antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 499: Chr.J. van Geel

De onlangs verschenen brievenbundel Ik ben een onderling onverzoenlijk ratjetoe van Chr.J. van Geel inspireerde ons tot een duik in niet eerder bestudeerde stofklepmappen, waarin zich ook een uitgebreid dossier Van Geel bevond, afkomstig van een redacteur van het literair tijdschrift De Gids. De hiernavolgende lijst bevat ook enkele boeken en efemera van Chr.J. van Geel.


2625181.  GEEL, Chr.J. van Dossier De Gids. 1. Handgeschreven briefkaart aan ‘Geachte Heer [Bert] Voeten’. 9,8 x 14,9 cm. Alleen verso. Gesigneerd ‘Van Geel’ en gedateerd ’16 April ’60’. 7 regels tekst. Met handgeschreven aantekening van Bert Voeten. 2. 35 bladen typoscript. 27,4 x 21,4 cm. Alleen recto. Met tientallen handgeschreven aanwijzingen en correcties van Van Geel, van een redacteur en van een typograaf. 3. 8 bladen drukproef met correcties. Diverse formaten. Alleen recto. Met tientallen handgeschreven aanwijzingen en correcties van Van Geel.

€ 375

* Interessant ensemble, dat goed laat zien hoe een bijdrage aan een literair tijdschrift tot stand komt. In het geval van de precieze Van Geel was er veel overleg tussen dichter, redactie, typograaf en zetter.

In de briefkaart vraagt Van Geel aan Voeten of deze ervoor kan zorgen dat er toch een noot bij een gedicht wordt geplaatst. De dichter vertrouwt erop ‘dat U het niet om mijn wispelturigheden zult laten aan mijn verzoek te voldoen’.

De bladen typoscript betreffen ‘Vijftien gedichten’ en verschillende verzen over de dood, die gedeeltelijk in 1966 in De Gids zouden worden gepubliceerd. Op het eerste blad staan uitgebreide zetaanwijzingen van een redacteur van De Gids: ‘Al deze gedichten onder aan de pagina af te drukken, hetzij aan het eind van een proza-bijdrage, hetzij elders onder aan de pagina van een proza-bijdrage […] Steeds over 2 kolom!’ Een typograaf schreef eronder: ‘lay-out: de gedichten opmaken op middenas van 33 aug[ustijn]’. De ‘Vijftien gedichten’ bevatten zetaanwijzingen (‘geen spatie’) en correcties (‘naar onbegrijpelijker blad gegroeid’ wordt ‘tot onbegrijpelijker blad gegroeid’) in het handschrift van Van Geel.

Uit de marginale aantekeningen op de drukproef blijkt dat Van Geel niet zeker was over de plaatsing van zijn korte gedichten. Met rode balpen schreef hij: ‘méér spatie/ het zijn afzonderlijke/ gedichten./ Anders liever slechts/ één nemen of eveneens/ verspringen?’. Eén gedicht is door Van Geel geheel in handschrift toegevoegd, omdat de tekst in de drukproef in een verkeerd corps staat en de regels onjuist afbreken.

2.  GEEL, Chr.J. van Handgeschreven envelop, met daarin een (in facsimile van Van Geels handschrift gedrukte) uitnodiging voor de opening van een verkooptentoonstelling in Galerie Balans (1972).

€ 15

* Bijgevoegd is een gedrukte uitnodiging voor een Van Geel-expositie in het Stedelijk Museum Alkmaar (1973).

3.  GEEL, Chr.J. van Als: Chris van Geel Jr. ‘Dit land….’ P. 20 in: De Weegschaal. Lijfblad der Uitgevers-Mij. West-Friesland te Hoorn. Jrg. 1, afl. 2 (april 1946). Met losse ‘Bestelkaart voor Boekwerken’.

€ 12

* Tevens poëzie van W.J. van der Molen en Jan Wit. Vroeg!

4.  GEEL, Chr.J. van, en T. van DEEL Gedichten bij tekeningen. Amsterdam, Aarts, 1974. Linnen met stofomslag. (32) p. 1e druk. Miniem hapje uit omslag om rug.

€ 15

* Eén van de 100 luxe-exemplaren, gebonden in linnen met stofomslag.

5.  GEEL, Chr.J. van Een barbaars Versailles. Castricum, Stichting Chr.J. van Geel, 1980. Ingenaaid met stofomslag. 36 p. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk.

€ 15

6.  GEEL, Chr.J. van Collectie knipsels. Zes stuks.

gratis bij een bestelling

* Bijgevoegd: gestencild rondschrijven naar aanleiding van het afbranden van Van Geels huis in Groet.

7.  GEEL, Chr.J. van Nu ik er zo precies op inga. Een brief van -. Castricum, Stichting Chr.J. van Geel, 1977. Ingenaaid met stofomslag. (2), 26 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt door J. Meijer in donkerblauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk.

€ 20

* Uitvoerige, buitengewoon boeiende brief aan J.P. Guépin over de bewoording van Van Geels poëzie, vol mogelijke varianten, betekenissen en associaties.

8.  GEEL, Chr.J. van Roofdruk. Met tekeningen van de auteur. Castricum/Amsterdam, Stichting Chr.J. van Geel/Meulenhoff, 1977. Ingenaaid. 32 p. Oplage 1350 exemplaren. 1e druk.

gratis bij een bestelling

* Niet in de handel gebracht.

9.  GEEL, Chr.J. van Een schrijvende particulier. Brief aan J.A. Emmens, waarin opgenomen een brief aan Aad Nuis. Castricum, Stichting Chr.J. van Geel, 1982. Ingenaaid met stofomslag. 32 p. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk.

€ 12

10.  GEEL, Chr.J. van Tijdrovertje. (Met een Verantwoording van Thérèse Cornips en Ser J.L. Prop). Terhorst, (Ser Prop), 1992. Ingenaaid met omslag. (6), 30 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in oranje en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 85 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 28

11.  GEEL, Chr.J. van Uit de hoge boom geschreven. Amsterdam, Van Oorschot, 1967. Linnen met stofomslag (ontwerp Helmut Salden). 128 p. 1e druk. Keurig exemplaar, op de iets verschoten rug na.

€ 10

12.  OTTEN, Willem Jan In memoriam Chris J. van Geel bijna vijfentwintig jaar na zijn dood. (Terhorst, Ser Prop, 1998). Ingenaaid met omslag. (8) p. Niet opengesneden. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 60 exemplaren. 1e druk.

€ 16

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 20 februari 2013 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.113 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: