antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 748: Recreatie

Allerhande aanwinsten staan er in deze lijst. Drie vergeten romans van Couperus-epigoon Charles van Iersel, bibliofiele uitgaven van M. Vasalis en A.L. Snijders, originele kunst van Jan Snoeck en Jan Vanriet, mooie bandjes om Emants en Van Eeden, opdrachten van Vestdijk en Van Gogh. En meer.


1. ACHTERBERG, Gerrit De duidelijke dr. of Geharrewar met Zeydje. Zonder plaats, zonder uitgever, (1986). Ingenaaid met omslag. ‘3e druk, 11e tot 20e duizendtal’.
verkocht
* Inliggend: Gedrukte oproep voor bezitters van dit uitgaafje, die het ‘als niet verschenen [dienen] te beschouwen […] te begraven of, in kleine snippertjes gescheurd, door het closet te spoelen’.

2. (ARMANDO) Armando. (Oss, Museum Jan Cunen, 1994). Geniet in kartonnen omslag. (40) p. Geïllusteerd. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de kunstenaar op de binnenzijde van het omslag: ‘voor/ Wout en Hanneke Ellerman,/ armando/ 16/9/94/ den Haag’.
Tentoonstellingscatalogus, met afbeeldingen van Armando’s werk en tekst van Erik Bos en Edwin Jacobs, in de reeks Pictor Pictura.

3. ARMANDO en Louis FERRON Liederen van een andere zee. (Met tekeningen van Armando). Landgraaf, Herik, 1997. Ingenaaid. 36 p. Gedrukt in groen en zwart in een oplage van 299 genummerde en door Ferron gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Zwarte reeks 38.

4. BERNLEF, J. Morene. Amsterdam, Querido, 1961. Ingenaaid. 64 p. 1e druk. Scheefgelezen, omslag verkleurd en gevlekt.
€ 45
* Hoewel dit exemplaar geen handgeschreven opdracht heeft, beschouwen we het toch als hét exemplaar: het is afkomstig uit de nalatenschap van Bernlef, die het in druk aan zijn vrouw Eva opdroeg. Rond de gedrukte opdracht ‘Voor Eva’ tekende de dichter een lief fantasiewezentje! Waarschijnlijk gebruikte hij dit exemplaar ook bij optredens, want een aantal pagina’s is gemerkt met een balpenstip in de hoek.

5. BERNLEF, J. Skyggebilder. Oversatt fra nederlandsk av Tove Alkan. [Oslo], J.W. Cappelens Forlag, 1986. Bewerkt linnen met stofomslag. 130 p. 1e druk. Scheurtje bovenin omslag.
€ 18
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van vertaalster Tove Alkan: ‘Til Eva/ -med god klem/ fra oversetteren/ Tove/Heemstede, des. 1986’: ‘Aan Eva [Marsman-Hoornik]/ met een goede knuffel/ van de vertaalster/ december 1986’. Noorse vertaling van Hersenschimmen.

6. BIESHEUVEL, J.M.A. Het nut van de wereld. Amsterdam, De Harmonie, (1975). Ingenaaid (omslagontwerp Leendert Stofbergen). 164 p. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Met vriendelijke groet/ van/ JMABiesheuvel,/ Leiden, 22-XI-1975.’
In druk opgedragen aan Karel van het Reve.

7. BRAKMAN, Willem Jongensboek. Verhalen. Amsterdam, Querido, 1987. Linnen met stofomslag. 172 p. 1e druk.
€ 18
* Exemplaar met handgeschreven, geparafeerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ’19/9. 87/ Voor [onleesbaar] & Jennie/ W.’.
Bijgevoegd: HUËT, B. van De club uit Rustoord. Illustraties van Adri Alindo. Rotterdam, Erven Wed. Van Nelle, [1931]. Ingenaaid. 128 p. Brakmans Jongensboek is geïnspireerd op deze uitgave.

8. BROUWERS, Jeroen Het verzonkene. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1979). Ingenaaid (omslagontwerp Joost van de Woestijne). 148 p. 1e druk. Omslag enkele schaafplekjes.
€ 75
* Eén van de 350 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren, voorzien van een losse afdruk van een tekening van Siegfried Woldhek, gesigneerd door de kunstenaar. Deze 350 exemplaren dienden als jaarwisselingsgeschenk 1979-1980 en waren niet in de handel.

9. BRUSSE, M.J. In Vino Veritas. Een causerie. Geïllustreerd. Rotterdam, Brusse, 1906. Ingenaaid. 64 p. 1e druk. Stempel van wijnhandelaar Scheurleer in Den Haag op het omslag.
€ 15
* Gemoedelijk verhaal over wijn en zijn geschiedenis, met illustraties naar oude prenten. Cat. Brusse 60.

10. (CHINA). FOREST, Ellen Aleid. Amsterdam, Mij. tot Verspreiding van Goede en Goedkoope Lectuur, [1931]. Tweekleurig linnen. 272 p. 2e druk. Iets scheefgelezen. Met exlibris van Margot Warnsinck (aalscholver bij rivieroever).
verkocht
* Roman van Lucy Pierson-Franssen, echtgenote van de japanoloog Jan Lodewijk Pierson jr., onder haar vaste schrijversnaam Ellen Forest. Uit het bezit van de echtgenote van nazischrijver George Kettmann, Margot Warnsinck. De roman gaat over een onderwijzeres die met Chinezen in aanraking komt en later zelf naar China gaat. Deze tweede druk (‘zesde duizendtal’) niet in de NCC.

11. CLAUS, Hugo & Jan VANRIET Flagrant. (Met vier originele, gesigneerde litho’s van Jan Vanriet). (Antwerpen), Revolver, (2004). Ingenaaid met flappen. (32) p. Geïllustreerd. 1e druk.
€ 120
* Eén van de 75 genummerde en door dichter en kunstenaar gesigneerde luxe-exemplaren van deze editie, voorzien van vier originele, gesigneerde litho’s van Jan Vanriet. Eén litho is opgehoogd met waterverf, een ander met krijt. BHC 295².B.

12. CONINCK, Herman de De flaptekstlezer. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1992. Garenloos. 244 p. 1e druk. Gaaf, ongelezen.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de eerste pagina: ‘voor John Bel/ een bladerboek./ Van harte,/ (sign.)/ 1.11. 1994’.

13. (CORNEILLE). GARCIA LORCA, Federico Dichter in New York. (Poeta en Nueva York). Uit het Spaans naar het Nederlands door Luc. Tournier. Illustraties van Corneille. Zaandijk, J. Heijnis Tsz., 1959. Ingenaaid met omslag (omslagtekening Corneille). 116 p. 1e druk. Stofomslag iets gerafeld en gevlekt.
€ 20
* Met inleiding van de vertaler. De mooie typografische verzorging is van Betty van Linden van den Heuvell.

14. DOMSELAER, J. van Gedichten. Utrecht, School voor Grafische Vakken, 1952. Ingenaaid met flappen. 118 p. waarvan 3 bladen uitslaand. Gedrukt in 125 genummerde exemplaren. 1e druk. Vlekje op omslag, deukje in een hoek. Handgeschreven datering voorin (1957). Met twee in potlood geschreven namen bij gedichten die over de betreffende handelen: ‘Rob’ en ‘Anton’.
verkocht
* Uitvoerige dichtbundel van de in de oorlog omgekomen getalenteerde dichter Jaap van Domselaer (1923-1944) met inleiding van W.L. ten Holt. De familie Van Domselaer was nauw verweven met de familie Ten Holt (o.a. de broers Friso en Simeon), met de familie Kouwenaar en met Constant Nieuwenhuys. De drie uitslaande pagina’s bevatten gedichten met zeer lange regels, die kennelijk niet afgebroken mochten worden. Zeer interessant boek van een dichter die door zijn vroege dood vergeten is.

15. (EEDEN, Frederik van) Enkele verzen. Amsterdam, Versluys, 1898. Linnen (!). (4), 50 p. 1e druk. Eerste en laatste pagina flink verbruind vanwege de tegenoverliggende schutbladen. Voorplat deels verbruind.
€ 50
* Wij kennen alleen exemplaren in perkaline met een ander omslagontwerp; in linnen niet eerder gezien. Cf. Braches 659.

16. (EINSTEIN, Albert). BLOMME, Alfons Twee getypte, gesigneerde brieven. 1. A4-formaat met gedrukt briefhoofd ‘Museum Alfons Blomme’. 14 februari 1979. 4 regels, gesigneerd in balpen. Dankt voor ‘uw blijken van genegenheid ter gelegenheid van mijn 90ste verjaardag’. Met plakspoor op achterkant. 2. A4-formaat met gedrukt briefhoofd ‘Museum Alfons Blomme’. 20 maart 1979. 7 regels, gesigneerd in balpen en voorzien van 3 handgeschreven regels over de honderdjarige geboortedag van Albert Einstein. Opgeplakt kleurig exlibris (‘Al wat ik doe/ is Blomme zijn’). Met een foto (originele afdruk, maar foto van een foto) van Einstein en Blomme, waar achterop de laatste in balpen schreef ‘De grote geleerde Einstein/ met schilder Blomme’. Met twee enveloppen en (beschadigd) krantenknipsel, waarop Blomme voor zijn schilderij van Einstein poseert.
verkocht
* Alfons Blomme raakte bevriend met Einstein via diens stiefdochter Margot Löwenthal, in de periode april-september 1933 toen de familie Einstein in de badplaats De Haan woonde. Hij overleed op 10 juni 1979.

17. EMANTS, Marcellus Lilith. Haarlem, H.D. Tjeenk Willink, (1885). Gedecoreerd linnen, schutbladen met goud en rood. (8), VIII, 80 p. Gedrukt in rood en zwart. 2e druk met ‘talrijke wijzigingen’. Wat roest.
verkocht
* Mooi exemplaar in zilver, zwart en grijs. Een victoriaans boekbandje met bloemen en een vogel, zoals je het steeds minder ziet. Versieringen en kaders op iedere pagina!

18. ENGELMAN, Jan In het verborgene gedrukt. Utrecht, Broese, 1945. Ingenaaid. 16 p. Typografische verzorging van Charles Nypels. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 500 exemplaren, alle GESIGNEERD door Chris Leeflang en Jan Engelman. 1e druk. Omslag iets verbruind.
€ 18
* De tekst betreft een rede die Engelman heeft gehouden bij de opening van de eerste tentoonstelling van clandestiene uitgaven bij Boekhandel Broese. Van Laar 190.

19. FENS, Kees Al die vermorste tijd. Een interview door Jan Tromp. (Met een ingeplakte foto van Kees Fens). Woold – ’t Harkel, De Uitvreter, 2008. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt in blauw en zwart op Velata avorio ‘Biblos’ in een oplage van circa 80 exemplaren.
€ 30
* Interview uit de Volkskrant, hier uit respect en bewondering voor de overleden Fens opnieuw gedrukt.

20. GELDER, Dirk van De scheppingsdagen. (Met brieven van de auteur en opdracht van Gepke en Jan Wils aan H.A.J. Baanders). (Den Haag, L.J.C. Boucher, 1950). 30 x 23 cm. Ingenaaid met omslag. (32) p. Met 9 grote en 6 kleine houtgravures van Dirk van Gelder. Gedrukt door Trio in roodbruin en zwart op Basingwerk Parchment. Folemprise 17. Net exemplaar.
verkocht
* Bijzonder exemplaar (in zeer goede conditie) met voorin een opdracht van Gepke en Jan Wils aan Herman Baanders, gedateerd 13 februari 1951, ‘ter herinnering aan een herontmoeting’ voor Baanders’ 75e verjaardag. De architect H.A.J. Baanders (1876-1953) is bekend als ontwerper van het Amsterdams Lyceum en het Blauwe Theehuis in het Vondelpark. Jan Wils was een baanbrekend architect en heeft onder andere de Papaverhof in Den Haag en het Olympisch Stadion in Amsterdam op zijn naam staan.
Bovendien met twee uitvoerige brieven van Dirk van Gelder aan H.A.J. Baanders met een gesigneerde houtgravure van het kasteel te Veere. Kennelijk had Baanders aan Van Gelder geschreven over De scheppingsdagen. De eerste brief (8 regels) bevat een bedankje van de kunstenaar aan de architect. De tweede brief, gedateerd ‘Veere 16 April ’51’, meet 32 regels en beantwoordt een vraag van Baanders over een bepaald soort burijn die Van Gelder wellicht gebruikt voor het maken van hout- en kopergravures. Van Gelder beschrijft de ‘zg. tintsteker’, die in de houtgravure een zekere tint of toon teweegbrengt (met tekeningetje). ‘Het is een bij tijd en wijle omstreden instrument’, dat door sommige kunstenaars niet gebruikt wordt, ‘italianen als Bramanti, Zetti en zulke meer’, evenmin als LeCampion en de meeste Engelsen. ‘John Buckland Wright daarentegen gebruikt hem bijna altijd, evenals de meeste Oost-Europeeërs’. ‘In mijn Scheppingsprenten is de “toonburijn” bijna niet toegepast, maar u zult hem wel kunnen opsporen. Kent u mijn illustratie’s voor Gorter’s Mei?’
Voorop het boek schreef (en parafeerde) Baanders ‘Van Gepke en Jan Wils op mijn 75en verjaardag’ en op de houtgravure van Veere schreef en parafeerde Baanders eveneens de herkomst.
Het boek bevat sfeervolle prenten (9 grote en 6 kleine houtgravures), waarin vooral de planten en insecten liefdevol zijn gedetailleerd (maar kijk ook eens naar die mooie walvis).

21. GOGH, Theo van Recreatie. (Met tekeningen van Eric Schreurs). (Amsterdam, Van Wulften, 1985). Ingenaaid met flappen. (76) p. 1e druk. Leesvouw.
€ 75
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur: ‘Voor Peter,/ met een plechtige knipoog,/ Theo’. Scabreuze teksten en tekeningen.
Bijgevoegd: GOGH, Theo van Recreatie. Een nachtegaal spreekt tot U… (Amsterdam, Van Wulften, 1985). Geniet. (16) p. 1e druk.
* Officiële bijlage.

22. GRESHOFF, J. Handgeschreven brief aan ‘Hooggeachte Mejuffrouw Ringeling’ (1947) en enkele portretfoto’s. Brief in kriebelig handschrift, gedateerd ‘Rondebosch, 30 Aug 47′, 20 regels in balpen. 18,0 x 10,0 cm. Tweezijdig beschreven. Met enkele adressen. Hierbij een klein fotootje van een ca. 50-jarige Greshoff, aan de achterkant gesigneerd, en een pasfoto van een veel oudere Greshoff, met het negatief daarvan.
€ 30
* Briefje over foto’s van o.m. Zuid-Afrikaanse auteurs waar Ringeling kennelijk om gevraagd had, en wie die zou kunnen aanleveren. O.m. Opperman en Eybers worden genoemd.

23. HUSSEM, Willem De wind. Overdruk uit Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift. [Jaargang 50, Deel 99, januari-juli 1940]. (2) p. in omslag.
€ 25
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de dichter: ‘voor G.H. ’s Gravesande/ W. Hussem’.

24. IERSEL, Charles van Het gouden droomschip. Amsterdam-Soerabaia, Gebr. Graauw, [1930?]. Linnen. 200 p. 2e druk. Exlibris en plakkertje voorin.
verkocht
* Haagse roman uit 1919 met diverse herkenbare straten en gelegenheden. ‘Realistisch’ volgens de Sumatra Courant.
Charles van Iersel (1896-1951) was een bewonderaar en epigoon van Couperus. ‘Schreef romans die meestal uitingen blijken van een bandeloze verbeelding, waarin een doorgedreven erotiek afwisselt met een vaag mysticisme’ (Lectuur-repertorium).

25. IERSEL, Charles van De heilige graal. Bussum, Van Dishoeck, 1925. Linnen. (8), 144 p. 1e druk. Band gevlekt, rug verbruind en wat versleten.
€ 16
* Charles van Iersel was een epigoon van Couperus, en dat toont zich duidelijk in allerlei aspecten in deze reeds in 1919 voltooide roman vol jonkvrouwen, ridders en pages.

26. IERSEL, Charles van De roode lantaarn. Amsterdam, De Gulden Ster, [1927]. Linnen. 176 p. 1e druk. Rug iets versleten.
€ 20
* Voornamelijk uit dialogen opgebouwde roman (met fraai bandontwerp) over een zekere Dr. Queertsch, op wie een ontmoeting met een Rus een weinig opbouwende invloed heeft.

 

27. KLOMPÉ, Marga Collectie brieven aan Nico Wijnen (1958-1979). Vijf brieven en een visitekaartje (en drie enveloppen), de meeste getypt en gesigneerd in pen en vanwege Wijnens functie als secretaris van de Haagse Kunstkring, en een persoonlijke, geheel met de hand geschreven.
€ 125
* De oudste brief, van 23 december 1958 is een vriendelijke afwijzing van een uitnodiging voor het bijwonen van een voordrachtavond, gesigneerd ‘De Minister van Maatschappelijk werk/ (handt.)’, op officieel ministerieel papier, met dienstenvelop. De tweede (1968), eveneens op officieel ministeriepapier, dankt hartelijk voor de bloemengroet en noemt ook (indirect) de mogelijkheid van subsidie via de Zomerpostzegels, hetgeen helaas niet door kan gaan. Het visitekaartje (1968) heeft de handgeschreven toevoeging ‘De paashaas wordt hartelijk bedankt!’. Dan zijn er twee brieven uit 1978 en 1979, waarin Klompé meldt niet bij een bijeenkomst te kunnen zijn: ‘Dit spijt mij bijzonder want ik heb hele grote waardering voor het werk van Ida Gerhardt’. De persoonlijke brief aan ‘Cher Amice’ is gedateerd ’29 Jan. 1978′ en dankt zeer hartelijk voor de dichtbundel ‘met het hartelijk woord voorin’.

28. KORTEWEG, Anton Voor de goede orde. Gedichten. Amsterdam, Meulenhoff, (1988). Ingenaaid met flappen. 48 p. 1e druk. Ruggetje verschoten. Naam op Franse titel weggelakt.
€ 16
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Utrecht, 7-3-92/ Nacht van Poëzie,/ Op goed geluk onder/ verwijzing naar/ Feest, p. 25/ Anton Korteweg’.

29. (MULTATULI). HOVING, J. Multatuli als vijand van het godsdienstig bijgeloof en als verkondiger eener atheïstische wereldbeschouwing. Bloemlezing uit zijne ideeën, verzameld in opdracht van het bestuur der afd. Amsterdam van “De Dageraad”, ter gelegenheid van de herdenking van zijn honderdsten geboortedag. Amsterdam, J. van Loo, 1920. Karton. 104 p. 1e druk. Band wat verbruind. Aardig exlibrisstempel op titelpagina.
verkocht
* Samengesteld door de anarchist Jan Hoving (1877-1939), auteur van Levensherinneringen van een vrijdenker.

31. ROLAND HOLST e.a., A. Carte blanche. Zonder plaats, zonder uitgever, zonder jaar [Utrecht, Halbo C. Kool, ca. 1937]. Jrg. 1, afl. 1-2. Losse plano’s in omslag (als uitgegeven). (16) + (16) p. Compleet. Omslag afl. 1 verbruind.
€ 120
* Uiterst zeldzaam tijdschrift. Bevat (nieuwe) gedichten van o.a. Binnendijk, Bloem, Braat, Den Brabander, Jan Campert, Debrot, Donker, Van Duinkerken, Eggink, Engelman, Van Hattum, Halbo C. Kool, A. Roland Holst en Vestdijk. Van Marsman staat hierin het malle vers ‘Style Gressjoff’.

32. SEGHERS, Anna Het oproer der visschers van St. Barbara. Geautoriseerde vertaling van Nico Rost. Geïllustreerd met 6 houtsneden door Henk Melgers. Den Haag, Servire, 1931. Linnen. (8), 140 p. 2e druk. Schutbladen verbruind.
€ 18
* Aantrekkelijk boek. De houtsneden herinneren aan Henri Van Straten.

33. SNIJDERS, A.L. Achterstand. [Haarlem], (Lojen Deur Pers, 2015). Leporello. Met de hand gezet en gedrukt in zes kleuren door Bubb Kuyper in een oplage van ‘ongeveer honderd’ exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Dankdrukwerk voor deelnemers aan het project Het goede leven. Voor het omslag is een fraai corps uit het interbellum gekozen.

34. SNOECK, Jan Handbeschilderd object van keramiek. 13 x 5,5 x 16 cm. Binnenin onleesbaar gesigneerd (oordeel zelf) en wellicht gedateerd ’79’ of ’91’.
€ 150
* Vrolijke en kleurrijke erotische voorstelling, geschilderd op een ready made. Ooit door ons gekocht uit de nalatenschap van de auteur Willem Bijsterbosch.

35. (SNOECK, Jan). BLAKE, David 21 Poems. Cleared by Customs. Den Haag, The Camera Obscura Press, 1991. Linnen met stofomslag. 40 p. Met kleurige stempels op de titel en een gesigneerde, uitslaande zeefdruk in kleuren van Jan Snoeck. Ook met een reproductie van Blakes handschrift in zeefdruk en een van een visum uit 1980. Typografie Rudo Hartman. Gedrukt in 145 genummerde exemplaren. Met een uitvoerige opdracht in dichtvorm op de eerste pagina (8 regels), gesigneerd en gedateerd op 19 oktober 1991. 1e druk. Omslag iets verkleurd en met klein scheurtje.
€ 90
* Bijzonder mooie privé-uitgave (gedrukt door een handelsdrukkerij) van de in Australië geboren dichter-boekhandelaar David Blake, die in de jaren ’80 en ’90 het roemruchte antiquariaat Camera Obscura dreef aan de Zoutmanstraat in Den Haag. Jan Snoeck (geb. 1927) is een bekende kunstenaar, zeer productief als beeldhouwer.

36. (SNOECK, Jan). BLAKE, David 22 Poems. Branches of a Coral Mind. Den Haag, The Camera Obscura Press, 1990. Linnen met stofomslag. 36 p. Met 5 etsen en 1 linosnede van Jan Snoeck. Typografie Rudo Hartman. Gedrukt in 100 genummerde en gesigneerde exemplaren. Met erratablaadje. 1e druk.
€ 90
* Tweede privé-uitgave (gedrukt door een handelsdrukkerij) van David Blake. Het erratum betreft de postzegel van 5 cent op p. 7, die per ongeluk niet afgestempeld was: op 25 maart kon je in de winkel aan de Zoutmanstraat de postzegel laten stempelen ‘onder het genot van een glas wijn’. Dat is in dit exemplaar ook gebeurd.

37. VASALIS, M. Twee gedichten. Haarlem, Carlinapers, 1981. Cahiersteek in omslag. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 12 (twaalf!) exemplaren. Het uitstekende omslag is aan de boven- en onderzijde onvermijdelijk zeer licht gekreukt.
€ 220
* Uitgegeven ter gelegenheid van het 30-jarig huwelijk van de drukker op 24 februari 1981. Bevat de gedichten ‘De trek’ en ‘Fanfare-corps’, beide ontleend aan de bundel Parken en woestijnen.

38. VASALIS, M. Vriendenbrieven. Briefwisseling tussen Kiek Droogleever Fortuyn-Leenmans en Harro & Carina Bouman-Hofstede Crull. (Bezorgd door Hessel Bouman). Woubrugge, Avalon Pers, 2011. Ingenaaid met stofomslag. (24) p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 90 genummerde exemplaren.
€ 35
* De Zwolse familie Bouman was in de periode 1920-1970 een bekende magneet voor schrijvers en andere kunstenaars. In de oorlogsjaren was onder anderen Van Vriesland er ondergedoken.

39. VESTDIJK, S. Aktaion unter den Sternen. Ein Roman aus dem vorhomerischen Griechenland. Mit [20] Zeichnungen von Robert Pudlich. (Berechtigte Übertragung aus dem Holländischen von Anny Gerdeck-de Waal). Brünn/ München/ Wien, Rudolf M. Rohrer, (1942). Karton. 240 p. Gedrukt in bruin en zwart. 1e druk. Rug aan bovenzijde beschadigd.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘Voor Ans [Koster]/ van/ Simon./ Doorn 25-4-’43’.

40. VESTDIJK, S., PIA, Pascal, & E. du PERRON De zwanen van Gistoux. Drie gedichten rond een landgoed vertaald en toegelicht door Kees Snoek. Les cygnes de Gistoux. Trois poèmes autour d’un domaine traduits et présentés par Kees Snoek. Utrecht, E. du Perron Genootschap, 2008. Cahiersteek met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt op Velata avorio Biblos door De Uitvreter in een oplage van 150 exemplaren.
€ 22

41. WAARSENBURG, Hans van de, en André DIETEREN Tegenstroom. Contre-courant. (Met vertalingen door Robert de Does. Met vijf originele litho’s door André Dieteren). Banholt, (In de Bonnefant), 1997. 37 x 25 cm. Linnen in papieren foedraal (Binderij Phoenix). (44) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in een oplage van 125 op de pers genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 150
* Imposante, tweetalige uitgave met kleurrijke litho’s over de volle pagina’s. Dit is nummer 3 van de oplage.

42. WASSERMANN, Jakob Het oproer om jonker Ernst. Vertelling. Utrecht, Bijleveld, 1928. Linnen met stofomslag. 168 p. 1e druk. Mooi exemplaar.
€ 45
* Zeer fraai typografisch stofomslag (door H. van Laatum) met portret van de schrijver, uiterst zeldzaam in deze vorm.

43. WOLKERS, Jan Amerikanen uit Vietnam. Steun aan het bevrijdingsfront. Zonder plaats, Komitee Hulp Bevrijdingsfront Vietnam, [1968]. 76 x 50 cm. Eenzijdig bedrukt in felrood en groen met blauw en zwart, in druk gesigneerd in de rechterbovenhoek. Gebruikt exemplaar met punaisegaatjes en een stukje plakband. Gevouwen, wat gevlekt.
€ 95
* Large poster designed by one of the foremost writers of the Netherlands against America’s presence in Vietnam.

44. WOLKERS, Jan Gifsla. Amsterdam, De Bezige Bij, 1983. Garenloos. 232 p. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor/ Alexander/ in/ vriendschap/ van/ Jan Wolkers/ 18 november/ 1983’.

45. WOLKERS, Jan Originele zwart-witfoto. 17,8 x 24,0 cm (beeldformaat 12,5 x 19,0 cm). Copyrightsticker Jan van der Weerd achterzijde. [1982].
verkocht
* Waarschijnlijk bij de presentatie van De junival in een boekhandel: Wolkers krijgt uit handen van Dolf Hamming het (waarschijnlijk) eerste exemplaar aangeboden.

46. WOLKERS, Jan Originele zwart-witfoto. 19,9 x 13,8 cm. Copyrightstempel Steye Raviez op achterzijde. Ca. 1985.
verkocht
* Vriendelijk lachend met twee poezen op de arm.

47. WOLKERS, Jan De perzik van onsterfelijkheid. Amsterdam, De Bezige Bij, 1980. Linnen met stofomslag. 240 p. 1e druk. Rug omslag verschoten.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor/ John/ in/ vriendschap/ van/ Jan Wolkers/ 28/11/1980’. Onder zijn naam tekende Wolkers een kip!

48. (WOLKERS, Jan) Drie aanbiedingsboekjes van uitgeverij Meulenhoff. Amsterdam, Meulenhoff, 1977, 1990 en 1991. Geniet. 60, 48 en 40 p. Geïllustreerd.
verkocht
* Elk boekje bevat aanprijzingen van de boeken van enkele tientallen schrijvers. Van Jan Wolkers voor De Kus (1977), Turks Fruit (1990, met citaat uit het nieuwe voorwoord) en opnieuw De Kus (nieuwe editie t.g.v. de Boekenweek 1992).
Bijgevoegd: Uitnodiging voor de opening van een Wolkerstentoonstelling in het Letterkundig Museum in 1996, een uitnodiging voor de opening van een Wolkerstentoonstelling bij Jaski Art Gallery en acht knipsels m.b.t. Wolkers.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 oktober 2017 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: