antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 975: De Roofpers

Over De Roofpers uit Raamsdonk is niet veel informatie te vinden. De naam heeft niets met roofdrukken te maken, het zijn allemaal keurige, geautoriseerde uitgaven van respectabele auteurs van Biesheuvel tot Komrij, verschenen in oplagen variërend van 15 tot 75 exemplaren, altijd genummerd en meestal gesigneerd door de auteur. Het vignet van de pers is wél geroofd: er is leentjebuur gepleegd bij Rolls Royce!

De typografie is van Jacob van Santen, terwijl de prospectussen meestal ondertekend zijn door Lien van Santen. De distributie gebeurde door uitgeverij Reflex (André Swertz), en we zien ook een boekje dat gebonden werd door André’s naaste vriend en medewerker, de boekbinder Wim Jongerius (die dit voorjaar overleed).
Tussen 1979 en 1987 verschenen tien uitgaven, die u allemaal in deze nieuwsbrief terugvindt.


1. BIESHEUVEL, J.M.A. De zoon. (Een kerstverhaal). Raamsdonk, De Roofpers, 1982. Linnen met stofomslag. Gedrukt in een oplage van 75 door de schrijver genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Zeer gaaf en strak exemplaar (met laag nummer).
Verkocht
* Aangrijpend verhaal. Roofpers 8.

2. CARMIGGELT, S. Jeugdpuistjes. Raamsdonk, De Roofpers, 1981. Oblong. 18,4 x 20,3 cm. Linnen met stofomslag. (32) p. Gezet uit de Helvetica en gedrukt op 150-grams Van Gelder in een oplage van 40 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Zeer gaaf en strak exemplaar.
Verkocht
* Eén van de 15 exemplaren die niet in de handel kwamen. Met aanbiedingsbrief van de uitgever. Verzamelde versjes van Carmiggelt en zijn pseudoniemen, waaronder het sterke ‘Terug op de Parnassos’ (met glansrollen voor Koos Schuur, Rein Blijstra, Van het Reve, Rodenko en Hoornik). Roofpers 4.

3. (COUPERUS, Louis). BREUGELMANS, R. Louis Couperus. Lion of the season. Raamsdonk, De Roofpers, 1982. Linnen met stofomslag. 28 p. Gedrukt op 140 grams Hollands luxe druk vergé in een oplage van 36 genummerde exemplaren. Met facsimiles naar het handschrift van Couperus, gedrukt in paars. 1e druk. Zeer gaaf en strak exemplaar.
€ 100
* Dit is nummer VI van de zes Romeins genummerde exemplaren. Met gesigneerde aanbiedingsbrief van de uitgever. Roofpers 6. Pippel/ Voskuil 97.

4. (COUPERUS, Louis). BREUGELMANS, R. Louis Couperus. Lion of the season. Raamsdonk, De Roofpers, 1982. Linnen met stofomslag. 28 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt op 140 grams Hollands luxe druk vergé in een oplage van 36 genummerde exemplaren. Met facsimiles naar het handschrift van Couperus, gedrukt in paars. 1e druk.
€ 65
* Roofpers 6. Pippel/ Voskuil 97.

5. (COUPERUS, Louis). F.L. BASTET Tussen sfinx en eenhoorn. Over Psyche en Fidessa van Louis Couperus. Raamsdonk, De Roofpers, 1986 [= 1987]. Oblong. Linnen met stofomslag (Wim Jongerius). 28 p. Gedrukt in een oplage van 45 genummerde exemplaren. 1e druk. Zeer gaaf en strak exemplaar.
€ 60
* Roofpers 7. Pippel/ Voskuil 101.

6. FOKKEMA, Redbad Een lied voor de week. Raamsdonk, De Roofpers, 1981. Ingenaaid met stofomslag. (16) p. Gedrukt in een oplage van 25 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Zeer gaaf en strak exemplaar.
€ 30
* H.C.-exemplaar, wel gesigneerd. [Roofpers 5].

7. FOKKEMA, Redbad Een lied voor de week. Raamsdonk, De Roofpers, 1981. Ingenaaid met stofomslag. (16) p. Gedrukt in een oplage van 25 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Schaafplekjes op achterzijde omslag.
€ 25
* Ongenummerd, maar wel gesigneerd exemplaar met afwijkend, blind stofomslag. [Roofpers 5].

8. HARTEN, Jaap Samenzwering. Raamsdonk, De Roofpers, (1979). Cahiersteek. (12) p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Van Gelder in een oplage van slechts 15 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Zeer gaaf en strak exemplaar.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur op de opdrachtpagina: ‘Er zijn twee soorten van/ mensen; de ene soort/ bestaat niet./ Voor vriend Ronald [Breugelmans],/ met hartelijke groet,/ Jaap/ 9-2-79’. Eerste uitgave van de Roofpers te Raamsdonk.

9. KOMRIJ, Gerrit Peper en zout. Raamsdonk, De Roofpers, 1980. Heelleder met ingelegde messing sculptuur; in verguld heellederen foedraal (Guus Thurkow). (28) p. Gedrukt op 125 grams getint Toledo in een oplage van slechts 15 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. De tere uitgave met zijn museale boekband is in bijzonder fraaie conditie.
Verkocht
* Eén van de 4 luxe-exemplaren, gebonden in heelleder ingelegd met metaal. Dit is nummer 2. Roofpers 2.

10. KOMRIJ, Gerrit Peper en zout. Raamsdonk, De Roofpers, 1980. Ingenaaid met stofomslag. (28) p. Gedrukt op 125 grams getint Toledo in een oplage van slechts 15 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Zeer gaaf en strak exemplaar.
Verkocht
* Ongenummerd exemplaar, wél gesigneerd! Roofpers 2.

11. MARSMAN, H. De vliegende Hollander. Raamsdonk, De Roofpers, 1980. Linnen met stofomslag. (24) p. Gedrukt in paars en zwart in een oplage van 50 genummerde exemplaren. Mooi.
Verkocht
* Ongenummerd exemplaar. Deels in facsimile van het handschrift van Marsman (afgedrukt in paars) en deels gezet. De tekst in facsimile, een vroege versie van het expressionistische verhaal, werd niet eerder uitgegeven; de gezette tekst volgt de tekst van de eerste druk uit 1927. [Roofpers 3].

12. (NIJHOFF, M., K. SCHIPPERS, Rutger KOPLAND, Bob den UYL). ZUIDERENT, Ad Zeven uren U. Pastiches. Raamsdonk, De Roofpers, 1982. Ingenaaid met stofomslag. (28) p. Gedrukt op 140 grams Hollands luxe druk in een oplage van 35 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Pastiches op Nijhoffs Het uur U, geschreven door Ad Zuiderent in de trant van Jan Kal, Sybren Polet, K. Schippers, Hans Sleutelaar, Rutger Kopland, Dirk Ayelt Kooiman en Bob den Uyl. [Roofpers 8].

13. ZONDERLAND, Peter Hoffmann. (Met tekeningen van Geertje Masselink). Raamsdonk, De Roofpers, 1982. Ingenaaid met papieren én kunststof stofomslag. (24) p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Deze dichtbundel ziet er heel anders uit dan de andere Roofpersen met zijn kleiner formaat, tekeningen, schreefloze letter. Mooi omslag. [Roofpers 9].

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 november 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.125 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: