antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 824: A Prison Song in Prose

In december 1968 verscheen A Prison Song in Prose, een spannend verhaal van Gerard Reve met tekeningen van Thomas Koolhaas. In een paar weken tijd werden er bijna tweeduizend exemplaren van het prijzige boek op groot formaat verkocht.

Nop Maas heeft de totstandkoming van deze Reve-uitgave mooi beschreven in het tweede deel van zijn Reve-kroniek. De schrijver blijkt zich uitvoerig met de vormgeving van het boek bemoeid te hebben. Hij had vooral uitgesproken ideeën over de illustraties bij zijn masochistische verhaal. Reve benaderde zelf een knappe jongeman, die zeer specifiek zou moeten poseren. Voor het maken van de foto’s was Eddy Posthuma de Boer de ideale kandidaat.

De generale repetitie was op 26 april 1968. Gerard Reve stond in zijn achtertuin met de zweep in de aanslag. Het uit Bloemendaal afkomstige model lag op een bankje, handen en voeten geboeid. Willem van Albada drukte viermaal af.

Het feest ging echter niet door: de uitgevers zagen niks in de foto’s. Onderstaande collectie, gevat in een op maat gemaakte doos, laat alles mooi zien. Leuk detail: toen Thomas Koolhaas de omslagtekening vervaardigde, moet hij de beschikking hebben gehad over de vier afgekeurde zwart-witfoto’s. Reve’s pols(horloge) en de zweep zijn goed te herkennen.


REVE, Gerard A Prison Song in Prose. Unieke collectie: het oorspronkelijke model, proeven en originele foto’s. In linnen overslagdoos met, ingenieus ingeschoven in het deksel, een mooi exemplaar van de uitgave. 36,3 x 27,3 x 3,9 cm.
Verkocht
A. Oorspronkelijk model van het boek, met ingeplakte teksten en een foto van een vrouwengezicht (!). Op de voor- en achterzijde zien we onder het transparante omslag niet de huilende jongen met de zweep, maar twee paar billen.
B. Drukproef. Gedateerd met stempel ’31 juli 1968′. 11 eenzijdig bedrukte bladen. 33,8 x 24,6 cm. Met talloze correcties door een redacteur.
C. Drukproef. Gedateerd met stempel ’25 sep 1968′.19 eenzijdig bedrukte bladen. 33,8 x 24,6 cm. Schone proef.
D. Drukproef. Gedateerd met stempel ’24 okt 1968′. 21 eenzijdig bedrukte bladen. 33,8 x 24,6 cm. Met een correctie in het colofon.
E. Drukproef. Gedateerd met stempel ’24 okt 1968′. 21 eenzijdig bedrukte bladen. Schone proef.
F. Vier originele zwart-witfoto’s, waarop Reve met pet op en stok in de hand de geboeide jongen tuchtigt. 10,7 x 7,6 cm. Achterop gedateerd ‘26.4.68’. Gevat in vier uitsparingen met lintjes in linnen overslagmap.

Uitsnede van de vier foto's

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 november 2018 door in NIEUWSBRIEF en getagd als , .

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.117 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: