antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 744: Van en aan Sontrop

Theo Sontrop, de onlangs overleden oud-uitgever bij De Arbeiderspers, is in het laatste kwart van de vorige eeuw van grote betekenis geweest voor de Nederlandse literatuur. Hij is de man achter (het succes van) Boudewijn Büch, Maarten ’t Hart, F.B. Hotz, Geerten Meijsing en vele anderen. Sontrop was niet alleen uitgever, maar ook dichter.

In dit nieuwsbriefje vindt u enkele (bibliofiele) uitgaven van Sontrop, drie handgeschreven gedichten en een grote foto, evenals een vermakelijke brief van Louis Th. Lehmann aan Theo Sontrop.

Neemt u vooral een kijkje op de website van onze Utrechtse collega’s van Hinderickx & Winderickx. Roland Fagel, die korte tijd bij De Arbeiderspers onder Sontrop heeft gewerkt, stelde vorige week een originele Sontrop-lijst samen met sappige beschrijvingen.


1. SONTROP, Th. Spin. (Amsterdam, J. Meijer, 1975). Plano in omslag. Met de hand gezet uit de Baskerville door Jaap Meijer en gedrukt op Kanzlei-Bütten van Hahnemühle in een oplage van slechts 25 door de dichter gesigneerde exemplaren. Vlekje op voorzijde omslag.
€ 75
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de dichter op het planodrukje: ‘Voor Theo Duquesnoy,/ ook al een godsgeschenk/ 27-11-75’.

2. SONTROP, Th.A. Langzaam krom groeien. Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1962. Ingenaaid. 40 p. Niet afgesneden. Niet opengesneden (!). 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur in de vorm van een kwatrijn op de Franse titel: ‘Aan de ongelukkige koper:/ ‘Ach, als ik dicht dan moet ge mededichten’/ of laat ook maar, het is al dicht genoeg./ Hoe zouden woorden ook maar iets verlichten:/ een brakke echoput, een schampscheut/ voor de boeg/ Th. Sontrop’.
Opdrachten van Sontrop zijn schaars.

3. SONTROP, Theo ‘Jacob, bijna het begin van een zeemeeuw (beginregel)’. Handgeschreven gedicht. 19,2 x 13,4 cm. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd en gedateerd met opmerking ‘te verkopen bij Antiquariaat W. Huyer/ voor f 75.-/ signed and dated/ 18 juni 1996′. 7 regels tekst. Stempeltje in rechterbovenhoek.
verkocht
* Zeer scabreus en afkrakend gelegenheidsgedicht, gericht aan schrijver Jacob Groot. Die reageerde met een even negatief maar langer gelegenheidsvers (34 regels), dat hier is bijgevoegd. Het gedicht van Groot is gesigneerd ‘Jacob’ en gedateerd ‘190696’.


4. DE VIER SEIZOENEN Map indrukken. 1987-2008. Groningen, De Vier Seizoenen, 1987-2008. Overslagmap met titeletiket, waarin 18 verschillende uitgaven. Alle met de hand gezet en gedrukt in (zeer) beperkte oplagen.
€ 38
* Vrolijk verrassingspakket: achttien verschillende uitgaafjes van Elze ter Harkels pers, op de meest uiteenlopende wijzen gedrukt en verspreid. Bevat o.a. een kaartje van het Belcampo Genootschap, Restant van een afgescheurd jaar (met een afbeelding door Peter van Straaten), een in facsimile gedrukte brief van Koos Schuur aan Theo Sontrop, Geloofsbelijdenis van C.O. Jellema, een gedicht van Willem Wilmink en de E is mijn letter! beschrijvende catalogus na vijftien jaar De Vier Seizoenen.

5. HART, Maarten ‘t; SONTROP, Theo; LOO, Tessa de Originele zwart-witfoto. 21,0 x 29,8 cm. Ca. 1983. Op achterzijde het copyrightstempel van fotograaf Bert Nienhuis.
€ 25
* Een genoeglijk samenzijn van auteurs uit het fonds van De Arbeiderspers met in het midden uitgever Sontrop (sigaar in rechter-, glas wijn in linkerhand). Maarten ’t Hart drinkt een biertje en Tessa de Loo heeft haar glas ook al bijna leeg.

6. HAZEU, Wim Gerrit Achterberg. Een biografie. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1988). Linnen met stofomslag. 720 p. Geïllustreerd. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met leuke handgeschreven, gesigneerde opdracht-in-kwatrijnvorm van uitgever Theo Sontrop op het schutblad: ‘voor I.S./ Dit is het boek van I… Sitniakowsky,/ die nooit de minnaar werd van Feetje Lowski./ Waar Achterberg viel in Neerlangbroek:/ zéér veel te lijden, en dat alles voor één boek?/ van den uitgever/ 11/11/88/ (sign.)’. Open Domein 18.

7. LEHMANN, L.Th. Handgeschreven brief aan ‘Beste Theo [Sontrop]’. 29,7 x 20,8 cm. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘Louis’ en gedateerd ‘Amsterdam 12 April 1993’. 49 regels tekst. Met originele envelop.
€ 75
* Heel aardige brief over een honorarium (‘Excuseer dus gezeur’), een voor Maatstaf te bespreken literatuurgeschiedenis (‘Daarin staan vele interessante zaken, maar ik begrijp nog steeds niet wat de auteur ermee wil’) en schrijverij (‘Ik schrijf nu gefundeerde stukjes, een neiging die moeilijk was in de Litterair Paspoorttijd, toen ik ervan moest leven’). Lehmann heeft een idee voor een nieuw soort ultrakorte kritieken en geeft er drie voorbeelden van: ‘[…] Cees Nooteboom Mokusei: Wist niet dat Mokussen eieren legden. Milan Kundera The intolerable lightness of ….?: Centraal-Europees macho-gezanik’.


P.S. Het Parool schreef uitvoerig over het zelfportretje van John Lennon, dat wij momenteel te koop aanbieden (hier lezen). Ook Radio 5 besteedde er aandacht aan (hier beluisteren).

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 14 september 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: