antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 791: Nitsjewo en andere aanwinsten

In deze nieuwsbrief staan veertig zeer gevarieerde aanwinsten, met een scheut Couperus, een paar gewilde uitgaven van de Stichting De Roos en andere bibliofiele edities, boeken met stofomslag, twee collecties (vier titels van jugendstil-ontwerpster Cornelia van der Hart en een plankje J. van Eerbeek). Aan het eind van de lijst vindt u acht bijzondere buitenlandse bibliofiele uitgaven, onder meer van de Whittington Press.


1. ALBERTS, Joh.C.P. Nitsjewo! Amsterdam, Spin & Zoon, 1933. Ingenaaid met flappen. 88 p. Met illustraties van Karel van Seben. 1e druk. Goed gelezen exemplaar met slijtage op rug en randen.
Verkocht
* Veruit het leukste boek van J.C.P. Alberts, met spottende verzen als ‘Homosex-Appeal’ en ‘Het Paederastje’, maar ook de Nederlandse poëzie moet er aan geloven (‘de Jonge Dichters, Mars, Nij, Bu’) en de Leidertjes van de jaren dertig. Met de fantastische omslagtekening van Karel van Seben.

2. ANDRIESSE, Peter, & Guus LUYTERS, Tim KRABBÉ, Mensje van KEULEN & H.J.M. BRUNINGS Atlas der Nederlandse literatuur. Overzicht van alle Nederlandse schrijvers van Aafjes tot Zikken – van Oude-Dominees tot Neo-ter Braken. Samengesteld in 1971 en bijgewerkt tot 1982. Amsterdam, Uitgeverij De Hak, 1982. A4. In reproductie van handschrift gedrukt op stevig getint papier. 4 p. Met verbroken zegeltje ‘Breekbaar’.
Verkocht
* Grappige Plattegrond van de (literaire) Kunst en Omstreken, met de rubrieken ‘Oude Onbenulligheid’, ‘Nieuwe Spoorzoekers’, ‘Domme Uitgevers’, ‘Superdomme Potsenmakers’, ‘Wijsneuzen’, ‘Oude Nijlpaarden’, ‘Nieuwe Barden’, ‘Nieuwe Mandarijnen’, ‘Nieuwe Wartaal’, ‘Nieuwe Onbenulligheid’ en meer zulks. Een Kamikaze-uitgave van De Hak.

3. BAROMÈTRE, Monsieur Beau temps – mauvais temps. La Haye, N. Veenstra, [1900]. Ingenaaid. 128, VIII p. 1e druk. Goed exemplaar.
€ 25
* Franstalige prozastukjes, niettemin uitgegeven in Den Haag. Het pseudoniem is niet opgelost.

4. BELGISCHE VLUCHTELINGEN 1914 Het boek van de Belgische school te Amsterdam, Van Ostadestraat 101. Herinnering aan ons verblijf in Nederland = Le livre de l’École belge d’Amsterdam, Rue van Ostade 101. Souvenir de notre séjour en Hollande. Hulde aan de weldoeners van België = Hommage aux bienfaiteurs de la Belgique. Amsterdam, De Nieuwe Tijd, 1915. 30 x 23 cm. Ingenaaid. 48 p. Geïllustreerd. Alle pagina’s in dubbel kader. Gedrukt in bruin. 1e druk. Omslag versleten, wat los. Roestvlekkig.
Verkocht
* Zeldzaam huldeboek met bijdragen van o.a. René De Clercq, André De Ridder, Willy Timmermans en Martin Premsela (docenten aan de school) en een aantal leerlingen. Fraaie omslagtekening gesigneerd ‘Ph.H.’.

5. (BERGÉ-uitgave). [THEMMEN, Phoebus H.] Komieke en vermakelijke boeren-reis van Dirk den Eenvoudige, en zijne zonen, uit het Overmaasche naar Delft. Vierde druk. Met platen. Rotterdam, J. Bergé, [1877]. 23 x 15 cm. Origineel omslag (met illustratie). 240 p. Niet afgesneden. Frontispice en plaat t.o. p. 80 in kleur. 4e druk. Wat stoffig, vooral de uitstekende pagina’s. Kreukjes, maar zeer gaaf, een fraai exemplaar van een kwetsbaar boek.
€ 85
* Herdruk door uitgever J. Bergé (bekend van het Artistiek Bureau) van een grappige parodie op Eens Christens Reize naar de Eeuwigheid van John Bunyan, waarin een boerenfamilie van Oostvoorne (‘Oostveen’ in het boek) naar Delft reist, en weer terug. Onder de Sterne-achtige humor in het boek schuilt de godsdienstige tegenstelling tussen Voetianen en Coccejanen. Geschreven door de Amsterdamse arts Phoebus Hitzerus Themmen (1757-1830) en voor het eerst verschenen in 1804, even anoniem als deze uitgave. Buisman 2242.

6. BOER, Jan Nunerkes. (Schulpkes dei zingen). (Met tien tekeningen van Jan Altink en een voorwoord van Jan Fabricius). (Groningen, H.N. Werkman, 1929). Ingenaaid. 48 p. Gedrukt in en oplage van 400 exemplaren. 1e druk. Omslag wat gevlekt en deels verschoten.
€ 100
* Echte stevige Grönnegse poëzie met illustraties van Jan Altink, de eerste druk, en de enige vervaardigd door Hendrik Werkman. Beiden waren lid van de Groningse kunstenaarssociëteit De Ploeg.

7. CAPEK, Karel Hoe een toneelstuk ontstaat. Voor Nederland bewerkt door Jan Teulings. (Stofomslag van Ben MOHR). Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1937. Halflinnen met stofomslag. 160 p. Geïllustreerd. 1e druk. Slijtage op de hoekjes, maar een goed exemplaar.
€ 30
* Mooi stofomslag van Ben Mohr.

8. COUPERUS, Louis Eline Vere. Een Haagsche roman. (Alleen het derde deel). Amsterdam, Van Kampen, 1889. Deel 3 van de drie. Contemporain halflinnen. 262, (2) p. 1e druk. Band scheefgelezen en wat sleets, een tropenexemplaar! Op de eerste tekstpagina een oud stempeltje (‘J. Ebeling/ Pagilaran’).
Verkocht
* Voor degenen die Eline Vere per deel verzamelen. Johan Ebeling was tot in het jaar 1891 koffieplanter op de onderneming Pagilaran in Midden-Java.

9. COUPERUS, Louis God en Goden. Amsterdam, Veen, [1903]. Linnen (bijgenaamd ‘gordijntjesband’). (4), 240 p. 1e druk. Weggeradeerde naam op schutblad. Goed exemplaar.
€ 45
* Vignetje van de binder op achterplat. VV 231,8.

10. (COUPERUS (inl.), Louis). MOORE, George IJdel geld. Vertaald door Mevrouw Louis Couperus. Met eene Voorrede van Louis Couperus. (Met illustraties van o.a. Maurice Greiffenhagen). Amsterdam, Veen, [1895]. Verguld linnen. VIII, 312 p. 1e druk. Voorzijde band wat gevlekt. Wat roest. Breed bruin plakbandspoor op de titelpagina, helaas.
€ 80
* Het frontispice laat onmiskenbaar Oscar Wilde zien, orerend in een theater (tegenover George Bernard Shaw?). Curieus en zeldzaam!

11. (COUPERUS). VERSTER-BOSCH REITZ, Minca De drie dames Cnussewinckel. (&:) De zwaluwen neêr gestreken. (2 boeken!) Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, [1912]. Modern Bibliotheek. Linnen (ontwerp André Vlaanderen). 276 p. 1e druk. Wat roest, maar een mooi exemplaar.
€ 25
* Over drie keurige Amsterdamse zusters die het Gooi op stelten zetten: een vermakelijk boekje! Van een afstand denk je: De zwaluwen neêr gestreken! Maar nee, dit is een ander deeltje uit de Modern Bibliotheek. Daarom hebben we een exemplaar van de Zwaluwen bijgevoegd, met dezelfde bandtekening (iets verbruind, met inscriptie van vlak na het verschijnen: 5 december 1911!).

12. DIS, Adriaan van Kleurlijn. (Met tekeningen van Pieter Bijwaard). Utrecht, Stichting De Roos, (2010). Karton. 64 p. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk. Mooi exemplaar.
Verkocht
* De fraai bedrukte band is bekleed met curieus aanvoelend Sense 120 gramspapier. Met begeleidingsbrief.

13. DOEVE, Eppo Twee originele tekeningen voor Merijntje Gijzen van A.M. de Jong. Twee bladen. Oostindische inkt op stevig wit tekenkarton (50 x 32 cm). Tekeningformaat ca. 29 x 28 cm. Ca. 1972. Met onderschrift ‘Merijntje Gijzen’ en enkele andere notities in verschillende handschriften. Met gebruikssporen uit de drukkerij: plakbandstukje, potloodkader e.d.
Verkocht
1. Portret van Merijntje met op de achtergrond een dorp en een rivier.
2. Merijntje wordt geholpen met zijn verstuikte enkel.
Getekend voor de Nederlandse Boekenclub-editie.

14. EEDEN, Frederik van / LONDON, Jaap Het godshuis in de lichtstad. Met ontwerp-teekeningen van J. London. Amsterdam, Versluys, 1921. Versierd linnen. (4), 76, (30) p. Met 15 platen op kunstdrukpapier naar tekeningen van London, vele uitklapbaar. 1e druk. Band wat vlekkig.
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht van architect London (1872-1953) ‘Aan Mevrouw/ Wiggers/ Jacb London/ 5 Nov. 22.’ Utopische plannen. London ontwierp onder meer de gemeentehuizen van Wijk aan Zee en Halfweg plus een aantal fabrieken in Maastricht.

15. EERBEEK, J.K. van (= Meindert BOSS) Collectie van 15 publicaties, met een originele foto. 1. Verhalen. Twaalf verhalen. Kampen, Kok, 1930. Versierd linnen (ontwerp B.S. Claus). 232 p. 1e druk. Rug iets verkleurd, maar een prachtige decoratieve boekband.
2. De jongensjaren van Egbert de Wilde. Kampen, Kok, 1931. Versierd linnen (ontwerp Pol Dom). 160 p. Geïllustreerd door Pol Dom. 1e druk. Mooie band wat versleten, naam voorin. Jeugdboek.
3. Lichting ’18. Roman. Kampen, Kok, 1932. Versierd linnen. 296 p. 1e druk.
4. ‘Egbert Henderikus Blauw’. In: Het is bij den avond. Bundel novellen. J.K. van Eerbeek e.a. Bosch & Keuning, Baarn, [1932]. 192 p. Versierd linnen. 1e druk? Met gestempeld ex libris van G. Drevel.
5. ‘Dienstweigeraars’. P. 2-13 in: Opwaartsche wegen. Christelijk letterkundig tijdschrift waarin opgenomen ‘Opgang’. Jrg. 10 nr. 1, maart 1932. Iets gevlekt en met wat slijtage.
6. Strooschippers. Roman. Nijkerk, Callenbach, [1935]. 208 p. Versierd linnen. Met stempel ‘A. Hoogstad’ op schutblad. Een deels ernstig en deels lichtvoetig geschreven historisch verhaal over twee schippersfamilies in de turfvaart begin 20e eeuw in Noord-Oost Nederland en hun materiële en religieuze besognes, genoteerd uit hun eigen mond. Eerste publicatie 1935.
7. Van verleden en heden. Historisch leesboek. In samenwerking met F. van Westen. Den Haag, D.A. Daamen, [1935]. Deel 1 (van 2). Ingenaaid. 140 p. 1e druk. Rugje beschreven.
8. Beumer & Co. Novelle/roman. Nijkerk, Callenbach, [1937]. Linnen. 252 p. 1e druk. Met ingeplakt ex libris van A.J.A. Hopstaken. Tragikomische roman over twee verhuizers en de gevolgen van een aanrijding.
9. Asuncion. Het Spaansche sprotje. Kampen, Kok, [1938]. Ingenaaid. 200 p. 1e druk. Fraai omslag aan de randen beschadigd. Een kunstschilder raakt betoverd door een moedig Spaans meisje in een achterbuurt.
10. De Doeve. Den Haag, D.A. Daamen, [1938]. Linnen. 216 p. 1e druk. Rug verbleekt. Roestig.
11. Pontus en de dieren en ander proza. Drie prozastukken. Den Haag, D.A. Daamen, 1942. 72 p. Ingenaaid met stofomslag. 1e druk. Uitgezocht en voorzien van een inleidende notitie door G. Kamphuis. (Met tekeningen, initialen en vignetten door Henk Krijger). Clandestien verschenen luxe-uitgave gezet uit de Garamont en gedrukt in zwart en blauw op Hollandsch in een oplage van 50 genummerde exemplaren (dit is nr. 3). Omslag vlekkig en verkleurd. De Jong 234.
12. Pontus en de dieren en ander proza. Drie prozastukken. Den Haag, D.A. Daamen, 1942. 72 p. Halflinnen met stofomslag. 1e druk. Uitgezocht en voorzien van een inleidende notitie door G. Kamphuis. (Met tekeningen, initialen en vignetten door Henk Krijger). Niet-clandestiene uitgave gezet uit de Garamont en gedrukt op houthoudend romandruk in zwart en blauw.
Bijgevoegd: 13. Originele foto (kiekje) van J.K. van Eerbeek en P.J. Risseeuw op de oude Pier van Scheveningen, opgeplakt op getint papier met doorgestreept bijschrift ‘Vacantie van letterkunde of letterkundige vacatie?’ en aantekeningen voor publicatie in een tijdschrift.
En: 14. C. Bregman: J.K. van Eerbeek. Kampen, Kok, [1979]. 80 p. Geïllustreerd. Naam voorin.
15. J.K. van Eerbeek: Huis van bewaring. Verhalen. Gekozen en ingeleid door Hans Werkman. = Liter. Christelijk literair tijdschrift. Nr. 22/23. 2002. 144 p. Geïllustreerd.
16. Hans Werkman: De haven uitgraven. De wereld van J.K. van Eerbeek, schrijver (Meindert Boss 1898-1937). Hilversum, Verloren, 2004. Ingenaaid. 568 p. Geïllustreerd. Gesigneerd door de auteur.
€ 100
* J.K. van Eerbeek (pseudoniem van Meindert Boss, 1898-1937) schreef verhalen en enkele romans. Hij behoorde bij de vernieuwende stroming van protestants-christelijke schrijvers van de jaren 30. Boss was onderwijzer in de gevangenis. Hij overleed jong aan tuberculose. De biografie door Hans Werkman is een liefhebbend portret van de schrijver, waarin zijn boeken grondig worden doorgelicht.

16. EHRENBURG, Ilja Julio Jurenito’s avontuurlijk leven. De zwerftochten van den Meester en zijn discipelen: Monsieur Delhaie, Mister Cool, Karl Schmidt, Ercole Bambucci, Alexei Tischin, Ilja Ehrenburg en den neger Ayscha, in de dagen des vredes, des oorlogs en der revolutie in Parijs, Mexico, Roma, aan den Senegal, in Moskou, Kineschma en andere plaatsen, alsmede verschillende uitspraken van den Meester over pijpen, over leven en dood, over vrijheid, over het schaakspel, het volk der Joden en eenige andere zaken. Geautoriseerde vertaling door Felix van Zijll. Hilversum, Het Nederlandsch Boekengilde, 1938. Geel linnen met stofomslag (Geert Brögel). 352 p. 1e druk. Fraai omslag aan de randen versleten en op de rug vergeeld. Boek in uitstekende staat.
Verkocht
* Een opmerkelijk boek met voorin de handtekening van uitgever en vormgever Geert Brögel en de datum ’20-11-37′! Vroege, satirische roman van Ehrenburg (geschreven in De Panne aan de Belgische kust, juni 1921), over de lotgevallen van een profeet en zijn volgelingen in het Europa van rond de Eerste Wereldoorlog.

17. EMANCIPATIE Gedenkboek 1897-1922. Onderlinge Vrouwenbescherming. Zonder plaats of uitgever, 1922. Oblong 15 x 23 cm. Ingenaaid. 64 p. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag wat verbruind en vlekkig. Boekblok los van omslag (een makke van boeken in liggend formaat).
Verkocht
* Bij het jubileum van de Vereeniging “Onderlinge Vrouwenbescherming”: foto’s van de pioniers (o.a. Maria Rutgers-Hoitsema en haar echtgenoot, Annette Versluys-Poelman, Betsy van den Bergh-Willing en Caroline van Schaik-Dobbelman). Met bijdragen van o.a. Estella Hartshalt-Zeehandelaar, Mien van Itallie-van Embden, M.J. Brusse, Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker. Met prent in kleur van Albert Hahn. Mooi en informatief document.

18. GREGOOR, Nol Twee hyacinten. Een optimistische monoloog. [Den Haag], Herberg-reeks, 1945. Ingenaaid. 20 p. Gezet uit de Erasmus Mediaeval en gedrukt in 100 genummerde exemplaren naar typografie van Rinus van Haarlem (= M.H. Groenendaal). 1e druk. Omslag deels verkleurd.
€ 25
* Met handgeschreven opdracht van de dichter in de vorm van een kwatrijn aan Sjoukje van der Lans. M.H. Groenendaal is de auteur van een vaak herdrukt standaardwerk over drukletters. De Jong 334.

19. (HART, Cornelia van der). LAGERLÖF, Selma Vier vertalingen in het Nederlands met bandontwerp van Cornelia van der Hart: De banneling; Elsa; Ingrid; De koninginnen van Kungahälla. Amsterdam, H.J.W. Becht, 1919, 1905, 1901, 1901. Versierd linnen (ontwerp Cornelia van der Hart). Boekbanden in goede staat. Elk boek met een of twee namen voorin.
Verkocht
* Prachtige art-nouveau-boekbanden.

20. (HOFMAN, P.A.H.). DEFRESNE, August L.L.L. (Lord Lister Legende). Een zenuwachtig blijspel in drie bedrijven (Theaterprogramma, 1926). Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 1925. 22 x 14 cm. Geniet. 4 p. Gedrukt in goud, paars, grijs en zwart op getint papier. Wat nietjesroest, iets grauw.
Verkocht
* Fantastisch expressionistisch serieontwerp van Pieter A.H. Hofman, dat gedurende enkele jaren met kleine variaties door het Vereenigd Tooneel gebruikt werd. Dit betreft een parodie op de Lord Lister-detectives van de toentertijd bekende regisseur August Defresne, echtgenoot van Charlotte Köhler. Met Wijdeveld-achtige typografie.

21. HUIZINGA, Leonhard, als Handje Plak. Tekeningen Alfred MAZURE Wat straks? Handje Plak antwoordt Seyss Inquart op zijn rede van 3 januari 1945. [Met een inleiding door Martinus Nijhoff en tekeningen van Alfred Mazure]. [Den Haag], Knock-out Press, 1945. Halflinnen. 60 p. [Oplage 2000 exemplaren]. 1e druk. Rug beschadigd.
€ 25
* Kostelijk geïllustreerd illegaal boekje uit het laatste oorlogsjaar. De Jong 355. Bijgevoegd de brochure waarop ‘Wat straks?’ een antwoord was: ‘Wat nu? Vragen in donkere uren aan het Nederlandsche volk gesteld. Radiorede van den Rijkscommissaris Dr. Seyss-Inquart op 7 januari 1945’.

22. KEULS, H.W.J.M. (Keuze van de gedichten in samenwerking met Elisabeth Zernike). (Amsterdam, Chris Heeneman, 1967). 33 x 21 cm. Linnen. (44) p. Met illustraties van Chris Heeneman. Met de hand gezet en geïllustreerd in zeer kleine oplage (dit is nr. 32). Resten foedraal gratis bijgeleverd.
€ 50
* Kleurige prenten gemaakt door de drukker zelf. Met uitvoerige handgeschreven opdracht van Heeneman aan Frits Haans onder het colofon.

23. (KOMRIJ e.a., Gerrit). KOOIMAN, Geert. (Gesigneerd) Schrijversgezichten. Dertig auteurs geportretteerd door Geert Kooiman. Met een inleiding door Aad Nuis. Amsterdam, CPNB, 1990. Linnen. 136 p. Rijk geïllustreerd.
Verkocht
* Bevat van iedere auteur, behalve een portretfoto, een beknopte bio/bibliografie en een facsimile van handschrift of typoscript.
In dit exemplaar werden de portretten van Bernlef, Campert, A.F.Th. van der Heijden, Gerrit Komrij, Gerrit Kouwenaar en Gerrit Krol door de auteurs GESIGNEERD.

24. (KUYPER, Bubb). TEYLINGEN, A. van Van een kind dat geen kaes en at. Heemstede, Lojen Deur Pers, 1984. 36 x 25 cm. Tweemaal gevouwen blad grijs geschept papier. Gezet uit de Lutetia en gedrukt door Bubb Kuyper in 160 genummerde exemplaren om het nieuwe jaar 1985 in te luiden.
€ 30
* Fraaie tekst van Augustinus van Teylingen uit Het Paradys der Wellusticheyt, uitgegeven te Antwerpen in 1651.

25. MÉRODE, Willem de ‘Johannes’. (Handschrift uit de nalatenschap van Wilma Vermaat, gedateerd ‘Maandagavond/ 12 Juli 1926’). Gevouwen vel Normaal 3B van Van Gelder in kwartoformaat (25,3 x 22,2 cm). Bladzijde 1 en 3 beschreven. 54 regels. Met enkele correcties van de auteur in inkt en potlood. Horizontaal gevouwen, enkele roestvlekjes.
€ 250
* Dit gedicht werd in gewijzigde vorm opgenomen in Kringloop (1936). Deze oudere versie is tederder.
Bijgevoegd: ‘Johannes’. Drukproef met één verbetering door de auteur. Pagina 1/2 uit een onbekend tijdschrift, wellicht tweede helft jaren twintig. Horizontale vouw, langs de randen wat verbrokkeld, iets gevlekt.

26. NOOTEBOOM, Cees De koning is dood. (Met tekeningen van Paul Citroen). Utrecht, Stichting De Roos, 1961. Linnen. 64 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt naar typografie van Karel Beunis op Basingwerk Parchment in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug licht verschoten (zoals vaak). Los inliggend exlibris.
€ 65
* De fijngetekende, geheimzinnige illustraties benadrukken de sprookjesachtige dreiging van het verhaal. Leeflang 53.

27. PLASSCHAERT, Alb.A., & Albert KUMMER Uit één Bron. Liederen / Toondichten. (Omslagtekening Albert Plasschaert). Amsterdam, Broekmans & Van Poppel, 1937. 35 x 28 cm. Partituur. 20 p. 1e druk. Rugje ingescheurd.
€ 35
* Deze samenstelling van liederen naar teksten van Plasschaert, Kummer en Jacques Perk wordt gesierd door een opmerkelijke omslagtekening van Albert Plasschaert. Albert August Plasschaert, een theosofisch geïnteresseerde kunstenaar en schrijver (neef van de kunstcriticus Albert C.A. Plasschaert) was een van de vernieuwers in de beeldende kunst van de periode 1910-1920, hij werkte in een symbolisch-expressionistische stijl met kubistische inslag.

28. SNIJDERS, A.L. en L.H. WIENER L.H. en A.L. (Bezorgd door Huug Schipper. Met een inleiding door Wim Noordhoek). [Utrecht], Stichting De Roos, 2007. Twee delen in foedraal (waarop de inleiding door Wim Noordhoek is gedrukt). 120; 48 p. Typografie Piet Gerards Ontwerpers. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk. Als nieuw.
Verkocht
* Selectie van 31 Zeer Korte Verhalen van A.L. Snijders en brieven van L.H. Wiener aan Snijders (2000-2006). Inventieve vormgeving van Piet Gerards.

29. TOORN (samenstelling), Willem van Ooitgedicht. Een groot aantal gedichten verzameld in een boek. Samengesteld door Willem van Toorn. (Elfvoudig gesigneerd). (Amsterdam), CPNB, (1985). Soepel karton. 176 p. Rijk geïllustreerd.
Verkocht
* Dit exemplaar werd GESIGNEERD door Benno Barnard, J. Bernlef, Remco Campert, Tom van Deel, Eva Gerlach, Gerrit Komrij, Gerrit Krol, Willem Jan Otten, Toon Tellegen, Willem van Toorn en B. Zwaal.

30. WAP, Hans Berg. 6 lino’s. 6 gedichten. (Een van 30 geïllustreerde exemplaren). (Homoet, Homoet Publishers, 1991). 29,7 x 10,4 cm. Ringband. (30) p. Op blokboekwijze gebonden. Met zes lino’s van de schrijver-kunstenaar. Ontworpen door Ziggurat en gedrukt in een oplage van 99 (door de dichter) genummerde (en gesigneerde) exemplaren. 1e druk.
€ 45
* De prenten zijn slechts in 30 van de 99 exemplaren opgenomen. Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de dichter: ‘Voor Willemien/ & Peter/ Hans Wap/ 24/II/91’. Kunstenaarsboek in opvallende vormgeving!

31. WESSEM, Constant van, als: Frederik CHASALLE De clowns en de fantasten. (Met tien paginagrote tekeningen van Boris Mestchersky). Amsterdam, Van Looy, 1924. 32 x 25 cm. Ingenaaid. 52 p. 1e druk. Een enkel kreukje, maar een mooi exemplaar.
€ 100
* ‘Dit is geen uitgave voor bezadigde, deftige menschen, bezadigde burgers der maatschappij, maar enkel voor hen, die de “heilige Mesjuggenheit” kennen, en weten, hoe ’n mal schouwtooneel de wereld is’, aldus Henri Borel in Het Vaderland. De tekenaar noemde hij ‘goddelijk stapel’! Boris Mestchersky (1889-1957), een Russische prins, vestigde zich in 1920 in Frankrijk, waar hij aanvankelijk tekende en schilderde, maar zich later meer op het theater stortte. Opvallende uitgave, meestal op een of andere manier beschadigd vanwege zijn grote formaat, maar dit exemplaar is gaaf.

32. WILMINK, Willem Muzikale beelden. Tekeningen Simon Koene. Utrecht, Stichting De Roos, 1995. Linnen met stofomslag. 80 p. Typografie Huug Schipper. Gezet uit de Trinité 2 en gedrukt door Nauta op Pordenone in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Met inliggend de begeleidingsbrief van Stichting De Roos. Voorzijde van het witte stofomslag iets verkleurd.
€ 75
* Schitterende uitgave van de gedichten van Willem Wilmink, die zich liet inspireren door De Schilderijententoonstelling van Moessorgski en Het Carnaval der Dieren van Saint-Saëns. Leeflang 147.

ACHT BIJZONDERE BIBLIOFIELE EDITIES UIT HET BUITENLAND

33. (BIRD & BULL PRESS). HEANEY, Howell J., with Henry MORRIS Thirty Years of Bird & Bull. A Bibliography, 1958-1988. Newtown, PA, Bird & Bull Press, 1988. Boek en portfolio in doos. 32 x 26 x 8 cm (buitenformaat doos). Linnen met tweekleurig verguld leren titelschildje. Portfolio met 28 ephemera in verschillende formaten. Halfleren boek met platten van stijfselmarmer. 108 p. Geïllustreerd, o.m. met ingeplakte proefjes en papiersoorten. Gezet uit verschillende Van Dijck-lettertypen en gedrukt op bevochtigd papier door Henry Morris zelf, in 300 genummerde exemplaren. 1e druk. Naam en adres van eerste eigenaar op schutblad. Met de originele rekening van de Bird & Bull Press voor dezelfde.
€ 220
* Uitvoerige bibliografie van de bibliofiele uitgaven van deze speelse margedrukker, die veel over papiersoorten heeft gepubliceerd, maar er ook een eigen bibliofiel fantasieland op nahield, San Serriffe geheten. Met een prachtig panorama van exceptionele ephemera en andere prikkelende publicaties. En met een puntgaaf prospectus.

34. (HUNTER, Dard). STONEBACK, H.R. Cartographers of the Deus Loci: The Mill House. North Hills, PA., Bird & Bull Press, 1982. Halfperkament met gedecoreerde platten (en onbedrukt stofomslag). 24 p. Geïllustreerd met tekeningen van William Osborne (gedrukt in rood). Gezet uit de Van Dijck en gedrukt in 240 genummerde exemplaren op Dard Hunter’s Lime Rock Paper. Zeer gaaf.
€ 45
* Dit lange historische gedicht werd uitgegeven om Dard Hunters papiermolen financieel te steunen. Het is gedrukt op getint handgeschept papier dat in 1930 gemaakt was door de legendarische boekvormgever Hunter (1883-1966) zelf – met als watermerk ‘DH’ en een middeleeuws ogende hond. Hunter begon bij de Roycroft Press, maar ontwikkelde zich tot een bekend boekvormgever en papiermaker. Harry R. Stoneback (geboren 1941) is een dichter en letterkundige. Gebonden door Pam en Don Rash. Dit is nummer 3 van de 240 exemplaren.

35. KAVANAGH, P.J. Real Sky. With wood-engravings by Miriam Macgregor. Andoversford, The Whittington Press, 1980. Cahiersteek met stofomslag van handgemarmerd papier. 32 p. Gedrukt in 500 exemplaren. 1e druk. Gaaf.
Verkocht
* De (lange) gedichten werden door de auteur (1931-2015) geselecteerd uit zijn eigen werk, vanaf 1958. Stijlvolle, typisch Britse uitgave.

36. (KRIMPEN, J. van). SOPHOCLES Antigone. The Greek text translated into English verse by Elizabeth Wyckoff. With an Introduction by D.S. Carne-Ross and Illustrated by Harry Bennett. Haarlem, Printed for the Members of the Limited Editions Club by Joh. Enschede en Zonen, 1978. 30 x 21 cm. Gedecoreerd buckram (ontwerp Bram de Does) met bedrukt foedraal van tweekleurig linnen. 128 p. Illustraties in kleuren en zwart-wit. Gezet uit de letters Antigone, de Lutetia en de Open Kapitaal van J. van Krimpen en gedrukt in 2000 genummerde exemplaren, alle gesigneerd door de illustrator, Harry Bennett. Met Limited Editions Club Monthly Letter Nr. 489, July 1975 (8 p.) over de totstandkoming van dit boek. Prachtexemplaar in iets verbleekt foedraal.
€ 80
* Amerikaanse editie met een Nederlandse inborst: de letters van Van Krimpen (waaronder de steeds zeldzamer Antigone), en de druk van diens werkgever Joh. Enschede en Zonen. Van Krimpens spirituele nakomeling Bram de Does was verantwoordelijk voor de typografie en voor de boekband, die door hem uit de losse hand geschilderd werd! De Limited Editions Club is een met de Stichting De Roos verwante Amerikaanse bibliofiele uitgever.

37. REEVES, James. Illustrated by Edward ARDIZZONE Arcadian Ballads with illustrations by Edward Ardizzone. Andoversford, The Whittington Press, 1977. 29 x 21 cm. Gedecoreerd linnen met foedraal. xiv, 52 p. Gedrukt in 250 genummerde exemplaren op zwaar Arches-lithopapier. Gesigneerd door Reeves en Ardizzone. Rug iets verkleurd, verder fraai.
€ 60
* Bekoorlijke illustraties in deze dichtbundel, een vrije bewerking van de Metamorfosen van Ovidius door James Reeves (1909-1978), die ook poëzie voor kinderen schreef. Dit is zijn laatste tijdens zijn leven gepubliceerde werk. Hij werkte verscheidene malen samen met Edward Ardizzone (1900-1979). Een van 200 exemplaren in linnen.

38. (ROMANÉE). SPIESS, Friedrich Vom Sinn und Wert des Handpressendruckes. Zürich, Edition Seefeld, 1985. 25 x 11 cm. Cahiersteek. 12 p. Gezet uit de Romanée en gedrukt op een in 1840 vervaardigde kniehevelpers door Charles Whitehouse op handgeschept Richard de Bas-papier in 185 genummerde exemplaren. Inliggend een ander uitgaafje van de Edition Seefeld, een eenzijdig blad, eveneens gezet uit de Romanée. Gesigneerd door Charles Whitehouse.
Verkocht
* Interessant om de zo Nederlandse Romanée eens in gebruik te zien door een plezierdrukker met heel andere stijl, op ruig, volkorenachtig papier, in het Duits, met zijn vele hoofdletters.

39. SCOTT, Paul After the Funeral. With a Preface by Roland Gant & with Illustrations by Sally Scott. Andoversford, Gloucestershire/ London, The Whittington Press/ William Heinemann, 1979. 32 x 24 cm. Halflinnen in foedraal. (8), 86 p. Met originele houtgravures en andere illustraties. Met de hand gezet uit de Caslon en gedrukt in 200 genummerde exemplaren op geschept papier van Zerkall. Gesigneerd door Sally Scott en Richard Gant. In prima conditie.
€ 80
* Verhaal van de romancier Paul Scott (1920-1978) met elegante illustraties door zijn dochter Sally. Dit is nr. 8 van 175 exemplaren in halflinnen (er waren ook 25 in heelleer).

40. (WHITTINGTON PRESS) The Whittington Press, A Bibliography 1982-1993. Compiled by David Butcher. With an Introduction and Notes by John Randle. Andoversford, Gloucestershire, The Whittington Press, 1996. 36 x 26 x 12 cm. Boek met ingelegd heelleren band (van binnen met zeemleer bekleed!) en portfolio met ephemera in linnen doos met groot leren titelschild op de rug. (12), 184, (88) p. Met veel proeven, monsters en illustraties. Het tweede deel van het boek bestaat uit een collectie ingeplakte monsters en ephemera. De portfolio bevat een veertigtal (onderdelen van) publicaties. Gezet bij de Whittington Press uit de 10, 11 en 12-punts Caslon en gedrukt in 380 genummerde exemplaren op verschillende soorten geschept papier van Zerkall. In een speciaal gemaakte doos (‘clamshell box’).
Verkocht
* Zeer uitvoerig en fantastisch fraai boekwerk (zeg maar gerust foliant) over een van de belangrijkste moderne Britse bibliofiele persen, en dat in de meest bijzondere uitvoering: een van 56 exemplaren met de portfolio, en een van de 28 grand-luxe-exemplaren in de speciale boekband van Miriam MacGregor, gemaakt van Oasis-geitenleer met inlegwerk (geïnspireerd door het blad van de wilgenboom op het terrein van de Pers).

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 18 mei 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.729 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: