antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 707: Podium

De aanleiding van deze nieuwsbrief is het grote overzichtsartikel over het literaire tijdschrift Podium (1944-1969), door Siem Bakker in het jongste nummer van Boekenpost. Bakker geeft een mooi beeld van de lotgevallen van het periodiek: redactiewisselingen, happenings, uitgeverswisselingen, rechtszaken. Siem Bakker:

Podium is niet ineens doorgebroken, maar geleidelijk aan het tijdschrift van de avant-garde geworden. De jaargangen 6, 7 en 8 (1950-1952) laten bij elkaar wel veel experimentelen of Vijftigers zien, maar geen eenzijdige concentratie. De namen van Claus, Kouwenaar, Rodenko, Vinkenoog, Andreus, Lucebert, Campert, en Polet verschijnen naast die van Achterberg, Hendrik de Vries, Boon, Vestdijk, Hermans, Vroman, Reve, Van der Graft en Debrot. Klinkende namen, al hing het bestaan van Podium zo af en toe aan een zijden draadje.

Allerlei problematiek binnen de redactie van Podium komt aan bod in het hier aangeboden archief. Voorts beschikken we over een voor Podium bestemde tekening van Jan Jordens. Dat dit fraaie vignet nooit geplaatst is, concludeerden we na bestudering van diverse nummers van het tijdschrift zelf. Eveneens te koop.


podium1. PODIUM Klein archief met betrekking tot het tijdschrift Podium. Originele correspondentie, notities en grafiek. Handgeschreven en getypte brieven van o.a. Gerrit Borgers (18), Kees Lekkerkerker (18 (inclusief doorslagen)), W.H. Nagel (3), Th.E. Niemeijer (1), Hans Rooduyn (2), Helmut Salden (1) en uitgevers van De Bezige Bij, De Driehoek en Querido (15 in totaal); redactionele notities over advertenties en geldkwesties; originele kunst van o.a. J.J. Beljon (linosnede), Wim Brusse (zwart-witfoto van G.J. de Jongh-monument), Ger Langeweg (tekening), Oey Tjeng Sit (tekening) en Paul Rodenko (tekening). 1948-1949.
verkocht
* Leuk en interessant archief van het invloedrijke naoorlogse literaire maandblad Podium, dat een turbulente tijd beleefde met uitgeverswisselingen en (potentiële) samenwerkingen met andere tijdschriften. Borgers aan Lekkerkerker, 9 december 1948: ‘Fusie Criterium-Libertinage: prachtig man. Libertinage wilde toch niet aan Podium en is hierdoor nauwelijks versterkt. Van der Veen, Hermans (onder curatele) en enkele anderen zullen nu voor Podium worden “geworven”.’
De (soms zeer uitvoerige) brieven en papieren van redacteuren en uitgevers behelzen vooral het bekende Vestdijknummer en hier en daar hilarische plannen om advertenties te winnen: ‘Lux Toilet Zeep gaat vergezeld van portretten van Henriëtte van Eyck, Hella Haasse, enz., die erbij schrijven hoe ze toch aan die mooie teint komen’.
Ook andere zaken worden behandeld: erotische poëzie van Mies Bouhuys, typografie, persoonlijke aangelegenheden, het Kinseyrapport. Borgers aan Lekkerkerker, 30 november 1948: ‘Over het stelling nemen van de Podium-redactie tegen de vervolging van homosexuelen: in gemoede, is dit een litterair probleem?’
Niemeijer aan Nagel, 19 december 1948: ‘Wat nu de advertentie in Podium aangaat moet ik U zeggen dat wij bereid zijn te adverteren voor tabak, echter niet vóórdat het embargo op tabakspubliciteit is opgeheven’.
Borgers aan Varangot, 16 april 1949: ‘[…] ofschoon de medewerking van Bordewijk aan Podium niet door gaat: hij publiceert liever alleen in De Gids waar hij redacteur van is’.

jordens2. JORDENS, J.G. Originele inkttekening. 8,1 x 10,2 cm. Gesigneerd en gedateerd linksboven ‘JOR 49’. Met dun strookje papier aan kartonnetje bevestigd.
verkocht
* Voor de vijfde jaargang van het tijdschrift Podium maakte Jan Gerrit Jordens (1916-1962) enkele vignetten, die ter opluistering van teksten en ter opvulling van pagina’s gebruikt konden worden. Deze tekening in Oost-Indische inkt van een gestileerd huisje en boompje is nooit geplaatst.

2699993. PODIUM Assen, Van Gorcum [later: Contact, De Driehoek, De Bezige Bij, Stichting Podium], 1945-1969. Complete jaargangen, alleen jrg. 1, jrg. 3: afl. 6, 2 p. in jrg. 6: afl. 4, jrg. 13: afl. 1-3 en jrg. 20: afl. 5-6 ontbreken. Diverse formaten. Geniet/ ingenaaid. Geïllustreerd met tekeningen en foto’s.
verkocht
* Weliswaar niet complete, maar toch bijzondere set van het belangrijke na-oorlogse tijdschrift, inclusief twee schaarse Tijd en Mens-nummers, het Avondblad en het Vestdijknummer. Met bijdragen van – onder vele anderen – Armando, Bernlef, Buddingh’, Campert, Claus, Gils, Hanlo, Hermans, Kouwenaar, Lucebert, Mulisch, Schierbeek, Vestdijk, Vinkenoog, Vroman en Wolkers. Foto’s van o.a. W.F. Hermans en Johan van der Keuken. Vignetten van o.a. Campert, Elburg, Lucebert. Fraaie vormgeving.
N.B. 20 % korting (en een kop thee/ koffie) bij afhalen.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 3 maart 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.725 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: