antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 533: Smakelijk!

Ter gelegenheid van het nieuwe nummer van het tijdschrift De Boekenwereld, gewijd aan ‘Eten & boeken’, maakten we deze smakelijke selectie. Wij wensen u een gezond en gelukkig nieuwjaar, vol interessante boeken en verrassende aanwinsten! U kunt ook nog een kijkje nemen in onze laatste catalogus, die ter gelegenheid van de jaarwisseling verscheen.


1. Johannes van DAM  Getypte brief aan ‘Beste Dolf [Verspoor]’. 29,6 x 21,0 cm. Twee bladen. Recto en verso. Tweemaal gesigneerd ‘Johannes’ en gedateerd ‘Nyer – par Olette 27-10-77’. 206 regels tekst (!). Met enkele regels in handschrift.

€ 250

* Interessante, onderhoudende en breedsprakige brief van de 31-jarige schrijver/vertaler in de Franse Pyreneeën aan zijn oudere collega in Nederland. Van Dam heeft hard gewerkt om een deadline te halen, maar neemt toch de tijd voor een uitgebreid verslag van zijn belevenissen. Ongeveer de helft van de brief handelt over een toevallige ontmoeting met een oud-klasgenoot op de markt in Prades. Deze socioloog werkt aan een nieuw project: ‘in opdracht van voornoemden hebben ze een studie gemaakt over de mogelijkheden om een nieuw litterair tijdschrift te fabrieken dat samen met radiouitzendingen voor de literatuur moet gaan doen wat O.K. al voor Beeldende Kunst doet […] Het moet de literatuur nader tot het volk brengen door te vertellen over de moestuin van Jan de Hartog en de zoon van Vestdijk en zo’. Van Dam is niet bepaald enthousiast: ‘Ik dacht echt dat ik explodeerde’.

Over de leiding (Hans Keller en Rein Bloem vallen af) en de doelgroep van het op te richten tijdschrift: ‘Ah, een cliffhanger, de derde kandidaat is dus Gert-Jan Hemmink (Schrijf ik dat goed zo?) van, ja, de AP. Die was razend enthousiast voor deze vervolksing van de lit. Even wachten, Dolf, hier biggelt een traan over mn wang […] ik ril bij de gedachte. Ieder protest kan als elitair afgedaan worden, nu werken ze voor het volk, alles plat, minimum doorloophoogte 15 mm’. Fel over AP’er Maarten ’t Hart: ‘hij heeft een piepstem als een rat […] (=Hamtaarten=Rattenmaath=Haartmatten=Maarten ’t Hart)’.

Aan het eind van het eerste blad eindigt de brief, maar op het volgende blad gaat Van Dam een dag later vrolijk verder. Over de popularisering van de wetenschap (‘Jammergenoeg zijn het juist de mini-minds die zich op de educatie storten. Verheffen van de massa komt dan neer op oplichten van de massa’), Van Agt (‘Zeg, Dolf, die man is toch niet echt hè’) en de ontvoering van Maup Caransa.

Een opmerkelijk epistel van Dedikkevandam, van ver voordat hij dik werd en over koken ging schrijven. ‘Nou is het welletjes. Mn wilgen zullen huilen om de literaire perikelen in het moeras en ik zal er om lachen’.

2. Alphonse DAUDET  Handgeschreven ‘petit bleu’ aan Henry Céard. 13,3 x 11,0 cm. Buizenpost-telegram op blauw papier met poststempel gedateerd ’24 Juin 88′. Op de adreskant staat ‘Henry Céard/ bibliothèque – Carnavalet/ rue Sévigné’. 4 regels.

€ 150

* ‘Voulez-vous venir dîner ce soir avec nous. Il n’y a que Goncourt.’ Madame Daudet zal koken. Gesigneerd als ‘Votre bien dévoué/ Alph. Daudet’. Drie of vier woorden moeilijk te ontcijferen. De auteur en bibliothecaris Henry Céard (1851-1924) was een goede vriend van Daudet. Samen met onder anderen Huysmans, Maupassant en Zola was Céard lid van de ‘Groupe de Médan’. In 1899 zou hij het biografisch essay schrijven bij Daudets posthume Oeuvres complètes.

254937 kopie3. (Lodewijk van DEYSSEL)  Originele zwart-witfoto van Van Deyssel aan het diner met twee kompanen. Amsterdam, Nic. Schuitvlot, circa 1900-1905. Beeldformaat 22,1 x 16,8 cm, opgeplakt op fraai passe-partout (36,2 x 30,0 cm) met afgeronde hoeken.

€ 250

* Zeer fraaie, scherpe foto op groot formaat, kennelijk genomen in een restaurant. Van Deyssel is glimlachend een stuk vlees op zijn bord aan het snijden, terwijl hij wordt toegesproken door een vrij jonge man met blonde snor. De andere disgenoot, met donkere snor, kijkt recht in de lens. Er staan twee flessen Lanson champagne op tafel. Prosit! Nic. Schuitvlot (1859-1947) fotografeerde vaker gezelschappen in restaurants en sociëteiten.

4. A.D. HILDEBRAND  De geschiedenis van de appel. Zonder plaats, Kamlag/ Van Dorp, [ca. 1950]. Contourboek in de vorm van een mand met appels. Omslag van dik papier. 12 p. Kleurenillustraties. 1e druk. Teer hengsel achteraan doormidden gescheurd.

€ 45

5. Gerard REVE  De Grote Taart. (Met een verantwoording door de auteur en Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1991. 35,0 x 23,0 cm. Verguld halfperkament in papieren foedraal (Binderij Phoenix). (2), 30 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt door Hein Elferink in blauw en zwart in een oplage van 75 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren.

€ 500

* Eén van de 51 romeins genummerde luxe-exemplaren op Zerkall-Bütten, gedrukt in twee kleuren en voorzien van een pagina origineel handschrift. Het handschrift bij dit exemplaar heet ‘De Grote Taart (12)’, gedateerd ’22 Julij 1670′ (sic). Op de achterzijde van deze bijlage staan enkele correcties van Reve (‘Maar het vak zelf, dat was toch interessant? Banketbakker, dat leek me iets geweldigs: je kon van alles bakken, enzovoorts’).

6. J.W.F. WERUMEUS BUNING  ‘Een Boekje van den Wijn. Bevattende een sprookje vooraf, een bruiloftsrede tot besluit, benevens alle wetenswaardigheden over den wijn en wat er bij past, die in kort bestek verzameld kunnen worden’. Origineel handschrift. 22,0 x 17,8 cm. Gebonden in verguld heellinnen (bladen vrij kort afgesneden). 71 bladen. Alleen recto. Gesigneerd op het tweede blad ‘In opdracht van de Firma -/ geschreven door J.W.F. Werumeus Buning’. Met talloze aanvullingen, doorhalingen en correcties van de auteur.

€ 600

* Manuscript van de uitgave (exemplaar bijgevoegd), volgens het handgeschreven impressum ‘Gedrukt te Haarlem op het klokhuis/ plein door J.H. Enschedé en Zonen/ in den jare 1936’, voor de Vereeniging van Nederlandsche Wijnhandelaars in een oplage van 47.000 exemplaren. Humoristisch proza over het magische druivensap van de auteur van het bekende kookboek 100 avonturen met een pollepel. Dit dorstlessende, uitgebreide werkhandschrift is blijkens een enkele zetaanwijzing ten burele van een typograaf beland (Jan van Krimpen?).

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 7 januari 2014 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: