antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 580: L.H. Wiener – De originele verhalen

Wiener

Op 16 februari viert L.H. Wiener, Nederlands beste verhalenschrijver, zijn zeventigste verjaardag. Vijftig jaar geleden publiceerde hij bovendien zijn eerste verhaal. Ter gelegenheid van deze heuglijke feiten bieden wij een grote collectie oorspronkelijke handschriften en typoscripten aan. Dit zijn de originele verhalen van L.H. Wiener, tezamen bijna duizend beschreven, betypte en bewerkte vellen papier.

De collectie, bestaande uit een ordner met vroege verhalen en twee foliocahiers, omvat de periode 1964-1992. De ordner legt het begin van Wieners schrijverschap bloot: zijn allereerste getypte verhalen voor literaire tijdschriften zijn voorhanden, soms in meerdere versies. Ook het beruchte, door de rechter in 1967 bij wet verboden verhaal ‘Jansen’ is in tweevoud aanwezig. Hierover is al veel geschreven, maar de twee onderling verschillende typoscripten in deze ordner zijn nooit bestudeerd.

De werkcahiers zijn te beschouwen als logboeken: ze bevatten niet alleen aanzetten tot verhalen en novellen, maar ook gedichten, berekeningen, indelingen, schema’s en kladbrieven aan uitgevers, redacteuren en geliefden. De handschriften zijn voorzien van talloze verbeteringen en maken een doorleefde indruk: Wiener zwoegt, loopt vast, twijfelt, staakt en pakt de draad weer op. Deze oerversies van Wieners verhalen zijn vaak eindeloos gepolijst.

Soms wil het schrijven en sleutelen niet lukken: na krassen en strepen legt Wiener de pen neer. Soms zijn er kleine triomfen. ‘Dit was een goede dag’, schrijft Wiener dan onderaan een volgeschreven blad.

In het eerste cahier zijn we getuige van de geboorte van Wieners alter ego Viktor van Gigch en duikt voor het eerst de titel ‘De verering van Quirina T.’ op. Het tweede cahier bevat passages over de door Wiener gemunte term ‘Koningswater’ en een ontroerend probatio pennae van Excalibur, de vulpen die Wiener sinds 1985 altijd met zich meedraagt.

Werkhandschriften van deze auteur zijn in geen enkele openbare collectie te vinden. Dit authentieke materiaal biedt een unieke kans om het schrijverschap van L.H. Wiener minutieus – bijna: van binnenuit – te beleven en te onderzoeken.

Uitgebreide beschrijvingen van de ordner en beide foliocahiers staan in de geïllustreerde folder (PDF of ISSUU).

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 16 februari 2015 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 641.998 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: