antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 774: Eer de mail sluit

Natuurlijk, toen Stephanie Claes-Vetter in 1915 haar brievenboek schreef, werd er onder ‘De mail’ iets heel anders verstaan dan nu. Maar anachronismen kruiden het leven. In deze nieuwsbrief vindt u verwijzingen naar films (Op hoop van zegen, Tuschinski, het Apollo Theater), en zo’n heerlijk handtekeningenalbum van een vrolijke vrouw van 1950, plus huzarenstukjes (van de negentienjarige J.J.L. ten Kate, van Bram Vermeulen, maar ook de Stille kracht in batikband kun je zo karakteriseren) afgewisseld met Nederlandse nuchterheid (‘Op de Rijksstraatweg kwam ik Jezus tegen’). De vergetenen en de onvergetenen, te kust en te keur.

 

1. ADAMA VAN SCHELTEMA, C.S. Vrede. Zonder plaats en uitgever, [ca. 1943-44]. 24 x 16 cm. Geniet. 4 p. Met een linosnede. 1e druk. Inscriptie ‘Kerstmis 1944’. Exlibris. Deels iets verkleurd.
€ 40
* Clandestiene uitgave, niet in De Jong. Bij UB Leiden vermeld als ‘Addenda 14’. De auteur wordt in het boekje gespeld als ‘Adema van Scheltema’.

2. (ALKEMA, Wobbe). DYKSTRA, R.H. W. Schuhmacher. (Amsterdam, De Spieghel), 1934. Ingenaaid. (50) p. Met 16 reproducties in zwart-wit op kunstdrukpapier. 1e druk. Overstekende randen aan de achterkant iets ingescheurd, wat roest aan de bladrandjes.
€ 25
* Over de schilder Wim Schuhmacher, met voorin de eigenhandig geschreven naam van de constructivistische schilder Wobbe Alkema, met jaar ’34’.

3. ANDREJEF, Leonid De smarten van België. Spel in zes tafereelen. Geautoriseerde vertaling naar het Russisch door Oswaldi. Amsterdam, Meulenhoff, 1918. Karton met stofomslag. 116, (12) p. Omslag aan de randen iets beschadigd, rugje verbruind, maar in goede staat.
€ 20
* Kleurig stofomslag met achterop reclame voor drie andere uitgaven van Meulenhoff, mét afbeelding van hun stofomslagen: ‘Goede Hollandsche en Vlaamsche boeken. Verhoogd met 5% Crisistoeslag ‘.

4. APOLLO THEATER Programma van het Apollo Theater. Van Vrijdag 3 October af. ‘Say it with Songs’ met Al Jolson. (Omslag Hans Borrebach). Den Haag, Apollo Theater, 1930. Geniet. 8 p. Met advertenties. Verbroken zegeltje. 1e druk. Netjes.
Verkocht
* Voorop een fraaie art-decotekening van Hans Borrebach. De film ‘Say it with Songs’ (‘Laat liederen uw tolk zijn’, 1929) bevat enkele bekende liedjes van Al Jolson, onder andere ‘Little Pal’. In het pand van het Apollo Theater, Spuistraat 19-21, was in de laatste decennia van de twintigste eeuw (tot 2013) de roemruchte Haagse afdeling van Antiquariaat De Slegte gevestigd. De vroege programma’s van deze bioscoop zijn zeldzaam.

5. BAUDELAIRE, Charles Les Fleurs du Mal – The Flowers of Evil. Translated into English verse by various hands. Edited, with an introduction and notes, by James Laver and illustrated with engravings by Pierre-Yves Trémois. (Met de originele Franse tekst in een separaat deel. Gesigneerd door Trémois). New York, The Limited Editions Club, 1971. 30 x 18 x 7 cm (buitenmaat foedraal). Twee delen van verschillende formaat in linnen en halflinnen, samen in een passend foedraal. xxxvi, 204; xii, 194 p. In het eerste deel zijn 10 dubbelpagina-kopergravures in diepdruk uitgevoerd, in het tweede deel 18 vignetten in offset. Gedrukt in 1500 genummerde exemplaren, gesigneerd door de kunstenaar. Boekontwerp Charles Skaggs. Ruggen iets verbleekt, schaafplekje op schuifhoes, verder in uitstekende staat.
Verkocht
* Vertalingen door veel verschillende dichters, zoals Millay, Huneker, Wolfe, Huxley, Flecker, Douglas, Longfellow, Squire en Symons. Met inliggend The Monthly Letter of The Limited Editions Club (juni 1971) over dit boek en zijn makers. The Limited Editions Club is te vergelijken met de Stichting De Roos.

6. BRITTEN, Benjamin, Kathleen FERRIER, Marcel MARCEAU en vele anderen Handtekeningenalbum van Ines Helberg. 1948-1974. Kunstleer. 22 x 18 cm. 16 bladen. Met een kleine 300 handtekeningen, deels opgeplakt of in een ingeplakt programma. Met drie tekeningen, waaronder een van Marcel Marceau en een van Titus Leeser. Voorin lijmsporen: het album was kennelijk aanvankelijk voor een ander doel bestemd. Ines Helberg (geb. 1930) was begin jaren 50 werkzaam bij de administratie van de Amsterdamse culturele sociëteit Le Canard. Later emigreerde ze naar Nieuw-Zeeland.
€ 495
* De handtekeningen zijn per optreden op een of twee pagina’s gegroepeerd. De mimespeler Marcel Marceau trad in 1948 op in een programma met Wim Sonneveld, Guus Verstraete, Peter Kellenbach, Luc Lutz e.a. Marceau voorzag zijn inscriptie ‘Inès – En souvenir de “Bip” Amsterdam 1948 – Marcel Marceau’ van een mooi zelfportret als clown ‘Bip’ (zijn beroemde en toen nog gloednieuwe mime-creatie), met stadshuizen, een lantaarn en een vlaggende Eiffeltoren. Hij trof Ines in 1974 nog een keer in Nieuw Zeeland en voegde bij die gelegenheid een inscriptie (met bloemetje) aan zijn tekening toe! Ook met een 4-regelig Spaans gedicht opgedragen aan Kiki (=Ines), gesigneerd door Albert Helman, met zijn vertaling in het Nederlands. Op deze pagina vinden we tevens de legendarische altzangeres Kathleen Ferrier en de niet minder legendarische sportvrouw Fanny Blankers-Koen!
Op een andere internationale pagina signeerden de musici Benjamin Britten met Peter Pears, en dirigent Pierre Monteux (die in 1949 en 1950 op het Holland Festival stonden), evenals de theatergrootheden Jean-Louis Barrault, Michael Redgrave, Yvonne Mitchell, Michael Aldridge, Suzanne Reymond, Bernard La Jarrige en François Périer. Een pagina is te herleiden tot het bekende Bijenkorf-schrijversfestijn: A. Viruly, Bert Voeten, Anna Blaman, Wim Bijmoer, S. Franke, Jef Last, M. Székely-Lulofs, Emmy van Lokhorst, H.W.J.M. Keuls, Josepha Mendels, Godfried Bomans, Henriëtte van Eyk, Victor van Vriesland, Theun de Vries, Anthonie Donker, Maurits Dekker, C.J. Kelk en Ed. Hoornik. Andere schrijvers die hun handtekening zetten zijn J.C. Bloem, Gerard Diels, Theo Vesseur en Jacques Gans. De Russische regisseur Peter Scharoff (Sharov) signeerde in het Duits én Russisch. De ontwerper Titus Leeser maakte een tekening ‘Ter herinnering aan de Paasdagen 1949 tussen de twee sparren en de bloeiende krenten’. Musici: de violisten Szymon (Simon) Goldberg en Herman Salomon, de pianisten Arnold Juda, Gerard Hengeveld, Eberhard Rebling en Elsie Hall.

Met een paginagroot portret van een jonge vrouw, die wellicht Ines Helberg zelf voorstelt. Signaturen van de Spaanse dansduo’s Teresa & Luisillo, en Rosario & Antonio, plus danseres Cilli Wang. De fine fleur van het Nederlands toneel is op verschillende pagina’s in dit handtekeningenboek aanwezig: Jan Apon, Han Bentz van den Berg, Jan Blaaser, Mimi Boesnach, August Defresne, Johan Fiolet, Louis van Gasteren, Karl Guttmann, Marie Hamel, Rika Hopper, Lo van Hensbergen, Leen Jongewaard, Ton Lutz, Egbert van Paridon, Fons Rademakers, Cor Ruys, Louis Saalborn, Allard van der Scheer, Jacques Snoek, Luisa Treves, Henk van Ulsen, Ellen Vogel, Siem Vroom. Helemaal achteraan het boek staan Simone Signoret en Yves Montand!

Dit gezellige handtekeningenalbum is voornamelijk samengesteld in de jaren 1948-1954, met bovengenoemde uitschieter naar 1974. Er is heel wat samenhangende geschiedenis in te ontdekken, vooral met betrekking tot het nationale en internationale theater van deze periode.

7. CELAN, Paul 18 Gedichte. Hamburg, Maximilian Gesellschaft, 1997. 24 x 22 cm. Originele papieren band met versiering en transparant stofomslag. 40 p. Gezet uit de Futura. Met 12 kleurenzeefdrukken van Hans Schreiner en een nawoord van Thomas Sparr. Gedrukt in 1400 exemplaren, gesigneerd door de illustrator. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Bijzonder fraaie geïllustreerde gelegenheidseditie.

8. CLAES-VETTER, Stephanie Eer de mail sluit. Leiden, J.W. van Leeuwen (K. Fercken), 1915. 15 x 11 cm. Ingenaaid. (2), 120 p. 1e druk. Rugje versleten en deels los.
Verkocht
* Eersteling van de echtgenote van Ernest Claes. De van afkomst Nederlandse schrijfster was vanwege de oorlogsomstandigheden vanuit Vlaanderen teruggegaan naar Den Haag. Mooie kleine Haagse roman in de vorm van brieven van een jonge vrouw geadresseerd aan de in het Indische Soekaboemi wonende Alice.

9. COENDERS, Emile Herinnering. Inleiding, Sinterklaas, De Bronk, Rolduc. Utrecht, Stoomsnelpersdrukkerij L.E. Bosch & Zoon, [1900]. Ingenaaid. 156 p. Tekst in bruin gedrukt, elke pagina tussen twee sierblokjes in violet. 1e druk. Teer boekje in zeer goede conditie.
Verkocht
* Prachtig art-nouveau-omslag met zonsopgang-landschapje en typische vignetten in paars en groen. Zuid-Limburgse schetsen en novellen. Coenders was zoon van een notaris te Gulpen en werd later spoorwegemployé. Maar hij schreef ook een opera, Het meilief van Gulpen.

10. COSTER, Charles De De Huwelijksreis. Een geschiedenis van liefde en strijd. Vertaald door A. van Gogh-Kaulbach. Met teekeningen van J. van Wijk. Amsterdam, Meulenhoff, 1918. Karton met stofomslag. VIII, 222, (10) p. Omslag aan de randen iets beschadigd, maar in goede staat.
€ 20
* Fraai stofomslag én (heel andere) omslagtekening eveneens van Jan van Wijk.

11. COUPERUS, Louis Footsteps of Fate. (Noodlot). Translated from the Dutch by Clara Bell. (Met een voorwoord van Edmond Gosse). London, William Heinemann, 1891. Linnen. XVI, 272, (4), 16 p. 1e druk. Rug verbruind en onderaan wat versleten, voorplat deels verbleekt. Voorin potloodinscriptie.
€ 125
* Eerste Engelse vertaling, gepubliceerd begin juni 1891, die reeds in februari 1891 werd aangekondigd met als titel ‘Fostering a Viper!’ Noodlot, gedateerd 1891, verscheen in de laatste dagen van 1890, direct na de publicatie als feuilleton in De Gids. Met uitgeverscatalogus achterin, gedateerd ‘June 1891’ en met extra datering ‘100/29/5/91’ achteraan; dit boek staat erin (p. 11) als ‘In the Press’. Couperus Collectie Veen variant 2.

12. COUPERUS, Louis De stille kracht. (Originele batikband, ontwerp Chris Lebeau). Amsterdam, Veen, [1900]. Origineel gebatikt linnen met gouden belettering [ontwerp Chris Lebeau, de paarsbruine variant]. (4), 184, (4), 212 p. 1e druk. Rug en smalle strook voor- en achterplat (als altijd) wat verschoten. Twee hoekjes licht gebutst. Contemporaine naam op titel. Goed exemplaar.
Verkocht
* ‘De volle maan, tragisch dien avond, was reeds vroeg, nog in den laatsten dagschemer opgerezen als een immense, bloedroze bol, vlamde als een zonsondergang laag achter de tamarindeboomen der Lange Laan en steeg, langzaam zich louterende van hare tragische tint, in een vagen hemel op. Een doodsche stilte spande alom als een sluier van zwijgen…’
Belangrijk art-nouveauboek. Braches 001120 (‘Stille Kracht is wel één van de weinige werkelijk gebatikte uitgeversbanden’). VV 206,2. Collectie Veen 1.2.

13. COUPERUS, Louis Van en Over Mijzelf en Anderen. (Eerste, tweede, derde en vierde bundel). Amsterdam, Veen, [1910-1917]. Vier delen. Linnen (ontwerp W.J. Taanman). (8), 220; XVI, 92, (2), 100; (8), 184; 184 p. 1e druk. Nette (samengestelde) set, met zoals altijd lichte kleurafwijking: voor de eerste twee delen is een donkerder en gladder soort linnen gebruikt.
€ 275
* Complete set (doorgaans worden losse delen aangeboden). Slechts een klein deel van de oplage werd gebonden, per deel zo’n 200-300 exemplaren. VV 257,24. Collectie Veen 1.2.1, 1.1, 1.1 en 1.1.

14. DEKKERS, Midas De gnoe en andere beesten. Met illustraties van Karel van Rooijen. Amsterdam/ Antwerpen, Contact, 1998. Garenloos. 112 p. 1e druk.
€ 45
* Met fijngetekende, paginagrote potloodtekening door Karel van Rooijen op de Franse titel, getiteld ‘Der Maler und sein Model’: een naakte vrouw poseert voor een chimpansee, die de essentie schildert van wat hij meent te zien. Onder de tekening een opdrachtje van de kunstenaar: ‘voor Joop & Wies/ Karel’.

15. (DOES, Bram de) Hommage aan Bram de Does. (Haarlem, Lojen Deur Pers (coördinatie), 2007). Lichtblauw linnen overslagdoos met zilveren belettering (Erik Schots). Klein deukje in de doos.
€ 125
* Prachtige, rijk gevulde vriendendoos, verschenen ter gelegenheid van de toekenning van de Laurens Janszoon Costerprijs 2007 aan drukker, typograaf en wereldberoemde letterontwerper Bram de Does. De Does (1934-2015) werkte dertig jaar als typograaf voor Drukkerij Enschedé in Haarlem. Hij ontwierp twee nieuwe drukletters, de Trinité en de Lexicon en had ook een eigen private press: de Spectatorpers.

De doos bevat werk van 22 private-pressdrukkers (en een apart colofon met inhoudsopgave), voor het merendeel geheel met de hand vervaardigde, bibliofiele (ingenieuze) vouwbladen of boekjes, waarin, dat was de opdracht, uitsluitend gebruik is gemaakt van typografische ornamenten. De linnen doos met belettering in zilver en zwart werd met de hand gemaakt door de professionele boekbinder Erik Schots. In totaal werden er 175 exemplaren vervaardigd.

De doos bevat werk van Alex Barbaix, Peter Bekker (Koekanger Handpers), Jaap Binsbergen (Tussen Haakjes), Peter Duijff (De Eierland Pers), Saskia Eggink, Karel Gildemacher (De Hynsteblom), Martijn van de Griendt (Boekdrukatelier Het Y), Lodewijk de Groot (Cicero), Elze ter Harkel (De Vier Seizoenen), Piet Jacobs (Priegelpers), Dick Jalink (Kalamos Pers), Jan de Jong (De Buitenkant), Jan Keijser (Avalon Pers), Bubb Kuyper (Lojen Deur Pers), Rob Over de Linden (Ovira Linda), Hans Rombouts (Augustijn Pers), Ewald Spieker, Kees Thomassen (De Uitvreter), Doortje de Vries (Eikeldoorpers), Toon Wegner (Pro-Graph Pers), Pauline van Wensveen (Vette Venus Pers) en Johan de Zoete (The Rather Obscure Press).

16. EERBEEK, J.K. van Collectie van 8 publicaties, een foto en een biografie. 1. Verhalen. Twaalf verhalen. Kampen, Kok, 1930. Versierd linnen (ontwerp B.S. Claus). 232 p. 1e druk. Met sticker van ”t Boeckhuys’, op voordekblad en bezittersnotitie ‘Joop Reitsma’ in pen op schutblad.
2. Lichting ’18. Roman. Kampen, Kok, 1932. Versierd linnen. 296 p. 1e druk.
3. ‘Egbert Henderikus Blauw’. In: Het is bij den avond. Bundel novellen. J.K. van Eerbeek e.a. Bosch & Keuning, Baarn, [1932]. 192 p. Versierd linnen. 1e druk? Met gestempeld ex libris van G. Drevel.
4. ‘Dienstweigeraars’. P. 2-13 in: Opwaartsche wegen. Christelijk letterkundig tijdschrift waarin opgenomen ‘Opgang’. Jrg. 10 nr. 1, maart 1932. Iets gevlekt en met wat slijtage.
5. Strooschippers. Roman. Nijkerk, Callenbach, [1935]. 208 p. Versierd linnen. Met stempel ‘A. Hoogstad’ op schutblad. Een deels ernstig en deels lichtvoetig geschreven historisch verhaal over twee schippersfamilies in de turfvaart begin 20e eeuw in Noord-Oost Nederland en hun materiële en religieuze besognes, genoteerd uit hun eigen mond. Eerste publicatie 1935.
6. Beumer & Co. Novelle/roman. Nijkerk, Callenbach, [1937]. Linnen. 252 p. 1e druk. Met ingeplakt ex libris van A.J.A. Hopstaken. Tragikomische roman over twee verhuizers en de gevolgen van een aanrijding.
7. Pontus en de dieren en ander proza. Drie prozastukken. Den Haag, D.A. Daamen, 1942. 72 p. Ingenaaid met stofomslag. 1e druk. Uitgezocht en voorzien van een inleidende notitie door G. Kamphuis. (Met tekeningen, initialen en vignetten door Henk Krijger). Clandestien verschenen luxe-uitgave gezet uit de Garamont en gedrukt in zwart en blauw op Hollandsch in een oplage van 50 genummerde exemplaren (dit is nr. 3). Omslag vlekkig en verkleurd. De Jong 234.
8. Pontus en de dieren en ander proza. Drie prozastukken. Den Haag, D.A. Daamen, 1942. 72 p. Halflinnen met stofomslag. 1e druk. Uitgezocht en voorzien van een inleidende notitie door G. Kamphuis. (Met tekeningen, initialen en vignetten door Henk Krijger). Niet-clandestiene uitgave gezet uit de Garamont en gedrukt op houthoudend romandruk in zwart en blauw.
Bijgevoegd: 9. Originele foto (kiekje) van J.K. van Eerbeek en P.J. Risseeuw op de oude Pier van Scheveningen, opgeplakt op getint papier met doorgestreept bijschrift ‘Vacantie van letterkunde of letterkundige vacatie?’ en aantekeningen voor publicatie in een tijdschrift.
En: 10. Hans Werkman: De haven uitgraven. De wereld van J.K. van Eerbeek, schrijver (Meindert Boss 1898-1937). Hilversum, Verloren, 2004. Ingenaaid. 568 p. Geïllustreerd. Gesigneerd door de auteur.
€ 100
* J.K. van Eerbeek (pseudoniem van Meindert Boss) schreef verhalen en enkele romans. Hij behoorde bij de vernieuwende stroming van protestants-christelijke schrijvers van de jaren 30. Boss was onderwijzer in de gevangenis. Hij overleed jong aan tuberculose. De biografie door Hans Werkman is een liefhebbend portret van de schrijver, waarin zijn boeken grondig worden doorgelicht.

17. EERBEEK, J.K. van Pontus en de dieren en ander proza. Uitgezocht en voorzien van een inleidende notitie door G. Kamphuis. (Clandestiene luxe-versie). Den Haag, D.A. Daamen, 1942. Ingenaaid met stofomslag. 72 p. Gezet uit de Garamont en gedrukt op Hollandsch in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag iets gekreukt en gevlekt.
Verkocht
* Buiten de reguliere oplage werden er clandestien 50 luxe-exemplaren van deze uitgave vervaardigd. De protestants-christelijke Zwolse schrijver J.K. van Eerbeek (pseudoniem van Meindert Boss, 1898-1937) schreef verhalen en enkele romans, waarvan Beumer & Co. (1937) het bekendst is. De Jong 234 (‘Alleen de luxe uitgave van deze prozastukken is clandestien, omdat daarvoor door de autoriteiten toestemming geweigerd werd’).

18. (GEIGER, Willi) POLET, Sybren. Met litho’s van Mart KEMPERS De demon der eetzucht. (Wormerveer, Drukkerij Meijer, 1960). 30 x 22 cm. Linnen (bandtekening Mart Kempers). 36 p. Met paginagrote litho’s in offset door Mart Kempers.1e druk.
€ 35
* Met indrukwekkend exlibris voor Eugène Strens uitgevoerd door Willi Geiger (1878-1971) in droge naald, gesigneerd in potlood: portret van een man aan wiens brein bladen met tekeningen ontspringen. Jaarwisselingsgeschenk van Drukkerij Meijer. Niet in de handel.

19. GRAPJOS  Pang pang. Antwerpen, eigen beheer, [1966]. Ingenaaid. 48 p. Geheel getekend. 1e druk. Wat gevlekt en flapperig.
€ 25
* Grapjos heet eigenlijk Roland Georges de Hert (1944), broer van Robbe. Vroege collectie cartoons.

20. HAMSUN, Knut Victoria. Een verhaal van liefde. Naar het Noorsch door Gerrit P. Bakker. Amsterdam, Becht, 1900. Linnen met Jugendstildecoratie door Cornelia van der Hart. (8), 176 p. 1e druk. Rug iets verbruind en bovenaan wat brokkelig, verder mooi.
Verkocht
* Bijzonder fraaie band, waarop echter zowel op het voorplat als op de rug de naam van de schrijver gespeld is als ‘Hamsum’! Eerste druk van de eerste bij Becht verschenen Nederlandse vertaling van Hamsuns werk.

21. HEIJDEN, J. van der Batavia bij nacht. Realistische roman uit het nachtleven in Indië. Den Haag, Uitgevers Mij. “Confidentia”, (1940). Op het omslag staat: ‘Uitgeversmaatschappij: “Grande imprimerie-Lithographie Tournaisienne” – Doornijk (België)’ (!). Origineel geïllustreerd omslag. 96 p. Niet afgesneden. Met dubbel voorwoord van Maurice Bernard Coelho. 2e druk. Omslag heeft wat geleden: vlekjes en hakjes, plakkertje voorop.
Verkocht
* De eerste druk is van 1928, maar in 1932 was deze zwoele roman ook nog gepubliceerd onder de titel ‘Liefde-Zonde’. In 2006 verscheen een moderne herdruk.

22. HEIJERMANS, Herman Nummer tachtig. Dramatische fantasie in één bedrijf. Amsterdam, Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur, [1912]. Linnen. 32 p. Achterin uitgavenlijst. Boekband iets gevlekt en met wat sleet aan de uiteinden van de rug.
€ 90
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op pagina (1): ‘Voor Mevr v Lissa/ Heijermans/ 9/3/12’. George van Lissa was correspondent in Berlijn van het Algemeen Handelsblad. Toneelstuk over de gevangenis uit 1898.

23. HEIJERMANS, Herman Op hoop van zegen. Het meesterwerk van Herman Heijermans, een M.H.D.-film onder regie van A. Benno. Zonder plaats, zonder uitgever, [1937?]. Origineel omslag. 16 p. Kunstdrukpapier. Geïllustreerd. Wat beschadigingen.
Verkocht
* Zeer fraaie brochure voor deze succesfilm, met vele goede foto’s van scènes uit de film en van de cast. Succesrollen voor Esther de Boer-van Rijk (als Kniertje), Jan van Ees en Coen Hissink.
Esther de Boer-van Rijk heeft in dit programma een kruisje achter haar naam. Zij overleed op 7 september 1937. Er ligt een los kaartje in ter herinnering aan ‘Kniertje’, met foto.

24. HEMMERECHTS, Kristien Maan. (Met een Aantekening door de auteur). Amstelveen, AMO, 1991. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in groen en zwart door Hans van Eijk in een oplage van 35 op de pers genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 60
* Eén van de 28 Arabisch genummerde, op Zerkall gedrukte exemplaren.
Dit is nummer 2, met een opdrachtje van de uitgever in potlood onder het colofon.
De aantekening luidt: ‘Het verhaal Maan werd oorspronkelijk geschreven in opdracht van het bedrijf Moret Ernst & Young, dat een ingekorte en geïllustreerde versie gebruikte bij wijze van advertentie’. AMO 103.

25. HERMANS, W.F. Adreswijziging. Gericht aan uitgeverij Bert Bakker in Amsterdam. Datum poststempel 5 november 1991. In luchtpostenveloppe. Gesigneerd en met de handgeschreven toevoeging: ‘met het Oog op/ Oog in ’t Zeil’.
Verkocht
* Zelf gefröbeld en gefotokopieerd. Hermans verhuisde per 13 november 1991 van Parijs naar Brussel.

26. HERMANS, W.F. De onversleten wandelaar. Leiden, Burgersdijk & Niermans, 1994. 10,0 x 6,6 cm. Geniet met stofomslag. 16 p. Gedrukt in een oplage van 750 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 1994-1995, niet in de handel. Met aanbiedingskaartje (‘een voorspoedig 1995’) van de firma Burgersdijk & Niermans. JS 445. VW 8.

27. HERRMANN, Georg (inleiding) Het vroolijke Gildeboek. (Exil-uitgave). Hilversum, Het Nederlandsche Boekengilde, 1938. Linnen. 276 p. Geïllustreerd door Hans van Norden. 1e druk. Fris exemplaar.
Verkocht
* Mooi, humoristisch boek met een sterk exil-accent. Bijdragen van onder meer Lode Baekelmans, Tristan Bernard, Karel Capek, Wilhelm Cremer, Maurits Dekker, F.R. Eckmar (= Jan de Hartog), Jaroslav Hasek, Egon Erwin Kisch, Sinclair Lewis, Roda Roda (= S.F. Rosenfeld), Klaas Smelik, Ben Traven, Kurt Tucholsky, Piet van Veen, H.G. Wells, H. Wielek (pseudoniem van Wilhelm Kweksilber) en Michail Zosjtsjenko. De schrijver Georg Hermann vluchtte vanwege voortdurende doodsbedreiging door de nationaal-socialisten in 1933 van Berlijn naar Amsterdam, waar hij deelnam aan het literaire leven. Dit is zijn laatste publicatie. In 1943 werd hij vermoord in Auschwitz.

28. HEUS, Piet Collectie van twee handschriften en twee typoscripten. 1. Affect-extract. (Proza-schets). 22 x 17 cm. 5 bladen handschrift in zelfgemaakt cahier. Opgedragen ‘Aan Maarten Kapteyn’ en gedateerd ‘Den Haag Oct.-Nov. 1945’.
2. Rozen op Loog. Gedichten. 22 x 17 cm. 14 bladen in handschrift in zelfgemaakt cahier. 24 p. beschreven. Jaren veertig.
3. Niemandsland. (Gedichten). 28 x 21 cm. 14 bladen doorslag van typoscript, eenzijdig. Jaren zestig?
4. Zwerfstenen. 1967-1968. (Gedichten). 28 x 21 cm. 11 bladen waarvan 8 doorslag typoscript, eenzijdig.
€ 50
* Piet Heus (1917-1986) schreef kinderboeken in de jaren vijftig en ook veel poëzie, waarvan een deel bij De Beuk gepubliceerd werd. Of deze cycli en de prozaschets gepubliceerd zijn, kan ik niet nagaan.

29. HOLSBERGEN, J.W. Drie originele zwartwitfoto’s, gemaakt door zijn zoon Sjoerd J. Holsbergen. Twee foto’s in het formaat 24 x 18 cm, waarop Holsbergen, met pijp, aan een tafel zit te schrijven met een vulpen. Achterop stempel van de fotograaf. Een foto van 15 x 22 cm, geplakt in passepartout, met pijp achter een autodak. Op het passepartout zijn drukkersaanwijzingen geschreven. Met drie drukproeven van deze laatste foto (gedateerd 1964), waarop een beschadiging wordt weggewerkt.
€ 40
* Ook met een krantenknipsel betreffende de schrijver Jan Willem Holsbergen (1915-1995) uit 1959.

30. JOYCE, James The mime of Mick, Nick and the Maggies. A fragment from Work in Progress. Den Haag, The Servire Press, 1934. Ingenaaid. (8), 80 p. Niet afgesneden. Initiaal, vignet en omslag ontworpen door Lucia JOYCE. Titel in rood en zwart. Gedrukt in 1029 genummerde exemplaren. 1e druk. Zeer matig exemplaar, afkomstig uit een bibliotheek: voorzijde omslag uitgesneden en aangevuld aan de randen (zie afbeelding). De voorflap is aanwezig, maar de achterflap niet. Sporen van oud verwijderd stempel op titel. Wat vlekjes. Van binnen in goede staat.
Verkocht
* Buitengewone publicatie van den Nederlandse uitgever Carolus Verhulst! Opmerkelijk omslag in blauwzilver en blauwgrijs. Een van 1000 gewone exemplaren op Old Antique Dutch papier gedrukt, maar niet genummerd.

31. (KATE, J.J.L. ten) Anti-gerusomachia. Tragico-comisch-dramatisch en episch dichtstuk. Utrecht, C. van der Post jr., 1839. Groen omslag met bladmotief. 28 p. Gedrukt op zwaar papier. 1e druk. Met bijgeschreven naam van de auteur op omslag en titelpagina. Exlibris verwijderd van binnenzijde omslag.
Verkocht
* Lang gedicht, anoniem uitgegeven, geheel uit citaten opgebouwd. Het Grieks-Latijnse titelwoord betekent ‘Strijd tegen de Raad van Ouden’ (gerousia). ”t Gelijkt het ruischen van de zee/ Bij ’t woeden van de orkanen;/ (‘k Hoor liever ’t loeijen van mijn vee,/ Of ’t kraaijen van mijn hanen.)/ Les mauvais vins, funestes aux vivans,/ Ont des effets, bien moins extravagans./ Het tafelkleed geleek een nare woestenij, met putten overdekt’ (…) ‘Een nieuwe gloed deed alle boezems koken;/ Zij zien – zij peinzen – zij doorgronden;/ De haat gloeide in elks hart, en vonkelde uit elks oogen./ En echter rees er soms een traan,/ Die lang en schuchter stil bleef staan./ On entendait des voix, qui disaient, – tot smeltens geroerd en gekneed:/ Pulcre! bene! recte!/ Heer coninck! lieve heere/ Draag maar geduldig jou verlies’. Een huzarenstukje van de nog geen twintig jaar oude student J.J.L. ten Kate, die daarvoor bij Vergilius, Voltaire, Bilderdijk, Beets, Helmers, Cats, Tollens, Van Lennep, zichzelf, Karel van Mander, Victor Hugo en vele anderen, zowel groten als kleinen, zinsneden leende. Curieus product van een zeldzaam genre!

32. KEMP, Pierre Het wondere lied. (Gesigneerd). Heerlen, Gerrese, [1914]. Ingenaaid. Onafgesneden. 96 p. 1e druk. Debuut. Plaatsetiketje op rug en voorplat, twee doorgestreepte stempels op Franse titelpagina.
Verkocht
* Met op de titelpagina het korte gesigneerde opdrachtje ‘v.d.S./ P. Kemp’.

33. (KOMRIJ, Gerrit). STERN-SZANA, Bernhard Bibliotheca curiosa et erotica. Beschreibung meiner Sammlung von Seltenheiten und Privatdrucken erotischer und kurioser Bücher. [Magstadt], Herbert Bissinger Verlag, [1967]. Ingenaaid met flappen. 248 p. Fotomechanische herdruk van de editie van 1921. Keurig.
€ 25
* Exemplaar van deze nuttige beschrijvende erotica-bibliografie (met antiquariaatsprijzen anno 1921!) uit de collectie van Gerrit Komrij, met diens kleine exlibris, en plakzegel van de roemruchte boekhandel W.N. Schors aan de Reguliersgracht, die gespecialiseerd was in erotica en occult.

34. KUIPERS, Reinold De broddellap. [Amsterdam], (De Boekvink) [= eigen beheer], (1945). Cahiersteek. (2), 22 p. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* ‘Op de Rijksstraatweg kwam ik Jezus tegen’. Gemengde gedichten. Ook met poëzie opgedragen aan J.C. Bloem en Richard Minne, en een vertaling van Tristan Derème. De Jong 469.

35. LEOPOLD, J.H. Oostersch. Verzen naar Perzische en Arabische dichters. (Den Haag, Kunera Pers, 1922). Oorspronkelijk soepel perkament met vergulde rugbelettering. (4), 28 p. Op de handpers gedrukt door J.F. van Royen in rood, blauw en zwart in een oplage van 70 op de pers genummerde exemplaren. Vier vlekjes op de band (van verwijderde linten?), een paar minimale rafeltjes langs de bovenrand van het achterplat. Exlibris op voorste schutblad (van Ella Goubitz (1914-2007), psychologe) laatste schutblad in binnenzijde achterplat verkleurd door inliggend knipsel. Het perkament staat als altijd wat uit.
Verkocht
* De eerste uitgave van de Kunera Pers, een legendarisch boek.

36. LEYDEN, Lucas van De Passie van Ons Heer (…) zijnde een suite van XIV koperplaten die van de originelen werd gedrukt. (Met een toelichting door Frank van den Wijngaert). Antwerpen, Nederlandsche Boekhandel, 1948. 21,7 x 15,2 cm. Losbladig in overslagmapje (als uitgegeven). (8), VIII p. + 14 prenten. Gedrukt in rood en zwart op handgeschept en ‘in de open lucht gedroogd’ papier in een oplage van 250 op de pers genummerde exemplaren. De tekst werd gedrukt door de Sinte-Catharinadrukkerij in Brugge, het ontwerp van de titelpagina is van de hand van Maurice Gilliams.
€ 275

37. (LUBBE, Marinus van der) Collectie krantenknipsels uit de Nieuwe Rotterdamsche Courant over het proces tegen Van der Lubbe en zijn executie. 8 grotere knipsels van 13 december tot 10 januari.
€ 40
* Bijgevoegd: Jef Last, Rinus van der Lubbe. Doodstraf voor een provo. 2e druk, herzien door Maarten Mooij (de 1e druk verscheen onder de titel Kruisgang der jeugd in 1939). Inleiding Igor Cornelissen. Dinxperlo, Uitgeverij Interland, 1967. 340 p. Enkele notities.
En: NRC 23 augustus 1935, buitenlandkatern (10 p.), waarin het veel over Duitsland gaat.
De NRC is niet opgenomen in de krantenwebsite Delpher.

38. RILKE, Rainer Maria Het verliefde meisje. (Vertaling Reinold KUIPERS). Haren, De Jongerenpers, 1941. 41 x 28 cm. Rijmprent, eenzijdig bedrukt in groen en oranjerood op getint papier met Japans watermerk. Met een lithografie van Abe J. Kuipers. 1e druk. Prima staat.
Verkocht
* Mooie, zeldzame uitgave van de gebroeders Kuipers, in 1941 nog maar 27 en 23 jaar oud.

39. ROLAND HOLST, R.N. Overpeinzingen van een bramenzoeker. Ingeleid door Arthur van Schendel. Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande, (1932). Linnen. 96 p. 5e druk. Rug verkleurd.
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht van Richard Roland Holst aan zijn leerlinge, de kunstenares Ali Goubitz (1904-1975). Roland Holst functioneerde als haar mentor op voorspraak van zijn echtgenote Henriëtte Roland Holst. Hij dankt voor haar hartelijke brief over dit boekje. ‘Dat was een ware vreugde voor den ouden vriend/ RN Roland Holst/ Juni 1937’.

40. ROODNAT, Bas Vanzanten I-IX. (Gesigneerd). Z.p., vanzanten, (1993-2001). Tien delen. Linnen. Rijk geïllustreerd met foto’s door Roodnat. Vier delen hebben (lichte) waterschade aan de band.
Verkocht
* Journalist en fotograaf Bas Roodnat (1930-2004) werkte voor NRC Handelsblad, Het Parool en de Vara. Meubelontwerper Teun van Zanten gaf deze reeks thematische fotoboeken uit voor vrienden en relaties.
Met in zeven van de tien delen een handgeschreven en gesigneerde opdracht van Roodnat aan zijn collega-fotograaf Dirk de Herder.
I. De openbare teksten.
II. De oorlogen. Die Kriege.
III. Annie Kleefstra en de Dode vrienden.
IV. Korinthe en andere reeksen.
V. Het Café. Die Kneipe.
VI. Het ongelijk van de kunstgeschiedenis & de Friese connectie.
VII. Alles is verkeerd (I).
VII[a]. Alles is verkeerd (II).
VIII. gubbels/ van zanten.
IX. De dingen.

41. STREUVELS, Stijn Prutske. (Gesigneerd; in halflederen band). Amsterdam, L.J. Veen, (1930). 29,0 x 24,5 cm. Verguld halfleder. 272 p. Geïllustreerd (deels in kleur). Gedrukt in een oplage van 1010 door Streuvels genummerde en gesigneerde exemplaren. 2e druk. Paar schaafplekjes, niet storende vochtvlek bovenaan laatste pagina’s.
Verkocht
* Eén van de 500 Arabisch genummerde exemplaren, bestemd voor de Hollandse markt, met de ferme signatuur van Streuvels onder het colofon.
Dit is nummer 101, gebonden in halfleder in plaats van, zoals meestal, in linnen.

42. THIJSSEN, Theo Jongensdagen. Illustratiën en bandversiering van Jan SLUYTERS. Bussum, Van Dishoeck, 1909. Gedecoreerd linnen. (6), 156 p. 1e druk. Fraaie boekband met enkele kleine slijtplekjes. Naamstempel van ‘J.van.Pareren’ voorin, vrij wat roest, eerste pagina deels losgeknipt (door een kind?), maar compleet.
€ 95
* Met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Thijssen: ‘Aan Jacques van/ Pareren/ (handt.)’. Van Pareren was collega-onderwijzer en net als Thijssen langdurig betrokken bij de Bond van Nederlandse Onderwijzers. Dit is Thijssens enige boek voor de jeugd, mooi uitgevoerd.

43. TUSCHINSKI NIEUWS Tuschinski Nieuws. 10 nrs. (1927-29). Amsterdam, Theater Tuschinski, 1927-29). Tweewekelijks tijdschrift. Dit zijn de nummers I/7, 12, 13, 14, 18, 35, 38; II/3; III/1 en 20. 27 x 20 cm. Kleurige originele omslagen (ontwerp Pieter den Besten). 36 p. per nummer. Rijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen (o.a. Pieter den Besten, Hans Borrebach, Octave De Coninck, Eldon Kelley). Hier en daar een vouwtje, maar in prima staat.
Verkocht
* Zeer amusant en informatief tijdschrift, natuurlijk met veel aandacht in tekst en paginavullende foto’s voor de Groten van de Film: Asta Nielsen, Rudolph Valentino en zijn tegenbeeld Lon Chaney, Murnau, Zukor, Tom Mix, Chaplin, Jannings en vele anderen. Ook met verschillende afleveringen van de memoires van Abraham Tuschinski, tekstbijdragen van Cor Tepe, Wladimir, Max Tak en Simon B. Stokvis.

44. (URSA MINOR). BINNENDIJK, D.A.M. Onvoltooid verleden. Gedichten. Maastricht, A.A.M. Stols, 1936. Linnen. 62 p. Gedrukt in 150 genummerde exemplaren, waarvan er 125 in de handel kwamen. 1e druk. Keurig.
Verkocht
* Dit exemplaar is met de hand genummerd (’17’). Met in twee kleuren gedrukt prospectus, tevens een toelichting op de serie Ursa Minor, waarvan dit boek het eerste deel is. Op het prospectus een afdruk van het door John Buckland Wright ontworpen en in hout gesneden drukkersmerk met de Kleine Beer. Ook met een (roze) prospectus voor de in 1938 verschenen tweede druk van de dichtbundel (4 p.).

45. (URSA MINOR). VESTDIJK, S. Fabels met kleurkrijt. (Maastricht, Stols), 1938. Linnen. Onafgesneden. (6), 46 p. Gedrukt in rood en zwart in 175 genummerde exemplaren. 1e druk. Met inkt geschreven nummer voorin (van de hand van een van de uitgevers, M.B.B. Nijkerk). Net exemplaar.
€ 35
* Deze gedichten zijn in druk opgedragen aan Greshoff. Ursa Minor V. Van Dijk 444.

46. (URSA MINOR). VESTDIJK, S. Strijd en vlucht op papier. (Maastricht, A.A.M. Stols), 1939. Linnen. 48 p. Gedrukt in zwart en een heel klein beetje blauw in een oplage van 300 genummerde exemplaren. 1e druk. Blindstempel vorige eigenaar. Rug iets verbleekt, verder mooi en fris.
€ 20
* Korte beschouwingen, soms fel. Ursa Minor VIII. Van Dijk 470.

47. VERMEULEN, Bram Jan Lul en de flauwe kultuur! [Amsterdam], Stichting Cultureel Jongeren Paspoort, [1970]. A5. Geniet. 20 p. Geïllustreerd. 1e druk. Klein vlekje voorop.
€ 35
* Reclame voor het CJP, geheel in stripvorm getekend door de cabaretier Bram Vermeulen. Veel protest wegens vorm en taal zorgden voor weigering en wegwerp – zeldzaam daardoor!

48. (WARREN, LEOPOLD, KAVÁFIS, BREDERO, PLATEN) Aankondiging van nieuwe uitgaven van Sub Signo Libelli. Zomer 1977. Sub Signo Libelli, [augustus 1977]. Planodruk. Met de hand gezet en gedrukt door Ger Kleis in rood en zwart [in een oplage van 45 exemplaren].
€ 25
* Vroege prospectus met zes titels van de jonge uitgeverij en margedrukkerij Sub Signo Libelli te Amsterdam. Leopold, Kavafis vertaald door Hans Warren, Winkler, Bredero, Platen en Dullaart. Zie Breugelmans pagina 97.

49. ZWEIG, Stefan De onzichtbare verzameling. Een episode uit de Duitse inflatie. Vertaald door Theodor Duquesnoy, met tekeningen van Kurt Löb. Amsterdam, Lutkie & Smit Papier bv, 1990. Karton met stofomslag. (2), 34 p. Gedrukt in 2000 genummerde exemplaren. Mooi!
€ 25
* Relatiegeschenk met fantastische illustraties van Löb.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 22 februari 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: