antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Catalogus 57: Belcampo

familiefoto belcampo

Deze catalogus verschijnt ter gelegenheid van de doorstart van het illustere Belcampo Genootschap.

U vindt hierin belangrijke opdrachtexemplaren, handgeschreven brieven, ongekend leuke tekeningen. Liefst drie exemplaren van Belcampo’s debuut in eigen beheer (‘hoogst zeldzaam. Ik heb het nog nooit in een antiquariaat of op een veiling aangetroffen’, aldus de auteur in 1983) zijn opgenomen. De items zijn, met uitzondering van de laatste afdeling, chronologisch geordend.

  • 1-52 Eerste drukken, luxe-exemplaren, opdrachtexemplaren & bibliofiele uitgaven
  • 53-56 Vertaalt & vertaald
  • 57-64 Verspreid werk
  • 65-77 Brieven, foto’s, tekeningen & curiosa
  • 78-91 Uit de bibliotheek van Belcampo

1       BELCAMPO De Verhalen van -. (Amsterdam, “De Arend”), [1934]. Halflinnen (bandontwerp van de auteur). 120 p. [Gedrukt in een oplage van 500 exemplaren]. 1e druk. Rug professioneel gerestaureerd. Met opgeplakt strookje van laatste tekstregel op p. 100. Ex libris A[rend] L[ubbertus] Scholtens op binnenzijde voorplat (Martinitoren, boeken).

€ 130

* In het verhaal ‘Het plan van der Aa’ springt de burgemeester van Rijssen tijdens de Paasviering in het vuur, wat voor omstanders het ‘sein tot de algemeen waanzin’ is: er ontstaat een gruwelijke orgie. ‘Naakte, aaneengekoppelde paren werden door anderen op de brandstapel gejonast. Hallo! gilde de mevrouw met de wijzerplaat, dit is nou onze manier van coitus interruptus!’

In dit exemplaar zijn op acht plaatsen in ‘Het plan van der Aa’ eigennamen van bekende Rijssenaren met inkt onleesbaar gemaakt. De auteur besloot hiertoe op aandringen van zijn vader, notabel notaris te Rijssen: ‘denk jij dat ik hier met allemaal mensen ruzie wens te krijgen door jouw geschrijf. Dat kan zo niet!’ (De eerste Nederlandse tiftie (Amsterdam 1983), p. 51).

verhalen opdracht2       BELCAMPO De Verhalen van -. (Amsterdam, “De Arend”), [1934]. Halflinnen (bandontwerp van de auteur). 120 p. [Gedrukt in een oplage van 500 exemplaren]. 1e druk. Met opgeplakt strookje van laatste tekstregel op p. 100. Rug met leukoplast verstevigd. Boekblok iets los.

€ 350

* Exemplaar met contemporaine, handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Voor Hannibal Hage./ van den Schrijver./ Belcampo/ 2-1 [1935]’. Hannibal Hage was een studievriend van Belcampo. In 1928 zat J.M.D. Hage in hetzelfde dispuut (Pallas) als Belcampo. In dit exemplaar zijn de eigennamen van bekende Rijssenaren niet onleesbaar gemaakt.

Een goed, ongerestaureerd exemplaar zónder opdracht is leverbaar voor € 175.

3       BELCAMPO De Verhalen van -. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1947. Gedecoreerd halflinnen met stofomslag (ontwerp F[rans] Hazeveld). 112 p. Onafgesneden. 2e druk. Omslag beschadigd en gevlekt.

€ 10

* Voorwoord bij de tweede druk: ‘Deze verhalen werden geschreven tusschen 1922 en 1930, toen ik nog als een veulen placht rond te dartelen over deze wereldbol. Om hen het karakter hiervan te laten behouden, heb ik er zoo goed als niets in veranderd, alleen zijn de allerzwakste broertjes weggelaten. Die ik gisteren was ben ik vandaag niet meer, het leven bevat een onophoudelijk overlijden. Daarom hebben we eigenlijk ook het recht niet, veranderingen aan te brengen in eigen werk uit een vroegere periode. Het is werk geworden van een overledene’.

De ‘allerzwakste broertjes’, die nog wel in de eerste druk stonden, zijn ‘De havelooze piano’, ‘De dichter’ en ‘Koningin Voozenkone’.

4       BELCAMPO De Verhalen van -. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1947. Gedecoreerd halflinnen met stofomslag (ontwerp F[rans] Hazeveld). 112 p. Onafgesneden. 2e druk. Omslag enkele scheurtjes.

€ 75

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Aan Manu[el van Loggem] in goede buur- en/ vriendschap en in de hoop op/ spoedige nieuwe uitwisseling./ Belcampo/ 30 Nov. ’47’. Manuel van Loggem (1916-1998) was psycholoog, schrijver van hoorspelen en toneelstukken, en criticus. Hij woonde op Nieuwe Keizersgracht 59, niet ver van Belcampo’s Amsterdamse adres.

5       BELCAMPO De Verhalen van -. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1947. Gedecoreerd halflinnen [ontwerp Frans Hazeveld]. 112 p. Onafgesneden. 2e druk.

€ 22

* Gesigneerd door de auteur op de Franse titel: ‘Belcampo./ 14.2 58’.

6       BELCAMPO De Zwerftocht van Belcampo. (Amsterdam, “De Arend”), [1938]. Karton. 244 p. 1e druk. Rug verbruind en vlekkig.

€ 80

* Beschrijving van ’s auteurs reis van oktober 1933 tot mei 1934 door achtereenvolgens Nederland, België, Frankrijk, Italië, Joegoslavië, Hongarije, Tsjechië – en terug.

7       BELCAMPO De zwerftocht van Belcampo. Amsterdam, Kosmos, [1939].Linnen met stofomslag (ontwerp [Eppo] Doeve). 216 p. [2e druk]. Stempeltje ‘Recensie Exemplaar’ op flap. Fraai exemplaar.

€ 38

* Uit de bibliotheek van criticus Victor van Vriesland, met diens kast- en plaatsnummer in potlood op het schutblad. Flaptekst: ‘Achter het pseudoniem Belcampo verschuilt zich een academisch gevormd man, die, het conventioneele leven moede, met ’n paar tientjes op zak gedurende acht maanden rondtrekt door een groot deel van Europa. De kost verdient hij met snelportret-teekenen, hij slaapt in hooibergen en zwervers-asylen, kortom hij leeft het leven van den waren zwerver, den echten bohemien. Met ’n originaliteit, ’n fantasie en humor als nergens in onze literatuur wordt aangetroffen, houdt hij in zijn boek, zooals hij het zelf noemt: “uitverkoop van zijn herinneringen; alles moet weg.”‘

8       BELCAMPO De zwerftocht van Belcampo. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1948.Linnen met stofomslag (ontwerp [Eppo] Doeve). 200 p. 4e druk. Omslag aan randen beschadigd.

€ 22

* Gesigneerd door de auteur op de Franse titel: ‘Belcampo/ 14.2 ’58’.

9       BELCAMPO De zwerftocht van Belcampo. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1959.Linnen met stofomslag (ontwerp [Eppo] Doeve). 176 p. 5e druk. Omslag iets geschaafd.

€ 40

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Jarenlange samenwerking/ in harmonie verbindt ons/ Belcampo. 27.2 ’61’.

10     BELCAMPO De zwerftocht van Belcampo. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1959.Linnen met stofomslag (ontwerp [Eppo] Doeve). 176 p. 5e druk.

€ 30

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor mijn trouwe lezer/ Cornelis Vergeer/ van Belcampo/ 22.3 ’80’.

11     BELCAMPO Nieuwe verhalen van -. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1946. Gedecoreerd halflinnen met stofomslag (ontwerp F[rans] Hazeveld). 140 p. Onafgesneden. 1e druk. Omslag enkele scheurtjes.

€ 80

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Aan Manu[el] van Loggem/ in de hoop op een spoedige terugstroom/ van schoone werken/ Belcampo/ -6 Oct 1946-‘.

12     BELCAMPO Nieuwe verhalen van -. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1946. Gedecoreerd halflinnen [ontwerp Frans Hazeveld]. 140 p. Onafgesneden. 1e druk. Iets roestig.

€ 28

* Exemplaar met ingeplakte, handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘Voor P Everaers/ als mijn vertegenwoordiger in/ het uiterste zuidwesten des lands/ Belcampo’. Peter Everaers (* 1948) drijft sinds 1993 een antiquariaat in Zeeland.

13     BELCAMPO Nieuwe verhalen van -. Den Haag, Nijgh & Van Ditmar, (1955). Karton. 152 p. 3e druk. Meeste pagina’s onderaan aan elkaar geplakt door vocht.

€ 15

* Gesigneerd door de auteur op het schutblad: ‘Belcampo/ 1.4 ’60’. Nimmer Dralend Reeks 51.

14     BELCAMPO Nieuwe verhalen van -. Den Haag, Nijgh & Van Ditmar, (1955). Karton met stofomslag. 152 p. 3e druk.

€ 6

* Nimmer Dralend Reeks 51.

15     BELCAMPO Nieuwe verhalen van -. Den Haag, Nijgh & Van Ditmar, (1960). Karton met stofomslag. 152 p. 4e druk. Omslag iets geschaafd en gekreukt.

€ 6

* Nimmer Dralend Reeks 51.

16     BELCAMPO Sprongen in de branding. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1950. Gedecoreerd halflinnen (ontwerp F[rans] Hazeveld). 140 p. Onafgesneden. 1e druk.

€ 85

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Aan dokter Mercx/ voor het oppertoezicht over/ de voeten van mijn kroost/ Belcampo/ Bathmen november 1950’. Dr. K.P.M. Mercx (?-1967) was orthopedisch chirurg in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam. In 1950 behandelde hij een van de zonen van de auteur, die in Bathmen de praktijk van een collega-huisarts overnam.

17     BELCAMPO Sprongen in de branding. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1950. Gedecoreerd halflinnen met stofomslag (ontwerp F[rans] Hazeveld). 140 p. Onafgesneden. 1e druk. Omslag iets beschadigd.

€ 65

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Aan Hannibal en/ Alice [Hage] van/ hun vervanger en gast/ Belcampo/ Jan. 1951’.

18     BELCAMPO Sprongen in de branding. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1950. Gedecoreerd halflinnen met stofomslag (ontwerp F[rans] Hazeveld). 140 p. Onafgesneden. 1e druk. Omslag aan randen iets beschadigd.

€ 60

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Aan Manu[el van Loggem]/ van een concurrent/ Belcampo/ Amsterdam 31.8 ’51’.

19     BELCAMPO Liefde’s Verbijstering. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1953. Gedecoreerd halflinnen (ontwerp F[rans] Hazeveld). 136 p. Onafgesneden. 1e druk. Voorste kneep iets zwak.

€ 75

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur (onder zijn eigen naam) op het schutblad: ‘Bij Hannibal en Alice [Hage]/ tijdens het bebroeden van/ vèrstrekkend Spaansche plannen./ op 6 Februari 1954 Herman’.

20     BELCAMPO Liefde’s Verbijstering. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1953. Gedecoreerd halflinnen met stofomslag (ontwerp F[rans] Hazeveld). 136 p. 1e druk.

€ 25

* Het omslag laat de hoofdpersoon van het eerste verhaal, ‘Het hardnekkig verlangen’, zien: het gezicht van een jongedame met twee neuzen.

21     BELCAMPO Liefde’s Verbijstering. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1954. Gedecoreerd halflinnen met stofomslag (ontwerp [Eppo] Doeve). 136 p. 2e druk. Miniem scheurtje in het omslag.

€ 25

* Het zeegroene omslag laat een versteende jongedame zien, met op de achtergrond een uit wit marmer gehouwen Cupido.

22     BELCAMPO De fantasieën van -. Liefde’s verbijstering, Sprongen in de branding, Nieuwe verhalen [en] Verhalen. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, (1958). Linnen. 368 p. 1e druk. Ex libris Guillermo F. Margadant op binnenzijde voorplat (man temidden van kamer vol boeken). Met prospectus.

€ 120

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Hulde voor het initiatief/ dat leidde tot mijn reis in/ een land, even fantastisch/ als mijn verhalen/ Belcampo/ Mexico 16.8 ’61’. Willem Floris Margadant (* 1924), hoogleraar economie te Mexico-Stad, ontving Nederlandse en Vlaamse schrijvers in Mexico.

23     BELCAMPO Het grote gebeuren. (Met originele houtsneden van H.P. Doebele). Utrecht, Stichting De Roos, 1958. 27,1 x 19,7 cm. Halflinnen. 52 p. Gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren.

€ 65

* ‘De illustrator heeft zich met deze primitieve verbeeldingen van helse monsters geheel ingeleefd in het verhaal: een visioen van een laatste oordeelsdag naar middeleeuws model. In de typografische vormgeving, van dezelfde hand die de prenten maakte, is niets daarvan terug te vinden; die is streng en eenvoudig volgens traditionele beginselen en bovendien heel goed’, aldus het Juryrapport voor De best verzorgde 50 boeken van het jaar 1958.

Leeflang 43.

24     BELCAMPO Het grote gebeuren. Verhaal. (Met illustraties en omslag naar ontwerp van Emile Puettmann). Amsterdam/ Antwerpen, Wereld-Bibliotheek-Vereniging, (1959). Linnen (omslag meegebonden). 68 p.

€ 25

* Eén van de 200 genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Bodoni en gebonden in linnen.

25     BELCAMPO Het grote gebeuren. Verhaal. (Met illustraties en omslag naar ontwerp van Emile Puettmann). Amsterdam/ Antwerpen, Wereld-Bibliotheek-Vereniging, (1959). Ingenaaid. 64 p.

€ 4

opdrachtbelcampowfh26     BELCAMPO Tussen hemel en afgrond. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1959. Linnen met stofomslag. 136 p. 1e druk.

€ 350

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur (onder zijn eigen naam) op het schutblad: ‘Voor Wim en Emmy [Hermans]/ in vriendschap en/ goed nabuurschap/ Herman’. W.F. Hermans zette bovendien zijn handtekening op de tegenoverliggende pagina en maakte twee vleiende aantekeningen in de marge: ‘couperusiaans’ en ‘vrolijk, die/ vliegertaal in dit ver-/ band’.

27     BELCAMPO Tussen hemel en afgrond. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1959. Linnen met stofomslag. 136 p. 1e druk. Scheurtje in onderzijde stofomslag.

€ 10

28     STEMMEN VAN SCHRIJVERS Belcampo [en] S. Carmiggelt. (Nederlands Letterkundig Museum/ Querido, 1960). Grammofoonplaat. 17 cm. 45 toeren. Met tekstvelletjes. Cellofaan laat iets los.

€ 20

* Belcampo leest de verhalen ‘De spreeuwenwolk’ en ‘De mens is omnivoor’ voor. SVS 6001.

29     BELCAMPO Bevroren vuurwerk. Een keuze uit de verhalen van -. Amsterdam, Querido, 1962. Garenloos (omslagtekening Bob van den Born). 192 p. 1e druk.

€ 18

* Uit de bibliotheek van Louis Paul Boon, met diens handtekening en datum (‘juli 64’) in pen op het schutblad. Salamander 108.

30     BELCAMPO Luchtspiegelingen van -. Alle verhalen uit de bundels Verhalen, Nieuwe verhalen, Sprongen in de branding, Liefde’s verbijstering [en] Tussen hemel en afgrond. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, [1963]. Ingenaaid. 416 p. [1e druk]. Leesvouwen.

€ 22

* Gesigneerd door de auteur op de Franse titel: ‘Belcampo/ 7.3 ’64’.

31     BELCAMPO Verborgenheden. Amsterdam, Querido, 1965. Garenloos (omslagtekening ‘Doite [Schukken]’). 68 p. 3e druk. Cellofaan van omslag laat los.

€ 18

* Gesigneerd door de auteur op de Franse titel: ‘Belcampo/ 23.5 ’65’. Boekvink.

32     BELCAMPO Verborgenheden. Amsterdam, Querido, 1976. Garenloos (omslagtekening Dolf Zwerver). 128 p. 2e, uitgebreide [= 5e] druk.

€ 35

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Doortje de Nobel/ ter herinnering aan/ al onze belevenissen na/ onze eerste ontmoeting in/ Rome, 1958/ 20.10 ’85/ Belcampo’. Salamander 405.

33     BELCAMPO Rijswijk in zijn historie bezien door -. [Amsterdam, Vroom & Dreesmann], 1966. Ingenaaid. 64 p. (plus, verborgen in de voorflap, 34 p. illustratiekatern). Gezet uit de Janson en gedrukt in rood en zwart op Ossekop in een oplage van 2000 exemplaren. Omslag op rug verschoten. Naam op p. (1).

€ 20

* Dit is een van de 250 genummerde exemplaren. Ter gelegenheid van de opening van een vestiging van Vroom & Dreesmann in Rijswijk.

34     BELCAMPO Rijswijk in zijn historie bezien door -. [Amsterdam, Vroom & Dreesmann], 1966. Ingenaaid. 64 p. (plus, verborgen in de voorflap, 34 p. illustratiekatern). Gezet uit de Janson en gedrukt in rood en zwart op Ossekop in een oplage van 2000 exemplaren. Omslag deels verschoten en iets beschadigd.

€ 10

* Ter gelegenheid van de opening van een vestiging van Vroom & Dreesmann in Rijswijk.

35     BELCAMPO De ideale dahlia. Verhalen van -. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, (1968). Ingenaaid. 128 p. 2e druk. Zeer scheefgelezen. Wat gekreukt.

€ 45

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur onder de inhoudsopgave: ‘Dit verhaal is afkomstig van/ Hannibal [Hage]. Zijn claim op de auteurs-/ rechten wordt echter kategorisch/ geweigerd Belcampo’. De auteur trok een pijl naar het verhaal ‘Koninginnedag’.

36     BELCAMPO De filosofie van het belcampisme. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, (1972). Ingenaaid. 296 p. 1e druk. Cellofaan van omslag laat los.

€ 55

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Eddin en Guste Bayer/ Niemand hoeft het er mee/ eens te zijn./ Als hij ’t maar leest!/ Belcampo/ 20.11 ’72’. Daaronder zette Belcampo een groot kruis. Getuige de potlood- en penaantekeningen in de marge heeft de lezer het advies van Belcampo opgevolgd.

37     BELCAMPO De filosofie van het belcampisme. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, (1972). Ingenaaid. 296 p. 1e druk. Met los vel Errata (in fotokopie).

€ 40

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Ad Petersen/ ten geleide/ Belcampo/ 31.1 ’77’. Ad Petersen (* 1931) stelde in 1977 met Hella S. Haasse, Koos Postema en Willem van Toorn de bloemlezing Nieuw Nederlands Haneboek samen, waarin ook een verhaal van Belcampo is opgenomen.

38     BELCAMPO De filosofie van het belcampisme. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, (1972). Ingenaaid. 296 p. 1e druk. Met los vel Errata. Leesvouw.

€ 60

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Annie de Waard/ ter herinnering aan onze/ jarenlange samenwerking in/ de Snip en Snaprevue/ voor de Eerstejaars/ en nog veel meer/ Belcampo 28.10 ’77’.

39     BELCAMPO De filosofie van het belcampisme. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, (1972). Ingenaaid. 296 p. 1e druk. Rug minimaal verschoten.

€ 50

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor mijn collega/ Jan Smit/ na zijn zondigen met ijs/ op 2 Juli 1982/ van Belcampo’.

40     BELCAMPO De filosofie van het belcampisme. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, (1972). Ingenaaid. 296 p. 1e druk. Met los vel Errata.

€ 42

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Louise Mollema/ ook zo’n agnostische geest/ Belcampo/ Pinksteren ’86’.

Zie voor De filosofie van het belcampisme ook nummer 75 in deze catalogus.

41     BELCAMPO De filosofie van het belcampisme. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, (1972). Ingenaaid. 296 p. 1e druk. Ongelezen. Als nieuw.

€ 15

* Auteursexemplaar, afkomstig uit de kelder van Schuitendiep 31.

42     BELCAMPO De toverlantaarn van het christendom. (Amsterdam/ Antwerpen), Kosmos, (1975). Garenloos (omslagontwerp Jaap Drupsteen). 168 p. 1e druk.

€ 30

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor de grote eerste-drukken-fan/ Robert Jan/ van Belcampo/ 15.3 ’80’.

43     BELCAMPO De toverlantaarn van het christendom. (Amsterdam/ Antwerpen), Kosmos, (1975). Garenloos (omslagontwerp Jaap Drupsteen). 168 p. 1e druk.

€ 22

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Piet Kuipers/ van Belcampo/ 15 3 ’80’.

44     BELCAMPO Al zijn fantasieën. Amsterdam, Querido, 1979. Linnen met stofomslag (ontwerp Harry N. Sierman). 620 p. 1e druk. Omslag op rug verschoten.

€ 35

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Voor Angela/ van Belcampo/ 15 3 ’80’.

45     BELCAMPO Dichter. [Amsterdam], (Literaire Loodgieters, 1983). Ingenaaid (koordje gebroken). (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van slechts 4 exemplaren (waarvan 3 nietig gemaakt). 1e druk.

€ 500

* Een gedicht van Belcampo, ontleend aan de hoes van het grammofoonplaatje (zie nummer 28) in de reeks ‘Stemmen van schrijvers’, voor het eerst afzonderlijk uitgegeven ter gelegenheid van de verjaardag van de auteur. ‘De Literaire Loodgieters’ was een drukkersdriemanschap bestaande uit Ruud Broens, Pierre Roth en Ewald Spieker. Zij drukten boekjes in een oplage van slechts 4 exemplaren, waarvan 3 exemplaren ‘nietig’ werden gemaakt middels een stempel of een perforatie. Dit is zo’n nietig exemplaar, gesigneerd op pagina (4): ‘Belcampo/ 21 Juli ’83’.

Vanzelfsprekend zeldzaam! Niet in de Nederlandse Centrale Catalogus.

46     BELCAMPO Koningin Vozenkone. (Met een originele foto op het omslag door Ineke Harthoorn). Oosterbeek, Bosbespers, 1985. Ingenaaid. 12 p. Met een speciaal voor deze uitgave geschreven voorwoord door Belcampo. Met de hand gezet en gedrukt door Het Drukhuis Oosterbeek in een oplage van 120 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 20

* Debuutverhaal, bibliofiel uitgegeven, met een speciaal geschreven voorwoord van de auteur, die vraagtekens plaatst bij de kwaliteiten van zijn – tot dit moment nooit herdrukte – tekst.

47     BELCAMPO Reisje naar Mecklenburg. Groningen, De Vier Seizoenen, 1990. Ingenaaid. 16 p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Los bijgevoegd (en bijbehorend): een facsimile van een brief van de reisjournalist G. Nypels over Belcampo’s journalistieke kwaliteiten. 1e druk.

€ 20

* Nooit eerder gepubliceerde tekst uit 1924.

48     BELCAMPO 7 citaten met illustraties uit het verhaal De dingen de baas van -. (Arnhem, Brigit Rutten, circa 1990). 8,4 x 12,2 cm. Ingenaaid met omslag in gezeefdrukt kartonnen doosje. 16 p. Gezeefdrukt in zeegroen en zwart in een kleine oplage.

€ 25

* Artist’s book.

49     BELCAMPO De achtbaan. (Met illustraties van Marjoke Staal). (Amsterdam/ Ridderkerk, Meulenhoff/ ICI-Farma, 1991). Karton met boekenlegger aan leeslint. 48 p.

€ 25

* Afzonderlijk uitgegeven verhaal, in cassette van ICI-Literama met vijf uitgaven in dezelfde reeks: Roald Dahl, Alberto Moravia, Kenzaburo Oë, B. Traven en S. Vestdijk. Compleet.

50     BELCAMPO De achtbaan. (Met illustraties van Marjoke Staal). (Amsterdam/ Ridderkerk, Meulenhoff/ ICI-Farma, 1991). Karton met boekenlegger aan leeslint. 48 p.

€ 8

* Afzonderlijk uitgegeven verhaal.

51     BELCAMPO Daarissiedan! Groningen, De Gezellen van Sol & Dergelijke, 1992. 9,3 x 16,2 cm. Plano met afscheurstrook. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 25 genummerde exemplaren.

€ 20

* Citaat uit ‘Het grote gebeuren’, uitgegeven op intiatief van het Belcampo Genootschap, ter gelegenheid van de opening van Leescafé Belcampo in de Bibliotheek Groningen.

52     BELCAMPO Een vriendelijk woord. (Houwerzijl), Triona Pers, (2012). Cahiersteek. (16) p. Met de hand gezet uit de Art Deco, de Choc en de Helvetica en gedrukt in donkergroen, lichtgroen, rood, oranje en zwart op Keaykolour Zand en Perkament in een oplage van 70 genummerde exemplaren.

€ 15

* Citaten uit De zwerftocht van Belcampo (1938). Ark Reeks 14.

Vertaalt & vertaald

53     BELCAMPO Le monde fantastique de Belcampo. Traduit du néerlandais par Maria Pia Amsberg. (Parijs), Denoël, (1963). Garenloos. 226 p. 1e druk.

€ 15

* Franse vertaling van de verhalen ‘De dingen de baas’, ‘Het hardnekkige verlangen’, ‘Het verhaal van Oosterhuis’, ‘De achtbaan’ en ‘Het grote gebeuren’.

Présence du futur 67.

54     MANDIARGUES, André Pieyre de Het zwarte schaap en andere verhalen. Uit het Frans vertaald door Belcampo. Amsterdam, Querido, 1966. Garenloos (omslagontwerp Ary Langbroek). 128 p. 1e druk. Leesvouwen.

€ 35

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de vertaler op de Franse titel: ‘Voor Fanny [Kelk]/ buiten de boekenmarkt/ om/ Belcampo’. Fanny de Jong (1918-1978), sinds 1939 echtgenote van C.J. Kelk, was kunstcritica voor Het Parool.

55     MANDIARGUES, André Pieyre de Het zwarte schaap en andere verhalen. Uit het Frans vertaald door Belcampo. Amsterdam, Querido, 1966. Garenloos (omslagontwerp Ary Langbroek). 128 p. 1e druk.

€ 25

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de vertaler op de Franse titel: ‘Voor Jan van der Aa/ Van Belcampo/ 6.4 ’68’.

56     BELCAMPO Izbrannoje. Perevod s niderlandskogo (door Aleksandr Orlov). Moskou, Raduga, 1987. Verguld kunstleder. 400 p. 1e druk.

€ 75

* Schaarse Russische vertaling van elf verhalen.

Verspreid werk

57     BELCAMPO ‘Bloedmadeliefje’. P. 2-7 in: Der Clercke Cronike, jaargang 31, aflevering 15 (1957). [Groningen, Groninger Studentenpers, 1957]. Ingenaaid. 76 p. Geïllustreerd door J.H.M. Schokkenbroek.

€ 18

* Suggestief oorlogsverhaal over een jongedame en een slagersvrouw, geschreven op verzoek van de redactie, net als de overige bijdragen (van o.a. Theo van Baaren, W.F. Hermans en Lolle Nauta). ‘Ze hebben een geheim dat hen opwindt, dacht ik bij mezelf. Of ze zijn lesbisch geworden òf ze maken samen een plan om zwart vlees te bemachtigen’.

58     BELCAMPO ‘Op reis’. P. 6-7 in: Boekengids, aflevering 38 (voorjaar 1961). Amsterdam, Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels/ Commissie voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 1961. Geniet (omslagontwerp J.M. Moerkerk). 110 p. Geïllustreerd.

€ 15

* Verhaaltje over de familie Van Beek, die goed voorbereid op reis gaat. Overduidelijk speciaal geschreven voor deze reclamegids van de CPNB: ‘In de boekenweek zien we nu vader Van Beek met aanhang de boekwinkels van zijn woonplaats afgrazen’. Niet vermeld in de bibliografie van Wim G.J. van Dijk in De eerste Nederlandse tiftie (Amsterdam 1983).

59     BELCAMPO ‘Het mannetje Chessa’. P. 12 in: Boekengids, aflevering 39 (najaar 1961). Amsterdam, Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels/ Commissie voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 1961. Geniet (omslagontwerp J.M. Moerkerk). 78 p. Geïllustreerd. Scheurtjes in omslag.

€ 15

* Positieve boekbespreking van Nino Palumbo, De papieren kooi (1961), verschenen in de Diamant-reeks. Niet vermeld in de bibliografie van Wim G.J. van Dijk in De eerste Nederlandse tiftie (Amsterdam 1983).

60     BELCAMPO ‘Vals akkoord’. P. 6 in: Boekengids, aflevering 41 (boekenweek 1962). Amsterdam, Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels/ Commissie voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 1962. Geniet (omslagontwerp Wim Crouwel). 78 p. Geïllustreerd.

€ 15

* Boekbespreking van Nino Palumbo, Vals akkoord (1961), verschenen in de Diamant-reeks. Niet vermeld in de bibliografie van Wim G.J. van Dijk in De eerste Nederlandse tiftie (Amsterdam 1983).

61     SIKKENS, J. Glas. Experimentele Roman. (Met een inleiding door Belcampo). Amsterdam, Strengholt, (1963). Kunstleder met stofomslag (ontwerp B.J. Brienen). 88 p. 1e druk. Minimaal roestig.

€ 35

* Zeldzaam debuut. Op het omslag reclame voor o.a. Jan Vrijman, Kinderbedtijd en W.J. van der Molen, Tien tenen en elf ribben.

62     BELCAMPO ‘Zien en lezen’. P. 1 in: Boekengids, jaargang 6, aflevering 4 (1968). Amsterdam, Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels/ Commissie voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 1968. Geniet. 56 p. Geïllustreerd.

€ 15

* Filosofische overpeinzing, bij wijze van inleiding. Niet vermeld in de bibliografie van Wim G.J. van Dijk in De eerste Nederlandse tiftie (Amsterdam 1983).

63     BELCAMPO ‘Voor Ruud en Tineke’. Geniet. (8) p. Overdruk uit: V.T. van Vilsteren en D.J. de Vries (red.), Van Beek en Land en mensenhand. Feestbundel voor R. van Beek bij zijn zeventigste verjaardag. Utrecht, Matrijs, 1985.

€ 10

* Herinneringen aan het verblijf in 1949 bij de schilderes Stien Eelsingh (1903-1964) in Staphorst, ‘dat toen nog tweedimensionaal was, een noordelijke ‘gordel van smaragd’, een eigen wereld met eigen wetten en gewoonten of liever wetten en gewoonten die vroeger algemeen waren geweest en die door het eigenwillige karakter van de ‘Staphorsten’ nog voortbestonden, waar alle huizen nog kleine ruitjes hadden en de kerkgang een processie was’.Auteursexemplaar, afkomstig uit de kelder van Schuitendiep 31.

64     BELCAMPO ‘De wereld is een leerschool van de schrijver’. P. 14-15 in: Alles voor de kunst. Reisverslagen. Amsterdam, Stichting Fonds voor de Letteren, 1991. Geniet (omslagtekening Peter van Straaten). 40 p. 1e druk.

€ 18

* Toelichting op Belcampo’s reis door Brabant en Limburg in 1983 en door Ierland in 1985. Er zou geen boek van komen: ‘Je benadering is menslievend en die wordt beantwoord met een gastvrije ontvangst. Ze laten je toe in hun woning en hun intieme huiselijk leven ontrolt zich voor je ogen. En jij maar onderdehand denken: wat kan ik daar voor publikatie uit slaan’.

Tevens bijdragen van o.a. H.H. ter Balkt, Bart Chabot, Inez van Dullemen, Vonne van der Meer en Lévi Weemoedt.

Brieven, foto’s, tekeningen & curiosa

65     BELCAMPO Collectie (glas)negatieven. 45 stuks. Diverse formaten. Circa 1900-1920. In originele kartonnen dozen, bij elkaar in (iets roestig) antiek koekblik van ‘Biscuitsfabriek “Goudenayre” Blom & Edauw Apeldoorn’.

€ 1500

* Een unieke, nooit bestudeerde verzameling beelden: zowel familie-kiekjes (picknick, portretten) als uitstapjes (met boot, op de hei) zijn op de gevoelige plaat vastgelegd. De meeste foto’s zijn in Rijssen en omgeving geschoten. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wie precies de geportretteerden zijn, maar Belcampo heeft meermalen voor de lens geposeerd. Van de jonge notariszoon in driedelig pak is een krachtig en prachtig portret aanwezig. Enkele lichtdicht verpakte glasnegatieven zijn ongebruikt. Een uitzonderlijk kijkje in de wereld van een auteur-in-wording!

66     BELCAMPO Originele tekening. 8,6 x 11,2 cm. Niet gesigneerd en gedateerd ‘Dec “29’. Punaisegaatje en enkele roestvlekjes.

€ 100

* Niet onverdienstelijke, studentikoze tekening van inkt en waterverf: Sinterklaas en Zwarte Piet aan de drank! Zwarte Piet is in slaap gesukkeld, terwijl de Sint – al pijprokend – van zijn stoel dreigt te vallen. Waarschijnlijk gebruikt ter decoratie van een Sinterklaascadeautje.

67     BELCAMPO Handgeschreven brief aan ‘Geachte da Chiesa Delicata [= K. Lekkerkerker]’. 25,7 x 20,5 cm. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd ‘HP Schönfeld Wichers’ en gedateerd ‘A’dam 28 Nov ’38’. 12 regels tekst. Met originele envelop.

€ 220

* Vroege en leuke brief aan de samensteller van In aanbouw. Letterkundig werk van jongeren (1939), die voor zijn bloemlezing een bijdrage van Belcampo verlangt. De schrijver stelt hem teleur: ‘Ik ben U zeer erkentelijk, dat U mij waardig keurt in een dergelijke galerij te figureeren, maar van kindsbeen af aan houd ik niet van zulk soort uitgaven, evenmin als van bloemlezingen en potpourri’s’. Stellig: ‘De enige propaganda lijkt mij het werk zelf’. Belcampo beschouwt zichzelf bovendien niet als jongere, want ‘op mijn pas staat: haar: grijzend’.

68     BELCAMPO Collectie knipsels. 68 stuks. 1938-2012.

€ 30

* Niet alleen advertenties, (uitvoerige) recensies en signalementen van nieuwe boeken (o.a. Algemeen Handelsblad, Groninger Gezinsbode, Den Gulden Winckel, Katholieke Illustratie, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, de Volkskrant, VPRO Gids), maar ook artikelen en ingezonden brieven van Belcampo zelf. Deels met portretten van de mediaschuwe schrijver.

prospectus kosmos liefde's69     BELCAMPO Collectie prospectussen. 7 stuks. 1939-1977.

€ 28

* Flyers en folders van uitgeverij Kosmos voor nieuwe boeken (o.a. De zwerftocht van Belcampo, Liefde’s Verbijstering, De fantasieën van Belcampo, De filosofie van het belcampisme). Deels geïllustreerd.

70     BELCAMPO Collectie reisbescheiden. 13 stuks. Diverse formaten. 1961.

€ 120

* Dagprogramma’s, menukaarten, een passagierslijst, een reisinstructie en een scheepsplattegrond van een cruise van Rotterdam naar New York. Belcampo verbleef van 14 tot 22 juli 1961 op de s.s. Maasdam van de Holland-Amerikalijn. ‘Mr. Herman Schoenfeld Wichers’ reisde ‘tourist class’. Welke wijn werd geschonken, welke films werden vertoond? A week in the life. Curieus!

71     COLMJON, Gerben ‘Het probleem Belcampo’. P. 249-252 in: De Nieuwe Stem. Maandblad voor cultuur en politiek, jaargang 19, aflevering 4 (april 1964). Drachten, Laverman, 1964. Ingenaaid. 193-256 (= 64) p.

€ 4

72     BELCAMPO Handgeschreven brief aan ‘Beste Jeanne [van Schaik-Willing]’. 25,4 x 20,7 cm. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘Belcampo’ en gedateerd ‘Groningen 8 4 ’82’. 36 regels tekst. Met originele envelop.

€ 250

* Meesterlijk antwoord op een brief van de schrijfster-critica van De Groene Amsterdammer, waarin zij haar bewondering uitte over Belcampo’s laatste boek (concept brief bijgevoegd). De schrijver is gevleid, maar voelt zich er enigszins ongemakkelijk over: ‘De verwachting dat elke daad en elke uitspraak die van een wondermens moet zijn maakt elke omgang onmogelijk. Dan heb je opeens geen medemensen meer. Totdat je door de mand valt en dat gebeurt meestal heel gauw. Ik zal nooit de woorden vergeten die Nescio eens tegen me zei: “De mensen willen altijd dat je boeken spréékt.” Die teleurstelling ken ik maar al te goed. Wanneer je gewoon tegen iemand zegt “Lekker weertje vandaag” zie je hem of haar meteen denken: “dat zegt mijn melkboer ook, moet ik daarvoor Belcampo ontmoeten”.’

Bekentenis: ‘In de grond voel ik mij nog altijd als een wat uit de kluiten gewassen twents boertje en als je maar een aantal encyclopedieën in huis hebt valt het niet moeilijk een schijnsel van alwetendheid te verspreiden’.

Tot slot excuseert de schrijver zich voor het uitstellen van de correspondentie. ‘Maar nu het er weer is voel ik mij vrij, om niet te zeggen leeg geschreven en vanmiddag ga ik om te beginnen voor een paar weken naar Spanje, de winterstramme leden strekken’.

73     BELCAMPO Handgeschreven brief aan ‘Beste Mensen [= Guus en Annie Marquinie]’. 13,7 x 21,7 cm. Op voorgedrukt briefpapier van ‘Mr. H. P. Schönfeld Wichers’. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd ‘Belcampo’ en gedateerd ‘Groningen 25.7 ’83’. 7 regels tekst. Met originele envelop. Zowel brief, envelop als beide knipsels zijn geplakt op albumblad.

€ 75

* Vriendelijke reactie op fanmail uit Zeeland: de schrijver dankt voor de hartelijke gelukswens en neemt het adres van het echtpaar op in zijn ‘zwerversbestand’. Belcampo stuurt ‘het gevraagde portret, zelfs in duplo, eén om te ruilen tegen een andere auteur’, zijnde twee gesigneerde knipsels uit De Telegraaf. Quasi-bescheiden: ‘Dit formaat [= 4,5 x 5,5, cm] opdat jullie mij niet al te groot zullen zien (wat ik nooit waar zou kunnen maken)’.

74     BELCAMPO Handgeschreven brief aan ‘Geachte Mevrouw Stuut’. 13,7 x 21,7 cm. Op voorgedrukt briefpapier van ‘Mr. H. P. Schönfeld Wichers’. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘Belcampo’ en gedateerd ‘Groningen 11.8 ’83’. 19 regels tekst. Twee strookjes plakband in de marge.

€ 120

* Begeleidende brief bij De filosofie van het belcampisme (1972), waaraan de schrijver tweeënhalf jaar heeft gewerkt: ‘Het bestuderen van al die andere filosofieën kostte mij de meeste tijd’. Refererend aan de matige ontvangst en verkoop van het boek: ‘de verwachting, uitgesproken op de achterflap [‘De vrije adem die door deze bladen vaart zal ze naar alle windstreken verspreiden’], werd, op korte termijn in elk geval, niet bewaarheid’. Voorts over een mogelijk bloedverwachtschap tussen schrijver en lezer (‘een dubbele binding’), gevolgd door achternamen en jaartallen. ‘Indertijd heb ik het hele voorgeslacht hier op het provinciaal archief nagezocht waarbij ook een hele stoet Stuuten’.

75     BELCAMPO Handgeschreven brief aan ‘Beste Lenie [Schellekens]’. 13,7 x 21,7 cm. Op voorgedrukt briefpapier van ‘Mr. H. P. Schönfeld Wichers’. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘Herman’ en gedateerd ‘Groningen 25.10 ’83’. 32 regels tekst. Met originele envelop.

€ 190

* De schrijver stuurt ‘het beloofde boek’. Het was zijn bedoeling om ‘bij de beschrijving van die voettocht’ alle gastvrije mensen te bedanken, maar ‘door allerlei dingen’ vordert die beschrijving weinig. Eén van de dingen is de ‘spannende tijd’ die de schrijver achter de rug heeft: ‘het kapitale 18e-eeuwse huis waar ik nu al van ’44 af in woon en geheel mee vergroeid ben kan ik wel zeggen, zou executoriaal worden verkocht’. Dankzij de medewerking van ‘betrokken instanties en personen’ heeft de schrijver het pand zelf kunnen kopen, ‘voor een heel schappelijke prijs’. Volgt een beschrijving van het pand op Schuitendiep 31: ‘pal in het centrum, aan het water, een dubbele tuin en van binnen nog geheel in oude staat, niet door vertimmering verprutst, staat op de monumentenlijst’. Tot slot een uitnodiging: ‘Wij hebben nu ook een riante logeerkamer’.

Bijgevoegd: De filosofie van het belcampisme. Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, (1972). Ingenaaid. 296 p. 1e druk. Met los vel Errata. Leesvouwen.

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Lenie Schellekens/ ter herinnering aan mijn bezoek/ bij haar na zoveel jaar op mijn/ voetreis door Noord Brabant in/ Augustus van 1983/ Belcampo’.

brief aan tolman76     BELCAMPO Handgeschreven brief aan ‘Geachte heer [R.J.] Tolman’. 13,7 x 21,7 cm. Op voorgedrukt briefpapier van ‘Mr. H. P. Schönfeld Wichers’. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘Schönfeld Wichers’ en gedateerd ‘Groningen 26.10 ’83’. 18 regels tekst. Met originele envelop.

€ 175

* Interessante en belangwekkende brief over het in eigen beheer uitgegeven debuut, De Verhalen van Belcampo (1934). De schrijver meldt dat Tolman een ‘buitenkansje’ heeft, want het is ‘het eerste van mij uitgekomen boek en wel dat ik op eigen kosten heb laten drukken en binden in 500 exemplaren […] Zij kostten mij toen f 0,40 per stuk en ik verkocht ze voor f 2. Nu is het een litterair curiosum en worden er honderden voor betaald’. Belcampo verklapt dat de bandtekening ‘eigen ontwerp’ is.

Over het verhaal ‘Het plan van der Aa’, waar in Rijssen een rel over ontstond, omdat Belcampo de namen van bestaande personen had gebruikt: ‘Ik meende dat iedereen dat leuk zou vinden’. De doorhalingen in het verhaal voerde een vriend door, ‘die wegens een hartaanval moest liggen en daar de tijd en het geduld voor had’.

‘Dus summa summarum: wees er wijs mee. Het is hoogst zeldzaam. Ik heb het nog nooit in een antiquariaat of op een veiling aangetroffen’.

77     BELCAMPO Handgeschreven brief aan ‘Beste Hannibal en Alice [Hage]’. 13,7 x 21,7 cm. Op voorgedrukt briefpapier van ‘Mr. H. P. Schönfeld Wichers’. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘Herman’ en gedateerd ‘Groningen 11.9 ’87’. 16 regels tekst.

€ 120

* Hartelijke brief aan het bevriende echtpaar, waarmee Belcampo een misverstand wil oplossen: ‘het verhaal waar jij, Hannibal, op doelt heet “Koninginnedag” en heeft met een artsendagboek niet van doen, tenzij als ondertitel’. De schrijver noemt nog drie van zijn verhalen die aan de artspraktijk zijn ontleend, met verwijzing naar De eerste Nederlandse tiftie (1983). Blijkbaar heeft Belcampo ook een waargebeurd verhaal uit de huisartspraktijk van Hannibal Hage gebruikt, zij het ‘litterair toegespitst’.

Uit de bibliotheek van belcampo

78     AAFJES, Bertus De reis van Sinte Brandaan. Uitgave, inleiding en commentaar door Dr Maartje Draak. Herdicht door -. Amsterdam, Meulenhoff, (1980). Garenloos. 284 p. Geïllustreerd (met houtsneden ontleend aan de uitgave van Anton Sorg uit 1476). 3e druk.

€ 25

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de herdichter op de binnenzijde van het omslag: ‘Aan mijn vriend/ Belcampo/ Voor een groot reiziger/ in de geest/ van een schrijver, die zo/ moe is als een beest/ Bertus Aafjes/ 22-3-80’. Volgens een ooggetuige stonden Aafjes en Belcampo op 22 maart 1980 bij elkaar in de buurt tijdens de schrijversboekenmarkt in De Bijenkorf te Eindhoven.

zelfportret79     (BEARDSLEY, Aubrey) The later work of Aubrey Beardsley. Londen/ New York, John Lane The Bodley Head/ John Lane Company, 1912. Gedecoreerd linnen. (328) p. Rijk geïllustreerd. 2e druk. Band beschadigd, boekblok en enkele pagina’s los. Enkele potloodtekeningen uit 1928-1929 van ‘P. Fokkens’ in de marge.

€ 350

* Uit de bibliotheek van Belcampo, die – blijkbaar geïnspireerd door de jugendstil-tekeningen van de Britse illustrator Aubrey Beardsley (1872-1898) – op het voorste schutblad een treffend, ietwat karikaturaal zelfportret schetste. Deze zwierige potloodtekening laat Belcampo zien, met wuivende manen en vooruitstekende kin, terwijl hij piano speelt. Museaal!

‘Bij het tekenen naar model bleek al gauw dat ik een zekere begaafdheid had gelijkenis te treffen en daarin zag ik terstond voor mij de mogelijkheid, in alle landen van de wereld mijn brood te verdienen […] Met kunst had het weinig uit te staan, het was handigheid en ogigheid, meer niet.’ (De eerste Nederlandse tiftie (Amsterdam 1983), p. 55).

Bijgevoegd: Herman Sandman, ‘Ontdekking zelfportret Belcampo’. P. 1 in: Groninger Gezinsbode, jaargang 56, aflevering 60 (13 augustus 2008). De vondst van dit ongekende zelfportret was voorpaginanieuws.

80     BELCAMPO Als: Sch. ‘Mijn nachti (…)’. P. 237 in: Amsterdamsche Studenten-Almanak voor het jaar 1925. Zonder plaats, zonder uitgever, 1925. Verguld linnen. VIII, 320 p. Geïllustreerd. 1e druk.

€ 80

* Uit de bibliotheek van Belcampo, die dit exemplaar als dank kreeg voor zijn bijdrage in de literaire afdeling ‘Mengelwerk’, getuige een voorin ingeplakte pagina: ‘Present-exemplaar/ namens het Amsterd. Studentencorps/ aangeboden aan/ [handgeschreven:] Den Weledelgeboren Heer/ H.P. Schönfeld Wichers’. Daaronder gesigneerd door de praeses en de abactis.

In de ‘Adreslijst van het Amsterdamsch Studentencorps’ zette Belcampo potloodstreepjes naast de leden die uit Oost-Nederland (Deventer, Hengelo, Kampen, Zwolle, Zutphen) kwamen: zocht hij streekgenoten voor een reis richting Rijssen?

81     BELCAMPO ‘De driesprong’. P. 307-315 in: Amsterdamsche Studenten-Almanak voor het jaar 1928. Zonder plaats, zonder uitgever, 1928. Verguld linnen. VIII, 488 p. Geïllustreerd. 1e druk.

€ 200

* Uit de bibliotheek van Belcampo, die dit exemplaar als dank kreeg voor zijn bijdrage in de literaire afdeling ‘Mengelwerk’, getuige een voorin ingeplakte pagina: ‘Present-exemplaar/ namens het Amsterd. Studentencorps/ aangeboden aan/ [handgeschreven:] Den Weled. Geb. Heer/ H.P. Schönfeld Wichers’. Daaronder gesigneerd door de praeses en de abactis.

In zijn verhaal, dat de afdeling ‘Mengelwerk’ opent, bracht Belcampo acht tekstuele correcties aan. Zo wijzigde hij ‘en vulden zijn leden zich weer met pijn’ in ‘en vulden zijn leden zich met weeë pijn’ en corrigeerde hij ‘te vroeg’ naar ‘voortijdig’. Deze correcties zijn ten dele gebruikt voor de opname van ‘De Driesprong’ in De Verhalen van Belcampo (1934).

belcampo 193082     BELCAMPO ‘XIV’. P. 424-438 in: Amsterdamsche Studenten-Almanak voor het jaar 1930. Zonder plaats, zonder uitgever, 1930. Verguld linnen. VIII, 586 p. Geïllustreerd. 1e druk.

€ 200

* Uit de bibliotheek van Belcampo, die dit exemplaar als dank kreeg voor zijn bijdrage in de literaire afdeling ‘Mengelwerk’, getuige een voorin ingeplakte pagina: ‘Present-exemplaar/ namens het/ Amsterdamsch Studenten-Corps/ aangeboden aan/ [handgeschreven:] den Weledelgeboren Heer/ H. Schönfeld Wichers’.

In zijn verhaal bracht Belcampo vijf tekstuele correcties aan. Deze correcties zijn alle gebruikt voor de opname van dit verhaal, onder de titel ‘Liefde’s Zegepraal II’, in De Verhalen van Belcampo (1934). Niet vermeld in de bibliografie van Wim G.J. van Dijk in De eerste Nederlandse tiftie (Amsterdam 1983).

83     COLMJON, Gerben Kalderionen. Roman. Leiden, Leidsche Uitgeversmaatschappij, [1926]. Gedecoreerd linnen. (4), 288 p. 1e druk.

€ 50

* Uit de bibliotheek van Belcampo, die geen onbekende van de auteur was. In deze groteske roman van de Haagse boekhandelaar, later letterkundige, Gerben Colmjon (1899-1972) lopen droom en werkelijkheid in allerlei stijlen dwars door elkaar. Belcampo kende Colmjon uit zijn jeugd in Rijssen, waar ze over de hei zwierven en literatuur beoefenden. Eén van zijn schaarse boekbesprekingen wijdde Belcampo aan deze roman.

Kalderionen is het boek van iemand, die op dat oogenblik alleen stond tegenover de heele rest van ’t volk en dan is de eerste druk meteen de laatste. Niemand van mijn kennissen kent het. Maar het zal weer naar boven komen want het is een onsterfelijk boek. […] Critici weten dikwijls met zulke op zich zelf staande figuren weinig raad. Welnu, maak van ons de Rijssensche school’. (‘Persoonlijke voorkeur’. P. 128-133 in: Critisch Bulletin, jaargang 22, aflevering 3 (maart 1955)).

‘Als dingen die in litterair opzicht diepe indruk gemakt hebben noemt Belcampo: […] de fantastisch-humoristische verhalen die een van de schoolvriendjes, Gerben Colmjon, al vertellende uit zijn duim zoog’. (Wie schrijft daar? Zesenzestig auteurs fotografisch, biografisch en bibliografisch (1971), p. 10-11).

84     HENDSCHEL, Albert Kind und Käuze. Skizzen. Stuttgart, Julius Hoffmann, (1919). Geïllustreerd karton. 80 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Bandje iets geschaafd.

€ 40

* Uit de bibliotheek van Belcampo, die dit lieve schetsboekje cadeau kreeg in het eerste jaar van zijn zwerftocht door Europa. Op pagina (2) staat een handgeschreven opdracht van een onbekend, Duits meisje aan de Nederlandse zwerver: ‘Herman Schönfeld/ zur Erinnerung an schöne Tage/ in Berlin und an Erna Späther./ 12.IX.1928’.

85     HOLTROP, Mr. Jean Dictionnaire portatif; en deux parties: I. François et Hollandois, & II. Hollandois et François; de feu Mr. Pierre Marin. Dordrecht, Abraham Blussé et Fils, 1786. Halfperkament met gemarmerde platten. (18), 1060 p. ‘neuvième édition’. Band aan randen flink geschaafd. Enkele pagina’s watervlekkig.

€ 30

* Uit de bibliotheek van Belcampo, die zijn eigennaam op het schutblad schreef.

86     KRANENBURG, Mr. R. Het Nederlandsch Staatsrecht. Haarlem, Tjeenk Willink & Zoon, 1925. Twee delen. Linnen. (8), 424; (8), 456 p. 2e druk. Scheefgelezen en -geschreven.

€ 75

* Uit de bibliotheek van Belcampo, die in 1921 in Amsterdam rechten ging studeren en in juni 1928 slaagde voor het doctoraal examen Nederlands recht. Vooral in het eerste deel maakte de student aantekeningen bij zijn lectuur: tientallen opmerkingen, potloodstrepen, jaartallen en omcirkelingen in de marge. Op het schutblad schreef Belcampo zelf een inhoudsopgave. De eerste handgeschreven notitie, bij de inleiding op p. 1, is misschien ook de mooiste: ‘Kijk naar ’t verleden’.

87     SCHIERBEEK, Bert Het dier heeft een mens getekend. Amsterdam, De Bezige Bij, 1963. Ingenaaid (omslagontwerp Karel Beunis en J. Cursto). 148 p. 2e druk. Leesvouw.

€ 35

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘voor/ Belcampo/ dit dier/ dat tekent/ zich zelf/ en “ja” zegt/ van/ Bert Schierbeek/ 2-maart-75′.

Uit de bibliotheek van Belcampo, met diens leesaanwijzingen in potlood op de eerste pagina’s van dit ‘poëtisch proza’. Literaire Reuzenpocket 8.

88     SIKKENS, Jaap ‘Herinneringen aan A. Roland Holst’. P. 3-11 in: Hollands Maandblad, jrg 30, afl 485/486 (april/mei 1988). zie overige beschr. 62 p. Geïllustreerd met tekeningen van Lucebert.

€ 15

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op pagina 3: ‘voor Herman en/ Doyte/ Schonfeld-Wiggers/ juni 1988/ van Jaap/ Sikkens’.

89     VREE, Paul De pl. acid amore. Antwerpen, S.M. Ontwikkeling, 1963. Ingenaaid met flappen. 64 p. 1e druk.

€ 35

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Voor Belcampo/ als herinnering aan/ T.V. Brussel/ juni 1964/ met bewondering/ P. De Vree/ Brussel 16.6.’64’. Uit de bibliotheek van Belcampo. Flaptekst: ‘zijn audio-visuele gestaltspoëzie, meta van nature, zet meer en meer een sensibele en spatiale struktuur der taal uit die ook met gruwelijke en groteske grondtonen van onze existentie in haar vrijheidsdronken sonoriteit experimenteert’.

90     WINDELBAND, Wilhelm Lehrbuch der Geschichte der Philosophie. Tübingen, J.C.B. Mohr (Paul Siebeck), 1907. Halfleer met linnen platten. VIII, 588 p. Rug los, hoeken beschadigd.

€ 25

* Uit de bibliotheek van Belcampo, die het boek aandachtig bestudeerde – mogelijk voor De filosofie van het belcampisme (1972)? Hij zette potloodstrepen, cijfers en een enkel uitroepteken in de marge. Het naamregister vulde hij met een paginanummer aan.

91     ZERKAULEN, Heinrich Ursula Bittgang. Die Chronik eines Lebens. Warendorf im Münsterland, J. Schnellschen Buchhandlung (C. Leopold), (1920). Geïllustreerd karton (omslagontwerp Wilhelm Poetter). 88 p. 1e druk.

€ 20

* Uit de bibliotheek van Belcampo, die dit boekje mogelijk cadeau kreeg op vakantie of toen hij moest kuren in Davos. Op het schutblad staat een handgeschreven opdracht: ‘1921./ Nimm dies/ als Östergrüsse!/ Hermann’.

 

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 4 maart 2013 door in CATALOGUS.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.126 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: