antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 601: Melis Stoke & C. Buddingh’

Dat de biografie van C. Buddingh’ is verschenen, had u al in de krant gelezen. Maar wist u dat het levensverhaal van de journalist en literator Herman Salomonson, alias Melis Stoke, nu ook is beschreven? Gerard Termorshuizen presenteerde onlangs zijn volwaardige biografie Een humaan koloniaal. Van beide auteurs hebben we leuke boeken in huis. De romans van Salomonson (Stoke) zijn schaars, zeker met de oorspronkelijke stofomslagen, maar omdat een van ons er een tijdje gericht naar zocht hebben we nu een knappe meter staan.


27951. BUDDINGH’, C. Gorgelrijmen. Utrecht, Bruna, 1953. Karton. 40 p. Band en illustraties Jan Roëde. 1e druk. Goed exemplaar.
€ 25
* Mooi vormgegeven bundel die begint met de klassieker ‘De Blauwbilgorgel’.

2. BUDDINGH’, C. Het geïrriteerde lied. Rijswijk, Stols, 1941. Karton. 48 p. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk. Debuut. Band deels verschoten.
€ 14
* Helikon jrg. 11, nr. 12. Van Dijk 504.

3. BUDDINGH’, C. Obsessie. [Den Haag], Mikado Pers, 1990. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in rood en blauw op Zerkall-Bütten in een oplage van 90 exemplaren. 1e druk.
€ 10

4. BUDDINGH’, C. Praeter gallum cantat. Gedichten. Stadskanaal [= Utrecht], W. Indenhaeck [= Jac. P. Romijn], 1944. Oblong 7,5 x 11,3 cm. Karton met omslag. 20 p. Gezet uit de Garamont en gedrukt in blauw en zwart in 125 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag heeft wat vage vlekken, ook enkele op de eerste pagina’s.
€ 75
* Leuke miniatuuruitgave met 16 kwatrijnen over liefde en lust, in het geheim gedrukt onder de nazibezetting. De Jong 128.

5. BUDDINGH’, C. Twintig sonnetten. [Dordrecht], Xelhua Pers [= eigen beheer], (1945). Ingenaaid. 28 p. Gedrukt in een oplage van 275 [door de dichter zelf!] genummerde exemplaren. 1e druk. Roest op omslag (zoals vaker). Contemporaine naam op schutblad.
VERKOCHT
* De Jong 129.

2645206. BUDDINGH’ e.a., C. Hoe hij loog tegen haar echtgenoot. Selectie uit de Aurora-cyclus, verzen van Henry Apjohn, tot stand gekomen op een wijze die U nu bekend is, omdat U tot na de voorstelling gewacht hebt met het opslaan van deze bladzijde. Vrij bewerkt naar het oorspronkelijke manuscript door C. Buddingh’, Jan Elburg, Han G. Hoekstra, Hans Andreus en Michel van der Plas. [Amsterdam, CPNB, 1958]. 12,8 x 16,0 cm. Geniet (omslag bestaat uit twee kleurige prenten van Ootje Oxenaar). (4) p. Gedrukt in een kleine oplage. 1e druk. Sluitzegeltje gebroken.
VERKOCHT
* Cadeautje voor de bezoekers van de openingsavond van de Boekenweek 1958. De Nederlandse Comedie speelde toen twee eenakters van George Bernard Shaw: Dorpsvrijage en Hoe hij loog tegen haar echtgenoot (in vertaling van Remco Campert). In het laatste stuk is de hoofdrol voor Henry Apjohn, een dichter die in aanbidding voor de getrouwde Aurora poëzie schrijft. Vijf Nederlandse dichters lieten zich voor dit gelegenheidsuitgaafje inspireren door de eenakter en schreven elk een gedicht voor Aurora (soms nogal curieus: ‘Ik adem eerst weer/ Wanneer gij, lief, mijn hart wiedt als kropsla’ is de laatste zin van het eerste liefdesgedicht, geschreven door Buddingh’).

7. BUDDINGH’, C. Het gevleugelde hobbelpaard. Een bundel nonsensicale, humoristische, speelse, dartele en satirische poëzie uit de Nederlanden. Samengesteld door C. Buddingh’. Utrecht/ Antwerpen, Het Spectum (1961). Garenloos. 208 p. 1e druk. Naam op Franse titel.
VERKOCHT
* Prisma Pocket 650.

121258. (BUDDINGH’ (vert.), C.). AUDEN, W.H. Vier gedichten. Vertaald door C. Buddingh’. [Dordrecht], Semaphore Pers, 1945. Geniet. 16 p. Gedrukt in een oplage van 275 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag deels iets verbruind. Exlibris. Enkele vlekjes.
€ 22
* In het geheim gedrukt onder de nazi-bezetting. De Jong 50.

2630649. (BUDDINGH’, C.). BOSMAN, Anthony Gargouille. Voorafgegaan door een gedicht van C. Buddingh’ en een van Con Schröders. Met twee tekeningen van Perdok [= Henk Schellevis], waarvan éen gesigneerd. Dordrecht, Semaphore Pers, (1941 [= 1942]). Gezet uit de Hollandse Mediaeval en gedrukt in een oplage van 100 genummerde en door de drie auteurs gesigneerde exemplaren. 1e druk.
VERKOCHT
* Eén van de 25 Romeins genummerde exemplaren, die niet in de handel kwamen. Bovendien met ingeplakte, handgeschreven, gesigneerde opdracht van Bosman aan een groot kunstverzamelaar: ‘Voor den heer [P.A.] Regnault,/ met warme gevoelens van/ waardeering en vriendschap,/ (sign.)’. Clandestien gedrukt tijdens de Duitse bezetting. De Jong 101.

26213010. BUDDINGH’, C. Handgeschreven brief aan ‘Zeer geachte Heer [Kees] Lekkerkerker’. 25,0 x 20,6 cm. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd ‘C Buddingh” en gedateerd ‘Dordrecht, 8-10-’41’. 11 regels tekst. Met originele envelop. Beetje roest.
VERKOCHT
* Vroege brief over een door Buddingh’ bewonderde dichter: ‘Van Max Nord hoorde ik dat U mij wellicht helpen kan aan een foto van Slauerhoff. Indien dat zou kunnen zoudt U mij er een ontzaglijk plezier mee doen, als de kosten tenminste niet in de papieren gaan lopen’. Buddingh’ stelt een kopie van het ‘hekeldicht van Slauerhoff op du Perron’ ook op prijs.


11. SALOMONSON, Herman Bomston. Roman. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, [1920]. Linnen. 260 p. 1e druk. Rug verbleekt.
VERKOCHT
* Deze roman van de jonge schrijver (1892-1942) speelt in de Eerste Wereldoorlog.

12. SALOMONSON, Herman De reis zonder einde. Roman. Amsterdam, Veen, 1937. Linnen. 228 p. 1e druk. Iets scheefgelezen.
VERKOCHT
* Een roman die deels in Den Haag speelt, met veel herkenbare plaatsen, deels op Sumatra, in het jaar 1926. Aardig zijn de vele letterlijk geciteerde brieven, de reproducties van overlijdensadvertenties en ‘fotokopieën’ van correspondentie, die in de roman zijn afgedrukt. Daardoor is dit boek verwant aan de ‘dossier-roman’, een genre dat tot in de perfectie werd uitgebouwd door Dennis Wheatley.

26626413. STOKE, Melis, & Kapitein NEMO De schat op Robinson’s eiland of Het geld der wijzen. Den Haag, H.P. Leopold, 1934. Grof linnen. (4), 196 p. 1e druk.
VERKOCHT
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Den Heer en Mevrouw/ A. van Hoboken/ In vriendschappelijke herinnering/ Melis Stoke/ December 1934’. Deze satirische roman herhaalt niet bepaald het bekende verhaal, maar gaat over een eiland in economische depressie, de oprichting van banken, etc.

26626514. STOKE, Melis, & Kapitein NEMO De schat op Robinson’s eiland of Het geld der wijzen. Den Haag, H.P. Leopold, 1934. Ingenaaid met flappen. (4), 196 p. Niet afgesneden. 1e druk. Aan de randen is het omslag wat gescheurd.
€ 12

15. STOKE, Melis Er waren twee koningskinderen. Een vroolijke filmfantasie. Den Haag, H.P. Leopold, 1932. Gedecoreerd linnen met 204976stofomslag (ontwerp Piet Marée). 300 pp. 1e druk. Scheefgelezen. Naam op schutblad.
VERKOCHT
* De hoofdstuktitels in deze roman zien eruit als tussentitels in een stomme film! Mooie band, prachtig omslag.

16. STOKE, Melis Hoogwaardigen. De geschiedenis eener ideale echtverbintenis (met een Bijlage). Den Haag, H.P. Leopold, 1937. Linnen. (8), 216 p. 1e druk. Iets scheefgelezen. Prijsetiket op binnenzijde band.
VERKOCHT
* De losse bijlage bij deze (documentatie)roman (een afschrift van een testament) is aanwezig in fotokopie.

25269317. STOKE, Melis Liedjes van de rails. Overdruk uit het tijdschrift Spoor- en tramwegen. Utrecht, 1939. Ingenaaid, opvallend omslag met filmstrook aan voor- en achterzijde. 58 p. 1e druk. Rugje iets verbruind.
VERKOCHT
* Herman Salomonson, die als jongen leerling-machinist geweest was, had een vaste rubriek in het tijdschrift Spoor- en tramwegen waarin hij elke veertien dagen een gedicht schreef, bijvoorbeeld ‘De Kerels bij de Kolenhoopen’, ‘De ballade van Van Gend en Loos’, ‘De Hopla-Trein’ en ‘Portret van een Meisje met acht-daagsche Abonnementskaart’. Deze bloemlezing bevat 44 gedichten.

2784618. STOKE, Melis De man die het Britsch Museum cadeau kreeg. Een fantastische roman. Amsterdam, Noord-Hollandsche Uitgevers Mij., [1939]. Linnen met stofomslag. 200 p. 1e druk. Omslag iets gevlekt en aan de randen versleten.
VERKOCHT
* Science-fiction van Hollandse bodem: deze roman speelt in het jaar 2000!

26361919. STOKE, Melis Een man van geld. Avonturen-roman van eenvoudige lui. Den Haag, Leopold, 1930. Linnen. (8), 244 p. 1e druk. Keurig.
€ 22
* Schaarse roman over iemand die een grote erfenis krijgt. Leverbaar in rood respectievelijk blauw linnen band.

20. STOKE, Melis De razende berg. Den Haag, Leopold, 1939. Gedecoreerd linnen met stofomslag. 266475(8), 244 p. 1e druk. Tere omslag aan de randen iets beschadigd.
VERKOCHT
* Vermakelijke roman over een burgemeestersvrouw met artistieke aspiraties en voortdurende geldnood. Speelt zich af op de helling van een Javaanse vulkaan (zie de titel).

21. STOKE, Melis De revolutie van Mijnheer Stalperswaard. Amsterdam, Bigot en Van Rossum, [1938]. Linnen. 188 p. Geïllustreerd met tekeningen van Rein van Looy. 1e druk. Rugbelettering iets vervaagd.
VERKOCHT
* Een keurige Haagse ambtenaar springt, nadat hij een tik op zijn hoofd heeft gekregen, opeens uit de band. Prachtige gestileerde illustraties.

25323522. STOKE, Melis Rieman & Co. Amsterdam, L.J. Veen, [1938]. Gedecoreerd linnen. 208 pp. 1e druk. Rug verbleekt.
VERKOCHT
* Onderhoudende roman uit het zakenleven. Op de band is een visitekaartje afgebeeld: ‘Rieman & Co. Vertegenwoordigd door: Melis Stoke’.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 10 juni 2015 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.117 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: