antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 679: Bert Jansen

Ook in de meer recente Nederlandse literatuur zijn vergeten schrijvers te vinden. In de vorige aflevering van De Parelduiker trok Rutger Vahl de auteur en popmuziekjournalist Bert Jansen (1949-2002) met een schitterend artikel uit de vergetelheid. Vahl beschrijft de rijzende ster van Jansen, de matige ontvangst van zijn romans en verhalenbundels, en de worsteling met zijn nooit verschenen meesterwerk over Harry Muskee.

Van Bert Jansen, wiens boeken – afgezien van zijn debuut – altijd bij uitgeverij Bert Bakker verschenen, bieden we een bijzonder rijtje boeken aan, uit het bezit van Mai Spijkers. Spijkers begon in augustus 1978 onderaan de ladder bij Bert Bakker, werd algauw redacteur en klom op tot hoofdredacteur. Als vaste redacteur van Jansen kreeg Spijkers exemplaren met veelzeggende opdrachten. Dat Bert Jansen in de omgang niet altijd de makkelijkste was, zoals Vahl schrijft, komt ook uit de handgeschreven teksten voor Mai Spijkers naar voren.

Verkocht


2692511. JANSEN, Bert Verder naar het noorden. Amsterdam, Bert Bakker, 1978. Garenloos. 160 p. 1e druk. Deukje. Van alle zes de boeken zijn de ruggen wat verbleekt.
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan zijn toen nog piepjonge redacteur Mai Spijkers: ’10-IV-79′ May (sic!) 24!/ witte jurken voor een raam,/ foto’s in een huis:/ you never know what you’ve got/ until you’ve lost it./ – een mens moet er los van/ komen -./ buddy!/ bert jansen’.
Op 10 april 1979 werd Mai Spijkers 24 jaar oud.

2. JANSEN, Bert De zanger niet het lied. Amsterdam, Bert Bakker, 1979. Garenloos. 304 p. 1e druk. Leesvouwen.
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan zijn toen nog piepjonge redacteur Mai Spijkers: ‘1-6-79/ voor Mai,/ zonder wie de zanger/ nooit foutloos zijn lied/ had gezongen./ ‘it’s only rock & roll, but i’ll like/ it!/ bert jansen’.
Vahl: ‘Een boekomslag als een filmposter. Hoewel uit duizenden herkenbaar droeg het omslag volgens [tegenwoordig] Prometheus-directeur Mai Spijkers niet bepaald bij aan de verkoop’.

2692533. JANSEN, Bert Zweedse meisjes. Amsterdam, Bert Bakker, 1980. Garenloos. 240 p. 1e druk.
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan zijn redacteur Mai Spijkers: ’25-IV-80/ voor Mai,/ zonder die avond bij/ Il Giardino waren die/ Zweedse meisjes niet zo/ mooi geweest./ bert jansen’.

4. JANSEN, Bert Thuiskomst. Amsterdam, Bert Bakker, 1981. Garenloos. 128 p. 1e druk.
* Exemplaar met veelzeggende handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan zijn redacteur Mai Spijkers: ‘8 sept 1981,/ vroeger haat en nijd/ nu vriendschap & jolijt!/ voor mai,/ bert jansen’.

5. JANSEN, Bert Twee vrienden. Amsterdam, Bert Bakker, 1983. Garenloos. 216 p. 1e druk.
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan zijn redacteur Mai Spijkers: ’14 sept ’83/ voor Mai Spijkers,/ hoe een mislukte/ roman een geslaagde/ verhalenbundel kan/ worden. mijn dank!/ bert jansen’.

2692566. JANSEN, Bert Het haken slaan van de haas. Amsterdam, Bert Bakker, 1987. Garenloos. 176 p. 1e druk.
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan zijn redacteur Mai Spijkers: ’30-X-’87/ voor Mai/ waar een gesprek in/ een klein werkkamertje/ toe kan leiden./ nogmaals dank,/ bert jansen’.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 25 oktober 2016 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: