antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 722: Halcyon

Vandaag staat het tijdschrift Halcyon van A.A.M. Stols centraal. Typografen als J. van Krimpen, S.H. de Roos en Stefan Schlesinger werkten eraan mee. Tegenwoordig worden de namen van Halcyon-medewerkers verdrongen door de populariteit van één man: M.C. Escher. De vier originele houtgravures van Escher in aflevering 3-4 zijn zeker de moeite waard, maar er is veel meer te beleven aan dit ambitieuze en schitterend vormgegeven tijdschrift.

De verschillende afleveringen van Halcyon handelen over boekillustratie, exlibris, de kunst van de initiaal en allerlei typografische vernieuwingen. J. Barcham Green, Menno ter Braak, S. Carmiggelt (alhier een pseudoniem van Max Nord!), H. van Krimpen, J. van Krimpen, Hans Orlowsky, A. Roland Holst, S. H. de Roos en Stols zelf leverden bijdragen. John Buckland Wright, Aart van Dobbenburgh, J. Franken Pzn., Dirk Harting, Arend Hendriks, Hubert Levigne, W.J. Rozendaal, Pam G. Rueter en Piet Worm zijn vertegenwoordigd met originele grafiek (ets, houtsnede, litho). Lettergekken halen hun hart op aan de Baskerville, Bembo, Egmont, Garamont, Grotius, Janson, Libra, Lutetia, Memphis, Nobel, Romanée, Romulus en de Perpetua.

Fenomenaal drukwerk, kortom. Complete sets van Halcyon worden maar zelden te koop aangeboden. Losse afleveringen zijn ook leverbaar.

Omslagen van en pagina’s uit verschillende afleveringen

1. Halcyon. Driemaandelijksch Tijdschrift voor Boek- Druk- en Prentkunst. (Complete). [Maastricht], A.A.M. Stols, 1940-1942. Nos. 1-12. Complete with all contributions and additions (with some extras). 34 x 27 cm. Bookplates of Mr. Dick Zijlstra (= the Dutch poet Eric van der Steen). Portfolios a bit worn and strengthened with paper, but a fine set.
€ 4500
* Halcyon is generally considered “the most beautiful typographic magazine ever made in the Netherlands”, which is absolutely true. Publisher Stols used numerous fine quality (hand-made) papers in various formats from several first-class printers. Texts are set in noble fonts as Baskerville, Bembo, Egmont, Garamont, Grotius, Janson, Libra, Lutetia, Memphis, Nobel, Romanée, Romulus and Perpetua, and printed in various colors.
There are contributions about upcoming artists and renowned typographers, about book illustration, ex libris, initials and typography by a.o. J. Barcham Green, Menno ter Braak, S. Carmiggelt [= Max Nord], H. van Krimpen, J. van Krimpen, Hans Orlowsky, A. Roland Holst, S. H. de Roos, A.A.M. Stols and original prints by a.o. John Buckland Wright, Aart van Dobbenburgh, J. Franken Pzn., Dirk Harting, Arend Hendriks, Hubert Levigne, W.J. Rozendaal, Pam G. Rueter and Piet Worm.

M.C. Escher, ‘Scarabeeën’

This set contains the contribution by G.H. ‘s-Gravesande about M.C. Escher, illustrated with four original wood engravings by Escher, dated and monogrammed by the artist in the blocks. Also added are some extras, not accounted for in the indexes, including two small booklets in the series Typophile.
Complete sets of this quarterly magazine are rarely offered.

2. Halcyon. Driemaandelijksch Tijdschrift voor Boek- Druk- en Prentkunst. No. 1 (Spring 1940). [Maastricht], A.A.M. Stols, 1940. Complete with all contributions and additions. 34 x 27 cm. Portfolio a bit stained and worn, but a very good copy.
sold
* Contributions by a.o. J. Barcham Green, Wolfgang Cordan, Jan van Nijlen, S. H. de Roos, A.A.M. Stols and original prints by a.o. John Buckland Wright, Nico Bulder, Hubert Levigne and M. Witteveen.
Added: two newspaper clippings, one dated May 8, 1940 about this issue, one about a later issue of Halcyon (1942).

3. Halcyon. Driemaandelijksch Tijdschrift voor Boek- Druk- en Prentkunst. No. 2 (Summer 1940). [Maastricht], A.A.M. Stols, 1940. 34 x 27 cm. Portfolio worn and partly loose. Bookplate A.S.A. Struik.
€ 30
* Contributions by a.o. G.H. ‘s-Gravesande, Ed. Hoornik, A. Roland Holst, and original prints by a.o. W.J. Rozendaal and Pam G. Rueter.
Lacking: the contribution by Lucien Jaïs and one of the two designs for children’s books by Piet Worm.

4. Halcyon. Driemaandelijksch Tijdschrift voor Boek- Druk- en Prentkunst. No. 3-4 (Autumn-Winter 1940). [Maastricht], A.A.M. Stols, 1940. 34 x 27 cm. Portfolio incomplete. Bookplate A.S.A. Struik.
€ 40
* Contributions by a.o. Jos de Gruyter, S.H. de Roos, A.A.M. Stols and original prints by a.o. Aart van Dobbenburgh, J. Franken Pzn., Thijs Mauve, Hans Orlowsky and Pam G. Rueter.
Lacking: the contribution by G.H. ‘s-Gravesande about M.C. Escher.

5. Halcyon. Driemaandelijksch Tijdschrift voor Boek- Druk- en Prentkunst. No. 11-12 (Autumn-Winter 1942). [Maastricht], A.A.M. Stols, 1942. 34 x 27 cm. Complete with all contributions and additions. Portfolio very slightly worn. Bookplate A.S.A. Struik.
€ 60
* Contributions by a.o. S. Carmiggelt [= Max Nord], H. van Krimpen and A.A.M. Stols, and original prints by Jeanne Bieruma Oosting.

6. Halcyon. Driemaandelijksch Tijdschrift voor Boek- Druk- en Prentkunst. No. 11-12 (Autumn-Winter 1942). [Maastricht], A.A.M. Stols, 1942. 34 x 27 cm. Portfolio very slightly worn.
€ 30
* Contributions by a.o. S. Carmiggelt [= Max Nord], H. van Krimpen and A.A.M. Stols.
Lacking: one of the two booklets with text by Bodoni and the contribution by M.F. Hennus about Jeanne Bieruma Oosting.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 26 mei 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.124 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: