antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 678: Jan Hendrix

Twee weken na het aanwinstenlijstje In de Bonnefant verschijnt deze nieuwsbrief: zeven uitgaven van dezelfde private press, alle van originele grafiek voorzien door beeldend kunstenaar Jan Hendrix. Hendrix (Maasbree, 1949) studeerde aan de Jan van Eyck Akademie te Maastricht, reisde jarenlang de wereld over om zich in 1978 in Mexico Stad te vestigen. Zijn werk kenmerkt zich door structuren en herhalingen. De natuur – hout en steen – blijft Hendrix fascineren.

Voor In de Bonnefant heeft Hendrix vanaf 1992 samengewerkt met onder anderen Seamus Heaney, Bert Schierbeek en Hans van de Waarsenburg. Hendrix drukt vaak in zwart, maar gebruikt ook zilver- en goudfolie. Zijn zeefdrukken worden (door hemzelf) telkens op bijzonder teer papier gedrukt – Japans of Nepalees – waardoor de afbeelding een relatie aangaat met nerf en vezel. Het werk van Hendrix leent zich perfect voor boeken. Zijn kunst verandert en vernieuwt zich tijdens het bladeren en lezen.


quimera1. COLOMÉ, Pura López, en Jan HENDRIX Quimera. (Met een originele zeefdruk door Jan Hendrix). Banholt, (In de Bonnefant), 2003. Cahiersteek met omslag. (24) p. Met de hand gezet uit de Dante en de Diotima en gedrukt op handgeschept papier in groen en zwart in een oplage van 99 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* De in het hart van deze uitgave opgenomen zeefdruk is gedrukt op teer botanisch papier en aan beide zijden uitvouwbaar.
Met – los bijgevoegd – een Engelse vertaling door Marina Castañeda (8 p. losbladig, geprint).

2512512. RUFFILLI, Paolo Nell’atto di partire. (Met vertalingen door Willem van Toorn. Met drie serigrafieën door Jan Hendrix.) Banholt, (In de Bonnefant,) 2003. Verguld halfperkament in papieren foedraal (Binderij Phoenix). (4), 36 p. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 50 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de 16 Romeins genummerde en door door auteur en kunstenaar gesigneerde luxe-exemplaren, gedrukt op Queen Anne Rushcombe Mill en fraai gebonden in een halfperkamenten band door Philipp Janssen. Tweetalige editie met Nederlandse vertaling van Willem van Toorn (er bestaat ook een Italiaans-Engelse editie). De serigrafieën zijn zeefdrukken op Nepalees papier.

vooronder-van-de-aarde3. SCHIERBEEK, Bert, en Jan HENDRIX In het vooronder van de aarde. (Met acht originele zeefdrukken door Jan Hendrix). (Mexico/ Banholt, Imprenta de los Trópicos/ In de Bonnefant, 1994 [= 1996]). Ingenaaid met omslag in portfolio (Erik Schots). (52) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt op handgeschept papier in blauw en zwart in een oplage van 60 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de 8 luxe-exemplaren, met de in de uitgave opgenomen zeefdrukken van Hendrix in zwart en goud gedrukt, en voorzien van een extra serie van 8 zeefdrukken, losbladig en in zwart gedrukt.
Bert Schierbeek schreef het gedicht ‘in het vooronder van de aarde’ voor Jan Hendrix op 2 juni 1987 in Mexico Stad.
Met prospectus.

2692484. WAARSENBURG, Hans van de, en Jan HENDRIX Across the fields. (Met vertalingen door Pura López Colomé en Peter Boreas. Met tien originele zeefdrukken door Jan Hendrix). (Mexico D.F./ Banholt, Imprenta de los Trópicos/ In de Bonnefant, 2003). Linnen in papieren foedraal (Binderij Phoenix). 48 p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt op Zerkall Kupferdruckbütten in grijsgroen en zwart in een oplage van 60 op de pers genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 200
* Vijf gedichten van Van de Waarsenburg met tien dubbelpaginagrote zeefdrukken van Hendrix. Drietalige editie (Nederlands, Spaans, Engels). Van de totale oplage waren ‘ongeveer twintig’ exemplaren beschikbaar in Europa.
Met prospectus.

5. WAARSENBURG, Hans van de, en Jan HENDRIX Los árboles. Bomen. (Met vertalingen door Mariolein Sabarte Belacortu. Met acht originele zeefdrukken door Jan Hendrix). (Mexico D.F./ Banholt, Imprenta de los Trópicos/ In de Bonnefant, 1999). 39,0 x 26,0 cm. Cahiersteek met omslag in linnen overslagdoos (Binderij Phoenix). (32) p. Met de hand gezet en gedrukt op Hahnemühle in een oplage van 50 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk. Voorzijde doos minimaal gevlekt.
€ 350
* Eén van de 7 op naam gedrukte exemplaren. Woord en beeld op folioformaat. De zeefdrukken zijn op licht, bijna doorschijnend Nepalees papier gedrukt, waardoor de bomen van Hendrix een waar bos vormen – de wind waait er doorheen tijdens het bladeren.
Met gedrukt kaartje (‘With compliments’) van de drukker, die in pen toevoegde: ‘Eindelijk! Hans’.

2692476. WAARSENBURG, Hans van de, en Jan HENDRIX Paricutin. (Met twee originele zeefdrukken door Jan Hendrix). (Banholt), [In de Bonnefant], (1990). Dubbeluitvouwblad. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt op in Spanje handgeschept papier in een beperkte oplage.
€ 25
* Gesigneerd door dichter, drukker en kunstenaar onder het colofon.

2692457. WAARSENBURG, Hans van de Colorado. 580 kg. (Met vertalingen door Pura López Colomé en Peter Boreas). Banholt, (In de Bonnefant), 2004. Cahiersteek met flappen. (12) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Magnani in een beperkte oplage.
€ 18
* Het omslag is een deel van een aquatint van Jan Hendrix (uit de serie ‘After Nature’).
Gesigneerd door dichter en drukker onder het colofon. Drietalige editie (Nederlands, Spaans, Engels).


hendrix-handtekening

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 25 oktober 2016 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.121 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: