antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 708: XL – XXL (2)

Dit is de tweede nieuwsbrief met uitgaven op groot formaat: fraai geïllustreerde edities van De Coninck en Claus, een geestige geschiedenis van Nederland, scheursels van Sandberg en het mooiste kunstenaarsboek dat we momenteel in huis hebben. Het grootste boek hebben we voor het laatst bewaard.


2597331. ACHTERBERG, Gerrit Gerrit Achterberg foto-grafisch. [Brugge], Orion/ Kunstgroep Kalliarte, [1979]. 48 x 33 cm. Zes bladen in map. Gedrukt door Die Keure in Brugge. Als nieuw.
verkocht
* Map met zes rijmprenten: gedichten van Achterberg met fotografische interpretaties van Jan Mergaert, Robert Creytens, Guido Dobbelaere, Roger Lefief, Marie-Claire Dhondt en Roger Vandewalle.

2518702. BAUDELAIRE, Charles Douze poèmes. Les fleurs du mal. Den Haag, D.A. Daamen, 1939 [= 1943]. 35 x 25 cm. Ingenaaid. (36) p. Lettrines en illustraties van C.A.B. Bantzinger. Gedrukt op Hollandsch in een oplage van 500 genummerde exemplaren. 1e druk. Bovenrand wat gekreukt, enkel roestvekje, maar verder een fris, keurig exemplaar.
verkocht
* Luxueuze uitgave in groot formaat, clandestien gedrukt tijdens de nazi-bezetting, en (voornamelijk) met lieflijke vrouwen geïllustreerd door Bantzinger. De Jong 71. Simoni B11.

3. BOUTENS, P.C. Middelburg’s overgang in 1574. Reizangen van P.C. Boutens. Prenten van Frits Lensvelt. Middelburg, Den Boer, 1925. Linnen. 40,6 x 35,6 cm. De tekst werd afgedrukt in facsimile van de door Frits Lensvelt gekalligrafeerde tekst. Gedrukt in een oplage van 950 genummerde exemplaren. [2e druk, 1e druk in deze luxe vorm]. Linnen vuil. Exlibris.
€ 150
* Eén van de 50 genummerde luxe-exemplaren op beter papier, gesigneerd door Boutens en Lensvelt onder het colofon.
Los bijgevoegd: Namen der medewerkers aan het gebarenspel. Vouwblad. 35,2 x 26,8 cm. Fraaie uitgave in reusachtig vierkant formaat. Rijkse 2.85.

2652144. CAMPBELL, Ken Execution. [Londen], eigen beheer, 1990. 37,5 x 31,2 cm. Halfleer met opgezette platten in handbeschilderd foedraal (Binderij Phoenix). 35 bladen, geheel bedrukt in zwart en kleuren in 40 genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Reusachtig en diep indrukwekkend kunstenaarsboek, geïnspireerd door het bekende typografie-schema van Jan Tschichold voor de ideale plaats van een tekst op een pagina. Met heftige teksten/ gedichten en al even heftige, vrij abstracte beelden en duistere kleuren. Dit exemplaar is niet genummerd of gesigneerd door de kunstenaar, maar wel gebonden in een bijzondere band door David Simaleavich.

2671355. CLAUS, Hugo Beelden. (Antwerpen/ Haarlem, Mercatorfonds/ Becht, 1988). 41,3 x 32,0 cm. Karton met stofomslag en aparte suite in plexiglas cassette. 256 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
€ 2400
* Eén van de 31 luxe-exemplaren met een originele tekening in gemengde techniek van Claus als stofomslag en een suite van 31 ‘sanguines’: 31 reproducties van tekeningen plus één van die tekeningen (in krijt en aquarel) als origineel, genummerd en gesigneerd.
Majestueus verrijkte bibliofiele uitgave. BHC 176.B.
Bijgevoegd: SOLLERS, Philippe, & Alain Kirili Rodin. Dessins érotiques. [Parijs], Gallimard, (1987). Linnen met stofomslag in kartonnen foedraal. 112 p. 1e druk.
* Uit de bibliotheek van Hugo Claus, die voor zijn suite voor de luxe Beelden zichtbaar inspiratie vond bij de in dit boek afgebeelde aquarellen.

6. CLAUS, Hugo Beelden. (Antwerpen/ Haarlem, Mercatorfonds/ Becht, 1988). 41 x 31 cm. Linnen in foedraal. 256 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
verkocht
* Met bijdragen van o.a. Gaëtan Picon, Jan Walravens, André Goeminne, Philippe d’Arschot en Cees Nooteboom. Freddy de Vree koos de in het boek afgebeelde tekeningen, Marnix Vincent selecteerde de gedichten van Claus. Achterin staat een opmerkelijke register van ‘poëtische trefwoorden’. BHC 176.A.

7. CLAUS, Hugo Imagier. (Vertaald door Marnix Vincent). (Antwerpen/ Parijs, Fonds Mercator/ Albin Michel, 1988). 41 x 31 cm. Linnen in foedraal. 256 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
€ 90
* Met bijdragen van o.a. Gaëtan Picon, Jan Walravens, André Goeminne, Philippe d’Arschot en Cees Nooteboom. Freddy de Vree koos de in het boek afgebeelde tekeningen, Marnix Vincent selecteerde en vertaalde de gedichten van Claus. Achterin staat een opmerkelijke register van ‘mots-clés poétiques’. Zie BHC 176.A.

8. CLAUS, Hugo Impromptu. (Met acht originele, gesigneerde kleurenetsen door Reinhoud. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1997. Losse vouwbladen in linnen overslagdoos (38,0 x 27,4 cm; Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt door Rob Cox op 300 grams Hahnemühle in grijs en okergeel in een oplage van 50 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 1500
* Frivole gedichten van Claus, geschreven ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de uitgever, met acht voor het merendeel vrolijke dames, geëtst door Reinhoud. Majestueus! AMO 130.

9. CONINCK, Herman de, en REINHOUD Meisjes. (Met zes originele, gesigneerde kleurenetsen door Reinhoud). [Amstelveen], AMO, 1994. Leporello in linnen overslagdoos (39,8 x 26,1 cm, uitgelegd meet de leporello maar liefst vier meter; Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt door Rob Cox op Hahnemühle in rood en zwart in een oplage van 31 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 1400
* Vijf gedichten van Herman de Coninck met zes etsen door de Vlaamse kunstenaar Reinhoud D’Haese. Een zeer geslaagde samenwerking: de fantastische, fantasierijke etsen van Reinhoud (maar ook een paar lieflijke, dat mag wel bij een bundel die Meisjes heet) bij de onvoorspelbare poëzie van De Coninck. AMO 119.

26994110. DEVOS, Danny, en Anne-Mie VAN KERCKHOVE Een bloem van smarten was haar mond… Antwerpen, Kollektief De Wrikker, 1991. 32 x 32 cm. Geniet. Upside down-uitgave. (36) p. Rijk geïllustreerd. Gedrukt in 300 genummerde exemplaren. 1e druk. In uitstekende conditie.
verkocht
* Onconventionele, indrukwekkende uitgave door true crime geïnspireerd.

25963311. FEITH, Jan (als:) Chris KRAS Kzn. De geschiedenis der vaderlands naar officieele en particuliere bronnen in zwartjes geteekend. Rotterdam, Nederlandsche Kiosken-Maatschappij, [1901]. 33 x 26 cm. Cahiersteek. 48 p. 1e druk. Kwetsbaar omslag met wat slijtage op de rug. Hier en daar roestig.
€ 35
* Humoristische geschiedenis van Nederland in 22 bladen propvol silhouetten van de jonge schrijver en tekenaar Jan Feith. Een stripverhaal uit de prehistorie! Mooi in rood en zwart gedrukt.

12. (GROOT, Jan H. de) Gebed voor ons nieuwe leger. Zonder plaats, uitgever of jaar (1944 of 1945). 33 x 25 cm. Vouwblad in omslag. 4 p. Gedrukt in blauw, de titelpagina met getekende notenbalken, bekroond door leeuwen. Gedrukt in 525 genummerde exemplaren. 1e druk. Wat gekreukt.
€ 65
* Dit is een van 50 op de pers Arabisch genummerde exemplaren (er waren ook 25 Romeins genummerde). Grote, zeer kwetsbare uitgave van een heftig anti-Duits gedicht (‘En roei de laarzen uit/ met hun verdoemde hakken/ en ’t liederlijk geluid/ van dat serviele klakken’). De Jong 285.

13. SANDBERG, Willem Gescheurd door Sandberg. Amsterdam/ Amersfoort, SUD/ Gemeente Amersfoort, 1982. 40 x 28 cm. Map met 20 losse bladen. Gedrukt in 350 ongenummerde exemplaren. 2e druk. Zeer gaaf.
verkocht
* Uitgave op groot formaat van Sandbergs scheursels voor de tentoonstelling in de Zonnehof te Amersfoort. Redactie Paul Coumans, voorwoord Jan Bons onder de titel ‘het montere minimum’, vormgeving Adri Colpaart. De eerste druk bestond uit 500 genummerde exemplaren.

265571EGr14. (SCHLESINGER, Stefan) Drukwerk dat door volmaakte verzorging van foto’s, cliché’s, papier en druk imponeert. Amsterdam, G.H. Bührmann’s Papiergroothandel, [1937?]. 40 x 29 cm. Ingenaaid met sierkoord. 48 p. Foto’s van Nico Zomer. Eenzijdig gedrukt op verschillende soorten glanzend kunstdrukpapier. Deels in kleuren. 1e druk. Wat slijtsporen, kreukjes en vlekjes.
€ 65
* Reclame-uitgave op reusachtig formaat, met de evenwichtige, lichte typografie van Stefan Schlesinger op de voorzijde en de grafisch volmaakte foto’s van Nico Zomer, voor Bührmann’s papier en de Internationale Clichéfabrieken Pax-Holland te Amsterdam. Het omslag bestaat uit een heel vel machinegeschept Saxonet-papier, dubbelgevouwen en met een fors oranje koord genaaid. Van Dam-Van Praag noemen op p. 123 bovenaan een referentie naar deze uitgave, maar hebben hem kennelijk niet gezien. Zeer zeldzaam, door zijn ongewone formaat kwetsbaar.

15. SCHRÖDER, Sierk Facetten. (Den Haag, eigen beheer, 1980). 40 x 31 cm. Kartonnen map met 26 bladen waarop 25 reproducties in kleur (incl. titelblad). 1e druk. Heel lichte gebruikssporen.
€ 30
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de schilder en tekenaar Sierk Schröder (1903-2002): ‘van Sierk/ 26/3 ’84’, en inliggende originele ets (24,5 x 32 cm) waarop een ruiter in het bos te zien is, wellicht ook van Schröder, maar ongesigneerd.

25865916. SNIJDERS, A.L., en Willem SNITKER Danslessen voor gevorderden. (Met vier originele, gemonogrammeerde linogravures van Willem Snitker). (Heemstede, Bleeker Editie, 2011). 33,5 x 26,2 cm. Ingenaaid met stofomslag. (8) p. Gedrukt naar typografie van Michaël Snitker in een oplage van 150 door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Groot formaat uitgave, met een ZKV van Snijders in facsimile van het handschrift in zeefdruk op voor- en achterzijde én de flappen van het stofomslag. Het binnenwerk bestaat uit vier originele, gesigneerde kleurenlino’s van Willem Snitker. De prenten werden gedrukt op 250 grams Velin d’Arches, de tekst op 125 grams Hahnemühle.

“Double Elephant Folio”

17. KUYK, Harry van Groot Abecedarium. (Met een inleiding door Prof. G.W. Ovink). Bemmel/ Nijmegen, Harry van Kuyk, 1973. Drie linnen overslagdozen in een houten kast (Boekbinderij van der Heijden; 71 x 54 x 10,5 cm), met ingelegd een bronzen plaquette van Oscar Goedhart. Het geheel bestaat uit 26 reliëfdukken en vijf zeefdrukken, alle genummerd en gesigneerd door de kunstenaar, aangevuld met een titelpagina, zes tekstbladen (‘Van voren af aan’, een inleiding tot het Groot Abecedarium door Prof. G.W. Ovink) en een colofonblad. Gedrukt in een oplage van 60 genummerde exemplaren.
€ 2850
* Enorm project van grafisch kunstenaar Harry van Kuyk, waaraan drie jaar gewerkt is. Dit Abecedarium bestaat uit de 26 letters van het alfabet, artistiek vertaald naar reliëfdrukken op zeer zwaar papier, door de kunstenaar in eigen atelier afgedrukt op zijn naar Aldus Manutius vernoemde reliëfpers. De prenten zijn zonder inkt gedrukt en gedijen in een spel van licht en schaduw. In de map met de inleiding door Ovink bevinden zich vijf zeefdrukken, pendanten van vijf verschillende letters uit de reliëfmappen.
Paul van Capelleveen schrijft op de site van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek over hem: ‘Kunstenaar en drukker Harry van Kuyk (1929-2008) kreeg vanaf de jaren zeventig – ook internationaal – aandacht voor zijn speciale reliëfdrukken. Om die te kunnen drukken liet hij een zware pers bouwen die het mogelijk maakte om reliëfs van enkele centimeters in een prent te krijgen, zowel positief als negatief, dus in de hoogte én in de diepte, vaak in één prent gecombineerd. De uitgaven van Van Kuyk bevinden zich op het snijvlak van kunstenaarsboek, private press-uitgave en grafiekmap. In bibliotheken is zijn werk nauwelijks vertegenwoordigd, in musea des te meer’.
Gratis bezorging in Nederland.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 maart 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.121 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: