antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 775: Gerard Reve, genummerd

De laatste nieuwsbrief van de maand is gevuld met genummerde, soms ook gesigneerde uitgaven van Gerard Reve. Luxe-exemplaren van Reves fotobiografie staan tussen Reve-bibliofilia uitgegeven door Exponent, Peter Loeb, André Swertz en Eliance Pers.


1. REVE, Gerard Albvm Gerard Reve. Amsterdam/ Brussel, Elsevier, 1983. Linnen met stofomslag. Rijk geïllustreerd. 160 p. 1e druk. Omslag licht verkleurd.
Verkocht
* Eén van de 150 door Joop Schafthuizen genummerde en door Gerard Reve gesigneerde luxe-exemplaren, die verrijkt werden met een blad origineel handschrift, in dit geval een fantastische bijlage: een brief aan ‘Excellentie’, gedateerd ‘ontwerp 21 November 1976’. Reve schrijft uitgebreid over zijn de problemen die hij in het buitenland zou kunnen ondervinden wanneer de rubriek ‘beroep’ uit het paspoort verdwijnt of oningevuld blijft. ‘Het heeft mij altijd verwonderd, hoe weinig bescherming Nederland zijn burgers in het buitenland verleent, en hoeveel kleinzielige tegenwerking men ontmoet, als men een bepaald papier nodig heeft, waarop men het volste recht kan doen gelden. En dat, terwijl wij, misschien onmiddellijk na de Duitsers, in het buitenland het meest gehate en verachte volk zijn. Maar dit terzijde’. Verderop: ‘Gaarne zoude ik thans de zaak van mijn eigen Nederlandse paspoort te berde willen brengen, dat wel mijn beroep ‘auteur’ vermeldt, maar waarin mijn naam zo goed als volstrekt onleesbaar door een psychopathische krullentrekker is ingevuld’. 30 regels tekst. Van Winden 46.

2. REVE, Gerard Albvm Gerard Reve. Amsterdam/ Brussel, Elsevier, 1983. Linnen met stofomslag. Rijk geïllustreerd. 160 p. 1e druk. Omslag licht verkleurd.
€ 180
* Eén van de 150 door Joop Schafthuizen genummerde en door Gerard Reve gesigneerde luxe-exemplaren, die verrijkt werden met een blad origineel handschrift: een op eigen briefpapier geschreven aanzet tot een brief aan ‘Lieve Paul’, gedateerd ’18 Juni 1981′. Over huishoudelijke werkzaamheden (stofzuigen, de was doen) en over het feit dat Matroos waarschijnlijk zijn aansluiting heeft gemist in Parijs. 11 regels tekst. Van Winden 46.

3. REVE, Gerard Brief aan Simon Carmiggelt. Velp, Egelpers, 2004. Cahiersteek. (16) p. Gezet uit de Gill en gedrukt op Bioset in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 100 Romeins genummerde exemplaren die ter beschikking werden gesteld aan de auteur.

 

4. REVE, Gerard Broer Wolf Zijn Kamer. Utrecht, André Swertz & Cie, 2001. Cahiersteek met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door De Uitvreter op Zerkall-Bütten in een oplage van 100 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 100

 

5. REVE, Gerard Buitenland trekt onze meisjes aan; weten zij wel, waar ze terechtkomen? [Bedum], Exponent, 1988. Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 150 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Rug iets verschoten.
Verkocht

 

6. REVE, Gerard Dromen zijn geen bedrog. Utrecht, André Swertz & Cie, 2001. Ingenaaid met stofomslag. (4), 20 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hinderickx & Winderickx in Venetiaans Rood, Omber en Zwart in een oplage van 100 door Gerard Reve genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht

7. REVE, Gerard Droom. (Gedicht). Zandvoort, Eliance Pers, 1970. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt door Peter Muller in een oplage van 100 exemplaren.
Verkocht
* Uitgegeven in opdracht van Willem Bruno van Albada (‘Tijger’) en Hendrik Lambertus van Manen (‘Woelrat’) t.g.v. de 47e verjaardag van de auteur. Er werden vier verschillende vouwbladen gedrukt.

8. REVE, Gerard Geen intellectuelenpoëzie. [Bedum], Exponent, 1990. Ingenaaid met omslag. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in bruin in een oplage van 150 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Rug en omslag langs rand iets verschoten.
Verkocht
* Van Winden 64.

9. REVE, Gerard Herkenning. (Gedicht). Zandvoort, Eliance Pers, 1970. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt door Peter Muller in een oplage van 100 exemplaren. Paar kleine vochtvlekjes.
Verkocht
* Uitgegeven in opdracht van Willem Bruno van Albada (‘Tijger’) en Hendrik Lambertus van Manen (‘Woelrat’) t.g.v. de 47e verjaardag van de auteur. Er werden vier verschillende vouwbladen gedrukt.

10. REVE, Gerard In Uw handen. (Gedicht). Zandvoort, Eliance Pers, 1970. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt door Peter Muller in een oplage van 100 exemplaren. Paar kleine vlekjes.
Verkocht
* Uitgegeven in opdracht van Willem Bruno van Albada (‘Tijger’) en Hendrik Lambertus van Manen (‘Woelrat’) t.g.v. de 47e verjaardag van de auteur. Er werden vier verschillende vouwbladen gedrukt.

11. REVE, Gerard Lekker kerstbrood. Amstelveen, Peter Loeb, 1973. Ingenaaid met omslag. (8) p. Gedrukt in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Heel lichte verbruining (zoals meestal) en twee vochtvlekjes op het omslag.
€ 125
* Jaarwisselingsgeschenk 1973-1974. Van Winden 25.

12. REVE, Gerard Lekker kerstbrood. Amstelveen, Peter Loeb, 1973. Ingenaaid met omslag. (8) p. Gedrukt in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 275
* Eén van de 50 Romeins genummerde exemplaren, en daarbinnen één van de 25 bestemd voor de uitgever met als losse bijlage de facsimile van het handschrift van de uitgave (lijmsporen op achterzijde). Jaarwisselingsgeschenk 1973-1974. Van Winden 25.

13. REVE, Gerard Rietsuiker. Amstelveen, Peter Loeb, 1974. Cahiersteek met omslag én transparant omslag 12 p. Gedrukt in een oplage van slechts 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 150
* Van Winden 27.

 

 

14. REVE, Gerard Terugkeer. [Schiedam], (eigen beheer, 1993). Geniet. 16 p. Gedrukt in een oplage van 500 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 2e druk in deze vorm.
€ 35
* Facsimile-editie van Reves debuut uit 1940.

15. REVE, Gerard Zalig Pasen. Utrecht, André Swertz & Cie, 2001. Ingenaaid met stofomslag. (20) p. Gezet uit de Bembo en met de hand gedrukt op Hahnemühle door Jan Keijser (Avalon Pers) in geel en zwart in een oplage van 100 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* De tekst werd door de auteur geschreven als 23e hoofdstuk van de roman Moeder en Zoon, maar werd daarin uiteindelijk niet opgenomen.

16. REVE, Gerard Zes gedichten. Amsterdam, (Polak & Van Gennep), 1965. Ingenaaid met linnen rugje. (16) p. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde exemplaren op Hahnemühle Bütten. 1e druk.
Verkocht

 

17. REVE, Gerard, en Jotie T’HOOFT Vier Brieven. [Rotterdam], Bébert, 1985. Halflinnen. 16 p. Gedrukt in een oplage van 180 door Reve genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 175
* De brieven zijn afgedrukt in facsimile van het handschrift/typoscript. Van Winden 51.

 


18. POSTHUMA DE BOER, Eddy Door het oog van de tijd. De Reve-foto’s van Eddy Posthuma de Boer. Van commentaar voorzien door Eddy Posthuma de Boer, verlucht met citaten van Gerard Reve en voorafgegaan door een interview van Henriette Klautz met Joop Schafthuizen. Varik, De Weideblik, 2015. Karton. 80 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de slechts 8 genummerde en door de fotograaf gesigneerde luxe-exemplaren, voorzien van twee originele fotoprints, achterop gesigneerd en genummerd door Posthuma de Boer en voorzien van zijn etiketje. Een foto is de iconische foto van Reve met kat te midden van talloze snuisterijen, in 1969 geschoten in Greonterp. Op de tweede foto zien we Reve in Machelen in 2001 met een glas wijn naast 26 exemplaren van De Avonden.

19. VESTDIJK, S. Zeer Geachte Heer Van het Reve. (Met een voorwoord door Frank van den Ingh en Aantekeningen door Nop Maas). (Woubrugge), Avalon Pers, 2006. Linnen. 32 p. Gezet uit de Bembo en met de hand gedrukt op Zerkall in een oplage van 110 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 100

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 28 februari 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: