antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 817: Nescio’s Zomer

Een nooit eerder geziene Nescio-gerelateerde uitgave met zeefdrukken, vier vroege bibliofilia van Polak & Van Gennep, een plukje Pij Persvarianten en Aafjes die omwille van de verkoopbaarheid maar onder Lucebert is geschaard. Kortom: 42 fijne aanwinsten. Nu nog van ons, straks van u?


1. BATTERMANN, Jan Grafisch werk van Jan Battermann. (Met een inleiding van Johan Schwencke). Nijmegen, Getijden Pers, 1960. 13 losse gevouwen bladen in omslag. Met 19 originele hout- en linosneden waarvan 11 in kleuren, alle gesigneerd. Gedrukt in 285 genummerde exemplaren. 1e druk. Gaaf.
Verkocht

2. BESTEN, Ad den Loflied voor tegenstem. Baarn, Het Wereldvenster, 1965. Ingenaaid. 64 p. 1e druk.
€ 25
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de dichter: ‘Voor Prof. Dr W.J. Kooiman,/met dank voor de inspiratie/ tot “een lied van de opstanding”/ Ad den Besten/ 15/ XII.’65’.
Met voorin ingeplakt: ‘Paaslied’. Origineel handschrift. Vier strofen van zes regels. Gesigneerd en gedateerd ‘Ad den Besten 2/III.’63’. Opgedragen aan Prof.Dr. W.J. Kooiman.
W.J. Kooiman (1903-1968) was een Luthers theoloog.

3. BOEKENWEEK 1984. VERSPOOR, Dolf Brief van Maarten ’t Hart, criticus. (Amsterdam, Bembo, 1984). Vouwblad. Gedrukt in een oplage van 250 genummerde exemplaren op Van Gelder. Mooi exemplaar.
Verkocht
* ‘Ik die sneller zwam dan God kan gapen’. Uitgave ter gelegenheid van de Boekenweek 1984.

4. BORDEWIJK, F. Blokken. Utrecht, De Gemeenschap, 1931. Linnen (rood en zwart). 112 p. 1e druk. Schaafplekje aan bovenzijde rug.
Verkocht

5. BRIL, Martin Een man uit de verte. Over Bob Dylan. (Geïllustreerd door Peter Pontiac). (Den Haag), Statenhofpers, (2008). Verguld linnen (Binderij Phoenix; bandstempel op voorplat door Peter Pontiac). 44 p. Met de hand gezet uit de Palatino en gedrukt op Zerkall Bütten Edelweiss in een oplage van 110 op de pers genummerde en door auteur en illustrator gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht

6. CARMIGGELT, Willem Zes gedichten. (Met inleiding van P. Hennipman). Zonder plaats, eigen beheer, 1945. Cahiersteek met koord. (16) p. Gedrukt op Van Gelder in zeer beperkte oplage. Op de eerste pagina is een originele foto van Wim Carmiggelt geplakt en op de titelpagina het exlibris van Willem Carmiggelt. 1e druk. Keurig.
€ 120
* De dichter (1922-1945, geboren in Menado) was als student economie in het verzet gegaan en overleed in het strafkamp Rodgau-Nieburg.

7. CLAUS e.a., Hugo Water en vuur II. Beelden en gedichten. Samenstelling Karla de Boer-Gilberg. (Negen maal gesigneerd). (Amstelveen), Phidias, (2000). Ingenaaid met flappen. 48 p. 1e druk.
Verkocht
* Smaakvol vormgegeven bundel. Op transparant papier is telkens het facsimile van het handschrift van de dichters gedrukt.
De bijdragen van Benno Barnard, Hugo Claus, Emma Crebolder (met opdrachtje), Jan Eijkelboom, Anna Enquist, Paul Hermans, Esther Jansma, Hester Knibbe en Willem van Toorn werden door de dichters GESIGNEERD.

8. COUPERUS, Louis Een lent van vaerzen. Amsterdam, Veen, [1893]. Gedecoreerd linnen. 96 p. 2e druk. Iets slijtage aan kop en voet van de rug. Naam voorin (‘Nico Bunschoten’. Scheurtje onderin pagina 1. Goed exemplaar.
€ 65
* Deze variant heeft de auteursnaam in facsimile van de handtekening en op de rug de titel ‘Een/ Lent/ van/ Vaerzen’. VV 107,4. Couperus Collectie Veen variatie 2.1.

9. COUPERUS, Louis Een lent van vaerzen. Utrecht, J.L. Beijers, 1884. Ingenaaid (omslagontwerp L.W.R. Wenckebach). 96 p. Debuut. 1e druk. Rug professioneel vernieuwd, voorzijde omslag iets aangevezeld. Naamstempeltje op Franse titel (‘C. Bos/ Rijswijk’). Goed exemplaar.
Verkocht
* Uiterst zeldzaam, zeker in deze uitstekende conditie. VV 104,1.

10. (DIVERSE DICHTERS) 234-117. (Poëziereeks). (Gent/ Middelburg, Uitgeverij 234-117, 2003-2008). 12 delen. Cahiersteek. Gedrukt naar typografie van diverse vormgevers in een oplage van 143 genummerde en door alle dichters gesigneerde exemplaren. 1e drukken.
Verkocht
* Intrigerende poëziereeks, afwisselend uitgegeven ter gelegenheid van Rozenbalkon in Gent en De gevlekte klimop in Middelburg. Ieder deeltje is een keerdruk en bestaat uit werk van twee dichters. Compleet? Alles wat verscheen?
1. F. van Dixhoorn en Arjen Duinker. Ongenummerd exemplaar, alleen gesigneerd door Duinker.
2. Anne Vegter en B. Zwaal. Ongenummerd exemplaar, alleen gesigneerd door Vegter.
3. Dirk van Bastelaere en Astrid Lampe.
4. Paul Bogaert en Tsead Bruinja.
5. Roland Jooris en Peter van Lier.
6. Tonnus Oosterhoff en Toon Tellegen.
7. Rozalie Hirs en Hans Kloos.
8. Saskia de Jong en Bart Meuleman.
9. Annemieke Gerrist en Mustafa Stitou.
10. Peter Holvoet-Hanssen en Gwenaëlle Stubbe.
11. H.H. ter Balkt en Nachoem M. Wijnberg.
12. Geert Buelens en Jacob Groot.

11. DRS. P. Als Geo STAAD Notes on notes. (Amsterdam, eigen beheer, 1972). Geniet met stofomslag. 40 p. Uitgegeven in een oplage van slechts 52 exemplaren. 1e druk. In nieuwstaat!
Verkocht
* ‘Published in Amsterdam in fifty-two copies at the author’s considerable expense’.

12. ECKHARDT, Klaus Kleine Kretenzische Mythologie. Kleine Kretische mythologie. (Vertaald uit het Duits door Willem Bierman. Met een gesigneerde en genummerde vinyldruk in kleuren van Doortje de Vries). Apeldoorn, Eikeldoorpers, (1992). Naar twee zijden uitvouwbare leporello met grote vinyldruk (25 x 52 cm.) in het midden. In overslagmap (25,5 x 26,5 cm.). Gedrukt in een oplage van 60 genummerde en door auteur en vertaler gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Tweetalige uitgave.

13. GRUNBERG, Arnon De heilige Antonio. [Amsterdam], CPNB, 1998. Linnen met stofomslag. 96 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de circa 100 gebonden exemplaren.

14. ‘GRUNBERG, Arnon’. Als: Marek van der JAGT (= NESCIO) De dood van den uitvreter. (Met een illustratie in kleuren door Lonneke N.). [Zoeterwoude], Het Haarinstituut 7 ((= De Uitvreter), 2001). Cahiersteek. Oblong. 15,3 x 21,1 cm. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt uit de Syntax [in een oplage van 100 exemplaren]. 1e druk. Bibliografie De uitvreter A133.
Verkocht
* De tekst is niet van Arnon Grunberg, maar behelst de slotalinea van De uitvreter van Nescio (waarin de Uitvreter van de Waalbrug in Nijmegen stapt), op enkele plaatsen aangepast, geïnspireerd op het gedicht ‘De moeder, de vrouw’ van Martinus Nijhoff.

15. (HERMANS, W.F.). BERNARDS, W.F. De doka van Hercules. Volledige beeldroman. (Amsterdam, Cultureel Jongeren Paspoort, 1981). Garenloos. (32) p. 1e druk.
Verkocht
* Parodie in stripvorm op De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans (én op pulplectuur), gemaakt door Kees Maas en Willem Wisselink van De Enschedese School. Deze uitgave werd vrijwel meteen na verschijnen op last van het bestuur uit de handel genomen en vernietigd: de publicatie zou ‘van laag allooi’ zijn en bovendien was Hermans niet op de hoogte gesteld. Een gering aantal exemplaren had echter zijn weg naar buiten al gevonden. Daar is dit er één van!

16. (HERMANS, W.F.). BERNARDS, W.F. (sic) De doka van Hercules. Volledige beeldroman. (Amsterdam), Espee, (1981). Garenloos. (32) p. 2e druk.
Verkocht
* Parodie in stripvorm op De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans (én op pulplectuur), gemaakt door Kees Maas en Willem Wisselink van De Enschedese School. De eerste uitgave van dit stripalbum verscheen eerder in 1981 maar werd vrijwel meteen na verschijnen op last van het bestuur uit de handel genomen en vernietigd: de publicatie zou ‘van laag allooi’ zijn en bovendien was Hermans niet op de hoogte gesteld. Deze herdruk bevat enkele persstemmen over de vernietiging van de eerste uitgave.

17. LUCEBERT Signatur. Remagen, Rommerskirchen, 1990. Garenloos in uitvouwbaar omslag, op Chinese blokboekwijze gebonden. In perspex schuifhoes. 30 x 30 cm. (30) p. Gedrukt in facsimile van het rijk geïllustreerde handschrift in een oplage van 990 genummerde en door Lucebert gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* De gedichten van Lucebert (in facsimile van het handschrift van de dichter) werden vertaald door Rosemarie Still. Signatur Zeit Schrift Bild Objekt 12.

18. (LUCEBERT). AAFJES, Bertus Drie essays over de experimentele poëzie. (Amsterdam e.a., Corvey), 1953. Ingenaaid. 32 p. 1e druk. Wat roest op achterzijde omslag. Tegenwoordig schaars.
Verkocht
* ‘Lees ik Lucebert’s poëzie, dan heb ik het gevoel dat de SS de poëzie is binnen gemarcheerd. Een totalitair stelsel van rauwe gevoelens en instincten, met de laarzen aan van een verschrikkelijke uniformiteit, uit zich in een dwangmatig Sieg Heil van woorden als: oe, a, oer, ei, urinoir.’
Beruchte essays, met aandacht voor onder meer Lucebert, Hanlo en Claus. `Het Model voor de Uitgever’.

19. NASR, Ramsey Zoo mensch zoo dier. (Met een originele, genummerde en gesigneerde ets van Tom Liekens). Antwerpen, Demian, 2006. 16,7 x 43,6 cm. Op Chinese boekblokwijze gebonden. (56) p. Geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 150 genummerde en op het omslag gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Episch gedicht door Nasr met fraaie ets van de Antwerpse zoo. Het omslag heeft een okapi in blinddruk en titel en auteursnaam in het handschrift van Nasr. Oblonger dan dit kan een boek niet zijn!

20. NESCIO In Haarlem hevige regen, daarna in Amsterdam weer zon. Met illustraties van Nicole de Cock. Haarlem, Brederode Pers, (2014). Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Plantijn en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 100 exemplaren.
Verkocht

21. NESCIO De uitvreter. Titaantjes. Dichtertje. (Met illustraties van Pieter Groot). Utrecht, Stichting De Roos, 1970. Karton. 106 p. Typografie Pieter Groot. Gezet uit de Plantijn en gedrukt door Hooiberg op Darwin in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band wat verkleurd (als vaker).
Verkocht
* Leeflang 87.

22. NESCIO De uitvreter. Titaantjes. Dichtertje. (Met illustraties van Pieter Groot). Utrecht, Stichting De Roos, 1970. Karton. 106 p. Typografie Pieter Groot. Gezet uit de Plantijn en gedrukt door Hooiberg op Darwin in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band wat verkleurd (als vaker).
Verkocht
* Dit exemplaar is niet genummerd, maar door Chris Leeflang gemarkeerd als ‘hors série’. Leeflang 87.

23. (NESCIO). TOL, Koos van, en Leen van WEELDEN Zomer 1977. (Met acht originele, genummerde zeefdrukken in kleur, Met een inleiding door Hans van Grinten en een tekst over Nescio door Maarten Beks). Z.p, z.u., 1977. 72 x 52 cm. Tien bladen in kartonnen overslagmap. Vervaardigd in een oplage van slechts 40 genummerde exemplaren.
Verkocht
* De tekst van Maarten Beks, getiteld ‘Nescimus: “zomer 1977″‘, maakt duidelijk dat de zeefdrukken gebaseerd zijn op het verhaal ‘Zomer 1947’ van Nescio. Niet in de KB.

24. PAAP, W.A. Vincent Haman. Amsterdam, Versluys, 1898. Herbonden in grijs linnen met rugschildje. (8), 308 p. 1e druk. Schuingelezen, rug verbruind, bandranden wat versleten. Met de handtekening van Ronald Breugelmans.
€ 25
* Belangrijke sleutelroman over de Tachtigers.

25. (PIJ PERS). DRS. P en Jelle L.S. PIJPERS Het Huis en de Bomen. Met een inleidgedicht door Drs. P. (Met een originele, ingekleurde ets van Michel van Overbeeke). (Wassenaar, De Pij Pers, 1996). Ingenaaid (omslag van ‘ongebruikelijk papier uit Londen’). (4), 48 p. Gedrukt op getint Zerkall-Bütten in een oplage van 228 genummerde en door Jelle Pijpers gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit exemplaar werd óok gesigneerd door Drs. P. Eén van de Arabisch genummerde exemplaren met originele ets. Op de ets in dit exemplaar zien we de dichter, zijn huis, een boom waarin een broek hangt en een glas wijn.

26. (PIJ PERS). DRS. P en Jelle L.S. PIJPERS Het Huis en de Bomen. Met een inleidgedicht door Drs. P. (Met een originele, ingekleurde ets van Michel van Overbeeke). (Wassenaar, De Pij Pers, 1996). Ingenaaid (omslag van Mexicaans boombastpapier). (4), 48 p. Gedrukt op getint Zerkall-Bütten in een oplage van 228 genummerde en door Jelle Pijpers gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit exemplaar werd óok gesigneerd door Drs. P. Eén van de Arabisch genummerde exemplaren met originele ets. Op de ets in dit exemplaar zien we de dichter, zijn huis, een boom waarin een broek hangt en een glas wijn.

Links nr. 27 (boombast), rechts nr. 25 (ongebruikelijk papier uit Londen, wellicht Indiaas)

27. (PIJ PERS). DRS. P en Jelle L.S. PIJPERS Het Huis en de Bomen. Met een inleidgedicht door Drs. P. (Met een originele, ingekleurde ets van Michel van Overbeeke). (Wassenaar, De Pij Pers, 1996). Ingenaaid (omslag van Mexicaans boombastpapier). (4), 48 p. Gedrukt op getint Zerkall-Bütten in een oplage van 228 genummerde en door Jelle Pijpers gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de Arabisch genummerde exemplaren met originele ets. Op de ets in dit exemplaar zien we een huis, een boom, een hoed en een bril.

28. (PIJ PERS). MONTYN, Jan Alle jaren. (Gedichten). (Wassenaar, De Pij Pers, 1999). Garenloos. Klein folio. 33,5 x 26 cm. (12) p. Gedrukt in zwart in een oplage van 60 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 40
* Dit is een variant, gedrukt in zwart, niet gesigneerd en zonder de in het colofon beloofde kleurenets, genummerd ‘h.c. 4/4/ “4 gedichten”/ november 2006/ (sign. van de uitgever)’.

29. (PIJ PERS). MONTYN, Jan Alle jaren. (Gedichten). (Wassenaar, De Pij Pers, 1999). Losbladig. Klein folio. 33,5 x 26 cm. (20) p. Gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 96 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Inderdaad, de kunstenaar Jan Montyn.

30. (PIJ PERS). MONTYN, Jan Alle jaren. (Gedichten. Met een originele, genummerde en gesigneerde kleurenets door de dichter) (Wassenaar, De Pij Pers, 1999). Garenloos. Klein folio. 33,5 x 26 cm. (16) p. Gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 60 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is nummer ‘h.s. 3/6’, de ets is genummerd ‘II/III e.a.’ en gedateerd ‘1996’.

31. (PIJ PERS). MONTYN, Jan Alle jaren. (Gedichten. Met een originele, genummerde en gesigneerde kleurenets door de dichter) (Wassenaar, De Pij Pers, 1999). Garenloos. Klein folio. 33,5 x 26 cm. (16) p. Gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 60 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is nummer 59, de ets is genummerd ’14/30′ en gedateerd ‘1996’.

32. (PIJ PERS). PIJPERS, Jelle L.S. Het aangeraakte boek. Deel 1. Aafjes tot Daisne. [Wassenaar], (Jelle Pijpers, 1990). Garenloos. (28) p. Gedrukt in een oplage van slechts 18 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* In feite de catalogus opdrachtexemplaren van Pijpers’ boekenverzameling, deel 1 (van Aafjes tot en met Daisne), aangevuld met enkele gedichten. Dit is nummer 3 van de oplage, met onder het colofon de handgeschreven opdracht ‘voor Paul/ Jelle’. Jaarwisselingsgeschenk 1989/1990.

33. (POLAK & VAN GENNEP). HATTUM, Jac. van Plant u niet voort… (Amsterdam, Polak & Van Gennep, 1967). Cahiersteek. Oplage 50 genummerde exemplaren. 16 p.
€ 50
* Dit is nummer III. Deze vijf sonnetten vormden de opening van de bundel Plant u niet voort… (Amsterdam, De Beuk, 1959). Op interpunctie, witregels en het feit dat de bundels aan verschillende mensen zijn opgedragen na, is de tekst gelijk.
DEZE EDITIE IS NOOIT VERSPREID. Niet in MDLM.

34. (POLAK & VAN GENNEP). MOUT, Nicolette Acht verzen. (Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep), 1965. Karton. 24 p. Gedrukt in een oplage van 70 genummerde exemplaren op geschept papier. 1e druk. Debuut.
Verkocht
* Gesigneerd en gedateerd (‘4 augustus 1965’) door de dichteres op het voorste schutblad. Zeer fraaie privé-uitgave van Johan Polak. Nicolette Mout, toen een jeugdige dichteres (* 1945), is emeritus-hoogleraar Algemene Geschiedenis in Leiden.

35. (POLAK & VAN GENNEP). PRESSER, J. Tochtgenoten. [Amsterdam,] Athenaeum-Polak & Van Gennep, (1964). Ingenaaid met stofomslag. 32 p. Gedrukt in een oplage van 70 exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Proza en poëzie.

36. (POLAK & VAN GENNEP). RILKE, Rainer Maria De elegieën van Duino. Vertaald door J.G. B. Eykman. (Amsterdam), Athenaeum-Polak & Van Gennep, (1963). Ingenaaid met stofomslag. 48 p. Omslag wat verbleekt.
€ 50
* Gedrukt in 70 genummerde exemplaren ten behoeven van de vertaler en zijn vrienden.

37. (RENILDIS HANDPERS). ROOD, Kees Twee steden. [Utrecht], De Renildis Handpers, 1966. Ingenaaid met stofomslag. 20 p. Gezet uit de Romanée en gedrukt door Maurice Laudy in een oplage van 30 genummerde en op naam gedrukte exemplaren. 1e druk.
€ 195
* ‘Dit is nummer 12 bestemd voor Ivo Michiels’, door de auteur gesigneerd en gedateerd onder het colofon. Bovendien met handgeschreven, gesigneerde brief (8 regels tekst) van Rood aan Michiels, ter begeleiding van dit exemplaar (‘het is een boekje dat zich bezijden de marktplaatsen van de litteratuur bevindt’). De Renildis Handpers 15.

38. (REVE, Gerard). NOORDHOEK, Wim, en Yolande NUSSELDER Het gebied van de goede kruiden. Amsterdam, Thomas Rap, [1969]. 14 x 11 cm. Linnen met stofomslag. (48) p. Geïllustreerd door Yolande Nusselder. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van beide auteurs aan Gerard Reve en Joop Schatfhuizen op het voorste schutblad: ’25-6-’92/ Voor Joop en Gerard,/ In 1968, toen mijn debuutje uit-/ kwam, werden er in Amsterdam/ veel goede hazjiesjskruiden en/ andere geitekeutels gerookt,/ maar dáárover gaat dit sprookje/ niet:/ Ik wens jullie beiden veel goeds en/ liefs in het verre, geurige/ zuiden./ Yolande.’
en: ‘Dit werd gemaakt op een/ rommelzolder, op Kattenburg,/ met een bed van krathout./ En veel bussen petroleum 4 trappen/ op zeulen. Niet ver allemaal/ van het woonhuis van Hugo Treger!/ Liefs,/ Wim.’

39. ROLAND HOLST, R.N. Overpeinzingen van een bramenzoeker, ingeleid door Arthur van Schendel. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), (1923). Ingenaaid. (2), 128 p. Gedrukt onder leiding van J. van Krimpen in rood en zwart in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk. Rug beschadigd, omslag op de vouwen gescheurd.
€ 45
* Exemplaar op naam gedrukt voor de uitgever A.A.M. Stols. Palladium.

40. SCHIERBEEK, Bert Het boek ik. [Amsterdam], De Bezige Bij, 1951. Ingenaaid met stofomslag (ontwerp Lucebert). 168 p. 1e druk. Paar schaafplekjes aan omslag.
€ 22

41. STIP, Kees Mensen wat ’n beesten. Nieuwe verzen van Trijntje Fop. Met illustraties van de auteur. Amsterdam, Bert Bakker, 1982. Garenloos. 80 p. 1e druk.
€ 15
* Gesigneerd door de auteur.

42. UYL, Bob den Volledig Dichtwerk 1960-1980. (Met een originele, genummerde en gesigneerde litho van Hans Verwey). (Rotterdam), Bébert, (1981). Linnen met stofomslag en leeslint. 96 p. Gezet uit de Bembo en gedrukt op Ingres M.B.M. Arches in een oplage van 111 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk. Wat vlekjes op het onredelijk kwetsbare, want gitzwarte omslag.
€ 175

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 oktober 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.125 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: