antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Catalogus 67: J. Slauerhoff

LagereAap+Catalogus_CoverHet twintigjarig bestaan van ons antiquariaat en de geslaagde overdracht van het Slauerhoff-archief van Kees Lekkerkerker aan het Letterkundig Museum vieren wij met een nieuwe catalogus en een biografie.

Jarenlang hebben we voor u gespaard en bewaard: boeken en curiosa van J. Slauerhoff (van Archipel tot Zeven nagelaten gedichten). Catalogus 67: J. Slauerhoff (per afdeling chronologisch geordend) verschijnt vandaag tevens op papier.

Menno Voskuil heeft op ons verzoek het interessante leven van Kees Lekkerkerker geboekstaafd. In de rijk geïllustreerde biografie Lagere aap. Het leven van Kees Lekkerkerker komt haast de hele Nederlandse literatuurgeschiedenis van de twintigste eeuw samen: van Jan Greshoff tot Jan Wolkers en van Menno ter Braak tot Arnon Grunberg.

Biografie en catalogus zijn vormgegeven door Piet Gerards Ontwerpers te Amsterdam. Beide uitgaven zijn uitsluitend bij ons verkrijgbaar (€ 15 inclusief gratis verzending binnen Nederland).

Voor uw (en eigen) genoegen hebben wij meesterbinder Philipp Janssen (Binderij Phoenix, Kamperland) opdracht gegeven 15 luxe-exemplaren te binden. Wanneer u een fraai luxe-exemplaar wenst, laat ons dat even weten.

  • Eerste (en latere) drukken, luxe-exemplaren & bibliofiele uitgaven (1–132)
  • Vertaalt (133-156)
  • Vertaald (157-169)
  • Verspreid (170-173)
  • Muziek (174-179)
  • Curiosa & efemera (180-204)
  • Over Slauerhoff (205-229)

Image (3)1 SLAUERHOFF, J. Archipel. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, 1923. Halfperkament met perkamenten hoeken en platten van groen botanisch papier en vergulding op voorplat. 60 p. [Gedrukt in een oplage van 400 exemplaren]. 1e druk. Platten deels verschoten, onbeduidende vochtvlek aan bovenzijde rug.
€ 2200
* Eén van de slechts enkele luxe-exemplaren, gedrukt op geschept papier en (volgens de overlevering) gebonden in halfperkament door de vrouw van Arthur Lehning, Image (4)dankzij wiens bemiddeling deze bundel in Berlijn gedrukt werd. Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Lehning [aan Hans Gomperts] op de titelpagina. ‘Voor onderweg, ten afscheid/ in vriendschap/ van Arthur/ London 26 Juli 1942’. Slechts eenmaal eerder een exemplaar in de handel aangetroffen.

2 SLAUERHOFF, J. Archipel. Amsterdam, Van Kampen, 1923. Ingenaaid. 60 p. [Gedrukt in een oplage van 400 exemplaren]. Image (5)Debuut. 1e druk. Wat roestvlekjes op het omslag.
€ 200
* Opvallend goed en gaaf exemplaar: de rug is geheel onbeschadigd, het binnenwerk is fris, alleen het omslag heeft de onvermijdelijke roestzweem. Door bemiddeling van Arthur Lehning in Berlijn voor eigen rekening in Berlijn gedrukt. Met het errata-blaadje.

Image (6)3 SLAUERHOFF, J. Archipel. Amsterdam, Van Kampen, 1923. Ingenaaid. 60 p. [Gedrukt in een oplage van 400 exemplaren]. Debuut. 1e druk. Roestvlekjes op omslag, vochtvlekje aan bovenzijde rug en omslag, rug beschadigd en deels ontbrekend. Ex libris C.J. Kelk op titelpagina (in 1926 ontworpen door W.G. Hofker).
€ 85
* Exemplaar uit de bibliotheek van dichter-schrijver C.J. Kelk, de eerste biograaf van Slauerhoff. De correcties zijn in dit exemplaar in potlood doorgevoerd.

4 SLAUERHOFF, J. Archipel. Amsterdam, Van Kampen, 1923. Ingenaaid. 60 p. [Gedrukt in een oplage 400 exemplaren]. Debuut. 1e druk. Omslag roestvlekkig en deels verbruind.
€ 65
* Uit de bibliotheek van Fernand Lodewick, met diens exlibris op verso titelpagina. Met het errata-blaadje.

5 SLAUERHOFF, J. Archipel. Amsterdam, Van Kampen, 1923. Ingenaaid. 60 p. [Gedrukt in een oplage van 400 exemplaren]. Debuut. 1e druk. Omslag roestvlekkig. Rug zeer licht beschadigd.
€ 75
* Met errata-blaadje.

Image (7)6 SLAUERHOFF, J. Archipel. Chaumont-Gistoux, [E. du Perron], 1929. Ingenaaid. 60 p. Gedrukt in een oplage van slechts 60 exemplaren. 2e, geheel herziene druk. Wat roest, verder keurig.
€ 650
* Ongenummerd exemplaar, als altijd. Batten/ Stols 86. Storm 9.

7 SLAUERHOFF, J. Archipel. Chaumont-Gistoux, [E. du Perron], 1929. Ingenaaid. 60 p. Gedrukt in een oplage van slechts 60 exemplaren. 2e, geheel herziene druk. Rug deels los en beschadigd (maar compleet), wat roest. Ex libris C.J. Kelk.
€ 475
* Ongenummerd exemplaar, als altijd. Batten/ Stols 86. Storm 9.

8 SLAUERHOFF, J. Clair-obscur. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1927. Ingenaaid. 32 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. 1e druk. Rug wat beschadigd, omslag deels (flink) verbruind.
€ 150
* Dit exemplaar werd in het colofon op naam gedrukt voor J. Greshoff. Palladium.

Image (22)9 SLAUERHOFF, J. Oost-Azië. [Bergen, eigen beheer, 1928]. Ingenaaid. 20 p. Gedrukt [door Charles Nypels] in rood en zwart op getint gevergeerd Bührmann in een oplage van slechts 20 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 1450
* Het colofon vermeldt: ‘Deze keuze van verzen uit den bundel “Oost-Azië” werd in twintig exemplaren gedrukt voor de vrienden van den auteur’, gevolgd door dezelfde tekst in het Frans. Anders dan de bundel Oost-Azië meldt deze uiterst zeldzame uitgave op het omslag als auteur ‘J. Ravenswood/ Slauerhoff’. Dit exemplaar bleef ongenummerd. Niet in Van Laar. Niet in de KB.

Image (54)10 SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Ingenaaid (blind omslag). In verguld halfperkamenten overslagdoos overtrokken met turkoois papier (Binderij Phoenix). 56 p. 1e druk. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 900
* Eén van de 25 Romeins genummerde exemplaren, gedrukt op Pannekoek in plaats van op getint gevergeerd Bührmann. Op het blinde omslag staat de contemporaine aantekening (in een ons onbekend handschrift): ‘J. Slauerhoff/ OostAzië/ binden, met perkamenten rug’. Exemplaar met geel in de landkaart. Van Laar 72: ‘Ook exx bekend met geel in de landkaart op de titelpagina’.

ongenumm ex11 SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Ingenaaid. 56 p. 1e druk. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 750
* Ongenummerd luxe-exemplaar, gedrukt op Pannekoek in plaats van op getint gevergeerd Bührmann. Uit de bibliotheek van Fernand Lodewick, met zijn naam op het voorste schutblad en zijn exlibris op de Franse titel. Exemplaar met geel in de landkaart. Van Laar 72: ‘Ook exx bekend met geel in de landkaart op de titelpagina’.

presentex12 SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Linnen (blauw linnen met zilveren en gele opdruk). 56 p. 1e druk. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw op getint gevergeerd Bührmann in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk. Belettering op de rug niet geheel compleet, maar een mooi en fris exemplaar.
€ 250
* Ongenummerd exemplaar, uit het bezit van de arts G.P. Utermöhlen (1873-1960), met op het voorste schutblad zijn naam met daaronder in zijn handschrift: ‘1928./ Presentexemplaar van den/ Dichter J. Slauerhoff, arts/ v.m. scheepsarts bij de Java-/China-Japanlijn’.
‘De almachtige geneeskundige adviseur van de KNSM in Amsterdam, Utermöhlen, was verbolgen over het feit dat iemand met zo’n zwak gestel, zo’n wrak, zich als scheepsarts had aangemeld. Wat had de keuring voorgesteld? Was die niet meer dan een formaliteit geweest? Dat mocht geen tweede keer gebeuren. Bij hem hoefde Slauerhoff niet te rekenen op een nieuw contract’. (Wim Hazeu, Slauerhoff. Een biografie (Amsterdam 1995), p. 194-195)
Vrij zeldzaam in linnen: de exemplaren in linnen die wij tegenkwamen waren steeds met de hand voorzien van een nummer onder de honderd, wat ons voorzichtig doet concluderen dat er slechts honderd exemplaren werden gebonden. Van Laar 72.

13 SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Halfmarokijn met sierpapieren platten (compleet omslag achterin meegebonden) in eenvoudig kartonnen foedraal. 56 p. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw op gevergeerd getint Bührmann in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk. Rechterbovenhoek enigszins verbruind.
€ 175
* Aantrekkelijke, subtiele boekbindersband, het donkerbruine marokijn stemmig in zwart bedrukt, de platten overtrokken met vooroorlogs ogend zwart-bruin sierpapier. Van Laar 72.

14 SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Linnen (blauw linnen met zilveren en gele opdruk). 56 p. 1e druk. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw op getint gevergeerd Bührmann in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk. Kop en voet van de rug miniem rafelig, rug iets donkerder, maar een prima exemplaar.
€ 165
* Vrij zeldzaam in linnen. Van Laar 72.

15 SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Ingenaaid. 56 p. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw op getint gevergeerd Bührmann in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk. Zeer fraai, onopengesneden, maar ongenummerd exemplaar.
€ 100
* Exemplaar met geel in de landkaart. Van Laar 72: ‘Ook exx bekend met geel in de landkaart op de titelpagina’.

16 SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Ingenaaid. 56 p. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw op getint gevergeerd Bührmann in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk. Bibliotheeksticker op voorzijde omslag, twee bibliotheekstempels op voorste schutblad. Gaaf exemplaar.
€ 100
* Ongenummerd exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de drukker onder het colofon: ‘voor/ Pater O. Huf S.J./ C. Nypels’. Van Laar 72.

17 SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Ingenaaid. 56 p. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw op getint gevergeerd Bührmann in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug licht beschadigd.
€ 50
* Van Laar 72.

18 SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Ingenaaid. 56 p. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw op getint gevergeerd Bührmann in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug aan één kant los en deels ontbrekend. Mooi ex libris van J. Jongejans.
€ 10
* Van Laar 72.

Image (8)19 SLAUERHOFF, J. Eldorado. Bussum, Van Dishoeck, 1928. Linnen. (6), 114 p. Onafgesneden. 1e druk. Band iets gevlekt (zoals bijna altijd). Binnenwerk brandschoon.
€ 1500
* Eén van de 10 genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op geschept Hollandsch papier van Pannekoek, onder het colofon gesigneerd door de uitgever, C.A.J. van Dishoeck. Dit is nummer 8.

20 SLAUERHOFF, J. Eldorado. Bussum, Van Dishoeck, 1928. Linnen. (6), 114 p. Onafgesneden. 1e druk. Band minimaal gevlekt (zoals bijna altijd).
€ 35

21 SLAUERHOFF, J. Eldorado. Bussum, Van Dishoeck, 1928. Ingenaaid. (6), 114 p. 1e druk. Rug aan boven- en onderzijde iets beschadigd, maar overigens goed. Naam op schutblad. Enkele potloodstrepen in de marge.
€ 35
* Uit de bibliotheek van de criticus en dichter D.A.M. Binnendijk.

22 SLAUERHOFF, J. Eldorado. Bussum, Van Dishoeck, 1928. Ingenaaid. (6), 114 p. Onafgesneden. 1e druk. Sporen van hevig gummen op p. (1). Stempeltje op titelpagina (‘Ter Bespreking’).
€ 30

23 SLAUERHOFF, J. Eldorado. Bussum, Van Dishoeck, 1942. Halflinnen. (6), 114 p. 2e druk. Zeer fraai exemplaar.
€ 12

Image (10)24 SLAUERHOFF, J. Fleurs de marécage. Poèmes de -. Lettre-préface de Franz Hellens. Brussel, A.A.M. Stols, 1929. Ingenaaid. (2), 26 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 75 genummerde exemplaren, die niet in de handel kwamen. 1e druk. Net exemplaar.
€ 400
* Van Dijk 194.

Image (12)25 SLAUERHOFF, J. Fleurs de marécage. Poèmes de J. Slauerhoff. Précédés d’une lettre de Franz Hellens. [Chaumont-Gistoux, E. du Perron, 1929]. Ingenaaid. 32 p. Gedrukt in een oplage van slechts 30 exemplaren. [2e druk]. Rug aan bovenzijde iets ingescheurd, omslag deels verschoten en iets watervlekkig.
€ 1350
* Uit de bibliotheek van Nico Donkersloot, met diens handtekening op de Franse titel. Door Du Perron verzorgde heruitgave van deze Franstalige gedichten van Slauerhoff. De eerste druk verscheen eerder in hetzelfde jaar bij Stols in een oplage van 75 exemplaren. Niet in de KB. Batten/ Stols 83 (jaartal: ‘1928’). Storm 11.

26 SLAUERHOFF, J. Fleurs de marécage. Poèmes de J. Slauerhoff. Précédés d’une lettre de Franz Hellens. [Chaumont-Gistoux, E. du Perron, 1929]. Verguld halfperkament met platten van grijs Roma (Binderij Phoenix). Gedrukt in een oplage van slechts 30 exemplaren. 32 p. [2e druk].
€ 1250
* Door Du Perron verzorgde heruitgave van deze Franstalige gedichten van Slauerhoff. De eerste druk verscheen eerder in hetzelfde jaar bij Stols in een oplage van 75 exemplaren. Niet in de KB. Batten/ Stols 83 (jaartal: ‘1928’). Storm 11.

Image (11)27 SLAUERHOFF, J. Fleurs de marécage. Poèmes de -. Précédés d’une lettre de Franz Hellens. Maastricht, A.A.M. Stols, (1934). Ingenaaid. 32 p. 3e druk. Rug beschadigd.
€ 8
* Van Dijk 194 b.

28 SLAUERHOFF, J. Saturnus. Gedichten. Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & van der Zande, 1930. Linnen. 60 p. Gedrukt op Pannekoek. Image (42)1e druk. Onderste hoeken iets gebutst, maar een zeer goed, onverkleurd exemplaar.
€ 150

29 SLAUERHOFF, J. Saturnus. Gedichten. Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & van der Zande, 1930. Linnen. 60 p. Gedrukt op Pannekoek. 1e druk. Rug en platten deels verschoten.
€ 50

30 SLAUERHOFF, J. Saturnus. Gedichten. Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & van der Zande, 1930. Linnen. 60 p. Gedrukt op Pannekoek. 1e druk. Band aan de randen verkleurd. Stempel op titelpagina en andere kleine bibliotheeksporen. Sporen van verwijderde uitleenpapiertjes.
€ 20

Image (51)31 SLAUERHOFF, J. Yoeng Poe Tsjoeng. Maastricht/ Brussel, Stols, 1930. Ingenaaid. (2), 38 p. Gedrukt in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Miniem scheurtje in bovenzijde omslag, maar een zeer goed exemplaar.
€ 150
* De schaarse eerste druk van deze dichtbundel. Ongenummerd (recensie-)exemplaar uit de bibliotheek van D.A.M. Binnendijk, met zijn naam op het tweede schutblad. Luchtkasteelen 2. Van Dijk 231.

32 SLAUERHOFF, J. Yoeng Poe Tsjoeng. Maastricht/ Brussel, Stols, 1930. Ingenaaid. (2), 38 p. Gedrukt in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag verbruind en met lichte roestvlekjes. Ongenummerd exemplaar.
€ 90
* Luchtkasteelen 2. Van Dijk 231.

33 SLAUERHOFF, J. Yoeng Poe Tsjoeng. (En:) Het Lente-eiland en andere verhalen. Maastricht/ Brussel, Stols, 1933. Linnen. Twee delen in cassette. (4), 60; (4), 60 p. 2e, vermeerderde drukken.
€ 75
* Van Dijk 231 a en 229 a.

34 SLAUERHOFF, J. Yoeng Poe Tsjoeng. Maastricht/ Brussel, Stols, 1933. Linnen. (4), 60 p. Onopengesneden. 2e, vermeerderde druk.
€ 35
* Van Dijk 231 a.

Image (52)35 SLAUERHOFF, J. Yoeng Poe Tsjoeng. Maastricht/ Brussel, Stols, 1933. Ingenaaid. (4), 60 p. Onopengesneden. 2e, vermeerderde druk. Fraai.
€ 35
* Van Dijk 231 a.

36 SLAUERHOFF, J. Yoeng Poe Tsjoeng. [Parijs], B.A.C., (1999). Bijeengehouden door koordje met stofomslag. 78 (= 76) p. Gedrukt in een oplage van slechts 15 exemplaren.
€ 100
* Uitgegeven met toestemming van de erven Slauerhoff. De tekst werd bezorgd door Hans Dütting. Niet in de NCC.

lente137 SLAUERHOFF, J. Het Lente-eiland. (Kau-Lung-Seu). Brussel/ Maastricht, Stols, 1930. Ingenaaid. 48 p. Onafgesneden. Gedrukt in 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Ongenummerd, maar zeer fris en fraai exemplaar.
€ 240
* Van Dijk 229.

38 SLAUERHOFF, J. Het Lente-eiland. (Kau-Lung-Seu). Brussel/Maastricht, Stols, 1930. Ingenaaid. 48 p. Onafgesneden. Gedrukt in 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Voorzijde omslag los, achterzijde omslag bij rug ingescheurd. Omslag wat verbruind.
€ 35
* Van Dijk 229.

lente-ing39 SLAUERHOFF, J. Het Lente-eiland en andere verhalen. Maastricht/ Brussel, Stols, 1933. Ingenaaid. (4), 60 p. 2e, vermeerderde druk. Zeer fraai.
€ 25
* Van Dijk 229 a.

40 SLAUERHOFF, J. Het Lente-eiland en andere verhalen. Maastricht/ Brussel, Stols, 1933. Linnen. (4), 60 p. 2e, vermeerderde druk.
lente-bruin€ 25
* Van Dijk 229 a.

41 SLAUERHOFF, J. Het Lente-eiland en andere verhalen. Maastricht/ Brussel, Stols, 1933. Ingenaaid. (4), 60 p. 2e, vermeerderde druk. Handtekening van de legendarische Couperus-verzamelaar J.A. Eekhof op het schutblad (‘1-11-’46’: enkele dagen na zijn 18e verjaardag).
€ 25
* Van Dijk 229 a.

42 SLAUERHOFF, J. Het Lente-eiland en andere verhalen. (Met een uitgebreide verantwoording door K. Lekkerkerker). Den Haag, BZZTôH/ Nijgh & Van Ditmar, 1982. Linnen met stofomslag. 92 p. 9e druk.
€ 12

43 SLAUERHOFF, J. Het Lente-eiland. (Met een inleiding door Marco van Duyvendijk). Z.p., (Marco van Duyvendijk, 2008). Halflinnen. Geïllustreerd met foto’s door Marco van Duyvendijk.
€ 125
* Eén van de 100 genummerde en door de fotograaf gesigneerde luxe-exemplaren met, los bijgevoegd, een originele kleurenfoto. Tweetalige editie (Nederlands en Chinees).

Image (44)44 SLAUERHOFF, J. Schuim en asch. Verhalen. Bussum, Van Dishoeck, 1930. Linnen. (8), 184 p. Onafgesneden. 1e druk. Mooi.
€ 150

45 SLAUERHOFF, J. Schuim en asch. Verhalen. Bussum, Van Dishoeck, 1930. Ingenaaid. (8), 184 p. Onafgesneden. 1e druk. Naam op p. (1) (‘G.C. van der Willigen/ Maart 1931’). Image (43)Rug professioneel gerestaureerd door Henk Linde (rapport bijgevoegd). Beetje roest voor- en achterin.
€ 150
* Zeldzame verschijning.

46 SLAUERHOFF, J. Schuim en asch. Verhalen. Bussum, Van Dishoeck, 1930. Linnen. (8), 184 p. Onafgesneden. 1e druk. Rug wat verbruind en met lichte schaafplekjes.
€ 50

47 SLAUERHOFF, J. Schuim en asch. Verhalen. Bussum, Van Dishoeck, 1930. Linnen. (8), 184 p. Onafgesneden. 1e druk. Rug aan een zijde los. Platten iets verschoten.
€ 20

48 SLAUERHOFF, J. Schuim en asch. Verhalen. Bussum, Van Dishoeck, 1933. Linnen. (8), 184 p. Onafgesneden. 2e druk. Rug verbruind. Voorste schutblad verwijderd.
€ 20

49 SLAUERHOFF, J. Schuim en asch. Vijf verhalen. Ingeleid door J.W.F. Werumeus Buning. [Amsterdam], Elseviers Weekblad, 1952. Linnen. VIII, 132 (= 130) p. [5e druk].
€ 45
* Eén van de 100 genummerde en niet in de handel gebrachte luxe-exemplaren, gedrukt op Houtvrij Tekstpapier, gevat in een soepel linnen bandje.

50 SLAUERHOFF, J. Schuim en as. (Met een uitgebreide verantwoording door K. Lekkerkerker). Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1991. Linnen met stofomslag. 172 p. 20e druk.
€ 12

Image (45)51 SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. Maastricht/ Brussel, The Halcyon Press, 1930. Rijk verguld donkerblauw heelmarokijn met vergulde kaders op de platten, vergulde fileten op de randen en op de binnenzijden van de platten; kop verguld; leeslint; in cassette met marokijnen voorrand (hoogstwaarschijnlijk gebonden door Elias P. van Bommel; oorspronkelijk omslag, rug én prospectus meegebonden). (4), 40 p. Gezet uit de Romanée van Van Krimpen en gedrukt in een oplage van 310 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag aan bovenrand wat verkleurd. Gaaf exemplaar.
€ 2450
* Eén van de 10 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Japans papier. Dit is nummer III. Uit de bibliotheek van Emile van der Borch van Verwolde, later van Ulco Proost, met hun beider ex libris op de schutbladen. Prachtig luxe-exemplaar in een fantastische band met een voorname provenance! De Halcyon Pers 3. Van Dijk 230.

luxeindoosje52 SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. Maastricht/ Brussel, The Halcyon Press, 1930. Ingenaaid met omslag. In verguld linnen overslagdoos (met de titel op de rug en een vignet van John Buckland Wright op het voorplat). (4), 40 p. Gezet uit de Romanée van Van Krimpen en gedrukt in een oplage van 310 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag aan bovenrand wat verkleurd. Gaaf exemplaar.
€ 1400
* Eén van de 10 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Japans papier. Dit is nummer VI. De Halcyon Pers 3. Van Dijk 230.

53 SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. Maastricht/ Brussel, The Halcyon Press, 1930. Ingenaaid met omslag. (4), 40 p. Gezet uit de Romanée van Van Krimpen in een oplage van 310 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug licht verschoten, maar een mooi en gaaf exemplaar.
€ 100
* De Halcyon Pers 3. Van Dijk 230.

Image (46)54 SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. Maastricht/ Brussel, Stols, 1938. Ingenaaid. 48 p. Gezet uit de Lutetia van Van Krimpen [en gedrukt in een oplage van 510 exemplaren]. 2e, door K. Lekkerkerker herziene druk.
€ 250
* Eén van de 10 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Barcham Green. Van Dijk 440.

55 SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. Maastricht/ Brussel, Stols, 1938. Linnen. 48 p. Gezet uit de Lutetia van Van Krimpen [en gedrukt in een oplage van 510 exemplaren] op G.H.B. Tekst. 2e, door K. Lekkerkerker herziene druk.
€ 40
* Van Dijk 440.

56 SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. Maastricht/ Brussel, Stols, 1938. Ingenaaid. 48 p. Gezet uit de Lutetia van Van Krimpen [en gedrukt in een oplage van 510 exemplaren] op G.H.B. Tekst. 2e, door K. Lekkerkerker herziene druk.
€ 15
* Van Dijk 440.

57 SLAUERHOFF, J. Serenade. Den Haag, A.A.M. Stols, 1942. Halflinnen. 40 p. 3e druk. Mooi exemplaar.
€ 15
* Uit de bibliotheek van de kunstenaar Wobbe Alkema (1900-1984), met zijn naam in potlood op de titelpagina. Met op de binnenzijde van het voorplat een boekhandelsetiketje van Van Gorcum in Assen (waar Alkema toentertijd woonde). Van Dijk 440 a.

luxe coen58 SLAUERHOFF, J. Jan Pietersz. Coen. Drama in elf tafereelen. [Met een titelillustratie naar een houtsnede door J. Franken Pzn.]. Maastricht/ Brussel, Stols, [1931]. Groen halfmarokijn met grijswit gemarmerde platten (contemporaine privéband; rug ernstig verschoten; voorzijde omslag meegebonden). 100 p. 1e druk.
€ 600
* Eén van de 15 genummerde luxe-exemplaren op Pannekoek. Van Dijk 258.

Image (14)59 SLAUERHOFF, J. Jan Pietersz. Coen. Drama in elf tafereelen. [Met een titelillustratie naar een houtsnede door J. Franken Pzn.]. Maastricht/ Brussel, Stols, [1931]. Linnen (bandontwerp J. Franken Pzn.). 100 p. 1e druk. Binnenwerk iets roest.
€ 45
* Van Dijk 258.

60 SLAUERHOFF, J. Jan Pietersz. Coen. Drama in elf tafereelen. [Met een titelillustratie naar een houtsnede door J. Franken Pzn.]. Maastricht/ Brussel, Stols, [1936]. Karton. 100 p. [2e druk = titeluitgave van de 1e druk uit 1931]. Naam op schutblad.
€ 20
* Kaleidoscoop 17. Van Dijk 258 a.

Image (13)61 SLAUERHOFF, J. Jan Pietersz. Coen. Drama in elf tafereelen. [Met een titelillustratie naar een houtsnede door J. Franken Pzn.]. Maastricht/ Brussel, Stols, [1941?]. Ingenaaid. 98, (6) p. [2e druk = titeluitgave van 1e druk uit 1931]. Boekhandelsmerkje op binnenzijde omslag (‘Boekhandel Balkema Amsterdam’).
€ 120
* Ex bibliotheca W.F. Hermans, die op de Franse titel schreef: ‘Willem F Hermans/ Donderdag 15 Oct ’42’. ‘Ook Slauerhoff was een oude liefde op wie hij [= Hermans] met grote regelmaat teruggreep. Aan [Mr. A.F. de Savornin] Lohman schreef hij op 8 januari dat hij nauwelijks woorden kon vinden om te omschrijven wat Slauerhoff hem deed.’ (Willem Otterspeer, De mislukkingskunstenaar. Biografie, deel I (Amsterdam 2013), p. 361). Kaleidoscoop 17. Van Dijk 258 a.

Image (15)62 SLAUERHOFF, J. Jan Pietersz. Coen. Drama in elf tafereelen. Den Haag, Stols, 1948. Ingenaaid met flappen en buikbandje (‘Rumoer om Jan Pietersz. Coen/ politiek of literatuur?’). 96 p. 3e druk. Mooi.
€ 35
* Van Dijk 258 b.

63 SLAUERHOFF, J. Jan Pietersz. Coen. Drama in elf tafereelen. Den Haag, Stols, 1948. Ingenaaid met flappen. 96 p. 3e druk. Omslag iets verbruind. Met twee knipsels over het verbod van uitvoering.
€ 6
* Van Dijk 258 b.

Image (49)64 SLAUERHOFF, J. Het verboden rijk. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1932. Linnen met stofomslag (band- en omslagontwerp Jozef Cantré). 192 p. 1e druk. Een heel enkel rafeltje aan de rand van het omslag, roestvlekjes op de voorsnede, maar een zeer fraai exemplaar met het linnen zo fris als gisteren.
€ 250
* In druk opgedragen aan ‘D[arja Collin]’.

Image (50)65 SLAUERHOFF, J. Het verboden rijk. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1932. Linnen (band- en omslagontwerp Jozef Cantré). 192 p. 1e druk. Twee vage en minieme vlekjes op de rug. Fraai.
€ 60

66 SLAUERHOFF, J. Het verboden rijk. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1932. Ingenaaid met omslag (omslagontwerp Jozef Cantré). 192 p. Onafgesneden. 1e druk. Omslag op rug wat verbruind en boven- en onderaan licht beschadigd. Naam op schutblad (‘Emmy van Lokhorst’).
€ 60

Image (48)67 SLAUERHOFF, J. Het verboden rijk. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1932. Ingenaaid met omslag (omslagontwerp Jozef Cantré). 192 p. Onafgesneden. 1e druk. Omslag op rug wat verbruind en boven- en onderaan licht beschadigd.
€ 40

68 SLAUERHOFF, J. Het verboden rijk. (Met een uitgebreide verantwoording door K. Lekkerkerker). Den Haag, BZZTôH/ Nijgh & Van Ditmar, 1982. Linnen met stofomslag. 172 p. 11e druk.
€ 12

Image (47)69 SLAUERHOFF, J. Soleares. Maastricht, Stols, 1934. Ingenaaid met origineel cellofaan omslag. (4), 42 p. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren op Banzay de luxe. 2e druk.
€ 150
* Zeer fris en fraai exemplaar, uiterst zeldzaam met het originele omslag van cellofaan. De eerste druk verscheen een jaar eerder in een oplage van slechts 15 – heden onvindbare – exemplaren. Van Dijk 313 a.

70 SLAUERHOFF, J. Soleares. Maastricht, Stols, 1934. Ingenaaid. (4), 42 p. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren op Banzay de luxe. 2e druk. Omslag wat verbruind.
€ 35
* De eerste druk verscheen een jaar eerder in een oplage van slechts 15 – heden onvindbare – exemplaren. Van Dijk 313 a.

71 SLAUERHOFF, J. Soleares. Maastricht, Stols, 1935. Ingenaaid met (incompleet) origineel cellofaan omslag. 40 p. 3e, herziene en vermeerderde druk.
€ 35
* Uiterst zeldzaam met het originele omslag van zeer kwetsbaar cellofaan. Van Dijk 313 b.

72 SLAUERHOFF, J. Soleares. Maastricht, Stols, 1935. Ingenaaid. 40 p. 3e, herziene en vermeerderde druk.
€ 15
* Van Dijk 313 b.

73 SLAUERHOFF, J. Soleares. Maastricht, Stols, 1939. Ingenaaid. 40 p. 4e, door K. Lekkerkerker herziene druk.
€ 10
* Van Dijk 313 c.

Image (20)74 SLAUERHOFF, J. Het leven op aarde. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1934. Linnen (blauw linnen met schreefloze getekende belettering in goud en lichtblauwe schutbladen (ontwerp A.J. van ’t Hoff)). Blauwe kop. 266 p. 1e druk. Band aan randen minimaal verschoten, roestvlekjes op sneden.
€ 100
* Inliggend: twee stroken wit papier met lijmresten aan een verticale rand: flappen van het (intussen onvindbare) originele omslag van blind cellofaan dat om deze linnen band hoorde.

Image (21)75 SLAUERHOFF, J. Het leven op aarde. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1934. Linnen (grof blauw linnen met schreefloze getekende belettering in zwart en blanco schutbladen (ontwerp A.J. van ’t Hoff)). 266 p. 1e druk. Rug iets verschoten, hoekje geschaafd, zweem van roest. Blinddrukstempel in schutblad (‘Mr. C.C. Spiegel’).
€ 75

Image (19)76 SLAUERHOFF, J. Het leven op aarde. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1934. Ingenaaid (grijsbruin papieren omslag met schreefloze getekende belettering in zwart (ontwerp A.J. van ’t Hoff)). 266 p. Onafgesneden. 1e druk. Rug iets verbruind. Naam in potlood op Franse titel (‘Emmy van Lokhorst’).
€ 75

77 SLAUERHOFF, J. Het leven op aarde. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1934. Image (18)Ingenaaid (grijsbruin papieren omslag met schreefloze getekende belettering in zwart (ontwerp A.J. van ’t Hoff)). 266 p. Onafgesneden. 1e druk. Rug wat verbruind, leesvouwen. Naam in blauw potlood op Franse titel (‘D.M. Duinker’).
€ 60

78 SLAUERHOFF, J. Het leven op aarde. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1934. Ingenaaid (grijsbruin papieren omslag met schreefloze gezette belettering in zwart (ontwerp A.J. van ’t Hoff?)). 266 p. Onafgesneden. 1e druk. Rug wat verbruind, vouwtjes en scheurtjes aan randen van omslag.
€ 75

79 SLAUERHOFF, J. Het leven op aarde. (Met een uitgebreide verantwoording door K. Lekkerkerker). Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1991. Linnen met stofomslag. 232 p. 13e druk.
€ 12

80 SLAUERHOFF, J. De verzuimde liefde. Overdruk uit Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift (juni 1935). Geniet. 391-400 (= 10) p. Slechts een enkel scheurtje aan de rand.
€ 175
* Dit verhaal werd later gebundeld in de derde druk van Het lente-eiland en andere verhalen (1946). Uiterst zeldzaam.

zeemanroze81 SLAUERHOFF, J. Een eerlijk zeemansgraf. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1936. Ingenaaid met omslag (donkerblauw papieren omslag met belettering in oudroze). 60 p. Onafgesneden. 1e druk. Enkel hapje, enkel scheurtje, maar toch een goed exemplaar van een kwetsbare bundel.
€ 75
* Inliggend: twee stroken wit papier met lijmresten aan een verticale rand: flappen van het (intussen onvindbare) originele omslag van blind cellofaan dat om het onredelijk fragiele papieren omslag hoorde.

zeemanwit82 SLAUERHOFF, J. Een eerlijk zeemansgraf. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1936. Ingenaaid met omslag (donkerblauw papieren omslag met belettering in wit). 60 p. Onafgesneden. 1e druk. Rug verschoten, flappen aan boekblok geplakt.
€ 75

83 SLAUERHOFF, J. Een eerlijk zeemansgraf. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1936. Ingenaaid met omslag (donkerblauw papieren omslag met belettering in wit). 60 p. Onafgesneden. 1e druk. Omslag doormidden en ernstig gehavend. Naam op Franse titel (‘Emmy van Lokhorst’).
€ 20

84 SLAUERHOFF, J. Een eerlijk zeemansgraf. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1937. Ingenaaid. 60 p. Onafgesneden. 2e druk. Mooi.
€ 20

85 SLAUERHOFF, J. Compagnie de Mozambique. (En: Uyemo park Tokyo). Utrecht, Boekhandel Broese, 1936. Vouwblad met aangehecht bestelbiljet. Met een illustratie.
€ 80
* ‘Dit laatste vers van J. Slauerhoff, overleden den 5en October 1936, is aangeboden door Boekhandel Broese te Utrecht, ter gelegenheid van de herdenkingsavond op 15 October 1936, daartoe in de gelegenheid gesteld door de Redactie van De Gemeenschap, in welk tijdschrift dit vers werd opgenomen’.
Via het aangehechte bestelbiljet kon men zich abonneren op De Gemeenschap of een exemplaar van Oost-Azië bestellen.

86 SLAUERHOFF, J. De opstand van Guadalajara. (I-X). Drie overdrukken uit Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift (januari-maart 1937). Geniet. 31-56 (= 26); 113-130 (= 18); 183-202 (= 20) p. Omslagen beschadigd en een beetje los.
€ 250
* Complete voorpublicatie van de gelijknamige roman in de vorm van overdrukken. Postuum. Uiterst zeldzaam.

Image (39)87 SLAUERHOFF, J. De opstand van Guadalajara. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1937. Linnen (blauw linnen met belettering in blauw en zwart (ontwerp P.A.H. Hofman)). 156 p. 1e druk. Mooi.
€ 100
* Zeldzaam in blauw linnen.

88 SLAUERHOFF, J. De opstand van Guadalajara. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1937. Image (36)Linnen (donkergeel linnen met belettering in rood en zwart (ontwerp P.A.H. Hofman)). 156 p. 1e druk. Naam en datum (‘Jan ’40’) op schutblad.
€ 45

89 SLAUERHOFF, J. De opstand van Guadalajara. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1937. Linnen (lichtgeel linnen met belettering in rood en zwart (ontwerp P.A.H. Hofman)). Image (37)Rode kop. 156 p. 1e druk. Rug en platten (deels) minimaal verschoten.
€ 35

90 SLAUERHOFF, J. De opstand van Guadalajara. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1937. Ingenaaid (donkergeel papieren omslag met belettering in rood en zwart (ontwerp P.A.H. Hofman)). 156 p. Onafgesneden. 1e druk. Scheefgelezen.
€ 45

Image (38)91 SLAUERHOFF, J. De opstand van Guadalajara. Den Haag, BZZTôH/ Nijgh & Van Ditmar, 1983. Linnen met stofomslag. 108 p. 5e druk.
€ 12

92 SLAUERHOFF, J. De erfgenaam. (Met drie illustraties in kleur van Pol Dom). Amsterdam, Wereldbibliotheek-Vereeniging, 1938. Linnen (omslagtekening Pol Dom). 44 p. Met frontispice. Image (9)Gezet uit de Egmont van S.H. de Roos en gedrukt op Nell Gwyn-kunst-illustra. 1e druk.
€ 120
* Eén van de 35 genummerde luxe-exemplaren in linnen.

93 SLAUERHOFF, J. De erfgenaam. (Met drie illustraties in kleur van Pol Dom). Amsterdam, Wereldbibliotheek-Vereeniging, 1938. Ingenaaid (omslagtekening Pol Dom). 44 p. Met frontispice. Gezet uit de Egmont van S.H. de Roos en gedrukt op Nell Gwyn-kunst-illustra. 1e druk. Fraai.
€ 4

94 SLAUERHOFF, J. De ochtendzon. Teekening van C.F. Roelofsz. Den Haag, Stols, (1941). Geniet. 4 p. 1e druk.
€ 8
* Orpheus 13. Van Dijk 542.

95 SLAUERHOFF, J. Lof der stoomvaart. [Den Haag], (Vereniging tot bevordering der grafische kunst, 1941). Rijmprent. Originele, gesigneerde houtgravure van Thijs Mauve. Papierformaat 48,9 x 32,8 cm. Beeldformaat 26,8 x 19,0 cm.
€ 75
* ‘Kerstuitgave 1941 van de Vereniging tot bevordering der grafische kunst’.

luxevw96 SLAUERHOFF, J. Verzamelde werken. (Tekstverzorging K. Lekkerkerker). Rotterdam (Proza IV: Den Haag; Proza V: Amsterdam), Nijgh & Van Ditmar/ K. Lekkerkerker, 1940-1957. Acht delen. Kop verguld. Verguld halfleer met groflinnen platten. Niet afgesneden. 1e druk. Zes delen in de originele kartonnen foedralen, vier delen zelfs nog met omslagen van cellofaan. Fraaie, uniform genummerde set (enkel schaafplekje op de rug van Proza III).
€ 1500
* Een van de 50 genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Haesbeek (deel 8 (Proza V) op Pannekoek) en gebonden in halfleer.
Inliggend: prospectus voor deze uitgave, waarvan de eerste twee delen in april 1940 zouden moeten verschijnen en de andere 4 of 5 later dat jaar.

97 SLAUERHOFF, J. Verzamelde werken. (Tekstverzorging K. Lekkerkerker). Rotterdam (Proza IV: Den Haag; Proza V: Amsterdam), Nijgh & Van Ditmar/ K. Lekkerkerker, 1940-1957. Acht delen. Kop verguld. Verguld halfleer met groflinnen platten. Niet afgesneden. 1e druk. Schaafplekjes op de ruggen. Enkele platten iets roestig of verbruind. Goede tot zeer goede, met uitzondering van Proza V uniform genummerde set.
€ 1200
* Een van de 50 genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Haesbeek (deel 8 (Proza V) op Pannekoek) en gebonden in halfleer.

kartonvw98 SLAUERHOFF, J. Verzamelde werken + Dagboek. (Tekstverzorging K. Lekkerkerker). Rotterdam (Proza IV: Den Haag; Proza V: Amsterdam), Nijgh & Van Ditmar/ K. Lekkerkerker, 1940-1957. Negen delen. Verguld linnen met stofomslag. 1e druk. Vier delen nog in de originele kartonnen foedralen. Mooie, complete set: slechts een enkel onbetekenend rafeltje aan de omslagen.
€ 150

99 SLAUERHOFF, J. Verzamelde werken. Proza IV. (Tekstverzorging K. Lekkerkerker). Den Haag, Nijgh & Van Ditmar, 1954. Verguld halfleder met linnen platten. 116 p.
€ 100
* Eén van de 50 genummerde luxe-exemplaren op Haesbeek de Luxe, gebonden in halfleer. Bevat De opstand van Guadalajara en Aanhangsel.

100 SLAUERHOFF, J. Verzamelde werken. Proza V. (Tekstverzorging K. Lekkerkerker). Amsterdam, K. Lekkerkerker, 1958. Verguld halfleder met linnen platten. 292 p.
€ 100
* Eén van de 50 genummerde luxe-exemplaren op Hollandsch papier van Pannekoek, gebonden in halfleer. De eerste zeven delen van Slauerhoffs Verzamelde werken werden uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, dit achtste deel (Critisch Proza) werd door tekstbezorger K. Lekkerkerker in eigen beheer uitgegeven en ontbreekt aan veel sets.

101 SLAUERHOFF, J. Verzamelde werken. Proza V. Amsterdam, K. Lekkerkerker, 1958. Linnen met stofomslag. 290 p. In nieuwstaat.
€ 15
* De eerste zeven delen van Slauerhoffs Verzamelde werken werden uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, dit achtste deel (Critisch proza) werd door tekstbezorger K. Lekkerkerker in eigen beheer uitgegeven en ontbreekt aan veel sets.

102 SLAUERHOFF, J. Dagboek. Met een inleiding en aantekeningen van K. Lekkerkerker. Amsterdam, K. Lekkerkerker, 1957. Linnen met stofomslag. 56 p. 1e druk.
€ 30

103 SLAUERHOFF, J. (Als:) Johan SLAUERHOFF De laatste reis van de Nyborg en Het eind van het lied. Ingeleid en geannoteerd door Th. Vindevogel. Antwerpen, De Sikkel, 1958. Ingenaaid. 96 p. 1e druk. Rug bovenaan ingescheurd.
€ 15
* Twee verhalen uit Schuim en asch (1930) in een uitgaafje voor het onderwijs. Vindevogel was niet erg gespitst op de voornamen van schrijvers: omslag en titelpagina geven ‘Johan’ Slauerhoff, in de inleiding laat hij ‘Herman’ Marsman en ‘Eduard’ du Perron figureren.

104 SLAUERHOFF, J. Ster. (Met een originele, gesigneerde kleurenlino door Ru van Rossem). (Ulvenhout, Pen en Burijn, 1972). 29,9 x 23,8 cm. Vouwblad. Gedrukt in een oplage van 200 genummerde exemplaren.
€ 20
* Pen en Burijn tweede reeks, deel vier.

105 SLAUERHOFF, J. Een bezoek aan Makallah. (Met een verantwoording door K. Lekkerkerker). (Zandvoort), Eliance Pers, (1975). Ingenaaid met omslag. (2), 30 p. Gezet uit de Ehrhardt en gedrukt door Confiance op Hahnemühle in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Onopengesneden. 1e druk. Als nieuw.
€ 60
* Eliance-reeks 30.

106 SLAUERHOFF, J. Een bezoek aan Makallah. (Met een verantwoording door K. Lekkerkerker). (Zandvoort), Eliance Pers, (1975). Twee niet genaaide katernen. (2), 30 p. Gezet uit de Ehrhardt en gedrukt door Confiance op Hahnemühle in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Onopengesneden. 1e druk.
€ 10
* Ongenummerd proefexemplaar zonder omslag. Eliance-reeks 30.

alleeninmijngedichten107 SLAUERHOFF, J. Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. Een bloemlezing uit zijn gedichten samengesteld en ingeleid door K. Lekkerkerker. Amsterdam, Bert Bakker, 1978. Verguld donkergroen heelleder. (4), 224, (4) p. 1e druk.
€ 150
* Eén van de slechts enkele luxe-exemplaren van deze bloemlezing, bestemd voor tekstbezorger Lekkerkerker, die het voorlaatste schutblad signeerde – waarmee dit wel het begeerlijkste der 10.000 exemplaren is geworden.

108 SLAUERHOFF, J. Larrios. (En:) Such is life in China. Tekstbezorging en aansluitende documentatie door G. Duchâteau en J.P. Niesten. [Kapellen], De Sikkel, 1979. Ingenaaid. 64 p.
€ 15
* Schooluitgave met, los bijgevoegd, een ‘handleiding’ (geniet; 24 p.) en werkblad 1 tot en met 5 (geniet; 8 p.).

109 SLAUERHOFF, J. Slauerhoff over Archipel. (Utrecht, Reflex, 1982). Cahiersteek met omslag. 12 p. Gedrukt in een oplage van 250 exemplaren. 1e druk.
€ 12
* Brief aan Roel Houwink uit de tijd dat Slauerhoff zijn debuutbundel voorbereidde. Jaarwisselingsgeschenk 1982-1983, niet in de handel. Met gedrukt wenskaartje van de uitgever.

winteropzee110 SLAUERHOFF, J. Winter op zee. (Met een typografische illustratie in kleuren door Frans de Jong). [Amsterdam, Frans de Jong, 1982]. Garenloos. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt door Frans de Jong [in een oplage van 50 exemplaren].
€ 75
* De Rook 21 (‘De illustratie is een boot van blikvangers en lijnen in een zee opgebouwd uit lijnen van diverse dikte’).

111 SLAUERHOFF, J., en E. du PERRON Duel over het graf. [Utrecht], De Donderbus [= Hans van Straten], 1984. Ingenaaid met stofomslag. Gedrukt in een oplage van 20 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Slau en Du Perron schreven een niet al te vleiend sonnet op elkaar.

112 SLAUERHOFF, J. Drie gedichten en een mening. Amsterdam, Dekadentia, 1985. Geniet. 16 p. Geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van ‘ongeveer’ 200 exemplaren. 1e druk.
€ 14
* Clandestiene overdruk uit Aarts’ Letterkundige Almanak voor het J. Slauerhoffjaar 1986, als huldeblijk aan K. Lekkerkerker bij zijn vijfenzeventigste verjaardag.

113 SLAUERHOFF, J. (Als:) J.J. SLAUERHOFF Na de storm. Macao, (In het Boegbeeld), 1986. Oblong 9,3 x 12,2 cm. Ingenaaid met stofomslag. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 45 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 45
* MDLM: ‘Dit gedicht zou zich volgens de Verantwoording, met andere gedichten en fragmenten in Slauerhoffs handschrift, bevonden hebben bij de tekeningen die in 1981 werden uitgegeven als Dertien erotische prenten van Edgar du Perron; de authenticiteit van het gedicht echter is zeer twijfelachtig en de uitgave moet als een grap worden beschouwd’.

114 SLAUERHOFF, J. Ik werd niet geboren om te sterven gelaten. Negen jeugdverzen. (Samengesteld en ingeleid door Arie Pos). Oosterhesselen, Agri Montis Pers, (1986). Ingenaaid. (2), 26 p. Vervaardigd met diverse IBM-bolletjes op Zerkall in een oplage van 35 ‘op de pers’ genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 120

115 SLAUERHOFF, J. Larrios. (Met illustraties van Marjolein Varekamp). Utrecht, Stichting De Roos, 1986. Ingenaaid. 56 p. Typografie Susanne Heynemann. Gezet uit de Trinité en gedrukt door Enschedé en Zonen op Mellotex in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 45
* De jury van de 50 best verzorgde boeken 1986 schreef over deze uitgave: ‘De tekst baadt in het wit. Met maar liefst zeven onbedrukte bladzijden wordt het boekje besloten, en ook het omslag is blank, op de handtekening van Slauerhoff na die hoog over de volle breedte wordt gereproduceerd. Al dat wit maakt het boekje ijl en stil’. Leeflang 133.

116 SLAUERHOFF, J. Larrios. (Met illustraties van Marjolein Varekamp). Utrecht, Stichting De Roos, 1986. Ingenaaid. 56 p. Typografie Susanne Heynemann. Gezet uit de Trinité en gedrukt door Enschedé en Zonen op Mellotex in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 45
* Ongenummerd exemplaar uit de bibliotheek van typograaf Alfons van Heusden. Onder het colofon schreef Leeflang: ‘Dit exemplaar is hors série voor/ Alfons en Tineke van Heusden/ Chris L.’

117 SLAUERHOFF, J. Larrios. (Met illustraties van Marjolein Varekamp). Utrecht, Stichting De Roos, 1986. Ingenaaid. 56 p. Typografie Susanne Heynemann. Gezet uit de Trinité en gedrukt door Enschedé en Zonen op Mellotex in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 35
* Ongenummerd exemplaar.

118 SLAUERHOFF, J. Verwonderd saam te zijn. (Met een uitgebreide verantwoording door K. Lekkerkerker). Den Haag, BZZTôH/ Nijgh & Van Ditmar, 1987. Linnen met stofomslag. 180 p. 1e druk.
€ 12

119 SLAUERHOFF, J. Kolibries. Utrecht/ Bunnik, Sjaalmanpers, 1987. Ingenaaid met stofomslag. 16 p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde exemplaren.
€ 50

centaur120 SLAUERHOFF, J. De centaur. (Met een originele, genummerde en gesigneerde houtgravure door Jan P.C. van Doorn). (Oosterbeek, Bosbespers/ Ravenberg Pers, 1988). Vouwblad. Gedrukt door Het Drukhuis in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk.
€ 18
* MDLM: ‘De allerminst vlekkeloos getranslittereerde tekst van deze uitgave is een fragment uit het onvoltooide cabaretstuk De Sylphide op de sofa door Frederik Chasalle en J. Slauerhoff (1922), waarvan alleen Het kanonnenlied in de Verzamelde werken is opgenomen’. Koppermaandaguitgave.

Image (16)121 SLAUERHOFF, J. Laatste brief aan Jan Greshoff. Tortuga [= Utrecht], De Piratenvlag [= Hans van Straten], 1988. Ingenaaid met stofomslag. (12) p. Gedrukt in een oplage van slechts 3 exemplaren. 1e druk.
€ 250
* Uit het uitgebreide colofon: ‘De uitgever dankt de heer K. Lekkerkerker, die zo vriendelijk was onze transcriptie van vele fouten te zuiveren’. Niet in de NCC.

122 SLAUERHOFF, J. Zeven nagelaten gedichten. (Samengesteld en verzorgd door K. Lekkerkerker). Terhorst, (Ser Prop), 1989. Halfleder met goudbestempelde platten (belettering door Helmut Salden). (4), 24 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 150
* Eén van de weinige luxe-exemplaren, gebonden in halfleer.

123 SLAUERHOFF, J. Zeven nagelaten gedichten. (Samengesteld en verzorgd door K. Lekkerkerker). Terhorst, (Ser Prop), 1989. Ingenaaid met omslag (omslagbelettering in zilver door Helmut Salden). (4), 24 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk. Met prospectus.
€ 50

124 SLAUERHOFF, J. De dichter, zijn job en zijn domicilie. Oosterhesselen, De Klencke Pers, (1990). 27,9 x 20,8 cm. Geniet en geplakt (en intussen – helaas – weer los). (16) p. Geprint in de Times in een oplage van 24 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 60
* Een ‘aardig niemendalletje’ uit Den Gulden Winckel. Winckeldochters 1.

125 SLAUERHOFF, J. De matroos. [Den Haag], Statenhofpers, [1996]. Oblong 9,6 x 16,5 cm. Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt door Jaap Schipper in een oplage van 40 exemplaren.
€ 50

126 SLAUERHOFF, J. Na doodstille poolnacht… [Den Haag], (Statenhofpers, 1997). 25,4 x 17,6 cm. Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt door Jaap Schipper in een oplage van 40 exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Eerste druk van dit titelloze, onvoltooid gebleven gedicht.

127 SLAUERHOFF, J. De ontdekker. (Met een origineel druksel van Doortje de Vries). Apeldoorn, Eikeldoorpers, 2000. Langwerpig vouwblad. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt door Doortje de Vries in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
€ 25
* Uitgave ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Jan Keijzer (sic!). 75 van de 100 exemplaren bleven gereserveerd voor de ‘De Doos’. Onder het colofon gesigneerd door Doortje de Vries.

128 SLAUERHOFF, J. Afrikaansche elegie. [Den Haag], Letterkundig Museum, [2005]. Ingenaaid. (12) p.
€ 6
* Gedrukt in facsimile naar het door Tinus van Doorn (1905-1940) in één exemplaar gemaakte boekje. Jaarwisselingsgeschenk 2005-2006. Niet in de handel.

icarus129 SLAUERHOFF, J. Icarus. Vier nagelaten gedichten. Bezorgd (en van een nawoord voorzien) door Menno Voskuil. (Met als frontispice een originele, gesigneerde houtsnede door Peter Lazarov). Woubrugge, Avalon Pers, 2010. Verguld halfperkament in papieren foedraal (Binderij Phoenix). (20) p. Gezet uit de Romanée en gedrukt door Jan Keijser in bourgognerood en zwart op Zerkall in een oplage van 99 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 195
* Een van de 9 Romeins genummerde exemplaren, door Binderij Phoenix gebonden in halfperkament.

130 SLAUERHOFF, J. Icarus. Vier nagelaten gedichten. Bezorgd door Menno Voskuil. (Met als frontispice een originele houtsnede door Peter Lazarov). Woubrugge, Avalon Pers, 2010. Verguld linnen (Herman van der Kruijk). (20) p. Gezet uit de Romanée en gedrukt door Jan Keijser in bourgognerood en zwart op Zerkall in een oplage van 99 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Een keuze uit nooit eerder gepubliceerde gedichten van Slauerhoff. Een echte eerste druk uit 2010 dus!

131 SLAUERHOFF, J. Het potlood (in de hand). Vijf gedichten uit de scheepskist van J. Slauerhoff. Bezorgd door Menno Voskuil. Met [6] tekeningen van Peter Pontiac. Den Haag, Statenhofpers, 2010. Verguld linnen (Herman van der Kruijk). (36) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Jaap Schipper op Zerkall in een oplage van 120 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Een keuze uit nooit eerder gepubliceerde gedichten van Slauerhoff. Een echte eerste druk uit 2010 dus!

132 SLAUERHOFF, J. Fogo. (Met als illustratie een afdruk van een Portugees cliché). [Gouda], (Sub Signo Leonis, 2012). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 144 genummerde exemplaren.
€ 16
* Nieuwjaarswens voor 2013.


Vertaalt

Image (35)133 GÜIRALDES, Ricardo Don Segundo Sombra. Uit het Spaansch vertaald door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Teekeningen van Alberto Güiraldes. (Met een inleiding door J. Slauerhoff.) Maastricht, A.A.M. Stols, 1930. Linnen met stofomslag. (12), 306 p. Met fotografisch frontispice. 1e druk van deze vertaling. Omslag niet helemaal gaaf. Wat roest.
€ 220
* Bijzonder aantrekkelijk, zeer zeldzaam stofomslag in rood en zwart met portret van de ‘oude Gaucho’. Achterop een aanprijzing door Slauerhoff met tekening. Van Dijk 211.

134 GÜIRALDES, Ricardo Don Segundo Sombra. Uit het Spaansch vertaald door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Teekeningen van Alberto Güiraldes. (Met een inleiding door J. Slauerhoff. Met een nawoord over de schrijver door S. [= Stols]). Den Haag, De Nederlandsche Boekenclub, (1941). Rijk verguld linnen. 368 p. [2e druk]. Met oorspronkelijke kartonnen schuifhoes, waardoor dit boek bijzonder gaaf en onverkleurd is gebleven.
€ 40
* Volgens het colofon in april-mei 1941 ‘met de Ratio-Latijn of Parma-letter’ gezet, met initialen van A.A.J. Stols en typografische verzorging door A.A.M. Stols. Stols had de rechten op Don Segundo Sombra voor enkele jaren afgestaan aan de Nederlandsche Boekenclub, die er in 1941-1945 volgens Van Dijk 11.400 van drukte. Zie Van Dijk 516.

135 GÜIRALDES, Ricardo Don Segundo Sombra. Uit het Spaansch vertaald door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Teekeningen van Alberto Güiraldes. (Met een inleiding door J. Slauerhoff. Met een nawoord over de schrijver door S. [= Stols]). Den Haag, De Nederlandsche Boekenclub, (1941). Rijk verguld halflinnen. 368 p. [3e druk]. Keurig.
€ 18
* Volgens het colofon in november-december 1941 gezet ‘met de Ratio-letter’ met initialen van A.A.J. Stols en typografische verzorging door A.A.M. Stols. Dit boek, ofschoon nog een echte pil, is een stuk dunner dan de tweede druk. Zie Van Dijk 516.

136 GÜIRALDES, Ricardo Don Segundo Sombra. Uit het Spaansch vertaald door J. Slauerhoff en R. Schreuder. [Teekeningen van Alberto Güiraldes]. (Met een inleiding door J. Slauerhoff). Den Haag, De Nederlandsche Boekenclub, [1945]. Linnen. 368 p. Op Pannekoek. [4e druk]. Klein hakje op het voorplat.
€ 28
* Deze editie werd gedrukt in merkwaardig luxueuze vorm, vlak na de oorlog in augustus 1945. Niet vermeld in de Brinkman. Met inliggend nummer 3 van het tijdschrift Nieuws. Populair Letterkundig Maandblad (januari 1947), het eerste reguliere nummer van dit maandblad van de Nederlandsche Boekenclub, waarin op p. 34 dit boek vermeld wordt als een ‘Luxe editie op handgeschept papier’ met een catalogusprijs van f 12,50, twee à drie maal de prijs van een gemiddelde roman toentertijd. Zie Van Dijk 516, waar voor deze luxe versie een oplaag van 3000 exemplaren opgegeven wordt.

137 QUEIROZ, Eça de De misdaad van pater Amaro. (Vertaald door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Met een voorwoord door J. Slauerhoff). Amsterdam, Querido, 1932. Linnen. (8), 392 p. 1e druk. Band heeft enkele kleine vlekjes.
€ 25
* Mooie vormgeving met door J.B. Heukelom getekende titelpagina, gedrukt in rood en zwart.

Image (27)138 HERNANDEZ MIR, Guillermo De hof der oranjeboomen (El patio de las naranjas). Uit het Spaansch door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Amsterdam, WB, (1932). Linnen (geel linnen met belettering in groen zonder jaartal op rug (ontwerp Fré Cohen)). 246, (10) p. 1e druk.
€ 15

139 HERNANDEZ MIR, Guillermo De hof der oranjeboomen (El patio de las naranjas). Image (28)Uit het Spaansch door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Amsterdam, WB, (1932). Linnen (grof ongekleurd linnen met belettering in oranje en fondsnummer op rug (ontwerp Fré Cohen)). Rode kop. 246, (10) p. 1e druk.
€ 15

140 HERNANDEZ MIR, Guillermo De hof der oranjeboomen (El patio de las naranjas). Uit het Spaansch door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Amsterdam, WB, (1932). Linnen (grof ongekleurd linnen met belettering in oranje en fondsnummer op rug (ontwerp Fré Cohen)). 246, (10) p. 1e druk.
€ 15

141 HERNANDEZ MIR, Guillermo De hof der oranjeboomen (El patio de las naranjas). Uit het Spaansch door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Amsterdam, WB, (1932). Linnen (geel linnen met belettering in groen en jaartal op rug (ontwerp Fré Cohen)). 246, (10) p. 2e druk.
€ 15

142 HERNANDEZ MIR, Guillermo De hof der oranjeboomen (El patio de las naranjas). Uit het Spaansch door J. Slauerhoff en R. Schreuder. Amsterdam, WB, (1935). Linnen (geel linnen met belettering in groen en jaartal op rug (ontwerp Fré Cohen)). 246, (10) p. 3e druk. Rug verbruind.
€ 15

Image (29)143 SETUBAL, Paulo Johan Maurits van Nassau (O Principe de Nassau). Historische roman uit den tijd der Hollandsche bezetting van Brazilië. Vertaling uit het Portugeesch van R. Schreuder en J. Slauerhoff. (Met een inleiding van de schrijver (1925) en een van R. Schreuder (1933)). Amsterdam, Wereldbibliotheek, 1933. Gedecoreerd linnen. 240 p. Geïllustreerd. 1e druk. Wat roest.
€ 15

144 SETUBAL, Paulo Johan Maurits van Nassau (O Principe de Nassau). Historische roman uit den tijd der Hollandsche bezetting van Brazilië. Vertaling uit het Portugeesch van R. Schreuder en J. Slauerhoff. (Met een inleiding van de schrijver (1925) en een van R. Schreuder (1933)). Amsterdam, Wereldbibliotheek, [1933]. Gedecoreerd linnen. 240 p. Geïllustreerd. 3e druk (6e duizendtal). Enkele roestvlekjes.
€ 15

145 GÓMEZ DE LA SERNA, Ramón De wonderdokter, Ramon de la Serna. [Amsterdam], [Bohn, Scheltema & Holkema], 1933. Gelijmd. (2) p.
€ 150
* Overdruk uit het Nederlandsch Tijdschrift voor Geneeskunde, jrg. 77, nr. 21, Zaterdag 27 Mei 1933. Het zetsel van deze extreem zeldzame overdruk wijkt op een aantal plaatsen af: zo ontbreekt de in de tijdschriftaflevering gedrukte kop ‘Feuilleton’. Vanwege het speciaal ervoor gedrukte omslag beschouwen we dit overdrukje als een afzonderlijke uitgave.
Twee fragmenten uit de roman Dokter hoe is het mogelijk van Ramón Gómez de la Serna, door Slauerhoff vertaald en ingeleid: ‘Wie van rustige, slaapwekkende lectuur houdt, leze het niet […] De vertaling van twee hoofdstukjes hier afgedrukt, mogen den Nederlandschen vakgenooten een denkbeeld geven van den geest van het boek’.
Niet in de NCC.

Image (55)146 GÓMEZ DE LA SERNA, Ramón Dokter hoe is het mogelijk. Uit het Spaansch vertaald door J. Slauerhoff. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, [1933]. Linnen (grijsblauw linnen met belettering in donkerblauw en vraagteken in lichtblauw en blanco schutbladen). 182 p. 1e druk. Netjes.
€ 90
* Schaarse vertaling van El doctor inverosimil met een mooi omslagontwerp. Deze bundel bestaat uit korte verhalen uit de praktijk van een “wonderdokter”, die mensen geneest zonder pillen en poeders. De dokter gaat meestal op huisbezoek en observeert wat in de directe omgeving van de patiënt de oorzaak van de ziekte kan zijn: een verstofte piano, een te nauwsluitende regenjas, een op straat gevonden ring. Meesterlijk.

Image (56)147 GÓMEZ DE LA SERNA, Ramón Dokter hoe is het mogelijk. Uit het Spaansch vertaald door J. Slauerhoff. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, [1933]. Linnen (lichtblauw linnen met belettering in donkerblauw (zonder het vraagteken) en blanco houthoudende schutbladen). 182 p. 1e druk. Beetje roest.
€ 65

148 GÓMEZ DE LA SERNA, Ramón Dokter hoe is het mogelijk. Uit het Spaansch vertaald door J. Slauerhoff. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, [1933]. Ingenaaid. 182 p. 1e druk. Rug onderaan iets beschadigd. Beetje roest.
€ 45

Image (25)149 GUZMAN, Martin Luis In de schaduw van den leider. (Met illustraties van Leo Meter). Den Haag, Boucher, [1937]. Halflinnen met stofomslag (ontwerp Co-op 2). 304 p. 1e druk. Sneden wat roestig. Zeer goed exemplaar.
€ 120
* Het zeldzame stofomslag is eveneens ontworpen door Leo Meter, die zijn signatuur (een ‘L’ met drie verticale strepen) plaatste boven ‘ic’ uit ‘Mexicaansche Roman’. Vertaling door J. Slauerhoff en Dr. G.J. Geers van La Sombra del Caudillo.

150 GUZMAN, Martin Luis In de schaduw van den leider. (Met illustraties van Leo Meter). Den Haag, Boucher, [1937]. Halflinnen met stofomslag (ontwerp Co-op 2). 304 p. 1e druk. Minimale hapjes uit het omslag. Laatste pagina’s roestig.
€ 80

Image (26)151 GUZMAN, Martin Luis In de schaduw van den leider. (Met illustraties van Leo Meter). Den Haag, Boucher, [1937]. Ingenaaid met flappen (ontwerp Co-op 2). 304 p. 1e druk. Sneden wat roestig. Zeer goed exemplaar. Rug iets beschadigd. Leesvouwen.
€ 50

152 RAUCAT, Thomas Twee verhalen. Vertaald door J. Slauerhoff. (Met een verantwoording door K. Lekkerkerker). (Zandvoort), Eliance Pers, (1974). Ingenaaid met omslag. (4), 52 p. Gezet uit de Caslon en gedrukt door Mouton in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk. Als nieuw.
€ 60
* Eliance-reeks 25.

153 RAUCAT, Thomas Twee verhalen. Vertaald door J. Slauerhoff. (Met een verantwoording door K. Lekkerkerker). (Zandvoort), Eliance Pers, (1974). Ingenaaid met omslag. (4), 52 p. Gezet uit de Caslon en gedrukt door Mouton in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk. Vochtvlek op omslag.
€ 30
* Eliance-reeks 25.

154 VERLAINE, Paul ‘Fête galante’. P. 8 in: Bladspiegeling. Gedichten van Paul Verlaine met vertalingen van Eddy Evenhuis, H.W.J.M. Keuls, Jef Last, J.J. Slauerhoff & Simon Vestdijk. [Badhoevedorp], Linea Recta, 1987. Ingenaaid met omslag. 32 p. Gezet uit de Baskerville en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 65 genummerde exemplaren. 1e druk. Met los erratumvel. Miniem deukje.
€ 30
* Eén van de enkele Romeins genummerde en op Zerkall Bütten gedrukte exemplaren, die ter beschikking van de drukker bleven.

deuxfleurs155 BAUDELAIRE, Charles Deux Fleurs du Mal. (Met een originele foto van Baudelaire op het omslag en een originele foto van Slauerhoff als frontispice. Met een facsimile van een handschrift en van een drukproef). [Leiden], (De Vijf Winden [= antiquariaat AioloZ]), 1995. Cahiersteek met omslag van kunstslangenleer. (12) p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt door Kees Thomassen Jan Keijser en Jaap Schipper op Zerkall-Bütten in een oplage van 75 genummerde exemplaren.
€ 30

156 SLAUERHOFF, J. Chanson violette. Drie gedichten naar Albert Samain. (Bezorgd en van een nawoord voorzien door Menno Voskuil). (Met drie illustraties door Peter van Hugten). Utrecht, (de Boktor), 2012. Verguld halfperkament in papieren foedraal (Binderij Phoenix). (16) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Carolien ten Oever in paars, groen en zwart in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 220
* Dit is éen van de 20 Romeins genummerde luxe-exemplaren, door Binderij Phoenix gebonden in halfperkament en gesigneerd door de illustrator.


Vertaald

Image (17)157 SLAUERHOFF, J. ‘Larrios’. P. 142-163 in: Écrits du Nord, jrg. 1, afl. 2 (juli 1935). Brussel, Écrits du Nord, 1935. Ingenaaid. (96) p. 1e druk.
€ 25
* Vertaling in het Frans door een niet genoemde vertaler met inleiding (p. 139-141) door Jan Greshoff onder de titel ‘Jan Slauerhoff’. Van dit Franstalige literaire maandblad onder leiding van Georges Vriamont verschenen slechts twee nummers.

158 SLAUERHOFF, J. ‘Larrios’. P. 322-339 in: Cahiers du Sud, jrg. 31, afl. 266 (juni-juli 1944). Marseille/ Parijs, Cahiers du Sud, 1944. Ingenaaid. (152) p. 1e druk. Gehavend exemplaar.
€ 12
* Vertaling in het Frans door Serge Guy-Luc (volkomen anders dan de vertaling in nummer 157).

159 SLAUERHOFF, J. ‘Pastoral’. P. 8-9 in: An anthology of modern Dutch poetry. Translated by James S. Holmes. Rome, Botteghe Oscure, [1954]. Geniet. 24 p. 1e druk. Met erratavelletje.
€ 25
* Tevens (vertaalde) gedichten van Andreus, Achterberg, Lodeizen, Lucebert, Marsman, Nijhoff, Van Ostaijen, Du Perron en Vasalis.

160 SLAUERHOFF, J. (Als:) J.J. SLAUERHOFF ‘Le découvreur’. P. 66-67 in: Poèmes de Hollande. Avec un portrait de Henriëtte Roland Holst par Roland Holst. Poèmes étrangers mis en poésie Française par André Piot. (Met een inleiding van de vertaler). Parijs, zonder uitgever, 1955. 28,4 x 21,8 cm. Losse katernen in omslag (als uitgegeven). (2), 122 p. Gedrukt door Émile Lainé op de persen van de Compagnons du Devoir du Tour de France in een oplage van 500 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug van omslag beschadigd.
€ 25
* Op de begeleidende titelpagina staat ‘J.J. Slauerhoff 1899-1937’. Bevat ook gedichten van o.a. Achterberg, Bloem, Boutens, Leopold, Marsman, Nijhoff en Vasalis.

161 SLAUERHOFF, J. (Als:) J.J. SLAUERHOFF ‘Outcast’. P. 284 in: The Literary Review, jrg. 5, afl. 2 (winter 1961-1962). Ingenaaid. 304 p. Geïllustreerd. 1e druk.
€ 35
* In dit ‘Netherlands Number’ ook (in het Engels vertaalde) verhalen en gedichten van o.a. Achterberg, Alberts, Andreus, Blaman, Bloem, Bordewijk, Campert, Hermans, Lucebert, Nescio, Nijhoff en Reve. De auteursbiografietjes in het colofon werken op de lachspieren, want ook de boektitels zijn consequent mee vertaald (Blamans The Losers, Hermans’ I am Always Right, Nescio’s Little Poet, and so on).

162 SLAUERHOFF, J. (Als:) Jan Jacob SLAUERHOFF Écume et cendre. (Schuim en as). Traduit du néerlandais par Mme. S. Roosenburg. Paris, Jean-Pierre Delarge, (1975). Ingenaaid. 168 p. 1e druk.
€ 18
* Eerste Franse vertaling van Schuim en asch (1930).

kubur163 SLAUERHOFF, J. (Als:) J.J. SLAUERHOFF Kubur terhormat bagi pelaut. Diterjemahkan oleh Hartojo Andangdjaja. (Met een inleiding van de vertaler). (Jakarta), Pustaka Jaya, (1977). Ingenaaid. 80 p. 1e druk.
€ 25
* Eerste Indonesische vertaling van Een eerlijk zeemansgraf (1936).

164 SLAUERHOFF, J. Bloemen uit het moeras. Zes vertalingen. [Vertaald uit het Frans en van een nawoord voorzien door Hans van Straten]. Tortuga [= Utrecht], De Piratenvlag [= Hans van Straten], 1985. Ingenaaid met stofomslag. (24) p. Gedrukt in een oplage van 20 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 120
* Dit is nummer 2 van de oplage (nummer 1 was bestemd voor mevrouw A. Buwalda-Slauerhoff, zuster van de dichter). Zes gedichten uit Fleurs de marécage (1929).

165 SLAUERHOFF, J. Bloemen uit het moeras. Negen vertalingen. [Vertaald uit het Frans en van een nawoord voorzien door Hans van Straten]. Tortuga [= Utrecht], De Piratenvlag [= Hans van Straten], 1985 [= 1986]. Ingenaaid met stofomslag. (32) p. Gedrukt in een oplage van slechts 3 genummerde exemplaren.
€ 250
* Negen gedichten uit Fleurs de marécage (1929). MDLM: ‘Herdruk, herzien en uitgebreid met drie vertalingen [ten opzichte van de eerste druk]. [Derde druk]’. Niet in de KB.

Image (24)166 SLAUERHOFF, J. (Als:) Jan Jacob SLAUERHOFF Das verbotene Reich. Aus dem Niederländischen übersetzt von Albert Vigoleis Thelen. (Stuttgart), Klett-Cotta, (1986). Karton met stofomslag. 192 p. 1e druk.
€ 22
* Eerste Duitse vertaling van Het verboden rijk (1932).

167 SLAUERHOFF, J. (Als:) Jan Jacob SLAUERHOFF Schiuma e cenere. Image (53)Introduzione di Fulvio Ferrari. (Traduzione dal neerlandese di Laura Pignatti). (Milaan), Iperborea, (1994). Ingenaaid. 180 p. 1e druk.
€ 18
* Eerste Italiaanse vertaling van Schuim en asch (1930).

168 SLAUERHOFF, J. (Als:) Jan Jacob SLAUERHOFF Christus in Guadalajara. Roman. Aus dem Niederländischen von Ard Posthuma. Image (23)Nachwort Cees Nooteboom (übersetzt von Helga von Beuningen). (Frankfurt am Main), Suhrkamp Verlag, (1998). Karton met stofomslag en buikbandje. 140, (12) p. 1e druk.
€ 22
* Eerste Duitse vertaling van De opstand van Guadalajara (1937).

169 SLAUERHOFF, J. (Als:) Jan Jacob SLAUERHOFF La rivolta di Guadalajara. Postfazione di Cees Nooteboom. (Traduzione dal neerlandese di Fulvio Ferrari). (Milaan), Iperborea, (1999). Ingenaaid. 144 p. 1e druk.
€ 18
* Eerste Italiaanse vertaling van De opstand van Guadalajara (1937).


Verspreid

Image (2)170 SLAUERHOFF, J. ‘De Erebos’. P. 185-204: Twintig Noord- en Zuid-Nederlandsche verhalen. Samengesteld en ingeleid door Constant van Wessem. Utrecht, J. Bijleveld, 1930. Linnen met stofomslag. 316 p. 1e druk. Omslag aan de randen iets beschadigd, rooddruk op de rug verbleekt.
€ 120
* Het stofomslag is modernistisch vormgegeven met 16 auteursportretten, onder meer van Slauerhoff, Marsman, Coolen, Den Doolaard, Theun de Vries, Du Perron en Victor van Vriesland.

171 SLAUERHOFF, J. ‘Corridas’. P. IX in: Tentoonstelling De Nederlandsche Dichtkunst na 1914 van 22 Sept.-11 Oct. 1930. Utrecht, Kemink & Zoon’s Boekhandel, (1930). Ingenaaid met flappen. XXIV, 56 p. 1e druk.
€ 12
* Sierlijke in rood, blauw en zwart gedrukte tentoonstellingscatalogus, ingeleid door het gedicht van Slauerhoff, een toelichting door Roel Houwink en het gedicht ‘De waldhoorn’ van Theun de Vries. Veel bekende en nog meer onbekende dichters en schrijvers uit het interbellum.

172 SLAUERHOFF, J. ‘Ik heb zoveel herinneringen…’ P. 14 in: Printopaak. Houtvrij machinegestreken boekdruk papier. [Velsen], Van Gelder Zonen, [ca. 1960]. 27,0 x 21,8 cm. Garenloos. 38 p. Geïllustreerd met foto’s van o.a. Aart Klein, Cas Oorthuys en A.C. van Wijk. 1e druk. Met vier papiermonsters.
€ 15

173 SLAUERHOFF, J. ‘Fado’. P. (7) in: Bij dag en nacht in zon en regen kom je leuke dingen tegen. (Overveen), Plim’s stoomdrukkerijen cv, 1987. Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit diverse corpsen en gedrukt in verschillende kleuren op Briano in een oplage van 80 exemplaren. 1e druk.
€ 25

Muziek

174 SLAUERHOFF e.a., J. Drie liederen. (‘De Troubadour’ door C.J. Kelk, ‘Nu licht vergeten de Avond rust…’ door Geerten Gossaert en ‘De Schalmei’ door J. Slauerhoff). Amsterdam, G. Alsbach, [1931]. 34,0 x 27,0 cm. Losbladig (als uitgegeven). 10 p. Met de handtekening van de musicus Piet Tiggers. Wat verfomfaaid.
€ 25
* Slauerhoffs gedicht ‘De Schalmei’ op muziek gezet door Max Vredenburg. Bladmuziek.

schalmei175 SLAUERHOFF (vert.), J. Marschlied voor mannenkoor. Muziek: Marius Flothuis. Amsterdam, Les Editions Internationales Basart, [1953]. 25,0 x 17,0 cm. Plano in vouwblad. 1e druk. Stempeltje op voorzijde (‘Present Exemplaar/ verboden te verhandelen’).
€ 22
* Chinees marslied, vertaald door Slauerhoff, bedoeld voor ‘vierstemmig mannenkoor a cappella’.

176 SLAUERHOFF, J. Yoeng poe tsjoeng. 8 Liederen op oud-chinese gedichten – Nederlands van Slauerhoff – voor hoge stem met piano door Wim Franken. Amsterdam, Donemus, 1959. 34,2 x 24,8 cm. Geniet. 12 (= 14) p. 1e druk.
€ 60
* Bladmuziek. Deze eerste uitgave niet in MDLM.

177 SLAUERHOFF e.a., J. Dichters van Noord en Zuid (2). Grammofoonplaat. (± 1960). 25 cm. 33 toeren.
€ 22
* Bevat poëzie van J. Slauerhoff (voorgedragen door Willy Haak), H. Marsman (voorgedragen door Han Bentz van den Berg) en Paul van Ostaijen (fenomenaal voorgedragen door Jan Brouwers). Alle dichters worden ingeleid door Garmt Stuiveling. Philips P 10059 R.

Image178 SLAUERHOFF e.a., J. Liesbeth List. (Zes liederen). Amsterdam, Editions Altona, 1966. 28,0 x 21,5 cm. Geniet. (8) p. 1e druk.
€ 50
* ‘Fado’ van Slauerhoff op muziek gezet door Cees Nooteboom, de toenmalige geliefde van List. Tevens: ‘De kinderen van de zee’, ‘Lied van de lutine’ (tekst: Cees Nooteboom), ‘Ik dans, dus ik besta’ (vertaling: Dolf Verspoor), ”t Is uit met de comedie’ (vertaling: Lennaert Nijgh) en ‘In oktober’ (vertaling: Hans Andreus). Zeldzaam stuk bladmuziek.

179 SLAUERHOFF e.a., J. Verzen van vroeger. Een gesproken bloemlezing door Albert Vogel. Grammofoonplaat. (1975). 30 cm. 33 toeren.
€ 22
* Bevat poëzie van Slauerhoff (‘De ontdekker’), J.C. Bloem, P.C. Boutens, P.N. van Eyck, Guido Gezelle, Herman Gorter, Willem Kloos, J.H. Leopold, H. Marsman, M. Nijhoff, A. Roland Holst, Henriëtte Roland Holst en J.W.F. Werumeus Buning. Philips 9289 008.


Curiosa & efemera

180 HIRST, W.A. Argentina. With an introduction by Martin Hume. With a map and sixty-four illustrations. Londen, T. Fisher Unwin, (1919). Verguld halfleder. XXVIII, 308 p. 5e druk. Blindstempel in p. (I) en (II) (‘Arthur Staal/ Architect/ Amsterdam’). Nummer op p. (I) (‘451’). Wat roest.
€ 35
* Dit boek behoorde toe aan de scheepsbibliotheek van de S.S. Gelria, waarop Slauerhoff in 1928 en 1929 meevoer als scheepsarts.

181 HEMELMAN, Alb. Met den “Koninklijke Hollandsche Lloyd” naar de Noorsche fjorden. Reisschetsen. (Zonder plaats, Koninklijke Hollandsche Lloyd, ca. 1925-1930). Genaaid met groen lint. 16 p. 1e druk. Aan de randen iets verkleurd.
€ 50
* Reclameboekje van de scheepvaartmaatschappij Koninklijke Hollandsche Lloyd met stemmige zwartwitschetsen van de scheeps- en landschapsschilder Albert Hemelman (1883-1951), die ook jarenlang de kunstkalenders van de Koninklijke Hollandsche Lloyd verzorgde. De reizen naar de Noorse en andere noordelijke wateren werden afgelegd met het stoomschip S.S. Gelria, waarop Slauerhoff in 1928 en 1929 als scheepsarts werkzaam was. De Gelria is op de eerste twee tekeningen vastgelegd. Aantrekkelijk boekje met decoratief getekende letters.

grapho182 SALTI-GOETZ, J. ‘De la passion de la colère – saura être brutal. De la vulgarité morale’. Grafologisch dossier in opdracht van Gaston Burssens samengesteld door Jéhanne Salti-Goetz (1890-1945) met psychologische handschriftanalyses van J. Slauerhoff, E. du Perron, Paul van Ostaijen en Gaston Burssens. 1929-1930. Drie uitvoerige analyses in het Frans in handschrift van Salti (die van Du Perron in onbekend handschrift) en vier (uitgebreide) begeleidende brieven in het Frans in handschrift van Salti aan Burssens (d.d. 19-9-1929, 3-3-1930, 30-4-1930 en 29-7-1930). Met een afschrift door Burssens van een brief van Du Perron aan Burssens over zijn handschriftanalyse (d.d. 14-2-1930).
€ 850
* Op 28 maart 1930 ontleedde Salti een handschrift van Slauerhoff: ‘[…] onmethodisch, beheerst gevoelsleven dat zich plotseling heftig kan uiten, assimilatievermogen, verbeeldingskracht, meegaand, arglistig en ongrijpbaar karakter […]’ (vertaling; geciteerd naar Hazeu). Het handschrift met haar bevindingen (‘Etude Graphologique/ (Mr? Slauerhof copie)’; 40 regels tekst) is in dit dossier aanwezig, evenals die van Du Perron, Van Ostaijen en Burssens. Salti ontleedde de literaire handschriften zonder enige kennis van de schrijvers. De analyse van Van Ostaijen is door Burssens gepubliceerd in een aflevering van Vlaamsche Arbeid (1929), terwijl de overige drie lange tijd als verloren gegaan werden beschouwd.
Du Perron nam het grafologisch werk van madame Salti serieus: de analyse van Van Ostaijen vond hij ‘voortreffelijk’, die van Slauerhoff ‘werkelijk opvallend juist, voor zover ik kan beoordelen’. De schrijver ontmoette Salti ook enkele malen. Slauerhoffs reactie is helaas niet overgeleverd.
Bijgevoegd is Salti’s exemplaar van J. Cuissinat, Pour connaître l’homme par son écriture (Parijs 1931), boordevol tekst en uitleg. Interessante en contemporaine verzameling pseudowetenschappelijke literaria.

183 SLAUERHOFF e.a., J. 20 Noord- en Zuid-Nederlandsche verhalen. Samengesteld en ingeleid door Constant v. Wessem. (Prospectus). Utrecht, J. Bijleveld, 1930. 21,2 x 14,0 cm. Vouwblad. 1e druk. Keurig.
€ 25
* Strak vormgegeven folder met 19 auteursportretten, onder meer van Slauerhoff, Marsman, Coolen, Den Doolaard, Roelants, Walschap, Vuyk, Theun de Vries, Du Perron en Victor van Vriesland. Uit de tekst blijkt dat dit boek is opgezet als een pendant van 30 Neue Erzähler des neuen Russland (Malik Verlag) en 24 neue deutsche Erzähler (Hermann Kesten).

184 (SLAUERHOFF, J.) Collectie van zeven prospectussen. 1932-1959.
€ 75
* Onder meer een aankondiging van De opstand van Guadalajara (van Broese), van Slauerhoffs vertaling van De hof der oranjeboomen van G.H. Mir, van het door K. Lekkerkerker uitgegeven Dagboek en twee verschillende aankondigingen van de bij Nijgh & Van Ditmar verschenen Verzamelde werken.

Image (41)185 SLAUERHOFF, J. Origineel gedrukt naambord. 24,8 x 32,0 cm. Oblong. Eén blad bordpapier. Eenzijdig bedrukt: ‘Docteur J. SLAUERHOFF/ Heures de consultations/ 11 – 12 et 3 – 5/ Et sur rendez – vous’. Enkele vlekjes en kreukjes.
€ 850
* Naambord van Slauerhoff in Tanger, circa 1934. Er zijn enkele exemplaren van bekend.

Image (40)186 SLAUERHOFF, J. Origineel bedrukt briefpapier. 21,5 x 13,7 cm. Eén blad. Eenmaal (licht) gevouwen. Met gedrukt briefhoofd: ‘Docteur J. SLAUERHOFF/ Rue Garibaldi, 6/ (Place du Marshan)/ consultations:/ de 11 à 12 et de 3 à 5/ téléphone:’. Watermerk ‘Imperial Japan Paper Galas’. Onbeschreven.
€ 100
* Het adres van Slauerhoff in Tanger, circa 1934.

187 SLAUERHOFF, J. (Prospectus). Vijf werken van J. Slauerhoff, uitgegeven door A.A.M. Stols, Maastricht. [1935-1938?]. Vouwblad. Gedrukt op rood papier.
€ 10
* Aangekondigd worden de tweede druk van Het Lente-eiland, de derde druk van Soleares, de tweede druk van Serenade, de tweede druk van Yoeng Poe Tsjoeng en de derde druk van Fleurs de Marécage. Met persstemmen van o.a. Jan Engelman, Jan Greshoff, Theun de Vries en Victor van Vriesland.

188 (SLAUERHOFF, J.) Slauerhoff-herdenking. [1936]. Plano. 18,0 x 13,1 cm.
€ 60
* Uitnodiging om op 15 oktober [1936] de op 5 oktober [1936] overleden schrijver te herdenken bij Boekhandel Broese in Utrecht.

189 TIELENS, Johannes De dans als kunst. Een boek over danskunst door een schilder. Met vijftien fotografische afbeeldingen en illustraties van den schrijver. Zeist, De Torentrans, 1937. 27,3 x 20,2 cm. Ingenaaid. 48 p. 1e druk. Omslag minimaal gevlekt.
€ 175
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘voor mevr. Darja Collin/ van Johs Tielens’. Tielens gaf dit exemplaar aan Collin, omdat zij op 3 van de 15 foto’s te bewonderen is (in het ballet van de opera Carmen, in close up, in het ballet van de opera De Parelvissers).

190 TIELENS, Johannes De dans als kunst. Een boek over danskunst door een schilder. Met vijftien fotografische afbeeldingen en illustraties van den schrijver. Zeist, De Torentrans, 1937. 27,3 x 20,2 cm. Ingenaaid. 48 p. 1e druk. Als nieuw.
€ 20

kwartet191 BREEN, Leo van Het kwartet. Verzen. Bussum, Van Dishoeck, [1937]. Ingenaaid. 80 p. 1e druk. Notitie vorige eigenaar voorin. Op titel een stempel ‘Ter bespreking’. Net exemplaar.
€ 18
* Verrassende, amusante dichtbundel. Op pagina 69 vindt men een gedicht opgedragen aan Slauerhoff, waarvan de laatste zes regels luiden:
”k Wil eerlik zijn. Ik vond u wat would be.
Het leed smaakt evengoed in Krommenie.
In Buiksloot kan men ook heel aardig zwerven.
Maar bij ’t karakterloos en zoetgebekt
himmelhoch jauchzen van het intellekt,
voel ik me vreemd, als gij, op deze erven.’

192 GERVAIS, Albert Aesculaap in China. Vertaald door N. Brunt. Den Haag, Boucher, (1938). Linnen met stofomslag en buikband. 314 p. Tekeningen van Léon Holman. 1e druk. Rug verbruind, klein scheurtje in buikband, verder zeer gaaf.
€ 35
* Met op het stofomslag als aanprijzing een citaat van Slauerhoff.
Bijgevoegd van dezelfde auteur Aesculaap in opstandig China. Vertaling van Aesculape dans la Chine en révolte (1953). Mooi exemplaar met geïllustreerd stofomslag (maar zonder citaat…). Aesculaap in China was een bestseller, maar voor dit vervolgboek was in Nederland weinig belangstelling.

193 (SLAUERHOFF, J.) Tentoonstelling van de werken van J. Slauerhoff ter gelegenheid van de verschijning van zijn verzamelde werken van 12 t/m 23 maart 1940. Utrecht, Broese, 1940. Geniet. 12 p. Geïllustreerd. 1e druk.
€ 25
* Bevat o.a. een facsimile van het handschrift, het gedicht ‘Vida triste’ uit Soleares, een essay van Ter Braak over Slauerhoff en een bibliografie.

194 STEVENS, Jan Herfst in de Lente. (Met een houtsnede van Bert Bouman). [Dordrecht, eigen beheer, 1944]. Geniet. 16 p. [Gedrukt in een oplage van 100 exemplaren]. 1e druk.
€ 22
* De bundel opent met een vijfregelig motto van Slauerhoff, een citaat uit Het leven op aarde. Gesigneerd door de dichter op de laatste pagina. Jan Stevens is het pseudoniem van Louis den Boef. De Jong 782.

195 STRATEN, Hans van Herfst in Holland. Leiden, Leidsche Uitgeversmaatschappij, 1946. Ingenaaid. (32) p. 1e druk.
€ 10
* Bevat onder meer de gedichten ‘Leeuwarden’ en ‘Slauerhoff’, die allebei betrekking hebben op de dichter.

196 SLAUERHOFF, J. Zwart-witfoto. 23,4 x 15,8 cm. Studioportretfoto. Circa 1930.
€ 15
* Naoorlogse afdruk, eind jaren veertig door Stols gebruikt voor diverse prospectussen.

197 (SLAUERHOFF, J.) (Affiche voor Verzamelde gedichten). Plano. 40 x 28,5 cm. [1947]. Gedrukt in blauwgrijs en donkerbruin [naar een ontwerp van Martin Engelman]. Onbeduidend kreukje, minieme roest.
€ 75
* Schaarse reclameposter in klassieke vormgeving.

198 (BOEKENWEEK 1948) Boekenweek 1948. (Met illustraties van I. Spreekmeester). [Amsterdam], (CPNB, 1948). Twee in elkaar gestoken vouwblaadjes. 8 p. Gedrukt in groen en zwart.
€ 25
* Brochure voor de Boekenweek 1948, met aandacht voor o.a. het Boekenbal (‘Gala-avond’), waarop onder leiding van Carel Briels ‘de première van het toneelstuk “Jan Pietersz. Coen” van den schrijver J. Slauerhoff [zou] worden opgevoerd’. Ook over het Boekenweekgeschenk (het anoniem verschenen Oeroeg van Hella Haasse) en de ‘Boekenweek-uitgave voor jonge mensen’.

199 (BOEKENWEEK 1948) J. Slauerhoff. J.P. Coen. Boekenweek 1948. Programma. (Amsterdam, CPNB, 1948). Geniet. 12 p. Omslagtekening door C.A.B. Bantzinger, illustraties door I. Spreekmeester.
€ 75

200 GRAVESANDE, G.H. ‘s- (Prospectus). Jan Pietersz. Coen. Drama in elf taferelen. (Den Haag, A.A.M. Stols), [1948]. Leporello. Met portret.
€ 25
* Prospectus voor de derde druk uit 1948. Met inliggend bestelbiljet, waarop Stols erop wijst dat dit prospectus bedoeld was om uitgedeeld te worden tijdens de opvoering van het toneelstuk tijdens de Boekenweek, maar dat de burgemeester van Amsterdam de voorstelling verboden had.

201 (SLAUERHOFF, J.) (Affiche voor J. Slauerhof (sic) Jan Pieterszoon Coen). Tweezijdig bedrukt. 54,5 x 36 cm. [1961]. Gedrukt in blauwgroen en zwart naar een ontwerp van Harry Geelen.
€ 45
* Mooie reclameposter voor de opvoering van Slauerhoffs toneelstuk door Amsterdamse studenten, onder regie van Johan Greter. Burgemeester Van Hall vond de opvoering, in een tijd met problematiek rondom Nieuw-Guinea, niet verstandig. Uiteindelijk werd de voorstelling in strikt besloten kring eenmalig opgevoerd.

202 (SLAUERHOFF, J.) Programma voor de herdenking van J. Slauerhoff 1898-1936. 1961. Vouwblad. Hoekje afgescheurd.
€ 12
* Programma van een herdenkingsavond in restaurant Brinkmann te Haarlem. Met op de achterzijde het gedicht ‘Woninglooze’.

203 PERRON, E. du Beste Constant. Een onbekende brief aan Constant van Wessem met een nawoord en aantekeningen door R. Storm. Leiden, (De Uitvreter), 1991. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in 75 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 12
* Naar verluidt is de brief van Du Perron, waarin ook Slauerhoff figureert, van de eerste tot de laatste letter geschreven door Reinder Storm.

204 SEUREL, J. Alleen in rijksgestichten kan ik wonen. Parodieën en pastiches. Oosterbeek, Bosbespers, 1993. Ingenaaid met stofomslag. 28 p. Gezet uit de Cochin en gedrukt door Het Drukhuis. 1e druk.
€ 18
* Pastiches op gedichten van o.a. Buddingh’, Kopland, Marsman en Slauerhoff (en ook een gedicht ‘in de trant van’ Slauerhoff).

Over Slauerhoff

Image (32)205 VESTDIJK, S. ‘Persoonlijke herinneringen aan J. Slauerhoff’. P. 84-88 in: Almanak 1937. Unitas Studiosorum Amstelodamensium. Amsterdam, (Unitas Studiosorum Amstelodamensium), 1937. Linnen. 204 p. Geïllustreerd. 1e druk.
€ 60
* Openhartig artikel van ‘onzen reunist S. Vestdijk’: ‘Zelden heb ik iemand ontmoet wiens karakter en prestaties zoozeer door tegenstrijdige tendenzen werden beheerscht als de dichter Slauerhoff’. Auteursexemplaar: op pagina 84 ligt een kaart van Unitas voor ‘den Heer S. Vestdijk’ (getypt), gesigneerd door de leden van de redactie van de Almanak. De handtekeningen zijn van G. Polak, H.J. Boom Jr., G.C.A. Mulder, Titia Rodenburg, Eva Cliteur en Lies Kropveld.

Image (30)206 WESSEM, Constant van Slauerhoffherinneringen. Den Haag, Leopold, 1938. Ingenaaid. 32 p. Portret. 1e druk.
€ 12
* De Vrije Bladen jrg. 15, schrift X (oktober 1938).

207 HELMAN, Albert Herinneringen aan Slauerhoff. P. 1-4 in: De boekenkrant 1940-41. Geniet. 56 p. Geïllustreerd. Wat gekreukt.
€ 20
Image (33)* Bevat, naast een uitgebreide presentatie van het nieuwe boekenaanbod, ook een artikel van Antoon Coolen over de herrezen uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, die in de meidagen van 1940 geheel vernietigd werd bij het bombardement op Rotterdam.

208 WESSEM, Constant van Mijn broeders in Apollo. Literaire herinneringen en herdenkingen. Den Haag, Stols, 1941. Karton. VI, 142 p. 1e druk. Nieuwstaat.
€ 15
* Over o.a. Cocteau, Marsman, Du Perron en Slauerhoff. Van Dijk 554.

209 WESSEM, Constant van Slauerhoff. Een levensbeschrijving. Met Reproducties naar Foto’s en Manuscripten alsmede een Bibliographie. Rijswijk, Stols, (1941). Linnen met stofomslag. 160 p. 1e druk. Mooi.
€ 18
* Van Dijk 555.

210 BRAAK (inl.), Menno ter In memoriam J. Slauerhoff. Overleden 5 October 1936. Den Haag, Stols, 1945. Blind linnen (omslag meegebonden). (12), 14 p. Gedrukt met de Erasmus op geschept papier van H.F. de Charro in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk.
€ 16
* Bevat bijdragen van Menno ter Braak, Wiebe Dijkstra, Ed. Hoornik, Karel Jonckheere, Jo Landheer, L.Th. Lehmann, Johan de Molenaar, Jan van Nijlen, Jan Prins en A. Roland Holst. Van Dijk 669.

211 BRAAK (inl.), Menno ter In memoriam J. Slauerhoff. Overleden 5 October 1936. Den Haag, Stols, 1945. Ingenaaid. (12), 14 p. Gedrukt met de Erasmus op geschept papier van H.F. de Charro in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk.
€ 12

212 (WADMAN, Anne) De Tsjerne. Litterair Tydskrift, jrg. 1, afl. 10 (oktober 1946). 1946. Geniet. (32) p., genummerd 257-288. Met bijbehorend los portret. Geheel in het Fries. Omslag iets verbruind.
€ 25
* Dit Slauerhoffnummer van De Tsjerne (‘De karnton’) bestaat uit een artikel van Anne Wadman onder de titel ‘Rimbaud fan Ljouwert’ en drie vertalingen door Wadman: ‘Dèr ’t de libbenswille to wrâld komt’, ‘Dzjengis’ en ‘Complainte’.

213 (SLAUERHOFF, J.) In memoriam J. Slauerhoff. Themanummer Proloog. Jaargang 1, aflevering 10-11 (okt.-nov. 1946). Ingenaaid. (96) p. Geïllustreerd.
€ 12
* Exemplaar met buikband. Bevat niet eerder gepubliceerd werk van Slauerhoff en bijdragen van o.a. W.F. Hermans en Bert Voeten en getuigenissen en in-memoriamgedichten van o.a. Jo Landheer, Ferdinand Langen, L.Th. Lehmann, Jan van Nijlen en A. Roland Holst.

214 GRAVESANDE, G.H. ‘s- Over J. Slauerhoff. Bij de uitgave van zijn Verzamelde gedichten. Den Haag, Stols, 1947. 16 p. Keurig, onopengesneden exemplaar.
€ 15
* Bevat ook ‘Uitspraken van anderen’: o.a. W.F. Hermans over Slauerhoff. Van Dijk 755.

215 TERBORGH, F.C. Slauerhoff. Herinneringen en brieven. Den Haag, Stols, 1949. Linnen met stofomslag. 80 p. 1e druk. Keurig.
€ 12
* Van Dijk 850.

216 LEHNING, Arthur Brieven van Slauerhoff. Den Haag, Stols, 1955. Linnen met stofomslag. 64 p. Geïllustreerd. 1e druk. Gaaf.
€ 35
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur: ‘voor B./ 2 November 1957/ van A.’. Van Dijk 957.

217 LEHNING, Arthur Brieven van Slauerhoff. Den Haag, Stols, 1955. Linnen met stofomslag. 64 p. Geïllustreerd. 1e druk. Aantrekkelijk.
€ 20
* Van Dijk 957.

Image (34)218 KELK, C.J. Leven van Slauerhoff. Amsterdam, Van Kampen, 1959. Linnen met stofomslag. 264 p. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag op de rug enkele schaafplekjes, maar overigens fraai.
€ 18

219 FESSARD, Louis J.E. Jan Slauerhoff (1898-1936). L’homme et l’oeuvre. Paris, Nizet, 1964. Ingenaaid. 432 p. 1e druk. Leesvouwen.
€ 22
Image (31)* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het voorste schutblad: ‘En témoignage de respectueuse/ amitié et de sincère reconnaissance./ (sign.)’. Met los erratavel, in het Frans uiteraard, met daarop de in het Nederlands gedrukte verzuchting ‘Nooit komt er een eind aan het leed…’.

220 FESSARD, Louis J.E. Jan Slauerhoff (1898-1936). L’homme et l’oeuvre. Paris, Nizet, 1964. Ingenaaid. 432 p. 1e druk. Holle rug.
€ 20
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerd opdrachtje van de auteur op het voorste schutblad: ‘Respectueux hommage/ (sign.)’. Met los erratavel.

221 KROON (red.), Dirk Ik had het leven me anders voorgesteld. J. Slauerhoff in vraaggesprekken en herinneringen. Bezorgd door Dirk Kroon. Den Haag, BZZTôH, 1981. Linnen met stofomslag. 276 p. 1e druk. Scheurtje in omslag.
€ 12

222 BLOK, Dr. W. Slauerhoffs derde Chinese roman. Afscheidscollege op 19 december 1984. Groningen, Wolters-Noordhoff, (1984). Geniet. 16 p.
€ 7
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerd opdrachtje van de auteur: ‘Met de beste wensen voor/ 1985./ Wout’.

overarchipel223 MARSMAN, H. Over Archipel. Utrecht, De Donderbus [= Hans van Straten], 1984. Ingenaaid met omslag en titeletiket. (12) p. Gedrukt op geschept papier in een oplage van 20 genummerde exemplaren, ‘uitsluitend bestemd voor vrienden en relaties van de drukker’. 1e druk.
€ 60
* Buiten het VW van Marsman gebleven recensie van Slauerhoffs Archipel, oorspronkelijk verschenen in Groot-Nederland, 1924. Dit is nummer 1 van de oplage!

224 KROON (red.), Dirk Maar toen het lag ontdekt, leek het verraad. Opstellen over het proza van J. Slauerhoff. Verzameld door Dirk Kroon. Den Haag, BZZTôH, 1985. Linnen met stofomslag. 358 p. 1e druk.
€ 12

225 ZWIER, Gerrit Jan Alleen voor Friesland heb ik nog een zwak. Monument van de Maand, jrg. 7, deel 6 (september 1992). Ingenaaid. 48 p. Geïllustreerd. 1e druk.
€ 8
* Met, los bijgevoegd, een fiets- en wandelroute.

226 POS e.a., Arie Dronken in de lente. De Chinese gedichten van J. Slauerhoff. Uitgave van de bronnen van Slauerhoff, andere vertalingen en de Chinese originelen, samengesteld en geannoteerd door Arie Pos, Cheng Shaogang en Nanneke Scheltens-Boerma. Leiden, Barabinsk, 1993. Ingenaaid. 160 p. Geïllustreerd. 1e druk.
€ 10

227 (SLAUERHOFF, J.) Themanummer BZZLLETIN. (Den Haag, BZZTôH, 1998). Aflevering 258 (september 1998). 80 p. Geïllustreerd.
€ 6
* Bevat bijdragen van o.a. Wim Hazeu, Cees Nooteboom en Kees Snoek.

228 AALDERS, Hein Van ellende edel. De criticus Slauerhoff over het dichterschap. (Amsterdam, Rozenberg Publishers, 2005). Ingenaaid. 320 p. 1e druk.
€ 15
* Dissertatie.

229 HUGENHOLTZ, Wouter, en: Willem SNITKER Slauerhoff en Heemstede. (Met vier originele linogravures van Willem Snitker). [Heemstede], Bleeker Editie, 2007. 33,2 x 25,5 cm. Cahiersteek met omslag. (8) p. Gedrukt [in een oplage van slechts 35] door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 120

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 december 2014 door in CATALOGUS.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.124 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: