antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 534: Atalanta Pers & Sub Signo Libelli

‘Bij SSL zul je zelden een uitgave tegenkomen die gelijk is aan een vorige. Het is allemaal verschillend, omdat ik gezocht heb naar een nieuw jasje voor elke tekst. Het is uiteraard veel meer dan een jasje. Het is een maatpak. Met vormgeving in kleur, formaat, papier en typografie heb ik getracht een tekst toegankelijker te maken.’ Dit verklaart meesterdrukker Gerrit Kleis in het nieuwe nummer van De Boekenwereld over zijn private press Sub Signo Libelli, waarvan onlangs het afsluitende deel van de bibliografie verscheen.

Voor deze nieuwsbrief maakten wij een selectie uit onze voorraad SSL, maar eerst enkele aanwinsten van de Atalanta Pers.


1.  ACHTERBERG e.a., Gerrit Als een boom die bloeit en overwintert. (Met vier (= acht) originele zeefdrukken in kleuren door Hans Landsaat). (Baarn), Atalanta Pers, (1982). Linnen. (52) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 82 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde exemplaren.

€ 150

* Eén van de 28 luxe-exemplaren met een aparte suite van de zeefdrukken, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar en in een mapje. 17 seizoensgedichten van Gerrit Achterberg, J.C. Bloem, Guido Gezelle, Herman Gorter, Rutger Kopland, Ed Leeflang, J.H. Leopold, Hans Lodeizen, Martinus Nijhoff, Wilfred Smit, M. Vasalis e.a. Gekozen door Jacques Hamelink.

Met prospectus/uitnodiging en bestelformulier.

2.  BAKKER, René Kopwit. (Een zelfportret in elementen). (Baarn), Atalanta Pers, (2006). 28,5 x 27,3 cm. Karton met opgelegde platten, in perspex cassette (Tineke Bakker-Overeem). (40) p. Gedrukt door Reneé Bakker in een oplage van 60 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.

€ 90

* Eén van de dertig exemplaren in cassette met, los bijgevoegd, een genummerde en gesigneerde plano. Bovendien werd dit exemplaar in het colofon ook gesigneerd door enkele auteurs van wie tekstfragmenten in dit boek zijn opgenomen: Mark Boog, Leonard Nolens, Hans Tentije en Willem van Toorn. Reeks Zelfportretten 8.

3.  BARNARD, Benno Zijne Kortstondigheid. Met [7] tekeningen van Ton Frenken. (Baarn, Atalanta Pers, 2009). 28,5 x 22,5 cm. Kartonnen platten en papieren rug (Tineke Bakker-Overeem). (56) p. Gedrukt op 45 grams rijstpapier in een oplage van 105 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.

€ 75

* Mooie uitgave, consequent in rood en zwart uitgevoerd, waarin de schetsjes van Frenken soms door de gedichten schijnen, dankzij het tere papier. Met prospectus, aanbieidngsbrief en vijf bladen toelichting op de tekst.

4.  BOOG, Mark Seizoenen. (Met vier seizoensfoto’s door René Bakker). Baarn, Atalanta Pers, (2005). Ingenaaid met omslag. Met de hand gezet uit de Sabon, Folio, Univers en Nobel en gedrukt in een oplage van 110 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.

€ 60

* Bibliofiele dichtbundel in – uiteraard – vier afdelingen.

5.  BUDÉ, Frans Over land. (Met foto’s door René Bakker).  (Baarn), Atalanta Pers, (2012). 28,5 x 27,3 cm. Linnen met kartonnen platten (Tineke Bakker-Overeem). (84) p. Gedrukt door René Bakker in een oplage van 40 genummerde en door de dichter en fotograaf gesigneerde exemplaren. 1e druk.

€ 75

* Reeks ‘Elementen’ 2.

6.  KEMP, Pierre Kleine avond. [12] gedichten uit de nalatenschap 1928-1931 met een nawoord van Wiel Kusters. (Baarn), Atalanta Pers, (2007). Ingenaaid met flappen. (10), 24 p. Gezet [uit de Palatino en de Folio] en gedrukt in een oplage van 115 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 45

* Zonder de nagezonden bijlage Vloeipapier van Pierre Kemp, een plano door Wiel Kusters.

7.  VROMAN, Leo & Georgine SANDERS Aan elkaar. (Met een illustratie door Leo Vroman). Baarn, Atalanta Pers, [2001]. Ingenaaid met opgelegde platten (Tineke Bakker-Overeem). 32 p. Gezet uit de Garamont en gedrukt in rood en zwart op Somerset in een oplage van 110 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 75

* Met twee prospectussen en bijbehorende envelop.

Ontroerende gedichten van het oude echtpaar Vroman, fraai vormgegeven door René en David Bakker.

‘In dat museum in Den Haag

slaapt het stapeltje laatste hete

brieven die we elkaar schreven

meer dan een halve eeuw geleden.’

8.  VROMAN, Leo Achtduizend seizoenen. (Met 4 tekeningen door de auteur). Baarn, Atalanta Pers, (1999). Ingenaaid met platten van ruw handgeschept papier (Tineke Bakker-Overeem). (20) p. Gezet uit de Sabel en de Nobel en gedrukt in geel en zwart op Magnani Incisioni in een oplage van 100 genummerde en door de dichter digitaal gesigneerde [!] exemplaren. 1e druk.

€ 60

9.  VROMAN, Leo Achtduizend seizoenen. (Met 4 tekeningen door de auteur). Baarn, Atalanta Pers, (1999). Ingenaaid met platten van ruw handgeschept papier in kartonnen foedraal (Tineke Bakker-Overeem). (20) p. Gezet uit de Sabel en de Nobel en gedrukt in geel en zwart op Magnani Incisioni in een oplage van 100 genummerde en door de dichter digitaal gesigneerde [!] exemplaren. 1e druk.

€ 75

* Met prospectus én aanbiedingsbrief.

10.  VROMAN, Leo Atalanta en ik. (Baarn, Atalanta Pers, 2004). Leporello.

€ 15

* Uitgaafje ter gelegenheid van 25 jaar Atalanta Pers.

11.  VROMAN, Leo Ik en verder niemand. Leo Vroman, een zelfportret.  (Baarn), Atalanta Pers, (2005). Ingenaaid. 32 p. Met de hand gezet en gedrukt in zwart (en twee soorten blauw in laserprint!) in een oplage van 110 genummerde en door de dichter digitaal (!) gesigneerde exemplaren. 1e druk.

€ 75

* Met prospectus.

12.  VROMAN, Leo De tien verzoeken. (Met illustraties van de auteur). [Baarn], Atalanta Pers, (2008). 21,1 x 21,2 cm. (32) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 120 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 75

* Leuk: de tien geboden poëtisch herzien!


 

13.  ALI COHEN, L. Verzen. (Met een nawoord door A.G. van der Steur en een frontispice door Ger Kleis). Sub Signo Libelli, 2002. Linnen, de platten deels overtrokken met fraai sierpapier met rode, zwarte en gouden verticale banen (Erik Schots). (2), 22 p. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 51 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 100

* Eén van de luxe-exemplaren, fraai gebonden door Erik Schots. Le petit défaut IV.

14.  AMICUS ENDE AMELIUS Eene leer, weest trouwe tot inder doot. (Met vijf originele zeefdrukken van Bart Drost, met de hand ingekleurd.) [Geesbrug], Sub Signo Libelli, 1999. Halflinnen met linnen voorrand en fraaie handgemarmerde platten (Erik Schots). (2), 18 p. Met de hand gezet uit de Romanée en de Renaissance Kanzlei en gedrukt in rood, blauw en zwart op cannabispapier in een oplage van 60 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.

€ 175

* Een vijftiende-eeuws liefdesverhaal, overgenomen uit een door Jacob Bellaert te Haarlem gedrukte incunabel, met gevoelige meerkleurige prenten. Gesigneerd door Bart Drost onder het colofon en met een erratablaadje achterin. Breugelmans 242.

15.  ANDRIAN, Leopold Gedichte. (Bezorgd en van een nawoord voorzien door Marijke Stapert-Eggen en Frank Ligtvoet). Sub Signo Libelli, 1982. Linnen (Binderij Phoenix). (2), 30 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in groen en zwart op Zerkall-Bütten Weiss in een oplage van 73 genummerde exemplaren.

€ 100

* Eén van de 40 exemplaren op Zerkall-Bütten Weiss en één van de 20 exemplaren in linnen. Breugelmans 91. Gerrit Komrij, Verzonken boeken, p. 37-45.

16.  BAIRAM Erotische Lieder aus der Gegerei. Sub Signo Libelli, 1976. Ingenaaid met omslag. (24) p. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart op Hahnemühle Ingres in een oplage van 30 genummerde exemplaren.

€ 90

* Erotiek uit de Ottomaanse wereld, vertaald in het Duits. Breugelmans 23 a.

17.  CAPELLEVEEN, Paul van Non-entia. Sub Signo Libelli, 1986. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw, rood en zwart in een oplage van 54 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 45

* Gedichten. ‘Ik zie de leren boekband op de rug./ Gaat spotgoedkoop naar een verzamelaar’… Breugelmans 157.

18.  COUPERUS, Louis Zijn aangenomen zoon. (Bezorgd door Marijke Stapert-Eggen en van een nawoord voorzien door F.L. Bastet). Sub Signo Libelli, 1980. Linnen. (2), 36 p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt in paars en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi exemplaar.

€ 95

* Eerste druk van Couperus! Een nooit voltooid romanfragment over een Haagse schrijver en zijn vrouw met een hoog autobiografisch gehalte. Breugelmans 55. Pippel/Voskuil 49.

19.  DOUGLAS, Lord Alfred De profundis and other poems. (Met een illustratie van Bob van Blommestein). Sub Signo Libelli, 1976. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 34 exemplaren. Klein vlekje op p. 11.

€ 175

* Een van de 18 exemplaren op Zerkall-Bütten. Breugelmans 18.

20.  DULLAERT, Heiman Sonnetten. (Sub Signo Libelli, 1977). Ingenaaid met (blauw) omslag. 20 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in goud, blauw en zwart op Kanzlei-Bütten in een oplage van 62 genummerde exemplaren.

€ 60

* Eén van de 30 exemplaren op Kanzlei-Bütten. Titel en initialen van Leo Mulder: de twee sierlijke initialen in het eerste vers zijn innig verstrengeld. Breugelmans 33.

21.  DULLAERT, Heiman Sonnetten. (Sub Signo Libelli, 1977). Ingenaaid met (blauw) omslag. (2), 22 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Ger Kleis in goud, blauw en zwart in een oplage van 62 genummerde exemplaren.

€ 120

* Eén van de twaalf geletterde luxe-exemplaren op Michel Angelo Roma van Fabriano. Dit is nummer B: het exemplaar van Theun de Vries met zijn initialen ‘ThdeV/ 1978’ op de eerste blanco bladzijde. Theun de Vries schreef over Heiman Dullaert in zijn roman Rembrandt uit 1931. Uit het logboek van Ger Kleis: ‘Eerste boek in de Romanée. Het Michel Angelo Roma-papier van Fabriano met een washandje bevochtigd, want de theorie daarover had ik nog niet goed bestudeerd’. Breugelmans 33.

22.  HERINGA, P.M. (Als:) H.G. LIEBENTRAU Vrijstaat. (Sub Signo Libelli, 1982). Ingenaaid. (2), 18 p. Met de hand gezet uit de Fournier en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 70 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 45

* Homo-erotische poëzie vol literaire verwijzingen, bijzonder knap vormgegeven met een vette knipoog naar de negentiende eeuw. Dit is een van de 25 ingenaaide exemplaren op Zerkall-Bütten. Breugelmans 81.

23.  KAVAFIS, K.P. Verborgenheden. Zeven gedichten vertaald door Hans Warren. [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1977. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda van J. van Krimpen en gedrukt in olijfgroen en zwart in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 150

* Eén van de 30 Arabisch genummerde exemplaren op Simili Japon. Dit exemplaar heeft bovendien een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘voor Kees Hoffmann/ herinnering aan zijn/ bezoekje op 10 sep. ’77,/ Hans Warren’. Breugelmans 31.

‘En vrijdag bleven we thuis, omdat Klaas Tuynman [= Kees Hofmann] zou komen. Dat werd half zeven.’ (Geheim dagboek. 1977-1978. Twaalfde deel (1994), p. 96)

Bijgevoegd: een pagina uit de drukproef van deze uitgave, met correcties in de hand van de drukker.

24.  KAVAFIS, K.P. Verborgenheden. Zeven gedichten vertaald door Hans Warren. [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1977. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda en gedrukt in olijfgroen en zwart in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 125

* Eén van de 20 Romeins genummerde exemplaren op fraai Japans Iyo Masashi.

‘Vanmorgen ontving ik vier exemplaren op Japans papier en vier op simili-japon van Verborgenheden, een boekje met zeven nog niet eerder in het Nederlands vertaalde homo-erotische gedichten van Kavafis. Ger Kleis heeft een prachtig boekje van mijn bewerkingen gemaakt. Ik bekijk het met vreugde, het is een hulde aan de dichter die ik zo bewonder.’ (Geheim dagboek. 1977-1978. Twaalfde deel (1994), p. 88)

25.  LEOPARDI, Giacomo Vijf canti. Vertaald door en met een nawoord van Frans van Dooren. Sub Signo Libelli, 1979. Ingenaaid met omslag. (4), 20 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in groen en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 75 genummerde exemplaren.

€ 45

* Breugelmans 39.

26.  OGRINC, Will Secretum secretorum. (Met drie ingeplakte foto’s). Sub Signo Libelli, 1981. Op Chinese wijze gebonden. (12) p. Met de hand gezet uit de Hammerunzial en gedrukt in blauw, oranje, goud, bruinrood en zwart in een oplage van 65 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 40

* Eigenzinnig vormgegeven: het colofon is bijvoorbeeld rechts uitgelijnd. Breugelmans 75.

27.  OUWENS, Kees Ontstentenis. Sub Signo Libelli, 1983. Ingenaaid met omslag. 24 p. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda en gedrukt in zwart en blauw op Zerkall-Bütten in een oplage van 80 genummerde exemplaren. 1e druk.

€ 60

* Eén van de 55 exemplaren op Zerkall-Bütten. Bijgevoegd: prospectus van deze uitgave. Nogal blauwe en groene poëzie. Breugelmans 108.

28.  OWEN, Sylvester Zeven kwatrijnen voor Joep. (Met een portret van de auteur door Wim Heldens). Sub Signo Libelli, 1977. Oblong. Ingenaaid met omslag. (2), 18 p. Met de hand gezet uit de Erasmus en gedrukt op Kanzlei Bütten in een oplage van 70 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag aan de bovenkant iets rafelig.

€ 25

* Sylvester Owen is het pseudoniem van de vorig jaar overleden Arnold Spauwen. Breugelmans 35.

29.  PENNA, Sandro Vroege verzen. (Vertaald door P.M. Heringa). Sub Signo Libelli, (1984). Soepel heelperkament met zilveropdruk in foedraal (Binderij Phoenix). (2), 22 p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in grijs en zwart in een oplage van 63 genummerde exemplaren. Miniem exlibris op binnenzijde voorplat.

€ 250

* De koele volperkamenten band heeft vierkante ornamentjes op voor- en achterplat, naadloos aansluitend bij de kaders en de hoekige typografie van het binnenwerk, en de schreefloze Gill. Dit is David Simaleavich op z’n best! Een boek om naar te kijken – en dan te lezen. Dit is een van de enkele Romeins genummerde exemplaren en één van de vijf ‘di beltade amor’. Breugelmans 124.

30.  PENNA, Sandro Vroege verzen. (Vertaald door P.M. Heringa). Sub Signo Libelli, (1984). Zwart halfleer met platten van zilver marmerpapier (Binderij Phoenix). (2), 22 p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in grijs en zwart in een oplage van 63 genummerde exemplaren.

€ 200

* Uniek exemplaar in een prachtige, contemporaine en luxe privéband, op speciaal verzoek door David Simaleavich vervaardigd. Bovendien met een handgeschreven motto van de vertaler op het schutblad: ‘vi dico francamente,/ ch’io non mi sottometto/ alla mia infelicità G[iacomo].L[eopardi].’ Onderaan de signatuur van Peter Heringa en de datum ’23/12/85′. Breugelmans 124.

31.  VASALIS, M. Sotto voce (fragment). (Met een illustratie). [Amsterdam, Sub Signo Libelli], (1981). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda van J. van Krimpen en gedrukt in rood en zwart.

€ 45

* Uitgave voor de eindexamenklas van het Barlaeusgymnasium. Breugelmans 70.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 januari 2014 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.117 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: