antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 786: Cocon

In deze bescheiden nieuwsbrief vindt u aanwinsten: opdrachtexemplaren, een vermakelijke brief en bibliofiele uitgaven van de Gard Sivik-dichters C.B. Vaandrager en Hans Verhagen. De items komen deels uit het bezit van de Rotterdamse tekstschrijver en historicus Peter Bulthuis.


1. VAANDRAGER, Cornelis Bastiaan Met andere ogen. [Amsterdam], Heijnis, [1961]. Karton met stofomslag. 56 p. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van dichter op de achterste binnenflap van het stofomslag: ‘hartelijk voor/ Gust [Gils]/ hopend op nog/ vele jaren/ post-Gard Sivik/ kontakt/ jan ’62/ cornelis bastiaan’. Op het voorste schutblad schreef Vaandrager een vijfregelig citaat van de Amerikaanse dichter Philip Whalon.
Gust Gils was in 1955 één van de oprichters van Gard Sivik, Vaandrager zou twee jaar later tot de redactie toetreden. In het gedicht ‘Prisoner of Love’, op pagina 17, komt Gust Gils voor.
Gard Sivikreeks, tweede serie, deel 2.

2. VAANDRAGER, C.B. Totale poëzie. Amsterdam, De Bezige Bij, 1981. Ingenaaid. 232 p. 1e druk. Rug verbruind, leesvouwen.
€ 35
* Exemplaar met handgeschreven, moeilijk leesbare opdracht van de auteur [aan Peter Bulthuis] op de Franse titel: ‘van […..]/ Hunter/ […..]/ totaal/ +/ […..]/ op (Binnen)weg/ zomer 91’.
Inliggend: Twee notitievelletjes met leesaantekeningen van de vorige eigenaar.

3. VERHAGEN, Hans Cocon. Cyclus. (Amsterdam, Thomas Rap, 1967). Oblong. Ingenaaid. Op Chinese blokboekwijze gebonden. 24 p. Met portret. Gedrukt in zwart, rood en groen. 1e druk. Wat kreukjes en schaafplekjes.
€ 12
* Woeste, fluorescerende 1969-vormgeving van Wim Wandel.

4. VERHAGEN, Hans Getypte brief (computerprint) aan ‘Beste Peter [Bulthuis]’. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd ‘Hans’ en gedateerd ‘Ams, 12-1-’03’. 15 regels tekst. In de originele envelop.
€ 50
* Over de op handen zijnde tentoonstelling in het Letterkundig Museum: ‘Morgen komen die mensen van het Letterkundig Museum (dat klinkt als 2 x dul) hier, alsmede Wim Crouwel, die de schilderijen komt bekijken’. Verder over de ‘ontzagwekkend dikke (maar ook gespierde) verzamelbundel Eeuwige Vlam’. En: ‘misschien vind je het leuk om Uit het Halogeen (dus niet het pleistoceen) wat ik het beste uit dat vette boek acht, nu al en van mij in typoscript (dwz computerprint) te ontvangen. Zoals Wim Noordhoek zei: ‘En u ontvangt er nog een aantal hoofdartikelen bij cadeau”.
Bijgevoegd: Hans Verhagen, Uit het Halogeen (Negen gedichten). Computerprint. 10 bladen. Alleen recto.
Voorts: Persmap van het Letterkundig Museum met informatie over de aan Verhagen gewijde tentoonstelling die van 24 mei tot 31 augustus 2003 in het museum gehouden zou worden. Bevat informatie over de tentoonstelling, een uitnodiging voor en het programma van de opening, het tentoonstellingsaffiche, fotokopieën van beeldend werk en een exemplaar van de weduwe Ida, met een artikel van Daan Cartens over Hans Verhagen.

5. VERHAGEN, Hans Hoger. (Voorburg, BZZTôH, 1973). Planodruk. 43 x 30,5 cm. Gedrukt in facsimile van het handschrift op gevergeerd papier in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
verkocht
* Gedicht. ‘Ik ontsluit de moeder aller mensen’.

6. VERHAGEN, Hans Map met krantenknipsels.
€ 22
* Circa 30 stuks uit de periode ca. 1965-1980. Ook enkele grotere stukken over Hoepla.

7. VERHAGEN, Hans Mystiek Chicago. Zoeterwoude, De Uitvreter en Dick Welsink, 2003. Cahiersteek met omslag (omslagillustratie Lonneke N.). (8) p. Met de hand gezet uit de Helvetica en gedrukt in een oplage van 75 genummerde exemplaren.
verkocht
* Uitgave van het eerste gedicht dat Verhagen schreef na de verschijning van zijn verzamelde gedichten in mei 2003.

8. VERHAGEN, Hans Sterren boven Bombay. (Overdruk uit: Raster, jrg. 4, afl. 2 (zomer 1970)). Beschreven omslagje met getekende rode sterretjes. (6) p.
verkocht

 

 

9. VERHAGEN, Hans, en Reinier LUCASSEN Vesting Holland. (Met zes originele etsen van Reinier Lucassen. Met een Aantekening door de dichter). (Gent), Ergo Pers, (2006). Ingenaaid met stofomslag in cassette. Met de hand gezet uit de Univers en gedrukt door Rein Ergo in een oplage van 66 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
verkocht
* Drie etsen maken deel uit van het boek, drie genummerde en gesigneerde etsen werden als suite bijgevoegd.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 april 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.124 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: