antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 833: Dinky Toys

Dinky Toys: de leukste, meest authentieke bibliofiele uitgave van W.F. Hermans.

De schrijver gaf het boekje in Parijs in eigen beheer uit: hij tikte de tekst op zijn Olivetti Lexikon 90 en vermenigvuldigde de kopij op een vloeistofduplicator in niet meer dan 60 exemplaren. In de neus springend detail: in plaats van een soort alcohol, spiritus bijvoorbeeld, gebruikte Hermans in het productieproces Eau Sauvage, de inmiddels klassieke eau de toilette voor mannen.

Vele uren handenarbeid moeten er in het maken van de oplage van Dinky Toys zijn gaan zitten. Hermans voorzag elk exemplaar met de pen of met wrijfletters van een uniek omslag.


Voorzijde envelop

Voorzijde omslag

Franse titel met gesigneerde opdracht

HERMANS, W.F. Dinky Toys. Parijs, De Mandarijnenpers [= eigen beheer], 1976. Katernen, geplakt in omslag. 64 p. In twee kleuren ‘gedrukt’ in een oplage van ongeveer 60 genummerde exemplaren. Dit exemplaar (nummer 51) is gemonogrammeerd op het achterplat. 1e druk.
verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht op de Franse titel: ‘De heer Pablo van Dijk/ met veel dank voor/ de boekjes die u/ stuurde/ W.F. Hermans/ Parijs 31 juli ’78’.
In de originele, vanuit Parijs verzonden envelop met getypte adressering aan Pablo van Dijk en het stempel ‘LIVRE’ op de voorzijde en het reliëfstempel van Hermans op de achterzijde.
Pablo van Dijk (1956) was eind jaren zeventig werkzaam als boekhandelaar. In 1980 richtte hij de bibliofiele uitgeverij Bébert op, waarmee hij een hoge vlucht zou maken. In 1989 emigreerde hij naar New York, waar hij zijn uitgeefactiviteiten voorzette onder de naam Kunst Editions New York, verantwoordelijk voor veel even charmante als bizarre uitgaven van Arnon Grunberg.
Geheel door Hermans zelf op de ‘geduchte vloeistofduplicator’ gemaakte uitgave: hij typte de tekst op een Olivetti Lexikon 90 en maakte daar met behulp van chemische middelen duplicaten van, die hij tot katernen vouwde om er vervolgens een boekje van te maken. Het omslag is een uit wrijfletters vervaardigd unicaat, gemonogrammeerd op het achterplat.
Buitengewoon charmant boekje: een fraai voorbeeld van Hermans’ huisvlijt en bovendien de leukste (want meest authentieke) bibliofiele uitgave van zijn werk! Uitgegeven als presentje voor vrienden en daarom niet voor de handel bestemd.
Lees over Dinky Toys en specifieker over dit exemplaar van Dinky Toys de blog van Nick ter Wal op diens onvolprezen website Artistiek Bureau.
JS 454.

Achterzijde omslag

Achterzijde envelop

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 21 december 2018 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 628.473 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: