antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 634: Sinterklaas

In de geschiedenis van ons antiquariaat hebben wij de Goedheiligman in vele gedaanten gezien. Meestal deed hij iemand een boek cadeau en leende daarvoor even de pen van Bertus Aafjes, Cees Nooteboom of Nico van Suchtelen. Ook verkochten wij eens een handgeschreven ‘Boontje’, waarin Louis Paul Boon moest bekennen als hulp-Sinterklaas eens de Geschiedenis van de pin-up als Dikke Boek te hebben ingezet. En vele malen verhandelden wij de leukste aflevering van De vrije katheder, waarin het artikel ‘De sociale positie van Sinterklaas’ van ene Simon van het Reve.

Deze nieuwsbrief bevat de twee leukste Sinterklaas-items uit onze voorraad, twee authentieke kunstwerken bovendien. Ter gelegenheid van de aanwezigheid van Sinterklaas in ons land bieden we de tekeningen aan tegen een gereduceerd tarief.


2609191. BELCAMPO Originele tekening. 8,6 x 11,2 cm. Niet gesigneerd en gedateerd ‘Dec “29’. Punaisegaatje en enkele roestvlekjes.
van € 100 voor € 75
* Niet onverdienstelijke, studentikoze tekening in inkt en waterverf door Belcampo: Sinterklaas en Zwarte Piet aan de drank! Zwarte Piet is in slaap gesukkeld, terwijl de Sint – al pijprokend – van zijn stoel dreigt te vallen. Waarschijnlijk gebruikt (en alsnog te gebruiken) ter decoratie van een Sinterklaascadeautje.

sinterklaasdoorhugoclaus2. CLAUS, Hugo Twee originele tekeningen, de allervroegst bekende:
A. Sint Nicolaas. 35,5 x 26,0 cm. Potloodschets uitgewerkt in oostindische inkt en aquarel op tekenpapier: een lachende Sinterklaas met de staf in de rechterhand wijst naar onder, mogelijk naar een buiten de tekening liggend cadeau. Kennelijk deels overgetekend naar een voorbeeld, misschien uit een advertentie of jeugdtijdschrift. Rechtsonder in potlood: ‘Geteekend/ door/ Hugo!’. Aan de randen gescheurd en gekreukt, punaisegaatje; tussen staf en mijter een bruine vochtvlek. Aan de achterkant een kleine schets (6 x 3 cm) van ongeveer dezelfde voorstelling in inkt.
B. Oude man. 36,5 x 30,0 cm. Tekening met pen en penseel in twee tinten bruine inkt met sporen zwart krijt op glad, stevig papier: een oude man met snor, hoed en stropdas die de beschouwer recht aankijkt. Rechtsonder in pen een handtekening ‘HCLAUS’. Scheur in de rand aan de rechterkant, licht gekreukt, bruine vlek rechts en enkele kleinere vlekjes. Aan de achterkant vage lijmsporen.
van € 4500 voor € 2950
* De vroegst bekende tekeningen van Hugo Claus, die hij maakte toen hij 15 jaar oud was. Claus schonk ze beide in het voorjaar van 1945 aan Hilda Danneels (1928-2007), de dochter van een hoofdonderwijzer in Astene. Op 4 april 1945 (de dag voor zijn zestiende verjaardag) schreef Claus een gedicht in haar poëziealbum, dat gelezen werd door de kunstschilder Antoon De Clerck. Hilda Danneels gaf de tekeningen later cadeau aan haar vriendin Christiane Boterbergh.
Bijgevoegd: Kleurenfoto waarop Christiane Boterbergh met haar man beide tekeningen aan de camera toont.
Deze tekeningen – nooit elders aangeboden! – zijn de allervroegste getuigen van het dubbeltalent van Hugo Claus.

oudemandoorhugoclaus

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 3 december 2015 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.121 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: