale prijs.
€ 65
* Buitengewoon aantrekkelijke letterproef in art-nouveau met onder andere de Mediaeval, de Roosevelt, de Romanisch, de Tasso, de Renaissance, de Grasset, de Groteske, de Gotische, fantasieletters, muziek, biljetletters en afbeeldingen van allerlei zakelijke toepassingen, gedrukt in rood en zwart en met afbeeldingen in kleuren. Verschillende afdelingen met tussentitels op aparte papiersoorten. In 1916 verscheen een supplement. Niet in Lane-Lommen.

PUBLISHER’S ADVERTISING – PAPER AND BINDING – PRINTING and other subjects

Pictures are clickable

NEW ADDITIONS

1. KAPR, Albert Hundertundein Sätze zur Buchgestaltung. Zusammengestellt von Albert Kapr. (Met gesigneerde opdracht). Leipzig, VEB Fachbuchverlag, 1973. Soepel linnen met goudopdruk. 74 p. 1e druk. Laatste (blanco?) bladzijde uitgescheurd.
€ 30
* Met voorin een handgeschreven opdracht van de typograaf en letterontwerper (1918-1995) Albert Kapr aan Huib van Krimpen, gedateerd ’28/9/75/ Warschau’.

2. (ROOS, S.H. de). JEFFERIES, Richard Summer in the woods. With four drawings by S.H. de ROOS. (Met opdracht van De Roos). Amsterdam, (Lettergieterij ‘Amsterdam’), 1947. Ingenaaid. VIII, 36 p. Gedrukt in bruin en zwart in 750 genummerde exemplaren. Engelstalig. Met Nederlandstalige aanbiedingsbrief van de uitgever, met het vignet van S.H. de Roos, een symbolische roos in bruin gedrukt. 1e druk. Omslag verbruind en iets versleten.
€ 75
* Met voorin een handgeschreven, gesigneerde opdracht van S.H. de Roos: ‘Aan Ph. van Muysewinkel/ ter herinnering aan 8 Dec. ’47’. Van Muysewinkel was (en is) de naam van een Brusselse drukkerij. Eerste toepassing van de letters De Roos Roman en De Roos Italic. Uitgegeven ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van De Roos (die maar zelden in een boek schreef).

3. CAFLISCH, Max Typographia practica. Arbeiten aus vier Jahrzehnten mit Beiträgen von Alain Berlincourt, Philipp Bertheau, Hans Rudolf Bosshard, Werner Blum, Kurt Gschwend, Darrell Hyder, Walter Jäger, Georg Ramseger, Mirio Romano, Hans Heinrich Schmid, Gustav Stresow, Gerard Unger, Hans Peter Willberg, Hermann Zapf. Maximilian-Gesellschaft, Hamburg, 1988. 32 x 23 cm. In kartonnen schuifhoes. Linnen. 360 p. Met facsimiles en andere illustraties in kleuren. Gedrukt in 1500 exemplaren. Typografie Max Caflisch. 1e druk. Enkele vage rugvlekjes, verder van binnen en van buiten mooi.
€ 40
* Max Caflisch (Winterthur 1916 – Zürich 2004) was een van de belangrijkste typografen van zijn tijd.

4. PROSPECTUS VOOR NOOIT VERSCHENEN BOEK Nijgh & Van Ditmar’s Hand-woordenboek der samenleving. Miniatuur-Encyclopedie voor alle Standen. (Prospectus). Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1874. Vouwblad (4 p.). 21 x 14 cm. Prospectus met intekenbiljet. ‘Het Werk zal verschijnen bij afleveringen van 4 vellen compressen druk en compleet zijn in ongeveer 15 Afleveringen’ (die 50 cent per stuk kosten). Met 2 p. voorbeeld: van A tot Aap, van Bellerophon tot Bellot-straat en van Damhert tot Dampkring. Klein zijscheurtje, horizontale vouw, verder mooi.
€ 16
* In de tweede helft van de negentiende eeuw werd een vloed van woordenboeken en encyclopedieën gepubliceerd – grote en kleine, voor elk wat wils. Nijgh probeerde het met deze algemene miniatuur-encyclopedie in één deel, maar vond kennelijk geen afzet, want het boek verscheen niet.

275997a5. MENU LEUNNA TEUQNAB [Parijs], Imprimérie Générale Lahure, ca. 1900. Eén blad, eenzijdig bedrukt. 16 x 11 cm. Gedrukt in zwart, met een Oosters figuurtje als versiering.
€ 45
* Menu van negen gangen. De eerste gang: ‘SEGATOP: etimraM te euqsiB‘. Want het hele menu is voor de grap achterstevoren gedrukt! Imprimérie Générale Lahure bestond van ongeveer 1870-1930.

Vind meer menu’s op onze speciale webpagina FEEST!is where you may find more menus


1. (ART NOUVEAU). BRACHES, Ernst Nieuwe Kunst en het boek. Een studie in Art Nouveau. Heruitgegeven met supplementen en ca. driehonderd afbeeldingen in kleur. Amsterdam, De Buitenkant, 2003. 17 x 11 x 3 cm. 2 vols in slipcase. 744 p. Richly illustrated in colors.
€ 50
* Extended and reviewed reprint of Braches’s dissertation on Art Nouveau in the Netherlands (1973), with supplements and 300 pictures.

2. (ARENA) Collectie van 5 prospectussen. Amsterdam, Arena, 1990-1993. A5-formaat. Geïllustreerd. Gedrukt in kleur.
€ 20
* Recente maar leuke folders van de jonge Amsterdamse uitgeverij, opgericht in 1989. Heel veel vertaalde literatuur (Tsjechen, Russen, Spanjaarden, ook Rimbaud). Terugkerende bestsellerschrijfster is Benoite Groult.

3. (BALKEMA, A.A.). MULDER, Reinjan A.A. Balkema. Oosterhesselen, Klencke Pers, (1996). Cahiersteek. (4), 16 p. Vervaardigd in een oplage van 28 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Petits Paquets 12.

4. BAUS, Georg Lo Sviluppo della fiera campionaria di Lipsia dal 1914. Leipzig, Leipziger Messamt, 1929. Original decorated wrappers. 32 p. With photographical pictures and graphs. 3rd edition. With collector’s label (of L. v.d. Broeke). Spine a bit worn, some creasing.
€ 30
* Extraordinarily attractive cover design in black and silver on yellow for this booklet about the development of the Leipsic trade fair (Mustermesse, Leipziger Messe) from 1914-1928. Georg Baus (1889-1971) was one of the foremost designers for the Leipsic trade fair, but he also worked for publishers like Brockhaus. See the picture.

5. (BÉBERT) Uitgeverij Bébert. Edities 1980-1985. Overzichtstentoonstelling. (Den Haag, Staal Bankiers), z.j. Geniet. 24 p. Rijk geïllustreerd.
* Bijgevoegd: 2 prospectussen (1986-1987 en 1987-1988) en een krantenknipsel.

6. BEEK, J.A. van Lijst van eenige boeken en brochuren uitgegeven in de oud-katholieke kerk van Nederland sedert 1751 tot 1842. Opgemaakt door J.A. van Beek, Oud-Katholiek Pastoor te Rotterdam. Rotterdam, Rich. Reisberman, firma H.T. Hendriksen, 1892. Geniet. 1e druk. Stuke van voorzijde omslag afgescheurd. Enkele plakzegeltjes en andere bibliotheekmerkjes van de Bibliotheca Warmondana, een verwijderdstempel en handtekening van een geestelijke.
€ 20
* Tweede deel in serie van drie: er bestaat ook een deel 1700-1751 en een deel 1843-1893.

7. BELLAERT, Cornelis the printer is mad – is he? Haarlem, Carlinapers, 1979. 31,2 x 21,0 cm. Karton met omslag. (32) p. Met de hand gezet en gedrukt in rood, geel, groen, blauw en zwart in een oplage van 18 genummerde exemplaren. Omslag aan de randen iets opkrullend en met een enkel scheurtje.
€ 100
* Twaalf kleurrijke composities van lijnen en letters door de voormalige conservator van de Stadsbibliotheek Haarlem, Cees van Dijk (pseudoniem: Cornelis Bellaert), die in zijn vrije tijd diverse bibliofiele persen bestierde.

8. BERG, Alban Georg Büchner’s Wozzeck. Opera in drie bedrijven, vijftien tafereelen. Alban Berg-nummer van het tijdschrift De muziek, maandblad onder redactie van Paul F. Sanders en Willem Pijper, uitgegeven ter gelegenheid van de eerste uitvoering in Nederland van de opera “Wozzeck” door de Wagnervereeniging op 7 October 1930. Amsterdam, Seyffardt’s Boek- en Muziekhandel, 1930. Ingenaaid. 36 p. Geïllustreerd. Mooi exemplaar.
€ 30
* Zeer fraai omslag in blauw en zwart op geel. Deze versie niet in de NCC, waar alleen een soortgelijke uitgave m.b.t. de uitvoering in Rotterdam in januari 1931 genoemd wordt. Belangrijke uitgave, met twee bijdragen van Alban Berg zelf. Ook bijdragen van Paul A. Pisk, Paul F. Sanders, Willem Pijper, Paul Cronheim en Anton Webern (van die laatste een brief in facsimile). Niet de minsten, en het boek ziet er erg mooi uit.

9. BEZIGE BIJ, De Diner van het bestuur van de Coöperatie De Bezige Bij omdat Geert Lubberhuizen 20 jaar Bij is. 1962. Cahiersteek. Leporello in omslag. Met acht ingeplakte fotootjes.
€ 75
* Leuke menu-uitgave van het diner, gehouden op 15 december 1962 in Hotel Schiller in Amsterdam. Met achttien moeilijk leesbare (gelegenheids)handtekeningen, waaruit we in ieder geval alleen Han G. Hoekstra, Adriaan Morriën, Harry Mulisch, W.H. Nagel, Bert Schierbeek en Victor van Vriesland kunnen distilleren. Op de foto’s zien we behalve Lubberhuizen ook Remco Campert, J.B. Charles, Koningin Juliana, Lucebert en Bert Schierbeek. Leuk menu trouwens, met onder andere kreeft, zwezerik en geroosterde fazant.

10. BIBLIOTHEEK Lijst van de boekwerken in Rijnlands Archief, op 31 Jan. 1902. Leiden, W.M. Taconis Sz., 1902. Origineel omslag, rugje met linnen verstevigd. (4), 108 p. 1e druk. Oud boekhandelsmerkje Burgersdijk & Niermans. Enkele nummers met potlood.
€ 25

11. BIJENKORF, De Catalogus leesbibliotheek “De Bijenkorf”. Met 4 supplementen. Den Haag, N.V. Magazijn De Bijenkorf, 1932-1934. Ingenaaid. 442; 24; 24; 20; 24 p. 1e druk. Voorzijde omslag ontbreekt. Eerste katern los. Met notities en rode potlood-onderstrepingen. Oud provisorisch omslag.
€ 25
* Wat las men in 1932, 1933, en 1934!

13. (BIRD & BULL PRESS). HEANEY, Howell J., with Henry MORRIS Thirty Years of Bird & Bull. A Bibliography, 1958-1988. Newtown, PA, Bird & Bull Press, 1988. A box containing a book and a portfolio. 32 x 26 x 8 cm (box). Cloth with gilt leather title ticket in two colors. Portfolio containing 28 ephemera of varying sizes. Leather-backed book with paste paper sides. 108 p. Illustrated and with inserts of various printed papers and tipped-in samples. Set in Van Dijck types and printed on dampened paper handmade by Henry Morris himself, in 300 numbered copies. First edition. Name and address of first owner on first flyleaf. With an original printed invoice of the Bird & Bull Press to the same owner.
€ 200
* Extensive bibliography of the fine editions of this playful private printer. With a pretty panorama of piquant pephemera from plurial publications. And with a pristine prospect.

14. (BLITZ, Andries) De uitgaven van Andries Blitz. Uitsluitend verkrijgbaar bij den boekhandel. Amsterdam, Andries Blitz, (ca. 1933). 18 x 11 cm. Geniet. (16) p. Geïllustreerd.
€ 15
* Met donkerblauwe inkt op lichtblauw papier gedrukt fondsprospectus. Voor de gelegenheid maakte A. van Geuns bij veel boeken een tekeningetje, dat op de betreffende titel slaat. Aandacht voor (onder meer) Alex Booleman, Maurits Dekker en A. Viruly. Aan Jo Spiers Teekeningen is een hele pagina gewijd.

15. (BLITZ, Andries) Geeft ’n boek uitgegeven door Andries Blitz Amsterdam. (Uitgeversreclame). Amsterdam, Andries Blitz, (ca. 1935). 18 x 11,5 cm. Geniet. (16) p. Met vele kleine illustraties. Net en fris.
€ 15
* Aandacht voor o.a. de vliegtuig- en natuurboeken van Blitz, en voor de boeken van Johan Luger en Jo Spier. Met kleine tekeningetjes van A. van Geuns.

16. (BLOK, P.J.) Catalogus der historische bibliotheek van Prof. Dr. P.J. Blok, oud-hoogleeraar aan de Leidsche Universiteit. Verkooping 24 Februari-5 Maart 1930. Leiden, Burgersdijk & Niermans, 1930. Ingenaaid. 172 p. 1e druk. Achterin reparaties met plakband. Voorblad (met portret) bijna los van boekblok.
€ 25
* Grote bibliotheek: maar liefst 4021 nummers!

17. (BODONI). MOREAU DE SAINT-MÉRY, M.-L.-É. Vu le Décret Impérial du 20 Prairial an XIII… (= June 8, 1805). Arrête. Parma, Imprimerie Impériale, [1805]. Zonder omslag. 8 p. In het Frans en het Italiaans. Iets stoffig. Met oudtijds handgeschreven datum op de laatste pagina: ’12 Mesidoro XIII’, ofwel 1 juli 1805.
€ 60
* Decreet van Médéric-Louis-Élie Moreau de Saint-Méry, de Administrateur Délégué Général van het voormalige hertogdom Parma (voor Napoleon). Gedrukt door de voorheen hertogelijk, maar nu keizerlijk drukker, de grote Giambattista Bodoni (1740-1813), in bescheiden maar nobele typografie. In French and Italian. Wetgeving van hypotheken. Brooks 984. Een bescheiden uitgave, maar toch, een echte Bodoni.

276095a18. (BOSCH & KEUNING) Libellen. (13 reclamefolders en -boekjes). Baarn, Bosch & Keuning N.V., jaren 30. Verschillende formaten. Alle in gave conditie. O.a.: ‘Daar zijn de libellen!’, ‘8 nieuwe deelen van Oud-Israël’, ‘3 x 50 meestgevraagde Libellen’, ‘Libellen – de lectuur waar ieder enthousiast over is!’ (in 2 varianten), ‘Drie Kerstlibellen’, ‘In de stilte’, en een drietal seizoensaanbiedingen.
€ 75
* Mooie serie toonbeelden van boekreclame in frissche, moderne stijl.

19. (BOSCH & KEUNING) De nieuwe Opgang-serie. Baarn, Bosch & Keuning N.V., [1934]. 20 x 17 cm. Omslag met uitgestanst boek. (24) p. Geïllustreerd. Gedrukt op oranje en wit papier, de pagina’s van verschillend formaat. Goed exemplaar.
€ 50
* Reclamefolder met moderne Piet Marée-achtige typografie voor de Opgang-serie. Wie een abonné aanbrengt kan prachtige prijzen winnen: niet alleen boeken, maar ook lepeltjes, dozen, kandelaars, lampen, een Kodak-camera, een buffetkast of een gitaar. Zeer kwetsbaar, maar in goede staat!
Bijgevoegd een andere mooie Bosch & Keuning-reclamefolder:
1.2.3. (Bijvoegsel van De Jonge Vrouw, Februari 1935). (Baarn, Bosch & Keuning N.V., 1938). 24 x 15,5 cm. Geniet. (16) p. Geïllustreerd. Scheur in voorzijde omslag.
Oranje-zwarte folder, met moderne Piet Marée-achtige typografie, die opent met de drie prijswinnaars van de wedstrijd ‘hoe werf ik binnen de kortste tijd de meeste abonnees’. Daarna een met foto’s verlucht overzicht van premies voor nieuwe abonnees en reclame voor de Opgang-Serie (Vreugde-kind, Struikelende voeten, en dergelijke romans).

20. (BOUTENS, P.C.). STOLS, A.A.M. (samenst.) Bibliographie van het werk van P.C. Boutens. Samengesteld door A.A.M. Stols. (1/27 luxe-exemplaren). Maastricht, Boosten & Stols, 1925-1930. Twee delen. Ingenaaid. Niet afgesneden. 32; (2), 14 p. Portret. Met los vel (eveneens het zwaardere Van Gelder) ‘Aanvulling’. Oplage 230 genummerde exemplaren. Enkele roestvlekjes op de omslagen.
€ 50
* I: 1894-1925. Eén van de 27 Romeins genummerde luxe-exemplaren op geschept papier van Van Gelder; II: Eerste aanvulling 1924-1930. Van Dijk 58 en 232 (geen Stols-uitgave). Rijkse 8.31 (gevergeerd, niet op geschept papier van Van Gelder) en 8.37.

21. (BOUTENS, P.C.). MULLER, P.H. Bibliografie dr. P.C. Boutens (En:) Bibliografie Dr. P.C. Boutens. Aanvullingen en verbeteringen. Pagina 364-368 en 399-400 in: Opwaartsche wegen, jaargang 5, aflevering 9 en 10 (november-december 1927). Twee delen. Ingenaaid.
€ 15
* Niet in Rijkse.

276755a22. BRUNET, Jacques-Charles Manuel du Libraire et de l’Amateur de livres, contenant: 1. Un nouveau dictionnaire bibliographique, 2. Une table en forme de catalogue raisonné. Quatrième édition originale, entièrement revue (…). 5 vols. Paris, Silvestre, 1842-1844. 24 x 17 cm. Five voluminous volumes, uniformly bound in red morocco-backed marbled boards (5 ribs, gilt). Nice marbled flyleaves. (8), xxvi, 824; (4), 788; (4), 896; (4), 836; (4), xxxii, 848 p. Tops gilt. Printed on good paper, uncut. 4th completely revised edition. Edges and corners a bit worn, some foxing. In vol. I the bookplate of Cornelis Kruyskamp (1911-1990), one of The Netherlands’ foremost lexicographers (of Van Dale’s dictionary fame). And with the signature of Theodorus Borret (‘Th. Borret S.T.D.’, 1812-1890), theologian and professor of archaeology.
€ 250
* A comprehensive manual with its four volumes A-Z and its methodic table and collection of Collections. And a joy for all bibliographers! With Kruyskamp’s paraphed remark ‘In terms of execution far to be preferred above the 5th edition’ (in Dutch).

23. BRUSSE, Joh.C. & A.A.M. STOLS ‘Verzorgd door de uitgevers’. Een kleine correspondentie tussen Joh.C. Brusse en A.A.M. Stols. (Bezorgd door C. van Dijk). Oosterhesselen, Agri Montis Pers, 1989. 27,0 x 20,2 cm. Cahiersteek met omslag. (2), 14 p. Vervaardigd op Ossekop in een oplage van 17 genummerde exemplaren.
€ 35
* Adviezen van uitgever Brusse aan typograaf Stols bij het schrijven van Het schoone boek (1935), waarin verschillende gordijntjes opengaan die gewoonlijk voor boekconsumenten gesloten blijven.
AMP 40.

24. BÜHRMANN De Molenpost. Prijslijst voor grafische vakken. No. 153. 10 april 1952. Amsterdam, G.H. Bührmann, 1952. Geïllustreerd omslag met flappen. VIII, 144 p. Met losse bijlage ‘Prijswijzigingen’. 1e druk. Heel lichte sporen van gebruik.
€ 20
* Fraai omslag in felle kleuren (voor- en achterkant). Uitvoerige papierprijslijst met afbeeldingen van watermerken.

25. BUISMAN J. Fzn., M. Populaire prozaschrijvers van 1600 tot 1815. Romans, novellen, verhalen, levensbeschrijvingen, arcadia’s, sprookjes. Alphabetische naamlijst. Met medewerking van F.J. Dubiez en een voorwoord van Prof. Mr. H. de la Fontaine Verwey. Amsterdam, B.M. Israël, 1960. 25 x 17 cm. Linnen. 508 p. 1e druk. Mooi exemplaar.
€ 60
* Deze bibliografie is nog steeds hét standaardwerk op het gebied van de rijke Nederlandse populaire literatuur.

26. (CAHN, Henny). NOORDUYN-JANSEN, H. Recepten voor de reformkeuken. Den Haag, Vereniging van Reformhuizen in Nederland, [1936]. Ringband. 64 p. Geïllustreerd met kleine schematische tekeningen. 1e druk. Kleine handtekening voorop, enkele kleine vlekjes.
€ 45
* Inventieve moderne typografie van het binnenwerk en subliem fotomontage-omslag van Henny Cahn.

27. CALLENBACH Nobel-reeks. Catalogus 1940-1941. (Nijkerk, Callenbach, 1940). Geniet. 32 p. Rijk geïllustreerd in zwartwit. 1e druk.
€ 20
* Kleurig omslag met o.a. Sil, de strandjutter, Pastoor Poncke, Jikkemien en de Anton-Pieckkalender. Met inliggende Nobel-reeks-folder uit 1949.

28. CALLENBACH Een uiteenzetting over het doel van het boek Kerke-werk. Nijkerk, Callenbach, [1939]. 15 x 11 cm. Geniet (omslag met afbeelding van Kerke-werk). 16 p. Als nieuw.
€ 16
* Begeleidingsboekje bij het boek Kerke-werk van S. Berkelbach van der Sprenkel. Bevat een beschrijving, persstemmen en andere reacties.

29. CAPELLEVEEN, Paul van (e.a.) Het ideale boek. Honderd jaar Private Press in Nederland 1910-2010. [Nijmegen], Vantilt-Koninklijke Bibliotheek-Museum Meermanno, 2010. 31 x 24 cm. Karton. 252 p. Rijk geïllustreerd. Met leeslint. 1e druk. Prachtconditie.
€ 18
* Bijzonder mooi uitgevoerd en uitstekend toegelicht overzichtswerk over de rijke traditie van de Nederlandse privépers in al zijn aspecten, van De Zilverdistel tot In de Bonnefant. Onmisbaar voor de liefhebber.

30. (CATALOGUS) Opdrachtexemplaren. Verzameld en beschreven door Nick ter Wal. Catalogus 83. (Den Haag, antiquariaat Fokas Holthuis, 2018). Garenloos. (60) p. Rijk geïllustreerd in kleur. Gedrukt in een oplage van 83 door de samensteller genummerde exemplaren.
€ 12
* Over deze catalogus zei Frits Spits in het radioprogramma De Taalstaat: ‘een zorgvuldig opgebouwde verzameling van boeken met van die mooie handgeschreven tekstjes’. Gratis verzending binnen Nederland.

31. (CHARIVARIUS). NOLST TRENITÉ, G. Beschrijvende catalogus. Dilettanten-tooneel onder redactie van G. Nolst Trenité. Haarlem, H.D. Tjeenk Willink & Zoon, (ca. 1925). Geniet, zonder omslag uitgegeven. 12 p. 1e druk.
€ 15
* Met pen zijn enkele correcties aangebracht. Met nawoord van Gerard Nolst Trenité, meer bekend als de columnist Charivarius.

32. CHINESE-JAPANESE WAR Window bill for Koren en Soldaten (‘Grain and Soldiers’) by Ashihei Hino. Amsterdam, Allert de Lange, [1939-1940]. 45 x 21 cm. Printed on both sides. Stuck on it is an image of the illustrated cover of the edition (signed bottom right ‘H’). Folded. Some creases.
€ 35
* A fulsome advertisement for this ‘startling book about the Japanese-Chinese war’, the Dutch translation. ‘Grain and Soldiers’ was written by the Imperial Japanese Army Corporal Ashihei Hino (pseud. of Katsunori Tamai), and translation into Dutch by Reinier P. Sterkenburg. This now fairly rare novel, about how Japanese soldiers had fought the Chinese, appeared in 1940. On the back of the poster the layout of the book is shown with two extensive press eulogies.

33. CLÉMENT-JANIN, [N.] Coquilles et bourdons ou de la pureté des textes. Bruxelles/Maestricht, Stols, 1928. Original folding wrappers. 48 p. Unopened. Set from Erasmus type and printed in 325 numbered copies.
€ 15
* About editing texts. Van Dijk 131.

34. (COUPERUS, Louis). BREUGELMANS, R. Louis Couperus in den vreemde. Tweede herziene en aangevulde druk. Leiden, Eigen beheer, 2008. Ingenaaid. 132 p. Geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 125 exemplaren. 2e druk.
€ 14
* Nuttige en zeer informatieve bibliografie van de Couperusvertalingen in alle talen. Gedrukt in groot lettertype.

35. (CRANE, Walter). MASSÉ, Gertrude C.E. A Bibliography of First Editions of Books Illustrated by Walter Crane. With a Preface by Heywood Sumner and a Frontispiece after G. F. Watts. London, Chelsea Publishing, 1923. Original cloth-backed boards. 64 p. Uncut. 1st edition. Some foxing.
€ 20
* Attractive book with beautiful yellow flyleaves.

36. (DAAL, Geert van). Leo KERSSEMAKERS Beschrijvende catalogus boekbinden. Een overzicht van de vakbibliotheek van Geert van Daal, handboekbinder te Dodewaard. (Deventer), Stichting Handboekbinden/ HAEF Publishers, 2008. Halfoasis in cassette (Geert van Daal/ Atelier de Distelkamp). 328 p. Rijk geïllustreerd. Miniem vlekje aan de rand van de laatste twee pagina’s.
€ 500
* Een van de 35 genummerde en op naam gedrukte luxe-exemplaren, fraai gebonden in blindgestempeld halfoasisleder met blindgestempelde platten in een met oasis afgezette cassette. Met 14 ingeplakte foto’s.

37. (DANIELSON, Henry). MUDDIMAN, Bernard The Men of the Nineties. (Inscribed by the publisher). London, Henry Danielson, 1920. Original light blue boards with title ticket. Uncut. 1st edition. Spine and flyleaves somewhat browned.
€ 50
* With a curious inscription by the publisher, longtime Charing Cross Road bookseller Henry Danielson (1891-1958) and author of various bibliographies, a.o. Arthur Machen’s. ‘To Charlie Reader/ From his old pal the/ publisher Henry./ July 29.1920/ In memory of many happy days &/ nights.’ Bernard Muddiman was a Canadian author.

38. (DE BEZIGE BIJ) De Bezige Bij. De vrije uitgeverij. Affiche. 1945. 64,5 x 43,0 cm. Gedrukt door J. van Boekhoven in Utrecht. Viermaal gevouwen (geweest), wat randschade, rechteronderhoekje ontbreekt.
€ 25
* Iconisch en kleurrijk, door Fedde Weidema ontworpen affiche: een reuzenbij bevrijdt zich en vliegt op uit een boek.

39 a. (DE LITERAIRE LOODGIETERS) Bibliografie van de uitgaven van De Literaire Loodgieters. Samengesteld door Rupi Borth [= Ruud Broens]. Amsterdam, (De Literaire Loodgieters), 1983. 21,0 x 14,8 cm. Geniet. 16 p. Vervaardigd in fotokopie in een oplage van 14 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Van Willem Frederik Hermans’ schrijfmachineverzameling (1980) tot en met Portret van een Carmiggelt-fan (1983).

39 b. (DE LITERAIRE LOODGIETERS) Bibliografie van de uitgaven van De Literaire Loodgieters. Samengesteld door Rupi Broth [= Ruud Broens]. Amsterdam, (De Literaire Loodgieters), 1986. 20,8 x 14,6 cm. Geniet. 24 p. Vervaardigd in fotokopie in een oplage van 16 genummerde exemplaren. 3e, uitgebreide [= laatste, meest recente] druk.
€ 30
* Van Willem Frederik Hermans’ schrijfmachineverzameling (1980) tot en met Sal Santen, Cipier (1986).

40. (DE SLEGTE) Collectie van negen reclameuitingen van De Slegte: vijf geniete boekjes (mei/juni 1957, zomerkoopjes 1957, jan./febr. 1960, zomer 1992, ongedateerd), drie kranten (november 1968, december 1969, aug./sept. 1972) en een gevouwen flyer (ongedateerd).
€ 50
* Vooral de vroege boekjes zullen intussen onvindbaar zijn geworden.

41. DERKINDEREN, Antoon Het Ambacht III. Over kunst en ambachtsonderwijs. Lezing. Voor het eerst gedrukt in De Gids van juni 1902. Thans herdrukt door de zorgen van de Vereeniging ter Vereedeling van het Ambacht. Den Haag, Martinus Nijhoff, (1903). Ingenaaid. 60 p. Met vignetten, lettrines en typografie van Derkinderen. Op Van Gelder. 1e druk. Rugje verbleekt, maar een prima exemplaar.
€ 40
* Anders dan het ‘III’ doet vermoeden zijn er geen soortgelijke lezingen in boekvorm uitgegeven. Braches, Nieuwe Kunst Documentatie 298.

42. (DEYSSEL, Lodewijk van). STOKVIS, Benno J. Bibliographie betreffende K.J.L. Alberdingk Thijm. [Rotterdam, Brusse,] (1922). Garenloos in blind omslag. XXII p.
€ 22
* Overdruk in vijftig exemplaren uit A.J. [pseudoniem van K.J.L. Alberdingk Thijm], Multatuli, Multatuli en Mr. J. van Lennep (Rotterdam, Brusse, 1922). Met los bijgevoegde aantekening in het handschrift van Harry G.M. Prick: ‘Het overzicht van Thijms werken zelf bevat tal van onjuiste opgaven’.Van Beest 460: ‘Van de bibliografie door B.J. Stokvis zijn 50 overdrukken verschenen’

43. (DICKINSON, Emily). BUCKINGHAM, Willis J. Emily Dickinson. An annotated Bibliography. Writings, Scholarship, Criticism, and Ana 1850-1968. Bloomington, Indiana University Press, 1970. 24 x 16 cm. Cloth with dust jacket. xiv, 322 p. 1st edition. Fine copy with Very Good price-clipped DJ.
€ 18

43. DOES, Bram de Kaba-ornament. [Amsterdam], (De Buitenkant, 2005). Ingenaaid. (16) p. Gezet uit de Trinité 2 en gedrukt in een oplage van 500 exemplaren.
€ 15
* Voorproefje van de monumentale uitgave over het Kaba-ornament. Koppermaandaguitgave, aangeboden door Uitgeverij De Buitenkant, Zetterij Chang Chi Lan-Ying, Offsetdrukkerij Jan de Jong en Bram de Does.

44. DOOIJES, Dick A is geen aapje. Allegro affettuoso in A-groot, zijnde een keuze uit de vreemde metamorfosen van een letter, nagetekend en beschreven door Dick Dooijes. Amsterdam, De Buitenkant, 1994. Ingenaaid. (96) p. Met 92 tekeningen van Dooijes, die ook de tekst erbij schreef. 1e druk. Als nieuw.
€ 15
* Alleraardigst boekje met vele variaties op de letter A, uitgegeven ter gelegenheid van de 85e verjaardag van Dick Dooijes – de opvolger van S.H. de Roos bij Lettergieterij Amsterdam.

45. (DRUKKERIJ TRIO). SCHLESINGER, Stefan 40 jaar Trio. (Met originele enveloppe). Den Haag, Drukkerij Trio, 1938. 26 x 19 cm. 4 p. in stevig papieren omslag geplakt. Gedrukt in grijs, rood en zwart. Met bijbehorende, bedrukte enveloppe. 1e druk. Envelop aan de rand iets stoffig, verder mooi.
€ 65
* Prachtig luchthartig ontwerp van Stefan Schlesinger. Tekst over verleden, heden en toekomst van de drukkerij, in rood en zwart gedrukt.

46. (DRUKKERIJ TRIO). SCHLESINGER, Stefan Lettercomposities. (In: Halcyon. Driemaandelijks tijdschrift voor boek-, druk- en prentkunst. 5. Lente 1941). Rijswijk, A.A.M. Stols, 1941. 32 x 25 cm. Los titelblad en losse inhoud plus 9 bijdragen (katernen of bladen) in papieren portfolio. 1e druk. Portfolio deels verbruind. Met bibliotheekstempel, gedateerd 15 augustus 1941. Met inkt geschreven nummer op achterkant titelblad van het tijdschrift. Alle andere bijdragen gaaf en fris (dus ook de bijdrage van Schlesinger).
€ 60
* Het boek- en prenttijdschrift Halcyon, een paradepaardje van Stols’ uitgeverij, kon ondanks de beperkingen van de oorlog een luxueus uiterlijk vertonen omdat de bijdragen geheel verzorgd werden door drukkerijen, die zo ook reclame konden maken door hun beste beentje voor te zetten en duur materiaal te gebruiken. Frans Kerdijk, de eigenaar van Trio, vroeg Stols of zijn zwager een bijdrage kon leveren voor Halcyon. Trio zou die natuurlijk drukken. In 1941 was er al veel overheidsdiscriminatie van joden, en daarom verscheen Schlesingers bijdrage met in de inhoud op de plaats van de auteur drie sterretjes. Overigens staat zijn naam wel in het katern ‘Lettercomposities’ zelf.
Het betreft hier lettercomposities die Schlesinger verzameld had, initialen uit oude boeken die in catalogi en tijdschriften gereproduceerd waren, en moderne composities, o.a. van Schlesingers leermeester Julius Klinger, Imre Reiner, W.A. Dwiggins en ook Schlesinger zelf. De mise-en-page is eveneens van Schlesinger en het geheel is met het Eiberprocedé fraai in rood en zwart gedrukt op Hyacinth offsetpapier van papierhandel Bührmann – ook een van Schlesingers werkgevers.
De andere bijdragen aan dit nummer van Halcyon betreffen o.m. drukkersmerken in Nederlandse incunabelen, Vesalius, Jan Goeree, Dirk Harting en Japanse prenten. Stols leverde enkele recensies.

47. (DUMMY). KOOTEN, Kees van Verplaatsingen. Amsterdam, De Bezige Bij, 1993. Garenloos. 204 p. 1e druk. Vouw onderaan het boekblok.
€ 60
* Dummy: alleen de eerste negen pagina’s zijn bedrukt (met o.a. het complete eerste verhaal, ‘Ultima tule’). De omslagfoto is geheel anders. Achterzijde effen zwart.

48. EEKMAN, Nico Verbeeldingen. Portefeuille met 18 Houtsneden door Eekman 1921 ‘De Boeren’. (Prospectus). Blaricum, De Waelburgh, 1921. Oblong 12,5 x 28,5 cm. Alleen recto. Houtsnede en tekst in vette letters. Op flinterdun felgeel papier. Verticale vouw.
€ 25
* Bijzonder kwetsbaar, zeer zeldzaam reclameblad voor de prentenmap, die bestaat uit 18 houtsneden op Japans papier. Twaalf door de kunstenaar met de hand gedrukte exemplaren, afzonderlijk getekend en genummerd, kostten maar liefst 102 gulden per stuk, bijna drie keer zoveel als de 88 exemplaren gedrukt bij S.W. Melchior te Amersfoort. Dit is alleen de prospectus, niet de map zelf helaas! Zie afbeelding.

49. (ENITHARMON PRESS). HALLIWELL, Steven Alan Clodd and the Enitharmon Press. A Checklist of his Publications 1967-1987 and Private Printings 1958-1998. Compiled By Steven Halliwell. With a Tribute By Jeremy Reed. London, Enitharmon Press, 1998. Original cloth. 80 p. Printed in 250 numbered copies. With some tipped-in illustrations. 1st edition. Fine.
€ 25

50. EROTICA Bibliographical erotica collection. (Convolute of 7 nice and very rare publications of bibliographical interest).
Cloth-backed marbled binding with label ‘Der Privat-Druck’. 24 x 15 cm. Containing 7 publications and 7 prospects of lavish erotic book productions and sexological societies from Germany and Austria, 1908-1934. Many illustrated. All in very good condition.
€ 444
* 1. Baptista Mantuani. Carmen Elegantissimum. Einführung, Übersetzung und Anmerkungen von Prof. Leopold L. Wetzl. Vienna, Graphische Zentralverband für Österreich, 1934. Cover preserved. (40) p.
2. Bibliotheca Erotica et Curiosa. Katalog. [Alfred Klement von Treldewehr], 1925. Cover preserved. 16 p. with 10 tipped-in plates plus one on the cover.
3. Der Privatdruck. Erster Katalog erotischer Mappen, Bilder u. Bücher. (Preceded by:) Literarische Beilage. No place or publisher, 1924. VIII, 16 p. Printed in 500 numbered copies, the ‘Beilage’ with a different number. With 9 tipped-in illustrations, some in colors. Cover preserved. A catalog of 71 erotic publications. With penciled name ‘Herr Hinterberger’.
a. Prospect for Thurn, Fritz. Die Liebesschule der Aspasia. 1932. 4 p.
b. Prospect for erotic private publications that were confiscated in Germany. Versandbuchhandlung Saalfeld in Tschechien. About 1933. 1 p.
4. Hauptverzeichnis, Streng vertraulich! Catalog for erotic books, plate collections and photos. Together 35 numbers. Germany, about 1930. 6 p.
c. Advertising leaflet for Internationale Vereinigung zum Studium der Sexualwissenschaft. Wilmersdorf-Berlin, Willy Schindler, 1908. 6 p.
d. Advertising leaflet and letter for Studiengesellschaft für Triebforschung. Berlin, about 1930. President: Ernst Schertel. 4 + 1 p.
e. Advertising leaflet. Einladung zur Subskription! In Kürze erscheint Tagebuch der Madam Violet. [Berlin, Eckstein, 1908]. 2 p.
5. RODE, Walter. Erotische Literatur. Zwei Verteidigungsreden. Wien-Leipzig, L. Rosner & C.W. Stern, 1912. 28 p. Cover preserved.
f. Prospect for Giacomo Casanova, Memoiren. Eingeleitet von Franz Blei. Berlin, Neufeld & Henius, (about 1925). 4 p. with tipped-in color plate by Fernand Schulte-Wettel.
g. Prospect for Giovanni Boccacio. Decameron. Vorwort von Klabund. Berlin, Neufeld & Henius, (about 1924). 4 p. with tipped-in color plate by Lucian Zabel.
6. Sexualkundliches Wissensmagazin. Ein Führer auf dem Gebiete sexualwissenschaftlicher Literatur. Vienna, Institut für Sexualforschung, [1931?]. (2), 48, (2) p. Richly illustrated. With an article about the Vienna Institute for Sexual Research, and an illustrated price list of 33 sexuological books. Cover preserved. With a rubber stamp of Kurt Bacsics Buchversandhaus in Vienna. In fact an extensive advertising prospect for the Institute and its book publications. Including two tipped-in prospects and a color frontispice.
7. Aus der Autographenkiste des Berliner Bibliophilen-Abends. Berlin, Generalversammlung der Gesellschaft der Bibliophilen, 1910. 8 p. Printed in 350 numbered copies. Cover preserved. Humoristic collection.
Various nice and very rare publications of bibliographical interest.

51. (FABRIANO PAPER). S.A. CARTIERE PIETRO MILIANI Lombardia Covers. (Sample book) Fabriano, Société Anonyme Cartiere Pietro Miliani, (about 1910-1930). Original wrappers. 24 p. Upper cover slightly soiled, otherwise a fine copy.
€ 30
* Attractive sample book containing 7 different colors (stamped 2193-2199) of handmade cover papers of the Lombardia brand, called after various cities in Northern Italy, e.g. Como, Cremona, Milano, Mantova. With 7 beautiful different designs of printing and embossing. Cover shows the address of the sales agent in Belgium. The company was a S.A. from 1906-1931.

52. FENIKS-REEKS Boeken en schrijvers uit de zesde Feniks Reeks. Met portretten. (&) De zevende Feniks Reeks (&) De achtste Feniks Reeks. Antwerpen, Het Kompas, (ca. 1938-1940). Geniet. 24; 24; 8 p. Nette conditie. Vage stempels van de Brusselse boekhandel Gudrun.
€ 50
* Mooi verzorgde boekjes. Nr 8 is veel eenvoudiger dan de twee andere, maar dat verscheen dan ook (volgens pen-notitie) in oktober 1940. Met portretten en citaten van o.a. Ernest Claes, Herman de Man, Top Naeff, Leo Meert en Marianne Philips. Ook Russen en Noren zijn vertegenwoordigd, o.a. Dostojewski en Hamsun.

276895a53. FUMOUZE-ALBERSPEYRES, Victor Le Livret de l’Enfant (notes sur la santé des Enfants). Parijs, eigen beheer, [1906]. Gelakt karton, rijk gedecoreerd in blinddruk. Alle sneden verguld. 140 p. met 4 gekleurde illustraties buiten de tekst en een uitslaande tabel. Voorkneep onderaan beschadigd, enige slijtage op de hoekjes en uitstekende delen.
€ 25
* Buitengewoon merkwaardig gezondheidsboekje ten bate van kleine kinderen, uitgegeven door een fabrikant van geneesmiddelen. De band is eveneens op zijn quasi-gotisch versierd met vensters en bladeren, ranken en gotisch beletterde guirlandes, een ontwerp van Eugène Belville. Het is versierd met quasi-middeleeuwse illustraties in kleuren en romantische, met kinderen en andere figuren bevolkte randlijsten door de Franse miniaturist Joseph Van Driesten (1853-1923). Met invulpagina’s om gewicht en gezondheid van Uw Boreling bij te houden – en enkele pagina’s zijn inderdaad ingevuld, in 1929. Curieus!

54. (GEMEENSCHAP, De) Hart zonder land – Albert Helman. En ùw hart? (Bijlage van De Gemeenschap October 1929). Utrecht, De Gemeenschap, 1929. 27 x 22 cm. Tweezijdig bedrukt. Oranjerood en zwart op lichtgeel papier. Horizontale vouw, verder gaaf. Klein stempeltje op achterkant.
€ 65
* Kernachtige advertentie met gebruikmaking van de tekening van Charles Eyck. Op achterzijde recensiecitaten.

276715a55. GETUIGSCHRIFT Vereerend Getuigschrift van de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel voor K. Jacobsen wegens getrouwe plichtsbetrachting gedurende 40-jarigen dienst als Kraanvoerder bij Van Gelder Zonen N.V. te Renkum. Arnhem, Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, 1955. 40 x 49 cm. In bewerkte houten lijst, achter glas. Litho gedrukt in geel en zwart met afbeelding van een werker in een industrielandschap (ontwerp M.P. van Reen, jaren 30?). Gesigneerd door provinciale en landelijke bestuursleden. Karton op achterkant gevlekt.
€ 65
* Als kraanmachinist van Van Gelder, sinds jaar en dag de aanzienlijkste papierfabriek van Nederland, moet K. Jacobsen het papier van talloze van die begeerlijke luxe boekuitgaven uit de jaren 20 en 30 versleept hebben.

56. GIDE, André – Raoul SIMONSON Bibliographie de l’oeuvre de André Gide. Maestricht, Boosten & Stols, 1924. 24 x 16 cm. Orig. wrappers. (2), 42 p. Uncut. Printed in 250 numbered copies. First Edition. A bit worn.
€ 15
* With a portrait of Gide.

57. (GIDE, André). DIJK, C. van Alexandre A.M. Stols en André Gide. (Met een ingeplakte houtgravure door Alfred Latour [voor Gide’s Le Voyage d’Urien]). Oosterhesselen, De Klencke Pers, (1991). 29,0 x 19,5 cm. Ingenaaid met omslag. (4), 18 p. Vervaardigd in een oplage van 28 genummerde exemplaren. 1e druk. Met een ingeplakte ‘verbetering’ op de colofonpagina.
€ 45
* Lettersnider-reeks 5.

58. GRAAF, W. de Het aangeraakte boek. (Woubrugge, Avalon Pers, 1991). Cahiersteek. Leporello in omslag. Gezet uit de Plantijn en gedrukt in een oplage van 30 exemplaren.
€ 25
* Uitgegeven ter gelegenheid van een bijeenkomst van het door Jelle Pijpers opgerichte gezelschap Het Aangeraakte Boek, De tekst gaat over een bezoek aan Van Oudshoorn.

62. GRAFISCH TIJDSCHRIFT De Tampon. Orgaan voor de leerlingen en oud-leerlingen der school voor de grafische vakken te Utrecht. 33 losse nummers van februari 1929 t/m maart 1940. Utrecht, School voor de Grafische Vakken, 1929-1940. Geniet. Ca. 20 p. per nummer. 1e druk. Met de kleurige omslagen. Nietjesroest, omslagen soms iets verkleurd.
€ 150
* Informatief technisch-grafisch maandblad, een aantal losse nummers uit de 9de-20ste jaargang. Kleurige omslagen, ook met kleurige (meegeniete of ingeplakte) bijlagen, sommige nummers van kadering in kleur voorzien.

63. GRAFISCH TIJDSCHRIFT De Tampon. Orgaan voor de leerlingen en oud-leerlingen der school voor de grafische vakken te Utrecht. 5 verschillende kerstnummers: 1923, 1924, 1934, 1940 en 1947. Utrecht, School voor de Grafische Vakken, 1924-1947. Geniet. Ca. 80-192 p. per nummer. 1e druk. Met de kleurige omslagen. Wat slijtage en verkleuring. Van 1923, 1924 en 1940 ontbreken een paar ingeplakte bijlagen.
€ 60
* Informatief technisch-grafisch maandblad. De kerstnummers omvatten traditioneel de nummers 1, 2 en 3 van de nieuwe jaargang. Bijgevoegd: duplicaat van 1934.

64. GRAFISCH TIJDSCHRIFT Grafische Revue. 19 losse nummers van juni 1931 t/m juni 1936. Amsterdam, Bond van Typografische Studiegezelschappen, 1931-1936. Geniet. 16 p. per nummer. 1e druk. Met de kleurige omslagen, maar zonder de bijlagen (op één nummer na). Nietjesroest, omslagen soms iets verkleurd.
€ 65
* Informatief technisch-grafisch maandblad, een aantal losse nummers uit de 15de-20ste jaargang. Inclusief het allerlaatste nummer, dat verscheen in juni 1936.

65. GRESHOFF samenst., J., VERHAEREN, Emile, voorwoord A la gloire de la Belgique. Anthologie de la littérature belge. Avec une lettre-préface de Émile Verhaeren / Les écrivains d’expression francaise. Amsterdam, S.L. van Looy, 1915. 18 x 14 cm. Verguld linnen. 320 p. ‘Couverture et titre par J. van Krimpen’. 1e druk. Band wat gevlekt. Enkele roestplekjes.
€ 25
* Voorin de handtekening van Maurits Esser (1876-1951), die romans schreef onder het pseudoniem Gerard van Eckeren, en die bevriend was met samensteller Jan Greshoff. Vroeg werk van Jan van Krimpen.

66. GRESHOFF, J. (als:) Otto P. REYS Dichters in het Koffyhuis. Herinneringen door Otto P. Reys. Met een woord vooraf door J. Greshoff. Baarn, Hollandia, 1925. Ingenaaid. 108 p. Geïllustreerd met ingeplakte portretjes. 1e druk. Zeer net exemplaar.
€ 20
* Onderhoudend boekje, o.a. over het ‘Koffiehuis met de Roode Buisjes’, en over andere Haagse, Bergense, Brusselse, Parijse en Italiaanse cafés. Met ingeplakte portretten, gedrukt in bruinrood, van allerlei schrijvers, o.a. Van Nijlen, Greshoff, ‘Reys’, Minne, Papini, Soffici, Prampolini, Van Schendel en een onwaarschijnlijk plaatje van Bloem. Ook over Roland Holst en de Rolls-Royces van Martinus Nijhoff en P.N. van Eyck.

67. GRUNBERG, Arnon Kleine expositie van fraai gedrukt werk van Arnon Grunberg. (Romeins genummerd en gesigneerd). Amsterdam, De Slegte, 1999. Vouwblad.
€ 35
* Eén van de 100 [= 116] exemplaren voorzien van een genummerde en door de auteur gesigneerde sticker, waarbinnen dit één van de 16 Romeins genummerde exemplaren is. Minicatalogus, uitgegeven ter gelegenheid van de 20th European Antiquarian Book Fair in de RAI in Amsterdam (later in de PTA, nu in het Marriott hotel). Wuijts E-4 (noemt geen Romeinse nummering).

27690468. GUMBERT (red.), H.L. Folium. Utrecht, Beijers, 1951-1957. Complete set van vijf jaargangen, alles wat verscheen. 30 nummers in 15 afleveringen (enkele dubbelnummers, driedubbelnummers en zelfs één zesdubbelnummer!).
€ 60
* De volledige titel van dit boekentijdschrift luidt: ‘Folium librorum vitae deditum’, wat ‘blad gewijd aan het boekenleven’ betekent. Het werd uitgegeven door het indertijd zeer gerenommeerde Utrechtse antiquariaat en veilinghuis J.L. Beijers. Het stond onder redactie van de bekende veilinghouder H.L. Gumbert (1903-1994). Folium bevat bijdragen van onder andere M. Buisman, Dick Dooijes, H. de la Fontaine Verwey, G.H. ‘s-Gravesande (over De Zilverdistel), H.L. Gumbert, Abraham Horodisch, Chris Leeflang (over Stichting De Roos) en de toen nog piepjonge Johan Polak.
Over dit tijdschrift leze men: P.J. Buijnsters, ‘Het Utrechtse boekentijdschrift Folium (1951-1957)’. In: Geboekt in jaargangen. Anderhalve eeuw boekentijdschriften in Nederland (speciale aflevering van De Boekenwereld, jaargang 10, afl 5), p. 80-83 & 112.

70. HEINEMANN The Autumn Books of William Heinemann Ltd. Londen, William Heinemann, 1929. Original gilt wrappers. 32 p. First edition. Gold on cover a bit dull. A little wear.
€ 15
* With a window bill for one of the new books advertised (The Dark Mile by D.K. Broster).

72. HERTOG, Ary den / SIJTHOFF Twee reclamebiljetten voor romans van Ary den Hertog: Machtig Holland & Vrouwen naar Jacatra. Leiden, Sijthoff, 1941. Beide 29 x 22 cm. Eenzijdig bedrukt in rood en zwart, met afbeelding van het omslag. Iets beschadigd aan de rand. Beide met blauwe potloodstrepen.
€ 50
* Dergelijke reclame-affiches voor de boekhandel zijn zeer zelden bewaard gebleven. Ary den Hertog (1889-1958) was vooral actief als toneelschrijver met historische belangstelling.

73. HOLKEMA & WARENDORF, Van Collectie uitgeversreclame, vnl. uit 1980-1990. Bijna 20 stuks. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1960-1990. Verschillende formaten. Goede staat.
€ 25
* Seizoensaanbiedingen en reclame voor losse boeken.

74. HOLLANDSCHE REVUE, De Na één jaar. (Prospectus). Haarlem, Erven Loosjes, 1897. 26 x 21 cm. Vouwblad. Gedrukt in rood en zwart. Met afbeelding. Lichte roestzweem. Eén klein ezelsoortje.
€ 25
* Opvallende prospectus voor het in 1896 opgerichte tijdschrift, dat floreerde onder de redactie van Frans Netscher. Met afbeelding van de jonge Wilhelmina, Zola, Rhodes, Kitchener en enkele andere belangrijke personen uit de tijd, gevolgd door een aanprijzing van het jonge maandblad met citaten van o.a. P.H. Ritter en uit verschillende tijdschriften, en een beschrijving van de inhoud.

75. (HOOGHE, Romeyn de). LANDWEHR, J. Romeyn de Hooghe (1645-1708) as book illustrator. A bibliography. Amsterdam-New York, A.L. van Gendt – Abner Schram, 1970. 27 x 19 cm. Original cloth with dust jacket. 248 p. Illustrated. 1st edition. Excellent condition.
€ 45
* Standard work about the great Baroque illustrator, called the first great modern graphic satirist by Simon Schama.

76. INCUNABULA IN ROMANIA Catalogul incunabulelor. Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1979. Gilt cloth with dust jacket. 124 p. Illustrated. In Rumanian. Excellent condition.
€ 25
* Detailed and illustrated descriptions of 84 incunables of the Central University Library of Cluj in Romania and 5 others from the National Museum of Romanian History in Bucharest in alphabetical order. = Inkunabel-Katalog Rumänien.

77. (INTERNATIONAL ADVERTISING ART). FRENZEL, H.K. (ed.) Gebrauchsgraphik/ International Advertising Art. Monatsschrift zur Förderung künstlerischer Reklame./ Monthly Magazine for Promoting Art in Advertising. Vol. 6 Nr. 12, 1929. (Complete). Berlin, Phönix Illustrationsdruck-Verlag, 1929. 28 x 24 cm. Original wrappers. (16), 86, (32) p. First edition. Spine a bit worn, cover a bit soiled.
€ 40
* Panorama of international advertising artists. With all the colorful illustrations (advertisements). Richly illustrated in red and black. Scan shows lower cover.

78. JANSSEN, Frans A. De Albion Handpers in het Drukhuis. Amsterdam, Het Drukhuis, 1974. Omslag van Zaans Bord met cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt met verschillende lettertypen in een beperkte oplage op twee verschillende soorten papier. 1e druk.
€ 15
* Geschiedenis van Albion-handpersen. Dit is nummer 29 van de oplaag.

79. JOHNSON, Charles Plumptre Hints to Collectors of Original Editions of the Works of William Makepeace Thackeray. London, George Redway, 1885. Original Vellum. (4), 52 p. Printed in red and black on Spalding laid paper in 550 copies. Uncut. 1st edition. Spine darkened and a bit worn. Slightly soiled.
€ 25
* Delicious for book collectors, full of fascinating judgments: ‘so many people still collect the books that other people want, rather than those they want themselves’.

80. (JUNG, Carl Gustav) Collectie van 6 prospectussen van Nederlandse uitgaven. Rotterdam, Lemniscaat, ca. 1977-1993. A4 en octavo. In totaal zo’n 52 p. Toegevoegd: tien krantenknipsels uit dezelfde periode, waaronder een uitgebreide boekbespreking van Harry Mulisch, een column van Jan-Hein Donner en een ingezonden brief van Andreas Burnier.
€ 15
* Tijdsbeeld van een recent verleden!

81. KALDEWEY PRESS Catalogue Kaldewey Press New York New York, Kaldewey Press, 1984. Max. 30.5 x 17 cm. Orig. decorated wrappers. 32 p. First edition. Pointed tip slightly worn (as usual).
€ 20
* Curious irregular pentagon catalogue of the first-rate private printer/publisher Gunnar Kaldewey. The catalog has the form of the Poestenkill tower, in which the press was located.

82. KALDEWEY, Gunnar A. Fächer des 18. Jahrhunderts, ausgestellt in San Francisco, Californien, International Antiquarian Book Fair 29.1.-1.2.1981. Aus der Fächersammlung Gunnar A. Kaldewey. Düsseldorf-New York, Gunnar A. Kaldewey, 1980. Book in the form of a hand fan. Original stiff paper wrapper, blindstamped and printed. With original printed envelope, adressed and postage stamped (a bit out of form). 64 p. 30 b/w illustrations with explanations printed in purple on the reverse. 1st edition. Fine condition.
€ 75
* With a pink price leaf. The delicate catalog is still in excellent condition because of the cardboard envelope. Very rare.

83. (KICKSHAWS). CROMBIE, John Portrait évolutif du typographe. Fait par lui-même en collaboration avec sa presse en douze passages a partir des trois couleurs primaires. Paris, Kickshaws, 1988. 16 x 16 cm. Original folding wrappers. (28) p. With colourful typographic illustrations by the author. Designed and written by Crombie, and printed in 60 numbered copies. 1st edition.
€ 45
* Self portrait of the typographer in 12 passages starting with the three primary colors.

84. (KOMRIJ, Gerrit) Gerrit Komrij 60. En daarvan wilde hij leven! Verkooptentoonstelling van manuscripten & documenten [&] auteursexemplaren van eigen werk. 31 maart-21 april 2004. (Met een voorwoord door Gerrit Komrij). Leiden, antiquariaat AioloZ, 2004. Linnen met stofomslag en cellofaan omslag. 64 p. Illustraties in kleur. 1e druk.
€ 75
* 298 nummers Komrij. Eén van de 100 door de jubilaris genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren, gebonden in heellinnen.

87. (KRIMPEN, J. van). GRESHOFF, J. Het Jaar der Dichters. Muzenalmanak voor 1915. Samengesteld door J. Greshoff. Amsterdam, Van Looy, 1914. Losse katernen in omslag. 144 (= 86, zie verderop) p. Omslag, typografie en prachtige initialen van Jan van Krimpen. Onafgesneden. Gezet uit de Hollandsche Mediæval van S.H. de Roos. 1e druk.
Incompleet exemplaar: enkele katernen (pagina 9-56) ontbreken.
€ 35
* Eén van de 15 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Haesbeek-Hollandsch van G.H. Bührmann. Dit is nummer ii, op naam gedrukt voor C. Mensink. Deze bekende almanak – met werk van o.a. Bloem, De Haan, Van der Leeuw, Van Nijlen en Roland Holst – in zijn meest begeerlijke uitvoering en tevens het eerste boek volledig ontworpen door Jan van Krimpen, maar incompleet. Een poor man’s luxe Van Krimpen.

88. (KRIMPEN, J. van). BOUTENS, P.C. (vert.). SOFOKLES Sofokleous Oidipous Tyrannos. Koning Oidipoes. De Grieksche tekst werd herzien en in Nederlandsche verzen overgebracht door P.C. Boutens. (Proefblad). Haarlem, Enschedé, 1929. 33 x 24 cm. Tweemaal gevouwen blad, aan één kant bedrukt. (8) p. Typografische verzorging door J. van Krimpen. Hoekjes iets gekreukt.
€ 40
* Alleen de titelpagina en de eerste twee pagina’s van de tekst, een in het Grieks en een in het Nederlands. Zo te zien geen afwijkingen in de druk, maar wel in het papier: het is niet geschept, maar vrij gewoon wit schrijfpapier. Plechtige typografie van Jan van Krimpen. Proefblad gedrukt in enkele exemplaren. == Proof leaf of title and the first two pages of text in Greek (Antigone) and Dutch (Lutetia) issued in very few copies.

91. KRIMPEN, Jan van Over het ontwerpen en bedenken van drukletters. (Luxe-exemplaar). Adam, De Buitenkant, 1990. Verguld halfmarokijn met gemarmerde platten. 168 p.
€ 60
* Eén van de 60 luxe-exemplaren die fraai werden gebonden door Erik Schots.

94. KUNSTENAARSBOEKBANDEN Handeinbände. Internationale Beispiele aus den Jahren 1970 bis 2000. Vorgestellt von der Vereinigung >Meister der Einbandkunst<. Hamburg, Maximilian-Gesellschaft, 2004. 32 x 23 cm. Linnen met rugetiket. 204 p. Gedrukt in 1100 exemplaren. 1e druk. Prachtexemplaar.
€ 30
* Ruimhartig opgezet boek met kleurenafbeeldingen van 79 boekbanden uit verschillende Europese landen, onder meer van elf Belgen en een Nederlandse – met uitvoerige beschrijvingen.

95. LARBAUD, Valery – STOLS, A.A.M. Correspondance. 1925-1951. Édition établie par Christiane et Marc Kopylov avec une Introduction de Pierre Mahillon. Paris, Éditions des Cendres, (1986). Two volumes in slipcase. 320; 112 p. Printed in 1500 numbered copies. With advertising slip (‘La passion du livre’). First edition. Slipcase a bit discolored.
€ 25
* The second volume contains an index with extensive explanations, a short bibliography of Stols in French, a bibliography and additions.

97. LAURIE, T. Werner Typed and signed letter to James B. Pinker, Esq., dated ’12th January 1910′. 25,7 x 20,0 cm. 8 lines. On paper with printed publisher’s mark. About possible publication of a book by the physician Dr. Max Herz about New Zealand. And indeed, New Zealand, the Country and the People was published by Laurie in 1912.
€ 30
* ‘Dr. Herz’s book would be an excellent one for encouraging emigration, and perhaps he can use his influence with the New Zealand Emigration Office to purchase part of the edition’. Thomas Werner Laurie, born from a Scots father and a German mother, published countless daring, modern and/or Great World Books between 1904 and 1944: Oscar Wilde, Joseph Conrad, Upton Sinclair, Edward Carpenter, Yeats and others.

98. (LAWRENCE, D.H.). ROBERTS, Warren A Bibliography of D.H. Lawrence. London, Rupert Hart-Davis, 1963. Cloth with dust jacket. 400 p. Illustrated. First edition. DJ not perfect (but VG), book in excellent condition.
€ 25

99. LE GALLIENNE, Richard Limited Editions. A Prose fancy: together with Confessio Amantis, A Sonnet. (Bookplate of Gerrit Komrij). London, Privately Printed for Richard Le Gallienne, Elkin Mathews, John Lane and their friends, Christmas, 1893. 16 x 12 cm. Original Ingres paper wrappers pasted on laid text paper with original vellum paper backing. (4), 16 p. Printed in red and black (in 700 copies). First edition. Wrappers a bit soiled. With the tiny bookplate of Gerrit Komrij.
€ 30
* A little book full of funny love for rare books: “WHY does the heathen so furiously rage against limited editions, large papers, first editions, and the rest?” “YES, ‘from scarped cliff and quarried stone,’ Nature cries, ‘Limit the Edition! Distribute the type!’ Though in her capacity as the great publisher she has been all too prodigal of her issues, and ruinously guilty of innumerable remainders.”
We added a book in the same vein: The Book Bills of Narcissus. An Account Rendered by Richard Le Gallienne. Leicester-Nottingham, Frank Murray Derby, 1892. 2nd edition. With the bookplate of Gerrit Komrij. Some wear.

100. LE GALLIENNE, Richard Orestes. A Tragedy. With ALS to Perriton Maxwell, in a nice box. New York, Mitchell Kennerley, 1910. Cloth-backed boards. (10), 52 p. Printed in red and black. 1st edition. With tipped-in newspaper picture of the author. Bookplate of Geo. A. Zabriskie pasted over another bookplate. With an autograph letter signed by Le Gallienne to Perriton Maxwell, dated ‘Woodstock, N.Y./ Oct. 14, 1919’.
€ 125
* Contained in a portfolio in an attractive morocco-backed slipcase with richly gilt spine, title ‘Orestes/ ALS/ Richard/ Le/ Gallienne’. Somewhat coquetish Le Gallienne mentions he is glad to accept Maxwell’s invitation to send more of his works to him. Amos Perriton Maxwell (1866-1947) was for a long time editor of various magazines before embarking upon a career as a novelist.

101. (LEHMANN, L.Th.). J. BERNLEF en K. SCHIPPERS Gesprek met L.Th. Lehmann. Drukproef van het interview, verschenen in De Gids van juni 1964. (18) p.
€ 15
* Drukproef met een twaalftal typografische correcties in inkt door een redacteur.

102. LEESVERSLAGEN Album met leesverslagen van verschillende, hoofdzakelijk Nederlandstalige boeken, geschreven van 21 november 1939 tot en met oktober 1945. Album met chromolithografische versiering uit ca. 1900 met opdruk ‘Blätter zur Erinnerung’. Voorin is een kaartje geplakt van ‘Baronne d’Avernas-Salvador’ met adres in Parijs en het jaartal 1903, en de opdracht ‘Voor Adé en Korporaal’. Met acht dichtbeschreven bladzijden en een aantal ingeplakte knipsels die er niets mee te maken lijken te hebben. De aardige boekband is sleets.
€ 60
* Met leesverslagen van De Patriot van Pearl Buck, Das grosse Einmaleins en Shanghai-hotel van Vicky Baum (3 pagina’s), twee boeken van Sigrid Undset, Katrina van Sally Salminen, Hilde van Anne de Vries, Adat van M. Renes-Boldingh, Apollyon van F. Bordewijk (15 regels), Het cymbaal van Gilles Stavelot en My son, my son van Howard Spring. Mooi tijdsbeeld.

103. LEOPOLD, H.P. (Uitgeverij) Collectie prospectussen. 1946 – jaren 90.
€ 45
* Naoorlogse uitgeversreclame van uitgeverij Leopold. Circa 75 stuks: voor- en najaarsaanbiedingen en speciale folders. Verschillende formaten.

104. (LEOPOLD, H.P.) Collectie van 25 prospectussen. Den Haag, H.P Leopold, 1955-1977 (vooral 1955-1964). 21 x 13,5-15 cm. Geïllustreerd. Omslagen veelal in kleur.
€ 45
* Aardige collectie halfjaarlijkse uitgeversfolders, met de nieuwe boeken van Leopold. Veel Johan Fabricius en Willy Corsari, maar ook Frits Huël, Rie Cramer, Evert Zandstra, Miep Diekmann en Dolf Verroen. Enkele omslagen met een fraaie foto. Het voorjaarsprospectus van 1961 heeft een omslagtekening van Tonke Dragt. Twee doubletten.

105. LERNER, Abe Assault on the Book. A critique of Fine Printing at Private Presses in the United States today. Bird & Bull Press, 1979. Original wrappers. 16 p. Printed in 200 copies ‘as a token of my appreciation for the continued support of those agreeable people who comprise my Standing Order List’. 1st edition.
€ 30
* Signed by Lerner under the colophon with the date ‘April 20, 1979’. Abe Lerner (1908-2002) was an avid book collector and connoisseur.

106. LETTERGIETERIJ “AMSTERDAM” Typografische Mededeelingen. 27e jaargang, 1931. [Amsterdam], Lettergieterij “Amsterdam” voorheen N. Tetterode, 1931. 26 x 21 cm. Onbedrukte halflinnen bibliotheekband. 88 p. Omslagen meegebonden. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Iets bijgesneden, maar verder in prima conditie, zonder stempels.
€ 75
* Het kwartaalblad van de Lettergieterij “Amsterdam”. Aandacht voor de nieuwe letter Nobel. Opvallend moderne vormgeving met felle steunkleuren. Veel aantrekkelijke advertenties.

107. (LOGHUM SLATERUS, VAN) Voornaamste uitgaven van N.V. Van Loghum Slaterus’ Uitgeversmaatschappij. Arnhem, Van Loghum Slaterus, 1930. 22 x 14 cm. Ingenaaid. 48 p. Geïllustreerd. Heel vage roestvlekjes.
€ 20
* Belangrijk in deze uitvoerige catalogus zijn de afbeeldingen van schier onvindbaar geworden (stof)omslagen van o.a. J. Franken Pzn., Fokko Mees, H. Th. Wijdeveld en Dick de Wilde.

108. LOMMEN, Mathieu Het boek van het gedrukte boek. Een visuele geschiedenis. Amsterdam, Amsterdam University Press, 2012. 33 x 24 cm. Linnen met stofomslag. 464 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Als nieuw.
€ 25
* Prachtig koffietafelboek op groot formaat over de geschiedenis van boeken.

109. LOOSJES, Vincent Geschiedenis van de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels. 1815-1915. Met platen en portretten. Amsterdam, Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels, 1915. Rijkverguld leder (ontwerp J.B. Heukelom). XII, 172 p. Niet afgesneden. Kop verguld. Geïllustreerd. 1e druk. Band vooral aan de randen geschaafd. Exlibris.
€ 75
* Informatief boek met prachtig verguld bandontwerp, maar helaas is de luxe boekband in matige staat.

110. (MAASTRICHT). NORTON, André Zijn lijk lag in Maastricht op straat. (Proef van het omslag). Laren, A.G. Schoonderbeek, [1956]. 22,3 x 29,9 cm. Omslagillustratie en rugtitel gedrukt op kunstdrukpapier.
€ 35
* Omslagproef van de gedeeltelijk in Maastricht spelende detectiveroman (oorspronkelijke titel: At Swords’ Points, 1954).

112. (MANN, THOMAS). BÜRGIN, Hans Das Werk Thomas Manns. Eine Bibliographie unter Mitarbeit von Walter A. Reichart und Erich Neumann. Frankfurt, S. Fischer Verlag, 1959. Original gilt cloth with (worn) spine ticket. 320, (20), 16 p. First edition. Ex-library copy with two nice bookplates. No stamps, but a number written on the spine and a bit of wear.
€ 25
* In this copy at the end 20 blank pages have been bound plus a second time the 16 first pages of this book. Still a useful standard bibliography.

113. MARDERSTEIG, Giovanni On G.B. Bodoni’s Type Faces. Verona, Officina Bodoni, 1968. 25 x 17 cm. Omslag van Roma-papier, ingenaaid met flappen. (4), 36 p. Gedrukt in 200 exemplaren op geschept velijnpapier. Kleine beschadiging en onopvallend vlekje onderaan het omslag.
€ 190
* Lezing geïllustreerd met buitengewoon fraaie letterproeven van Bodoni-types, bedoeld als herinnering aan een voordracht van Mardersteig bij de Morgan Library in New York.

114. (MEDIAEVAL ILLUSTRATED BOOKS). TONIOLO, Federica, & GNAN, Pietro Splendore nella regola. Codici miniati da monasteri e conventi nella Biblioteca Universitaria di Padova. Padua, Biblioteca Universitaria di Padova, 2011. Square 22 x 24 cm. Original stiff wrappers. 180 p. Illustrated. First edition. Fine. With errata leaf.
€ 28
* Extensive catalog of an exhibition about miniatures in mediaeval books, manuscripts produced in Italy between about 1100 and 1500. In Italian.

115. METHUEN & Co. Messrs. Methuen’s Sixpenny Books. (Publisher’s advertising folder). London, Methuen & Co., about 1907. 18 x 12 cm. 4 p. Printed in blue, green and black. Fine condition.
€ 15
* Fine art nouveau cover after a painting, followed by a three-page list of titles. Rare trade pamphlet.

116. (MINCO, Marga). OOIEVAARS Ooievaars. Het goede boek voor iedereen (2 varianten). (&) Tweede Klepperconcert van de Ooievaars. Amsterdam, Bert Bakker, [1956, 1957 en 1959]. Twee reclamefolders voor Ooievaar Pockets. Gebruiksspoortjes.
€ 25
* Mooi vormgegeven folders. De eerste, van december 1956, vermeldt Minco niet. In de tweede (juli 1957) wordt Het bittere kruid aangekondigd, in het Klepperconcert (november 1959, ontwerp Herman Berserik) wordt de derde druk vermeld.

117. MORISON, Stanley L’art de l’imprimeur. Deux cent cinquante reproductions des plus beaux spécimens de la typographie depuis 1500 jusqu’à 1900. Paris, Dorbon-Ainé, (1925). 28 x 22 cm. Pleine toile. (16), 244, (2) p. Avec 244 pages d’illustrations. Édition française. Quelques rousseurs.
€ 25

118. (MORRIS, William – KELMSCOTT PRESS). ROBINSON, Duncan William Morris. Edward Burne-Jones and the Kelmscott Chaucer. [Kingston, Rhode Island], Moyer-Bell, [1986]. 32 x 26 cm. Linnen met stofomslag. 116 p. Geïllustreerd. 2e druk. Gaaf.
€ 22
* Titeluitgave van de eerste druk van 1982. Zeer informatief over de Kelmscott Press.

119. (NABOKOV, Vladimir) Vladimir Nabokov bij De Bezige Bij. Amsterdam, De Bezige Bij, (1990). A5-formaat. Geniet. Geïllustreerd. Geheel gedrukt op blauw papier. 1e druk.
€ 25
* Uitnodiging tot intekening op de eerste tien vanaf februari 1991 te publiceren vertalingen van Nabokov. Schaarse, informatieve uitgave.

120. (NIEUWE GIDS, De) Prospectus voor De Nieuwe Gids. Den Haag, Electrische Drukkerij Luctor et Emergo, 1911. 14 x 10,5 cm. Geniet. 16 p. met omslag. Rugje doormidden.
€ 25
* Zeer aantrekkelijke prospectus: De Nieuwe Gids op miniformaat! De voorzijde van het omslag van het nummer van januari 1911 is tot de helft verkleind tevens de voorzijde van deze reclamefolder. Met voorwoord van de uitgeefster, afbeeldingen van ingebonden jaargangen, de geschiedenis in ’t kort, persstemmen bij het 25-jarig bestaan en een intekenbon.

121. NIEUWE WIEKEN Uitgeversdrukwerk 1957-1968. Collectie van 6 publicaties: Najaarsaanbieding 1963, voorjaar 1964, najaar 1964, voorjaar 1966 en voorjaar 1968. Plus een prospectus voor De laatste nijdas van Gerald Green en enkele andere boeken, in pen gedateerd ‘okt. 57′. Leporello’s (6 p. elk), een vouwblad en een boekje van 8 p. Geïllustreerd.
€ 45
* Uitgeverij Nieuwe Wieken, opgericht in 1947 en volgens Paul Arnoldussen door eigenaar J. Blazer in de jaren zeventig verkocht, had patent op populaire boeken, vaak flink seksueel gekruid – en vaak uit het Amerikaans vertaald. Fraaie vormgeving met opvallende foto’s.

122. NIJGH & VAN DITMAR De Gele Serie. Politie- en misdaadromans. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, [1960]. 6 x 5 cm. (20) p. incl. omslag. Gedrukt op geel papier. Minieme beschadiging, maand van verschijning achterop geschreven.
€ 20
* Opmerkelijke boekreclame op allerkleinst formaat, een rokende revolver voor- en achterop. Adverteert voor 9 misdaadromans (zes van Frank Arnau), met korte inhoud en een fotografische illustratie. De scan laat voor- en achterkant van het omslag zien.

123. NIJGH & VAN DITMAR Een boek is als een schip. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, [1931]. Ingenaaid. 64 p. Geïllustreerd. 1e druk. Met boekhandelsstempel. In potlood gedateerd ‘Dec. 1931′. Inliggend een bijbehorende reclamefolder.
€ 30
* Mooie reclame-uitgave voor tien boektitels van Nijgh met voorop een zeilschip, waarbij de titels op de zeilen prijken. Met per titel een mooie portretfoto en enkele pagina’s tekst: Ter Braak, Coolen, Helman, Maurice Roelants, Gerard Walschap e.a. Ongewoon!

124. NIJLEN, Jan van Aan J. van Krimpen bij zijn 60ste verjaardag. Zonder plaats, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, (1995). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Haarlemmer en gedrukt in rood en zwart op Zerkall in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 15
* Aangeboden aan de aanwezigen bij de opening van de Van Krimpen-tentoonstelling in het Museum van het Boek.

125. NOORDZIJ, Gerrit Aan Paul Hefting. [Haarlem], (De Hof van Jan, 2012). Zes vouwbladen, drie plano’s en een envelop in kartonnen doosje met titeletiket. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in een oplage van 75 exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Vijf brieven van Gerrit Noordzij aan Paul Hefting (plus éen in facsimile van handschrift), met enkele bijlagen en voorzien van een uitgebreide toelichting.

126. NOORDZIJ, Gerrit De actualiteit van het Romulus projekt. Analyse van een mislukking. Ter ere van Jan van Krimpen 1892-1958. Zonder plaats, eigen beheer, 1992. Geniet. 8 p. zonder omslag zoals uitgegeven. 1e druk. Fris exemplaar.
€ 20
* Zoals gewoonlijk persoonlijk en raak! Observaties van Noordzij bij de honderdste geboortedag van Jan van Krimpen. Zeer teer en efemeer.

127. NOORDZIJ, Gerrit Het verzamelde misverstand van Gerrit Noordzij. De dingen, als je ze op hun kop zet, worden niet altijd duidelijker, maar dikwijls wel leuker. (Gesigneerd). Amsterdam, Universiteitsbibliotheek, 1980. Geniet. 24 p. Geheel in reproductie van Noordzijs prachtige handschrift. 1e druk. Roestvlekken op het buitenste blad (zie scan).
€ 45
* Dit is een mooi breeduit in bruin gesigneerd exemplaar! Verhelderende oplossingen van problemen, onder andere over maniëristische schrijfboeken (Arrighi), fractuurletters, de bijbel, de gotische renaissance (sic), sfeer en typografie (‘Psalm 3 is een roekeloos slaapliedje’). Inspirerend, kernachtig boekje.

128. NOTERMANS, Jef De Mosaanse minnezanger Henric van Veldeke. Maastricht, ‘De Nachtuilen’ (J.W. Veltman), 1958. 34 x 22 cm. Ingenaaid. 48 p. Met een portret van Hub. Levigne. Gezet uit de Lutetia van Jan van Krimpen en gedrukt in rood, blauw en zwart op Pro Patria-papier van Van Gelder in 160 genummerde exemplaren. 1e druk. Goed exemplaar.
€ 45
* Dit is nummer 3 van de oplage, wellicht bestemd voor de dichter Paul Haimon, want diens naam is met pen bijgeschreven op p. 7 waar enkele bekende namen bedankt worden voor hun ‘morele steun’ aan Notermans! Prachtige uitgave in riant formaat, en wat doet de Lutetia het toch mooi als grote tekstletter.

129. NYPELS, Charles Over Jonas en andere bolsjewieken. Een brief aan S.H. de Roos. Oosterhesselen, Agri Montis Pers, (1985). Ingenaaid. (4), 16 p. Vervaardigd op Zerkall-Bütten in een oplage van slechts 12 genummerde exemplaren.
€ 65
* Mooie, lange brief uit 1921 van de jeugdige, ambitieuze drukker-uitgever.
AMP 13.

130. (NYPELS, Charles). MAYER, F. Ter herinnering aan Charles Nypels 1895-1952. (Den Haag, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, 1952). 4to. Ingenaaid. (12) p. Geïllustreerd.
€ 15
* Thomassen 28.

131. PADUA, Francesco Di Bianca Voltera, het Meisje uit het volk, of Voor haar leven geschandvlekt. Gratis Proefnummer. Amsterdam, Uitgeverij B.B.N., (jaren vijftig). 8 p. Illustratie voorop en advertentie achterop. Met levende initiaal en tekening. Beetje roest.
€ 25
* Hoogst zeldzame prospectus voor een serie sentimentele pulpromans: ‘Aan het einde van de roman ontvangt iedere abonné een Premie-Geschenk van een mooie Koekoekklok of: een half dozijn Theelepeltjes. 15 cent per nummer van 16 pagina’s. Onze vertegenwoordiger komt U antwoord morgen halen.’

132. (PALLADIUM) Collectie van zes prospectussen.
€ 350
* 1. Palladium. Juli 1920. Vouwblad. Met op de voorzijde het Palladium-vignet door Bernard Essers. Op Haesbeek.
* Eerste prospectus, waarin wordt medegedeeld dat vijf door Van Krimpen uitgegeven titels zijn overgenomen door Palladium (‘pre-Palladium’) en dat als eerste titel is verschenen Deirdre en de Zonen van Usnach door A. Roland Holst.
2. Joan Luykens Duytse lier. 1921. Vouwblad. Op geschept papier met watermerk ‘Palladium’.
3.Palladium. Tot Januari 1922 verschenen boeken. 1922. Geniet. (8) p. Onopengesneden. Op geschept papier met watermerk ‘Palladium’.
4. Hetzelfde werk. Op gewoon papier.
5. Palladium. Inkeer, verzen van P.N. van Eyck. April 1922. Plano. Alleen recto. Op gewoon papier.
6. Palladium. Tot April 1923 verschenen en voor dit jaar in voorbereiding zijnde boeken. 1923. Geniet. (8) p. Op papier met watermerk ‘Palladium’.

133. PAMPHLETS Catalogue of Pamphlets relating to the United Netherlands/ Catalogue d’une collection de Pamphlets ayant rapport à l’Histoire … des Pays-Bas. Vol. 1-5 (complete). Den Haag, Van Stockum’s Antiquariaat, 1911-1915. 4to. Orig. wrappers. 60; 52; 92; 56; 48 p. Broad margins. First editions. A little wear, but in very good condition.
€ 45
* Illustrated catalogue of famous antiquarian bookshop and auction house Van Stockum in The Hague, with fixed prices of 2681 political pamphlets about the Netherlands published between 1560 and 1766, a Knuttel extra. Complete in 5 volumes. Vol. 1 is in English, the other volumes in French. Published between 1911 and 1915. A fine publication with wide margins. Fragile paper covers a bit discoloured. == Deze Franstalige catalogi (met vaste prijzen) vormen samen een overzicht van een collectie politieke pamfletten gepubliceerd tussen 1560 en 1766. De delen 2-5 in het Frans, deel 1 is Engelstalig. Hier en daar wat verkleurd, maar een mooie set van vier kwetsbare catalogi met brede marges.

134. (PERRON, E. du). BATTEN, F., en A.A.M. STOLS Bibliographie van de werken van Charles Edgar du Perron. Samengesteld door F. Batten en A.A.M. Stols. Den Haag, Stols, 1948. Ingenaaid. 76 p. 1e druk.
€ 15
* Van Dijk 800.

135. PIJPERS, Jelle L.S. Het aangeraakte boek. Deel 1. Aafjes tot Daisne. [Wassenaar], (Jelle Pijpers, 1990). Garenloos. (28) p. Gedrukt in een oplage van slechts 18 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* In feite de catalogus opdrachtexemplaren van Pijpers’ boekenverzameling, deel 1 (van Aafjes tot en met Daisne), aangevuld met enkele gedichten. Dit is een H.C.-exemplaar, met onder het colofon de handgeschreven opdracht ‘voor Peter P./ (sign.)’. Jaarwisselingsgeschenk 1989/1990.

136. PIJPERS, Jelle L.S. Het aangeraakte boek. Deel 1. Aafjes tot Daisne. [Wassenaar], (Jelle Pijpers, 1990). Garenloos. (28) p. Gedrukt in een oplage van slechts 18 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* In feite de catalogus opdrachtexemplaren van Pijpers’ boekenverzameling, deel 1 (van Aafjes tot en met Daisne), aangevuld met enkele gedichten. Dit is nummer 3 van de oplage, met onder het colofon de handgeschreven opdracht ‘voor Paul/ Jelle’. Jaarwisselingsgeschenk 1989/1990.

137. (POLAK, Johan – ASTÈR) Collectie prospectussen, acceptgirokaarten en andere efemera. De vier prospectussen met inliggend een ongesigneerd briefje, een intekeningskaart met nummer (19) plus een blanco intekeningsbriefkaart.
€ 30
* Aankondiging van de serie (1982), plus prospectussen voor alle drie de verschenen Astèr-edities: Leopold Andrian (1983), Stéphane Mallarmé (1983) en Yorgos Seferis (1986).

138. (POLAK, Johan – ASTÈR) Collectie prospectussen, brieven aan de intekenaars en andere efemera. De vier prospectussen met inliggend een handgeschreven brief van Ben Hosman, twee getypte of gekopieerde, maar wel met vulpen gesigneerde brieven, een ongesigneerd briefje en twee intekeningskaarten met nummer (41 en 88) plus blanco intekeningsbriefkaart.
€ 40
* Aankondiging van de serie (1982), plus prospectussen voor alle drie de verschenen Astèr-edities: Leopold Andrian (1983), Stéphane Mallarmé (1983) en Yorgos Seferis (1986).

139. (POLAK, Johan – ASTÈR) Collectie van vier prospectussen. Vouwbladen.
€ 25
* Aankondiging van de serie (1982), plus prospectussen voor alle drie de verschenen Astèr-edities: Leopold Andrian (1983), Stéphane Mallarmé (1983) en Yorgos Seferis (1986).

140. POWELL, G.H. Excursions in Libraria: Being Retrospective Reviews and Bibliographical Notes. (Inscribed). London, Lawrence & Bullen, 1895. Orig. green cloth. xvi, 264 p. Illustrated. 1st edition. A little wear.
€ 45
* Inscribed by the author, July 1916, and signed ‘Geo.H. Powell’. Enjoyable texts about (mostly early) books: Aesop, Froissart, Rabelais, myths, Guiccardini and many others.

141. (PRINTING). LAWRENCE, Alexander A. James Johnston. Georgia’s First Printer. With Decorations & Remarks on Johnston’s Work by Ray Dilley. Savannah, The Pigeonhole Press, 1956. Decorated boards with dust jacket. (8), 56 p. Illustrated. First edition. Jacket a bit worn.
€ 15
* With an illustrated presentation card of the printer, directed to fellow Private Pressmen, expressing a hope that they would send some printed matter in return!

142. PRIVÉ-DOMEIN Privé-domein: een revolutionaire reeks. (Amsterdam), De Arbeiderspers, 1989? 38 x 30 cm. Geïllustreerde reclamekrant, 4 p. Horizontaal gevouwen.
€ 15
* Uitgegeven ter gelegenheid van de ‘Privé-domeinactie van 15 september – 15 oktober’. Met speciale aandacht voor de gebroeders De Goncourt, Léautaud, Goll, Flaubert, Sagan, Sartre, Herzen, Barnard, Willemsen, Perec en Paustovsky. Bijgevoegd: 4 verschillende reclamekaarten voor De privé-domein van de maand (1990-1992).

143. (QUERIDO) Keuze uit sedert de bevrijding verschenen boeken van Em. Querido’s Uitgeversmij. Winter 1947. [Amsterdam], Querido, (1947). 19,5 x 12 cm. Geniet. 32 p. Geïllustreerd.
€ 15
* Poëzie van Hella Haasse, M. Nijhoff, Leo Vroman, J.W.F. Werumeus Buning, e.a. Romans van o.a. Den Doolaard, Josine Reuling en Vestdijk met Van Schaik-Willing. Wat uitvoeriger over Hedendaagsch Fetischisme en Marsmans Verzameld werk.

144. (RICKETTS, Charles). DELANEY, J.G.P., & VERNEY, Corine Charles Ricketts’s Mysterious Mother. The Hague, At the Paulton, 2016. Original decorated boards. 48 p. Illustrated. Set from Bram de Does’s Lexiton No1 and the Gill. Typographical design Huug Schipper. Printed in 100 copies only. First edition. New.
€ 45
* Biography of Cornelia Pia Adeodata Marsuzi de Aguirre (1824-1880), Ricketts’s Italian mother, and the exciting search for her identity, carried out by the Ricketts biographer Paul Delaney together with a relative of Cornelia Marsuzi. A fine and beautiful book, published by bibliographer Paul van Capelleveen for the 150th anniversary of the birth of outstanding painter and graphic artist Charles de Sousy Ricketts, founder of the Vale Press.

145. ROELOFSE, Agnes, & Roelant BEURSKENS Handzetten en boekdruk. Handleiding bij de cursus. Utrecht, Grafisch Atelier Utrecht, 1983. A5. Cahiersteek. 20 p. Met illustraties. 1e druk. Kleine vlekjes.
€ 28
* Mooi omslag van Ingrespapier, waarop tekst met de hand gezet en gedrukt in twee kleuren. Niet in de NCC.

146. (ROLAND HOLST, Henriëtte). GRESHOFF, J. Over Henriëtte Roland Holst en bibliografie van haar werk, voor zoover bijeen gebracht op de tentoonstelling bij N.V. boekhandel v.h J.G. Broese te Utrecht 16 Febr. tot 2 Maart 1935. (Met een inleiding door J. Greshoff). Rotterdam, Brusse, 1935. Origineel omslag met linosnede (ster op berg). 20 p. 1e druk. Netjes.
€ 15
* Vgl. Cat. Brusse 799, maar deze variant van Broese wordt daar niet vermeld.

147. ROOS, S.H. de 1877 Veertien September 1942. (Amsterdam, Duwaer), oktober 1942. Tweemaal gevouwen blad grijs geschept papier met watermerk Meidoorn. Gezet uit de Meidoorn en twee initialen en gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Papierfout buiten de tekst.
€ 45
* Mooie dankkaart van de typograaf voor de degenen die de viering van zijn 65e geboortedag tot een ‘voor mij en de mijnen aangename herinnering’ hebben gemaakt: ‘Moge de fakkel der beschaving blijven lichten over een gelukkige samenleving’. Achterop het K-nummer van drukkerij Duwaer, die de beschikking had gekregen over de originele door De Roos ontworpen Meidoorn-letter, nadat de Heuvelpers was opgeheven.

148. (ROOS, S.H. de). EDEMA VAN DER TUUK, F.L. Th.J. Verrijn Stuart, ter herinnering. Amsterdam, Lettergieterij “Amsterdam”, 1930-1931. 27 x 19 cm. Zwart omslag met overstekende randen. 16 p. Met fotografie in diepdruk. Met inliggende aanbiedingsfolder, gedateerd Januari 1931. Gezet uit de Erasmus en gedrukt in 600 exemplaren. 1e druk. Mooi.
€ 25
* Voorop monogram TJVS met rouwkrans, in zilver, door S.H. de Roos, die ook verantwoordelijk was voor de gave vormgeving van dit stemmige rouwboek voor de overleden directeur van de Lettergieterij, geschreven door zijn collega-directeur.

148 a. (ROOS, S.H. de) Sjoerd H. de Roos. Typografische geschriften 1907-1920. Met een inleiding van Jan P. Boterman. Den Haag, SDU, 1989. A4-formaat. Ingenaaid. 154 p. Met vele illustraties. Mooi exemplaar.
10
* Belangwekkende, goed gedocumenteerde uitgave.

149. SACHS, Hellmut Wohnen mit Büchern. (Berlin, Werbe- und Beratungsamt für das deutsche Schrifttum beim Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda), [1940]. 15 x 10,5 cm. OU (signiert Wilting). (12) S. Mit Zeichnungen von Dipl.-Architekt Heinrich Holst. Verantw. für den Inhalt: Alfons Brugger. EA. Schönes Expl.
€ 20
* Attraktive Zeichnungen in braun und schwarz: Wie kann man Bücher ins Haus stellen? Schönes Design.

150. SAPPHO Ode à la Bien-Aimée et autres poèmes. Paraphrases Françaises de René Puaux. Paris, Léon Pichon, 1926. 26 x 18,5 cm. Orig. decorated wrappers. 56 p. Printed by Léon Pichon personally in 405 numbered copies. Some foxing; foot of spine a bit worn.
€ 45
* This is one of 350 ‘sur vélin à la forme des Papéteries d’Arches (Vosges)’ and printed with the name of the recipient. With woodcuts (i.a. Sappho kissing and embracing Cypris) and vignettes by Carlègle. A new type was used, the Dorique, designed by Pichon and Carlègle. A beautiful book!

151. (SCHELTENS & GILTAY) De Oorlog in Woord en Beeld. Amsterdam, Scheltens & Giltay, [1939]. Tweezijdig bedrukte plano. Geïllustreerd met bajonetten.
€ 15
* Gestileerd prospectus voor de oorlogskroniek van P. Geyl en C.D.J. Brandt, waarvan volgens de aankondiging zeker 12 afleveringen (‘ruim 672 pagina’s’) zouden verschijnen, maar dat in 1940 na de aflevering 7 al niet verder verscheen. In de linkeronderhoek de opmerking: ‘Gedrukt in Holland’.

152. (SCHMIDT, Annie M.G.) Bekijk het bestaan met nieuwe ogen. (Reclame voor boeken van Annie M.G. Schmidt en Simon Carmiggelt). [Amsterdam], De Arbeiderspers, ca. 1950. Tweemaal gevouwen plano. Met (ongebruikt) bestelformulier. Geïllustreerd. Gedrukt op oranje papier.
€ 25
* ‘Al deze opmonterende boeken liggen in de boekhandel op u te wachten. Laat ze daar niet liggen’. Met titellijsten en prijzen van beide auteurs.

153. (SCHUITEMA, Paul) Wat gij bij de hand wilt hebben. (Advertising leaflet for dictionaries). (Groningen, J.B. Wolters, ca. 1934-1937). Harmonica fold (6 p.), printed in red and black with photomontage on both sides. In fine condition.
€ 20
* Attractive design by Paul Schuitema, who made the photos himself, even including one in which he himself figures as a teacher.

254308154. (SIJTHOFF) Raambiljet voor de roman De hemel omringt ons van Howard Spring. Leiden, Sijthoff, [1941]. 34 x 26 cm. Eenzijdig bedrukt. Geïllustreerd met een foto van de schrijver. Eenmaal gevouwen. Correctie in inkt in rechteronderhoek: het boek had een ‘bandje’ in plaats van een ‘omslag’.
€ 25
* Typografisch, in rood en zwart gedrukt affiche voor de eerste Nederlandse vertaling van Heaven lies about us. Met perscitaten en een beknopte inhoud van het boek. Voor ‘band- en omslagteekening’ zou Albert Hahn Jr. tekenen.

156. (STOLS, A.A.M.) L’Art typographique dans les Pays-Bas depuis 1892. Préface par Charles-Léon van Halsbeke. Brussel, Éditions du Palais des Beaux-Arts de Bruxelles, 1929. 26 x 19 cm. Ingenaaid. XXVI, 26, (32) p. Gedrukt op kunstdrukpapier in 450 genummerde exemplaren. Geïllustreerd. 1e druk. Rug iets versleten.
€ 95
* Geschreven door A.A.M. Stols onder het pseudoniem Van Halsbeke. Dit is een van 50 hors-commerce-exemplaren op Astra-papier. Volgens het colofon behoren er 4 plaquettes bij dit boek als voorbeeld van de vernieuwingen in de Nederlandse drukkunst. In dit boek liggen er drie: Charles d’Orléans’ Complainte de France, door Stols zelf, Les béatitudes du Saint Evangile selon Saint Matthieu, traduit sur la Vulgate par le Maistre de Saci, uitgave van Charles Nypels, een feest van blauw en rood. En Présentation des caractères dessinés par S.H. de Roos. Van Dijk 170.

157. (STOLS, A.A.M.) L’Art typographique dans les Pays-Bas depuis 1892. Préface par Charles-Léon van Halsbeke. (Compleet met de 4 bijlagen). Brussel, Éditions du Palais des Beaux-Arts de Bruxelles, 1929. 26 x 19 cm. Ingenaaid. XXVI, 26, (32) p. Gedrukt op kunstdrukpapier in 450 genummerde exemplaren. Geïllustreerd. 1e druk. Rug iets verbruind en versleten.
€ 140
* Geschreven door A.A.M. Stols onder het pseudoniem Van Halsbeke. Dit is een van 190 exemplaren op bestemd voor het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Compleet met de vier bijbehorende plaquettes als voorbeeld van de vernieuwingen in de Nederlandse drukkunst:
1. Onze Vader, gedrukt met Lutetia Romein en cursief en Antigone Grieksch van J. van Krimpen door Enschedé;
2. Charles d’Orléans: Complainte de France, gezet uit de Lutetia van Van Krimpen, gedrukt door A.A.M. Stols;
3. Les béatitudes du Saint Evangile selon Saint Matthieu, traduit sur la Vulgate par le Maistre de Saci, uitgave van Charles Nypels, een feest van blauw en rood;
4. Présentation des caractères dessinés par S.H. de Roos. Van Dijk 170.

158. (STOLS, A.A.M.). DIJK, Cees van Op bezoek bij Alexandre A.M. Stols. Oosterhesselen, De Klencke Pers, (1994). Cahiersteek. (16) p. Gedrukt in een oplage van 10 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 85
* Petits Paquets 4.

159. (STOLS). DIJK, C. van Alexandre A.M. Stols 1900-1973. Uitgever / typograaf. Een documentatie. Met een lijst van door Stols uitgegeven en/of typografisch verzorgde boeken door C. van Dijk en H.J. Duijzer. Zutphen, Walburg Pers, 1992. 27 x 20 cm. Cloth with dustjacket. 544 p. 1e druk. Fine condition.
€ 25
* “Publisher / typographer. A documentation. With a list of books published by Stols and books with typography by him”. Beautifully illustrated, indispensable bibliography. Contains the memories by Stols of his varied life, that was full of great writers and artists. Large and heavy volume.

160. STORM VAN LEEUWEN, Jan Kunstenaars, ontwerpers en boekbanden. Nederlandse uitgeversbanden (1890-1930) in de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. Catalogus bij de tentoonstelling mei-juli 2010. Nijmegen, Universiteitsbibliotheek Nijmegen, 2010. 30 x 21 cm. Original illustrated wrappers. 88 p. Illustrations in colors. Printed in 200 copies. 1st edition. Cover a little used.
€ 25
* “Artists, designers and bookbindings. Dutch publishers’ bookbindings (1890-1930) in the University Library Nijmegen. Exhibition catalog May – July 2010.” Very informative with large pictures and short but detailed descriptions/ biographies. Art nouveau, Art-Deco and comparable styles.

161. STRATFORD BOOK Johnnie Meyers Printer. The Stratford Book Nr. 1. Cincinnati, Ohio, Stratford Press, 1946. 15 x 12 cm. Original wrappers. 12 p. Printed by Elmer Gleason. 1st edition. Very fine copy.
€ 25
* A tribute to John M. Meyers, the foreman of the composing room. This dainty little book contains a.o. a touching In Memoriam for Meyers, ‘Printing’, a poem by James Montgomery and ‘The song of the printer’, a poem by Thomas MacKellar.

162. SWIERS, Jos De Althaea Pers. 17 augustus 1997 – 17 augustus 2002. Bibliografie. Den Haag, Althaea Pers, 2002. Oblong. Ringband. (20) p. Gedrukt in een oplage van 20 ‘op de pers’ genummerde exemplaren.
€ 45
* Bibliografie van de pers. Met aanbiedingskaartje van de uitgever. Althaea 47.

163. (SWINBURNE, Algernon Charles). SHEPHERD, Richard HERNE The Bibliography of Swinburne. A Bibliographical List Arranged in Chronological Order of the Published Writings in Verse and Prose of Algernon Charles Swinburne (1857-1887). London, George Redway, 1887. Original gilt imitation vellum. (8), 48 p. Printed in 250 copies on handmade paper. Slightly browned, tiny initials on flyleaf, but a very good copy.
€ 20
* Fourth edition, much enlarged (first: 1883).

164. TERSTEEG, J. Tien onvruchtbare jaren. Zonder plaats, eigen beheer, [1945]. Geniet. 16 p. 1e druk.
€ 15
* Met notitie ‘Wegens plaatsgebrek in het Nieuwsblad voor den Boekhandel afzonderlijk gedrukt’. Gedateerd 1942, maar volgens de Brinkman in 1945 verschenen. Over de jaren 30 in de boekhandel. Over deze uitgave zie het Nieuwsblad voor de Boekhandel van 10 januari 1946; dit was niet een bijlage van het tijdschrift.

169. TOMMASINI, A.R. XXX Plus One, This Being a Listing of The Owners of Tommy’s Thirty Books and Other Extraneous Trivia Appertaining Thereto. Lafayette, CA, Lester Lloyd, 1978. Cloth with title ticket. (8), 36 p. Handset in Bruce Rogers’ Centaur and Goudy’s Hadriano and printed in red and black in 200 numbered copies. 1st edition. Very good condition.
€ 35
* This special copy is not numbered: it is the printer’s copy, stating the fact in red under the colophon. With an introduction by “Tommy” Tomasini and a list of the “Fortunate Few” including their full address! Amadeo R. Tommasini, typographer of the University of California Press, produced 31 Christmas wish books starting from 1948.

171. VALÉRY, Paul – Ronald DAVIS & Raoul SIMONSON Bibliographie des oeuvres de Paul Valéry. Paris, Pour la collection ‘Plaisir de Bibliophile’, 1926. Couverture originelle. (6), 46 p. Avec un portrait. Non rogné. Édition originale. Dos en haut endommagé. Couverture partiellement un peu bruni.
€ 18
* Imprimé en 310 ex. num. Ceci est un des 300 ex. sur Lafuma. Avec quelques notices (en crayon mince) d’un collecteur de Valéry.

172. (VEERKAMP, Joost) 25 jaar Amsterdamsche Boekenmarkt. De Boeken Buiten. Z.p., z.u., (2004). Geniet. (32) p. Rijk geïllustreerd.
€ 40
* Met talloze illustraties van Joost Veerkamp, mede dankzij de t-shirts die de medewerkers op de foto’s dragen. Niet in de NCC.

174. (VENETIAN ILLUSTRATED BOOKS). GNAN, Pietro, & MANCINI, Vincenzo Le muse tra i libri. Il libro illustrato Veneto del Cinque e Seicento nelle collezioni della Biblioteca Universitaria di Padova. Padua, Biblioteca Universitaria di Padova, 2009. Square 22 x 24 cm. Original stiff wrappers. 252 p. Illustrated. First edition. Like new.
€ 25
* Extensive catalog of an exhibition about illustrated books from the province Veneto between 1500 and 1700. In Italian.

175. VONDEL Catalogus van de Bibliotheek der Gemeente Rotterdam. Werken van en over Joost van den Vondel 1587-1679. Aanwinsten (Aanvullingen bij lijst 43). Rotterdam, Bibliotheek der Gemeente Rotterdam, November 1937. Geniet. 6 eenzijdig gestencilde bladen.
€ 20
* Aanvulling bij Lijst 43: Werken van en over Joost van den Vondel (1929).

273358176. VOSS, H.D. Emma and H.D. Voss removed to the J from the I. Mimico, Toronto Ont., 1950s. 21 x 9 cm. Folded leaf printed in orange and black. A bit yellowed.
€ 45
* Hans Detlev Voss (1907-1976), born in Germany, lived in the Netherlands in the 1930-1940s and went to Canada in 1951. He was an inventive graphic artist and virtuoso wood engraver, as this fantastic change of address card clearly shows. The Voss couple changed from Norris Crescent I to Norris Crescent J, Mimico, Toronto, that is from the I as in Illegible Inimitable Initial, Incommodious, Indecipherable, Irritative (etc.), to the J as in Joy, Jolly, Juicy, Jiffy, Joke (etc.). With nice drawings and a map of Norris Crescent.

178. (WEISS, E.R.). KRIEGER, Martin Der Besuch. E.R. Weiss zum Gedächtnis. Berlin, Selbstverlag, 1943. 14 x 11 cm. OU mit Fadenheftung. (24) S. Mit eingeklebtem Porträt (mit seiner Frau Renée Sintenis). Sonderdruck aus der Deutschen Allgemeinen Zeitung gesetzt in Weiss-Antiqua-Schriften der Bauerschen Giesserei. Obere Ecken leicht bestossen. Etwas gebräunt.
€ 25
* Emil Rudolf Weiß oder Weiss (1875-1942) war ein berühmter Typograf und Maler. Vom Lehramt beräubt in 1933 und ausgeschlossen aus der Akademie der Künste lebte er unbehelligt in Baden bis zu seinem Tod (7. November 1942).

180. (WHITTINGTON PRESS) The Whittington Press, A Bibliography 1971-1981. Compiled by David Butcher. With an Introduction and Notes by John Randle. Andoversford, Gloucestershire, The Whittington Press, 1982. 39 x 27 cm. Halfperkament met rood-zwart gemarmerde platten (Woolnough & Co., Wellingborough) met foedraal. (12), 88 p., 50 bl. met opgeplakte extra’s (illustraties, proeven, monsters), 2 bl. Met gedrukte illustraties (van de blokken, waar van toepassing), een ingeplakte letterproef in groot formaat, en ingeplakte foto’s. Gezet met (o.a.) de 12-punts Monotype Caslon en gedrukt in wijnrood en zwart bij de Whittington Press in 320 genummerde exemplaren op getint geschept Zerkall Halbmatt-papier. Het marmerpapier van de band werd vervaardigd door Colleen Gryspeerdt. 1e druk. Mooi exlibris in houtgravure van D. de Jong. Prachtexemplaar.
€ 650
* Dit is een van 95 luxe-exemplaren in halfperkament. Er bestaan ook grand-luxe-exemplaren in heelleer, en 120 in eenvoudiger uitvoering zonder de ingeplakte extra’s. Zeer uitvoerig en fantastisch fraai boekwerk over een van de belangrijkste moderne Britse bibliofiele persen met registers, overzicht van beschikbare letters (handzetsel én Monotype!). Inliggend twee prospectussen, waarvan één een plan voor dit boek.

181. (WHITTINGTON PRESS). RANDLE, John & Rosalind What’s going on at Whittington? 2003 & 4. (‘Well, a good deal it seems.’). Leominster, Herefordshire, The Whittington Press, 2003. Original wrappers. 8 p. With tipped-in pictures and other illustrations. Set from Caslon and printed on nice tinted paper. With some handwritten notes by Rosalind Randle. Fine condition.
€ 25
* Prospect.

277102a

182. (WHITTINGTON PRESS) The Whittington Press, A Bibliography 1982-1993. Compiled by David Butcher. With an Introduction and Notes by John Randle. Andoversford, Gloucestershire, The Whittington Press, 1996. 36 x 26 cm. Groen halflinnen (Miriam Macgregor) met foedraal. (12), 184 p. Met proeven, monsters en illustraties. Gezet bij de Whittington Press uit de 10, 11 en 12-punts Caslon en gedrukt in 380 genummerde exemplaren op geschept papier van Zerkall. Prachtexemplaar.
€ 150
* Zeer uitvoerig en fantastisch fraai boekwerk over een van de belangrijkste moderne Britse bibliofiele persen.

183. WIJDEVELD, H.Th. Iphigenie en Tauride. Opéra en 4 actes. Paroles de Guillard. Musique de C.W. von Gluck. (Programme). Amsterdam, Wagnervereeniging, 1930. Square 8vo (20 x 20 cm). Original decorated wrappers. 20 p. With 18 sketches of decors and costumes (after Wijdeveld) and an introduction in French. Fine art-deco typography printed in black and gold. Sewn with a nice ribbon in vellum-like paper covers. First edition. Slightly browned on the outside, edges a bit creased.
€ 75
* Exquisite programme for the opera Iphigenie en Tauride by Christoph Willibald von Gluck in November 1930, Amsterdam, directed by Pierre Monteux. Choreography by Lili Green, decors and costumes by Wijdeveld, who also was responsible for the typography of this programme.

184. 100 Der Winkelhaken. Blätter für die Hundert. Erster Jahrgang, Heft 3 & 4, 1913. München, Hans von Weber, 1913. Ingenaaid met origineel gemarmerd omslag. 16; 20 p. Gezet uit een letter van J.M. Fleischmann en door Enschede gedrukt op ‘Hundertbütten’, speciaal geschept papier. 1e druk. Voorin nr. 3 heeft een roestgevend briefje gelegen; deel 4 is ook wat gevlekt.
€ 90
* Dit Duitse boekentijdschriftje, de ‘Winkelhaak’ werd vier keer per jaar uitgegeven in een oplage van honderd exemplaren door Hans von Weber in München en was alleen bestemd voor de leden van de vereniging Die Hundert. Schrift nr. 3 behandelt de bibliografie van het Rollwagenbüchlin, een verzameling vrolijke verhalen uit 1555.

185. WINTER, Leon de Poster voor Hoffmann’s Honger en proeven van boekomslagen. Collectie van een graficus. Omslagproeven voor Over de leegte in de wereld en La Place de la Bastille, en een in tweeën gevouwen affiche (46 x 28 cm) voor de roman Hoffman’s Honger.
€ 15

186. WORLD BOOKS (The Reprint Society Ltd) Multicolor Publisher’s Advertisements. London, The Reprint Society, about 1955. 16 x 11,5 cm. Multicolor publisher’s advertisement folder, about 1955. Accordion fold or leporello (6 p.).
€ 16
* Nice mid-50s design with special attention for Hemingway (For Whom The Bell Tolls) and Fleming (Brazilian Adventure). And another contemporary 4 p. folder advertising Kipling’s Jungle Books and Burnett’s The Secret Garden.

187. ZELM VAN ELDIK, J.H. van Het onderzoek van papier. Rotterdam, Van Stolk & Reese, 1919. 24 x 16 cm. Halflinnen met hoeken. 80 p. Met 48 illustraties. 1e druk. Band wat grauw, maar een net boekje.
€ 15

188. (ZILVERDISTEL) Een ‘Haagse uitgeverij’. De Zilverdistel in het geding. Oosterhesselen, De Klencke Pers, (1991). 28,5 x 19,0 cm. Garenloos met omslag. (4), 20 p. Vervaardigd in een oplage van 30 genummerde exemplaren. 3e druk.
€ 45
* Polemiek over de Zilverdistel tussen Jan van Krimpen en S.H. de Roos, uitgevochten in het weekblad de Amsterdammer in 1914, naar aanleiding van een artikel in de N.R.C. Met een kanttekening [door C. van Dijk]. Herdruk van Lettersniderreeks 1.

OUDERE STOFOMSLAGEN – (OLDER) BOOKS WITH DUST JACKET

1. AKSAKOW, S.T. Eine Familienchronik. Aus dem Russischen übersetzt von Friedrich Krantz. (With dust jacket, 1912!) Berlin, Meyer & Jessen, 1912. Originalleinen mit Schutzumschlag, dekoriert an allen Seiten. VIII, 432 S. Mit Lesebändchen. Erstausgabe. Umschlag auf den Rücken gedunkelt, Ränder etwas eingerissen.
€ 25
* Mit dem sehr frühen und seltenen Schutzumschlag!

2. ARTZIBASCHEW, M. Der Holzklotz und andere Novellen. (1914, with dust jacket!) München und Leipzig, Georg Müller, 1914. Original boards with dust jacket. (8), 312 p. First edition. Jacket a bit worn, backstrip browned, otherwise fine.
€ 25
* Eight short stories in German translation. The original illustrated dust jacket is rarely preserved in a book this old.

3. (BOMANS, Godfried). WHITE, E.B. Tom Trikkelbout. Nederlandse bewerking (van ‘Stuart Little’) door Godfried Bomans. Illustraties van Garth Williams. Amsterdam, De Bezige Bij, 1947. Linnen met stofomslag. 144 p. 1e druk van de vertaling.
€ 35
* Klassiek kinderboek over een jongen die een muis bleek te zijn. Het tere omslag is gerafeld aan de randen en mist een paar muizige hapjes, maar het is nog fier present!

4. BOWEN, Marjorie Het brandglas. Uit het Engelsch. Utrecht, Bruna, [1921]. Pocketformaat. Karton met stofomslag (ontwerp gesigneerd A. Dohmen). 284 p. 1e druk. Omslag wat beschadigd.
€ 25
* Zeer schaars met het stofomslag (achterop reclame voor schoenzolen!). Historische roman over D’Alembert. Bruna’s Bibliotheek. = Translation into Dutch with dust jacket.

5. (BRUSSE, Wim). Antonio RUIZ VILAPLANA Ik verklaar onder eede. Een jaar werkzaamheid in het nationalistische Spanje. Vertaald door Dr. J. Brouwer. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1938. Ingenaaid met stofomslag. 220 p. 1e druk. Rug met leesvouwen, kwetsbaar omslag aan de randen wat versleten, krasje op voorkant en blanco achterkant wat gevlekt, maar een behoorlijk exemplaar.
€ 35
* Lotgevallen van een rechtbankgriffier gedurende de Spaanse burgeroorlog, vertaald door de bekende hispanist Johan Brouwer. Modernistisch omslag van Wim Brusse met een foto van Carel Blazer.

6. (BRUSSE, Wim). DONKER, Anthonie Schaduw der bergen. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1939. Ingenaaid met stofomslag. 288 p. 3e druk. Teer omslag wat versleten. Blanco achterzijde gekreukt en wat ingescheurd.
€ 30
* Opmerkelijke roman over het leven in Davos, kuuroord en vakantieplaats. De tweede en de derde druk zijn ten opzichte van de eerste druk met bijna tweehonderd tekstpagina’s bekort! (Maar Menno ter Braak betoonde zich in zijn recensie ondanks Anthonie Donkers ferme ingreep toch nog ontevreden.) Met modernistisch omslag van Wim Brusse, vrijwel gelijk aan dat van de eerste druk, een fraaie fotomontage. Geen perfect exemplaar helaas.

7. (CO-OP 2). BOUQUIN, Édouard (= Eduard ELIAS) Ik dacht zoo…. (plus Hendrik Hagenaars Hoek). Antwerpen, Ad. Donker, [1939]. Halflinnen met stofomslag (ontwerp Co-op 2). 80 p. 1e druk. Omslag is wat verbruind en heeft achterin een flinke scheur, en op de rug wat slijtage. Mooi exlibris in houtgravure (1946) van Mr.Dr. J.P. Hoogland op binnenzijde voorplat.
€ 25
* Band en omslag met hetzelfde fraaie ontwerp van Co-op 2. Bijgevoegd: 45 krantenknipsels (jaren 30) van ‘Hendrik Hagenaars Hoek’, de rubriek van Eduard Elias in Het Vaderland.

8. CONRAD, Joseph The Rescue. A Romance of the Shallows. London & Toronto, Paris, J.M. Dent, 1920. Original cloth with dust jacket. 416 p. DJ stained, espescially in the spine area. First pages a bit waterstained at the foot. First gutter a bit tender.
€ 30
* Not a great copy, but still – a nicely illustrated dust jacket.

9. COSTER, Charles De De Huwelijksreis. Een geschiedenis van liefde en strijd. Vertaald door A. van Gogh-Kaulbach. Met teekeningen van J. van Wijk. Amsterdam, Meulenhoff, 1918. Karton met stofomslag. VIII, 222, (10) p. Omslag aan de randen iets beschadigd, maar in goede staat.
€ 20
* Fraai stofomslag én (heel andere) omslagtekening eveneens van Jan van Wijk.

10. COUPERUS, Louis Arrogance. The conquests of Xerxes. Decorations by Theodore Nadejen. Translated by Frederick H. Martens. New York, Farrar & Rinehart, 1930. Linnen met stofomslag. (6), 314 p. 1e druk. Randen omslag iets gesleten, hapje uit de voorkant. Handtekening op eerste pagina.
€ 90
* Vertaling van Xerxes (1919). Vormgeving met hiëratische vignetten en kleurig omslag, met een Pers op een steigerend paard, van de uit Rusland stammende illustrator. Rijkverguld frontispice! Schaars met stofomslag.

11. DUNAN, Renée Bekenntnisse eines Cynikers. (Confession cynique). Roman. Berlin, Delta-Verlag Kurt Ehrlich, (1931). Cloth with dust jacket. 160 p. Some wear, rubber stamp on flyleaf.
€ 25
* Translated from French into German. Nice dust jacket with stills from films: the upper cover shows a man who stares, a woman looks at the reader. The lower cover shows other books of the series ‘Geheimnisse der Liebe’ with pictures from films as dust jackets.

12. EYSSELSTEIJN, Ben van Romance v F-dur. Praag, Plzákovo Nakladatelství v Praze, (1947). Halflinnen met stofomslag. 176 p. 1e druk. Omslag gekreukt en aan de onderkant beschadigd en gevlekt. Band onderaan stoffig.
€ 25
* Tsjechische vertaling van Romance in F-dur (1934). Het omslag is ondanks de beschadigingen nog steeds indrukwekkend; het is ontworpen door de in Tsjechië bekende surrealistische kunstenares Toyen.

13. GREEN, Henry Back. A Novel. London, The Hogarth Press, 1946. Dark grey cloth with complete dust jacket (designed by Vanessa Bell). 208 p. Jacket a bit worn at the edges, spine browned, lower cover a bit spotted.
€ 32
* Name of translator N. Brunt on first flyleaf.

14. GRUNBERG, Arnon Amuse gueule. Vroege verhalen. Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, 2001. Karton met (op rug wat verschoten) stofomslag (!). 256 p. 1e druk.
€ 60
* Met het speciale omslag (‘W.E.B. 8’) voor leden van het Willem Elsschot Genootschap (iets ruim gevouwen). Schaars! Wuijts A-57.

15. GRUNBERG, Arnon De asielzoeker. Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, 2003. Linnen met (op rug minimaal verkleurd) stofomslag. 352 p. 1e druk.
€ 60
* Wuijts A-65.

16. HEYWARD, Du Bose Mamba’s dochters. (“Mamba’s Daughters” translated into Dutch by M. Kann-Jolles). Amsterdam, ARBO, 1939. Original cloth with dust jacket. 352 p. 1st editon. Slightly slanted, but a bright and beautiful book.
€ 65
* Striking dust jacket with a subtle suggestion of eye white, designed by G.J. Voskuil. Written by the author of “Porgy and Bess”.

17. (HOFMAN, P.A.H.). MARQUAND, John P. Hoogachtend, W.W. Den Haag, Nederlandse Boekenclub, [1956]. Ingenaaid met omslag (ontwerp van P.A.H. HOFMAN). 468 p. 1e druk. Randen op de rug versleten, zijscheurtje.
€ 20
* Zeer schaars met het (late!) omslagontwerp van P.A.H. Hofman, al is dat in matige staat. Vertaling van Sincerely, Willis Wayde (1955).

18. LAGERLÖF, Selma Gösta Berling. Naar het Zweedsch door Margaretha Meijboom. Geautoriseerde uitgave. Amsterdam, Becht, 1952. Linnen met stofomslag. (4), 324 p. 10e druk. Omslag op de rug verbleekt en aan de bovenrand wat gerafeld. Inscriptie voorin.
€ 25
* Het debuut van Selma Lagerlöf, en een van de belangrijkste Zweedse romans, vertaald in het Nederlands. Met zeer fraaie, kleurige omslagtekening door Bernard van Vlijmen. == Translation into Dutch with attractive dust jacket.

19. MARTYN, Wyndham The Secret of the Silver Car. Further Adventures of Anthony Trent, Master Criminal. London, Herbert Jenkins, [1931?]. Orange cloth with dust jacket, signed in print ‘Gabi(…)’. (8), 288 p. DJ only slightly worn at the edges, backstrip a bit discolored and creased.
€ 75
* Reprint of a classical novel (first ed. 1922), its original wrappers adapted to the Shilling Library. Very good condition DJ. Martyn Wyndham is a pseudo of William Hosken (1874-1963), whose real name makes a cameo in this book as a clumsy schoolboy.

20. MASEFIELD, John Sard Harker. A Novel. London, William Heinemann, 1924. Cloth with dust jacket. (8), 332 p. First edition. DJ subtly repaired at the inside. Spine area of jacket discolored, some soiling and tiny tears. Book in very good condition, flyleaves a bit foxed.
€ 30
* Very graphic dust jacket: two hairy hands reaching for a large bouquet of blue flowers. With a list of recently published books by Masefield and a list of new publications by Heinemann in the autumn of 1924.

22. OMAR KHAYYAM Rubáiyát of Omar Khayyám. English, French and German Translations Comparatively Arranged in Accordance with the Text of Edward Fitzgerald’s Version with Further Selections, Notes, Biographies, Bibliography and Other Material Collected and Edited by Nathan Haskell Dole. Boston, Joseph Knight, 1896. ‘Variorum Edition de Luxe’. Two volumes. Decorated white cloth with original light green cloth dust jackets (!) (2), (180), 206; (2), (6), (394) p., numbered consecutively in the second part. Tops gilt. Uncut. With a portrait printed on Japanese paper in both parts (I: Fitzgerald; 2: Bodenstedt). Title pages with Art Nouveau decoration printed in red and black. 1st edition. Spines slightly discolored, but as beautiful as one could wish for: a nineteenth century edition with publisher’s dust jackets!
€ 400
* Extraordinarily beautiful Art Nouveau edition in richly gilt creamy white cloth with matching dust jackets, not to mention the equally tinted, handmade paper that is a feast for the fingers. Numbered no. 31 of an unspecified deluxe edition (250?). For each poem, the translations of Fitzgerald, Nicolas, McCarthy, Kerney, Whinfield, Garner, Bodenstedt and Schack are compared, but other translations and Omar Khayyam comments are also discussed.

23. OUDSHOORN, J. van De Fantast. Een ongeloofwaardig verhaal. Omslag en tekeningen van Menno van Meeteren Brouwer. Den Haag, ‘Boek en periodiek’, (1948). 20,4 x 13,4 cm. Grijs karton met opdruk in blauw en stofomslag. 128 p. 1e druk. Het kwetsbare omslag is verschoten en aan de achterzijde geplakt.
€ 15
* Serie Bonte Parade II.

25. PAULHAC, Jean Wij hebben niet om het leven gevraagd. (Mooi stofomslag). Bilthoven/ Antwerpen, Nelissen/ ’t Groeit, 1954. Linnen met stofomslag. 348 p. 1e druk. In uitstekende staat.
€ 20
* Over een jongen uit een opvoedingsgesticht. Mooi stofomslag en titeltekening van ‘M de M’, gemaakt voor de Franse eerste druk uit 1953.

26. PURDY, James Children Is All. London, Secker & Warburg, 1963. Linnen met stofomslag. (8), 184 p. 1e Engelse uitgave. Rug en bovenrand omslag wat verkleurd. Op de binnenflap is een nummer geschreven.
€ 20
* Tien verhalen en twee toneelstukken. Het mooie stofomslag (van Peter Edwards) is een variatie op het omslag van de Amerikaanse editie: een fraaie kindertekening op een muur.

27. PURDY, James I Am Elijah Thrush. New York, Doubleday & Company, 1972. Groen en oranje linnen met stofomslag. 120 p. 1e druk. Omslag niet helemaal perfect.
€ 15
* Het omslag, van David November, is met typische zeventigerjarenletters gevormd uit een kammarmer.

28. REVE, Gerard Op weg naar het einde. Amsterdam, Van Oorschot, 1963. Linnen met stofomslag. 168 p. 1e druk (‘gebr. f 5,90, geb. f 6,90’). Omslag op en rond rug iets verkleurd, verder een mooi exemplaar.
€ 90
* Zelf Reve Verzamelen 9.

29. RICKETTS, Charles Pages on Art. (With DJ). London, Constable & Company, 1913. 23 x 15 cm. Original cloth with dust jacket. (8), 268 p. Uncut. Frontispice portrait of the author (photogravure after a photograph by Malcolm Arbuthnot) with tissue guard. 1st edition. Fine jacket, spine lettering a bit dulled, otherwise fine.
€ 85
* A desirable book.

30. RINEHART, Mary Roberts The Door. London, Hodder & Stoughton, [1931]. Orange cloth with dust jacket, signed in print ‘Hastain 31’. 320 p. (incl. 8 p. advertisement). H&S #1850 2/- Yellow Jacket. DJ only slightly worn at the edges.
€ 100
* Detective novel in great two-shillings jacket showing Death threatening little men looking in awe at a door with suggestive texts on it. The first edition was issued in 1930 with a very different DJ.

31. SERVICE, Robert W. The House of Fear. London, Harrap, (1932). Red cloth with grisly dust jacket, signed in print ‘S.J. Dallaway’.et 318 p. Harrap’s Shilling Library #14, reprint dating from May, 1932. With publisher’s Apology leaf dated June, 1932 pasted in before p. 9. DJ only slightly worn at the edges, backstrip a bit discolored and creased.
€ 75
* Mystery novel about a werewolf man. With curious apology by the author and four different publishers about the dipsomania of Lord Strabolgi (Strathbogie) that could well be a publishing stunt. Interesting and with a very good condition DJ.

32. (SLAUERHOFF (vert.), J.). GUZMAN, Martin Luis In de schaduw van den leider. (Met illustraties van Leo Meter). Den Haag, Boucher, [1937]. Halflinnen met stofomslag (ontwerp Co-op 2). 304 p. 1e druk. Minimale hapjes uit het omslag. Laatste pagina’s roestig.
€ 80
* Het zeldzame stofomslag is eveneens ontworpen door Leo Meter, die zijn signatuur (een ‘L’ met drie verticale strepen) plaatste boven ‘ic’ uit ‘Mexicaansche Roman’. Vertaling door J. Slauerhoff en Dr. G.J. Geers van La Sombra del Caudillo.

33. (SLAUERHOFF, J.). KELK, C.J. Leven van Slauerhoff. Amsterdam, Van Kampen, 1959. Linnen met stofomslag. 264 p. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag op de rug enkele schaafplekjes, maar overigens fraai.
€ 18

34. SMITH, Percy J. Delf Civic and Memorial Lettering. Londen, Adam & Charles Black, 1946. 24 x 18 cm. Linnen met stofomslag. 48 p. met 8 platen op glanzend papier. Rijk geïllustreerd met lettervoorbeelden, o.m. met 9 bladzijden in wit op zwart. 1e druk. Stofomslag aan de achterkant gescheurd, enkele schadeplekjes en verkleurd, boek bovenaan wat verkleurd, maar in goede en aantrekkelijke conditie.
€ 65
* ‘Civic and Memorial’, dat is architecturale belettering: van gedenkplaten, gebouwen, herdenkingsmonumenten – iets waar deze kunstenaar (1882-1948) alles van wist: hij had de Great War in de Franse loopgraven had doorgebracht en daar een geweldige serie oorlogsprenten weten te maken. Met praktische aanwijzingen hoe je je steenbeitel moet houden en talloze voorbeelden van indrukwekkend beletteren. Heerlijk kijkvoer voor alle letterliefhebbers!

35. (SPIER, Jo). GAJENTAAN, Dr. J. Volgende patiënt. Op het spreekuur van de dierenarts. Amsterdam, Andries Blitz, [1951]. Linnen met stofomslag. 240 p. 7e druk. Omslag wat verkleurd.
€ 25
* Leuk stofomslag door Jo Spier. De eerste druk verscheen in 1940.

36. (STOFOMSLAG). KERRUISH, Jessie Douglas Twee boeken met stofomslag: Miss Haroen-Al-Rasjid. Voor Nederland bewerkt door L. Aletrino. (&) Marjorie BOWEN, Een heldenkoning. Utrecht, W. de Haan, (ca. 1918). Linnen met stofomslag. (4), 336 p. 1e druk. Scheurtje in voorzijde omslag, randen iets sleets.
€ 30
* Koloniaal-archeologische roman, ‘bekroond met den eersten prijs in den L 1000. wedstrijd’. Fraai zwijgende-film-achtig omslag gesigneerd ‘DAS’. Mevrouw Kerruish zou in latere jaren nog voor verschillende filmromans tekenen.
Bijgevoegd:
Marjorie BOWEN, Een heldenkoning. Voor Nederland bewerkt door W.J.A. Roldanus jr. Utrecht, Bruna, [1920]. Pocketformaat. Karton met stofomslag (ontwerp gesigneerd DAS). 302 p. 1e druk. Boekje en omslag wat beschadigd. Achterop reclame voor andere titels. Over het leven van koning Karel XII van Zweden (1682-1718).

37. TRAVEN, Ben Loď mrtvých. Prague, V. Škubal, 1946. Gilt cloth with dust jacket. 292 p. Later edition. Second free endpaper removed.
€ 60
* Czech translation of Das Totenschiff (The Ship of Death). Striking dust jacket design by Zdeněk Rossmann.

38. V.A.N.K. Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst. Jaarboek 1919. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1919. 25 x 19 cm. Linnen met stofomslag. 80, 80 p. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag aan rug en randen beschadigd, rug van het stofomslag aan de binnenkant met een reep papier verstevigd, wat roestvlekjes in het omslag en in het tekstdeel, maar een opvallend gaaf en mooi exemplaar.
€ 50
* Het eerste deel van een prachtige serie boeken over de actuele stand van zaken in de Nederlandse toegepaste kunst, uitgegeven met steun van het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Artikelen van R.N. Roland Holst, de architecten Berlage, Granpré Molière en Van der Mey, van de glasfabrikant Cochius en de meubelontwerper A.P. Smits. Typografische verzorging, bandstempel, de opmerkelijke schutbladen en het in zwart en blauw gedrukte stofomslag van S.H. de Roos. Deze serie laat de versmelting zien van de statige architectuur met de art deco, het expressionisme en de speelse Stijl-stijlen. Onder andere met afbeeldingen van behang van Hildo Krop, een piano postmodern gedecoreerd door Lauweriks, kalligrafie van Van Krimpen en kinderkarretjes van Wijdeveld. Cat. Brusse 416: 2015 exemplaren werden gebonden.

39. V.A.N.K. Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst. Jaarboek 1919. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1919. 25 x 19 cm. Linnen. 80, 80 p. Geïllustreerd. 1e druk. Rug verbleekt, verder mooi.
€ 35
* Het eerste deel van de informatieve serie boeken over de actuele stand van zaken in de Nederlandse toegepaste kunst, uitgegeven met steun van de overheid. Artikelen van R.N. Roland Holst, de architecten Berlage, Granpré Molière en Van der Mey, van de glasfabrikant Cochius en de meubelontwerper A.P. Smits. Typografische verzorging, bandstempel en de opmerkelijke schutbladen van S.H. de Roos. Deze serie laat de versmelting zien van de statige architectuur met de art deco, het expressionisme en de speelse Stijl-stijlen. Onder andere met afbeeldingen van behang van Hildo Krop, een piano postmodern gedecoreerd door Lauweriks, kalligrafie van Van Krimpen en kinderkarretjes van Wijdeveld. Cat. Brusse 416: 2015 exemplaren werden gebonden.

40. WILSON, T.P. Cameron Bolts from the Blue. London, Wells Gardner, Darton & Co., [1929]. Cloth with dust jacket. viii, 172 p. 1st edition. DJ spine area browned, edges a bit worn, but a very good copy with nice jacket. Flyleaves foxed.
€ 50
* Very nice and clever novel in letters by the author of ‘Magpies in Picardy’, who died as a captain in March, 1918.

41. WOLKERS, Jan Een roos van vlees. Amsterdam, Meulenhoff, (1963). Linnen met stofomslag. 196 p. 1e druk. Iets scheefgelezen, maar een net exemplaar.
€ 45
* Bijgevoegd: Samenvatting en ‘recensie’ van het boek door Hans Kreuzen, (‘4e jaar, groep 1’). Oorspronkelijk typoscript. Eén blad. Alleen recto. Kreuzen vindt het een ‘verschrikkelijk, goed boek’.
‘Toch is het dit boek niet alleen verschrikkelijk. Het is ook een goed boek. Zelfs kamerlid Algra zal dat toe moeten geven als hij kan lezen’.

42. YOUNG, Cullen (ed.) African New Writing: Short Stories by African Authors. London-Redhill, Lutterworth Press, 1947. Cloth with dust jacket. 128 p. 1st edition. Jacket a bit crease and worn along the edges.
€ 45
* By the authors G.E. Adoki, T.M. Aluko, Mabel Dove-Danquah, C. Ewkensi, Phebean Itayemi, C.E. Moikangoa and I.I. Oluwa.

 

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.057 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: