antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 652: Amsterdamse Grafische School

Generaties typografen en kunstenaars genoten in de twintigste eeuw hun opleiding aan de Amsterdamse Grafische School. Ook Otto Treumann, Bram de Does en Harry van Kuyk leerden er de beginselen van de typografie. Door de jaren heen mochten verschillende schoolklassen boekjes maken, waarin alle disciplines verenigd konden worden: lithografie, illustratie, decoratie, typografie. Soms werden schrijvers bereid gevonden om voor de gelegenheid een tekst te schrijven.

In deze nieuwsbrief vindt u een aardige doorsnee van wat de leerlingen van de Amsterdamse Grafische School zoal gemaakt hebben. Hun uitgaven weerspiegelen ook trends en modes in de vormgeving. Niet zelden is in een oogopslag te zien wie hun grote voorbeelden waren.


map1. De tweede vijf. Herinneringsalbum gewijd aan de tweede vijf jaren van het bestaan der Amsterdamsche Grafische School. (Amsterdam, Amsterdamse Grafische School, 1928. 24,5 x 23,5 cm. Ingenaaid. (8), 64 p. Kleurenillustraties, initialen en vignetten. Gedrukt in diverse kleuren. Heel lichte vlek.
samen met
Werkstukken behoorende bij De tweede vijf der A.G.S. [Amsterdam], Amsterdamsche Grafische School, 1928. 34,5 x 25,0 cm. Vierentwintig bladen in bedrukte papieren map. Enkele scheurtjes.
verkocht
* Op alle bladen zijn prachtige, in vele kleuren gedrukte specimen geplakt van de meest talentvolle leerlingen van de A.G.S. Dit zijn o.a. menukaarten, briefhoofden, visitekaartjes, titelpagina’s, litho’s, kalenderbladen en diploma’s. Enkele ontwerpen doen sterk denken aan het werk van Fré Cohen.
Nogal eens ontbreekt deze map bij het herinneringsalbum.

2682562. De tweede vijf. Herinneringsalbum gewijd aan de tweede vijf jaren van het bestaan der Amsterdamsche Grafische School. (Amsterdam, Amsterdamsche Grafische School, 1928. 24,5 x 23,5 cm. Ingenaaid. (8), 64 p. Kleurenillustraties, initialen en vignetten. Gedrukt in diverse kleuren.
verkocht
* Jubileumuitgave met bijdragen van o.a. L. Ronner, C. Hafkamp, A. Muller, J. Ligter en P. Rausch. De vignetten zijn in Amsterdamsche School-stijl.

3. KRULL, J. Papierkennis voor de grafische bedrijven. Amsterdam, Amsterdamsche Grafische School, 1935. Ingenaaid. (8), 48 p. Met enkele tabellen. 5e druk. Omslag deels licht verbleekt.
verkocht
* Uitvoerig, gedetailleerd, helder overzicht over vele papiersoorten, hoe ze gemaakt worden, gekeurd en verkocht, en over papierformaten, van A0 tot A9 en van Schrijf tot Adelaar.

2681364. KNAP, Henri A.A.R. Opdracht. Amsterdam, Amsterdamse Grafische School, 1948. 19,0 x 13,6 cm. Ingenaaid met flappen. 22 p. Gedrukt op Van Gelder.
verkocht

 

 

2681075. MORRIËN, Adriaan Het boek in de samenleving. Toespraak gehouden op de Boekenweekavond op 1 Maart 1950 in de Amsterdamse Grafische School. [Amsterdam], Amsterdamse Grafische School, 1950. 17,1 x 12,5 cm. Geniet. 20 p.
verkocht
* Boekenweek, dames en heren.

 

2681086. GROOT, Jan H. de Hamlet or no Hamlet. That is the question… [Amsterdam], (Amsterdamse Grafische School, 1951). 29,4 x 22,4 cm. Geniet. (24) p. Omslagtekening en illustraties Henk Gijsbers. Gezet uit de Hollandsche Mediaeval Cursief en Grotius en gedrukt op Cleopatra en Drie Kronen. Kreukje.
verkocht
* Eigentijdse versie op rijm gezet door De Groot (Hamlet leest Henry Miller en raakt ‘oversexed’).

7. Vaktermen Nederlands – Duits – Engels. [Amsterdam], Amsterdamse Grafische School – Afdeling U.T.O., 1953. 19,7 x 14,4 cm. Geniet. 12 p.
verkocht
* Uit de bibliotheek van typograaf en drukker René Treumann, die zijn naam op de binnenzijde van het omslag schreef en een Duitse vakterm aan de lijst toevoegde.

8. NYPELS, Charles Over typografie. (Met een inleiding van Aldert Witte). Amsterdam, Amsterdamse Grafische School, 1953. Ingenaaid met flappen. 32 p. Typografie Aldert Witte.
verkocht
* Aantrekkelijke uitgave met essays over typografie van de in 1952 overleden Nypels.

9. STIEBNER, A.M. Wat geschiedenis over en een beschrijving van de werking van monotype machines. Voor de A.G.S. geschreven door -. [Amsterdam], Amsterdamse Grafische School/ The Monotype Corporation, 1953. 20,0 x 14,4 cm. Geniet. 28 p.
verkocht

26814010. Catalogus Grafische Bibliotheek. Amsterdam, Amsterdamse Grafische School, 1954. 21,0 x 14,3 cm. Ingenaaid. 72 p. Ruggetje bovenaan beschadigd. Met drie supplementen.
verkocht
* Door directeur M.H. Groenendaal Jr. ingeleide catalogus van de schoolbibliotheek. De met een * gemerkte titels worden niet uitgeleend, maar kunnen wel geraadpleegd worden.

26810911. OMAR KHAYYAM Ruba’iyat. (Vertaald door Dirk Jorritsma naar de Engelse vertaling van FitzGerald). [Amsterdam], (Amsterdamse Grafische School, 1954). 31,3 x 22,2 cm. Japans gebonden (knoopje los). (8) p. Omslagtekening en illustraties Edwin Engels. Gedrukt in zwart, roodbruin, blauw en oranje.
verkocht
* De tekeningen doen denken aan Bantzinger.

 

 

 

26813712. PELS (vertaling), C. Smeekschrift van het papier aan de geleerden. Naar een oude Duitse uitgave vertaald door -. [Amsterdam], (Amsterdamse Grafische School), [1954]. 19,0 x 12,0 cm. Geniet met flappen. (20) p. Typografische verzorging F. van den Berg. Gezet uit de Trajanus en de Garamont en gedrukt op breed gevergeerd papier van Van Gelder.
verkocht

13. WOLFF, Betje, en Aagje DEKEN Critisch Commentaar. (Met een inleiding van Dr J.C. Brandt Corstius). [Amsterdam], Amsterdamse Grafische School, 1954. 23,7 x 14,8 cm. Verguld linnen. 48 p. Illustraties ‘leerlingen van de afdeling reproductie-tekenen’. Gezet uit de Garamond en gedrukt op P.C. Hooft.
€ 12
* Kerstuitgave.

261314. LUCEBERT Triangel in de jungle. (Amsterdam, Amsterdamse Grafische School), [1958]. 16,7 x 11,1 cm. Geniet. (24) p. Omslagtekening, illustraties en typografische verzorging Henk Klijn. Gezet uit de Gill normaal en gedrukt op breed gevergeerd papier.
verkocht
* Zes gedichten uit de gelijknamige bundel. Niet in de handel. Niet in MDLM.

26811015. AAFJES, Bertus Antonius preekt voor de vissen. [Amsterdam], (Amsterdamse Grafische School, 1959). 68,5 x 23,0 cm. Plano. Linosnede H. Weeda. Horizontale vouw. Kreukje.
verkocht
* Mooie rijmprent.

16. CROS, Louis Images. Gedichten van -. Houtsneden van Hans Vleugels. Vertaling Lily Kho. (Met een inleiding van de auteur). [Amsterdam], Amsterdamse Grafische School, 1968. cm. Ingenaaid. (70) p. Gezet uit de Garamont en gedrukt op Structura en houtvrij Van Gelder.
€ 15
* Tweetalige uitgave (Nederlands en Frans) van deze omvangrijke dichtbundel, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Grafische School.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 25 maart 2016 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: