antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 907: Florentijnsche nachten

Een gevarieerde nieuwsbrief met efemere vieux papiers, zoals de twee adreswijzigingen waarmee we openen. Maar ook de nodige bibliofilie, deels ontworpen door Bram de Does, de betreurde margedrukker en letterontwerper, hoftypograaf bij Enschedé in de illustere rij die met Jan van Krimpen begon. Voorts clandestiene werken, opdrachten, bijzondere boekbanden, bibliofilia, gevarieerd Engels, handtrekken van Hugo Claus, maar ook van Arthur Conan Doyle. Voor de studieuzen is er een tiendelige biografische encyclopedie, en voor ontwerpneuzen een mooi stofomslag.


1. ANDREUS, Hans Adreswijziging, gericht aan Dolf Verspoor. 9,0 x 13,7 cm. Recto en verso. Gesigneerd ‘Andreus’ en datum poststempel ’12 X 1962′.
Verkocht
* Door Andreus zelf ingevulde adreswijziging: de schrijver verhuist per 1 oktober naar de Zeeweg 26 in Bergen aan Zee.

2. BRAAK, Menno ter Adreswijziging, gericht aan ‘D.A.M. Binnendijk Esq.’ 9,0 x 14,0 cm. Recto en verso. Gesigneerd ‘MtB’ en datum poststempel ’28 III 1930′.
€ 150
* Door Ter Braak zelf ingevulde adreswijziging: de schrijver verhuist per 1 april van Nieuwe Binnenweg 131b te Rotterdam naar ‘s-Gravendijkwal 142b in dezelfde plaats.

3. BÜCH, Boudewijn Le musée de la poésie. (Amstelveen, AMO, 1987-1988 [= 1987]). 31,3 x 20,3 cm. Garenloos. (8) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Bram de Does in een kleine, ongenummerde oplage. 1e druk. Rond rug licht verschoten.
Verkocht
* Een toonbeeld van elegante esthetiek. AMO 62.

4. CEVANU, Mia Batavia-Singapore. Roman van leven en liefde. Utrecht. A.W. Bruna & Zoon, (1933). Ingenaaid. 272 p. 1e druk. Kwetsbaar boek in behoorlijke staat.
Verkocht
* Luchtige levens voeren langs paradijzen en ravijnen. De hoofdpersoon, een jonge Nederlandse vrouw uit de betere kringen, overleeft een kort huwelijk, verval dat overal op de loer ligt, opium, de dood van een vriend om tenslotte licht gelouterd naar het vaderland terug te keren. Mooie beschrijvingen van het leven in Indië en de losse zeden aldaar.
Geschreven onder vrij doorzichtig pseudoniem door Marie Louise (Drucker-)Croiset van Uchelen (geboren 1902).

5. CLAUS, Hugo Almanak. 366 knittelverzen. (Met handgeschreven opdracht). Amsterdam, Cornamona Pers, 1982. Linnen met gemarmerde schutbladen in foedraal (Geert van Daal). (396) p. Gedrukt op Simili Japon in een oplage van 60 genummerde en door dichter en uitgever (Geert Lubberhuizen) gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dits is nummer ‘h.c. 7’ (‘tien exemplaren, gemerkt h.c. zijn bestemd voor auteur en uitgever’). Dit exemplaar werd wel door Claus gesigneerd, maar niet door Lubberhuizen. BHC 133.1.C.

6. CLAUS, Hugo De zwarte keizer. Verhalen. (Met handgeschreven opdracht). Amsterdam, De Bezige Bij, 1958. Ingenaaid (omslagontwerp Metten Koornstra). 252 p. Onafgesneden. 1e druk. Leesvouwen.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘van harte voor/ Raymond Brulez/ Hugo Claus’. BHC 26.1.

7. (DAAL, Geert van). GRAFISCH LYCEUM UTRECHT 100 jaar Grafisch Onderwijs Utrecht, 100 jaar Grafisch Goed. [Utrecht], School voor Grafimedia, 2007. 22 x 22 cm. Heelleren kunstenaarsboekband van Atelier De Distelkamp, Dodewaard (10 exemplaren). In bijbehorende overslagdoos. 244 p. Rijk geïllustreerd in kleuren. 1e druk. Prachtexemplaar.
Verkocht
* Bijzonder fraaie luxe boekband van donkerblauw oasisleder met vijf ribben, rijkverguld en voorzien van belettering in goud en zwart aan de buitenkant en de inslag, en met een ingelegde ciceromaat (van grijs leer), en vergulding met lijnen en kaders. Op de binnenzijde van het achterplat gesigneerd met stempel in goud. Met prospectusbrief (gesigneerd in inkt) en intekenformulier.

8. DICKINSON, Emily Ten poems. (Chosen by Rosey E. Pool and translated by her into German). [Amsterdam, Balkema, 1944]. 26 x 20 cm. Cahiersteek. (24) p. Gekalligrafeerd door Susanne Heynemann en gereproduceerd in lichtdruk door de Weduwe J. Ahrend voor Clara Eggink, Jetje Tielrooy en de 53 mannelijke vrienden van de 5 lb Press in 55 exemplaren. Keurig.
Verkocht
* Leuke tweetalige clandestiene uitgave van de Vijf Ponden Pers, geheel geproduceerd door vrouwen! De Jong 189.
We hebben nog wel een deels flink verkleurd en aan de achterkant licht beschadigd exemplaar met exlibris van de dichter A.P.J. van Pelt, voor € 35.

9. (DOES, Bram de) The memoirs of Jacques Casanova de Seingalt. Translated by Arthur Machen and Selected by J. Rives Childs, with Illustrations by René Ben Sussan. Haarlem, Joh. Enschede en Zonen for the Members of The Limited Editions Club, 1972. 31 x 21 cm. Oranje linnen. (2), XVIII, 506 p. Illustraties in kleuren van René Ben Sussan. Gezet uit de Lutetia en gedrukt op speciaal voor de gelegenheid vervaardigd velijnpapier. Gebonden door Proost & Brandt. Typografie Bram de Does. Gedrukt in 1500 genummerde exemplaren. Goed exemplaar.
Verkocht
* Dit is het exemplaar voor de typograaf, Bram de Does! Met blindstempel van de uitgever ‘Out of Series’. Op de plaats van het nummer is in pen geschreven ‘B. de D.’. Gesigneerd in groen door de illustrator. Met The Monthly Letter Nr. 457, gewijd aan dit boek, met aandacht voor de in 1895 geboren illustrator en voor typograaf Bram de Does en zijn drukkerij Enschedé.
We hebben nog wel een ongenummerd exemplaar zonder Monthly Letter (wel door Ben Sussan gesigneerd) – nee, verkocht.

10. (DOES, Bram de). SOPHOCLES Antigone. The Greek text translated into English verse by Elizabeth Wyckoff. With an Introduction by D.S. Carne-Ross and Illustrated by Harry Bennett. Haarlem, Printed for the Members of the Limited Editions Club by Joh. Enschede en Zonen, 1978. 30 x 21 cm. Gedecoreerd buckram (door Bram de Does). 128 p. Illustraties in kleuren en zwart-wit. Gezet uit de letters Antigone, de Lutetia en de Open Kapitaal van J. van Krimpen en gedrukt in 2000 genummerde exemplaren, alle gesigneerd door de illustrator, Harry Bennett. Met Limited Editions Club Monthly Letter Nr. 489, July 1975 (8 p.) over de totstandkoming van dit boek. Ongenummerd en ongesigneerd exemplaar uit het bezit van Bram de Does.
Verkocht
* Amerikaanse editie met een Nederlandse inborst: de letters van Van Krimpen (waaronder de steeds zeldzamer Antigone), en de druk van diens werkgever Joh. Enschedé & Zonen. Van Krimpens spirituele nakomeling Bram de Does was verantwoordelijk voor de typografie en voor de boekband, die door De Does uit de losse hand geschilderd werd! De Limited Editions Club is een met de Stichting De Roos verwante Amerikaanse bibliofiele uitgever.

11. DOYLE, Arthur Conan Gesigneerd visitekaartje. Kaart (oblong 9,0 x 11,3 cm) met gedrukt adres ‘Windlesham,/ Crowborough,/ Sussex.’ and telegramcode. Achterkant vrijwel geheel vernield door de lijm van een album.
Verkocht
* ‘Very many thanks/ AConan Doyle’ met poststempel van Southport, May 23, (19)12. Ligt los in een exemplaar van My Religion (1e druk, 1925) door Arnold Bennett, Hugh Walpole, Rebecca West, Arthur Conan Doyle, Compton Mackenzie, Israel Zangwill en anderen. De voorkant van het originele stofomslag is voorin ingeplakt (met foto’s van tien van de auteurs van het boek). Jammer van de lijm aan de adreszijde: de originele postzegel en het adres zijn door een even overijverige als onverschillige verzamelaar ernstig beschadigd.

12. DOYLE, Arthur Conan The Man From Archangel. London-New York, F. Tennyson Neely, (1899). Gedecoreerd linnen. 124 p. Aan het eind 10 pagina’s met uitgeversadvertenties. 1e druk. Band wat gevlekt, rug verkleurd. Naam en (recente) datum voorin. Papier op enkele pagina’s wat verbruind door inliggend blaadje.
Verkocht
* Schitterend verhaal, dat zich afspeelt aan ‘a bleak tract of land upon the coast of Caithness’.

13. (DOYLE, Arthur Conan). LODGE, Sir Oliver Man and the Universe. (Met handtekening van Arthur Conan Doyle). London, Methuen & Co., (1919). Linnen met (gescheurd) stofomslag. 288 p. 19e druk. Delicaat omslag sleets. Tekstpapier verbruind.
Verkocht
* Voluit gesigneerd door Arthur Conan Doyle op de titelpagina. Doyle en Lodge (1851-1940) waren goede vrienden, beiden geïnteresseerd in spiritualisme, des te acuter omdat zowel Doyle als Lodge een zoon had verloren in de Wereldoorlog: beiden trachtten na hun dood contact met hen te krijgen.

14. FELLER, F.-X. de Biographie universelle, ou dictionnaire historique des hommes qui se sont fait un nom par leur génie, leurs talens, leurs vertus, leurs erreurs ou leurs crimes. Nouvelle édition, augmentée de plus de 5000 articles, rédigés par M. Pérennes. Paris, Gauthier Frères, 1833-1834. 19 x 12 cm. 12 delen. Fraai verguld half groen kalfsleer met gemarmerde platten. Meer dan 6000 pagina’s. Nieuwe editie, aangevuld met meer dan 5000 artikelen, geschreven door M. Pérennes. Platten iets gesleten. Wat roest en watervlekjes, maar een mooie serie die het goed doet in de boekenkast.
Verkocht
* Biografische encyclopedie, een goudmijn aan informatie, met veel details die niet op internet te vinden zijn.

15. FRANQUINET, Robert Een najaar. Zeven verzen. (Met zeven illustraties van Edmond Bellefroid). [Maastricht], J.W. Veltman, [1944]. 27 x 20 cm. Halfleer met linnen platten. 40 p. ‘Edmond Bellefroid heeft den poëtischen beeldenworp in 7 penseelteekeningen herschapen’. Met de hand gezet uit de Zabel en gedrukt in bruin, groen en zwart in 55 exemplaren op handgeschept Oud-Hollandsch Posthoornpapier van Van Gelder. Band deels verkleurd. Met fiks exlibrisstempel van Helena Coenegracht. Het papier golft een beetje.
Verkocht
* Dit is een van de 40 die gesigneerd werden door dichter en illustrator. Luxueuze, clandestiene uitgave van liefdespoëzie in barokke taal. De Jong 275.

16. GRAAFF, M.H. de Ode en gebed, bij de inhuldiging van Zijne Majesteit Willem II, koning der Nederlanden. Dokkum, D. Meinersma, Wz., 1840. Ingenaaid. 24 p. 1e druk. Jaartal 1840 met pen op omslag geschreven. Verder zeer mooi.
Verkocht
* Typografisch juweeltje met het originele omslag en de jubelende titel: de letters dansen! Met een mooi vignet van een harp en een lelie. Geschreven door de in Friesland geboren dichter en journalist Martinus Hendrik de Graaff (1813-1887).

17. HEINE, Heinrich Florentijnsche nachten. Vertaald door Joseph Gompers met teekeningen van H. Levigne. Maastricht, N.V. Leiter-Nypels, 1937. Originele zijden boekband. 132 p. Met vijf tekeningen en titelvignet in kleuren van Hubert Levigne. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* Dit is een van 10 genummerde luxe-exemplaren op Strathmore-Japanpapier en gebonden in een bijzondere luxe-band.

18. HENDRIKS, Eddy In een holte. (Met zes originele litho’s van Peter Capiteijns en Eddy Hendriks). Utrecht, eigen beheer, 1982. Oblong. 30,0 x 47,8 cm. Zeven plano’s. Met de hand gezet en gedrukt door Agnes Roelofse in een oplage van 30 genummerde exemplaren.
Verkocht
* De litho’s werden gedrukt door Peter Capiteijns.

19. HERMANS, W.F. De onversleten wandelaar. Leiden, Burgersdijk & Niermans, 1996. 10,5 x 7,0 cm. Verguld linnen met stofomslag in reliëfdruk. 16 p. Gedrukt in een oplage van 750 exemplaren. 1e druk. Enkele onvermijdelijke schaafplekjes aan stofomslag.
Verkocht
* Van Casanova tot de Wanderer-reisschrijfmachine. Eén van de 50 Romeins genummerde en door de auteur gesigneerde luxe-exemplaren op Fennia, met de hand gebonden in linnen met stofomslag. Mini-boekje. Jaarwisselingsgeschenk 1994-1995. Niet in de handel. JS 445.

20. KLEIJN, Kommer Een wandeling door de Nederlandsche poëzie van de middeleeuwen tot heden. Zeist, Ploegsma, 1937. Ingenaaid met stofomslag (omslag en stofwikkel met verwant maar verschillend ontwerp van Wam Heskes). 192 p. 1e druk. Stofwikkel aan de randen gerafeld. Inscriptie op p. 1: ‘bespr./ Vale/ Jim’.
Verkocht
* Bijzonder fraai met zijn kleurige stofomslag, waarop Pegasus uit een zandloper oprijst naar de zon, gadegeslagen door een grijsaard. Zowel auteur Kommer Kleijn als zijn leeftijdgenoot Wam Heskes waren werkzaam bij de radio. Na de oorlog werden ze beiden bekend als veteranen van de Hoorspelkern. Deze bloemlezing, ‘voor persoonlijk gebruik en voor het onderwijs’, komt voort uit een serie radiovoordrachten. Een ingenaaid recensie-exemplaar – daaraan danken wij het mooie stofomslag.

21. LEOPOLD, J.H. Verzamelde verzen. Deel I(:) De tijdens het leven van de dichter gepubliceerde poëzie. (En:) Deel II. Nagelaten poëzie. Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep/ Johan Polak [= ‘eigen beheer’], 1982-1988. Twee delen. Linnen met stofomslagen. (8), 260; (4) p. Stofomslag deel 2 op rug en voorplat verschoten.
Verkocht
* Deel II, een cultuurpessimistische privé-uitgave, werd uit protest door Johan Polak in eigen beheer uitgegeven in een oplage van slechts 200 exemplaren, waarvan 150 voor de handel. De nieuwprijs bedroeg indertijd maar liefst 395 gulden!

22. LEVEN EN WERKEN Boekband van verschillende soorten en kleuren leer met inlegwerk en blinddruk. Inhoud: de 5e jaargang van het tijdschrift Leven en werken (1941). Boekband van gepolijst blond leer, aan de voorkant voorzien van een meervoudig kader van lijnen met kleine hoekbloemetjes. Ingelegd aan beide kanten met 4 verschillende ledersoorten in een eenvoudige ruitvorm met rood, bruin, donkergrijs en donkergroen. Rug met vier ribben, wat versleten. Schutbladen van mooi blauw marmerpapier. Onleesbare handtekening op p. 1.
Verkocht
* Deze boekband valt op door zijn nonchalante uitvoering. Jaren 40 of 50?

23. OVERVEEN, PASEN 1945 Vrolijk Paasfeest 1945. (Menu). Vouwblad, 10,8 x 8,1 cm. Voorop een gekleurde tekening van een pianospelend meisje onder de tekst ‘Vrolijk Paasfeest 1945’. Binnenin ‘Noodziekenhuis te Overveen’ en een handgeschreven menu. Roestvlekjes.
€ 35
* Pasen 1945 viel op 1 april. Het Noodziekenhuis was ingericht in het hotel Van Ouds het Raadhuis, Zijlweg 2 in Overveen. Dit ongetwijfeld in meervoud uitgeschreven menu was wellicht bestemd voor de staf en bevat de subversieve soep ‘Potage à la Reine’. De ‘Beafsteak et sauce au Maître d’Hôtel’ zal wel een surrogaat zijn geweest, omdat de meeste Nederlanders in april 1945 alleen van biefstuk konden dromen. Afkomstig uit de omvangrijke verzameling clandestiene uitgaven van A.J. Eschauzier.

We hebben nog geen dag geleden een reeks andere menu’s toegevoegd aan deze webpagina, gewijd aan efemere vieux papiers.

24. (PROP, Ser). Jan van KRIMPEN e.a. Feestbundel aan Ser Prop aangeboden op zijn vijftigste verjaardag 27 augustus 1993. Veertien bibliofiele uitgaven plus titelvouwblad in linnen overslagdoos (Marjolijn van Osta; met een bandstempel door Helmut Salden). Met de hand gedrukt door diverse drukkers in een oplage van 59 exemplaren, die niet in de handel kwamen. Met een los, gedrukt briefje, waarop ‘Helaas is de bronzen band niet verwezenlijkt kunnen worden’.
Verkocht
* 1. Chr.J. van Geel, Kon ik (…). (Met een linosnede door Godelieve de Groot). Gedrukt door Godelieve de Groot. 2. Frans Budé, Woord. Gedrukt door Jeroen Prop. 3. Anneke Brassinga, Zondvloed. Gedrukt door Peter Yvon de Vries. 4. Naar Henric van Veldekens Sente Servas. Gedrukt in groen en zwart door de Avalon Pers. 5. Emily Dickinson, (twee gedichten, met vertaling door Thérèse Cornips. Met een tekening door Thérèse Cornips). Gedrukt door de Avalon Pers en de Veer Pers. 6. Elisabeth Eybers, Ser. Gedrukt in rood en zwart door Jaap Schipper. 7. T. van Deel, 9 seconden. Gedrukt in rood, blauw, grijs, geel, donkerblauw en groen door De Uitvreter. 8. Jan van Krimpen, (twee fragmenten uit On Designing and Devising Type). Gedrukt in oker en zwart door Bram de Does. 9. Charles Dickens, Was you thinking at all of poetry? Gedrukt door Hans van Eijk. 10. [Frans de Jong], het leven begint bij vijftig (…). (Met een typografische illustratie in vele kleuren [door Frans de Jong]). [Gedrukt door Frans de Jong]. 11. Pierre Kemp, Bloemen. Gedrukt in blauw en zwart door Pim Witteveen. 12. Ed Leeflang, Josquin. Gedrukt in blauw en zwart [door de Veer Pers]. 13. H.G. Liebentrau, het is verwonderlijk, nu aan het end, (…). Gedrukt in blauw en zwart door Ger Kleis. 14. Pierre Kemp, Suite voor Ser. (Met een Verantwoording door Harry G.M. Prick). Gedrukt in rood en zwart door de Avalon Pers.

25. REVE, Gerard Oompje Beer en zijn Vriendjes. Amstelveen, AMO, 1987. 27,5 x 18,8 cm. Ingenaaid met omslag. (2), 26 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Bram de Does in een oplage van 50 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Rond rug licht verschoten.
Verkocht
* Eén van de 30 Arabisch genummerde, op Immortal Fire gedrukte exemplaren. Het verhaal werd geschreven in 1954 en verscheen twaalf jaar later voor het eerst in Tirade. Zelf Reve Verzamelen 59. AMO 41.

26. ROTSCHEID, Frans Namphaise aux pieds nus sur la terre. St. Bressou, eigen beheer, 1985. 30 x 21 cm. Cahiersteek, geïllustreerd omslag met flappen. (16) p. Met 8 kleurenhout- en linosneden. Gedrukt in 24 exemplaren, waarvan 8 genummerd. 1e druk. Mooi exemplaar.copies, this is one of 8 numbered and signed (nr. 2). 1st edition. Fine condition.
Verkocht
* Dit is nr. 2 van de acht genummerde exemplaren. Namphaise is de naam van een heilige kluizenaar die in de vroege middeleeuwen in Lot, Zuid-Frankrijk leefde – dezelfde plaats waar de Nederlandse kunstenaar Frans Rotscheid (geboren 1937) al tientallen jaren woont. Dit boek vertoont enkele van de mooiste landschappen en bezienswaardigheden van Lot. Schier onvindbaar!

27. SCHIERBEEK, Bert, en Reinier LUCASSEN Vamp. (Met vier genummerde en gesigneerde litho’s van Reinier Lucassen (waarvan één in kleur)). [Aalst], (Uitgeverij Hooft, 1974). Tien bladen in overslagmap. 40 x 30 cm. Gezet uit de Bembo en gedrukt op 300 grams Hahnemühle Bütten in een oplage van 60 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* De tekst werd gedrukt door Erasmus in Gent, de litho’s door Piet Clement in Amsterdam. Met prospectus. Hoofts Bibliofiele Serie 5.

28. (SCHUITEMA, Paul). BINNENDIJK e.a., D.A.M. Balans. Algemeen jaarboek der Nederlandsche kunsten 1930-31. (Onder redactie van D.A.M. Binnendijk, Menno ter Braak, C.J. Kelk, Lou Lichtveld en Henrik Scholte). Maastricht, Leiter-Nypels, (1930). 27,0 x 20,0 cm. Oorspronkelijk linnen met stofomslag (ontwerp Paul Schuitema). 160 p. Geïllustreerd. Gedrukt onder leiding van Charles Nypels. 1e druk. Het zeldzame stofomslag zit iets ruim om de band en heeft wat scheurtjes op de vouwen. Naamstempeltje van Binnendijk op schutblad. Handgeschreven correctie door Binnendijk op p. 156.
Verkocht
* Met aandacht voor de moderne kunst, o.a. Schuitema, Koch, Ivens, Chabot, Wiegersma, Brinkman & Van der Vlugt, Duiker, Wim Schuhmacher, Cantré, Hofman, Bodenheim, Dudok, Van Rees, Piet Zwart, Charles Eyck en vele anderen. Literaire bijdragen van onder meer Ter Braak, Slauerhoff, Halbo C. Kool, Nijhoff, Van Ravesteijn, Marsman, Jo Otten, Achterberg, Du Perron, Bloem, Van Duinkerken en Roland Holst.
Dit exemplaar, in behoorlijk goede staat, is afkomstig van een van de redacteuren: D.A.M. Binnendijk! Van Laar 102.

29. SMET, Gustave De Handgeschreven brief aan ‘Zéér Geachte Mevrouw’, gedateerd ‘Afsnee 11 Jan. 1925’. In donkergrijze inkt op een gevouwen blad gelinieerd papier. 17,0 x 13,3 cm. 18 regels. Gesigneerd ‘Gust. De Smet’. Vage kreukjes, maar in uitstekende conditie.
Verkocht
* De Smet stuurt ‘onmiddellijk de gevraagde photos’ in de hoop dat hij nog niet te laat is (na een paar weken afwezigheid) om ze voor ‘uw artikel’ te gebruiken. Hij vraagt haar om de foto’s die zij niet nodig heeft, terug te sturen, want ‘altijd nieuwe doen maken is te duur in deze tijd’.

30. VERZETSKRANTEN Collectie verzetskranten. Ca. 75 tijdschriften, verschillende conditie, enkele geperforeerd.
€ 295
– De Accu. Nr. 101. 8 Maart 1945. 2 p. gestencild.
– De Baanbreker. Jg. I nr. 14-15 (dubbelnr.), 6 October 1945. Bijdragen van J.C. Bloem (over Huizinga), S. Carmiggelt, Jac. van Hattum, Max Nord en Lou Lichtveld.
– Het Dagblad. Illegaal Dagblad voor Bevrijd Nederland. 26 Juli 1945. 4 p. gedr. Dit parodistische blad, waarvan slechts 2 nummers verschenen, hekelde de manier waarop de collaborerende uitgeverij Sijthoff en anderen vlak voor het eind van de oorlog de bordjes verhangen had om bij de bevrijders in een goed blaadje te komen. Met koppen als ‘Dankbare Collaborateurs Bejubelen M.G.’ Andere would-be verzetsfiguren die hierin genoemd worden zijn ‘Jhr. Erich Maria de Geer’, ‘Ank van der Moer en Lor de Groot’, ‘Bill Bengelmerg met zijn Wagner-stompers’. De Quay: ‘Het haantje dat niet wachten kon’. Zeer de moeite waard.
– De Fakkel. Omgeving Den Haag. Nr. 99. Zaterdag 28 April 1945. 2 p. gest.
– Geïllustreerd Vrij Nederland. 4e jg. nr. 2, Juli 1943. 6 p. gest. Met humor en serieuze berichten.
– Katinpers. 3e jg. no. 143, Maandag 7 Mei 1945. 2 p. gest.
– Het Kompas. Nederlands Onafhankelijk en Actueel Weekblad. Red. Louis Fréquin, Nijmegen. 3e jg. no. 14 en 19. Ongedateerd, maar mei en juni 1945. Nr. 19 misschien incompleet. 8 p., 2 p., gedrukt.
– De Nederlandsche Gedachte. 2 nrs. ongenummerd, maar dit zijn de nummers 1 en 2, verschenen op 1 en 9 oktober 1944. Er zouden 6 nummers verschijnen. 8 p., gedr. Ook met versjes.
– Nieuwe Haagsche Courant. Tweede serie (vanaf 7 Mei 1945). Woensdag 2 October 1946. Gedr. krant, 4 p. Met artikelen over de vonnissen van de nazi-kopstukken en de voltrekking van de doodstraffen.
– Nieuwsbulletin van “Klein maar dapper”. 1 December 1944. 2 p. gest. 30 April 1945, 2 bl. 1z. gest.
– Ons vaderland. Het blad van en voor vrije Nederlanders. Het op één-na-laatste nummer, 10 Mei 1942. 8 bl. 1z. gest. Laren-Blaricum. Volgeschreven door o.a. de burgemeester van Eemnes, mr. P. van Ogtrop, en de legendarische Larense durfal Albert Schlösser (1898-1964), die in 1933 uit Duitsland was gevlucht.
– Ons Volk. Den Vaderlant Ghetrouwe. 15 September 1944. 4 p., Juli 1945 Slot-nummer, 24 p., gedrukt in oranje en zwart, illustraties.
– De Opdracht. Tijdschrift gewijd aan het nieuwe Indië. Nr. 10, met stempel ‘9 Mei 1945’. 2 p. Gedrukt in oranje.
– Op Wacht. Uitgave in samenwerking met “De Haagse Groene”. No. 86, 30 April 1945 en nr. 92, 7 Mei 1945. 2 p. en 1 p. gest.
– Oranje-bulletin. Uitgave voor Den Haag en omstreken en Delft. Nr. 11, nr. 12 (25 October 1944), nr. 15 (1 November), nr. 23 (14 December), nr. 24 (21 December), nr. 26 (3 Januari 1945), nr. 27, 28, 29, 30, 31, 32, nr. 34 (22 Februari), nr. 35 (27 Februari). 2 en 4 p. gedr.
– Oranje-bulletin. Bulletin ter verspreiding van de letterlijke tekst van Regeringsverklaringen (…). Nr. 63 (Februari 1945) en 88 (17 April 1945), beide geperforeerd. 4 p. gedr.
– Extra Oranje-bulletin (‘Zoo juist werd het volgende bekend gemaakt:/ Bekendmaking…’), idem ‘Judas en de honger’, en ongedateerd o.a. over de evacuatie van Wassenaar. Elk 2 p. gedr.
– Oranje-bulletin – Nederlandsch nieuws. Zaterdag 28 April 1945. 2 p. gedr.
– Paraat. Jg. 1945, nr. 86, 87 en 97, alle drie April 1945, 2 p. gest.
– Het Parool. Bulletin van 15 September 1944. 2 p. gedr., Speciaal Bulletin 16 September 1944. 2 p. gest., Het Parool nr. 80, 87 en 88 (1945). Elk 4 p. gedr. Nr. 103 van 5 Mei 1945, 4 p. gedr. 5e jg. nr. 187 van 7 Juni 1945. 2 p. gedr.
– De Pen Gun. Weekblad voor de Nederlandsche Strijdkrachten. 1e jg. nr. 1, 2 Juni 1945, en nr. 18, 14 September 1945. 8 p. gedr.
– Radio Oranje. Nr. 170, 2 April 1945. Extra Paaschbericht. 2 p. gedr.
– Rood-Wit-Blauw. Nr. 153, 12 Mei 1945. 2 p. gest.
– Spartacus. 5e jg., nr. 42, 20 October 145.
– Strijdend Nederland. Nr. 209 en 211, 26 April en 1 Mei 1945. Elk 4 p. gedr.
– Trouw. 1e jg. nr. 14, December 1943 (Indië-nummer). 16 p. gedr., 2e jg. nr. 11, 11 September 1944, 4 p. gedr., 3e jg. nr. 4, April 1945, 4 p. gedr., 3e jg. nr. 6, ca. 7 Mei 1945.
– De Vonk. 4e jg, nr. 8, 30 September 1944, 8 p. gedr.
– Vrije Gedachten. Speciale uitgave over Nieuwe Organen. Ongedateerd, vermoedelijk April 1945. 4 p. gedr.
– De Vrijheid, 5 Mei 1945. 1 p. gestencild.
– Vrij Nederland. Nr. 1, 31 Augustus 1940. 8 p. gest. ‘Opl. 1001 Ex.’ = 130 exemplaren! Gekreukt.
– Vrij Nederland. 5e jg., 2e Extra-Uitgave voor Zuid-Holland, 10 December 1944. 4 p. gedr.
– Vrij Nederland. Internationale informatiebladen. Nr. 11, April 1945. 4 p. gedr.
– Vrij Nederland. Bij de bevrijding van Amsterdam. 5e jg. nr. 22, 5 Mei 1945. 4 p. gedr.
– Vrij Nederland. Nieuws-bulletin nr. 122, 28 April 1945. 2 p. gest.
– Vrij Nederland Nieuws. Speciaal bulletin nr. 120, 123, 124 en 125, 2-7 Mei 1945. Elk 2 p. gest.
– De Waarheid. Dagelijks verschijnend nieuwsbulletin Nr. 16, 8 Mei 1945. 2 p. gest.
– De Waarheid. 5e jg., 8 Mei 1945. 4 p. gedr.; Stadseditie 24 December 1945, Kerstnummer. 12 p. gedrukt, in groen en zwart.
– De Wegwijzer. Nr. 104, 25 November 1944. 2 p. gedr.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 25 juni 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: