Gisteren verscheen de Joint Catalogue van de Nederlandse Vereeniging van Antiquaren (NVVA), editie 2020 op de website van onze Vereeniging met daarin de bijdragen van de Nederlandse en Belgische leden, honderd dichtbedrukte pagina’s groot. De gedrukte versie komt spoedig.
Onze bijdrage, op pagina 42, bestaat uit één nummer, een schier alomvattende collectie Gerrit Komrij die we onlangs konden verwerven. Hieronder vindt u de korte beschrijving.
Gerrit KOMRIJ – The Ultimate Collection! De complete output van Gerrit Komrij als schrijver – 99,9 % – en meer. Gerrit Komrij (1944-2012) was een van de meest veelzijdige auteurs van de Nederlandse twintigste eeuw. Hij was dichter, romanschrijver, toneelschrijver, vertaler, boekrecensent, televisierecensent, homorolmodel en gepassioneerd polemist. Afgezien van zijn productieve output van boeken en bijdragen aan boeken en tijdschriften was Komrij verantwoordelijk voor een gargantueske oogst van bibliofiele werken in een verbijsterende variëteit.
Deze collectie werd in een periode van vier decennia min of meer onder de radar vergaard. Vijfentwintig kratten vol boeken, manuscripten, brieven, foto’s, curiosa, tijdschriften, knipsels en documentatie – onze collectie telt meer dan duizend losse items, van een bescheiden zesde en zevende druk tot grote zeldzaamheden in rijk verguld heelperkament, verrijkt met originele werken van belangrijke kunstenaars.
Van een originele waskrijttekening van de vijftienjarige Gerrit Komrij in 1959 tot de zilveren vulpen waarmee hij tussen 1972 en 1977 alles schreef. Van zijn in eigen beheer uitgegeven debuut Dekonstruktie in vier delen uit 1963 tot de lichtgevende, vrolijke Literaire Loodgieters-publicatie Per boot van Venetië naar Padua (met Jaap Drupsteen, oplage slechts 12 exemplaren), in twee varianten: een ‘gewoon’ en een archiefexemplaar.
Spectaculaire boekbanden van kunstenaars: De Phoenix spreekt in heelperkament met een grote zon in goud over de hele band, een van de drie exemplaren van Mijn minnaars in slap perkament en Peper en zout in heelleer, ingelegd met messing.
Kleine oplagen? Badkamer, Fax aan Agaath, In liefde bloeyende, Ik ben een bijl, Pseudo-Ambrosia. dat laatste boek – natuurlijk – in twee varianten, een met en een zonder ets. Handgeschreven gedichten met originele kunst van Hans Broekhuijsen en Herman Gordijn. Correspondentie over boekproductie met antiquaar Willem Huijer, drukker Ger Kleis en uitgever Theo Sontrop. Drukproeven, manuscripten. Samengevat: alles in bijna alle drukken. En meer. Geschikt voor uw museum, uw school, uw bibliotheek, uw stadhuis, uw Wunderkammer, uw kasteel.
Prijs € 37.500,-