antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 600: Jacques Perk – Gedichten

Eind 1895 maakte de catalogus van Scheltema & Holkema’s Boekhandel melding van een ‘prachtuitgaaf’ van de poëzie van Jacques Perk. Het zou echter nog anderhalf jaar duren voordat de tweede druk van Jacques Perk, Gedichten in de boekhandel lag: ‘sierkunstenaar’ Theo Nieuwenhuis had tijd nodig voor het tekenen van het bandontwerp, de schutbladen en de vele originele litho’s voor het binnenwerk. Het resultaat mocht er zijn: deze uitgave geldt nog steeds als een van de fraaiste voorbeelden van Nederlandse boekkunst rond 1900.

Wie het boek openslaat, ziet in de schutbladen al meteen een vlinder die zijn vleugels spreidt.

In deze jubileum-nieuwsbrief vindt u niet alleen de wonderschone tweede druk (in beide bandvarianten), maar ook het affiche voor de uitgave, voorafgegaan door eerste drukken en gevolgd door latere drukken van Perks Gedichten.

Alle afbeeldingen in deze lijst zijn op te klikken tot schermvullend.


2664651. PERK, Jacques Gedichten. Met Voorrede van Mr. C. Vosmaer en inleiding van Willem Kloos. (Met een originele foto van de auteur als frontispice). Sneek, Pijttersen, 1882. Verguld linnen. Kop verguld. (4), 184 p. Debuut. 1e druk. Rug boven- en onderaan iets beschadigd. Contemporain Perk-citaat op Franse titel.
VERKOCHT
* MDLM: ‘Van deze uitgave is een gedeelte in witte band met gouden en zwarte opdruk, een gedeelte in groengrijze band met gouden, zilveren en zwarte opdruk en een gedeelte in olijfgroene band met gouden, bruine en zwarte opdruk verschenen’: dit is de eerstgenoemde variant.

2539822. PERK, Jacques Gedichten. Met Voorrede van Mr. C. Vosmaer en inleiding van Willem Kloos. Sneek, Pijttersen, 1882. Karton (niet oorspronkelijk). (4), 184 p. Debuut. 1e druk. Rug versleten, crèmekleurige papieren overtrek van omslag wat vuil. Ex libris op binnenzijde voorplat. Naam en datum op titel (‘H.J. Thal Larsen 3-2-93’).
€ 140
* Niet eerder gezien en niet in MDLM: de zeldzame ingenaaide versie met linnen rug en kartonnen platten.

2664703. PERK, Jacques Raambiljet voor Jacques Perk, Gedichten. 2de Druk. Vercierd door T. Nieuwenhuis. [1897]. Originele kleurenlitho. Horizontale en verticale vouw (niet storend). Ingelijst achter glas (lijst: 60 x 47 cm). Onder passe-partout (litho zichtbaar: 40,5 x 28 cm). Door ons niet uit de lijst gehaald.
VERKOCHT
* Zeer zeldzaam reclame-affiche, bestemd voor de boekhandel, in een wonderschoon ontwerp van Theo Nieuwenhuis, geheel passend bij de Art Nouveau-vormgeving van het boek. De vorige eigenaar heeft het raambiljet smaakvol laten inlijsten (afbeelding met lijst).
Braches, Nieuwe Kunst Documentatie op cd (31.05.11), 1463.

2648274. PERK, Jacques Gedichten. Met Voorrede van Mr. C. Vosmaer en Inleiding van Willem Kloos. (..) Vercierd door T. Nieuwenhuis. Amsterdam, Van Looy, 1897. Gedecoreerd linnen (batik). (2), 198 p. 2e druk. Zwevende schutbladen iets verbruind, maar een fantastisch (ongerestaureerd) exemplaar, zónder de gebruikelijke beschadigingen en/of reparaties.
€ 500
* Eén van de fraaiste voorbeelden van Nederlandse boekkunst rond 1900. Volgens opgave in het Nieuwsblad voor de Boekhandel bedroeg de oplage 400 exemplaren. De nieuwprijs was maar liefst tien gulden.
Braches, Nieuwe Kunst Documentatie op cd (31.05.11), 1464.1 (= ‘Eerste band’).

2664675. PERK, Jacques Gedichten. Met Voorrede van Mr. C. Vosmaer en Inleiding van Willem Kloos. (..) Vercierd door T. Nieuwenhuis. Amsterdam, Van Looy, 1897. Gedecoreerd linnen (batik). (2), 198 p. 2e druk. Hoekjes en bovenzijde rug minimaal gesleten, zwevende schutbladen iets verbruind, maar bijzonder goed.
€ 325
* Braches, Nieuwe Kunst Documentatie op cd (31.05.11), 1464.2 (= ‘Tweede band’ met ‘modderiger belijning’).

2664666. PERK, Jacques Gedichten. Met Voorrede van Mr. C. Vosmaer en Inleiding van Willem Kloos. (..) Vercierd door T. Nieuwenhuis. Amsterdam, Van Looy, 1898. Verguld linnen. (4), 190 p. 2e [= 3e] druk (‘Goedkoope Uitgave’). Mooi exemplaar.
€ 60
* Onversierde editie, wel met fraaie belettering en een vignet (van Nieuwenhuis) op het voorplat.
Braches, Nieuwe Kunst Documentatie op cd (31.05.11), 1465.

2664687. PERK, Jacques Gedichten. Met voorrede (en Aanteekening) van Willem Kloos en versiering van J.G. Veldheer. Amsterdam, Van Looy, 1901. Gedecoreerd linnen. 168 p. Met portret. 4e [= 5e] druk. Naamstempel, plaats en datum op schutblad. Potloodaantekeningen in de marge. Mooi exemplaar.
VERKOCHT
* De band en de openings- en scheidingspagina’s zijn ontworpen door Veldheer.
Braches, Nieuwe Kunst Documentatie op cd (31.05.11), 2069.

iris

Rechterpagina in tweede druk

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 juni 2015 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.121 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: