antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 686: Lieve Jongens

In februari 1973 verscheen de roman Lieve Jongens van Gerard Reve. Het was, aldus de flaptekst, ‘een boek, dat geen meisje of volwassen vrouw onberoerd kan laten’. In alle kranten en tijdschriften verschenen recensies, critici roemden Reve’s ‘virtuoze stijl’.

Er zat een scherp randje aan Lieve Jongens. De personages ‘Freddie L.’ en ‘Albert S.’ waren geënt op Charles Hofman en Gerrit Komrij: de begeerlijke jongeling en de matige dichter-vertaler, aan één oor doof. Komrij was not amused, maar prees in Vrij Nederland juist die hoofdstukken van de roman waarin ‘de ridicuul ijverzuchtige, wantrouwige en dove Albert S.’ en zijn vriend geportretteerd werden. Vervolgens was het, op papier en in interviews, een over en weer van hatelijkheden en pesterijtjes.

Deze nieuwsbrief staat in het teken van Lieve Jongens, van het ontstaan en van de biografische achtergronden.


lieve-j1. REVE, Gerard Handgeschreven brief aan ‘De Weledele Heer W.J. Vliegen/ Inspekteur der Belastingen’ en drie hoofdstukken van het manuscript van Lieve Jongens in fotokopie met originele, handgeschreven correcties van de auteur. 1. 27,5 x 21,5 cm. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd ‘Gerard Reve’ en gedateerd ‘Weert, 27.11.1974’. 7 regels tekst. 2. 29,7 x 21,0 cm. Achttien bladen. Geniet. Alleen recto. Getiteld ‘Zwaarder Dan De Lucht’ in fotokopie en ‘Zevende Hoofdstuk van LIEVE JONGENS’ in handschrift. Met vier correcties en aanvullingen in het handschrift van de auteur. 3. 29,7 x 21,0 cm. Twaalf bladen. Geniet. Alleen recto. Getiteld ‘Donkere Nacht’ in fotokopie en ‘Achtste (& Op Eén Na Laatste) Hoofdstuk van LIEVE JONGENS’ in handschrift. Met een correctie in het handschrift van de auteur. 4. 29,7 x 21,0 cm. Vierentwintig bladen. Geniet. Alleen recto. Getiteld ‘Lieve Jongens’ in fotokopie en ‘Negende & Laatste) Hoofdstuk van LIEVE JONGENS’ in handschrift. Met vijf correcties en aanvullingen in het handschrift van de auteur.
€ 500
* Leuke verzameling rondom de roman Lieve Jongens, uit het bezit van een belastinginspecteur te Weert, waar Reve van 1972 tot 1975 woonde. In de brief aan Vliegen meldt de schrijver dat ‘het boek gezet is & gedrukt’. De voor de zekerheid gemaakte fotokopieën van het manuscript hebben voor Reve nu ‘geen funksie & geen waarde’ meer, dus ‘misschien heeft Uw gezin er pleizier aan’. ‘De achterzijden zijn te glad voor mijn kroontjespen, dus 1 & ander is voor mij niet anders dan ballast in mijn archief’.
De fotokopieën betreffen drie volledige hoofdstukken-in-handschrift van Lieve Jongens. Elke fotokopie bevat enkele door Reve met de kroontjespen aangebrachte wijzigingen, volgens een aantekening op het eerste blad aangebracht op 31 augustus 1972. In de fotokopie van het zevende hoofdstuk staat, in inkt dus, de omvangrijkste aanvulling. Aan het eind van het hoofdstuk, nog net voordat de hoofdpersoon zijn scheet in een wijnglas vangt, voegde Reve deze zin toe: ‘Met mijn lippen in het mondstuk van een denkbeeldige klarinet pruttelend, bootste ik zeer schaamteloos het geluid van een wind na’. In de andere hoofdstukken verving Reve een woord of laste hij er enkele in.
Deze collectie biedt de unieke gelegenheid de laatste drie hoofdstukken van Lieve Jongens in het handschrift van de Meester te lezen.

273832. REVE, Gerard Lieve Jongens. Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 1973. Linnen met stofomslag. 184 p. 1e druk. Net exemplaar.
verkocht
* Van Winden 21.

3. REVE, Gerard Lieve Jongens. (Filmaffiche). 66,3 x 42,9 cm. Met opgeplakt een reclamesticker voor het boek. Gevouwen en beschadigd.
verkocht
* De drie hoofdrolspelers voor het altaar in de kerk.

2614534. KOMRIJ, Gerrit Handgeschreven ansichtkaart aan ‘Gerard v/h Reve Wim van Albada’. 10,0 x 14,7 cm. Alleen verso. Niet gedateerd (datum poststempel: ’20 VII 67′). 4 regels tekst.
€ 250
* De ansicht toont ons een breed lachende, intens gelukkige jongeman, voor de gelegenheid gesigneerd: ‘Charles Hofman’ en ‘Gerrit Komrij’. Deze Bulgaarse beauty wordt door Komrij omschreven als ‘Het geile rooie/ sterdier van het/ communisme!’ Hieronder voegde hij toe: ‘Groeten ook van/ Eric!’
‘Artistiek & mooi gaan zelden samen, hoewel ik, sedert de nacht van de Paasvigilie, wanhopig verliefd ben op een jongen van 20, die mijn kaars met de zijne ontstak. Hij heet Charles H., is schilder, & werd geboren op de dag dat ik aan De Avonden begon te schrijven – in 1946 – om 7 uur smorgens volgens zijn eigen besliste verklaring, & in Amsterdam’, schreef Reve op 11 mei 1967 aan de zusjes Meijer.

5. KOMRIJ, Gerrit Handgeschreven ansichtkaart aan ‘dhrn. W.B. van Albada/ G.K. v.h. Reve’. 10,7 x 14,9 cm. Alleen verso. Niet gedateerd (datum poststempel: ’24 VII 1969′). Zonder tekst. Kreukje.
€ 95
* Groet uit Gent van ‘charles & gerrit’. De ansicht toont ons het paneel Het Engelenkoor uit het altaarstuk van de gebroeders Van Eyck. De kaart is vermoedelijk door een buurman doorgestuurd naar het Franse vakantiehuis van Geert van Oorschot in Vesc.

6. KOMRIJ, Gerrit Handgeschreven ansichtkaart aan ‘Ernst-Jan Engels & Danny Fombach’. 10,3 x 14,8 cm. Alleen verso. Niet gedateerd (datum poststempel: ‘9-6-1973′). 2 regels tekst.
€ 95
* Vrolijke vakantiegroet aan Reve’s vriend en diens vriendje. ‘Veel groeten uit Albi/ van Charles & Gerrit!’

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 1 december 2016 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: