antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 724: Wiel Kusters 70

Zeventig jaar geleden, op 1 juni 1947, kwam in het Limburgse mijnwerkersdorp Spekholzerheide Wiel Kusters ter wereld. Wij eren hem met een lijstje leverbaars. Het gaat veelal om bibliofiele uitgaven, gedrukt in oplagen tussen de 25 en 900 exemplaren. Sommige titels zijn door een hele stoet dichters gesigneerd.


1. KUSTERS, Wiel Berlijn. (Met een originele ets van Peter Yvon de Vries). Amsterdam, De Lange Afstand, 1987. Halflinnen met platten overtrokken met Japans papier. (8) p. Met de hand gezet uit de Erasmus en Mistral en gedrukt in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk. Exlibris op binnenzijde voorplat.
€ 35

 

2. KUSTERS, Wiel Carboon, krijt en drukinkt. Boeken van Wiel Kusters en Gèr Boosten in de Stadsbibliotheek van Maastricht. (Met een originele litho in kleuren door Gèr Boosten). Maastricht, (Scorpio), 1983. 8 p. los in omslag. Met – los bijgevoegd – een vouwblad met een gedicht van Wiel Kusters. Oplage 500 exemplaren. 1e druk. Paar vlekjes op omslag.
€ 15
* Uitgave bij een tentoonstelling van werk van Kusters en Boosten.

3. KUSTERS, Wiel Drie liedjes. (Met een illustratie door Peter Yvon de Vries). (Zutphen, De Lange Afstand, 1997). Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Erasmus en gedrukt door Peter Yvon de Vries op Zerkall-Bütten in een oplage van 75 exemplaren. 1e druk. Kreukje.
€ 20
* Gesigneerd door de dichter.

4. KUSTERS, Wiel Fibula. (‘Vrij naar Stefan George’). Amsterdam, De Lange Afstand, 1984. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 20
* Gesigneerd door de dichter.

 

5. KUSTERS, Wiel Gewrichten. Met vouwen van Peter Yvon de Vries. [Amsterdam], De Lange Afstand, (1984). Ingenaaide leporello. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Zerkall Bütten in een oplage van 25 genummerde en door auteur en uitgever gesigneerde exemplaren.
€ 22
* HC-exemplaar.

6. KUSTERS, Wiel De Hoogtyd van Peter Yvon de Vries en Anneke Brassinga. Terhorst, (Ser Prop), 1988. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 45 exemplaren. 1e druk.
€ 20
* Uitgave ter gelegenheid van het huwelijk van Anneke Brassinga en Peter Yvon de Vries. Gesigneerd door de dichter.

7. KUSTERS, Wiel Jan Hanlohof. Terhorst, (Ser J.L. Prop), 2002. Ingenaaid met omslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 85 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 22
* Gesigneerd door de auteur onder het colofon. Poorthuisje Geerlingshof 4.

8. KUSTERS, Wiel Kaketoe. (Met een linosnede door Angèle Reinders). Enschedé (= Eefde), De Julie Pers (= De Lange Afstand), 2004. Ingenaaid. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt door Peter Yvon de Vries in een oplage van 40 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Gesigneerd door de dichter.

9. KUSTERS, Wiel Merelschedeltje. Terhorst, (Jeroen Prop), 1989. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt door Jeroen Prop in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 12

10. KUSTERS, Wiel Oase. (Met een linosnede op het omslag door Peter Yvon de Vries). (Amsterdam, De Lange Afstand, 1992). Ingenaaid. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt door Peter Yvon de Vries in een oplage van 75 exemplaren. 1e druk. Naaisel los.
verkocht
* Gesigneerd door de dichter.

11. KUSTERS, Wiel Een onbekende stem zingt. (Terhorst, Ser Prop, 1997). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 125 exemplaren. 1e druk.
€ 12

12. KUSTERS, Wiel Tijdingen (gedichten van de dag). (Met een nawoord van de dichter). Woubrugge, Avalon Pers, (2007). Ingenaaid met stofomslag. (36) p. Gezet uit de Garamond en met de hand gedrukt op Freelife in een oplage van 99 exemplaren. 1e druk.
€ 20

13. KUSTERS, Wiel Dit lege hart. Over J.C. Bloem. Maastricht, Gerards & Schreurs, 1987. Ingenaaid. 48 p. 1e druk.
verkocht
* Op de titelpagina gesigneerd door de auteur en gedateerd ‘3.3.1997’. Achter de titel schreef de auteur ‘, dat wij vullen/ met poëzie.’

14. KUSTERS, Wiel “Bladeren en lezen in groot verstaan”. Pierre Kemp in de wereld van het boek. (Maastricht), Universiteitsbibliotheek Rijksuniversiteit Limburg/ Datawyse/ Universitaire Pers Maastricht, 1995. Ingenaaid met omslag van groen vliegerpapier. 254 p. 1e druk.
verkocht
* Op de Franse titel gesigneerd door Wiel Kusters, die drie artikelen bijdroeg, op de titelpagina gesigneerd door Harry G.M. Prick, die eveneens drie artikelen bijdroeg.

15. KUSTERS, Wiel Pierre Kemp, vroeg en laat. Maastricht, Koninklijke Sphinx, 1991. Linnen met stofomslag. 104 p. 1e druk.
€ 22
* Gesigneerd door de auteur op het schutblad. Relatiegeschenk, niet in de handel.
Bijgevoegd: KUSTERS, Wiel Dankwoord, uitgesproken bij de uitreiking van de Sphinx-Cultuurprijs op 4 december 1990 in de Stadsschouwburg van Maastricht. Geniet. (8) p. Gesigneerd door de laureaat.

16. KUSTERS, Wiel X kijkt in Y. Vijf causerieën over Pierre Kemp. Met een nawoord van Camiel Hamans. Maastricht, Gerards & Schreurs, 1986. Ingenaaid. 32 p. 1e druk.
€ 12
* Op de titelpagina gesigneerd door de auteur en gedateerd ‘3.3.1997’.

17. KUSTERS, Wiel Monoloog in de bergen. Over Rutger Kopland. Maastricht, Gerards & Schreurs, 1988. Ingenaaid. 48 p. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘voor Ger Boonekamp/ Wiel Kusters’.

18. KUSTERS, Wiel De killer. Over poëzie en poëtica van Gerrit Kouwenaar. Amsterdam, Querido, 1986. Linnen met stofomslag. 272 p. 1e druk.
verkocht
* Op de titelpagina gesigneerd door de auteur en gedateerd ‘3.3.1997’.

19. KUSTERS, Wiel Poëzie als perfecte misdaad. Toegelicht aan de hand van de zaak Kouwenaar. Door Wiel Kusters, auteur van De killer. Landgraaf/ Leiden, Herik/ Onderzoekschool Literatuurwetenschap, 1995. Ingenaaid met flappen. 36 p. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘voor Ger Boonekamp,/ maart ’96/ Wiel Kusters’.

20. KUSTERS, Wiel Een tuin in het niks. Vijf opstellen over Gerrit Kouwenaar. Amsterdam, Querido, 1983. Ingenaaid. 104 p. 1e druk.
verkocht
* Op de titelpagina gesigneerd door de auteur en gedateerd ‘3.3.1997’.

21. KUSTERS, Wiel, en Kees FENS Witte wereld. Landgraaf, Drukkerij Groenevelt, 1988. Twee delen met stofomslagen in kartonnen omslag en schuifhoes. 32; 32 p. 1e druk. Paar vlekjes op schuifhoes.
€ 15
* Relatiegeschenk, niet in de handel. De twee afzonderlijke delen werden geschreven door Kees Fens, onder de titel ‘Zolang het papier wit blijft, is er geen geweld gebruikt’ en door Wiel Kusters, onder de titel ‘Het sneeuwde tot het niet meer sneeuwde’. Het door Wiel Kusters geschreven deel werd door hem gesigneerd onder het colofon.

22. KUSTERS e.a., Wiel Asparagus Asparagus. Met tekeningen van Pierre van Soest. Banholt, (In de Bonnefant), 1988. Groot 4to. Linnen. 50 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hans van Eijk op Vélin Arches in oker en zwart in een oplage van 75 exemplaren, waarvan 37 op naam gedrukt en 38 op de pers genummerd. 1e druk.
verkocht
* Werkelijk práchtige uitgave waarin de supergroente ASPERGE centraal staat! De zes paginagrote, veelkleurige illustraties van Pierre van Soest (waarvan er twee twee pagina’s beslaan) zijn in zeefdruk uitgevoerd; de eerste litho is door de kunstenaar met de hand bijgewerkt. Elf dichters (zeker niet de minsten!) schreven speciaal voor deze uitgave een gedicht over de asperge. In volgorde van opkomst lezen wij verzen van Hugo Claus, Manuel Kneepkens, Hans Faverey, Jan G. Elburg, Gerrit Kouwenaar, Frans Budé, Rutger Kopland, Hans van de Waarsenburg, Bert Schierbeek, Wiel Kusters en Cees Nooteboom.
Ideale ode aan ons favoriete voorjaarsvoedsel!

23. KUSTERS e.a., Wiel Avond van de Poëzie / 5. Planodruk.
verkocht
* Flyer van een poëzieavond, gehouden op 15 april 2005 in het Raadhuis van Landgraaf. Gesigneerd door de vier optredende dichters: Maria Barnas, Pieter Boskma, Gerrit Kouwenaar en Wiel Kusters.

24. KUSTERS e.a., Wiel Dichters in de Leeuwerik. Grammofoonplaat in uitklapbare hoes. 30 cm. 33 toeren.
€ 35
* Verslag van een poëzieavond, gehouden op 14 mei 1978 in Café De Leeuwerik in Eindhoven. Met bijdragen van o.a. Jana Beranová, Jules Deelder, Jan Kal, Frank Koenegracht, Wiel Kusters, Peter Nijmeijer, Willem van Toorn en Hans van de Waarsenburg. Met, los bijgevoegd, een plano met een gedicht van Lévi Weemoedt.

25. KUSTERS e.a., Wiel Gheselscap goet. (Met een verantwoording door de drukker). Banholt, (In de Bonnefant), 1982. Linnen. (24) p. Met de hand gezet en gedrukt door Hans van Eijk in blauw en zwart op Johannot in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Eén van de 29 Romeins genummerde exemplaren (plus 7 op naam) op ‘bar slecht handgeschept Sheepstor’. Gedichten van H.H. ter Balkt, Wiel Kusters, Peter Nijmeijer en Hans van de Waarsenburg.

26. KUSTERS e.a., Wiel Gheselscap goet. (Met een verantwoording door de drukker). Banholt, (In de Bonnefant), 1982. Ingenaaid. (24) p. Met de hand gezet en gedrukt door Hans van Eijk in blauw en zwart op Johannot in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Gedichten van H.H. ter Balkt, Wiel Kusters, Peter Nijmeijer en Hans van de Waarsenburg. Gesigneerd door H.H. ter Balkt, Hans van Eijk, Wiel Kusters en Hans van de Waarsenburg.

27. KUSTERS e.a., Wiel Over de dichter Bertus Aafjes. (Venray, Rotary Club, 1989). Geniet. 28 p.
€ 22
* Op de titelpagina gesigneerd door Wiel Kusters. Uitgave ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Aafjes, met toespraken en Anton Kroft en Wiel Kusters.

28. KUSTERS e.a., Wiel Schoon uitzicht. Gedichten op Sonsbeeks Belvedère. Oosterbeek, Bosbespers, (1989). Ingenaaid met stofomslag. 32 p. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. 32 p. 1e druk.
verkocht
* Bevat bijdragen van o.a. Benno Barnard, H.H. ter Balkt, Johnny van Doorn, Kester Freriks, Rutger Kopland, Wiel Kusters, Drs. P, Hans Tentije, en, op een los blaadje, van Simon Vinkenoog.
Dit exemplaar werd gesigneerd door H.H. Ter Balkt (die ook drie inhoudelijke wijzigingen aanbracht in zijn bijdrage), Benno Barnard, Wiel Kusters, Drs. P en Hans Tentije.

29. KUSTERS e.a., Wiel ‘Een vrolijk volkje toch’. Elf dichters en Limburg. (Met illustraties door Patrick Creyghton). Maastricht, ROZ, 1977. Ingenaaid. 52 p. 1e druk.
verkocht
* De bijdragen van Huub Beurskens, Louis Ferron, Leo Herberghs (‘die zijn naam zet/ zoals een dwaas dat/ alleen kan/ 7 sept. ”97’), Manuel Kneepkens en Wiel Kusters werden door de betreffende auteurs gesigneerd.
Op p. 35 staat een korte bio- en bibliografie van Wiel Kusters: ‘Publikatie: 1978 Een oor op de grond (voorlopige titel)’.

30. KUSTERS e.a., Wiel Tien gedichten voor Guus Sötemann. (Scheveningen), Duindoornpers, (1985). Ingenaaid. (24) p. Gezet uit de Monotype Spectrum en met de hand gedrukt door Piet Cossee in een oplage van 65 genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Uitgegeven ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. A.L. Sötemann als hoogleraar nieuwe Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Bevat speciaal voor deze uitgave geschreven gedichten van Robert Anker, T. van Deel, Redbad Fokkema, Anton Korteweg, Wiel Kusters, Jan Kuijper, Ed Leeflang, Willem van Toorn, peter zonderland en Ad Zuiderent.
Dit exemplaar werd gesigneerd door Tom van Deel, Anton Korteweg, Wiel Kusters en Willem van Toorn.

31. (KUSTERS (inl.), Wiel) Het wonderlyk leven, en de dappere oorlogs-daden, van de kloekmoedige land- en zee-heldin. (Met talloze illustraties door Gèr Boosten). (En:) Wiel Kusters, Heldin in broek. Essay. Maastricht, Scorpio, 1982. Twee delen in cassette. Ingenaaid. 104; 16 p. Gedrukt in een oplage van 900 genummerde exemplaren.
€ 25
* Ongenummerde exemplaren, maar beide delen werden onder het colofon gesigneerd door Wiel Kusters.

32. (KUSTERS (nawoord), Wiel). KEMP, Pierre Sonnet. (Met een toelichting door Wiel Kusters). (Terhorst, Ser Prop, 2009). Ingenaaid met een stofomslag van vezelig Japans papier. (12) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Ser Prop op Zerkall-Bütten in rood en zwart in een oplage van 30 exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Onder het colofon gesigneerd door Wiel Kusters.


33. (KUSTERS, Wiel). PETERS (samenst.), Jo De onderste steen. Een bibliografie van Wiel Kusters. Landgraaf, Herik, 1988. Ingenaaid met stofomslag. 208 p. Gedrukt in een oplage van 500 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Deze uitputtende bibliografie is gelardeerd met speciaal voor deze uitgave geschreven gedichten van Wiel Kusters, Hans Berghuis, Huub Beurskens, Anneke Brassinga, Frans Budé, Tom van Deel, Leo Herberghs, C.O. Jellema, Manuel Kneepkens, Gerrit Kouwenaar, Jan Kuijper, Oskar Pastior en Hans van de Waarsenburg.
Dit exemplaar werd op de Franse titel gesigneerd door de Wiel Kusters en Jo Peters, bovendien werden de bijdragen van Huub Beurskens, Anneke Brassinga, Frans Budé, Tom van Deel, Leo Herberghs, Manuel Kneepkens, Gerrit Kouwenaar (16.4.2000) en Hans van de Waarsenburg door de dichters gesigneerd.
Bijgevoegd: Uitnodiging voor de presentatie van het boek..

34. (KUSTERS, Wiel) ‘Een boek is als een deur’. Toegang tot het werk van Wiel Kusters. Verkoopexpositie 10-30 juni 2007. (Maastricht), Antiquariaat & Galerie de Bovenste Plank, 2007. Geniet met stofomslag. (28) p. Geïllustreerd.
€ 25
* 119 nummers tellende verkoopcatalogus, verschenen ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Wiel Kusters, geheel aan hem gewijd en met een inleidend gedicht van de jarige. Gesigneerd door Kusters op pagina (1).
Bijgevoegd: Uitnodiging voor de opening, ook gesigneerd door Wiel Kusters.

35. (KUSTERS, Wiel). THOMAS, Sanne De onderste steen 3 (1997-2012). Een bibliografie van het werk van Wiel Kusters. Nijmegen, Vantilt, (2012). Ingenaaid met stofomslag. 96 p. 1e druk.
verkocht
* Dit exemplaar werd op gesigneerd door Wiel Kusters, Sanne Thomas, ontwerper Piet Gerards en uitgever Marc Beerens.

36. (KUSTERS, Wiel). RODER (red.), Jan de Ik woon in duizend kamers tegelijk. Opstellen voor en over Wiel Kusters van vrienden en collega’s ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar Algemene Nederlandse Letterkunde (…). (Nijmegen), Vantilt, (2012). Ingenaaid met stofomslag. 292 p. 1e druk.
verkocht
* Dit exemplaar werd niet allen gesigneerd door de laureaat, de uitgever en de ontwerper, maar ook door maar liefst twintig auteurs die een bijdrage leverden én, tussen haakjes, door Job Cohen, oud-Rector Magnificus aan de Universiteit Maastricht.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 1 juni 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: