antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 741: Drijfjacht

In deze nieuwsbrief vindt u ruim dertig bibliofiele uitgaven, het merendeel onlangs door ons ingekocht. Het zijn kleine boekjes en serieuze boekwerken van uitgeverijen en private presses als de Statenhofpers, Hugin & Munin, de Zondagsdrukkers en In de Bonnefant. Teksten, hier veelal voor het eerst in druk, zijn van Nooteboom, Vasalis, Brouwers, Faverey, Jellema en anderen.


1. ACHTERBERG, Gerrit Anti-materie. Antimaterie. Anti-matter. (Met 5 paginagrote tekeningen van Marcel van Eeden). Den Haag, Statenhofpers/ Bureau Claxon, 2013. Oblong. Ingenaaid met omslag van Zaans Bord (Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Romanee en gedrukt op Magnani Biblos in een oplage van 120 door de kunstenaar genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 125
* Het laatste gedicht van Achterberg, met een Engelse vertaling door Alisdair MacDonald en een Duitse vertaling door Ard Posthuma. En natuurlijk met vijf prachtige tekeningen van Marcel van Eeden!

2. BALKT, H.H. ter Op de Rotonden. Banholt, (In de Bonnefant), 1996. Ingenaaid met omslag. (4), 62 p. Met de hand gezet uit de Bembo corps 13 en gedrukt in blauw en zwart op Arches Expression in een oplage van 100 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Dit is een van 85 Arabisch genummerde. Gesigneerd exemplaar.

3. BIESHEUVEL, J.M.A. Als: D. BLIJN Tussen mensen tussen dieren. Leiden, (Ter Lugt Pers [= Jan Just Witkam]), 1983. Leporello, ingenaaid in omslag. Met de hand gedrukt in een oplage van slechts 44 exemplaren. 1e druk.
€ 200
* Vier verzen van Biesheuvel. Gezocht boekje.

4. BRIL, Martin Traag in cirkels. (Den Haag, Statenhofpers), [2009]. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in een oplage van slechts 30 gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht

5. BROCKWAY, James Twee Gedichten. (Vertaald door Jelle L.S. Pijpers). Wassenaar, De Pij Pers, 1995. Ingenaaid. (4) p. Uitgegeven in een oplage van 36 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 22
* Exemplaar met op de binnenzijde van het omslag geschreven en gesigneerde opdracht van de auteur: ‘for Bert/ on a cheerful/ Sunday in July/ James/ 9.7.95’. Bovendien schreef de vertaler op pagina (3): ‘voor Bert!/ (sign.)/ = Jelle’. Gedrukt ter gelegenheid van een bijeenkomst van Het Aangeraakte Boek.

6. BROUWERS, Jeroen De Verliefden. (Met een genummerde en gesigneerde ets van Rob Cox). [Amsterdam], De Veerpers, 1998. Ingenaaid met omslag. 14 p. Gezet uit de Bembo en gedrukt in rood en zwart op 150 grams Hahnemühle in een oplage van 120 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 120

7. BROUWERS, Jeroen De zondvloed. (Uitgegumde fragmenten). (Met een gesigneerde zeefdruk en vignetten van Joost Veerkamp). Zonder plaats, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, 1997. Linnen. (24) p. Gezet uit de Dante en gedrukt op Zerkall in een oplage van 220 door auteur en illustrator gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Bovendien werd dit exemplaar door Brouwers (die zijn handtekening onder het colofon verticaal plaatste) gedateerd ‘Zutendaal, 18.iv.1997’.

8. CAMPERT, Remco & YSBRANT Meisjes van plezier. (Met vier originele litho’s van Ysbrant •17•). (Antwerpen), Demian, 2011. 26,0 x 26,0 cm. Buckram met blinddruk (Binderij Van Waarden). (10) bladen. Gedrukt op Magnani Revere Polar White-papier in een oplage van 90 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 500
* Dit is nummer 3 van de eerste 30 exemplaren, die als extra bijlage een originele, gesigneerde litho van Remco Campert bevatten (een zelfportret?).

9. CAMPERT, Remco, & Hannes POSTMA Zeven vrijheden. (Met vier originele kleuretsen à la poupée van Hannes Postma). (Amsterdam, Printshop), 1984. 40,2 x 20,1 cm. Linnen. (16) p. Gezet en gedrukt door Peco (tekst) en Piet Clement (etsen) op Hahnemühle in een oplage van 105 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. Met opake beschermbladen. 1e druk. Band met enkele kleine vlekjes.
€ 200
* Eén van de 100 Arabisch genummerde en door Campert en Postma gesigneerde exemplaren. De kleurrijke etsen zijn over hele of dubbele pagina’s gedrukt. Zelden in de handel.

10. CARMIGGELT, S. Duiven melken. Amsterdam, De Zondagsdrukkers, 1955. Ingenaaid in omslag. 20 p. Gezet door J.J. Bakker en gedrukt door Johannes Jesse in een oplage van 40 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 400

11. CLAUS, Hugo Een schilder: Roger Raveel. (Met een Nawoord door Roger Raveel. Met een uitvoerig Nadien en een Aantekening door Gert Jan Hemmink. Met een originele, gesigneerde ets door Hugo Claus). Amstelveen, (AMO), 1993. 36,0 x 25,0 cm. Halflinnen in papieren foedraal (Binderij Phoenix). (26) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hein Elferink op Zerkall-Bütten in een oplage van 40 op de pers genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 450
* Eén van de 25 Arabisch genummerde exemplaren. De tekst van Claus over Raveel is afkomstig uit het archief van Johan Polak, zoals uitvoerig wordt beschreven door Gert Jan Hemmink in diens mooie en ontroerende Nadien. AMO 115.

12. CONINCK, Herman de, & REINHOUD Meisjes. (Met zes originele, gesigneerde kleurenetsen door Reinhoud). [Amstelveen], AMO, 1994. Leporello in linnen overslagdoos (39,8 x 26,1 cm, uitgelegd meet de leporello maar liefst vier meter; Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt door Rob Cox op Hahnemühle in rood en zwart in een oplage van 31 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 1400
* Vijf gedichten van Herman de Coninck met zes etsen door de Vlaamse kunstenaar Reinhoud D’Haese. Een zeer geslaagde samenwerking: de fantastische, fantasierijke etsen van Reinhoud (maar ook een paar lieflijke, dat mag wel bij een bundel die Meisjes heet) bij de onvoorspelbare poëzie van De Coninck. AMO 119.

13. DONNE, John To Expresse this Eternity. A Handful of Passages from the Sermons. Banholt, Bonnefant Press, 1994. 17 x 11 cm. Heelmarokijn. In hoesje met gouden drukkersmerk. (4), 24 p. Met de hand gezet uit de Diotima en de Romanée en gedrukt op Zerkall in 48 genummerde exemplaren (en 8 op Barcham Green).
€ 350
* Dit is een van slechts 8 exemplaren op Barcham Green-papier in zijn kostelijke donkerrode luxe band (Binderij Phoenix).

14. DONNE, John To Expresse this Eternity. A Handful of Passages from the Sermons. Banholt, Bonnefant Press, 1994. 17 x 11 cm. Ingenaaid met onbedrukt omslag van vezelig Japans papier. (4), 24 p. Met de hand gezet uit de Diotima en de Romanée en gedrukt op Zerkall in 48 genummerde exemplaren.
€ 40
* Verfijnd bibliofiel werkje waarin de rode letters van de titel bekoorlijk door het felgele Japanse omslagpapier heen schijnen.

15. FAVEREY, Hans Doorboord. Amsterdam, (J. Meijer), 1985. Linnen met stofomslag. (4), 28 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 50 exemplaren. 1e druk.
€ 180

16. FAVEREY, Hans Lichtval. Amsterdam, (J. Meijer), 1978. Linnen met stofomslag. (4), 20 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt in bruin en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 180
* In druk opgedragen aan Remco Campert. Zeer subtiele, prachtige typografie.

17. FENS, Kees Het oudste kind. (Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1987. Ingenaaid met omslag. (4), 16 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 35 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de 28 Arabisch genummerde, op Bütten Chicago gedrukte exemplaren. Mooie tekst over Danny Kaye. Het slot: ‘Kaye leefde als een enkelvoudige, op zijn eentje bijna, als volwassene. Hij bleef door een achterdeur het bestaan binnenkomen. Ik heb hem benijd. Zoals ik jaloers ben op kinderen.’ AMO 44.

18. HEIJDEN, A.F.Th. van der Uitverkoren. Verhandelingen over het pantonionisme. (Den Haag), Statenhofpers, 2012. Verzilverd linnen (Boekbinderij van Waarden; het bandstempel werd speciaal voor deze uitgave ontworpen door Peter Muller). 176 p. Gezet uit de Lexicon 2 van Bram de Does en gedrukt door Jan de Jong op 145 grams Zerkall Bütten Elfenbein in een oplage van 176 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor [X.],/ Met dank voor je/ scherpe corrigeerwerk,/ Amsterdam,/ 8.IX.’12/ Adri van der Heijden’.
Bijgevoegd: Prospectus voor deze uitgave. Vouwblad, bevat een tekst van Van der Heijden.

19. JELLEMA, C.O. Drijfjacht. (Met twee houtgravures en een los bijgevoegde, gesigneerde afdruk van het frontispice van Peter Lazarov.) Den Haag, (Statenhofpers), 2003. 32 x 22 cm. Ingenaaid met omslag van Japans papier met gouden herfstbladmotief. (8) p. Met de hand gezet uit de Perpetua en gedrukt in een oplage van 80 genummerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de 25 door de auteur gesigneerde luxe-exemplaren met een extra afdruk van het frontispice, een fantastische, gesigneerde houtgravure op Keizerlijk Japans van een haas op groot formaat. Zowel auteur als kunstenaar lieten hun signatuur voorafgaan door een opdrachtje: ‘voor Jan Bouman’. C.O. Jellema overleed slechts een maand na het verschijnen van deze prachtige uitgave.
Bijgevoegd: Kleurenfoto waarop Jellema de luxe-exemplaren signeert.

20. JELLEMA, C.O. Drijfjacht. (Met twee houtgravures en een los bijgevoegde, gesigneerde afdruk van het frontispice van Peter Lazarov.) Den Haag, (Statenhofpers), 2003. 32 x 22 cm. Ingenaaid met omslag van Japans papier met gouden herfstbladmotief. (8) p. Met de hand gezet uit de Perpetua en gedrukt in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi en gaaf.
verkocht

21. (KOUWENAAR, Gerrit) Gerrit Kouwenaar LX. (Amstelveen), [Zondagsdrukker], (1983). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in een zeer beperkte oplage.
€ 120
* Franstalig menu ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Gerrit Kouwenaar op 9 augustus 1983, gevierd op 29 oktober 1983 in Château Neercanne bij Maastricht. Met enkele citaten uit het werk van Kouwenaar.

22. MANGAN, James Clarence The dying enthusiast to his friend. A poem. De opgetogen sterveling tot zijn vriend. Translation into Dutch by Paul van den Hoven. (Gevolgd door Shane MacGowan, The Snake with eyes of garnet. A tribute by The Last Rover). [Utrecht], Hugin & Munin, 2000. Verguld halfleer in foedraal (Binderij Phoenix). (20) p. Met de hand gezet uit de Gravure II en gedrukt door Jan Bouman in Venetiaans rood en zwart in een oplage van 66 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Eén van de 12 luxe-exemplaren, gedrukt op ‘very old blue laid paper’ en fraai gebonden in halfleer met lederen hoekjes en het verguld drukkersmerk van Hugin & Munin door Peter Lazarov op het voorplat. 45 exemplaren van deze uitgave waren bestemd voor de feestdoos Zoo’n Uitvreter toch, ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Kees Thomassen. H&W 15.

23. NOORDSTAR, J.C. [= A.J.P. TAMMES] ’t Eerdiploom en andere gedichten. Amstelveen, de Zondagsdrukkers, 1983. 28,3 x 21,5 cm. Ingenaaid. 16 p. Met de hand gezet uit de Janson en gedrukt op Hahnemühle door Reinold Kuipers in een oplage van 50 exemplaren. 1e druk.
€ 195

24. NOOTEBOOM, Cees Licht overal. (Met tweemaal vier etsen van Hugo Claus). Gent/ Antwerpen, Ergo Pers/ De Slegte, (2007). Ingenaaid met stofomslag. In kartonnen foedraal. 36,5 x 25,8 cm. Met de hand gezet uit de Stempel Trump Mediaeval en gedrukt op Hahnemühle 230 grams in een oplage van 64 genummerde en door Claus en Nooteboom gesigneerde exemplaren (dit is nummer 3). 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de dichter op het tweede schutblad: ‘voor Gert Jan Hemmink,/ Cees Nooteboom/ 16.12.07/ Antwerpen’. De etsen, inkttekeningen van Claus, op de plaat geëtst en gedrukt door Henri Hemelsoet, werden meegebonden, maar er werd ook een losse suite achterin bijgevoegd. De losse etsen werden genummerd en door Claus gesigneerd.
Bijgevoegd: Licht overal. Met etsen van Hugo Claus. (Antwerpen, De Slegte, 2008). Ingenaaid met stofomslag. (32) p. 2e druk.

25. OUWENS, Kees In memoriam patris. Utrecht, Hugin & Munin, 1996. Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Jan Bouman in een oplage van slechts 15 exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Uitgave naar aanleidng van het overlijden van de vader van de dichter. H&M 5.

26. OUWENS, Kees Van de verliezer en de lichtbron. (Met een originele, gesigneerde litho van Jonathan Bragdon als frontispice). Utrecht, Hugin & Munin, 1996. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). 38 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Jan Bouman in blauw en zwart in een oplage van 76 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk. Platten boven- en onderaan minimaal verschoten.
verkocht
* Eén van de 16 extra-luxe-exemplaren die in halfperkament werden gebonden door Binderij Phoenix. H&M 6.
Bijgevoegd: Proefdruk van de pagina’s 11-14. Vouwblad. Met in potlood: ‘proef juli 96./ JEB[ouman]’.
Voorts: Prospectus voor deze uitgave.

27. REVE, Gerard Zalig Pasen. Utrecht, André Swertz & Cie, 2001. Ingenaaid met stofomslag. (20) p. Gezet uit de Bembo en met de hand gedrukt op Hahnemühle door Jan Keijser (Avalon Pers) in geel en zwart in een oplage van 100 door Gerard Reve genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Kreukje in omslag.
verkocht
* De tekst werd door de auteur geschreven als 23e hoofdstuk van de roman Moeder en Zoon, maar werd daarin uiteindelijk niet opgenomen.

28. SCHIERBEEK, Bert, & Dick ELFFERS Op de bodem/ ligt lettergraniet/ en spreekt klare taal. (Amsterdam, Bijenkorf Beheer NV, 1970). 27 x 27 cm. Linnen met blindstempel. 37 (op één na) eenzijdig bedrukte bladen van afwisselend dunner en dikker papier. 1e druk.
€ 35
* Eén van de 250 door auteur en kunstenaar genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren op Hahnemühle Bütten en gebonden in linnen. Druksels van Elffers en teksten van Schierbeek. De ‘gewone’ uitgave van dit fraaie boek werd uitgegeven als bijlage van het jaarverslag 1969-1970 van Bijenkorf Beheer. Dit is dus de luxe-editie.

29. SLAUERHOFF, J. Na doodstille poolnacht… [Den Haag], (Statenhofpers, 1997). 25,4 x 17,6 cm. Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt door Jaap Schipper in een oplage van 40 exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Eerste druk van dit titelloze, onvoltooid gebleven gedicht.

30. STIP, Kees B is het boekje. Eemnes, De Oude Degel, 1982. Ingenaaid. (32) p. Met de hand gezet uit een keur aan letters en gedrukt door Rinus de Vringer in een oplage van 150 exemplaren met blauwe inkt op donkerroze, curieus papier. 1e druk. Deukje onderin de laatste pagina’s.
€ 15
* 26 alfabetische dichtregels die het drukken tot onderwerp hebben. Gemaakt voor het margedrukkersproject ‘Drukken’.

31. STOCKENSTRÖM, Wilma Beenwit. Drie gedigte. Banholt, (In de Bonnefant), 2002. Cahiersteek met omslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt op Zerkall Werkdruck in rood en zwart in een oplage van 99 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 22
* Zuid-Afrikaanse poëzie.

32. STRAATEN, Peter van Net persoon. (Met een tekening door de auteur. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, (AMO), 1988. Verguld halfmarokijn met marokijnen voorrand (Binderij Phoenix). In papieren foedraal. (32) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 35 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 275
* Eén van de slechts 7 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt in twee kleuren op Hahnemühle en door Binderij Phoenix fraai gebonden in halfleer.

33. VASALIS, M. Sotto voce (fragment). (Met een illustratie). [Amsterdam, Sub Signo Libelli], (1981). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda van J. van Krimpen en gedrukt in rood en zwart.
€ 35
* Uitgave voor de eindexamenklas van het Barlaeusgymnasium. Breugelmans 70.

34. VERBOGT, Thomas Opluchting. [Arnhem], Bibliotheek Arnhem, 1993. Ingenaaid met omslag. 16 p. Gedrukt in een oplage van 400 exemplaren. 1e druk.
€ 8

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 augustus 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: