antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 858: Mijn muze is een varken.

Voornamelijk bibliofiel -. Mooie, verrassende, indringende uitgaven! Maar ook herdenken we Karel ten Haaf, en we zien een kleurenlitho van Jacqueline de Jong, die dit jaar tachtig is geworden.


1. AISCHYLOS Prometheus geboeid. Uit het Grieksch van Aischylos in Nederlandsche verzen overgebracht door P.C. Boutens. [Den Haag, eigen beheer], (1914). Ingenaaid met perkaline-omslag. (8), 64 p. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 70 exemplaren op geschept Hollandsch papier. [2e druk; 1e druk in deze vorm]. Ongewoon goed exemplaar zonder beschadigingen.
Verkocht
‘Wij zijn gekomen tot der aarde grensver plein. De baan van Skythia, de onbetreden eenzaamheid’
Mooie, plechtige, vroege bibliofiele editie van Boutens. Perkaline (papier dat op perkament lijkt) is extreem gevoelig voor vocht en verkleuring, maar dit exemplaar is zoals het moet zijn. Rijkse 2.38.

2. BUDDINGH’, C., en Peter van STRAATEN Een plek om te wortelen. Maarssense mijmeringen van C. Buddingh’ geïllustreerd door Peter van Straaten. (Gesigneerd door beiden). (Amsterdam, NPP, 1976). Karton. 48 p. 1e druk.
Verkocht
* Onder het colofon gesigneerd door Buddingh’ én door Van Straaten. Niet in de handel.

3. DEEL, T. van Worpswede. (Met een originele ets door Peter Yvon de Vries). Amsterdam, De Lange Afstand, 1986. Halflinnen. (8) p. Met de hand gezet uit de Erasmus en de Mistral en gedrukt in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Drie gedichten, geschreven in Worpswede: ‘tegen de druk van/ zoveel schilderijen is het oog niet/ bestand’. Om te zien een broertje van het boek Berlijn, nummer 11 in deze nieuwsbrief.

4. GUBBELS, Klaas, & K. SCHIPPERS Verlegen schaduwen. (Met negen originele, genummerde, gemonogrammeerde en gedateerde zeefdrukken van Klaas Gubbels). (Rotterdam), Bébert, (1981). 11 vouwbladen in linnen overslagdoos (Handboekbinderij Joppe). 38,5 x 58 cm. Gedrukt door Willem Kars op een handpers van de Grafische Werkplaats in Rotterdam op 250 grams Van Gelder in rood en zwart in een oplage van 155 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk. Wat krasjes op de overslagdoos.
Verkocht
“Blijft het geluid van een stoel dan ook langer jong?” vroeg de antiquair, terwijl hij de vriendin strak aankeek.
Zij stond op zonder te antwoorden. Had de fauteuil in zijn jeugd anders gekraakt?’

Buitengewoon fraai, opmerkelijk project met fikse zeefdrukken van Gubbels en behartenswaardige teksten, op groot formaat afgedrukt, van Schippers. Helaas worden de dozen vaak uit elkaar gehaald en de zeefdrukken los aangeboden, waarmee je een Gesamtkunstwerk vernietigt. Maar dit is een compleet, mooi exemplaar, waar je vanzelf een liedje van bewondering bij gaat zingen.

5. HAAF, Karel ten Meisjespijn. Gedichten. Groningen, Uitgeverij Passage, 2007. Garenloos. 544 p. 1e druk. Hoekjes iets gekruld, verder prima en zonder leesvouwen.
€ 25
* Met handgeschreven, gesigneerde opdracht, gedateerd ‘Groningen, 29-3-’09’, ‘voor Ludwig,/ veel lees- en kijkplezier’. Volgens de flaptekst is dit ‘het dikste poëziedebuut uit de geschiedenis der Nederlandstalige letteren’. Zo dik, dat er zelfs plaats is voor een compleet gedicht op de rug van het boek! De dichter Karel ten Haaf, de ‘laatste trotskist van Nederland’, de ‘goedmoedige reus’ overleed op 17 mei, slechts 57 jaar oud.

6. HAAF, Karel ten Mijn Nieuwe Roman. Groningen, Leuterboek, 2009. Garenloos. 44 p. 1e druk. Oogt ongelezen.
Verkocht
* Met handgeschreven, gesigneerde opdracht, gedateerd ‘Groningen, 7 oktober 2009’, ‘voor Ludwig,/ veel leesplezier/ & blijf komen bij/ de dichtclub!’. De tekst van het boek is een sonoor statement.

7. HANLO, Jan Over kinderen. [Amsterdam], Querido, 1968. 27,9 x 19,8 cm. Plano. Gedrukt op geschept papier met watermerk Nederlandse Leeuw. 1e druk.
Verkocht
* ‘Dit gedicht is door de dichter op bestelling gedrukt, en gesigneerd, ter Boekenmarkt RAI in de stand van Querido op 18 oktober 1968’. Onder het gedicht is het blad, in blauwpaarse viltstift, inderdaad voluit gesigneerd.

8. HEYTZE, Ingmar Brandhout. Gedichten. (Utrecht, eigen beheer, 1989). Geniet. 16 p. Gedrukt in 100 exemplaren naar de keurig getypte kopij onder het motto ‘-no wordprocessors-‘. Portret van de jonge dichter voorop. 1e druk. Rest van plakkertje aan de achterkant.
€ 90
‘juichend/ kozen haar contactlenzen/ het ruime sop’.
Ingmar Heytze (geboren 1970) begon al als vijftienjarige schooljongen poëziebundels te produceren, stiekem op het kantoor waar zijn vader werkte. Dit is zo’n zeer vroege privé-editie, van acht jaar vóór het officiële debuut, Allesvrezer. Zie ook de Debutencatalogus van Artistiek Bureau.

9. HEYTZE, Ingmar Redenen om te bewegen. [Utrecht], Hinderickx & Winderickx, 2015. Vouwblad met scheprand in zwart omslag. Gezet uit de Meidoorn en gedrukt in geel, rood en zwart op handgeschept Thais bamboe-papier ter gelegenheid van de Nacht van de Poëzie in 99 genummerde exemplaren. Onder het colofon gesigneerd in potlood.
€ 20
* Klassiek en toch modern, deze bloedmooie, efemere bibliofiele uitgave.

10. JONG, Jacqueline de Mange ta Soupe. Originele kleurenlitho. Gesigneerde en genummerde litho uit de tiende serie van Prent 190. (1976-1977). Oplage 190 exemplaren. 56 x 77 cm. Genummerd en getiteld ‘139/190 “Mange ta Soupe”‘ en gesigneerd ‘[Onleesbaar] ’76’.
Verkocht
* Een tweede, beschadigde (maar eveneens erg fraaie) prent van Jacqueline de Jong is hieraan toegevoegd.

11. KUSTERS, Wiel Berlijn. (Met een originele ets van Peter Yvon de Vries). Amsterdam, De Lange Afstand, 1987. Halflinnen, de platten overtrokken met Japans papier. (8) p. Met de hand gezet uit de Erasmus en Mistral en gedrukt in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Drie gedichten geschreven in Berlijn. Om te zien een broertje van het boek Worpswede, nr. 3 in deze nieuwsbrief.

12. MAERLANT, Jacob van De seizoenen. Met tekeningen van Bruno Vekemans. Wildert, Carbolineum Pers, 1998. (16) p. Met de hand gezet uit de Van Dijck en gedrukt in rood en zwart op Fabriano in een oplage van 50 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Fraaie bibliofiele uitgave. Gesigneerd door de illustrator onder het colofon. Met prospectus (in rood en zwart, 4 p.).

13. MESSEL, Saul van Toverstaf. Nieuwe priapeeën. (Met 2 illustraties van Lex ter Braak.) [Haarlem], Mercatorpers, (1987). 28 x 20 cm. Ingenaaid. 28 p. Niet afgesneden. Met de hand gezet in de Lutetia en gedrukt in licht- en donkerrode inkt op crèmekleurig ‘wild gerippt’ Zerkall-Bütten (met golvend watermerk), in 100 genummerde exemplaren. In dit exemplaar is het nummer (21) heel vaag in potlood geschreven.
Verkocht
‘bewaar mij/ priapos mijn heer/ dat ik me nooit/ om u geneer/ gezwegen dan/ van schamen/ voor al uw/ naakte melodieën/ dank ik u/ op mijn blote knieën/ amen’.

14. NOOTEBOOM, Cees, en Leo VROMAN Brooklyn Responsorium. Banholt, (In de Bonnefant), 1990. Linnen (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet uit de Bembo en de Diotima en gedrukt in rood en zwart op Zerkall in een oplage van 90 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Twee gedichten van Leo Vroman met reacties, een in poëzie, een in proza, van Nooteboom. Een van de 35 exemplaren, gebonden in heellinnen. Twee gedichten van Leo Vroman met reacties, een in poëzie en een in proza, van Nooteboom.
* Een van de 34 exemplaren in (heel mooi) origineel omslag van botanisch papier is te koop voor 50 euro.

15. PLANTIN, Christophe Le bonheur de ce monde. Beek, In de Roozetak, 1993. 28 x 22 cm. Linnen. 16 p. Gedicht in het Frans met vertalingen in het Nederlands, Duits, Engels en Tsjechisch. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall Bütten door Jan Keijser van de Avalon Pers in 75 genummerde exemplaren. Met een gesigneerde kleurenlitho van Adolf Born. 1e druk.
Verkocht
* Dit is een van 30 in linnen gebonden exemplaren (naast 5 in halfleer en 40 gebrocheerd), door Geert van Daal. Nawoord van de uitgever, Johan Souverein. Bijzonder fraai boek, een hommage aan Plantijn ter gelegenheid van zijn vierhonderdste sterfdag met vrolijke prent van de in Tsjechië zeer geliefde Adolf Born (1930-2016).

16. PUETTMANN, Emile Hold Rent. Rotterdam, The Slipper Press, 1980. 22 x 13 cm. Karton met stofomslag. Circa 19 ‘bladen’. Typografische oefening op basis van een Deense papieren vuilniszak. Gemaakt door Emile Puettmann en Joop Peynenburg in 30 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* Gesigneerd door Puetmann. Kunststukje van visuele poëzie met een tot boek gevouwen, bedrukte hengselzak. Inliggend enkele krantenknipsels over het overlijden van Puetmann (1921-1987), die beïnvloed was door Dieter Roth (Diter Rot) en de Werkstatt Breitenbrunn.

17. PUETTMANN, Emile The True and Lamentable History of the Wonderful Adventures of Little Red Riding-Hood. Containing her Wanton Wonderings, Distressing Disappearance and Remarkable Release. Printed for your Exclusive Entertainment by Emile Puettmann. Rotterdam, The Slipperpress, 1982. 18,5 x 9 cm. Omslag met geïllustreerd buikbandje. 12 p. Met drie oude houtsneevignetten, grel ingekleurd. Gezet uit de Hollandsche Mediaeval en gedrukt in 80 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi.
€ 25
* Een van de vele originele, grappige boekjes gedrukt door Emile Puetmann op zijn Slofpers.

18. RAUTENBERG, Arne Vasen mit Sonnenblumen. Banholt, Im Bonnefanten, 2013. Met stijfselpapier gedecoreerd karton met verdekte hoeken, in originele papieren schuifhoes. (24) p. Met typografische illustraties (‘optische Gedichte’) in geel en oranje. Gezet uit de Monotype Imprint en gedrukt in 70 genummerde exemplaren. Perfect exemplaar.
€ 100
* Een van 15 luxe-exemplaren op handgeschept papier van Magnani. Geheel Duitstalig boek, poëzie van de in 1967 in Kiel geboren schrijver en kunstenaar. Bijzonder aantrekkelijk!

19. RILKE, Rainer Maria Über den jungen Dichter. (Met, los bijgevoegd, een houtsnede van Corrie Floor). Baarn, Arethusa Pers, (1991). Twee delen in gemarmerd foedraal. (40); (4), 36 p. Gedrukt door Jacques de Coo (deel 2 en colofon deel 1) in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Met erratablaadje.
Verkocht
* Dit is een van de 25 exemplaren gemarkeerd ‘h.c.’ (afkomstig uit de collectie van Johan Polak). Deel 1 bestaat uit de facsimile van het handschrift, deel 2 bevat de gedrukte tekst, aangevuld met Erläuterungen en een Nachwort van Walter Simon. Arethusa 100.

20. RINSEMA, Evert Wat achterbleef. Volzinnen. (Bezorgd en van een voorwoord voorzien door W. de Graaff). Woubrugge, Avalon Pers, (1982). 17 x 16 cm. Linnen. (24) p. Gezet uit de Walbaum en gedrukt op Hollands Druk van Van Gelder in een oplage van 125 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Fraaie bibliofiele uitgave van de Drachtster dadaïstische schoenmaker (1877-1947). Een van de 30 Romeins genummerde luxe-exemplaren die in linnen werden gebonden.

21. (STIP, Kees) Dieuwertje Diekema. Een lied in dertig verzen waar geen woord Spaansch bij is. Franeker [= Utrecht], Douwe Diekema [= Chr. Leeflang], [1944]. Halflinnen. 24 p. Gedrukt in rood en zwart in 290 genummerde exemplaren. 1e druk. Rugje ingescheurd, band wat gevlekt. Datum ‘Voorjaar 1945’ en namen voorin.
Verkocht
* Humoristische clandestiene uitgave. ‘In Huizen suizen de lichtgasbuizen/ en de waterleiding in Amsterdam’. Met een lang voorwoord van J.W.F. Werumeus Buning, wiens Maria Lecina in dit beroemde boek gepersifleerd wordt. Typografie Charles Nypels. Gedrukt door de deftige firma Enschedé onder het pseudoniem ‘Sjoerd Jouwersma te Houthem-St. Gerlach’! De Jong 192. Van Laar 188.

22. (TISSING, Martin). BAUDELAIRE, Charles Tableaux parisiens / Parijse taferelen. [Vertaling] Petrus Hoosemans. (Met een kleurenlitho van Martin Tissing). Groningen, Philip Elchers, 1991. 25 x 15 cm. Velours met stofomslag in met velours beklede doos. 64 p. Tweetalig. Oplage 350 genummerde exemplaren. 1e druk. Doos iets verkleurd, verder uitstekend.
Verkocht
* Dit is een van 100 exemplaren met de litho, gesigneerd door kunstenaar en vertaler, en in de doos met zijn velourzen bedje (nr. 3 van de oplage!). De gewone editie heeft alleen een foto van de litho op het stofomslag. Zeer aantrekkelijke boekproductie.

23. VAANDRAGER, Cornelis Bastiaan De dichter S. gevolgd door een Autobiografies fragment van de dichter S. Zoeterwoude-Dorp, De Uitvreter, 2002. Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet uit de Dante en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 60 exemplaren. Paar krasjes op het kwetsbare omslag.
Verkocht
* Het omslag is van stug en ruw zwart karton: een verwijzing naar het schoolbord waarop ‘Autobiografies fragment’ ooit in krijtschrift is aangetroffen.

24. VAANDRAGER, Cornelis Bastiaan WIEL ACHT niet die den Mensch beziet. (Rotterdam, Bébert, 1986). Losbladig in (licht beschadigd) perspex doosje. (32) p. Gedrukt in een oplage van 360 door de dichter genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is een proefexemplaar: door de auteur gemarkeerd als ‘proef’ en gesigneerd. Jaarwisselingsgeschenk 1986/1987.

25. VESTDIJK, S. Negen jeugdverhalen. (Met een nawoord door Maarten ’t Hart). Cornamona Pers, 1981. Halflinnen met handgemarmerde platten (Atelier De Distelkamp / Geert van Daal). 208 p. Gedrukt in een oplage van 475 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Een van de 175 exemplaren op Hollands Druk van Van Gelder. De bibliofiele Cornamona Pers was een lievelingsproject (na zijn pensionering) van Geert Lubberhuizen, oprichter en langdurig directeur van uitgeverij De Bezige Bij. Stormachtig gedecoreerd marmerpapier.

26. VESTDIJK, S. Negen jeugdverhalen. (Met een nawoord door Maarten ’t Hart). Cornamona Pers, 1981. Halfleer met handgemarmerde platten, in met handgemarmerd papier beklede cassette (Atelier De Distelkamp / Geert van Daal). 208 p. Gedrukt in een oplage van 475 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is éen van de 175 exemplaren op Hollands Druk van Van Gelder, bovendien is dit éen van de slechts 25 Romeins genummerde luxe-exemplaren gebonden in halfleer.

27. VRIESLAND, Victor van Herinneringen, verteld aan Alfred Kossmann. Amsterdam, Querido, 1969. Garenloos (omslagontwerp Ary Langbroek). 128 p. Geïllustreerd. 1e druk. Penaantekeningen in de marge van Sem Dresden.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Van Vriesland op de Franse titel: ‘aan Willem en Corry/ in hartelijke vriendschap./ Vic’. Inliggend een typoscript van twee kantjes: ‘Herinneringen van Victor van Vriesland voor de VARA-mikrofoon verteld aan Alfred Kossmann’. Over De Kring, een literaire club uit de jaren 1910-1930. Zeer prettig leesbaar en informatief boekje overigens. Met notities in het precieze handschrift van Peter Heringa, de dichter die in de jaren 70 bij Antiquariaat Schuhmacher werkzaam was.

28. WIEG, Rogi, & Joost ZWAGERMAN Dit is de zee, zeg ik je. / Het oog van de lens. Maastricht, Het Gonst, 1990. 32 x 12,5 cm. Leporello van 8 bladen, eenzijdig bedrukt. Met de hand gezet ui de Gill en de Quick en gedrukt op Canson Ingres-papier in 130 genummerde exemplaren. 1e druk (Wieg; het gedicht van Joost Zwagerman was in 1989 verschenen in het tijdschrift De Held). Wat roestvlekjes, hoekjes gevouwen.
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht van Rogi Wieg, gedateerd ’22-3-1990′. Uitgegeven ter gelegenheid van een poëziemiddag in het raadhuis van Landgraaf op 18 maart 1990. Ontroerende en kwetsbare publicatie.

29. WOHMANN, Gabriele Een gelukkige dag. (Vertaald uit het Duits door Paul Beers. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1990. 35,8 x 17,2 cm. Halfperkament in foedraal (Binderij Phoenix). (24) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 40 op de pers genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk. (€ 200)
* Een van de 12 Romeins genummerde, op Velin Arches in grijs en zwart gedrukte luxe-exemplaren. De luxe-editie van Een gelukkige dag vormt, samen met de luxe-editie van de Duitse versie (AMO 96), dankzij hun eenheid door contrast, een bibliofiele yin en yang van de hoogste orde. AMO 97.
EN
WOHMANN, Gabriele Ein glücklicher Tag. (Met een Notiz door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1990. 35,8 x 17,2 cm. Halfmarokijn met foedraal (Binderij Phoenix). (24) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 40 op de pers genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk. (€ 150)
* Eén van de 12 Romeins genummerde, op Velin Arches in grijs en zwart gedrukte luxe-exemplaren.
De Duitse schrijfster Gabriele Wohmann (1932-2015) werd vooral bekend vanwege haar romans en talloze korte verhalen. De poëzie in deze uitgave werd speciaal voor AMO geschreven. AMO 96.
Deze gelijkgenummerde boeken (nr. XII), nu samen Verkocht!

30. ZAADNOORDIJK, Titi Poëtenlied 1. (Utrecht, eigen beheer, 1990). Blad in bedrukt omslag van spinnenwebpapier. Met de hand gezet en gedrukt en voorzien van diverse linografieën en een goudblaadje.
Verkocht
* Lapidair gedicht (‘mijn muze is een varken/ mijn muze is een drol/ (…)’ in onorthodoxe, aanhalige vormgeving.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 7 juni 2019 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: