antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 783: Een dozijn geïllustreerd

De uitgaven in de nieuwsbrief van vandaag zijn alle (rijk) geïllustreerd met linosneden, foto’s, etsen, zeefdrukken of originele tekeningen.

Vincent Mentzel bij Gerard Reve, Peter van Straaten bij Simon Carmiggelt, Jeroen Henneman bij Harry Mulisch, Klaas Gubbels bij K. Schippers: mooie en verrassende combinaties.


1. BURSSENS, Gaston Dien avond en die rooze. (Met vier originele, genummerde en gesigneerde linosneden (op Keizerlijk Japans Hokusai) van Luc Boudens). (Antwerpen, Uitgeverij Jef Meert, 1997). Losbladig in papieren map en linnen foedraal met uitschuiflint. 24 p. Gedrukt met de Garamond op Zerkall Wild in een oplage van slechts 35 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 125
* Deze cyclus werd geschreven in 1963-1964, maar verscheen in 1997 voor het eerst in druk.

2. CARMIGGELT, S. Dwaasheden. Een selectie uit Honderd dwaasheden, gekozen en van illustraties voorzien door Peter van Straaten. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1976). Linnen met stofomslag. 168 p. 1e druk.
€ 250
* Eén van de 90 luxe-exemplaren, genummerd en door de auteur en illustrator gesigneerd, gebonden in linnen met stofomslag, voorzien van een originele tekening van Van Straaten, tevens gesigneerd. Bovendien met opdrachtje van de illustrator op de colofonpagina.

3. CARMIGGELT, S. Onzin. Geïllustreerd door (en met een voorwoord van) Peter van Straaten. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1978). Linnen met stofomslag. 208 p. 1e druk.
€ 200
* Eén van de 90 luxe-exemplaren, genummerd en door de auteur en illustrator gesigneerd, gebonden in linnen met stofomslag, voorzien van een originele zeefdruk en een originele ets van Van Straaten, beide genummerd, gesigneerd en gedateerd.

4. CLAUS, Hugo Bewegen. (Met foto’s van Willy Legendre). Brugge, Marc Van de Wiele, 1986. Halfleer met verguld lederen rugetiket en stofomslag. 96 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 27 genummerde luxe-exemplaren gebonden in halfleer met, los bijgevoegd, een origineel handschrift van Claus en een originele, gesigneerde foto van Willy Legendre. Met op de titelpagina een handgeschreven groet van de auteur: ‘van harte/ Hugo Claus’. BHC 152.

5. CLAUS, Hugo Imagier. (Vertaald door Marnix Vincent). (Antwerpen/ Parijs, Fonds Mercator/ Albin Michel, 1988). 41 x 31 cm. Linnen in foedraal. 256 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
€ 90
* Met bijdragen van o.a. Gaëtan Picon, Jan Walravens, André Goeminne, Philippe d’Arschot en Cees Nooteboom. Freddy de Vree koos de in het boek afgebeelde tekeningen, Marnix Vincent selecteerde en vertaalde de gedichten van Claus. Achterin staat een opmerkelijke register van ‘mots-clés poétiques’. Zie BHC 176.A.

6. CREMER, Jan Ik Jan Cremer. Amsterdam, De Bezige Bij, 2000. 44,5 x 32,1 x 6,1 cm. Jubileumeditie: boek, cd en originele, gesigneerde zeefdruk in kleuren in grote linnen overslagdoos. Uitgegeven in een oplage van 250 exemplaren. Vlekje op voorzijde overslagdoos.
€ 300
* Eén van de 25 romeins genummerde A.P.-exemplaren.
1. Ik Jan Cremer. Amsterdam, De Bezige Bij, 2000. Linnen met uiterst besmettelijk, zilverkleurig stofomslag. 364 p. 50e druk. Genummerd en gesigneerd: ‘Jan Cremer/ AP XXIII/ XXV’ en voorzien van het bekende Cremerstempel: de auteur-kunstenaar op motor.
Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op pagina (8): ’20 april 2005/ voor HANS & Kristien [Sleutelaar]/ Met dank voor jullie/ tomeloze inzet bij de/ “Brieven”/ in vriendschap Jan Cremer’.
2. Het lied van de Ram. Compact disc waarop Cremer voorleest, wordt geïnterviewd, wordt gezongen en toegezongen.
3. Originele, genummerde en gesigneerde zeefdruk in kleuren, bovendien voorzien van het bekende motorstempel. 42,0 x 30,0 cm. In linnen map.
Het geheel is gevat in een grote linnen overslagdoos met uitsparingen voor de desbetreffende onderdelen.

7. (MULISCH, Harry). HENNEMAN, Jeroen Schetsen en tekeningen. Voorstudies voor Opus Gran. (Met een Woord vooraf door Marie-Anne Simons en Jan Guus Waldorp en een inleiding door Renée Steenbergen). Amsterdam, De Beuk, (1990). Linnen in cassette. Circa 300 p. Gedrukt in een oplage van 450 exemplaren. Geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 95 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren die in linnen werden gebonden, met een originele, genummerde en gesigneerde zeefdruk van Jeroen Henneman (nummer 26 van 95). Deze uitgave bevat vele honderden voorstudies van Opus Gran, het boek dat Mulisch en Henneman samen maakten. Met, los bijgevoegd, de definitieve versie van Mulisch’ Opus Gran die bij deze luxe editie hoort. Ingenaaid in blind omslag. (32) p.

8. REVE, Gerard Slager Crolus koopt een oude viool. (Met 10 rasterafdrukken van foto’s van Vincent Mentzel). New York, Kunst Editions New York, 1997. Losbladig in linnen overslagdoos. 14 bladen. Vervaardigd in opdracht van JBR Organisatie-adviseurs te Zeist in een oplage van 999 genummerde exemplaren, die niet in de handel kwamen.
Gereserveerd
* Eén van de 150 luxe-exemplaren in zware, linnen overslagdoos, onder het colofon gesigneerd door Gerard Reve en Vincent Mentzel en voorzien van een originele, genummerde en gesigneerde foto door Vincent Mentzel, in dit geval een actiefoto van Mstislav Rostropowitsj. Bovendien met een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het voorste blad: ‘Voor André Swertz,/ met veel goede wensen van/ Gerard Reve./ Machelen aan Leie,/ 13.6.1997.’ Van Winden 75.

9. REVE, Gerard Slager Crolus koopt een oude viool. (Met 10 rasterafdrukken van foto’s van Vincent Mentzel). New York, Kunst Editions New York, 1997. Losbladig in linnen map. 14 bladen. Vervaardigd in opdracht van JBR Organisatie-adviseurs te Zeist in een oplage van 999 genummerde exemplaren, die niet in de handel kwamen.
Verkocht
* Dit exemplaar werd onder het colofon gesigneerd door Gerard Reve en Vincent Mentzel. Bovendien met een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het voorste blad: ‘Voor André Swertz,/ met veel goede wensen van/ Gerard Reve./ Machelen aan Leie,/ 13 Juni 1997.’ Van Winden 75.

10. SCHIERBEEK, Bert, en Jan HENDRIX In het vooronder van de aarde. (Met acht originele zeefdrukken door Jan Hendrix). (Mexico/ Banholt, Imprenta de los Trópicos/ In de Bonnefant, 1994 [= 1996]). Ingenaaid met omslag in portfolio (Erik Schots). (52) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt op handgeschept papier in blauw en zwart in een oplage van 60 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 8 luxe-exemplaren, met de in de uitgave opgenomen zeefdrukken van Hendrix in zwart en goud gedrukt, en voorzien van een extra serie van 8 zeefdrukken, losbladig en in zwart gedrukt.
Bert Schierbeek schreef het gedicht ‘in het vooronder van de aarde’ voor Jan Hendrix op 2 juni 1987 in Mexico Stad.
Een zinsbegoochelend mooie uitgave.

11. SCHIPPERS, K., en Klaas GUBBELS Verlegen schaduwen. (Met negen originele, genummerde, gemonogrammeerde en gedateerde zeefdrukken van Klaas Gubbels). (Rotterdam), Bébert, (1981). 38,5 x 58 cm. 11 vouwbladen in linnen overslagdoos (Handboekbinderij Joppe). Gedrukt door Willem Kars op een handpers van de Grafische Werkplaats in Rotterdam op 250 grams Van Gelder in rood en zwart in een oplage van 155 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk. Wat krasjes op de overslagdoos.
€ 600

12. TOUSSAINT VAN BOELAERE, F.V. Het Barceloneesche avontuur. Antwerpen, De Magneet, (1944). Ingenaaid met omslag. 104 p. Niet afgesneden. Titelvignet en zes originele etsen van Marcel Stobbaerts. Gezet uit de Granjon en gedrukt in een oplage van 1010 genummerde exemplaren. 1e druk. Iets scheefgelezen.
€ 75
* Uit de bibliotheek van Martinus en Antoinette Nijhoff. Opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Aan M. Nijhoff/ ter herinnering aan/ een prettigen avond./ 30.1.46/ F.V. Toussaint van Boelaere’.
Een exemplaar zonder opdracht is leverbaar voor € 25.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 10 april 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: