antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 628: A.L. Snijders

Deze maand viert Nederland Leest haar tiende editie met een ode aan het korte verhaal. A.L. Snijders stelde op verzoek van de CPNB een bundel samen met de beste Nederlandse korte verhalen. Daarom is deze nieuwsbrief gevuld met bijzondere uitgaven van de koning van het Zeer Korte Verhaal.


2673041. SNIJDERS, A.L. Achterstand. [Haarlem], (Lojen Deur Pers, 2015). Leporello. Met de hand gezet en gedrukt in zes kleuren door Bubb Kuyper in een oplage van ‘ongeveer honderd’ exemplaren. 1e druk.
VERKOCHT
* Dankdrukwerk voor deelnemers aan het project Het goede leven. Voor het omslag is een fraai corps uit het interbellum gekozen.

cokes en incunabelen2. SNIJDERS, A.L. Cokes en Incunabelen. (Complete set in 14 varianten.) [Leiden/ Den Haag], Stichting Drukwerk in de Marge/ Stichting Handboekbinden, 2011. Achtentwintig plano’s + veertien verschillende ongevouwen omslagen. (8) p. Gezet uit de Monotype Perpetua en gedrukt door Pastei in een oplage van 2000 exemplaren. 1e druk.
VERKOCHT
* Het op verzoek van Drukwerk in de Marge geschreven ZKV van Snijders werd op de Boekkunstbeurs in 2011 als ongevouwen en ongebonden binnenwerk (twee plano’s) uitgedeeld aan de bezoekers, die vervolgens bij een margedrukker één omslag (gedrukt in een oplage van 100 à 150 exemplaren) konden uitzoeken. Deze (unieke?) set bevat veertien sets binnenwerk en alle verschillende, op de beurs verkrijgbare omslagen, in uiteenlopende typografie en gedrukt door diverse margedrukkers.

3. SNIJDERS, A.L. Cokes en Incunabelen. [Leiden/ Den Haag], Stichting Drukwerk in de Marge/ Stichting Handboekbinden, 2011. Twee plano’s + ongevouwen omslag. (8) p. Gezet uit de Monotype Perpetua en gedrukt door Pastei in een oplage van 2000 exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Met in roze en grijs bedrukt omslag van zachtroze papier. Ondanks de grote oplage nog zelden gesignaleerd.

4. SNIJDERS, A.L., & Willem SNITKER Danslessen voor gevorderden. (Met vier originele, gemonogrammeerde linogravures van Willem Snitker). (Heemstede, Bleeker Editie, 2011). Ingenaaid met stofomslag. 33,5 x 26,2 cm. (8) p. Gedrukt naar typografie van Michaël Snitker in een oplage van 150 door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Groot formaat uitgave, met een ZKV van Snijders in facsimile van het handschrift in zeefdruk op voor- en achterzijde én de flappen van het stofomslag. Het binnenwerk bestaat uit vier originele, gesigneerde kleurenlino’s van Willem Snitker. De prenten werden gedrukt op 250 grams Velin d’Arches, de tekst op 125 grams Hahnemühle.

2623535. SNIJDERS, A.L. De incunabel. Arnhem, Gelderse Stichting voor Kunst en Cultuur, 1994. Ingenaaid. 68 p. 1e druk.
€ 65
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerd citaat van de auteur op de titelpagina: ‘Tot degenen die tot hun dood/ de geur van het nest bij zich/ blijven dragen en voor wie de/ wereld altijd vreemd blijft./ ALSnijders/ schreef dit/ 11 V 11’. Gelderse Cahiers 11.

6. SNIJDERS, A.L. De incunabel. Arnhem, Gelderse Stichting voor Kunst en Cultuur, 1994. Ingenaaid. 68 p. 1e druk. Scheefgelezen.
€ 65
* Exemplaar met uitgebreide, handgeschreven en gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor ALF/ (de tegenvoeter/ van Marius 7)/ die niet kan/ autorijden,/ maar wel kan/ verzamelen./ Buddenbrooks/ jan 09/ (sign.)’. Alf Berendse (1960-2014) was een zachtaardige man en monomane verzamelaar van álles van Wilfred Smit, A.L. Snijders en Menno Wigman. Gelderse Cahiers 11.

2586627. SNIJDERS, A.L. Lood. [Enschedé], (Martien Frijns en Abels Taalzaken), 2003. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt door Martien Frijns in zes (of zeven) kleuren in een oplage van 175 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
VERKOCHT
* ‘Lood is een verhaal over lood, gedrukt in lood, met een loodgrijs omslag’ (AFdH uitgevers). Prachtige Martien Frijns-druk: de binnenzijde van het omslag is bedrukt met een tekst, gezet uit grote houten biljetletters, op pagina (2) en (6) zijn uit typografische elementen gedrukte boten gedrukt. Jaarwisselingsgeschenk 2002-2003. Niet in de handel.

2586638. SNIJDERS, A.L. Paard. Lochem, Boekhandel Lovink, 2010. Tweezijdig bedrukte plano in bedrukte Boekenweekenvelop met originele A.L. Snijders-postzegel. Uitgegeven in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
VERKOCHT
* Leuke uitgave van Snijders’ vaste boekhandelaar, vormgegeven door Roelof Wullink en deels gedrukt in facsimile van Snijders’ handschrift, te versturen als persoonlijk Boekenweekgeschenk.

2673199. SNIJDERS e.a., A.L. Smaken verschillen. Zes gastronomische posters. Haarlem, Lojen Deur Pers, 2014. 48,3 x 34,7 cm. Acht plano’s in omslag. Gezet uit diverse corpsen en gedrukt in vele kleuren door Bubb Kuyper in een oplage van slechts 25 Romeins genummerde en door alle betrokkenen gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 350
* Naast de bijdrage van Snijders (het ZKV ‘Zwezerik’) bevat deze map voor de gelegenheid geschreven teksten van de volgende auteurs: Fetze Pijlman (‘Keukengerij’), Jan Siebelink (‘Sardines farcies’), P.F. Thomése (‘Gebakken schoolhoofd’), Marjoleine de Vos (‘Geen mager mens’) en Lodewijk Wiener (‘AAAAA’). Michèle Baudet maakte de foto’s voor de poster van Siebelink. Paul van der Steen tekende een los titelblad. Gedrukt ter gelegenheid van de Haarlemse Kunstlijn 2014.
De oplage van deze kleurrijke posters bedroeg 50 exemplaren: de ene helft was voor de losse verkoop, de andere helft was bestemd voor deze appetijtelijke map.

26731610. (SNIJDERS, A.L.) A.L. Snijders ― ornamentaal. [Amsterdam, Pastei, 2011]. 50,3 x 35,2 cm. Plano. Met de hand gezet uit talloze ornamenten en gedrukt in blauw en geel door Alex Barbaix in een oplage van 30 door de drukker genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 95
* Portret van de schrijver, geheel opgebouwd uit grote en kleine, sierlijke en geometrische ornamenten. Prachtig staaltje typografie, deze poster.

11. (SNIJDERS, A.L.) Twee originele kleurenfoto’s. 10,0 x 15,0 cm. (Gesigneerd) Beide op de achterzijde gesigneerd door A.L. Snijders. Eén kiekje heeft enkele vlekjes.
VERKOCHT
* Gemaakt tijdens een optreden van de auteur aan een boekhandel.

12. (SNIJDERS, A.L.). BOK, Diederiekje, & Martien FRIJNS (samenstelling en redactie) Rinus. (Enschede/ Doetinchem), AFdH, (2009). Geïllustreerd karton. 112 p. Geïllustreerd. Gedrukt in een genummerde oplage. 1e druk. Met colofon als boekenlegger.
VERKOCHT
* Mooi boek over de kunstenaar Rinus van den Bosch (1938-1996) met bijdragen van o.a. Kees van Kooten, Dick Matena, Willem Otterspeer en Tommy Wieringa. Van A.L. Snijders staan hierin 3 ZKV’s.

13. (SNIJDERS, A.L.). OTTERSPEER, Willem Flarden van een stem. Rinus van den Bosch (1938-1996). Amsterdam, De Bezige Bij, 2012. Garenloos. 158 p. Geïllustreerd. 1e druk.
VERKOCHT
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerd citaat van A.L. Snijders op de titelpagina: ‘Een vreemdeling is iemand/ die over alles een andere mening/ heeft dan jij./ ALSnijders/ Klein Dochteren/ 11 V 11’. Deze zin, over de eerste ontmoeting met Rinus van den Bosch, staat op de laatste pagina van dit boek.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 november 2015 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.126 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: