antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 834: Fantasma

Deze feestelijke nieuwsbrief is doorspikkeld met Jean-Paul Vroom en enkele van zijn vrienden, zoals Jan Bons en Michel Béret – en ook Samuel Beckett was met hem verbonden. Andere items voeren u naar negentiende-eeuws kermistoerisme, serene bibliofiele uitgaven, literariteiten, wereldverbetering op diverse manieren: ‘Verbazingen! Openbaringen! Revoluties! Tranenlachen!’ ‘Andere werelden, Psychedelicatessen’! Als je je ogen dicht doet, hoor je Vinkenoogs stem…


1. ANTINK, M. Catherine. Haarlem, De Erven F. Bohn, 1899. Verguld linnen. Kop verguld. (4), 220 p. 1e druk. Iets scheefgelezen. Met voorin de handtekening van Jan Tadema, directeur van uitgeverij Bohn.
Verkocht
* De schaarse en luxe uitgegeven eerste druk (in 1954 verscheen de vijfde en laatste) van het debuut van Margo Antink. Deze naturalistische roman werd geprezen door Van Deyssel, die meende met een mannelijke auteur te maken te hebben. In 1902 zou Antink met Carel Scharten trouwen en een bekend schrijversduo vormen.

2. BALKT, H.H. ter De Lampionplanten en andere gedichten. Banholt, (In de Bonnefant), 1981. Halfperkament (Binderij Phoenix). (4), 32 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op papier van T.H. Saunders in een oplage van 110 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk. Volmaakt exemplaar.
Verkocht
* Dit is een van de 15 luxe-exemplaren in halfperkament, bloedmooi, poëzie vol roerige plantaardigheid! Door de dichter gesigneerd onder het colofon. Met prospectus – een mooi verwoorde uitnodiging. Met inliggend een op een drukproef van Theun de Vries’ De boom-mens handgeschreven brief van de drukker (14 regels), waarvan de grote open initiaal E fungeert als eerste letter van de brief!
Een exemplaar in linnen, ook mooi, is verkrijgbaar voor 60 euro.

3. (BÉRET, Michel). JAMMES, Francis La grâce. Burins sur cuivre de Michel Béret. Paris, Lallemand, 1946. 35 x 27 cm. Driekwart-marokijn met gemarmerde platten. Origineel omslag en overslagdoos met perkamenten rug. (60) p. Niet afgesneden. Met 14 gravures van Michel Béret, waarvan vier over de hele pagina. Gedrukt in violet en zwart in 140 genummerde exemplaren. Doos deels wat verkleurd, verder mooi.
€ 100
* Dit is een van 95 exemplaren gedrukt op getint vélin pur fil de Lana. Mooie grote uitgave met fijngetekende gravures van Béret (1914-1966), die bevriend was met de lang in Parijs woonachtige Jean-Paul Vroom, en begin jaren 50 enige tijd in Amsterdam werkte.

4. (BÉRET, Michel, aan Jean-Paul VROOM). SINÉ Portée de chats. Troisième édition revue et augmentée de sept chats inédits. Parijs, Société des Editions Jean-Jacques Pauvert, 1957. 13 x 10 cm. Ingenaaid. (192) p. Geheel geïllustreerd. 3e druk vermeerderd met zeven ongepubliceerde katten. Rug wat sleets en omslag deels los. Wat vlekjes.
Verkocht
* Een mooie ‘association copy’: voorin staat een kattige opdracht in potlood van de graficus Michel Béret (1914-1966) aan Jean-Paul Vroom en zijn echtgenote, ‘archi-chat et archi-chatte/ de variété hollandaise/ et à leurs petits chatons/ 27 décembre 1957/ Amsterdam’. Bovendien een bijzonder grappig poezenboek!

5. (BÉRET, Michel). ZUYLEN, Belle van Mistriss Henley. (Met twaalf kopergravures van Michel Béret en een inleiding van André Ménétrat). Utrecht, Stichting De Roos, 1952. Losbladig in omslag, kartonnen band en (met een silhouet in papieren kantwerk versierd) foedraal. 72 p. Typografie en ontwerp omhulling van Jean-Paul Vroom. Gedrukt in zwart en groen in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Op de rug iets verkleurd, maar het delicate boek is gaaf.
€ 40
* Samenwerking van twee bevriende kunstenaars, de Parijse Nederlander Jean-Paul Vroom en de in 1952 in Amsterdam residerende Parijzenaar Michel Béret. Leeflang 22.

6. (BOEKENWEEK 1960) Verzen uit Forum. (Utrecht, School voor de Grafische Vakken, 1960). Genaaid met koord. 24 p. 1e druk. Klein vlekje.
Verkocht
* Gedichten van tien dichters, o.m. Hendrik de Vries, Slauerhoff, Marsman, Van Nijlen, Vestdijk, Du Perron en Van Hattum. Gedrukt in geringe oplage voor de gasten van burgemeester en wethouders van Utrecht bij het Boekenweekfeest.

7. BOHN, Nelly Collectie van literaire werken. Map met 32 bladen van verschillend formaat: 22 pagina’s en knipsels uit tijdschriften, 4 kranten(pagina’s) uit Nederlands-Indië en 6 bladen in handschrift. Alle gedrukte pagina’s met aantekening van de schrijfster in paarse inkt, met haar leeftijd tijdens het schrijven en het tijdschrift van publicatie.
€ 100
* Nelly Bohn (1880-1972) schreef vanaf haar meisjesjaren korte schetsen en verhalen. Van ca. 1900-1904 werden die gepubliceerd in tijdschriften als Eigen Haard, Nederland en Hoofd en Hart. In 1909 trouwde zij met de militair Hubert Willem Borel (1878-1967). Daarna verschenen nog incidenteel bijdragen in tijdschriften, waarvan er drie als complete krantenpagina’s in de map zijn opgenomen: twee bladzijden uit het Nieuwsblad voor het Gouvernement Atjeh en Onderhoorigheden van 8 februari 1913, 8 bladzijden uit het Weekblad voor Indië van 1918 en blad 1/2 van de Preangerbode van 17 maart 1923. Bij de handschriften is een brief van ‘Nina’ aan ‘Lieve Nel’, gedateerd 22 juni 1899, Groningen, over de recensie van haar gedicht ‘Leed der bloemen’ in Nederland, en een wellicht niet gepubliceerde schets ‘Kasman, oude dwangarbeider’, geschreven ‘op een post in Oost Indië’, en een gedicht ‘Tropenzon’. Geen hoogstaande literatuur, wel interessant, dit mapje.

8. BOK, Henri Little Saxology. Illustrated by Catryn. Rotterdam, Slipper Press, 1976. 15 x 11 cm. Zilverkleurig omslag. 32 p. Rijk geïllustreerd door Catrijn Bagijn. 1e druk. Mooi.
€ 30
* Grappig boekje vol (Engelstalige) scabreus geïllustreerde grappen over saxofoons, door basklarinetspeler Henri Bok. Uitgegeven door Emile Puetmann en zijn Slofpers ‘on occasion of the 5th World Saxophone Congress, London, 1976’, ongetwijfeld in kleine oplage. Leuk!

9. BONS, Jan Brief aan Jean Paul Vroom met originele tekening van het kasteel van Collioure. Aquarelpapier. 25,7 x 17,7 cm. Tekening in potlood en aquarel. Horizontaal gevouwen. Op de achterkant in krullig schrift geadresseerd aan ‘(getekende zwaan) & Jean Paul Vroom’ met adres, en plakbandjes om de tekening dicht te plakken, maar kennelijk niet over de post verstuurd. Gedateerd ’16juli’91’ en gesigneerd ‘jan en noor’.
€ 125
* ‘We zitten in een kamer die MAGRITTE heet, vandaar. en dit is met je aquareldoosje gemaakt van het uitzicht op ons terras, cum piscine, cum jacuzzi, cum cuisine epicurissime’. Geweldig leuk!

10. BOUTENS, P.C. Beatrijs. Met een teekening van Rie Cramer. Bussum, Van Dishoeck, 1927. Origineel kalfsleer met in goud de tekening van Rie Cramer. 60 p. Op Van Gelder. 25e [= 28e] druk. Rug ontbreekt grotendeels. Slijtageplekjes en craquelé.
Verkocht
* De 25e druk (in 18 jaar!) gold als jubileumeditie in beperkte oplage en werd deels voorzien van een luxe leren boekband, waarop de bandtekening van Rie Cramer (Beatrijs met lang haar en lange mantel, het hoofd in de sterren) erg mooi uitkomt. Helaas is het leer slecht bestand tegen de tand des tijds.

11. (BUYS, Bob). A.J.C. AJC Prijscourant 1936 voor kampeeruitrusting. Amsterdam, De Arbeiderspers, [1935]. 16 x 16 cm. Origineel omslag (naar een aquarel van Bob Buys). 16 p. Geïllustreerd door Bob Buys. 1e druk. Kreukje rechtsboven.
€ 50
* Mooi winkelinterieur met kleurige publicaties en kampeerartikelen op de voorkant, van de winkel van de AJC, genaamd De Brug, Reguliersgracht 78. Niet in de NCC.

12. CLAESSENS, Bob Vibrance. Poèmes. Avec une glose de Roger Avermaete et un portrait de l’auteur par Joris Minne. Antwerpen, Lumière, (1920). Ingenaaid. 58 p. 1e druk. Rug en randen omslag wat sleets. Roestig.
€ 35
* Met gesigneerde opdracht van Claessens aan Mark Tralbaut, ‘confraternellement’, gedateerd ’10-5-1920′. Debuut van de jeugdige (achttienjarige) dichter, medeoprichter van uitgeverij Lumière, die zich later zou ontwikkelen tot communistisch advocaat.

13. COHEN, Fré Verjaardag-kalender. Amsterdam, Arbeiders-Jeugd-Centrale, ca. 1930. Eén blad. 27,5 x 10,5 cm. Gedrukt in rood en zwart. Met aan beide kanten een linosnede van Fré Cohen, waarop een landschap bij Vierhouten te zien is (waar het A.J.C.-huis De Paasheuvel ligt). Zonder het ophangtouwtje. Niet ingevuld.
Verkocht
* Klein formaat verjaarskalender, alleen voor dunne pennetjes. Niet in de Fré-Cohen-oeuvrecatalogus Van Dam-Van Praag.

14. COUPERUS, Louis Hora světla (Heliogabal). Román ve třech dílech. Holandsky Napsal Louis Couperus. Přeložil Hugo Kosterka. Praag, Nakladatel Jos. R. Vílimek, [1922]. Halflinnen uitgeversband. 512, (16) p. 1e druk. Netjes.
Verkocht
* Tsjechische vertaling van De berg van licht. Letterlijk: ‘Berg van licht. Roman in drie delen. In het Nederlands geschreven door Louis Couperus. Vertaling Hugo Kosterka’. Kosterka (1867-1956) was een bekend uitgever en vertaler, vooral uit Scandinavische talen, maar ook uit het Spaans, Portugees, Kroatisch en Frans. Met achterin een anders gepagineerd laatste katern (wel op zijn plaats in de rij, genummerd 33), dat twee nawoorden bevat, een over Couperus en een over keizer Elagabalus, gevolgd door drie pagina’s verklaring van woorden en een erratum. Aan het eind een lijst met titels van een andere schrijver, E.N. Čirikov.
Dit is een latere uitgeversband, wellicht uit de jaren veertig.

15. DIEREN, Evart van Voorwoord overgedrukt uit De nadeelige invloed van fel zonlicht en sport op lichaam en geest. Met een inleiding over “De Engelsche ziekte” en “Het Engelsche gevaar”. Amsterdam, W. ten Have, 1918. Geniet. 24 p. 1e druk. Scheurtje in eerste pagina, papier verbruind.
€ 25
* Een ellenlang voorwoord vol uitroep- en andere nadruktekens, met dozijnen terzijdes en cursiefjes. 25 pagina’s echt en onvervalst Van Dieren-geraaskal (inclusief de titelpagina) over de noodlottige invloed van de Engelsgezinde krant De Telegraaf op Nederland en zijn positie in de Eerste Wereldoorlog. Nooit gezien, deze losse uitgave.

16. ENSCHEDÉ & ZONEN, Joh. Verjaardagsagenda. (Ongebruikt!). Haarlem, Joh. Enschedé & Zonen, 1956. 19 x 12 cm. Origineel perkamentpapier. 84 p. Gedrukt in rood, grijs en zwart. Met aanbiedingsbriefje. 1e druk.
Verkocht
* Mooi en nuttig nieuwjaarsgeschenk, een verjaarskalender van Joh. Enschedé & Zonen, gedrukt met verschillende lettertypen: de Civilité (Ameet Tavenier) en enkele andere 16e-eeuwse letters van Peter Quentell, en de Cancellaresca Bastarda van Van Krimpen. Met oude seizoenenhoutsneden als illustraties.

17. GUBBELS, Klaas, en Cherry DUYNS Letters en cijfers. Houtdrukken en brieven. Arnhem? eigen beheer, 2011? Oblong. 48 p. Geïllustreerd.
€ 25
* Gesigneerd door de kunstenaar en gemonogrammerd door de schrijver (met ’13-2-’11’) op de titelpagina.

18. (HATTUM, Jac. van). PUSHKIN, A. The Tales of Ivan Belkin. Moskou, Foreign Languages Publishing House, 1954. Kunstleer met stofomslag. 112 p. Geïllustreerd. Netjes.
Verkocht
* Voorin de signatuur van Van Hattum en een door hem in rode en blauwe balpen gekalligrafeerd monogram ‘GK’ of ‘KG’, gedateerd ‘4-X-’63’. Mogelijk een geschenkinscriptie voor Ger Kleis!

19. HOUWINK, Roel Maria. Maastricht, Boosten & Stols, 1925. Ingenaaid. (2), 94 p. Niet opengesneden. Gedrukt in rood en zwart in 570 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag wat verbruind.
€ 25
* Dit is een van de 20 Romeins genummerde exemplaren op Hollandsch papier van Van Gelder. Drie korte verhalen in een rauwe, expressionistische stijl geschreven. Van Dijk 47 (‘geen Stols-uitgave’). Mooi boekje met typografie van de nog jeugdige Stols.

20. HUWELIJKSZANGEN Drie huwelijksliederen op losse vellen, kennelijk van dezelfde uitgever (ca. 1900). 1. Toast-refreinen om te zingen na het uitbrengen van een toast op Bruid en Bruidegom. Beginregel: ‘Dat’s mooi gezegd, – dat ’s ferm gezegd’.
2. Mutsenlied in den marsch. Beginregel: ‘Dat is aardig, dat is aardig, dat geeft ons nog veel lol’.
3. Muzikaal-lied met Accompagnement van Dierengeluiden. Beginregel: ‘Een hond, dat is een nuttig dier, woef woef’.
Verkocht
* Zonder uitgever, maar met vrolijke plaatjes versierd, kennelijk ca. 1900.

21. IONESCO, Eugène Théâtre. (Met opdracht aan Samuel BECKETT). Parijs, Arcane, 1953. Ingenaaid. 160 p. Gedrukt in 2050 + 20 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag versleten.
Verkocht
* Met op de Franse titel een opdracht van de schrijver: ‘A M. Samuel Beckett,/ hommage/ Eugène Ionesco/ Avril 1953’. Dit verbazende boek is afkomstig uit de bibliotheek van de graficus Jean-Paul Vroom: de ex-Parijzenaar Vroom ontwierp het decor voor de Nederlandse première van Becketts Wachten op Godot, in 1955 gespeeld door toneelgroep “Theater”, in de stadsschouwburg van Arnhem.

22. KASTELEIJN, P.J. De papiermaaker. Uit het Fransch van den Heere Delalande, vermeerderd met aanmerkingen en aanhangzels. Dordrecht, A. Blussé en Zoon, 1792. Contemporain halfleer. Met 14 gegraveerde uitklapplaten. 1e druk. Band flink gehanteerd, binnenin goed.
Verkocht
* Achterin aangevuld met ‘bylagen”: 14 soortgelijke uitklapplaten uit een ander, Franstalig boek. Dit is (het geheel zelfstandige) deel 9 van de Volledige Beschrijving van alle Konsten, Ambachten, Handwerken, Fabrieken, Trafieken, derzelver Werkhuizen, gereedschappen, enz. ten deele overgenomen uit de beroemdste buitenlandsche Werken; En vermeerderd met de Theorie en Praktijk der beste inlandsche Konstenaren en Handwerkslieden.

23. (KERMISTOERISME) Groot Cyclorama van eene Romaneske Reis door Tyrol, Stiermarken, Zwitserland en Italiën, over berg en dal. Niet te verzuimen!!! Deze reusachtige schilderkunst te bezoeken. Dit uitmuntend kunstwerk is op een 300 vierkante voet doek, geschilderd door de heeren Heyl en Gebr. Borgmann in Berlijn. [Haarlem, juni 1853]. Reclameblad op groen papier, tweezijdig bedrukt. 19,2 x 10,3 cm. Wat kreukelig, maar verder in goede staat.
Verkocht
* Schilderkunstige voorstelling van toeristische reizen (‘Daar het Reizen en wandelen eene algemeene mode en zelfs eene behoefte geworden is…’), zodat de mensen gewoon thuis op de kermis naar de vreemde landen kunnen kijken, voor prijzen van 10 tot 99 cents! Boeiende informatie over het fantastische alpengebied: ‘Ischl, het rendez-vous der Aristocratie’. ‘Wildbad Gastein, met zijne vijf heete bronnen, waar elk lijdende nieuw leven herschept’. ‘Tot slot: de Vuurspuwende Vesuvius’! ‘De romaneske reis geschied (sic) onder geleiding van zachte melodiën van eene liefelijke muziek op de Pianino, bespeeld door den heer Fastré, Ex-Organist van wijlen Z.M. Willem II’. Dit cyclorama was te vergelijken met het Panorama Mesdag, maar dan mobiel, met spreekstalmeester en muzikale ondersteuning, voor vertoning op kermissen. Ongewoon en aantrekkelijk populair drukwerk.

24. MÉRODE, Willem de ‘Johannes’. (Origineel handschrift van de dichter, afkomstig uit de nalatenschap van Wilma Vermaat, gedateerd ‘Maandagavond/ 12 Juli 1926’, met drukproef). Gevouwen vel Normaal 3B van Van Gelder in kwartoformaat (25,3 x 22,2 cm). Bladzijde 1 en 3 beschreven. 54 regels. Met enkele correcties van de auteur in inkt en potlood. Horizontaal gevouwen, enkele roestvlekjes.
Verkocht
* Dit gedicht werd in gewijzigde vorm opgenomen in de bundel Kringloop (1936). Deze oudere versie is tederder.
Bijgevoegd: ‘Johannes’. Drukproef met één verbetering door de auteur. Pagina 1/2 uit een onbekend tijdschrift, wellicht tweede helft jaren twintig. Horizontale vouw, langs de randen wat verbrokkeld, iets gevlekt.

25. (NIJHOFF, M.). LA ROCHEFOUCAULD, François de Réflexions ou sentences et maximes morales. Amsterdam, (A.A. Balkema), 1942 [= 1944]. Ingenaaid met omslag. (94) p. Gezet uit de Garamond en gedrukt op Pannekoek in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk. Twee flinke vlekken op omslag.
€ 90
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Martinus Nijhoff in dichtvorm: ‘Voor de rest van het leven/ zij deze wijsheid/ je meegegeven./ Pom/ 9/7/45’. De Jong 474. Simoni L7.

26. (NIJLEN, Jan van) De Witte Mier. 1924 no. 10. (Speciaal nummer gewijd aan Jan van Nijlen). Maastricht, Boosten & Stols, 1924. Ingenaaid. (8, 36 p.). Met illustraties op kunstdrukpapier. Voorin advertenties op geel papier. Inliggend een Inhoud (8 p.), gedrukt in rood en zwart. 1e druk.
Verkocht
* Tijdschrift met veel belangstelling voor typografie, met artikelen van Jan Greshoff (redacteur van De Witte Mier), Karel van de Woestijne, Maurice Roelants, Jan van Krimpen en anderen, gedichten van Greshoff (een Ode), Karel Leroux en Van Nijlen zelf, getuigenissen van o.a. Bloem, Stols, Vriamont, en een bibliografie. Prachtige vormgeving.

27. NOOTEBOOM, Cees Fantasma. (Met een genummerde en gesigneerde kleurenets van Sjoerd Bakker). (Banholt, In de Bonnefant, 1983). Verguld heelperkament met twee horizontale fileten (Binderij Phoenix). (24) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op handgeschept Barcham Green in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren, gesigneerd onder het colofon. 1e druk.
€ 400
* Naast de luxueuze boekband van goudbruine, ruwe Thaise zijde maakte David Simaleavich van Binderij Phoenix een aantal (elf) extra luxe-exemplaren in heelperkament: de twee horizontale, iets rafelige gouden banden maken deze boekband subtiel opmerkelijk. Een van de mooiste marge-uitgaven, een ingetogen verhaal met Japans ogende ets. Met prospectus.

28. RENSBURG, J.K. Sonnetten van Piet Lut. Een interasteraal-communistische satyre. Amsterdam, Van Looy, [1925]. Herbonden in linnen met behoud van de originele voorzijde van et omslag. (64) p. Omslag en vignetten H.B. Dieperink. Gedrukt en rood en zwart. Met leeslint. 1e druk. Tekstpapier verbruind, enkele reparaties.
Verkocht
* Breekbaar boek in zeer stevige band gestoken, en dat mag ook wel: wat een grappige, hier en daar uitzinnige dichtbundel met zijn vele in rood gedrukte vignetten. Commentaar van een eigenzinnig dichter op allerlei moderns en werelds: dada, futurisme, communistisch Rusland, de beurs. Met noten.

29. REVE, Gerard Lekker kerstbrood. Amstelveen, Peter Loeb, 1973. Ingenaaid met omslag. (8) p. Gedrukt in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 50 Romeins genummerde exemplaren, en daarbinnen één van de 25 bestemd voor de uitgever met als losse bijlage de facsimile van het handschrift van de uitgave (lijmsporen op achterzijde). Jaarwisselingsgeschenk 1973-1974. Van Winden 25.

30. ROBINSON, Tjalie Getypte, gesigneerde brief aan de vertaler J.A. Vooren. Op papier met briefhoofd van het Indisch Tijdschrift Tong Tong. 21,2 x 14,5 cm. Gedateerd ‘6 Maart 1974’. 18 regels. Inliggend in Piekerans van een straatslijper II, 4e druk (Bandung, ca. 1958; voorin exlibris van Johan Vooren). Gesigneerd ‘Tjalie Robinson’ in balpen; met geadresseerde en gezegelde envelop).
€ 75
* Vooren vertaalde onder meer Omar Khayyam. De brief gaat over de Indonesische president Soeharto: ‘hij is op zijn minst iemand die tot nog toe door uiteenlopende machten wordt “gemanipuleerd” op een wijze die op zijn best alleen verbaast dat zij het uithoudt. En dat is met acht jaren een hele tijd.’ Tjalie Robinson (geb. 1911) zou zes weken later overlijden, op 22 april 1974.

31. RODE NEDERZETTING Vriendschap. Bezoekerskrant, uitgegeven in de Internationale Rode Nederzetting 1947. Extra editie. [Amsterdam, A.J.C.], 1947. Oblong 18 x 26 cm. Geniet. 4 p. Binnenwerk gestencild. Geïllustreerd. 1e druk. Zeer gaaf.
€ 35
* Tekeningen van Ger Sligte, mooi eenvoudig uitgaafje met een gedicht en op het moedervel getekende illustraties. De omslagtekening doet aan Suske en Wiske denken. Niet in de NCC.

32. SCHIPPERS, K., DEEL, T. van en Ad ZUIDERENT Bella vista. (Met een originele ets van Peter Yvon de Vries). Amsterdam, De Lange Afstand, 1986. 26 x 17 cm. Karton in twee kleuren. (12) p. Met de hand gezet uit de Erasmus en gedrukt op Hahnemühle door Peter Yvon de Vries in een oplage van slechts 20 exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Drie niet eerder gepubliceerde gedichten bij het vertrek van Gerrit Krol en zijn echtgenote naar Nigeria. Mooi gebonden door Peter Yvon de Vries in een eenvoudige, maar effectieve band met een rug van vezelig, botanisch papier, een soort plantaardig perkament.

33. STOLS, A.A.J. Een debuut. (Met een nawoord van de drukker). Terhorst, Ser Prop, 1982. Linnen (Binderij Phoenix). (16). Met de hand gezet uit de Romulus en gedrukt in violet en zwart in een oplage van 90 genummerde exemplaren. Prachtig.
Verkocht
* Eén van de 15 Romeins genummerde exemplaren die door Binderij Phoenix in linnen werden gebonden. Bovendien werd dit exemplaar gesigneerd door de auteur onder het colofon. A.A.J. (Fons) Stols was een broer van uitgever Alexandre A.M. Stols. Tekst over de totstandkoming van uitgeverij Stols, begin jaren twintig. 45 van de 75 Arabisch genummerde exemplaren waren bestemd voor het margedrukkersproject “Drukken”.
Bijgevoegd: proefdruk van de pagina’s (4-5) en (10-11), waarop de drukker een uitvoerige prospectustekst schreef.

34. SWARTH, Hélène, J. KNOPPERS WKzn e.a. Mozäiek. Vertellingen voor jongens en meisjes. Purmerend, J. Muusses (titelpagina) / Amsterdam, E.L.E. van Dantzig (boekband), [1889]. Linnen met opdruk in goud, zilver, zwart en een afbeelding van een kasteel in grijs. (4), 144 p. Met 6 litho’s in kleuren op aparte bladen en veel zwartwit-illustraties in de tekst. 1e druk. In opvallend goede staat. Boekhandelsmerkje van A.J. Nuss/ C.L.C. Voskuil, Reguliersbreestraat, Amsterdam.
€ 45
* Verhalen en gedichten voor (oudere) kinderen met prachtige illustraties, waaronder een litho met een jongen op een vélocipède ofwel ‘hoge bi’ met bijbehorend gedicht. De bijdrage van Hélène Swarth heet ‘Geertje en Louise’. Een opmerkelijk verhaal, nauwelijks voor kinderen geschikt, is ‘Hoe ik beeldhouwer werd’ van de onderwijzer J. Knoppers WKzn. Bijzonder fraaie boekband in ware eclectische stijl. Zowel op de band als op het omslag staat de trema op de Ä, niet op de I.

35. TENNIEL, John Handgeschreven brief aan ‘Dear Miss Heywood’. 17,9 x 23,0 cm. Opgeplakt op albumblad. Gesigneerd ‘John Tenniel’ en gedateerd ‘March 21./ 1905.’ op papier met voorgedrukt briefhoofd van Tenniels woning, 10, Portsdown Road, Maida Hill in Londen. 29 regels tekst. Achterop het albumblad een drietal onduidelijke handtekeningen van later datum.
Verkocht
* Tenniel (1820-1914), de illustrator van Alice in Wonderland, was in zijn jonge jaren bevriend met de grootvader van Miss Heywood. Zij heeft hem een portret van de grootvader gestuurd op zijn oude dag, waarvoor Tenniel haar hartelijk dankt (met ‘abject apologies for unavoidable delay’), al herkende hij zijn jeugdvriend niet in die bejaarde heer. Aan het eind worden de keizer van Duitsland en prinses Louise nog even genoemd.

36. TSCHICHOLD, Jan Typografische vormgeving. Amsterdam, N.V. vh J.F. Duwaer & Zonen, 1938. Linnen met stofomslag. 108 p. Met illustraties. 1e druk. Omslag deels iets verkleurd en gevlekt, verder mooi.
Verkocht
* Revolutionair! ‘Dit boek wil een nieuw typografisch inzicht ingang doen vinden’, en dat doet het ook. Technisch en gedetailleerd voert het naar een nieuw, licht idee van eenvoudige, toepasselijke vormgeving van drukwerk. Met het mooie stofomslag.

37. VANRIET, Jan Dichterdood. Gedichten Maarten Doorman. Antwerpen, Vrienden van de Zwarte Panter, 2006. Ingenaaid met flappen. 64 p. Met 46 kleurenreproducties van schilderijen van Jan Vanriet. Twee inliggende uitnodigingen. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht van Jan Vanriet aan Hedda van Gennep (de echtgenote van Rob van Gennep), gesigneerd ‘Jan’. De gedichten zijn geïnspireerd door Vladimir Majakovsky.

38. VINKENOOG, Simon Utopia, een verzameling menselijke documenten, verzameld door Simon Vinkenoog. (Affiche). Amsterdam, Galerie 20 d, Keizersgracht 518, 1966. 44 x 21 cm. Geelbruin papier, eenzijdig. 1e druk. Wat gevlekt, klein vouwtje onderaan, scheurtje.
€ 45
* ‘Verbazingen! Openbaringen! Revoluties! Tranenlachen!’ ‘Andere werelden, Psychedelicatessen’ ‘Specialistische literatuur voor anti-specialisten’. ‘Toegang beperkt tot in- en outsiders’. Tentoonstelling, of een happening, gehouden van 3 tot 10 september 1966.

39. VORRINK, Koos, e.a. Oorlog of vrede. Wat wilt ge. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, (1931). 30 x 21 cm. 16 p. Gedrukt in rood en zwart. Met bijdragen van Koos Vorrink, Arie Pleysier, W. Jos. de Gruyter, Johan Winkler, A.M. de Jong, C.S. Adama van Scheltema e.a. 1e druk. Enkele kreukjes.
€ 95
* Buitengewoon mooi verzorgd anti-oorlogsgeschrift. Omslag en illustraties (foto-tekeningmontages) van ‘Ley’, alias Johan de Boer van der Ley, die ook voor De Notenkraker tekende. Tevens illustraties van Masereel, Georg Grosz, Albert Hahn sr., Louis Raemaeckers, Kollwitz en Steinlen. Niet in de NCC.

40. VOS, Marjoleine de Andere gedichten & Mevrouw Despina. Amsterdam, De Lange Afstand, 1998. 27 x 15 cm. Halflinnen. 20 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt ter Elzeprop in Eefde op Zerkall-Bütten in 50 exemplaren, waarvan de helft gebonden. Voorzien van een collage-achtig frontispice. 1e druk. Als nieuw.
Verkocht
* Bijzonder mooi boek met opmerkelijke boekband van Peter Yvon de Vries: de platten zijn bekleed met roze Hahnemühle-papier dat is niet afgesneden, maar licht rafelig gescheurd. Inliggend een grappig prospectus.

41. VRIJE, De Kalender 1966. Rotterdam, De Vrije, Anarchisties Maandblad, [1965]. 34 x 21,5 cm. Origineel touwtje. 8 bladen. Elk blad met illustratie. 1e druk.
€ 90
* Fraaie kalender met grote cartoons, anarchisties, niettemin: ‘nadruk verboden-world copyrights arthur mendes-georges’. Niet in de NCC.

42. VROOM, Jean-Paul Meilleurs voeux pour 1955. Originele kopergravure, gesigneerd in de plaat en in potlood. Gevouwen blad, 19,5 x 10,5 cm. Beeldformaat 15,4 x 8,9 cm. Enkele roestvlekjes.
€ 35
* Een mannelijke en een vrouwelijke balletdanser hand in hand, een fraaie voorstelling die ongetwijfeld in zeer geringe oplage gedrukt is.

43. (VROOM, Jean-Paul). LEEFLANG, Chr. Een kindeken is ons geboren. Utrecht, Chris Leeflang, 1950. 16 x 10 cm. Tweemaal gevouwen vel zwaar lithopapier, eenzijdig bedrukt. 8 p. Niet afgesneden. Kerstwens van de boekhandelaar-uitgever Chris Leeflang, tevens de ziel van Stichting De Roos, aan de voorkant versierd met een originele litho van Jean-Paul Vroom.
€ 16

44. (WERKMAN, H.N.). ALBERDINGK THIJM, K.J.L., CARMEN SYLVA, Johan de MEESTER, Hélène SWARTH, Cyriel VERSCHAEVE, Herman POORT e.v.a. Albert Vogel. Gedenkboek (1899-1924). Uitgegeven door het Huldigings-comité. Groningen, H.N. Werkman, 1924. 30 x 23 cm. Ingenaaid. (128) p. Op kunstdrukpapier. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag wat vuil, laatste pagina’s met omgevouwen hoekjes, wat kreukjes en roest.
€ 125
* Groot gedenkboek voor de beroemde voordrachtskunstenaar Albert Vogel met veel fraaie portretten en andere bijdragen van schrijvers, tekenaars (portretten door Willem van Konijnenburg, Jan Feith, Antoon Molkenboer en Ton van Tast), schilders (Arntzenius, Toorop), militairen (generaal C.J. Snijders), tekenaars, tonelisten, oud-leerlingen, Vogels echtgenote Emmy Buwalda en vele anderen. Ook met veel mooie kiekjes. Felix Dahn, Willem Landré, Alexander Voormolen, Speenhoff, noem ze maar op. Een tour de force voor de Groningse drukker Hendrik Nicolaas Werkman!

45. (WICHMAN, Erich). BREDERO, G.A. De werken van G.A. Bredero. Volledige uitgave, naar de beste oude drukken bezorgd en opgehelderd. Door Prof. Dr. J. Ten Brink (e.a.). (Compleet in drie delen). Amsterdam, Gebroeders Binger, 1890. 3 delen. Bewerkt blauw linnen. 392; (8), 424; 600 p. Banden wat verkleurd en dof geworden.
Verkocht
* Alle drie de delen zijn aan de binnenkant van het voorplat voorzien van het exlibris van de dichter Jan J. Zeldenthuis, geniaal in zijn optisch-poëtische eenvoud ontworpen door Erich Wichman!

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 27 december 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.117 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: