antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 839: Gedrukt door Hester Verkruissen

Eigenlijk is een inleiding bij deze nieuwsbrief overbodig. Wie het drukwerk van Hester Verkruissen (1950-2012) ziet, is meteen verkocht. We laten het daarom bij een citaat van de website van de Koninklijke Bibliotheek:

In de eerste selectie van Mooi marginaal was zij [= Hester Verkruissen] met maar liefst vier uitgaven vertegenwoordigd en in de derde was ze wederom met twee boekjes present. De waardering voor haar werk is terecht, want wat zij drukt is op positieve wijze direct herkenbaar. Sleutelwoorden zijn ritme en evenwicht. Voortdurend zoekt zij de (on)mogelijkheden op van de combinatie van eenvoudige ornamenten en lijnen met de mise en page van de woorden.


1. ANON Nape of her neck. [Groningen], (Hester Verkruissen, 1995). 10,7 x 15,0 cm. Cahiersteek. (12) p. Gedrukt in oranje, groen, blauw en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* In de typografie waar Verkruissen patent op heeft: met kleurrijke rasters en in een niet voor de hand liggend corps. Jaarwisselingsgeschenk 1995-1996.

2. ANONIEM Goed brood. [Groningen], (Hester Verkruissen), [1999]. Leporello. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Verhaaltje uit Barbarber 44.

3. BALKT, H.H. ter Uitlegging waarom een ouwe eenogige aan nierziekte gecrepeerde kat rechtstreeks naar de hemel gaat. [Groningen], (Hester Verkruissen), [2000]. Cahiersteek met omslag. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 50 exemplaren.
Verkocht

4. BERGE, H.C. ten Vraatzucht. [Groningen], (Hester Verkruissen & Janneke Stam, 2004). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een beperkte oplage. Kreukje.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 2004-2005.

5. BICHSEL, Peter Etages. (Vertaald door Karin Brands en geïllustreerd door Hester Verkruissen). [Groningen], Eau & Gaz (= Hester Verkruissen), (2002). Cahiersteek met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in een oplage van 50 exemplaren.
€ 60

6. BOLLE, Louis “l’azur n’est-il pas la distance devenue couleur?” [Groningen], Hester Verkruissen, zonder jaar. 50 x 33 cm. Plano. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 35 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Een citaat van Bolle met een abstracte illustratie, opgebouwd uit lijnen en een blauw vierkant.

7. COPE, Wendy Some More Light Verse. [Groningen], (Hester Verkruissen, 1998). Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 1997-1998.

8. DICKINSON, Emily That it will never come again is what makes life so sweet. [Groningen], (Hester Verkruissen), zonder jaar. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk.

9. DRENTH, Marjolijn De tweede kikker. (Met een lino op het omslag van Arjenne Fakkel). [Groningen], (Hester Verkruissen, 2000). Cahiersteek met omslag. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in groen en zwart in een oplage van 40 exemplaren.
Verkocht
* Fragment uit Een pruik van paardenhaar (2000), het intelligente boek van Marjolijn Drenth en M. Februari.
Het meegebonden botervelletje werd geleverd door Charlotte Mutsaers.

10. ERB, Elke Stal. (Vertaald door Willem van Toorn). [Groningen], (Hester Verkruissen), [1999]. 13,1 x 12,0 cm. Leporello. Gedrukt in rood, blauw en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* De tekst van Erbe wordt gevolgd door ‘Gelukkig nieuwjaar thuis en op kantoor’.

11. FRIED, Erich Was Es Ist. [Groningen], (Hester Verkruissen & Janneke Stam, 2010). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in grijsblauw en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 2010-2011.

12. FULLER, John Logical Exercises. [Groningen], (Hester Verkruissen), 2002. Cahiersteek met flappen. (12) p. Met de hand gezet uit de Bodoni en gedrukt in oranje, grijs en zwart op Zerkall Bütten in een oplage van 35 exemplaren. 1e druk.
Verkocht

13. GILBERT & GEORGE The Pink Elephants. [Groningen], Trembling Hand Press, (1989). Linnen rug met kartonnen platten. (16) p. Met de hand gezet en gedrukt op Fabriano door Hester Verkruissen in een oplage van 30 exemplaren.
€ 300
* Eigenzinnige heruitgave van G&G’s zeldzame kunstenaarsboek uit 1973. Vroeg en charmant drukwerk van de zo getalenteerde Hester Verkruissen.

14. HAYLEY, William Fido. De hond die veel te braaf en dat met een rampzalig einde moest bekopen. Vrij naar The Dog van -. (Met vier linosneden van Arjenne Fakkel). [Groningen], (Hester Verkruissen, 2000). Cahiersteek met omslag. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 60 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Met een frontispice van William Blake.

15. HEIDEN, Maria Zeekasteel. (Met lino’s van Marjorie Jongbloed). [Groningen], Witteveen & Verkruissen in boeken, 1997. Cahiersteek met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Old Style en gedrukt in een oplage van 105 genummerde en gesigneerde exemplaren.
Verkocht

16. HSIA YÜ Haar een fruitmand brengen. (Met een linosnede van Arjenne Fakkel). (Vertaald door Sylvia Marijnissen). [Groningen], (Hester Verkruissen), [2004]. Cahiersteek met flappen. (12) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in rood, blauw, geel en zwart in een oplage van circa 75 exemplaren.
Verkocht
* Verkruissens bijdrage aan de feestdoos voor Ernst Boissevain.

17. KAFKA, Franz Kat. Muis. [Groningen], (Hester Verkruissen & Janneke Stam), zonder jaar. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in lichtbruin en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk.

18. LEAR, Edward The Duck and the Kangaroo. (Met twee zeefdrukken van Aldrik Salverda). [Groningen], (Hester Verkruissen, 1990). Halflinnen met platten van vezelig papier (Binderij Phoenix). (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 25 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 12 gebonden exemplaren.
Gedicht bij de 18e verjaardag van Sarah van der Tholen.

19. LEAR, Edward The Duck and the Kangaroo. (Met twee zeefdrukken van Aldrik Salverda). [Groningen], (Hester Verkruissen, 1990). Cahiersteek met omslag. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 25 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 13 ingenaaide exemplaren.

20. MOORE, Marianne To Victor Hugo of My Crow Pluto. [Groningen], (Hester Verkruissen, 2000). Cahiersteek met flappen. (12) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in geel, groen en zwart op Zerkall Bütten in een oplage van 40 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Klassieke typografie en bespikkelde pagina’s.

21. (MUTSAERS, Charlotte). COWPER, William Epitaph on a Hare. (Met drie zeefdrukken van Charlotte Mutsaers). [Groningen/Yde], (Hester Verkruissen en Pim Witteveen, 1988). Karton (Binderij Phoenix). (28) p. Met de hand gezet uit de Romulus en gedrukt in een oplage van 125 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 100 Arabisch genummerde exemplaren.
Schitterende zeefdrukken van Mutsaers, die ook de schutbladen tekende. Met een toegift en een nawoord.

22. NIEUWJAARSWENS Nee, nee, [Groningen], (Hester Verkruissen & Janneke Stam, 2009). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in rood, blauw en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 2009-2010.

23. PILINSKY, János Fable. (Vertaald door Ted Hughes). [Groningen], (Hester Verkruissen & Janneke Stam, 2003). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in rood en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 2003-2004.

24. SMITH, Stevie The Singing Cat. (Met een illustratie van de auteur). [Groningen], (Hester Verkruissen, 1987). Cahiersteek met omslag. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 1987-1988.

25. STIP, Kees Op een big. [Groningen], (Hester Verkruissen & Janneke Stam, 2008). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 2008-2009.

26. STIP, Kees, & Robert FROST Op een kalkoen. Fire and Ice. [Groningen], (Hester Verkruissen, 2002). Leporello. Met de hand gezet en gedrukt in groen, bruin en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht

27. SZYMBORSKA, Wislawa Lof van de geringe eigendunk. (Vertaald door Gerard Rasch). [Groningen], (Hester Verkruissen & Janneke Stam, 2006). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in zwart in een beperkte oplage. Gekreukt.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 2006-2007.

28. TELLEGEN, Toon Beste eekhoorn. [Groningen], (Hester Verkruissen & Janneke Stam), zonder jaar. Vouwblad. Met de hand gezet uit een schrijfmachineletter en gedrukt in groen en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk.

29. TRITSMANS, Mark Werkelijkheid (een les in astronomie). [Groningen], (Hester Verkruissen & Janneke Stam, 2007). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 2007-2008.

30. VERKRUISSEN, Hester Verkruis verkast. (Groningen, Hester Verkruissen), zonder jaar. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in blauw, geel en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Verhuisbericht.

31. WILLIAMS, William Carlos Song. [Utrecht], (Sub Signo Libelli, 1998). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in rood, blauw en zwart door Marlies Louwes, Henk Gies en Gerrit Kleis [in een oplage van 40 exemplaren].
Verkocht
* Ter gelegenheid van het 25-jarig drukkersjubileum van Verkruissen. Breugelmans 230.

32. WILMINK, Willem Slaapliedje. [Groningen/ Hoogeveen], (Hester Verkruissen/ Pim Witteveen), [1988]. Cahiersteek met omslag. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt rood en zwart op Immortal Fire in een oplage van 30 exemplaren.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de verjaardag van ‘Hugo Ernst, naar het handschrift van de dichter’.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 21 januari 2019 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 628.457 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: