antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 785: Bibliofiele aanwinsten

Deze week trakteren we u op bibliofiele aanwinsten, vijfentwintig in getal, in alle soorten en maten. Linosneden van Mariette Brouwers en Ellen Krol, de brief van A.F.Th. aan W.A.M., het vriendenboek voor Gerrit Kouwenaar, een frontispice van Frans de Jong, schunnige versjes van Jacob van Lennep en E. du Perron, poëzie van een romanpersonage, een bibliofiele flaptekst van Anneke Brassinga… Dat smaakt toch naar meer?


1. BLOM, Onno Canard. (Met een originele linoleumsnede van Peter Yvon de Vries). Zutphen, De Lange Afstand, 1996. Ingenaaid. (4) (= 8 ) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op antiek Hahnemühle, gefourneerd door J. Meijer, in een oplage van 40 exemplaren.
€ 15
* Verslag van het diner bij de uitreiking van de Librisprijs – met rollen voor: Bernlef, Marie Kessels, Oscar van den Boogaard, Wessel te Gussinklo, Tomas Lieske en Alfred Kossmann – eindigend met: ‘Zes gangen, zes genomineerden. Ik plof.’

2. cummings, e.e. Atlas. (Met een originele ets/ aquatint door Peter Yvon de Vries. Met een vertaling door Wiel Kusters). Amsterdam, De Lange Afstand, 1985. 33,5 x 26,0 cm. Twee losse vouwbladen in overslagmap (Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Erasmus en gedrukt op handgeschept Hahnemühle in een oplage van 25 genummerde en door de drukker/ kunstenaar gesigneerde exemplaren. Twee vage vlekken op de map.
Verkocht
* Mooie kunst bij het gedicht ‘love’s function is to fabricate unknownness’ (door Kusters vertaald als ‘de liefde is er om onwetendheid te scheppen’). Bijgevoegd is een afzonderlijke uitgave van het gedicht van cummings, oplage 50 exemplaren, vanwege een ‘te laat ontdekte zetfout’.
Met prospectus.

3. EMANTS, Marcellus Onopgelost. Woubrugge, Avalon Pers, (1983). Linnen (J.C. van Hooff). (12) p. Gezet uit de Egmont en gedrukt op Immortal Fire in een oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 24 Romeins genummerde exemplaren, gebonden in heellinnen.
Met prospectus.

4. FAKKEL, Arjenne Spoken & ongelukken of Hoed u voor het binnenhuisboombeest.. (Met linosneden van Arjenne Fakkel). Leiden, [Pers, no. 14], 1993. Ingenaaid met omslag. (20) p. Met de hand gezet door Arjenne Fakkel en gedrukt door Ernst Boissevain in blauw en zwart in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag deels iets verschoten.
Verkocht
* Een van de eerste boekjes met illustraties door Arjenne Fakkel.

5. FERRON, Louis Gericht. Bedum, Exponent, [1985]. Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt door Menno Wielinga in een oplage van 115 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eenhedenreeks 4.

6. FOKKEMA, Redbad De hoge wilgen bij Loosdrecht. [Scheveningen], (Duindoornpers, 1985). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1985-1986 voor de vrienden van Eva Cossee en Redbad Fokkema.

7. HAAN, Jacob Israël de Portretten. Een jongen met één Oog. Utrecht, Hugin & Munin, 1998. Los in omslag (garen ontbreekt). (12) p. Met de hand gezet uit de Gravure 2 en gedrukt in een oplage van 110 exemplaren.
€ 75
* 110 exemplaren waren bestemd voor De Grote Nederlandse Letterproef.
Dit is één van de 5 (extra) exemplaren, gedrukt op Gampi Vellum, met een opdrachtje van de drukker: ‘Voor André, van Jan./ Utr. dec 2002’.

8. HAAN, Jurjen de Op een bijeenkomst. Op in gearkomste. (Met een linosnede door Peter Bekker. Met een vertaling door Simon Veltman). Meppel, Bekker & Veltman, 1992. Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet uit de Helvetica en gedrukt op Buetten Kupferdruck in een oplage van 135 exemplaren. Vlekje op omslag.
Verkocht

9. HEIJDEN, A.F.Th. van der WHAMM, de democratisering van het talent. (Een brief aan W.A.M. de Moor met een nawoord van de schrijver en een tekening van Ursula Heerma). Utrecht, Hinderickx & Winderickx, 1997. Linnen (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet en gedrukt met de Bembo in rood en zwart in een oplage van 150 op de pers genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 75 exemplaren die in linnen werden gebonden. Met prospectus.

10. HÖLDERLIN, Friedrich Vier gedichten met vertaling van Kester Freriks. (Met een linosnede van Mariette Brouwers). Bussum, Rosmarijn pers, 1979. Cahiersteek. (24) p. Gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 80 genummerde en door Freriks gesigneerde exemplaren. Omslag deels wat verschoten en met scheurtje.
€ 15

11. KAVAFIS, K.P. Kunstbloemen. Zeven vertalingen. Utrecht, [Hugin & Munin/ Hinderickx & Winderickx], 2003. Cahiersteek. (20) p. Met de hand gezet uit de Antigone, de Romanée en een cyrillische letter en gedrukt in blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 72 exemplaren. 1e druk.
€ 40
* 36 exemplaren waren bestemd voor de feestdoos van Kitty Keijser.

12. (KOUWENAAR, Gerrit) Het is zo vandaag als altijd. Voor Gerrit Kouwenaar. Banholt, (In de Bonnefant), 1983. Verguld linnen (Binderij Phoenix). (4), 60 p. Met de hand gezet uit de Bembo en de Diotema en gedrukt in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Liber amicorum ter gelegenheid van Kouwenaars zestigste verjaardag met bijdragen van H.C. ten Berge, J. Bernlef, Rein Bloem, Remco Campert, Hugo Claus, Constant (met een mooie tekening ‘Goede Middag, Haan’!), Gérard van den Eerenbeemt, Jan G. Elburg, Hans Faverey, David Kouwenaar (een originele, gesigneerde ets), Wiel Kusters, Jan Kuijper, Lucebert, Kees Nieuwenhuijzen, Cees Nooteboom, Peter Nijmeijer, Bert Schierbeek, K. Schippers, Jan Sierhuis, Pierre van Soest (een handgekleurde tekening), Hans Tentije, Aat Verhoog en Lela Zečković.
Schitterend, hoogst bibliofiel vriendenboek met een vergulde snor op het voorplat naar een ontwerp van Kees Nieuwenhuijzen.

13. KROL, Gerrit Een rei van ger. Linosneden Ellen Krol. Groningen, Grafisch Museum Groningen, 1994. Geïllustreerd karton. (12) p. Met de hand gezet uit de vette Annonce en gedrukt op Conqueror Bond en Butterfly in een oplage van 150 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Fraai boekje ter gelegenheid van Krols 60e verjaardag. Dit bijbelverhaal bestaat louter uit drieletterwoorden.

14. LENNEP, Jacob van (als:) Ko CASSANDRA Jr. Offeranden op het altaar van Amor en Venus. (Met een met de hand ingekleurde illustratie). (Tull en ’t Waal, J.H. Moesman, 1987). Cahiersteek. (16) p. Met de hand gezet uit de Lithografia Kräftig en de Libra en gedrukt in roodbruin in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Ondeugende verzen van Van Lennep. Dit exemplaar behoort tot de nummers 1-50, gedrukt op gelinieerd Van Gelder.

15. LOGHEM, ir. J.B. van In memoriam de schoonheidscommissie van Haarlemmerliede c.a. (Bezorgd en van een nawoord voorzien door W. de Graaf). (Woubrugge), Avalon Pers, (1982). Linnen met titeletiket (J.C. van Hooff). (28) p. Gezet uit de Bodoni en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Eén van de 33 Romeins genummerde exemplaren, gebonden in heellinnen.
Het nawoord eindigt met een citaat van Nescio.

16. MAAS (samenstelling), Nop Bloomers. (Met drie geëtste bloomers door Peter Yvon de Vries). (Amsterdam), De Lange Afstand, 1982. Halflinnen met platten overtrokken met gemarmerd papier en stofomslag. (30) p. Met de hand gezet uit de Hollandse Mediæval en gedrukt op Vergé van Saunders in een oplage van 60 genummerde exemplaren.
€ 50
* Een bloomer is een letterkundige passage die door een lezer met een dirty mind anders opgevat wordt dan door de auteur bedoeld is.

17. MINCO, Marga De bol en de Bolero. (Woubrugge, Avalon Pers, 1991). Cahiersteek. (8) p. Gezet uit de Garamond en met de hand gedrukt in een oplage van 160 exemplaren.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1991/1992.

18. NOOTEBOOM, Cees, en Leo VROMAN Brooklyn Responsorium. (Met een nawoord van Cees Nooteboom). Banholt, (In de Bonnefant), 1990. Linnen (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet uit de Bembo en de Diotima en gedrukt in rood en zwart op Zerkall in een oplage van 90 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 95
* Eén van de 35 exemplaren, gebonden in heellinnen.

19. OMAR KHAYYAM Rubaiyat. In de vertalingen van Edward Fitzgerald & Theo van Raalte. Met een verantwoording van Johan van Schagen. Woubrugge, Avalon Pers, 1992. Ingenaaid met omslag. (76) p. Gezet uit de Garamond en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Deze omvangrijke bibliofiele uitgave verscheen in twee versies, de nummers 1-100 met een druksel in kleuren van Frans de Jong als frontispice, en de nummers 101-175 met een ets van Theo Forrer. Dit is een exemplaar met frontispice van Frans de Jong.

20. OUWENS, Kreek Daey Stok omhoog. Met linoleumsneden van Angèle Reinders. Amsterdam, De Lange Afstand, 1997. Halflinnen. (24) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 40 exemplaren.
Verkocht
* Gedichten. De flaptekst (!) is geschreven door Anneke Brassinga.

 

21. PERRON, E. du Een Vers. (Met een originele, gesigneerde ets door O.T.A. Egberts-Richter). Lelystad, De Watersnip pers, 1991. Karton overtrokken met marmerpapier met titeletiket. (6), 18 p. Met de hand gezet uit de Columbia en gedrukt op Ernani in een oplage van 10 genummerde exemplaren. [2e druk].
€ 75
* In 1984 verscheen een eerste druk van deze erotische uitgave.

22. ROZENDAL, Thomas Vijf gedichten. Bezorgd door Alfred Kossmann. Wijhe, (Hein Elferink), 1986. Cahiersteek met omslag. 16 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 80 genummerde exemplaren.
€ 25
* Poëzie van een romanpersonage van Kossmann.

23. VRIES, Peter Yvon de Brief aan GJ. (Amsterdam, De Lange Afstand, 1982). Linnen met stofomslag. 12 p. Met de hand gezet uit de Hollandse Mediaeval en gedrukt op Velin d’Arches in een oplage van 15 genummerde exemplaren. Omslag niet smetteloos.
€ 45
* GJ is Gerritjan Deunk, een oude studievriend van de drukker.

24. VRIES, Peter Yvon de Drukken. (Met een originele, genummerde ets door Peter Yvon de Vries). Amsterdam, De Lange Afstand, 1980. Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 20 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 30

25. VRIES, Theun de De Boom-mens. Met een Houtgravure van Jan Batterman. Banholt, (In de Bonnefant), 1981. Groen halfmarokijn met marokijnen voorranden (Binderij Phoenix). (4), 28 p. Met de hand gezet uit de Bembo (met Open Egmond initialen) en gedrukt op Van Gelder Eenhoorn papier in groen en zwart in een oplage van 111 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug verschoten, helaas.

Verkocht
* Eén van de 20 luxe-exemplaren, door David Simaleavich gebonden in halfmarokijn.
Met prospectus.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 april 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.119 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: