antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 823: Bibliofiele uitgaven

De berg bibliofiele uitgaven is opnieuw afgegraven… In deze nieuwsbrief vindt u veel boeken en bladen van De Uitvreter en Avalon Pers, maar ook van Houtpers, de Boktor, Pers no. 14 en From the Ballroom. Het werkelijk fraaie prentenboek van Frans de Jong is leverbaar, evenals enkele zeldzame uitgaven van de onterecht onbekende Marian Willinck. Teksten zijn o.a. van Grunberg, Meijsing, Bordewijk, Carmiggelt, Purdy.

Nogal wat drukwerk in deze lijst is gerelateerd aan het verzamelaarsechtpaar Ronald en Lizanne Breugelmans. Zij stonden op goede voet met bekende margedrukkers en gaven hen nogal eens opdracht tot het drukken van een boekje in een (zeer) kleine oplage.


1. ACHTERBERG, Gerrit Kwatrijn nr.10 uit Osmose, 1941. [Woubrugge, Avalon Pers, 1982]. Oblong. Vouwblad. Gezet uit de Palatino en met de hand gedrukt op Eenhoorn in een beperkte oplage.
€ 12
* Jaarwisselingsgeschenk 1982/1983 van het Genootschap Gerrit Achterberg.

2. ANSINGH, Lizzy Kinderboeken. (Haarlem, Houtpers, 1982). Oblong. Cahiersteek. (16) p. Met de hand gezet uit de Times en gedrukt op Saunders in een oplage van 150 genummerde exemplaren.
€ 14

3. APOLLINAIRE, Guillaume (Zes gedichten). (Met twee gesigneerde linosneden van Marian Willinck). (Hoorn, Marian Willinck, 2011). 10,0 x 20,5 cm. Op Chinese boekblokwijze gebonden. (32) p. Met de hand gezet uit diverse corpsen en gedrukt in bruin, blauw en rood op verschillende soorten papier in een beperkte oplage.
Verkocht
* Fraaie typografie, eigenzinnig en inventief boekje. De oplagen van uitgaven van Marian Willinck (Lino-pers) overstijgen meestal de twintig stuks niet.

4. BASTET, F.L. Twee gedichten. (Woubrugge, Avalon Pers, 2005). Cahiersteek. 6 p. Gezet uit de Romanée en gedrukt in een oplage van 55 exemplaren. 1e druk.
€ 14
* Mooie uitgave met uitklappagina.

 

5. BELCAMPO Een vriendelijk woord. (Houwerzijl), Triona Pers, (2012). Cahiersteek. (16) p. Met de hand gezet uit de Art Deco, de Choc en de Helvetica en gedrukt in donkergroen, lichtgroen, rood, oranje en zwart op Keaykolour Zand en Perkament in een oplage van 70 genummerde exemplaren.
€ 16
* Citaten uit De zwerftocht van Belcampo (1938). Ark Reeks 14.

6. BORDEWIJK, F. De publieke fotolach. (Woubrugge), Avalon Pers, (1984). Cahiersteek. 12 p. Gezet uit de Romanée en met de hand gedrukt in rood en zwart op Conqueror in een oplage van 125 exemplaren. 1e druk.
€ 12
* De lach van de Rus is een verdedigingwapen. Jaarwisselingsgeschenk 1984/1985. Niet in de handel.

7. BORDEWIJK, F. Zeer geachte Heer. Drie brieven. Mont Pourri, De Galgpers, 2011. Ingenaaid. (8) p. + bijlagen. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt [door De Uitvreter] in rood en zwart op 160 grams Velin Arches in een oplage van 40 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Deze uitgave behelst drie brieven van Bordewijk ‘in facsimile’, gericht aan C.W. Freriks, Karel Reijnders en Ch. J. Enschedé en toegelicht in het boekje. De bijlagen bestaan uit drie met de hand uit de Schrijfmachineletter gezette brieven van Bordewijk, met behulp van scanner en printer voorzien van de oorspronkelijke briefhoofden en Bordewijks handtekening.
Met handgeschreven brief van Robert Gaarlandt, de initiatiefnemer.

8. BREEMER, Jopie Ouwejaarsavond. [Zoeterwoude, De Uitvreter, 2002]. Vouwkaart. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 12
* Nieuwjaarswens van Ronald en Lizanne Breugelmans.

9. BREUGELMANS (inleiding), R. Dichtmatige regelen om drukkers proeven te corrigeeren. In het licht gegeven door J.E.D.W. en met eene uitleiding van R. Breugelmans. Leyden, De Uitvreter, 1992. Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in een oplage van 90 genummerde exemplaren.
€ 14
* Het gedicht werd gedrukt van een cliché.

10. BREUGELMANS, Ronald en Lizanne Besuchen Sie mich in meiner Speckstube! Uitnodiging van Ingrid en Rosi aan Ernst Boissevain bij zijn veertigste verjaardag. [Zoeterwoude, De Uitvreter, 2004]. Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet uit de Scriba en de Helvetica en gedrukt op Zerkall-Bütten elfenbein in een oplage van 50 exemplaren. Met losse bijlage.
Verkocht
* Eén van de 10 exemplaren die niet bestemd waren voor Plop! of Flop?.

11. BREUGELMANS, Ronald en Lizanne Poes poes. Voor Hester Verkruissen ter gelegenheid van 10 mei 2000. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 2000). Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet uit de Bembo en de Carlton en gedrukt in roze en zwart in een oplage van 35 exemplaren.
€ 20
* Eén van de enkele exemplaren die niet bestemd waren voor Dier & vriend, de vriendendoos voor Hester Verkruissen.

12. CARMIGGELT, S. De duif. (Met illustraties door de tekst door Christiaan Heeneman). (Amsterdam, Christiaan Heeneman, 1981). Linnen. (20) p. Met de hand gezet en gedrukt in verschillende kleuren in een oplage van 100 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 85
* Eén van de 70 exemplaren die werden gebonden. Dit is nummer 3 van de oplage.

13. CARMIGGELT, S. Feestelijk. [Amsterdam], eigen beheer, 1982. Cahiersteek. (12) p. Gezet uit de Press Roman en gedrukt op Flashprint en Floriade in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Met handgeschreven kaartje van de auteur: ‘met vriendelijke groet/ s. carmiggelt’.
Verkocht
* In 1982 gaf Carmiggelt een paar verhalen uit in eigen beheer. Dit is zo’n uitgave.

14. CARMIGGELT, S. Als: Ds. J. HANEBRAYER Stadsleed. Een handvol verzen. (Oldenzaal, Drukkerij Brouwer, 1952 [= Amsterdam, De Literaire Loodgieters, 1983]). 24,9 x 17,4 cm. Cahiersteek. (24) p. ‘Typografische adviezen L.J. Swaanswijk’. Met de hand gezet uit de Volta Mager en gedrukt geel, wit, groen en zwart op zes soorten papier in een oplage van 500 [= 32] gesigneerde exemplaren ten behoeve van de leden van het Carmiggeltgenootschap. 1e druk.
€ 150
* Zes humoristische gedichten van deze predikant uit Scherpenzeel, met een Ten geleide van dezelfde, die zich een dwerg noemt ‘naast reuzen als Joost van den Vondel en Anthonie Donker’. Kleurrijke, speelse uitgave. Meer informatie op Artistiek Bureau.
Bijgevoegd: Getypte brief van De Literaire Loodgieters, d.d. 14 februari 1983, ter begeleiding van deze uitgave.
DLL 14.

15. COUPERUS, Louis Ontroering. Een epigram. Woubrugge, Avalon Pers, 2006. Oblong. Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet uit de Perpetua en gedrukt in een oplage van 100 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Verschenen ter gelegenheid van de presentatie van Het Boek van Adel door Arnold Pippel en Menno Voskuil.

16. CRONE, C.C.S. Latijnsche les. Woubrugge, Avalon Pers, [1980]. Cahiersteek. (8) p. Gezet uit de Lutetia en gedrukt in een oplage van 150 genummerde exemplaren.
Verkocht
* De ene helft van de oplage werd gedrukt op Yamata chiri, de andere helft op Hosho. Dit exemplaar werd gedrukt op Hosho.

17. DRESDEN, S. Enz. Enz. Uitspraken van S. Dresden hem aangeboden ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag door de leden van het Leidse Werkgezelschap Humanisme en Renaissance. (Leiden, De Uitvreter, 1994). Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt op Zerkall in een oplage van 80 exemplaren. 1e druk.
€ 30
* Ondanks de relatief hoge oplage een schaars boekje.

18. FOKKEMA, R.L.K. Ter nagedachtenis van Redbad Ludger Klazes Fokkema. (Woubrugge, Avalon Pers, 2000). Ingenaaid. (8) p. Gezet uit de Ehrhardt en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 12
* Bevat drie gedichten van de Achterbergkenner en dichter (1938-2000).

19. GIJN, Jan van Gek. (Met een ingeplakte houtsnede van de auteur). (Etten-Leur), Thuis-Pers, 1992. 11 x 8 cm. Geniet met omslag. (8) p. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 14
* Miniboekje.

20. GRAANOOGST, Elisabeth Hop hop hop, paardje in galop (alweer een schets uit verre oorden). Met plaatjes. Leiden, Pers no. 14, 1989. Ingenaaid. 24 p. Gezet uit de Gill en de Futura en gedrukt in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 20

21. GRAANOOGST, Elisabeth Zon en zee, hoera! Met plaatjes (van R.V. Fakkel). Leiden, Pers no. 14, 1989. Cahiersteek met transparant omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 22

22. (GRESHOFF, J.). HARTZ, S.L. Verouderen is veranderen. Haarlem, Het Oude Huis (= S.L. Hartz), [1968]. Oblong 16 x 23 cm. Vouwblad van Keizerlijk Japans papier, bedrukt in groen en zwart. ‘Voor Jan Greshoff en enige vrienden gezet uit Lutetia ‘breinloos uitgespat’ en gedrukt op de persen van het Oude Huis in Haarlem in zestig exemplaren. Nette inscriptie in potlood, iets verkleurd aan de rand.
Verkocht
* Aforisme, met een fraai gesneden kapitale V gedrukt door Hartz voor de tachtigste verjaardag van Jan Greshoff.

23. GRUNBERG, Arnon Romantiek. New York, Kunst Editions, (1998). Ingenaaid met omslag (waarop een illustratie die, volgens het colofon, is ‘gemaakt door de auteur tijdens zijn cursus tekenen en schilderen voor beginners’). (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in oranje en zwart op Somerset in een oplage van 26 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Vijf gedichten van Grunberg, met titels als ‘Gedicht genaamd Gerrit Kouwenaar’ en ‘Eenzame hoeren’. Wuijts A33.

24. HEIJDEN, A.F.Th. van der Woestijnvis. (Wageningen, Houtpers, 2012). 30 x 21 cm. Met de hand gezet uit de Janson (en voor het omslag een biljetletter) en gedrukt in een oplage van 122 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* De tekst is ook in facsimile van het handschrift afgedrukt.

 

 

25. HÖHN, Georg Paul Betrugs-Lexicon. Betrügereien von Buchdruckern. Brakkerwoude [= Zoeterwoude], Firma List en Bedrog [De Uitvreter], 2001. Cahiersteek. (4) p. Vervaardigd in een oplage van 20 genummerde exemplaren.
€ 20
* Uitgave ter gelegenheid van de ‘tigtigste’ verjaardag van Ronald Breugelmans.

26. (HOOGEVEEN, Cornelis van) Verjaardagsvers. Voor Cornelis van Hoogeveen, junior uit 1782. Met een toelichting van Ronald Breugelmans. Leiden, De Uitvreter, (1992). Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt op Zerkall Bütten antik-jutemeliert in een oplage van 25 genummerde exemplaren.
€ 35
* Uitgave op verzoek van Ronald en Lizanne Breugelmans ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Bob de Graaf.

27. IMMERZEEL, Jr., J. Dum spiro spero. Twee gedichten voor Lizanne. Met een portret in fac simile. Zoeterwoude, De Uitvreter, 2003. Ingenaaid. (12) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt in een oplage van ‘circa tachtig’ exemplaren.
€ 12
* Ter gelegenheid van de promotie van Breugelmans verschenen.

28. JONG, Frans de Marginaal. [Amsterdam], (Frans de Jong), [2001]. Karton met titeletiket. 4 bladen karton. Met de hand gezet uit verschillende corpsen en gedrukt in diverse kleuren in een beperkte genummerde oplage.
€ 45
* Programmatische tekst over margedrukken. Zetwerk Frans de Jong, afwerking Martijn van de Griendt.

29. JONG, Frans de (Nieuwjaarswens voor 1984). [Amsterdam], (Frans de Jong, 1983). Leporello. Met de hand gezet en gedrukt in vele tinten blauw, paars en rood in een beperkte oplage.
€ 35
* Prachtige gelukswens voor het nieuwe jaar, opgebouwd uit allerlei ornamenten uit de letterkast. Gesigneerd door Frans en Lida de Jong.

30. JONG, Frans de Prentenboek. Rentenboekp. Entenboekpr. Ntenboekpre. Tenboekpren. Enboekprent. Amsterdam, eigen beheer, 1997. 24 x 14 cm. Linnen. 32 p. Met 24 kleurenprenten van Frans de Jong (4 dubbelpagina). Gedrukt in 50 genummerde en 10 ongenummerde exemplaren, gesigneerd door De Jong. Gebonden door Erik Schots. 1e druk. Met inliggend prospectus, door De Jong in rood en zwart gedrukt (nieuwprijs fl. 210,-).
Verkocht
* Wondermooi en gevarieerd prentenboek, waarbij ook het toegevoegde vloeipapier een rol speelt.

31. (JONG, Frans de). GILLET, Leo Terzeebestelling op Ouessant. (Met illustraties door Frans de Jong). (Amsterdam, Frans de Jong, 1990). Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Madison en gedrukt op Arches in een oplage van 140 genummerde exemplaren.
€ 35

32. KEMP, Pierre Bloemen voor Bloem. Lugduni Batavorum, Sub Signo Curculionis, (1992). Cahiersteek. (6) p. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 35 exemplaren. Vouwtje.
€ 35
* Uitgave van het gedicht dat Pierre Kemp in het liber amicorum voor J.C. Bloem schreef, ter gelegenheid van een salonbijeenkomst van Het Aangeraakte Boek op 30 mei 1992.
Asjemenou, sectie D (‘Al dan niet terecht aan De Uitvreter toegeschreven uitgaven’), nummer 1.

33. KORTEWEG, Anton Kijk ons! Leiden, De Uitvreter, (1992). Leporello in envelop. Met de hand gezet uit de Garamont en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 90 exemplaren.
€ 14
* Jaarwisselingsgeschenk 1992-1993.

34. (KOSINSKI, Jerzy). FUNKE-BORDEWIJK, Nick Herinneringen aan Jerzy Kosinski. (Woubrugge, Avalon Pers, 1994). Oblong. Ingenaaid met omslag. (16) p. Gezet uit de Garamond en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 60 exemplaren. Met plaatje van Nick en Jerzy. 1e druk.
€ 12
* Mooie herinnering aan Kosinski van de hand van de dochter van F. Bordewijk. Van Kosinki hebben we momenteel interessante opdrachtexemplaren in huis, gericht aan en afkomstig van… Nick Funke-Bordewijk.

35. KRIMPEN, Huib van Henk Gies. MCMIL 4 november MIM. [Zoeterwoude], (De Uitvreter, 1999). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in goud en zwart [in een oplage van ca. 20 exemplaren].
€ 30
* Uitgave op verzoek van Ronald en Lizanne Breugelmans ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Henk Gies, de partner van Ger Kleis.

36. LABÉ, Louïse Sonnetten. Een keuze. (Met een nawoord door Dr. P.J. Buijnsters). (Met een originele, gesigneerde kopergravure van Lembit Löhmus naar een portret uit 1555). Beek, Editie In de Roozetak – Johan Souverein, 2012. Ingenaaid met omslag. (36) p. Deels niet opengesneden. Gezet uit de Romanée en gedrukt door de Avalon Pers op Zerkall in een oplage van 106 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Eén van de 100 ingenaaide exemplaren. De gedichten zijn in het oorspronkelijke Frans uitgegeven, in de Duitse vertaling van Rainer Maria Rilke en de Nederlandse vertaling van Paul Claes.

37. MAAS (samenst.), Nop Hooge criticus. Een portret van J.J. van Santen Kolff (1848-1896) met een toelichting door Nop Maas. Leiden, (De Uitvreter), 1993. Ingenaaid. (8) p. Met een illustratie. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in brons en zwart op Oud Hollandsch in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Gerrit Jan Slijkhuis (die de helft van de oplage kreeg) aan het echtpaar Breugelmans onder het colofon.

38. MAERLANT, Jacob van Quercus es der heeken name… [Zoeterwoude], (De Uitvreter), [1997]. Vouwblad. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt op Eva in een beperkte oplage.
Verkocht
* Uitgave op verzoek van Ronald en Lizanne Breugelmans. Eén van de enkele exemplaren die niet bestemd waren voor het vriendenboek voor Hans van Eijk.

39. MARSMAN e.a., H. Dahin! Dahin! Zes verzen over reizen voor Sjoerd Koopman bj zijn vijftigste verjaardag. Zoeterwoude, De Uitvreter, 1999. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit zes corpsen en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 50 exemplaren.
€ 15

40. MARSMAN, H. (Twee gedichten). (Amsterdam, Lino-pers – Marian Willinck, 2013). 11,6 x 20,3 cm. Op Chinese boekblokwijze gebonden. (10) p. Met de hand gezet uit diverse corpsen en gedrukt in blauw en rood op verschillende soorten papier in een beperkte oplage.
Verkocht
* ‘Paradise regained’ en ‘Sterfbed’. De oplagen van uitgaven van Marian Willinck (Lino-pers) overstijgen meestal de twintig stuks niet.

41. MEIJSING, Geerten De toetssteen. [Utrecht], de Boktor, 2014. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). 16 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in een oplage van 72 op de pers genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* Eén van de 22 Romeins genummerde exemplaren op handgeschept papier, in een luxe bandje gestoken door Philipp Janssen, met speels bedrukte platten. Over de componist Rossini. Met prospectus.

42. MUILWIJK, Janpeter De tuin. (Met originele lino’s van Janpeter Muilwijk). (Oosterlittens, Atelier Plein 19, 1986). Cahiersteek met omslag. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt op diverse soorten marmerpapier in een oplage van 23 genummerde en gesigneerde exemplaren. Vlekje op achterzijde omslag.
Verkocht
* De bladzijden zijn bedrukt met paginagrote lino’s. Vroege uitgave van Plein 19 bovendien.

43. NIJLEN, Jan van Aan J. van Krimpen bij zijn 60ste verjaardag. Zonder plaats, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, (1995). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Haarlemmer en gedrukt in rood en zwart op Zerkall in een beperkte oplage. 1e druk.
Verkocht
* Aangeboden aan de aanwezigen bij de opening van de Van Krimpen-tentoonstelling in het Museum van het Boek.

44. OUDSHOORN, J. van Galant Avontuur. Woubrugge, Avalon Pers, (1979). Ingenaaid met omslag. (20) p. Gezet uit de Bodoni en met de hand gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 200 genummerde exemplaren.
€ 16
* Kort verhaal, dat voor het eerst gepubliceerd werd in 1916.

45. PURDY, James Kitty blue. A fairy tale. (Met twee uitvouwbladen met bladmuziek van Joost Kleppe). Utrecht, From the Ballroom, 1993. Linnen, bedrukt met een tekening van de auteur (Binderij Phoenix). 44 p. Gezet uit de Garamont en gedrukt door Geuze in blauw en zwart in een oplage van 111 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Dit exemplaar werd onder het colofon gesigneerd door de auteur.

46. RILKE, Rainer Maria Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke. (Mit 4 farbigen Aquatinta-Radierungen von Eva Haskova). Beek, In de Roozetak, 1994. 32 x 25 cm. OLn. (48) S. Handsatz in Bembo und Druck auf Zerkall-Bütten von Jan Keyser (Avalon Presse). Einband von Geert van Daal. Mit Prospekt.
Verkocht
* Feinsinnig illustrierte, grossformatige Ausgabe von dem niederländischen Bibliophilen Johan Souverein.

47. RILKE, Rainer Maria Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke. (Mit 9 Originalradierungen von Jan Mensinga). Amsterdam, De Blauwe Reiger, 1959. 26 x 20 cm. OLn. 36 S. Mit 9 Radierungen von Jan Mensinga (+ Seidenhemdchen). Gedruckt nach anweisungen von Wim Wandel auf geschöpftem Ossekop und handgeschöpftem Whatman-Papier in 100 num. Exx. Gutes Expl.
Verkocht 
* Schöne illustrierte Ausgabe von dem kleinen, aber hochrangigen niederländischen bibliophilen Gesellschaft De Blauwe Reiger.

48. SCHAGEN, J.C. van Drie Flutters of wel onwaardigheden. Woubrugge, Avalon Pers, (1979). Cahiersteek. (16) p. Gezet uit de Bodoni en gedrukt op Merian Ingres in een oplage van 250 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 18
* Schiftsels XI.

49. SCHAGEN, J.C. van Zes Nietsjes. Schiftsels XVI. Woubrugge, Avalon Pers, (1981). Cahiersteek. (16) p. Gezet uit de Lutetia en gedrukt op Fabriano Ingres in een oplage van 250 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Dit exemplaar is door de dichter gesigneerd tegenover het colofon.

50. SCHIERBEEK, Bert De tuin van de Khan. (Met een originele, genummerde en gesigneerde linosnede in zwart en rood door Marcel Prins) [Voorburg], De Dorst, 1991. Drie bladen plus colofonpagina in omslag. 21 x 21 cm. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 35
* Van de uitgeverij zijn ons geen andere uitgaven bekend.

51. SCHIPPERS, K. Patrijspoorten. Woubrugge, Avalon Pers, (1992). Ingenaaid met omslag. (20) p. Gezet uit de Romulus en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 81 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren.
€ 45
* Nummer 2 van de oplage met een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan zijn echtgenote: ‘voor Erica,/ de bovenwaternimf!/ Gerard/ Amsterdam, 10 mei ’93’.

52. SCHMIDT, Annie M.G. Sebastiaan. ΣΕΒΑΣΤΙΑΝ. Sebastian. (Met een illustratie van Wim Bijmoer). [Wageningen, Houtpers, 2003]. 32,0 x 10,7 cm. Tweemaal gevouwen vouwblad. Gedrukt in een beperkte oplage.
€ 50
* De spin Sebastiaan in het Nederlands, Grieks en Engels.

 

 

 

 

 

53. SHAKESPEARE, William Sonnets XLVI-LXXXI. (Met een vertaling van Albert Verwey). [Amsterdam], (Marian Willinck, 2013). 11,0 x 24,5 cm. Op Chinese boekblokwijze gebonden. (10) p. Met de hand gezet uit diverse corpsen en gedrukt in zilver, paars, blauw en rood op vezelig papier in een beperkte oplage.
€ 75
* De oplagen van uitgaven van Marian Willinck (Lino-pers) overstijgen meestal de twintig stuks niet.

54. SPIEKER, Ewald MetAmorFose. (Amsterdam, Ewald Spieker, 1989). Cahiersteek. (12) p. Met ingenieuze en kleurige binnenpagina’s, die met behulp van het naaigaren vanuit een kus een vlinder doen verrijzen! Gedrukt in 70 genummerde exemplaren, gesigneerd door de dichter/ drukker/ tovenaar. 1e druk. Fraai.
Verkocht
* Wonderwerkje van de kunstenaar die Beertje Bombazijn op zijn naam heeft staan. Meer informatie en een fladderende vlinder op Artistiek Bureau.

55. STIP, Kees De gnoe. Zonder plaats, De Koele Dronk (= Hester Verkruissen en Pim Witteveen), 1989. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 20 exemplaren.
€ 32
* Gedrukt ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van Henk Gies, in een enigszins aangepaste versie.

56. STRAAT, Cees van der Zonder franje. Woubrugge, Avalon Pers, (1989). Ingenaaid met omslag. (28) p. Gezet uit de Palatino en met de hand gedrukt in bruin en zwart op Hollands Druk van Van Gelder in een oplage van 110 exemplaren.
€ 12

57. STRATEN, Hans van De sierlijke benen van Riek Koetsier. Utrecht, Hinderickx & Winderickx, 1995. Ingenaaid. 12 p. Met de hand gezet uit de Gill en de Senefelder door René Hesselink op de pers van antiquariaat Hinderickx & Winderickx in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk.
€ 14
* Leuke verhandeling over opdrachtexemplaren. Nieuwjaarsgeschenk voor auteur en uitgever. Niet in de handel.

58. TOORN, Willem van Dat je. (Wageningen, Houtpers, 2005). Tweemaal gevouwen vouwblad. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt in een oplage van 80 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Gedicht.

59. (UITVRETER) Kees! Ga je mee? Nieuw kermislied. Leiden, De Fruiteter, 2001. Cahiersteek. (8) p. Gedrukt in een oplage van 25 genummerde exemplaren.
€ 30
* Mysterieus uitgaafje, uit de koker van ‘dr F.J.A.M. Colson SJ’. Beschikbaar zijn de nummers 2 en 3 van de oplage.

60. VALK, Hendrik Bede in de nacht. [Rotterdam], De Slof-Pers, 1983. Cahiersteek met omslag. (20) p. Met de hand gezet uit de Gill mager en gedrukt op Zerkall-Bütten en Kawalon in rood, grijs en zwart in een oplage van 90 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 30
* Gedichten die soms in een wolk van woorden verdwijnen. Valk is in de eerste plaats bekend als schilder. Puettmann Drukwerk C16.

61. VRIES, Hendrik de Echo’s uit het Bergland. (Drie ongepubliceerde gedichten met een tekening door de auteur). (Den Haag), Statenhofpers, (1996). Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 120 exemplaren.
Verkocht

62. VRIES, Hendrik de Vivisectie. Haaren, Uitgeverij Mijn Broer, 1996. 8 p. los in omslag. Met een illustratie in rood en blauw. Gedrukt in 108 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de dichter (1896-1989) gedrukt voor de marginale-drukkerscassette Die droomwereld in te dringen. Dit is een van de (kennelijk) slechts 8 exemplaren die los werden verspreid.

63. VROMAN, Leo Gezelligheid kent geen tijd. (Met een tekening van de auteur). [Nijmegen, Randschrift, 1985]. 18,9 x 13,7 cm. Eenzijdig bedrukte plano. Op de achterzijde een zelfportret van de auteur.
€ 12
* Bijlage bij het tijdschrift Randschrift.

 

64. WAARSENBURG, Hans van de, en André DIETEREN Tegenstroom. Contre-courant. (Met vertalingen door Robert de Does. Met vijf originele litho’s door André Dieteren). Banholt, (In de Bonnefant), 1997. 37 x 25 cm. Linnen in papieren foedraal (Binderij Phoenix). (44) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in een oplage van 125 op de pers genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 90
* Imposante, tweetalige uitgave met kleurrijke litho’s over de volle pagina’s. Dit is nummer 3.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 7 november 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.119 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: