antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 716: Het uitzicht van de duif

In De man met de drietand. Leven en werken van Jan G. Elburg van Jan van der Vegt staat het allemaal nog eens beschreven: hoe Vijftiger Jan G. Elburg en Cobra-kunstenaar Constant er in 1952 toe kwamen om samen een boek te maken. Negen kleurenhoutsneden van Constant bij poëzie van Elburg. Deze korte nieuwsbrief bevat een mooi exemplaar van het intussen zeldzame kunstenaarsboek, twee losse houtsneden en het affiche dat op Het uitzicht van de duif preludeert.


1. CONSTANT en Jan ELBURG Het uitzicht van de duif. (Amsterdam, Galerie Le Canard, 1952). 34,5 x 27,2 cm. Negen genummerde vouwbladen in omslag. Met negen originele kleurenhoutsneden door Constant. Gedrukt bij G.A. Verweij te Schiedam in een oplage van 129 door Constant genummerde en door Constant en Elburg gesigneerde exemplaren. 1e druk. Map ietwat gesleten.
Verkocht
* Jan G. Elburg schreef in februari 1951 dit verhalend gedicht en Constant Nieuwenhuys maakte er in de zomer van 1952 negen krachtige, dramatische houtsneden bij. Tekst en beeld ontstonden los van elkaar, schrijft Elburg-biograaf Jan van der Vegt, ‘al is de samenhang in veel gevallen verrassend’.
Dit is het eerste door Constant geïllustreerde boek.
Slagter 28.

2. CONSTANT en Jan ELBURG Het uitzicht van de duif. (Enkel vouwblad met originele houtsnede door Constant). [Amsterdam, Galerie Le Canard, 1952]. 34,5 x 27,2 cm. Eén vouwblad, genummerd ‘4’. [Met een originele kleurenhoutsnede door Constant. Gedrukt bij G.A. Verweij te Schiedam in een oplage van 129 exemplaren].
€ 175
* Geschikt om in te lijsten.
Cf. Slagter 28.

3. CONSTANT en Jan ELBURG Het uitzicht van de duif. (Enkel vouwblad met originele houtsnede door Constant). [Amsterdam, Galerie Le Canard, 1952]. 34,5 x 27,2 cm. Eén vouwblad, genummerd ‘5’. [Met een originele kleurenhoutsnede door Constant. Gedrukt bij G.A. Verweij te Schiedam in een oplage van 129 exemplaren].
€ 175
* Geschikt om in te lijsten.
Cf. Slagter 28.

4. (CONSTANT) de galerie le canard exposeert van 26 jan. tot 20 febr. werk van constant. opening op zaterdag 26 jan. om 16 uur door gerrit kouwenaar. (Amsterdam, Le Canard), [1952]. 32,0 x 24,5 cm. Eenzijdig in rood en zwart bedrukt affiche. Originele linosnede. [Gedrukt door G.A. Verweij te Schiedam. Ontwerp Hans Rooduyn]. Miniem scheurtje in de onderrand.
Verkocht
* Zeldzaam aanplakbiljet voor een eenmanstentoonstelling van Constant op Spuistraat 265. Met een illustratie, die verwijst naar Constants schilderij Gewonde duif (1951) en eveneens de sfeer van de houtsneden voor Het uitzicht van de duif (1952) ademt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 7 april 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.720 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: