antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 885: Reve bij Amo

In deze nieuwsbrief enkele exquise uitgaven van de esthetisch zeer hoogstaande en verfijnde bibliofiele uitgeverij AMO, gewijd aan Gerard Reve. De titels zijn alle in grote formaten gedrukt door technisch en esthetisch superieure margedrukkers: Bram de Does, Hans van Eijk en Hein Elferink, en gebonden met de meesterhand van Binderij Phoenix.


1. REVE, Gerard Oompje Beer en zijn vriendjes. Amstelveen, AMO, 1987. 30,6 x 19,3 cm. Verguld heelmarokijn in met marokijnen randen afgezette cassette (Binderij Phoenix). 24 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt op Caractère door Bram de Does in een oplage van 50 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* Eén van de twintig Romeins genummerde luxe-exemplaren, in twee kleuren gedrukt op Caractère, bovendien éen van de weinige exemplaren gebonden in groen HEELmarokijn, met verguld AMO-vignet op het voorplat, waarvan de letters A en O zijn voorzien van zeer subtiel ingelegd geel leer. Dit is nummer VI. Het verhaal werd geschreven in 1954 en verscheen twaalf jaar later voor het eerst in Tirade. Van Winden 59. AMO 41.
Misschien wel de allermooiste bibliofiele Reve, ook nog eens in zijn meest voorname voorkomen! Bram de Does (1934-2015), éen van de belangrijkste Nederlandse typografen en letterontwerpers, was lang werkzaam bij drukkerij Enschedé. Zijn margedrukkerij, de Spectatorpers, was een van de beste aan het Nederlandse firmament.

2. REVE, Gerard Oompje Beer en zijn vriendjes. Amstelveen, AMO, 1987. 30,2 x 19,3 cm. Verguld halfmarokijn in papieren foedraal (Binderij Phoenix). 24 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt op Caractère-papier door Bram de Does in een oplage van 50 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. Rug iets verkleurd.
Verkocht
* Eén van de twintig Romeins genummerde luxe-exemplaren, in twee kleuren gedrukt op Caractère en gebonden in groen halfmarokijn. Dit is nummer XIII, met handgeschreven opdracht van de auteur aan de binder op de Franse titel: ‘Voor/ David John Simaleavich,/ in bewondering voor Uw werk/ en met beste wensen/ van/ Gerard Reve./ Schiedam, 5 Februari 1988.’ Het verhaal werd geschreven in 1954 en verscheen twaalf jaar later voor het eerst in Tirade. Van Winden 59. AMO 41.
Nóg een exemplaar van de allermooiste bibliofiele Reve-uitgave, gedrukt door éen van de belangrijkste Nederlandse typografen en letterontwerpers, en met opdracht aan de (top)boekbinder, David Simaleavich van binderij Phoenix.

3. REVE, Gerard Het Zesde Jaar. (Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1989. 35,0 x 23,0 cm. Verguld halfperkament met over de rug een pagina origineel handschrift geplakt, in papieren foedraal (Binderij Phoenix). (4), 20 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hans van Eijk in bordeauxrood en zwart in een oplage van 75 op de pers genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* Eén van de 37 Romeins genummerde, op Arches gedrukte luxe-exemplaren, voorzien van een pagina origineel handschrift: ‘Alle luxe exemplaren van Het Zesde Jaar bevatten op de band, dus onlosmakelijk met het werk verbonden, een pagina uit het oorspronkelijke manuscript’. Van Winden 63. AMO 88.

4. REVE, Gerard De Grote Taart. (Met een Verantwoording door de auteur. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1991. 35,3 x 23,3 cm. Verguld halfperkament in papieren foedraal (Binderij Phoenix). (2), 30 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt door Hein Elferink in blauw en zwart in een oplage van 75 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 51 Romeins genummerde, op Zerkall Bütten gedrukte luxe-exemplaren, voorzien van een pagina origineel handschrift. Voor de derde Reve-uitgave bij Amo kreeg uitgever Gert Jan Hemmink een tekst van Reve die in 1970 in Tirade was verschenen: ‘wel een hele mooie: over de ontoereikendheid van de menselijke liefde. En met 51 pagina’s handschrift uit een werk- en uit een definitief manuscript. Dat betekende een luxe editie van 51 exemplaren, naast een volkseditie van 24 exemplaren’. Van Winden 67. AMO 104.
Hoe lager het nummer, hoe interessanter het bijgeleverde blad handschrift. Dit is nummer IX van de oplage, met pagina 9 van het oorspronkelijke werkhandschrift, een prachtig decoratieve, dichtbeschreven pagina, beschermd door een gevouwen vel geschept papier van Hahnemühle.

5. REVE, Gerard De Grote Taart. (Met een Verantwoording door de auteur. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, AMO, 1991. 35,3 x 23,3 cm. Verguld halfperkament in papieren foedraal (Binderij Phoenix). (2), 30 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt door Hein Elferink in blauw en zwart in een oplage van 75 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 51 Romeins genummerde, op Zerkall Bütten gedrukte luxe-exemplaren, voorzien van een pagina origineel handschrift. Voor de derde Reve-uitgave bij Amo kreeg uitgever Gert Jan Hemmink een tekst van Reve die in 1970 in Tirade was verschenen: ‘wel een hele mooie: over de ontoereikendheid van de menselijke liefde. En met 51 pagina’s handschrift uit een werk- en uit een definitief manuscript. Dat betekende een luxe editie van 51 exemplaren, naast een volkseditie van 24 exemplaren’. Van Winden 67. AMO 104.
Hoe lager het nummer, hoe interessanter het bijgeleverde blad handschrift, is onze ervaring. Dit is een hoog nummer: nummer IL van de oplage, met een minder begeerlijk handschrift dan het andere exemplaar dat we aanbieden: een tienregelig fragment (van blad 12, eveneens met een gevouwen vel zwaar geschept papier eromheen).
Daarom ter troost bijgevoegd: Gerard Reve, De grote taart. In: Tirade 159 (september 1970). Ingenaaid. (64) p.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 29 januari 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.117 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: