antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 627: The Catharijne Press

Deze kleine nieuwsbrief bevat enkele uitgaven van The Catharijne Press, de prestigieuze uitgeverij van miniatuurboeken. Het echtpaar Guus en Luce Thürkôw begon in Utrecht in 1984 met het uitgeven van hun dierbare teksten in een beperkte oplage en op klein formaat. De Thürkôws stelden hoge eisen aan het drukwerk, dat meestal door Joh. Enschedé werd uitgevoerd. Kunstenaars werden benaderd voor illustraties. Het bindwerk deden ze zelf, kundig en geduldig: de colofons van de uitgaven eindigen meestal met een verzuchtend ‘Laus Deo!’.

Drie jaar geleden (na de dood van de Thürkôws) verwierf Museum Meermanno de Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek van 1515 miniboekjes. Deze in een houten kast ondergebrachte verzameling wordt permanent tentoongesteld op de bovenste zaal van het museum. Beslist een bezoek waard!


catharijne press1. BLADES, William The Enemies of Books: Collectors. Utrecht, The Catharijne Press, 1985. 6,3 x 4,3 cm. Karton met stijfselmarmer met etiket op voorplat (Luce Thürkôw). 40 p. Gezet uit de 5-punts Trinité Medium Condensed 2 en gedrukt in twee kleuren op Hahnemühle Ingres in een oplage van 250 genummerde exemplaren. Typografie Bram de Does. 1e druk. Met prospectus.
VERKOCHT
* Eerste toepassing van deze Trinité. Tweede uitgave van de pers.

2. DUFRÈNE, Maurice Florilegium. A collection of flower initials designed by -. (Met een inleiding van Nel Franco). Utrecht, The Catharijne Press, 1988. 6,3 x 4,1 cm. Groen suède met lederen etiket in tweekleurig doosje (Guus Thürkôw). (20) p. Gezet uit de 5-punts Bodoni Antiqua Condensed en gedrukt op Conqueror Bond Velin in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Met prospectus.
VERKOCHT
* Eén van de 15 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gevat in een teer bandje en beschermend doosje. De in dit boekje afgedrukte sierinitialen van Dufrène (1876-1955) zijn in dit luxe-exemplaar niet alleen met de hand gekleurd door Luce Thürkôw, maar ook nog eens met goud gehoogd. De nieuwprijs van een luxe-exemplaar bedroeg indertijd f 477,-

3. EVANGELIE Évangile de Notre Seigneur Jesus-Christ selon Saint Matthieu d’après la version revue par J.F. Ostervald. Zuilichem, The Catharijne Press, 1989. 6,4 x 4,7 cm. Verguld donkerblauw heelleder in met leer afgezet en met marmerpapier bekleed foedraal (Luce Thürkôw). (2), 54, (6) p. Gezet uit de 2,5-punts letter van Henri Didot en gedrukt in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 250
* Eén van de 15 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gevat in een fraai bandje met schuifhoes.

Catha4. EVANGELIE Évangile de Notre Seigneur Jesus-Christ selon Saint Matthieu d’après la version revue par J.F. Ostervald. Zuilichem, The Catharijne Press, 1989. 6,3 x 4,7 cm. Moiré (Luce Thürkôw). (2), 54, (6) p. Gezet uit de 2,5-punts letter van Henri Didot en gedrukt in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 75

5. HOOGLIED The Song of Songs. (Met een genummerde en gesigneerde kopergravure van Bertil Schmüll). Utrecht, The Catharijne Press, 1985. 6,2 x 4,3 cm. Verguld heelperkament (Luce Thürkôw). 54 p. Gezet uit de 5-punts Trinité Medium Italic 4 en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 155 genummerde exemplaren. Typografie Bram de Does. 1e druk. Met prospectus.
VERKOCHT
* Derde uitgave van de pers.

6. IRVING, Washington Rip Van Winkle. (Met litho’s van Henk van der Haar). Utrecht, The Catharijne Press, 1987. 6,5 x 4,4 cm. Geïllustreerd karton (Luce Thürkôw). 54 p. Gezet uit de 5-punts Trinité Roman Condensed 2 en gedrukt op Delphi in een oplage van 150 genummerde exemplaren. Typografie Bram de Does. 1e druk. Met prospectus.
VERKOCHT

7. POE, Edgar Allan Two poems. (Met een genummerde en gesigneerde fotogravure van Johan de Zoete). Utrecht, The Catharijne Press, 1984. 4,1 x 6,4 cm. Zwart heelleder met etiket op voorplat (Luce Thürkôw). (2), 24 p. Gezet uit de 6-punts De Roos Romein en gedrukt op Hahnemühle Bütten in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Typografie Guus Thürkôw. 1e druk.
VERKOCHT
* Eerste uitgave van de pers.

8. WILDE, Oscar The House of Judgment. (Utrecht, The Catharijne Press, 1986). 6,8 x 5,1 cm. Bruin linnen met etiket (Luce Thürkôw). (32) p. Gedrukt in vier kleuren naar kalligrafie van J.H. Moesman op Hahnemühle Antique in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Met prospectus.
VERKOCHT

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 4 november 2015 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: