antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 927: Aanwezig

Vandaag aandacht voor Jaap Romijn, een uitgever met grote persoonlijke moed en organisatietalent. Begonnen als protégé van Willem de Mérode werd hij eerst journalist bij het Utrechtsch Nieuwsblad, daarna uitgever. In de oorlog was hij een van de eersten die na de stichting van de Kultuurkamer een clandestiene boekenreeks opzette, de Schildpadreeks, gevolgd door Ad Interim, een literair tijdschrift. De titel van de nieuwsbrief verwijst naar Jerzy Kosinski, wiens Geverfde vogel onlangs verfilmd is.

Maar we hebben ook correspondentie van Clara Wichmann, terwijl er een substantiële vertegenwoordiging van verfijnd Victoriaans drukwerk aanwezig is.


1. ALETRINO, A. Zuster Bertha. Amsterdam, Versluys, 1891. Donkerblauw linnen. 248 p. 1e druk. Scheefgelezen. Belettering op rug en (deels) op voorplat vervaagd. Kleine resten van verwijderd ex libris op binnenzijde voorplat.
Verkocht
* ‘In het witte morgenlicht sliep de operatiekamer, voortdommelend onder het zachte suizen van den waterketel, die in den hoek, boven een blauwgrijze gasvlam, rustig borrelde.’ Roman, niet zonder hartstocht, in een medisch milieu. In druk opgedragen aan die andere schrijvende medicus van de Tachtigers, en diens vrouw Martha.

2. ALETRINO, A. Martha. Amsterdam, Scheltema Holkema, [1895]. Blauw linnen (tweede band). (8), 252 p. 1e druk. Enkele lichtere plekjes aan de rand van het voorplat. 2 x naam voorin (‘A. ’t Hart’).
€ 40
* Sensitivistische roman van Arnold Aletrino, die begint met Martha’s mijmeringen op haar huwelijksdag, en eindigt met haar gevoelens bij de begrafenisstoet van haar overleden echtgenoot. Qua uiterlijk een zusje van nr. 1 van deze lijst.

3. (BAAN, Jan Lucas van der). ALTINK, Jan, & Jan BOER Vonken van ’t verleden. Mit holtsneden van Jan Altink. Baarn, Bosch & Keuning, 1938. Origineel omslag. 40 p. 1e druk. Omslag wat los en aan de randen verfomfaaid. Binnenin wat roest en andere vlekjes, kennelijk is het boek goed gebruikt.
€ 250
* Exemplaar met opdracht in pen voorin, en met 4 tekeningen in potlood. De opdracht is van Jan Altink: ’25/4/38// (Sjoerds Bruiloft)/ Voor Peta van Jan.’. Daaronder staat ’16 Sept ’96 aan Wim/ van Peta’. Vier van de gedichten in het boek zijn geïllustreerd met een tekening in potlood. De Sjoerd in kwestie is de chemicus Sjoerd van der Baan, later touwfabrikant en sportartikelenverkoper. Peta Edzes is Sjoerds (latere) schoonzus, de vriendin van zijn broer Jan Lucas van der Baan (1912-1990). Jan Lucas was tekenleraar en kunstenaar, aanvankelijk in wat academische stijl. Dat zou kloppen met de tekeningen in dit boekje, die overduidelijk niet van Jan Altink zijn: alleen de opdracht werd door hem geschreven (Vonken van ’t verleden werd gepubliceerd in de loop van april 1938). Daarmee is dit boekje een aardig en intiem document van de Groningse Ploegbent.

4. BELCAMPO Het grote gebeuren. (Met originele houtsneden van H.P. Doebele). Utrecht, Stichting De Roos, 1958. 27 x 20 cm. Halflinnen. 52 p. Gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Mooi exemplaar van deze klassieker.
€ 60
* Verscholen achter de vrolijke decoratie van de buitenkant sluipen primitieve verbeeldingen van helse monsters doorheen de traditionele typografie. Leeflang 43.

5. BELCAMPO Handgeschreven brief aan ‘Beste Jeanne [van Schaik-Willing]’. 25,4 x 20,7 cm. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘Belcampo’ en gedateerd ‘Groningen 8 4 ’82’. 36 regels tekst. Met originele envelop.
€ 175
* Meesterlijk antwoord op een brief van de schrijfster-critica van De Groene Amsterdammer, waarin zij haar bewondering uitte over De drie liefdes van tante Bertha, Belcampo’s laatste boek (concept brief bijgevoegd). De schrijver is gevleid, maar voelt zich er enigszins ongemakkelijk over: ‘De verwachting dat elke daad en elke uitspraak die van een wondermens moet zijn maakt elke omgang onmogelijk. Dan heb je opeens geen medemensen meer. Totdat je door de mand valt en dat gebeurt meestal heel gauw. Ik zal nooit de woorden vergeten die Nescio eens tegen me zei: “De mensen willen altijd dat je boeken spréékt.” Die teleurstelling ken ik maar al te goed. Wanneer je gewoon tegen iemand zegt “Lekker weertje vandaag” zie je hem of haar meteen denken: “dat zegt mijn melkboer ook, moet ik daarvoor Belcampo ontmoeten”.’
Bekentenis: ‘In de grond voel ik mij nog altijd als een wat uit de kluiten gewassen twents boertje en als je maar een aantal encyclopedieën in huis hebt valt het niet moeilijk een schijnsel van alwetendheid te verspreiden’.
Tot slot excuseert de schrijver zich voor het uitstellen van de correspondentie. ‘Maar nu het er weer is voel ik mij vrij, om niet te zeggen leeg geschreven en vanmiddag ga ik om te beginnen voor een paar weken naar Spanje, de winterstramme leden strekken’.

6. BLETZ, J.A. De zeven-mijls-laarzen. Tooneelspel. Bussum, A.A.M. Stols, 1927. Ingenaaid. 104 p. Vignet van J. Franken Pzn. Frontispice in rood en zwart door de auteur. Met los inliggend programma/ rolverdeling. 1e druk. Rug verbleekt, wat roest.
€ 18
* Toneelstuk opgevoerd voor en door het Amsterdamsch Studenten Corps. Achterin een informatieve prijslijst van de uitgeverij, 10 pagina’s groot. Grappig: ‘De schrijfmachines in het orkest zijn welwillend afgestaan door N.V. Remington Schrijfmachines Mij.’ aldus het losse programma. Van Dijk 107.

7. BOUDIER-BAKKER, Ina Het beloofde land. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, [1903]. Herbonden in eenvoudig halflinnen. 352 p. 1e druk. Licht bijgesneden door de boekbinder (de r van Bakker is henen) en iets roestig.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de schrijfster ‘Aan oom Wouter’ met datering ‘Oktober 1903’. Blijkens het bewijsexemplaar in de Koninklijke Bibliotheek verscheen deze roman op 29 oktober 1903, een heel vroege persoonlijke opdracht dus.

8. BOUTENS, P.C. Oud-Perzische kwatrijnen. (Met een houtsnede (een portret van Boutens) van J. Franken Pzn.). Den Haag, (Stols), 1926. 23 x 15 cm. Ingenaaid in omslag met flappen. (6), CVIII, (4) p. Gezet uit de Garamond en gedrukt door Boosten & Stols in rood en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug zeer licht verkleurd en aan boven- en onderzijde iets ingescheurd.
€ 50
* Astrant afzijdig gepresenteerd boek met zijn 107 vierregelige gedichten, slechts één per (hoge smalle) pagina, de paginanummers in rood gedrukt als Romeinse cijfers, nummer 99 = ‘LXXXXVIIIJ’! Een van de 65 Arabisch genummerde exemplaren op Wit Hollandsch papier van Pannekoek (dat overigens een getinte indruk maakt). Rijkse 2.88. Van Dijk 65.

9. BUDDINGH’, C. Vier Gorgelrijmen. Met (4) tekeningen van Radboud de Cadt. [Utrecht, Jac.P. Romijn], (1944). Halflinnen. 16 p. Gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk. Enkele vlekjes op de band. Ruggetje bruin.
€ 180
* Uitgegeven door Jac.P. Romijn, de man achter de Schildpadreeks en zelf medewerker van het surrealistische oorlogstijdschrift De Schone Zakdoek. Hier vindt u klassiekers als de Blauwbilgorgel, De vogel Kraps, De Bozbezbozzel en de Gringergoriaan (die ontstaat als men een traptree overslaat). Intrigerende surrealistische tekeningen van Radboud de Cadt alias Fedde Weidema (raadt u welk dier hier is afgebeeld?). Typografie Charles Nypels. Eén van de 100 Arabisch genummerde exemplaren. De Jong 130. Cat. Nypels 184.

10. FELLER, F.-X. de Biographie universelle, ou dictionnaire historique des hommes qui se sont fait un nom par leur génie, leurs talens, leurs vertus, leurs erreurs ou leurs crimes. Nouvelle édition, augmentée de plus de 5000 articles, rédigés par M. Pérennes. Paris, Gauthier Frères, 1833-1834. 19 x 12 cm. 12 delen. Fraai verguld half groen kalfsleer met gemarmerde platten. Meer dan 6000 pagina’s. Nieuwe editie, aangevuld met meer dan 5000 artikelen, geschreven door M. Pérennes. Platten iets gesleten. Wat roest en watervlekjes, maar een mooie serie die het goed doet in de boekenkast.
€ 145
* Een goudmijn aan informatie, met veel details die niet op internet te vinden zijn.

11. GREVINK, Gea Moskwy plan goroda. (Plattegrond van Moskou-kunstenaarsboek). Arnhem, Stichting Plaatsmaken, 1990. 41 x 41 cm. Uitklapbare plattegrond met uitgestanste patronen. In kleuren. 1e druk. Reusachtig grote, zeer bewerkelijke uitgave in goede staat. Stempel in wit van de kunstenares (wereldbol met ‘Gea’ erin).
€ 60
* Inventieve, grote uitklapplattegrond met bladen waarin het stratenpatroon, de metro, het openbaar vervoer e.d. van Moskou uitgestanst zijn, eigenlijk een kunstenaarsboek van de eerste orde, waar veel werk in moet zitten. Bijschriften in Russisch en Engels.

12. (HOFMAN, P.A.H.). MILNE, A.A. Mijnheer Pim passeert. Blijspel in drie bedrijven (Theaterprogramma, 1926). Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 1926. 22 x 14 cm. Geniet. 4 p. Gedrukt in goud, paars, oker en zwart op getint papier. Vlekje, wat nietjesroest.
Verkocht
* Fantastisch expressionistisch serieontwerp van Pieter A.H. Hofman, dat gedurende enkele jaren met kleine variaties door het Vereenigd Tooneel gebruikt werd. Ook het Wijdeveld-achtige binnenwerk is van Hofman, met zijn monogram getekend. Mooie advertenties voor de Phonola van Hupfeld en de radio van Kunstzaal Edison.

13. (HOFMAN, P.A.H.). PIRANDELLO, Luigi Wat is de waarheid? Drie bedrijven. (Theaterprogramma, 1926). Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 1926. 22 x 14 cm. Geniet. 4 p. Gedrukt in goud, oker en zwart op getint papier. Wat nietjesroest.
Verkocht
* Als voren, met andere kleurstelling. Advertenties voor de Rönisch-piano van Hupfeld en de radio van Kunstzaal Edison.

14. KAMPHUIS, Gerrit Carmina sparsa. [Utrecht], Schildpadreeks, 1943 (1944). Ingenaaid. 32 p. Gezet uit de Bodoni en gedrukt op een zacht wit papier in ca. 100-200 exemplaren. Gesigneerd onder het colofon. 1e druk. Wat roest. Uit de immense verzameling clandestien drukwerk van A.J. Eschauzier met zijn kenmerkende briefje.
€ 18
* De Latijnse titel betekent ‘Enkele gedichten’. Een ervan is gericht aan de jong gestorven schrijver J.K. van Eerbeek. Clandestiene uitgave. De Jong 446.

15. KLINKENBERG, Gerard van Empedokles in ongenade. Gedichten. [Utrecht], Schildpadreeks, (1944). Ingenaaid. 28 p. Gesigneerd onder het colofon. Omslag wat verbruind.
Verkocht
* Ontroerende poëzie, vaak over de dood. Clandestien uitgegeven onder de nazi-bezetting. Gerard van Klinkenberg (1900-2003) promoveerde in 1931 in de scheikunde en was een jeugdvriend van Marsman, Houwink en Slauerhoff. In deze bundel zijn gedichten gewijd aan Marsman, Houwink en aan Dick Binnendijk. De Jong 461.

16. KOSINSKI, Jerzy Aanwezig. Roman. Vertaling Oscar Timmers. Amsterdam, De Bezige Bij, 1970. Garenloos. 160 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina aan de uitgever Ben Hosman (Athenaeum-Polak & Van Gennep), gedateerd ‘December 1970’. Dit boek verscheen in december 1970.

17. KOSINSKI, Jerzy Aanwezig. Roman. Vertaling Oscar Timmers. Amsterdam, De Bezige Bij, 1970. Garenloos. 160 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘For Nick [Funke-Bordewijk], who knows that/ I could not possibly write/ here what I have written/ for others -/ – with affection,/ Jerzy/ Amsterdam, Winter 1970’.
Nick Funke-Bordewijk publiceerde in 1994 een boekje met herinneringen aan Kosinski (nr. 19 in deze nieuwsbrief).

18. KOSINSKI, Jerzy (als:) Joseph NOVAK De toekomst is aan ons. Gesprekken in het hedendaagse Rusland. (Vertaald door C.A.G. van den Broek). Utrecht/ Antwerpen, Prisma (Het Spectrum), 1964. Pocket. 224 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘For Mr and Mrs. Funcke-Bordewijk -/ – with apologies for the cover/ of this book – and profound/ gratitude of their interest in/ its content/ Jerzy Kosinski/ Voorburg, Feb 25, 1967’.
De omslagtekening is van de hand van Eppo Doeve.

19. (KOSINSKI, Jerzy). FUNKE-BORDEWIJK, Nick Herinneringen aan Jerzy Kosinski. (Woubrugge, Avalon Pers, 1994). Oblong. Ingenaaid met omslag. (16) p. Gezet uit de Garamond en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 60 exemplaren. Met plaatje van Nick en Jerzy. 1e druk.
€ 15
* Mooie memoires aan Kosinski van de hand van de dochter van F. Bordewijk. Van Kosinski hebben we momenteel interessante opdrachtexemplaren in huis, gericht aan en afkomstig van… Nick Funke-Bordewijk.

20. LÉAUTAUD, Paul Le Petit Ami. Roman. [Amsterdam], Les Éditions de la bête noire [= A.A. Balkema, F. Batten & A. Morriën], 1943. Ingenaaid. 136 p. Met portret naar een lithografie van Marie Laurencin. Gezet uit de Cochin-letter en gedrukt in 100 exemplaren. Rug verbruind. Wat roest.
Verkocht
* Verhaal met autobiografische trekken van Léautaud (1872-1956), voor het eerst uitgegeven in 1903. Léautaud verwierp het later en wilde het niet laten heruitgeven. Dit is een clandestiene uitgave gedrukt onder de nazi-bezetting, buiten medeweten van de auteur. De Jong 492.

21. LEROY, A.C. Het stille woord. [Utrecht], Schildpadreeks, (1944). Ingenaaid. 32 p. Gezet uit de Minister Antiqua en gedrukt in blauw en zwart in ca. 100-200 exemplaren. 1e druk. Keurig.
Verkocht
* Poëzie. Dit deeltje zien we nooit gesigneerd. Clandestiene uitgave. De Jong 501.

22. (LETTERLA, Durk). FRIESE KENNISGEVINGEN van VOORGENOMEN HUWELIJK Collectie van 62 huwelijksbekendmakingen uit de periode 1858-1891, alle afkomstig uit de zuidelijke helft van Friesland. Eenzijdig bedrukt in zwart en goud, soms met reliëfdruk en uitgestanste sierranden. Enkele met een lichtblauwe of beige achtergrond. Formaat tussen ca. 7 x 11 en 5 x 7 cm. 2 duplicaten. Met één bekendmaking in afwijkend formaat: een vel gevergeerd papier (27 x 20 cm, voor Jacobus van der Zee en Ybeltje Visser te Boornzwaag), eenzijdig bedrukt in goud! Bijna alle personen waarvan de afkomst genoemd wordt, zijn afkomstig uit de zuidhelft van Friesland. De kaarten worden bewaard in plastic multohoesjes. De conditie is in het algemeen goed; soms ontbreekt een tandje of hoekje, en enkele kaartjes zijn wat vervaagd.
€ 350
* Deze mooie verzameling drukwerk uit Victoriaanse tijden is kennelijk bijeengebracht door Durk of Dirk Letterla uit Tjalleberd: zijn naam staat enkele malen achterop geschreven in verschillende varianten. Er komt ook een G. Letterla voor. In het dorpje Tjalleberd, bij Heerenveen, woonden in de 19e eeuw verschillende mannen met de naam Durk Letterla, onder meer een schoenmaker en een touwpluizer.
Enkele willekeurige namen van de trouwlustigen: Gerrit Wuite en Hendrikje Vos te Luinjeberd, H. Pijlman en Aaltje Wuite te Tjalleberd, Catharinus Jansma en Tjemkje Hoekstra te Gauw, Cornelis Greveling en Jantje Vochteloo te Nijeholtpa, Roelof Comello en Albertje Teijema te Langezwaag, Iede Iedema en Lijsbert de Jong in Jorwerd – en er is ook een dubbel huwelijk bij, de Eerste Afkondiging (27 april 1884) van Auke Lemstra uit Scharnegoutum en Trijntje Jager uit Tirns, tegelijk met Anne Jellema uit Gauw en Matzen Lemstra uit Scharnegoutum. Mooi 19e-eeuws drukwerk in een heel bijzondere collectie.

23. MAURIK, Justus van Handgeschreven briefkaart over lezingen in Doesburg. Blauwe briefkaart met opgedrukte groene postzegel van 2 1/2 cent, poststempel Amsterdam, 15 maart 1904. 14,0 x 9,0 cm. Recto en verso. Gesigneerd ‘Justus van Maurik’ en gedateerd ‘Haarlem 15 Maart 1904’, gericht aan ‘den WelEdHeer/ P.W.A. Smit’. 14 regels tekst. Mooi.
€ 35
* Geschreven zes maanden voor het overlijden van de populaire auteur (van Indrukken van een totok, Krates en vele andere boeken), over lezingen door Van Maurik gehouden in de jaren tachtig. Hij heeft nooit te Doetinchem gelezen, maar wel twee of drie maal in Doesburg: ‘het laatst in den winter van 1884-85 toen heb ik dáár gelezen Teun de Nachtwacht & Muziekkenners.’

24. MENU Souper 6 Juin 1897. (Met Dansorde). Delicaat versierd en uitgestanst vouwblad, aan een kant in kleurenlithografie en reliëfdruk uitgevoerd, waarop vogeltjes elkaar ontmoeten bij een plantenbakje, aan de andere kant met het menu. 11 x 8 cm. Gedrukt in goud en pasteltinten, het menu in zwart. Enkele paraafjes in potlood. Goede conditie.
€ 50
* Franstalig menu van acht gangen. Twee versies met verschillende soorten vogels in kunstig, frèle, luxueus drukwerk uitgevoerd. Hierbij hoort een kaartje (karton, 10 x 6 cm) met aan de ene kant een lithootje van twee dansparen in blauw en bruin, en aan de andere kant ‘Dansorde/ 6 Juni 1897′ en tien genummerde dansen, van de Polka Mazurka tot de Wals. Helaas weten we niet waar en ter gelegenheid waarvan dit dansfeest-met-eten op (zondag) 6 juni 1897 plaatsvond. Meer menu’s vindt u op onze website in deze rubriek.

25. MÉRODE, Willem de Jan Mankes. Brummen, Geitenpers, 1989. Ingenaaid. 12 p. Met afbeeldingen van schilderijen en facsimiles van het handschrift. Gedrukt in 1500 exemplaren.
€ 15
* Uitgegeven ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van de dichter Willem de Mérode (2 september 1887-22 mei 1939) en de honderdste geboortedag van de schilder Jan Mankes (15 augustus 1889-23 april 1920).

26. MÉRODE, Willem de Kringloop. Amsterdam, Holland, 1936. Halflinnen met stofomslag. 88 p. 1e druk. Best mooi exemplaar.
€ 18
* Fraaie dichtbundel van de protestantse dichtersvoorman.

27. RISPENS, J.A. De roep der aarde. Rilke-Nietzsche-variaties. [Utrecht], Schildpadreeks, 1943 (1944). Ingenaaid. 32 p. Gesigneerd onder het colofon. Omslag deels verbleekt.
€ 20
* Essay. Clandestien uitgegeven onder de nazi-bezetting. De Jong 701.

28. ROMIJN, Jac. P., als: Willem ENKLAAR Koorts. Novelle. Stadskanaal, W. Indenhaeck, [= Utrecht, Jac. P. Romijn], (1944). Ingenaaid. 32 p. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Clandestiene oorlogsuitgave. Willem Enklaar is een pseudoniem van Jac. P. (Jaap) Romijn (1912-1986), die ook de clandestiene Schildpadreeks opzette. De Jong 245.

29. (ROMIJN, Jac. P., red.) Ad Interim. Tijdschrift voor letterkunde. [Onder redactie van Jaap Romijn en Gabriël Smit]. Afleverig 1 (April 1944). [Utrecht, eigen beheer], 1944. Geniet. 32 p. Roestvlekjes, kreukjes, papier niet helemaal vlak.
Verkocht
* Eerste nummer van dit tijdschrift, dat typografisch werd verzorgd door A.A.M. Stols en gedrukt in een oplage van ongeveer 150 exemplaren. Met bijdragen van onder meer Bertus Aafjes, Anna Blaman (‘Androgyne’), Hein de Bruin, C.C.S. Crone, Jan H. de Groot, Jac. van Hattum, H.M. van Randwijk, Jaap Romijn, Gabriël Smit en Ab Visser. Maar ook met twee vertalingen uit het Spaans: naar José Gorostiza en Leopoldo Marechal. Het eerste gedicht is zoals vaker bij Jan H. de Groot fel anti-nazi, maar verborgen: ‘De Drukletter’. De bijdrage van Crone is een geniaal Zeer Kort Verhaal: ‘”Wat een mooien poot heb je”, zei het meisje. Ze had nooit geweten dat een houten poot zo bekoorlijk kon zijn.’
De Jong 983.

30. (ROMIJN, Jac. P., red.) Ad Interim. Tijdschrift voor letterkunde. [Onder redactie van Jaap Romijn en Gabriël Smit]. Afl. 3 (Augustus 1944). [Utrecht, eigen beheer], 1944. Geniet. 32 p. Roestvlekjes. Met het verzamelaarsbriefje van A.J. Eschauzier.
Verkocht
* Derde en laatste clandestiene nummer van dit tijdschrift, dat typografisch werd verzorgd door A.A.M. Stols en gedrukt in een oplage van ongeveer 150 exemplaren. Met bijdragen van onder meer Bertus Aafjes, Gerrit Achterberg, Theo van Baaren, Gerard den Brabander, Cola Debrot, Jan H. de Groot, G.W. Putto, A. Roland Holst, Jaap Romijn en Niek Verhaagen. En ontroerend proza van Mr. Barend de Goede, ‘De jurisprudentie en ik’, over een euthanasie uit liefde. Het bekende gedicht ‘Beukenootjes’ van G.W. Putto (later adjunct-directeur van het Rijksinstituut voor Drinkwatervoorziening) is de laatste bijdrage in dit laatste oorlogsnummer. Na mei 1945 werd Ad Interim voortgezet tot 1949.
De Jong 983.

31. (ROMIJN, Jac. P.). (SCHILDPADREEKS) 15 deeltjes (van de 27). [Utrecht, eigen beheer], 1943-1944. Elk boekje meet ca. 19 x 13 cm en heeft 32 p. Vaak met koord genaaid, soms ingenaaid.
1. Frans Bastiaanse: Beeld en stroom. Gesigneerd. De Jong 69.
2. Hein de Bruin: Van kracht tot kracht. Gesigneerd. Tekening Toon van Ham. De Jong 124.
3. Jac. van Hattum: Neerlands taal. Gesigneerd. De Jong 364.
4. G. Kamphuis: Carmina sparsa. Gesigneerd. De Jong 446.
5. Gerard van Klinkenberg: Empedokles in ongenade. Gesigneerd. De Jong 461.
6. Sjoerd Leiker: De heksenmeester. Gesigneerd. Met illustratie van Fedde Weidema. Met mooi exlibris van G.H. ’s-Gravesande: de dood torst een stapel boeken. De Jong 497.
7. A.C. Leroy: Het stille woord. De Jong 501.
8. W.S. Noordhout (= W. Schulte Noordholt): Het bloeiende steen. Geïllustreerd door Fedde Weidema. De Jong 605.
9. J.A. Rispens: De roep der aarde. Rilke-Nietzsche-variaties. Gesigneerd. De Jong 701.
10. J.A. Rispens: Over den mythischen achtergrond der litteratuur. De Jong 702.
11. Jac. P. Romijn: Zoo ging de oorlog voorbij. Gesigneerd. Illustratie Adine van Houten. De Jong 713.
12. Marius Valkhoff (vertaling): Roemeense volksballaden. Gesigneerd. Omslag Rein van Looy. De Jong 703.
13. Rein Valkhoff (vertaling): Italiaansche sonnetten. Gesigneerd. Omslag E. Thoden van Velzen. De Jong 421.
14. Niek Verhaagen: En zij zagen dat zij naakt waren. Gesigneerd. Met illustraties van C.A.B. Bantzinger. Voorin de handtekening van Jan Spierdijk. De Jong 845.
15. Ab Visser: Bezet gebied. Gesigneerd. Omslag in tweeën gescheurd. De Jong 879.
€ 150
* De dichter Jaap Romijn (1912-1986), later uitgever bij Bruna en daarna directeur van museum Princessehof in Leeuwarden, was sterk actief in de ondergrondse literatuur en in het verzet. De Schildpadreeks is een serie van 27 clandestien uitgegeven, keurig verzorgde boekjes, in 1943-1944 in het geheim gedrukt onder de bezetting door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog, elk in een oplage van circa 100-200 exemplaren. Typografische vormgeving A.A.M. Stols, gedrukt bij de Haagse drukkerij Trio (waar Stols in die periode aan verbonden was). Er is veel poëzie bij, zowel clandestien (neutraal) als illegaal (anti-Duits).

32. (ROMIJN, Jac. P.). (SCHILDPADREEKS) 9 deeltjes (van de 27). [Utrecht, eigen beheer], 1943-1944. Elk boekje meet ca. 19 x 13 cm en heeft 32 p. Vaak met koord genaaid, soms ingenaaid.
1. Jac. van Hattum: Neerlands taal. De Jong 364.
2. G. Kamphuis: Carmina sparsa. Gesigneerd. De Jong 446.
3. Gerard van Klinkenberg: Empedokles in ongenade. Gesigneerd. De Jong 461.
4. A.C. Leroy: Het stille woord. De Jong 501.
5. W.S. Noordhout (= W. Schulte Noordholt): Het bloeiende steen. Geïllustreerd door Fedde Weidema. De Jong 605.
6. J.A. Rispens: De roep der aarde. Rilke-Nietzsche-variaties. Gesigneerd. De Jong 701.
7. Jac. P. Romijn: Zoo ging de oorlog voorbij. Gesigneerd. Illustratie Adine van Houten. Met mooi exlibris van G.H. ’s-Gravesande: de dood torst een stapel boeken. De Jong 713.
8. Marius Valkhoff (vertaling): Roemeense volksballaden. Gesigneerd. Omslag Rein van Looy. De Jong 703.
9. Rein Valkhoff (vertaling): Italiaansche sonnetten. Gesigneerd. Omslag E. Thoden van Velzen. De Jong 421.
Elk boekje meet ca. 19 x 13 cm en heeft 32 p. Vaak met koord genaaid, soms ingenaaid.
€ 90
* Zie vorige nummer.

33. (ROMIJN, Jac. P.). (SCHILDPADREEKS) Drie persoonlijke briefjes over de Schildpadreeks plus drie prospectussen. 1. Getypte, in pen gesigneerde brief op dun papier, gedateerd ‘Utrecht, 2 Januari 1943’, aan ‘Geachte heer Lekkerkerker’. Met getypte en gezegelde envelop met poststempel van 4 januari.
2. Getypt, in pen gesigneerd briefje op dun papier, gedateerd ‘Utrecht, 9 Maart 1943’ dat gevoegd was bij ‘twee stel’ boeken van de Schildpadreeks. Met deel van de verpakking, waarop adres en postzegel.
3. Handgeschreven, gesigneerde brief op een gevouwen blad schrijfpapier, gedateerd ‘Utrecht, 30-4-’44’.
4. Prospectus over de voortgang van de reeks, getypt (doorslag) en in pen gesigneerd door Jac. P. Romijn, met adresstempel. Ongedateerd, maar begin 1943.
5. Prospectus bij ontvangst van nr. 1, 2 en 4 van het tweede tiental. Getypt (doorslag) en in pen gesigneerd door Jac. P. Romijn, met adresstempel. Ongedateerd, maar 1943.
6. In rood gedrukte prospectus met aankondiging van ‘Het bloeiende Steen’ van W.S. Noordhout (W. Schulte Nordholt) en ‘Tijd en Stroom’ (verschenen als ‘Beeld en Stroom’) van Frans Bastiaanse. Ook met aankondiging en opsomming van de tweede reeks (1943).
Verkocht
* Dit bijzondere dossiertje werpt een helder licht op het nijvere handwerk achter de Schildpadreeks en Ad Interim, een actueel inkijkje in de details van het illegale werk, dat kennelijk neerkwam op duizendpoot Jaap Romijn zelf.

34. (ROTTERDAM) Rotterdamsch Studentencorps Cabaretavond 12 October 1918. Groote Doelezaal Rotterdam. (Programmaboekje). Rotterdam, Rotterdamsch Studentencorps, 1918. 22 x 11 cm. Cahiersteek. 4 p. Gedrukt in goud, groen en rood (door J.H. de Bussy, Amsterdam). Kreukje achterin, enkele roestvlekjes.
Gereserveerd
* Ter gelegenheid van het eerste lustrum: de voorloper van de Erasmus Universiteit was gesticht in 1913. Met zeer verdienstelijke tekening voorop, gesigneerd ‘J.B. de H.’, = J. Bierens de Haan? Uitgevoerd werd ‘Egoïsten’ van Speenhoff, ‘Intermezzo’ van J.H. Schuil, klassieke muziek en de Kroniek van Corps en Hoogeschool als Schimmenspel.

35. (ROTTERDAM). HOYNCK VAN PAPENDRECHT, J. Herinnering aan het Feest-Carrousel, gereden op Dinsdag 26 Maart en Donderdag 28 Maart 1889, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Rotterdamsche Manège. (Met Programma). Rotterdam, Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège, 1889. 35,5 x 21,5 cm. Rijkverguld grijs linnen. 40; 12 p. Met 10 handingekleurde prenten van J. Hoynck van Papendrecht. Tekst gedrukt in rood en zwart op geschept papier van Van Gelder Zonen. 1e druk. Zeer gaaf.
€ 250
* Prachtig luxueus uitgevoerd boek met los inliggend het programma van het ruiterfestival (12 p. in bedrukt omslag, eveneens in rood en zwart op geschept papier gedrukt). Met prenten van de optochten door de begaafde militaire tekenaar Jan Hoynck van Papendrecht (1858-1933).

36. STAPEL, Jan Durksz Verlatenen. Amsterdam, De Telg, (september 1945). Uitgegeven ten bate van het Nederlandsche Roode Kruis. Oblong. Ingenaaid met een paars wollen draadje. 20 p. 1e druk. Netjes.
€ 25
* Door de auteur gesigneerd op pag. 7. Indrukken van gevangenschap in Duitsland in de vorm van korte, gedetailleerde verhalen.

37. TOULET, Paul-Jean; ÉON, Francis; BERNARD, Jean-Marc; MARTINEAU, Henri Sur un air de Paul-Jean Toulet. Chansons par Jean-Marc Bernard, Francis Éon et Henri Martineau. Brussel, Éditions un coup de dés…, 1927. 26 x 22 cm. Origineel omslag met flappen. 12 p. Gezet uit de Lutetia en gedrukt in rood en zwart in 170 genummerde exemplaren op de persen van Joh. Enschedé & Zonen. 1e druk. Omslag nogal vlekkig, vooral aan de achterkant. Binnenwerk in goede staat.
€ 25
* Ongenummerd: iets is weggeradeerd onder het colofon. Het zetwerk van deze uitgave is buitengewoon fraai, de tekst van de vijf negenregelige gedichten is gezet uit Van Krimpens 28-punts Lutetia, die toen nog gloednieuw was – en voorzien van indrukwekkende kapitalen in rood. Bitterzoete poëzie, ‘ces vers noués en guirlande’, van dichtervriend tot dichtervriend. Dit is een van 150 exemplaren op Vélin de cuve Pannekoek.

38. VALKHOFF, Marius (vertaling) Roemeensche volksballaden (Omslagtitel: Roemeense roversballaden). Ingeleid en vertaald door Marius Valkhoff. [Utrecht, Jac.P. Romijn], (1944). Schildpadreeks, derde tiental, no. 5. Ingenaaid. 36 p. Niet opengesneden. 1e druk. Rugje en overstekende randjes heel licht verbruind.
€ 15
* Gesigneerd door de vertaler, die hoogleraar Romaanse talen was. Poëzie van onderdrukte Roemenen (‘haidoeks’, vogelvrije rovers die zich verzetten tegen de Turkse bezetters) uit de periode 1721-1814. Illegale uitgave, in het geheim gedrukt tijdens de nazi-bezetting. De Jong 703.

39. VEREENIGING TER BEVORDERING VAN DE BELANGEN DES BOEKHANDELS Tentoonstelling van hulpmiddelen voor den boekhandel. Augustus 1881. Amsterdam, verschillende uitgevers, 1881. Versierd linnen met goud, zwart- en blinddruk. (T. Giltay en Zoon), (4), 48, 134 p. Rijk geïllustreerd en in kleuren gedrukt door verschillende drukkers: Roeloffzen & Hübner, Gebr. Binger, Joh. Kirberger en vele andere. 1e druk. Lichte ouderdomssporen, maar in goede staat. Naam voorin geschreven. Exlibris. Met losse uitnodiging en met inliggend portret van C.L. Brinkman (1820-1881), de bekende bibliograaf, in kopergravure, afkomstig uit een ander boek.
Verkocht
* Geen letterproef, maar een drukkersproef, waarin Nederlands belangrijkste drukkerijen hun beste beentje voorzetten, vooral met degelijk, knap en ingewikkeld kleurendrukwerk. Neogotische en neorenaissance kaders in subtiele kleuren, een ware lust voor het oog van de drukinktlover. De titelpagina is een ontwerp van architect en homo neogothicus P.J.H. Cuypers.

40. WICHMANN, Clara Twee gesigneerde, handgeschreven brieven aan dr. A.J. Resink. 26,0 x 21,3 cm, de tweede oblong en in het midden gevouwen. Tweezijdig beschreven. Gedateerd ‘Haag, v.-Boetzelaerlaan 37/ 21 april 1920’ en ‘Haag, 11 Juni ’20./ Obrechtstr. 245’. Opgeplakt aan beide zijden van een albumblad, maar vrijwel geheel leesbaar. 40 r. en 85 r.
€ 200
* Clara Wichmann (1885-1922) was een van de eerste vrouwelijke juristen van Nederland en ijverde onvermoeibaar voor de gelijkberechtiging van vrouwen en mannen. Twee uitvoerige brieven naar aanleiding van een voordracht van Resink over sociale psychologie op het Congres van het Comité van Actie tegen de bestaande opvattingen over misdaad en straf op 21 maart 1920. Resink had zich opgewonden over een reactie van J.W. Kruyt (1877-1943), de voorzitter van het congres, maar Wichmann houdt hem voor dat hij de reactie verkeerd heeft opgevat. De tweede brief is onder meer een reactie op een (al door Wichmann afgewezen) uitnodiging om het woord te voeren op een vergadering over de wijsbegeerte van het recht. Uitvoerig over communisme. Verdient restauratie en nadere bestudering.

41. YOUNG, Grace Chisholm Bimbo, de geschiedenis van den ooievaar. Door Tante Willy (Grace Ch. Young, Phil. Dr., Med. Cand.). Onder toezicht van Dr. A.N. Nolst Trenité, in het Nederlandsch bewerkt door Mevr. A.H.J. Nolst Trenité. Met een titelplaat en 25 figuren in den tekst. (Seksuele voorlichting anno 1908). Utrecht, Van der Heide & Leijdenroth, 1908. Versierd linnen. 104 p. Geïllustreerd. 1e druk. Rug verbleekt en gevlekt, enkele kleine vlekjes, maar een mooi exemplaar.
Verkocht
* Heel bijzonder: seksuele voorlichting voor de jeugd, geschreven in 1905-1907 door de Engelse wiskundige Grace Chisholm Young (1868-1944) voor haar opgroeiende kinderen. Lapidair omslagontwerp.

42. ZUITHOFF, Ate Kampkweel. (Met lino’s van Dirk Verèl en Ate Zuithoff). (Groningen), Christelijke Jeugd Organisatie, 1934. Ingenaaid. 80 p. Gedrukt op de persen van Climax te Haren in een oplage van 250 exemplaren. 1e druk. Gebruikt exemplaar met inscriptie in potlood (‘M. Spieker C.J.O.-kamp’ en een opsomming van populaire liedjes) op de binnenzijde van het omslag, rug sleets en met vlekken en andere sporen van kampgebruik.
€ 75
* Vrolijke uitgave van het jonge Groningse drietal F.R.A. (August) Henkels, Dirk Verèl en Ate Zuithoff. Niet alleen boordevol bekende kampliederen, maar ook met (somwijlen melige) limericks, nonsensrijmpjes en Groningse volksliederen (‘Knoalster Lorelei’, de Loreley van Stadskanaal), alles artistiek vormgegeven en rijkelijk verlucht met speelse lino’s door Verèl en Zuithoff. Een uitgave met bibliofiele pretenties, maar dit exemplaar is ongetwijfeld veelvuldig in een rugzak meegenomen naar jeugdkampen en gehanteerd om het aardappels schillen op te vrolijken.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 13 november 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 628.466 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: