antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 623: ‘Beste Johanssen’…

Wie een literair oeuvre hevig bewondert, wil ook weleens in contact treden met de schrijver ervan. Zo verging het althans Kees Johanssen met A.F.Th. van der Heijden. In 1985 trok Johanssen de stoute schoenen aan en liet hij bij een Amsterdamse boekhandel een bewonderende brief voor Van der Heijden achter. Daarop volgden een persoonlijke correspondentie, een uitwisseling van boeken en enkele ontmoetingen. Johanssen wist het zelfs te schoppen tot een vermelding in een van Van der Heijdens boeken. Vanwege de herkomst en de onderlinge samenhang is de collectie brieven en boeken in deze nieuwsbrief alleen en bloc te koop. Betaling in termijnen is mogelijk.

van der heijden johanssen

A.F.Th. van der HEIJDEN

A. Dertien handgeschreven brieven, twee ansichtkaarten en een adreswijziging. Diverse formaten. Alle gesigneerd en gedateerd ‘Amsterdam, 22-X-1985’, ‘Amsterdam, 7-XI-1985’, ‘Asd. 30-XII-1985’, ‘Amsterdam, 17-VII-1986’, ‘Amsterdam, 28-IV-’87’, ‘Asd., 23-II-’88’, ‘Asd., 11-X-’88’, ‘Amsterdam, 8-XI-’89’, ‘Asd.,/ 8-XI-89’, ‘Loenen, 26-I-’90’, ‘Amsterdam, 19-III-’91’, ‘Asd. 6-I-’92’, ‘Asd. 29-XI-’92’, ‘Asd. 24-II-’93’ en ‘Asd. 1-III-’93’. Met twaalf door Van der Heijden geadresseerde enveloppen.
¶ Vriendelijke, inhoudelijk interessante brieven aan een soms wat ongeduldige, maar te allen tijde zeer door de schrijver gewaardeerde fan. Van der Heijden schrijft Johanssen vooral over de voortgang van het werken aan zijn romancyclus De tandeloze tijd. ‘Voor Albert Egberts is de meeste ruimte gereserveerd, uiteraard, maar de ‘satelliethoofdpersonen’ Flix en Thjum (en, in mindere mate, Arend-Jan Baartscheer) krijgen een volwaardige behandeling. Hun optreden staat in de derde persoon, maar hun intiemste gedachten in de eerste. Drie, vier verschillende ikken dus. De rest is nog geheim’. En: ‘Van De sandwich (‘Een requiem’) moet u zich niet te veel voorstellen. Het is eerder een ‘objet trouvé’ dan een werk van de verbeelding’.
In de brief van 23 februari 1988 geeft de schrijver een overzicht van aangekondigde boeken (‘de (steeds veranderende) situatie’) en hun inhoud: Het leven uit een dag, Advocaat van de hanen, Sneeuwnacht in september, De dag dat een muis uit mijn tandenborstel at.
‘Inmiddels heb ik enkele stokken achter de deur die mij aan het werk houden, en één dier stokken bent u. (Ik durf nauwelijks meer een vrije dag te nemen.)’
Tevens over signeersessies, een werkverblijf in Frankrijk, een verschrikkelijk nieuwjaarsconcert in Loenen (‘Herbert von Karajan, Wenen, de eerste januari – maar dan voor dorpsfanfare bewerkt. Geen borrel na afloop’), de receptie van zijn werk, een zware periode op De Pauwhof, ‘Prins Tonio’ en wijnproeverijen ten huize van Johanssen.

B. De sandwich (fragment). Wormer, Inmerc BV, 1986. Geniet. 8 p. 1e druk.
¶ Met opdracht op omslag: ‘Met hartelijke groet,/ Amsterdam, 2-VI-1986/ A.F.Th. van der Heijden’. Schaarse Libris-voorpublicatie (‘Verhaal van de Maand no. 4’) van de te verschijnen roman.

C. ‘Geboren 15 juni 1988 TONIO’. Gedrukt geboortekaartje. Vouwblad. In door Van der Heijden beschreven envelop.

D. De nevel van den tijd. Tilburg/ Gent, Stichting J.H. Leopold/ Poëziecentrum, 1992. Ingenaaid met flappen. 120 p. 1e druk.
¶ Met opdracht op Franse titel: ‘Voor Kees,/ het bestaat echt,/ Asd. 9 III ’93/ A.’. Tevens teksten van o.a. Remco Campert, Hugo Claus, Leonard Nolens, Jan Siebelink en Eddy van Vliet.

E. Het bankroet dat mijn goudmijn is. Den Haag, (Stupers Van der Heijden), 1995. Ingenaaid. 48 p. Gedrukt in een oplage van 500 exemplaren. 1e druk.
¶ Met opdracht op Franse titel: ‘Voor Kees,/ met mijn felicitaties/ bij je zestigste ver-/ jaardag, en beste/ wensen voor 1996,/ Amsterdam, 9-I-’96/ Adri van der Heijden’. Jaarwisselingsgeschenk 1995/1996. Niet in de handel.

F. De Movo Tapes. Een carrière als ander. Amsterdam, Querido, 2003. Linnen met stofomslag. 720 p. 1e druk. Omslag wat gekreukt.
¶ Met opdracht op Franse titel: ‘Voor Kees,/ Amsterdam/ Singel 262/ 13.II.’03/ A.F.Th./Adri’. Met Movo-boekenlegger.

G. Gevouwen woorden. Brieven over de grillen van het vak. Amsterdam, Querido, 2001. Karton. 112 p. 1e druk. Exlibrissticker. Exlibrisstempel. Aantekening op titelpagina.
¶ Met opdracht op de titelpagina: ‘Voor Kees,/ Amsterdam/ 19-III-’04/ A.F.Th.’. Bovendien gesigneerd ‘A.F.Th.’ op p. 49 naast een passage over ‘ene Johanssen, niet uit de Tweede, maar uit de Eerste Helmersstraat, stuurde mij onlangs een kaart uit Bath in Engeland’… Met knipsels.

H. De gazellejongen. Het verzameld werk van Patrizio Canaponi. Amsterdam, Querido, 2004. Linnen met stofomslag. 328 p. 1e (gezamenlijke) druk. Omslag licht gevlekt.
¶ Met opdracht op Franse titel: ‘Voor Kees,/ oude verhalen in/ een nieuw boek./ Amsterdam,/ 17-III-’05/ Patrizio Canaponi’.

I. Mim of De doorstoken globe. Amsterdam, De Bezige Bij, 2007. Karton met stofomslag. 192 p. 1e druk. Omslag aan randen wat gekreukt.

J. Drijfzand koloniseren. De erven Movo. Amsterdam, Querido, 2006. Linnen met stofomslag. 152 p. 1e druk (‘Exclusieve uitgave voor de boekhandels met *)’).
¶ Met (in door Van der Heijden geadresseerde envelop) uitnodiging voor de presentatie, los vel facsimile en Drijfzand-boekenlegger.

VERKOCHT

Bijgevoegd: SCHAEVERS, Mark Een schedel is groter dan het heelal. Het hele interview met A.F.Th. van der Heijden en Harry Mulisch. Amsterdam, De Bezige Bij, 2007. Karton met stofomslag. 48 p. 1e druk. Omslag wat geschaafd.
Tevens: JOHANSSEN, Kees Hemel. [Amsterdam], Linea Recta, 1984. Cahiersteek met omslag. Gezet uit de Garamond en gedrukt in een oplage van 65 genummerde exemplaren. 1e druk.
¶ Dit is nummer 1 van de oplage met opdracht in het colofon: ‘Voor mijzelf,/ Kees’.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 21 oktober 2015 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: