antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 816: Luxe boekbanden

Marokijn, moiré en goud. In deze nieuwsbrief staat de boekband centraal. U ziet vijftien, veelal unieke, luxe banden uit de twintigste eeuw. Stuk voor stuk zijn ze vervaardigd door vakmannen en -vrouwen, mensen met ‘gouwe handjes’. Het lijstje is niet geordend op auteur, maar op binder (voorzover bekend).

Op verzoek sturen we u met plezier meer foto’s van een band toe.


1. (BREEJEN, Frans den). MEIJSING, Geerten Dood meisje. Amsterdam/ Antwerpen, De Arbeiderspers, (2000). Vergulde, rode zijden band in verguld zwart halfmarokijnen overslagmapje met marokijnen voorrand, samen in cassette (Frans den Breejen). 296 p. 1e druk.
€ 250
* Zeer fraaie privéband van de hand van de drukker van de Mikado Pers.

2. (DAAL, Geert van). BORDEWIJK, F. Bloesemtak. (Met vijf originele, gesigneerde/ gemonogrammeerde etsen van Wim van der Meij). Dodewaard, Distelkamp/ Arethusa Pers, 2001. Verguld halfleer met platten van gebatikt papier, in foedraal. 266 p. Gezet en gedrukt door De Distelkamp (Geert van Daal) op Simili Japon in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
verkocht

3. (LUITINGH, G.A.). SARLET DE SOIRON, Ch.L.F. Gedenkboek ter gelegenheid van een 45-jarige loopbaan als journalist, aangeboden aan C.L.F. Sarlet de Soiron, te Haarlem, op 5 juli 1930. Wit linnen met kalligrafie van Gerard Anton Luitingh (1879-1949). 22 bladen met kalligrafie en (deels ingeplakte) handtekeningen van vrienden en collega’s. Los inliggend een grote foto van het feestvarken aan zijn bureau en enkele losse handtekeningen. Prima conditie.
€ 250
* Opvallend kundig versierd album in een mix van art nouveau en art deco. Charles Sarlet de Soiron was journalist van de Haarlemsche Courant. De getalenteerde Luitingh voorzag in zijn levensonderhoud als koster van de Grote of Sint Bavokerk. Met handtekeningen van bekende personen zoals Jhr. Mr. J.W.G. Boreel van Hogelanden, Edo Bergsma, Mr. Joh. Enschedé, Jhr. D.E. van Lennep, Ernst Krelage, G. Nolst Trenité (alias Charivarius), H. van Riemsdijk de la Bassecour Caan, Casper ten Boom en vele, vele anderen.

4. (MERCKELBAGH, Jos) Ter herinnering aan 31 Aug – 1 Sept 1898 Oosterbeek. Rijk met de hand bewerkt (voor- en achterkant) handtekeningenalbum in leer met zilverversiering, in bijbehorend houten kastje met glasdeksel. 33 x 26 cm (album). 16 bladen. Met een blad kalligrafische versiering in goud, rood en zwart voor J. van Toulon van der Koog, burgemeester van Oosterbeek, namens de leden van de Algemeene Feestcommissie en de deelnemers aan de Feestmaaltijd, gevolgd door 14 bladen met in totaal 41 handtekeningen. Het kastje is van binnen bekleed met auberginekleurige moiré-zijde (iets gerafeld). Aan de randen is het wat beschadigd. De boekband en de bladen zijn in goede staat, behoudens een enkel klein schaafplekje.
€ 950
* De op 31 augustus 1898 achttien jaar geworden prinses Wilhelmina aanvaardde op die dag de regering van Nederland. De Renkumse heide bij Oosterbeek was het toneel van een grote parade van het Nederlandse leger ter ere van het nieuwe staatshoofd. Burgemeester Van Toulon van der Koog fungeerde bij de feestelijkheden als gastheer, en zijn beide dochtertjes boden de jeugdige koningin ruikertjes aan (aldus een krantenverslag). Als dank voor zijn glansrol werd Van Toulon van der Koog op 3 november door de Feestcommissie een boek aangeboden, dat uitvoerig beschreven is in het dagblad De Telegraaf van 4 november 1898. Dit is het album! Voorin een welsprekende, fraai gekalligrafeerde loftuiting ‘met een blijmoedigen lach’. De handtekeningen in het boek zijn van notabelen uit de omgeving van Oosterbeek. Inliggend de handgeschreven aantekeningen van de bij de aanbieding van het album gehouden feestrede en een bijbehorend briefje van de secretaris.
De Utrechtse kunstenaar (of ambachtsman) Jos. Merckelbagh (1857-1922) was in de periode 1890-1905 eigenhandig verantwoordelijk voor de bloei van het lederciseleren in Nederland. Behalve boekbanden vervaardigde hij ook bewerkt leer voor stoelen en andere meubels.

5. (PHOENIX – JANSSEN, Philipp). VOSKUIL, Menno Lagere aap. Het leven van Kees Lekkerkerker. (en:) Catalogus 67. J. Slauerhoff. Den Haag, antiquariaat Fokas Holthuis, 2014. Verguld halfperkament met platten van decoratief papier in papieren foedraal (Binderij Phoenix). 96, (2), 62 p. Rijk geïllustreerd. Vormgeving Piet Gerards Ontwerpers. 1e druk.
€ 195
* Eén van de 15 luxe-exemplaren, zeer fraai gebonden door Philipp Janssen van Binderij Phoenix, genummerd en gesigneerd door Menno Voskuil en voorzien van vier snippers uit het rijke archief van Kees Lekkerkerker (waaronder een brief aan Lekkerkerker en een door hem geschreven ‘dinerbriefje’ uit zijn jaren in zorgcentrum Flesseman).
In december 2014 bracht ons antiquariaat de door Menno Voskuil geschreven biografie Lagere aap. Het leven van van Kees Lekkerkerker uit. Tegelijkertijd verscheen catalogus 67, geheel gewijd aan J. Slauerhoff. Beide titels zijn nu samengebracht in één band: wat ons betreft weer een zeer geslaagde luxe-uitgave!

6. (PHOENIX – JANSSEN, Philipp). WINTER, Leon de Hoffman’s honger. Roman. Amsterdam, De Bezige Bij, 1990. Halfmarokijn met lederen platten in cassette (Binderij Phoenix; gesigneerd). (2), 296, (2) p. 1e druk.
verkocht
* Een unieke luxe boekband, met gebruikmaking van onafgesneden katernen vervaardigd door Philipp Janssen in 1994, ten behoeve van een door David Simaleavich bedachte boekbindwedstrijd – die nooit doorgang vond. Het boek is met ‘aufgesetzten Deckeln’ gebonden: de rug is van donkergeel marokijn en bedrukt in bruin, de platten zijn bekleed met bruin krokodillenleer, de cassette is uitgevoerd in lichtbruin karton en afgezet met een donkerbruine marokijnen voorrand. Het lederen kapitaaltje is in weer een andere tint bruin. Een even stoere als smakelijke band.

7. (PHOENIX – SIMALEAVICH, David). VALÉRY, Paul Album de vers anciens. (Deluxe binding of Phoenix Bindery). Maestricht, A.A.M. Stols, 1926. Full leather art binding by David Simaleavich (Phoenix Bindery). Original wrappers bound in. Printed in red and black in 300 numbered copies. Lettrines and title designed by J. van Krimpen. 54 p. 1st edition. Fine condition. In a specially marbled slipcase.
€ 650
* This is one of 30 copies printed on tinted Van Gelder paper. An attractive deluxe book.

8. (PHOENIX – SIMALEAVICH, David). WILDE, Oscar / ALASTAIR Salomé. Drame en un acte. Paris, Éditions G. Crès, 1927. Perkament met titelschild in schuifhoesje (Binderij Phoenix). VIII, 96 p. Niet afgesneden. Met in roze en zwart gedrukte illustraties van Alastair (pseudoniem van Hans-Henning von Voigt, 1887-1969). Voorzijde origineel omslag achterin meegebonden. Enkele vlekjes.
verkocht
* Subtiele, decadente boekband van David Simaleavich van fijngetekend kalfsperkament met een rugschild van bruinrood slangenleer, dat over de kneep en de boekband kruipt.

9. (SAMBLANX, Ch. de) SCHAGEN, J.C. van Narrenwijsheid. Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande, 1925. Verguld heelleer (Ch. de Samblanx). 32 p. Gedrukt door Joh. Enschedé in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. Typografie en initialen van J. van KRIMPEN. 1e druk. Omslag deels verbruind.
€ 475
* ‘Ge hadt God en de wereld lief./ Toen sprong Uw bretel los.’ De eerste druk van Van Schagens bekendste werk, in een prachtige klassieke luxe boekband. Palladium.

10. (SZIRMAI, J.A.). BOUTENS, P.C. Gedichten van P.C. Boutens gekozen uit zijn lyrische werk van 1894-1929. Haarlem, Enschedé, 1930. Zeeblauw heelmarokijn (Studio Ars Libri). (6), 206 p. Kop verguld. Gedrukt door Enschedé in rood en zwart in een oplage van 160 exemplaren. Band deels licht verkleurd tot zeegroen.
€ 475
* Ongetwijfeld gebonden in opdracht van Johan Polak.

Binder onbekend (maar niet onbemind)

11. BOUTENS, P.C. Oud-Perzische kwatrijnen. (Met een (portret-)houtsnede van J. Franken Pzn.). Den Haag, (A.A.M. Stols), 1926. Rijk verguld heelleder in (later) foedraal. Kop verguld. (6), CVIII p. Gezet uit de Garamond en gedrukt door Boosten & Stols in rood en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug licht verschoten.
€ 425
* Genummerd ‘IJ’ (= Romeinse 2) en gesigneerd door de schrijver. Een van de 45 Romeins genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren op keizerlijk Japans, gebonden in een zeer fraaie meesterboekbindersband van gepolijst en goudgestempeld wijnrood geitenleer. Rijkse 2.88. Van Dijk 65.

12. FOTOALBUM W.J.P. en M.G. 28 Julij 1877. Zeer luxueus fotoalbum bekleed met blauw fluweel en figuratief zilverbeslag, een centraal medaillon met tekst geflankeerd door twee elegante vrouwenfiguren. Met versierde zilveren hoeken en aan de onderkant vier zilveren rustpunten. Sneden zilver gekleurd. 32 x 25 cm. Bevat 14 foto’s, 12 van ongeveer 1877 en twee uit de jaren 1880. Rug professioneel gerestaureerd met blauwgrijs leer. Onopvallende beschadiging aan de onderkant van het centrale medaillon, heel lichte slijtage van het zilver, wat roestvlekjes binnenin.
Verkocht
* Dit buitengewoon fraaie en stijlvolle album werd gebruikt voor het zilveren huwelijksfeest van de Rotterdamse graanhandelaar Wilhelmus Johannes Prins (1827/8-1907) en de drie jaar jongere Maria Govers. Op de 14 foto’s zijn het echtpaar en hun zeven kinderen afgebeeld, daarnaast wellicht Prins’ jongere broer en zakenpartner Petrus Jacobus en diens vrouw en zijn zuster, en op de twee iets latere foto’s mogelijk de twee dochters die na 28 juli 1877 geboren werden. Het boek eindigt met een ander echtpaar en twee lege plaatsen.

13. SCHENDEL, Arthur van Angiolino en de Lente. (Luxe boekband). Maastricht, Trajectum Ad Mosam, 1923. Verguld, bordeauxrood heelmarokijn. Gezet uit de Erasmus-Mediæval en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 188 genummerde exemplaren. 1e druk. Exlibris (tweemaal) van de verzamelaar Th. Fokker (ontworpen door S.H. de Roos).
verkocht
* Eén van de 175 Arabisch genummerde exemplaren, gedrukt op geschept Hollandsch papier van Pannekoek.
Van Dijk 6 (het zesde boek dat Stols uitgaf, op zijn 23ste, en dan al zo bibliofiel!).

14. SCHENDEL, Arthur van Een eiland in de Zuidzee. Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande, 1931. Verguld rood heelleder. In latere cassette met verguld lederen titelschild. 160 p. 1e druk.
verkocht
* Fraai luxe-exemplaar, gedrukt op Hollandsch en gebonden in heelleder, uit de legendarische bibliotheek van Henri Dirkx, met diens bescheiden exlibris. Tevens met de exlibrissen van Firmijn Vanderloo en C.W. De nieuwprijs van deze uitgave bedroeg indertijd 25 gulden.

15. SLAUERHOFF, J. (Als:) John RAVENSWOOD Oost-Azië. [Utrecht], De Gemeenschap, 1928. Halfmarokijn met sierpapieren platten (compleet omslag achterin meegebonden) in eenvoudig kartonnen foedraal. 56 p. Gedrukt door Nypels in rood, zwart en grijsblauw op gevergeerd getint Bührmann in een oplage van 800 genummerde exemplaren. 1e druk. Rechterbovenhoek enigszins verbruind.
€ 175
* Aantrekkelijke, subtiele boekbindersband, het donkerbruine marokijn stemmig in zwart bedrukt, de platten overtrokken met vooroorlogs ogend zwart-bruin sierpapier. Van Laar 72.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 oktober 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 626.292 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: