antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 636: De Uitvreter

De aanleiding voor deze nieuwsbrief is een verdrietige: Kees Thomassen is op 8 december jl. overleden. Vanaf 1989 maakte hij onder zijn alias De Uitvreter de meest uitzinnige, inventieve, kleurrijke, malle boekjes. De lol van het zetten en drukken spatte er vanaf. De Uitvreter beschikte over een grote en gevarieerde voorraad clichés (automobielen, klokken, paarden) en vergeten corpsen (Festival, Schneidler, Studio, Volta). Zijn productie lag erg hoog, zijn fonds was bijzonder gevarieerd. We zullen De Uitvreter missen; zijn capriolen met lood en oud ijzer evenzeer.


1. ANONIEM Luimige dichtstukjes. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 2002). Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in blauw en zwart op Hollandsche Druk in een beperkte oplage.
€ 8
* Jaarwisselingsgeschenk 2002/2003 van Nop Maas en Joep Jaspers.

2. BALKT e.a., H.H. ter Swingtschuurtzaagt. (Haarlem, De Zingende Zaag, 2004). Losbladig in omslag (als uitgegeven). Met de hand gezet uit diverse corpsen en gedrukt door diverse margedrukkers in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk. Paar kreukjes in omslag. De colofonpagina werd gesigneerd door Benno Barnard.
€ 60
* Bijzonder aardig project, uitgegeven ter gelegenheid van de Nacht van de Poëzie, gehouden op 14 februari 2003 in de Toneelschuur te Haarlem. Veertien dichters leverden een bijdrage die gedrukt werd door een achttal drukkers:
1. Jan Baeke (Avalon Pers & De Uitvreter) 2. H.H. ter Balkt (Lojen Deur Pers) 3. Benno Barnard (Augustijn Pers) 4. F.L. Bastet (Lojen Deur Pers) 5. J. Bernlef (Kalamos Pers) 6. Ruud Douma (Avalon Pers & De Uitvreter) 7. Arjen Duinker (Vette Venus Pers) 8. Jan G. Elburg (Augustijn Pers) 9. Louis Ferron (Avalon Pers & De Uitvreter) 10. Hester Knibbe (Mercator Pers) 11. Ed Leeflang (Augustijn Pers) 12. George Moormann (Mercator Pers) 13. Th. van Os (Houtpers) 14. Patty Scholten (Vette Venus Pers). De colofonpagina werd gedrukt door de Avalon Pers en De Uitvreter.

3. (BESCHREVEN BLAD) Gekrakeel in het loket of een bok op stelten. Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2012. Los in omslag. (8) p. Vervaardigd in kleur op de bubblejetprinter in een oplage van 33 genummerde exemplaren.
€ 18
* Ter gelegenheid van het jaardiner van Het Beschreven Blad op 10 maart 2012 ging De Uitvreter los op zijn computer en wisselde citaten af met (melig) commentaar. Ongenummerd en ongenaaid exemplaar.

4. BODDAERT, Pieter Aantekeningen van allerhande nature. (Zoeterwoude, De Uitvreter, 1995). Ingenaaid. (12) p. Geïllustreerd. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 80 exemplaren.
€ 10
* Van de oplage waren 60 exemplaren bestemd voor het project Woordendoos, op 6 oktober 1995 gepresenteerd in Middelburg.

5. BOEF, August Hans den Dromende katten. Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2012. Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt op Velin arches in een oplage van 40 genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur onder het colofon: ‘voor Gert Boonekamp/ Vorden, 28 augustus 2012/ (sign.)’. Geschreven naar aanleiding van het overlijden van Kopland/ Van den Hoofdakker.

6. BORDEWIJK, F. Zeer geachte Heer. Drie brieven. Mont Pourri, De Galgpers, 2011. Ingenaaid. (8) p. + bijlagen. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt [door De Uitvreter] in rood en zwart op 160 grams Velin Arches in een oplage van 40 exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Deze uitgave behelst drie brieven van Bordewijk ‘in facsimile’, gericht aan C.W. Freriks, Karel Reijnders en Ch. J. Enschedé en toegelicht in het boekje. De bijlagen bestaan uit drie met de hand uit de Schrijfmachineletter gezette brieven van Bordewijk, met behulp van scanner en printer voorzien van de oorspronkelijke briefhoofden en Bordewijks handtekening.

7. BOS (sst. en inl.), Jan ’t Is vreugd in Folio. Liederen in ’t vroede, in ’t zotte en in ’t amoureuze bij de afronding van de Short-Title Catalogue, Netherlands. Met een inleiding door Jan Bos. (Met drie ingeplakte foto’s). Den Haag, Koninklijke Bibliotheek, 2009. Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt door Kees Thomassen en Jan Bos in een oplage van 150 exemplaren.
verkocht
* Ter gelegenheid van het afsluiten van het project STCN.

8. BOUDEWIJN Vraag. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een beperkte oplage.
€ 6
* Jaarwisselingsgeschenk 2004-2005.

9. BOUTENS, P.C. Nu ging ter ruste. Leiden, (De Uitvreter,) 1993. Uitvouwblad, ingenaaid in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in groen en zwart in een oplage van 150 exemplaren op Zerkall-Bütten.
verkocht
* Verscheen eerder in de Utrechtse Studenten-Almanak voor het jaar 1891, maar werd nooit gebundeld. Uitgegeven ter gelegenheid van een Boutens-expositie in het Letterkundig Museum. Rijkse 2.162.

10. BREUGELMANS (inleiding), R. Dichtmatige regelen om drukkers proeven te corrigeeren. In het licht gegeven door J.E.D.W. en met eene uitleiding van R. Breugelmans. Leyden, De Uitvreter, 1992. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in een oplage van 90 genummerde exemplaren.
verkocht
* Het gedicht werd gedrukt van een cliché.

11. BRY, Johan Theodoor de Nates hiantes. (Omslagtitel: Die gat cruypers). [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 1996). Cahiersteek. 8 p. Met de hand gezet uit de Garamond, Kaart-gothiek en Oud Hollands en gedrukt in rood en zwart op getint Perusia-papier in een oplage van 50 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Embleem uit het album amicorum van Ludolphus von Bülow zu Stimboll (1611) met bijbehorende scabreuze teksten (Nates hiantes betekent ‘Gapende billen’) in het Latijn, Frans, Duits en 17e-eeuws Nederlands. Maakt deel uit van het drukkersproject ‘Mensch Durf Te Leven’. Charmante uitgave!

12. CAMPERT, Remco Bewaarplaats. Den Haag, Letterkundig Museum, 2004. Plano in bedrukt stofklepmapje. Met de hand gezet en gedrukt door De Uitvreter in rood en zwart in een oplage van 500 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Leuke uitgave ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Letterkundig Museum.

13. CHARIVARIUS Charivarius doet Schopenhauer. [Zoeterwoude, De Uitvreter], 1999. Uitvouwbaar blad in omslag. Met de hand gezet uit de Caslon en gedrukt in brons en zwart op Zerkall-Bütten in een beperkte oplage.
€ 10
* Jaarwisselingsgeschenk 1999/2000 van Nop Maas en Joep Jaspers. Zowel leverbaar in bruin als in groen omslag.

25665414. COUPERUS, Louis Drie kattebelletjes van Louis Couperus uit 1892. Bezorgd door en met een nawoord van H.T.M. van Vliet. Leiden, Fac & Spera, 2009. Ingenaaid. (12) p. Geïllustreerd. Met de hand gezet uit de Bembo en door De Uitvreter gedrukt op Zerkall-Bütten Druckpapier elfenbein halbmatt in een oplage van 45 genummerde exemplaren.
verkocht
* De korte briefjes zijn gericht aan de Zweedse journalist en sportman Gustaf Uddgren, wiens – nu zeldzame – Zweedse vertaling van Noodlot in 1899 zou verschijnen.

15. DE UITVRETER A day at the races. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 1998). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in blauw, groen, rood en zwart in een oplage van 500 exemplaren.
verkocht
* Koppermaandagprent met prachtige clichés van renpaarden.

25658816. DE UITVRETER Plop! Magazine ter bevordering van het jaar. Extra editie! (Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004). Ingenaaid. p. Met de hand gezet uit ‘voornamelijk schreeflozen’ en gedrukt in een oplage van circa 55 exemplaren.
€ 14
* Curieus boekje, bomvol clichés, bestemd voor de vriendendoos van Ernst Boissevain. Melig colofon: ‘Papier: uiteraard, we moesten toch ergens op drukken (…) Druk: nou, behoorlijk ja, dank u’.

17. DICKINSON, Emily, SHAKESPEARE, en Jan KEIJSER Sonnet 55. Poem 55. Bespiegeling 55. [Den Haag/ Zoeterwoude], (Statenhofpers/ De Uitvreter, 1995). Ingenaaid met omslag van Zaans Bord. (8) p. Met de hand gezet uit de Caslon en de Bodoni en gedrukt op Japans in zwart en blauw in een oplage van 55 exemplaren.
verkocht
* Een ‘pesterijtje’ voor Jan Keijser, die op 18 november 1995 55 jaar oud werd.

26758318. DOESBURG, Theo van. (Als:) I.K. BONSET Vijf gedichten. Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2012. Cahiersteek. (16). Met de hand gezet uit diverse corpsen Helvetica en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 50 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Typografische weergave van gedichten die in handschrift zijn overgeleverd (en eerder in facsimile uitgegeven).

2296419. GEELEN, Harrie en Imme DROS Een ballade, een krans, een poëem. Den Haag, Letterkundig Museum/ Kinderboekenmuseum, 2001. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt door De Uitvreter in lila en zwart op Zerkall in een oplage van 200 exemplaren.
verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de expositie Zo zijn we niet getrouwd – Imme Dros en Harrie Geelen.

20. GERBRANDY, Piet Ga nu en slacht. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2009. Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Zerkall Bütten in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 22
* Gedichtencyclus.

21. GERLACH, Eva 2 gedichten. Leiden, (Dick Welsink en De Uitvreter), 1994. Oblong. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Gill en de Rondo en gedrukt op Hahnemühle Ingres-Bütten in bruin en zwart in een oplage van 90 genummerde exemplaren.
€ 20

22. GRAAF, W. de Complete set van zes deeltjes Herinneringen aan opmerkelijke personen. Leiden, De Uitvreter, 1992-1994. Ingenaaid. 6 x (12) p. Met de hand gezet uit de magere Univers en de Iris en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 51 exemplaren.
€ 50
* Lou Bandy, Paul Citroen, Antony Kok, maar ook Koos de Kapper herinnerd door De Graaf.

23. GRAAF, W. de Eindelijk. Leiden, De Uitvreter, (1992). Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de magere Univers en de Iris en gedrukt in blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 51 exemplaren. 1e druk.
€ 8
* Tweede deeltje in een kleine reeks opmerkelijke herinneringen van W. de Graaf aan opmerkelijke personen. Deze herinnering gaat over mevrouw Siccama.

24. GRAAF, W. de Welgemeend advies. Leiden, De Uitvreter, (1992). Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de magere Univers en de Iris en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 51 exemplaren. 1e druk.
€ 8
* Eerste deeltje in een kleine reeks opmerkelijke herinneringen van W. de Graaf aan opmerkelijke personen. Deze herinnering gaat over Paul Citroen.

25. “GRUNBERG, Arnon” (als:) Marek van der JAGT Aqua hærens. Zonder plaats, (Nederlandsche Vereeniging voor Druk en Boekkunst), [2000]. Vouwblad. Met de hand gezet uit de Helvetica en gedrukt in geel, blauw, grijs en zwart op papier van Proost in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 28
* De gedrukte teksten hebben niets van doen met Marek van der Jagt, laat staan met Grunberg. Maar een leuke uitgave is het wel! Zie de aflevering ‘List en bedrog’ van De Boekenwereld, jrg. 22, afl. 3 (maart 2006), p. 266-267.

26. HAAR, H.P. ter Het contract. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 1996). Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 8
* Crisisgedicht van een zetter anno 1922. Jaarwisselingsgeschenk 1995-1996.

27. HARTSEN, F.A. Losse gedachten. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 1996). Oblong. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Caslon en gedrukt in bruin en zwart op Eva in een beperkte oplage.
€ 8
* Jaarwisselingsgeschenk 1996-1997 van Nop Maas en Joep Jaspers.

28. HEYTZE, Ingmar Heden geen gedicht. (Met als frontispice een originele zwart-witfoto van de dichter aan het begin van zijn overigens mislukte carrière als profvoetballer). Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2007. 29 x 22 cm. Ingenaaid met omslag en titeletiket (Tinkerlady). (20) p. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt op handgeschept Losin in een oplage van 85 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 35

29. HOFDIJK, W.J. Mamia. Leiden, De Uitvreter, 1992. Uitvouwbaar blad geplakt in omslag. Geïllustreerd. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in groen en zwart op Zerkall in een oplage van 111 exemplaren.
€ 6
* Uitgave ter gelegenheid van de presentatie van het Schrijversprentenboek Uit menschlievendheid zoude ik barbaar kunnen worden.

30. IMMERZEEL, Jr., J. Dum spiro spero. Twee gedichten voor Lizanne. Met een portret in fac simile. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2003. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt in een oplage van ‘circa tachtig’ exemplaren.
€ 12
* Ter gelegenheid van de promotie van R. Breugelmans verschenen.

31. (KEES) Amicis Sacrum (Aan vrienden gewijd). (Met een toelichting [door Kees Thomassen]). Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2012. Oblong. Cahiersteek. (16) p. Met de hand gezet uit de Bembo, Spectrum, Van Dijck en Walbaum en gedrukt op Hollandse Druk van Van Gelder in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 14
* Leuke gedichten uit eind achttiende-eeuwse alba amicorum, twee ervan aan ‘Kees’ gewijd.

26757632. KLOOS, Willem Van de zee. Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2013. Leporello in omslag. Met de hand gezet uit de Helvetica en gedrukt op Ingres Holland in een oplage van ’33 en enige’ exemplaren. 1e druk.
€ 22
* Op het omslag een dobberend bootje, de leporello is in verschillende kleuren blauw met golven bedrukt: mooi!

33. KOPLAND, Rutger Het tikt. Den Haag, Letterkundig Museum, 2009. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet door De Uitvreter uit de Van Dijck en gedrukt op Velata avorio Biblos in een beperkte oplage.
€ 10
* Met toegangskaartje voor de afscheidsreceptie van Korteweg op 18 januari 2009, ter gelegenheid waarvan dit gedicht werd gedrukt en verspreid.

34. KORTEWEG, Anton, en Thomas VERBOGT, Frans KUSTERS en Gerard van EMMERINK Eindenhout. Hommage aan de heren Joep Jaspers & Nop Maas. Omslag met daarin een viertal uitgaafjes, gedrukt door de Augustijn Pers, Avalon Pers, Kalamos Pers en De Uitvreter. 1999. (10), (8), (6) en (4) p. Met de hand gedrukt in een oplage van 150 exemplaren. Bevat teksten van Thomas VERBOGT, Frans KUSTERS, Gerard van EMMERIK en gedichten van Anton KORTEWEG. Omslag op rug wat verkleurd en met enkele kreukjes.
verkocht
* Fraaie bibliofiele editie ter gelegenheid van de vijftigste verjaardagen van Nop Maas en Joep Jaspers.

35. KORTEWEG, Anton Bomen. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2009. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de houtsneeletter [van André van der Vossen] en gedrukt in groen en grijs op Zerkall-Bütten antik-jutemeliert in een oplage van 65 genummerde exemplaren.
verkocht
* Drie boom-verzen ter herinnering aan Kortewegs afscheid van het LM.

26760036. (KORTEWEG, Anton) Dat is wat blijft als je weggaat. Gedichten voor Anton Korteweg. Den Haag, Letterkundig Museum, 2009. 63 dubbelbladen + (12) p. cahiersteek in moiré linnen doos (Frans den Breejen). Met de hand gezet uit de Van Dijck en de Gill en gedrukt door De Uitvreter op Velata avorio biblos in een oplage van 110 exemplaren.
verkocht
* Prachtige feestdoos ter ere van Anton Korteweg, bij diens vertrek als directeur van het Letterkundig Museum op 18 januari 2009. Een heel leger aan dichters schreef speciaal voor de gelegenheid een gedicht. En De Uitvreter nam al het zet- en drukwerk voor zijn rekening! Op de Franse titel van dit exemplaar schreef Korteweg de handgeschreven, gesigneerde opdracht: ‘5.11.11/ De parel aan de kroon/ van De uitvreter!/ (sign.)’. Bovendien is de inhoudsopgave gesigneerd door 27 van de deelnemende dichters.
Haalt u even adem? Dit zijn de bijdragende dichters: Robert Anker, H.H. ter Balkt, Benno Barnard, Maria Barnas, Mark Boog, Pieter Boskma, Anneke Brassinga, Remco Campert, Bart Chabot, Emma Crebolder, Maria van Daalen, T. van Deel, Jozef Deleu, Maarten Doorman, Anna Enquist, Eva Gerlach, Luuk Gruwez, Micha Hamel, Jacques Hamelink, Elma van Haren, Erik Jan Harmens, Kees ’t Hart, Judith Herzberg, Ingmar Heytze, Wim Hofman, Tjitske Jansen, Roland Jooris, Hester Knibbe, Frank Koenegracht, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Gerrit Krol, Wiel Kusters, Jan Kuijper, Astrid Lampe, Joke van Leeuwen, Gwy Mandelinck, Erik Menkveld, Neeltje Maria Min, Leonard Nolens, Cees Nooteboom, Tonnus Oosterhoff, Jean Pierre Rawie, Marc Reugebrink, Victor Schiferli, K. Schippers, Patty Scholten, Rob Schouten, Toon Tellegen, Willem van Toorn, Anne Vegter, Hans Verhagen, Marjoleine de Vos, Leo Vroman, Victor Vroomkoning, Hans van de Waarsenburg, Menno Wigman, Driek van Wissen, Ad Zuiderent en Anton Korteweg.

37. KREUZEN, Hans Zes dialectgedichten. Den Haag, Wapendal Pers, 2008. Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Volta en gedrukt door De Uitvreter op Hollandse Druk van Van Gelder in een oplage van 50 exemplaren. 1e druk.
€ 10

38. LUKKENAER, Pim Ho maar! Geen tekens. (Gedichten 1953-1987). Leiden, (De Vrije Vogel), 1991. Ingenaaid. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt op Hahnemühle door De Uitvreter in een oplage van 70 exemplaren. 1e druk.
€ 14

39. MAAS (samenst.), Nop Hooge criticus. Een portret van J.J. van Santen Kolff (1848-1896) met een toelichting door Nop Maas. Leiden, (De Uitvreter), 1993. Ingenaaid. (8) p. Met een illustratie. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in brons en zwart op Oud Hollandsch in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
€ 12

25658640. MARSMAN e.a., H. Dahin! Dahin! Zes verzen over reizen voor Sjoerd Koopman bj zijn vijftigste verjaardag. Zoeterwoude, De Uitvreter, 1999. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit zes corpsen en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 50 exemplaren.
verkocht

41. MARSMAN, H. Seinen. Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2012. Cahiersteek. (16) p. Met de hand gezet uit de Univers en gedrukt op Zerkall Bütten in een oplage van 80 genummerde exemplaren.
€ 16
* De gedichten zijn boven de titel geïllustreerd met seinvlaggen hanterende mannetjes. Uitgave ter gelegenheid van Jaap Goedegebuures afscheid als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde van de Universiteit Leiden.

42. MICHAELIS, Hanny Uittocht. (Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2010). Leporello. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Velata avoria Biblos. 1e druk.
verkocht
* Gedicht ‘over de gedeporteerde Joden’. Jaarwisselingsgeschenk 2010-2011 van Nop Maas en Joep Jaspers.

25658443. N., Lonneke Memories are made of this. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2000. Vouwblad. Met de hand gezet uit diverse schreeflozen en gedrukt in geel, rood, blauw en zwart in een beperkte oplage.
€ 10
* Koppermaandagprent voor donateurs van Drukwerk in de Marge, verlucht met tientallen clichés. De tekst van de vaste illustratrice van deze pers is scherp en hilarisch.

25660044. OOSTERWIJK BRUIJN, J. van 4 dichtkundige recepten. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2006. Oblong. Leporello in vouwblad. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt op 150-grams Hollandse Druk van Van Gelder.
€ 8
* Jaarwisselingsgeschenk 2006-2007 van Nop Maas en Joep Jaspers.

45. PERRON, E. du, & Menno ter BRAAK Après la victoire. Twee kwatrijnen voor H. Marsman. Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2012. Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Univers en gedrukt op Velata avorio biblos in een oplage van 70 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Leuke uitgave van een door de KB bij ons gekochte berijmde ansichtkaart van Du Perron en Ter Braak aan Marsman.

46. PERRON, E. du Beste Constant. Een onbekende brief aan Constant van Wessem met een nawoord en aantekeningen door R. Storm. Leiden, (De Uitvreter), 1991. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in 75 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 12
* Naar verluidt is de brief van Du Perron, waarin ook Slauerhoff figureert, van de eerste tot de laatste letter geschreven door Reinder Storm.

47. PERRON, E. du Chère Mademoiselle. Een onbekende brief aan Suzanne Lonneux met een toelichting door Paul E. Voorhoeve. (Zoeterwoude, De Uitvreter, 1996). Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Caslon en gedrukt in een oplage van 140 exemplaren. 1e druk.
€ 10
* De brief van Du Perron werd in facsimile van het handschrift afgedrukt.

48. (PERRON, E.). Gerard den BRABANDER, Jac. van HATTUM, Ed. HOORNIK en E. du PERRON Drie tegen één op ’n Perron. Z.p., Avalon Pers/ De Uitvreter, (1995). Oblong. Ingenaaid. (8) p. Gezet uit de Bembo en de Garamond en met de hand gedrukt in groen en zwart op Zerkall-Bütten Elfenbein Halbmatt in een oplage van 110 genummerde exemplaren.
verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de bijeenkomst van het E. du Perron Genootschap op 4 februari 1995.

26758849. POESIEALBUM Poesie. (Zoeterwoude, De Uitvreter, 1996). Cahiersteek in omslag van nepkrokodillenleer met titeletiket. (16) p. Met de hand gezet uit diverse corpsen en gedrukt op verschillende papiersoorten in een oplage van 50 exemplaren.
€ 18
* Schattige albumrijmpjes geïllustreerd met goudstrooisel en plakplaatjes.

25657750. RENSBURG, J.K. Een mislukte oudejaarsavond. (Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in groen, geel en zwart op Hahnemühle in een beperkte oplage.
verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk van Nop Maas en Joep Jaspers.

51. ROMIJN MEIJER, Henk Kalenderverhalen. Bezorgd door Gerben Wynia. Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2009. Ingenaaid (als kalender). (20) p. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt in een oplage van 75 exemplaren. 1e druk.
€ 16

52. SCHMIDT, Annie M.G. Drie ouwe ottertjes. Uitgave t.g.v. Annie’s 100ste verjaardag. 20 mei 1911-20 mei 2011. (Met een illustratie van Sieb Posthuma). Amsterdam, Wombat bv, 2011. Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Volta en gedrukt door De Uitvreter in roze en zwart op Velata avorio biblos in een oplage van 240 exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Eén van de 40 genummerde en door Sieb Posthuma gesigneerde exemplaren.

53. SCHMIDT, Annie M.G. Het mannetje Fliederjak. (Met een illustratie van Martijn van der Linden). Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2012. Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 99 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht

54. SCHMIDT, Annie M.G. Zonder jou. (Met een illustratie van Rick de Haas). Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2008. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt in goud en zwart in een oplage van 99 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.
verkocht
* Rouw-gedicht met afbeelding van een begrafenis.

26758055. SCHMIDT, Annie M.G. Zulke gasten willen we niet. (Met illustraties van Marije Tolman). Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2013. Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Albertus en gedrukt op Freelife in een oplage van 75 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.
verkocht
* Leuk vers, opgedoken uit de kolommen van Het Rotterdamsch Parool van 12 augustus 1950.

56. SCHMIDT, Annie M.G. Zwartbessie. (Met illustraties van Kees de Boer). Woold-’t Harkel, (De Uitvreter), 2014. Oblong. Leporello. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt op Zerkall Bütten in een oplage van 99 genummerde en door de illustrator gesigneerde exemplaren.
verkocht

57. SCHOLTEN, Patty De bibliofiele drukker. Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2011. Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet uit de Dante en de Rondo en gedrukt in groen en zwart op Simili Japon in een beperkte oplage. 1e druk.
verkocht
* Dit gedicht is in druk opgedragen aan Kees Thomassen.

58. SCHOLTEN, Patty Herfstkwatrijnen. Zoeterwoude, (De Uitvreter), 2001. Oblong. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Studio en gedrukt in lichtbruin en donkerbruin op 110-grams Eva in een oplage van 70 exemplaren.
€ 10

25779559. SCHOLTEN, Patty swingt zaagt & schuurt. m.m.v. Kees Stip & Velibor Vidakovic. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Albertus en gedrukt in paars, roze en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 75 exemplaren.
€ 14
* Mooi boekje met een mierzoet voorkomen (het laatste gedicht heet ‘Jomeo en Rulia’).

60. SPAAN, Henk Verveling. Leiden, De Uitvreter, [1992]. Oblong. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Garamont en de Rondo en gedrukt in groen en zwart op Zerkall-Bütten in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 10
* Jaarwisselingsgeschenk 1992/1993 van Nop Maas en Joep Jaspers.

61. THOMASSEN SR., Kees Lat-relatie. Leiden, De Uitvreter, 1994. Oblong. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de magere Univers en gedrukt in groen en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 73 exemplaren. 1e druk.
€ 8

25641262. THOMASSEN, Kees Jenevertypografie. Waarbij gevoegd poëmen van Gezelle, Gorter en Gezellig. Leiden, De Uitvreter, 1995. Ingenaaid. (8) p. + 4 plano’s in omslag gevouwen. Gelaserd en met de hand gezet en gedrukt in een oplage van ‘exact 60 genummerde exemplaren’. 1e druk. Koningswaterschade langs randen, maar dat is de drank.
verkocht
* Met een vrolijk omslagontwerp van de hand van de schrijver/uitgever zelf. Jaarwisselingsgeschenk 1994-1995 en Koppermaandaguitgave ineen.

63. TOLLENS Cz., H.F. Aan Klytia. Leiden, De Uitvreter, (1990). Ingenaaid. (4) p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt in rood en zwart in een kleine oplage. Inkt op voorzijde omslag.
verkocht
* Minnegedichtje uit 1809.

64. VIGOLEIS THELEN, Albert “voor bobby s.”. Gedicht voor Helmut Salden. (Met een toelichting door Dr. L. Fiethen). Z.p., Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, (2005). Vouwblad, geplakt in omslag. Met de hand gezet uit de Helvetica en door De Uitvreter gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.
verkocht
* Herfstdruk 2005, tevens nieuwjaarswens 2006.

65. VISSER, Ab Portretten in focus. Zonder retouche. Leiden, De Uitvreter, (1992). Ingenaaid in vervaarlijk besmettelijk, spiegelend omslag. 20 p. Met de hand gezet uit de magere Egmont en gedrukt in grijs op Zerkall elfenbein in een oplage van 130 exemplaren. 1e druk.
€ 14

66. WARREN, Hans Een haiku & twee gedichten. Woold, ’t Harkel, De Uitvreter, 2010. Cahiersteek met omslag. (8) p. Met de hand gezet uit de Excelsior en de Univers en gedrukt op Zerkall-Bütten elfenbein halbmatt in een oplage van 60 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Bestemd voor de feestdoos van Ronald Rijkse, bij diens afscheid van de Zeeuwse Bibliotheek.

67. WINKLER PRINS, A. Albumversjens. Ten gerieve van hedendaagsche vrienden. Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2010. Oblong. 8 vellen in envelop en omslag. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 8
* Jaarwisselingsgeschenk 2010-2011.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 15 december 2015 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.026 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: